Tip of the Day

ΕΛΑΣ: Πώς θα θωρακίσετε το σπίτι σας από τους «ληστές των διακοπών»

12-08-2022 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΛΑΣ: Πώς θα θωρακίσετε το σπίτι σας από τους «ληστές των διακοπών»

Χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το σπίτι μας από τους επίδοξους «ληστές των διακοπών», όταν φεύγουμε ακόμα και για ένα τριήμερο, όπως αυτό της 15ης Αυγούστου, δίνει η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ υπάρχουν τρόποι για να ενισχύσουμε την ασφάλεια του σπιτιού μας, όμως πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας πως πρέπει να προσέχουμε εξίσου στο ταξίδι, στη διαμονή, στην παραλία και στην διασκέδαση μας.

Φεύγοντας από το σπίτι

Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.

Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

Μην αφήνετε σηµειώµατα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.

Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι "κράχτες" της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.

Το σπίτι ή το διαµέρισµα σας να µην δείχνει "εντελώς κλειστό", υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.

Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.

Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.

Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.

Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το "100" ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας.

Σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το "100" ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.

Στο ταξίδι

Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.

Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.

Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σου στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ), με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.

Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.

Στη διαμονή

Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο – διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας.

Στην παραλία

Στην παραλία, μην αφήνετε ποτέ ανεπιτήρητα τα προσωπικά σας αντικείμενα (πορτοφόλι, γυαλιά ηλίου, κινητό, φωτογραφική μηχανή, κλειδιά, ενδύματα).

Στη διασκέδαση

Στην διασκέδασή σας σε Κέντρα - Bar – Καφετερίες – Εστιατόρια – υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, τη τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

Να θυμάστε:

Εάν χάσετε ή σας έχουν κλέψει οτιδήποτε ή εάν ο χώρος που διαμένετε έχει παραβιασθεί, να ενημερώσετε αμέσως την Αστυνομία (100).

    Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Όλες οι ειδήσεις

    14:58

    Μπρατάκος: Ο διάλογος δεν είναι επιλογή, είναι ευθύνη

    14:37

    Ζελένσκι: Η ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να αποτρέπει την ανανέωση της ρωσικής επιθετικότητας

    14:27

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν Παπασταύρου και Τσάφος για το Συμβούλιο των υπ. Ενέργειας της ΕΕ

    14:21

    Μητσοτάκης: Θα συναντηθεί τη Δευτέρα με την Πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu

    14:03

    Οικογένεια Ανιέλι σε Tether: Η Γιουβέντους δεν πωλείται

    13:45

    Πρωταθλήτρια στη μείωση της φοροδιαφυγής η Ελλάδα

    13:37

    Οι Ουκρανοί έπληξαν ρωσικούς στόχους ενεργειακού ενδιαφέροντος

    13:32

    Ερευνητική αποστολή Ελλήνων επιστημόνων αποκαλύπτει το παρελθόν της Ερυθράς Θάλασσας

    13:27

    Ρωσία: Κατέλαβε ένα χωριό στην ανατολική Ουκρανία

    13:18

    Αίγυπτος: Πρόταση για τη σύσταση ενοποιημένου μηχανισμού αγορών έκτακτης ανάγκης για πετρέλαιο - φυσικό αέριο

    13:00

    Κερδίζουν έδαφος τα «πακέτα» ρεύματος & τηλεπικοινωνιών – Οφέλη για τους καταναλωτές

    12:47

    Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες: Aποφασιστικότητα να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις

    12:30

    Χατζηδάκης: Είναι η ώρα του διαλόγου με τους αγρότες

    12:17

    Επ' αόριστον κινητοποιήσεις ξεκινούν οι αυτοκινητιστές στις 21/12 - Ζητούν άμεση συνάντηση με την κυβέρνηση

    12:07

    ΕνΔΕ: Ζητάει από την Πολιτεία μέτρα για να ανακτηθεί η κοινωνική εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη

    12:01

    BrainReGain: Η Ελλάδα ξανακερδίζει τα παιδιά της

    11:55

    Η νέα εποχή στο Δημόσιο: Αποτελεσματικότητα και διαφάνεια μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους

    11:48

    Τσιάρας: Η προσχηματική άρνηση στον διάλογο δεν συνεισφέρει στην επίλυση των αγροτικών προβλημάτων

    11:42

    Αυστραλία: Τρομοκρατικό χτύπημα με 12 νεκρούς στην παραλία Μπόνταϊ

    11:32

    Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικάνοι ενδέχεται να χάσουν τις ενδιάμεσες εκλογές

    11:25

    Υπ. Άμυνας: Σημαντικές οι αυξήσεις για όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με το νέο μισθολόγιο

    11:20

    Κοντογεώργης για αγρότες: Η αποχή από το διάλογο και οι ακραίες κινητοποιήσεις δεν είναι παραγωγικές

    11:15

    Έξι μοναδικά ταξίδια για συλλέκτες εμπειριών

    11:08

    Αντέχουν οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές εξαγωγές στους δασμούς Τραμπ – Αυξάνονται οι εισαγωγές από Κίνα

    10:56

    Αυτοψία Μητσοτάκη - Χρυσοχοΐδη σε ελέγχους της τροχαίας για κατανάλωση αλκοόλ

    10:39

    Μητσοτάκης για αγροτικές κινητοποιήσεις: Δεν γίνεται διάλογος με τελεσίγραφα - Eξετάζεται μία επιπλέον δέσμη μέτρων ενίσχυσης

    10:31

    Γερμανία: Σύλληψη πέντε υπόπτων για τον σχεδιασμό επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά της Βαυαρίας

    10:21

    Ελληνικά ομόλογα «ψηφίζουν» οι διεθνείς οίκοι και το 2026

    09:57

    Μετρό: Προτεραιότητα η επέκταση προς Γλυφάδα λόγω της ανάπλασης του Ελληνικού

    09:33

    Σταθερά αναμένονται τα επιτόκια της ΕΚΤ όλο το 2026 - Καλό νέο για τους δανειολήπτες