Tip of the Day

ΕΛΑΣ: Πώς θα θωρακίσετε το σπίτι σας από τους «ληστές των διακοπών»

12-08-2022 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΛΑΣ: Πώς θα θωρακίσετε το σπίτι σας από τους «ληστές των διακοπών»

Χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το σπίτι μας από τους επίδοξους «ληστές των διακοπών», όταν φεύγουμε ακόμα και για ένα τριήμερο, όπως αυτό της 15ης Αυγούστου, δίνει η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ υπάρχουν τρόποι για να ενισχύσουμε την ασφάλεια του σπιτιού μας, όμως πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας πως πρέπει να προσέχουμε εξίσου στο ταξίδι, στη διαμονή, στην παραλία και στην διασκέδαση μας.

Φεύγοντας από το σπίτι

Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.

Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

Μην αφήνετε σηµειώµατα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.

Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι "κράχτες" της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.

Το σπίτι ή το διαµέρισµα σας να µην δείχνει "εντελώς κλειστό", υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.

Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.

Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.

Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.

Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το "100" ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας.

Σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το "100" ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.

Στο ταξίδι

Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.

Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.

Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σου στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ), με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.

Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.

Στη διαμονή

Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο – διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας.

Στην παραλία

Στην παραλία, μην αφήνετε ποτέ ανεπιτήρητα τα προσωπικά σας αντικείμενα (πορτοφόλι, γυαλιά ηλίου, κινητό, φωτογραφική μηχανή, κλειδιά, ενδύματα).

Στη διασκέδαση

Στην διασκέδασή σας σε Κέντρα - Bar – Καφετερίες – Εστιατόρια – υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, τη τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

Να θυμάστε:

Εάν χάσετε ή σας έχουν κλέψει οτιδήποτε ή εάν ο χώρος που διαμένετε έχει παραβιασθεί, να ενημερώσετε αμέσως την Αστυνομία (100).

    Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Όλες οι ειδήσεις

    19:50

    Ρωσία: Έχει στρατολογήσει περισσότερους από 422.000 στρατιώτες το 2025

    19:45

    Τραμπ: Απένειμε χάρη στην πρώην κυβερνήτρια του Πουέρτο Ρίκο που είχε κατηγορηθεί για διαφθορά

    19:42

    Στο «κόκκινο» έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές

    19:31

    Βενεζουέλα: Το πρώτο αεροπλάνο με μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ προσγειώθηκε στο Καράκας

    19:18

    Γερμανία: Έκκληση προς τις ΗΠΑ να δεχθούν ότι η από κοινού άμυνα στην Αρκτική είναι και προς το συμφέρον τους

    19:14

    Βρετανία: Ο Στάρμερ «δεν σχεδιάζει» να μιλήσει με τον Πούτιν

    19:08

    e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 23 Ιανουαρίου

    19:03

    Orilina: Σύμβαση με ΕΚΤΕΡ για την ανάθεση εργασιών του συγκροτήματος Marina Residences by Kengo Kuma

    18:59

    Real Consulting: Αυξάνει τη συμμετοχή της στη Smart UX Development κατά 2%

    18:44

    Ιράν: Οι διαδηλώσεις έχουν υποχωρήσει, σύμφωνα με κατοίκους και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    18:38

    Δήμαρχος Κιέβου: Διαθέτουμε μόνο τη μισή ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται η πόλη

    18:24

    Τραμπ: Απειλεί με δασμούς όσους πάνε κόντρα για τη Γροιλανδία

    18:09

    Fed: Νέο φαβορί ο Γουόρς μετά τα σχόλια Τραμπ για τον Χάσετ

    17:56

    Εβδομαδιαία κέρδη 1,7% για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ - Συνεχίστηκε το ανοδικό σερί των τραπεζών

    17:47

    Πρώτη συνεδρίαση της μεταβατικής επιτροπής που θα αναλάβει τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας

    17:43

    Λιβάνιος: Οι σχολικές επιτροπές θα καταργηθούν - Σύγχρονες δομές για διαφάνεια και λογοδοσία

    17:19

    Γεραπετρίτης: Δεν θα συζητηθούν με την Τουρκία θέματα εθνικής κυριαρχίας

    17:07

    Μελόνι: Η Αρκτική πρέπει να αποτελέσει, όλο και περισσότερο, προτεραιότητα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

    17:05

    Η Τσεχία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με μαχητικά για την καταπολέμηση των ρωσικών drones

    17:02

    ΕΤΕπ: Πρώτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα αμιγώς για ασφάλεια - άμυνα με 100 εκατ. ευρώ μέσω Πειραιώς

    17:00

    Κοινωνική Συμφωνία: Ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις σε μισθούς και παροχές - Ποια επιδόματα επανέρχονται

    16:53

    Wall Street: Προσπαθούν να χτίσουν δυναμική S&P 500 και Nasdaq

    16:43

    Ο Πούτιν σε ρόλο μεσολαβητή για αποκλιμάκωση της έντασης σε Ιράν και Μέση Ανατολή

    16:33

    Κομισιόν: Η Λάιεν και μέλη του σώματος των Επιτρόπων θα συμμετάσχουν στο Νταβός

    16:19

    Τριών Ιεραρχών 2026: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία στις 30 Ιανουαρίου

    16:17

    Έκρηξη περιστατικών βίας στις δημόσιες δομές υγείας – Ο ΙΣΑ ζητά αστυνομική παρουσία στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία

    16:14

    Στην Παραγουάη το Σάββατο η Λάιεν για την υπογραφή της συμφωνίας Mercosur - ΕΕ

    16:09

    Ζελένσκι: Συμφωνίες θα μπορούσαν να υπογραφούν στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα

    16:04

    Μαρινάκης: Δεν τίθεται θέμα παρουσίας του κ. Ανεστίδη στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

    15:57

    Το TikTok θέτει σε εφαρμογή το νέο σύστημα επαλήθευσης ηλικίας στην ΕΕ