Tip of the Day

ΕΛΑΣ: Πώς θα θωρακίσετε το σπίτι σας από τους «ληστές των διακοπών»

12-08-2022 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΛΑΣ: Πώς θα θωρακίσετε το σπίτι σας από τους «ληστές των διακοπών»
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το σπίτι μας από τους επίδοξους «ληστές των διακοπών», όταν φεύγουμε ακόμα και για ένα τριήμερο, όπως αυτό της 15ης Αυγούστου, δίνει η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ υπάρχουν τρόποι για να ενισχύσουμε την ασφάλεια του σπιτιού μας, όμως πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας πως πρέπει να προσέχουμε εξίσου στο ταξίδι, στη διαμονή, στην παραλία και στην διασκέδαση μας.

Φεύγοντας από το σπίτι

Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.

Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

Μην αφήνετε σηµειώµατα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.

Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι "κράχτες" της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.

Το σπίτι ή το διαµέρισµα σας να µην δείχνει "εντελώς κλειστό", υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.

Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.

Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.

Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.

Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το "100" ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας.

Σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το "100" ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.

Στο ταξίδι

Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.

Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.

Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σου στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ), με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.

Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.

Στη διαμονή

Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο – διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας.

Στην παραλία

Στην παραλία, μην αφήνετε ποτέ ανεπιτήρητα τα προσωπικά σας αντικείμενα (πορτοφόλι, γυαλιά ηλίου, κινητό, φωτογραφική μηχανή, κλειδιά, ενδύματα).

Στη διασκέδαση

Στην διασκέδασή σας σε Κέντρα - Bar – Καφετερίες – Εστιατόρια – υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, τη τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

Να θυμάστε:

Εάν χάσετε ή σας έχουν κλέψει οτιδήποτε ή εάν ο χώρος που διαμένετε έχει παραβιασθεί, να ενημερώσετε αμέσως την Αστυνομία (100).

    Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Όλες οι ειδήσεις

    23:58

    Ρόδος: Δύο γυναίκες νεκρές σε τροχαίο δυστύχημα

    23:38

    Ιράν: Ο επικεφαλής διαπραγματευτής και πρόεδρος του κοινοβουλίου διορίστηκε ειδικός απεσταλμένος για την Κίνα

    23:15

    Ρωσία: Ένας Ινδός εργαζόμενος νεκρός από την επίθεση ουκρανικών drones στην περιφέρεια της Μόσχας

    22:46

    Ν.Κορέα: Ζήτησε εξηγήσεις απ' το Ιράν για επίθεση κατά νοτιοκορεατικού πλοίου στο Ορμούζ

    22:18

    Σκυλακάκης: Η ΤΝ απειλεί την εργασία - Ώρα πολιτικής αφύπνισης για την Ελλάδα του 2030

    21:48

    Τζιτζικώστας: Η μεγάλη μάχη τώρα είναι η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη

    21:17

    Χαρακόπουλος: Το Συνέδριο της ΝΔ εφαλτήριο για διεκδίκηση τρίτης αυτοδυναμίας

    21:00

    Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Μπαντρ Αμπντελατί

    20:23

    Τραμπ: Ο χρόνος τελειώνει για το Ιράν

    20:03

    Τι αγόρασε αλλά και τι πούλησε η Berkshire Hathaway

    19:45

    ΗΑΕ: Kαταγγέλλουν επικίνδυνη κλιμάκωση μετά το πλήγμα με drone σε πυρηνική εγκατάσταση

    19:26

    Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 200 βλήματα προς το Ισραήλ και τα στρατεύματά του στον Λίβανο

    19:10

    Νόσος Έμπολα: Νέος έκτακτος συναγερμός από τον ΠΟΥ, με 246 ύποπτα κρούσματα και 80 θανάτους απ' τον ιό Μπουντιμπουγκιό

    19:00

    Βρετανία σε πολιτική δίνη: Πέντε πρωθυπουργοί σε επτά χρόνια και φόβοι νέας κρίσης εξουσίας

    18:54

    Ανδρουλάκης από την Καππαδοκία: Έχουμε ευθύνη να διατηρήσουμε τις μνήμες ζωντανές

    18:35

    Διαδήλωση στα Χανιά και πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βάση στο Ακρωτήρι

    18:29

    ΑΠΘ: Ξεκίνησε το Aristotle Innovation Forum

    18:11

    Κούβα: «Στεγνό» από καύσιμα το νησί - Το καθεστώς θα επιβιώσει;

    17:26

    Ν. Κορέα-ΗΠΑ: Τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής Τραμπ - Σι

    17:00

    Πόσο ακόμα πρέπει να ανέβει το πετρέλαιο;

    16:47

    Σπανάκης: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα και πολιτική αστάθεια

    16:40

    ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον αξιολογεί την απειλή των στρατιωτικών drones από την Κούβα

    16:22

    ΗΑΕ: Για οικονομικούς και όχι πολιτικούς λόγους η αποχώρηση απ' τον ΟΠΕΚ

    16:07

    Δένδιας: Θα υποδεχθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα τον υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ

    15:46

    Tesla: Αύξησε την τιμή του Model Y στις ΗΠΑ

    15:30

    Συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

    15:25

    ΗΑΕ: Δεν σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας από χτύπημα drone σε πυρηνικό σταθμό

    15:15

    Διυλιστήριο πετρελαίου και σταθμοί άντλησης επλήγησαν από ουκρανικές επιθέσεις στην περιοχή της Μόσχας

    14:46

    Ρουσόπουλος: Η ΝΔ εγγύηση σταθερότητας για την Ελλάδα του αύριο

    14:39

    Μετσόλα στο Συνέδριο ΝΔ: Τα τελευταία επτά χρόνια η χώρα σας έχει πετύχει έναν εντυπωσιακό μετασχηματισμό