Tip of the Day

ΕΛΑΣ: Πώς θα θωρακίσετε το σπίτι σας από τους «ληστές των διακοπών»

12-08-2022 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΛΑΣ: Πώς θα θωρακίσετε το σπίτι σας από τους «ληστές των διακοπών»
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το σπίτι μας από τους επίδοξους «ληστές των διακοπών», όταν φεύγουμε ακόμα και για ένα τριήμερο, όπως αυτό της 15ης Αυγούστου, δίνει η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ υπάρχουν τρόποι για να ενισχύσουμε την ασφάλεια του σπιτιού μας, όμως πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας πως πρέπει να προσέχουμε εξίσου στο ταξίδι, στη διαμονή, στην παραλία και στην διασκέδαση μας.

Φεύγοντας από το σπίτι

Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.

Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

Μην αφήνετε σηµειώµατα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.

Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι "κράχτες" της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.

Το σπίτι ή το διαµέρισµα σας να µην δείχνει "εντελώς κλειστό", υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.

Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.

Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.

Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.

Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το "100" ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας.

Σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το "100" ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.

Στο ταξίδι

Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.

Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.

Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σου στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ), με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.

Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.

Στη διαμονή

Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο – διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας.

Στην παραλία

Στην παραλία, μην αφήνετε ποτέ ανεπιτήρητα τα προσωπικά σας αντικείμενα (πορτοφόλι, γυαλιά ηλίου, κινητό, φωτογραφική μηχανή, κλειδιά, ενδύματα).

Στη διασκέδαση

Στην διασκέδασή σας σε Κέντρα - Bar – Καφετερίες – Εστιατόρια – υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, τη τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

Να θυμάστε:

Εάν χάσετε ή σας έχουν κλέψει οτιδήποτε ή εάν ο χώρος που διαμένετε έχει παραβιασθεί, να ενημερώσετε αμέσως την Αστυνομία (100).

    Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Όλες οι ειδήσεις

    12:54

    Δεκαπενταύγουστος: Αυξημένη κίνηση στους δρόμους - Ομαλή η κατάσταση σε Μάλγαρα και Προμαχώνα

    12:43

    Το στεγαστικό στη ΔΕΘ: Από το «Σπίτι μου ΙΙΙ» στη διάσωση της πρώτης κατοικίας - Ποια μέτρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

    12:41

    Δεξαμενόπλοιο επλήγη από drone κατά τη διέλευσή του από τα Στενά του Ορμούζ

    12:39

    Χαρδαλιάς: «Ζητάμε να κριθούμε από όσα θα έχουμε παραδώσει στους πολίτες της Αττικής»

    12:30

    H πιο ελκυστική πόλη στον κόσμο για το 2026

    12:27

    Αίτνα: Σε αναστολή οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Κατάνια μέχρι αύριο

    12:16

    Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 0,4% το β’ τρίμηνο του 2026 - Οριακή αύξηση στην απασχόληση

    12:09

    ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 6,9% αυξήθηκαν οι τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιούνιο

    12:04

    Πώς η VW σχεδιάζει να μειώσει τη γκάμα μοντέλων της για να μειώσει το κόστος

    11:50

    Βυθίστηκε καταμαράν κοντά στη νησίδα Φλέβες - Σώοι οι 10 επιβαίνοντες

    11:32

    Κεφαλογιάννη: «Η Ελλάδα παραμένει ασφαλής και ανοιχτός προορισμός για όλους»

    11:20

    Η Ισπανία παρατείνει τη λειτουργία του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού μέχρι το 2030

    11:14

    Σε πύρινο κλοιό Γερμανία, Γαλλία και Κροατία: Χιλιάδες κάτοικοι εκκένωσαν τα σπίτια τους

    11:09

    Ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Ισραήλ: Στις ρυθμιστικές αρχές των δύο χωρών το αίτημα επένδυσης

    11:05

    Χρηματιστήριο: «Ακροβασία» στις 2.600 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

    10:57

    Προς εβδομάδα απωλειών οι ευρωαγορές

    10:42

    Οι ΗΠΑ στο πλευρό της Ιαπωνίας μετά την επίσκεψη Πούτιν στις διεκδικούμενες Κουρίλες νήσους

    10:28

    Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν «χερσαίες» επιχειρήσεις στη Λατινική Αμερική κατά της διακίνησης ναρκωτικών

    10:22

    Σκέρτσος: «Το Antinero συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της ζημίας όταν προκύψει μια πυρκαγιά»

    10:14

    Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ κατά τη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου

    10:10

    Βρετανία: Ο επικεφαλής του ReformUK Νάιτζελ Φάρατζ επανεξελέγη βουλευτής

    10:02

    Από την Apple έως την Ford: Πώς η κινεζική τεχνολογία είναι δύσκολο να αγνοηθεί

    09:58

    Η Uber συνεργάζεται με την κινεζική Pony.ai για 2.000 ρομποταξί στην Ευρώπη

    09:53

    Μία στις έξι νοσοκομειακές κλίνες στο Ηνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνεται από ασθενείς με άνοια

    09:51

    Η γερμανική Faller Packaging εξαγοράζει την Paperpack

    09:24

    Επικοινωνία Γεραπετρίτη-Αραγτσί για το Ορμούζ - Τι συζήτησαν

    09:09

    OpenΑΙ: Κατευθύνεται προς την IPO με έσοδα άνω των 40 δισ. δολαρίων

    08:54

    Κατάρριψη drone στον εναέριο χώρο της Λετονίας από μαχητικό του NATO

    08:36

    Βανς: «Προτεραιότητα να μείνουν φθηνά πετρέλαιο και βενζίνη για τους Αμερικανούς»

    08:21

    Ακυρώσεις και αλλαγές σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω των θυελλωδών ανέμων - Κανονικά τα δρομολόγια από Πειραιά