Tip of the Day

ΕΛΑΣ: Πώς θα θωρακίσετε το σπίτι σας από τους «ληστές των διακοπών»

12-08-2022 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΛΑΣ: Πώς θα θωρακίσετε το σπίτι σας από τους «ληστές των διακοπών»
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το σπίτι μας από τους επίδοξους «ληστές των διακοπών», όταν φεύγουμε ακόμα και για ένα τριήμερο, όπως αυτό της 15ης Αυγούστου, δίνει η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ υπάρχουν τρόποι για να ενισχύσουμε την ασφάλεια του σπιτιού μας, όμως πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας πως πρέπει να προσέχουμε εξίσου στο ταξίδι, στη διαμονή, στην παραλία και στην διασκέδαση μας.

Φεύγοντας από το σπίτι

Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.

Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

Μην αφήνετε σηµειώµατα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.

Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι "κράχτες" της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.

Το σπίτι ή το διαµέρισµα σας να µην δείχνει "εντελώς κλειστό", υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.

Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.

Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.

Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.

Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το "100" ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας.

Σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το "100" ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.

Στο ταξίδι

Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.

Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.

Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σου στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ), με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.

Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.

Στη διαμονή

Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο – διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας.

Στην παραλία

Στην παραλία, μην αφήνετε ποτέ ανεπιτήρητα τα προσωπικά σας αντικείμενα (πορτοφόλι, γυαλιά ηλίου, κινητό, φωτογραφική μηχανή, κλειδιά, ενδύματα).

Στη διασκέδαση

Στην διασκέδασή σας σε Κέντρα - Bar – Καφετερίες – Εστιατόρια – υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, τη τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

Να θυμάστε:

Εάν χάσετε ή σας έχουν κλέψει οτιδήποτε ή εάν ο χώρος που διαμένετε έχει παραβιασθεί, να ενημερώσετε αμέσως την Αστυνομία (100).

    Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Όλες οι ειδήσεις

    12:19

    Επτά νεκροί σε δυο εκρήξεις στο Πακιστάν

    12:04

    Λουτρό Χανίων: Καρτ ποστάλ από τη νότια Κρήτη

    11:50

    Στενά του Ορμούζ: Ο λογαριασμός για την παγκόσμια οικονομία παραμένει ανοικτός

    11:38

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λος Άντζελες λόγω μεγάλης πυρκαγιάς σε αποθήκη

    11:24

    Ο Πακιστανός πρωθυπουργός και ο αρχηγός του στρατού έφτασαν στην Ελβετία

    11:10

    Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Σκαλωσιά Κορινθίας

    10:55

    Ιράν προς ΗΠΑ: Πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας ή θα υπάρξουν συνέπειες

    10:40

    Βρέθηκε η σορός της 45χρονης στα Χανιά: Ομολόγησε ο ενοικιαστής

    10:28

    Μητσοτάκης: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την ακρίβεια - Το PosoKanei ήρθε για να μείνει

    10:15

    «Στοπ» στα σενάρια για πλαφόν στα ενοίκια

    10:01

    Το Τελ Αβίβ εξουδετέρωσε δύο επιχειρησιακά στελέχη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς

    09:47

    Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε σορός ηλικιωμένου μετά από φωτιά σε διαμέρισμα

    09:33

    Τεχεράνη: Δοκιμαστικό πεδίο-κλειδί η πετρελαϊκή βιομηχανία για τελική συμφωνία με ΗΠΑ

    09:18

    Γάζα: 11 νεκροί στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

    09:04

    Φρέσκα κεφάλαια και νέοι τομείς στόχευσης για το ελληνικό οικοσύστημα των startups

    08:55

    Τουλάχιστον 3 νεκροί σε ρωσικές επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία

    08:45

    ΕΥΔΑΠ: Γιατί κόβει το νερό όταν οι οφειλές φτάνουν τα 100 ευρώ - Στο στόχαστρο και οι δήμοι

    08:36

    Βρετανικά ΜΜΕ: Έτοιμος να παραιτηθεί ακόμη και τη Δευτέρα ο Στάρμερ

    08:29

    Σύντομα οι αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ για υδρογόνο και βιομεθάνιο στα δίκτυα φυσικού αερίου

    08:20

    Το φιάσκο του Ντόναλντ Τραμπ

    08:15

    «Peace mode» στο Ορμούζ: Θρίλερ με το πέρασμα - Πότε ανοίγει η αγορά

    08:10

    Ακαθάριστα οικόπεδα: Αντίστροφη μέτρηση για τους ιδιοκτήτες - Πότε αρχίζουν έλεγχοι και πρόστιμα

    08:05

    Στην Ελβετία για συνομιλίες Βανς και Ιρανοί διαπραγματευτές

    23:48

    Επιδημία Έμπολα: 993 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 245 θάνατοι στη ΛΔ Κονγκό

    23:36

    Ισραήλ: Ο στρατός έλαβε εντολή να σταματήσει τις επιθέσεις στο Λίβανο

    23:22

    Σειρά επιθέσεων με αντιμουσουλμανικό κίνητρο στο Εδιμβούργο - Πέντε τραυματίες

    22:57

    Τραμπ: «Δεν θα υπάρξουν διόδια στο Ορμούζ, εκτός αν είναι υπέρ των ΗΠΑ»

    22:50

    Goldman Sachs: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για τις παγκόσμιες πωλήσεις smartphones

    22:39

    Τουλάχιστον 9 νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από τις σημερινές ισραηλινές επιθέσεις

    22:19

    Θεσσαλονίκη: Κλειστός το βράδυ ο Περιφερειακός λόγω εργασιών για το Flyover