Tip of the Day

ΕΛΑΣ: Πώς θα θωρακίσετε το σπίτι σας από τους «ληστές των διακοπών»

12-08-2022 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΛΑΣ: Πώς θα θωρακίσετε το σπίτι σας από τους «ληστές των διακοπών»

Χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το σπίτι μας από τους επίδοξους «ληστές των διακοπών», όταν φεύγουμε ακόμα και για ένα τριήμερο, όπως αυτό της 15ης Αυγούστου, δίνει η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ υπάρχουν τρόποι για να ενισχύσουμε την ασφάλεια του σπιτιού μας, όμως πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας πως πρέπει να προσέχουμε εξίσου στο ταξίδι, στη διαμονή, στην παραλία και στην διασκέδαση μας.

Φεύγοντας από το σπίτι

Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.

Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

Μην αφήνετε σηµειώµατα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.

Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι "κράχτες" της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.

Το σπίτι ή το διαµέρισµα σας να µην δείχνει "εντελώς κλειστό", υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.

Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.

Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.

Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.

Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το "100" ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας.

Σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το "100" ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.

Στο ταξίδι

Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.

Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.

Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σου στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ), με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.

Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.

Στη διαμονή

Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο – διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας.

Στην παραλία

Στην παραλία, μην αφήνετε ποτέ ανεπιτήρητα τα προσωπικά σας αντικείμενα (πορτοφόλι, γυαλιά ηλίου, κινητό, φωτογραφική μηχανή, κλειδιά, ενδύματα).

Στη διασκέδαση

Στην διασκέδασή σας σε Κέντρα - Bar – Καφετερίες – Εστιατόρια – υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, τη τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

Να θυμάστε:

Εάν χάσετε ή σας έχουν κλέψει οτιδήποτε ή εάν ο χώρος που διαμένετε έχει παραβιασθεί, να ενημερώσετε αμέσως την Αστυνομία (100).

    Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Όλες οι ειδήσεις

    09:59

    Alpha Bank: Στο 1,3798% οι ίδιες μετοχές

    09:44

    Μαρινάκης: Κομματικά εγκάθετοι όσοι αγρότες πυρπολούν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

    09:39

    Παθολόγοι: Ζητούν πρόσβαση στη συνταγογράφηση φαρμάκων για την παχυσαρκία

    09:38

    Επίθεση στο Σίδνεϊ: Ημέρα εθνικού πένθους η 22η Ιανουαρίου στην Αυστραλία

    09:36

    Bloomberg: Η αύξηση της στρατιωτικής δύναμης της Γερμανίας αναζωπυρώνει παλιούς φόβους στη Γαλλία

    09:32

    Γαλλία: Νέα διαδήλωση αγροτών στο Παρίσι κατά της συμφωνίας της ΕΕ με τη Mercosur

    09:25

    Γεωπολιτικοί τριγμοί και αβεβαιότητα στο επίκεντρο της Ευρωζώνης το 2026

    09:11

    Χρηματιστηριακό ράλι στη Βενεζουέλα: Ελπίδα, κερδοσκοπία και πολιτικό ρίσκο

    08:45

    Εκπτώσεις: Πώς να κάνετε ηλεκτρονικές αγορές χωρίς να πέσετε θύματα απάτης

    08:39

    Το Ιράν απελευθέρωσε το ελληνόκτητο τάνκερ που είχε κατασχέσει το 2024

    08:35

    Kλείνουν προσωρινά τα αεροδρόμια Κέρκυρας και Σαντορίνης λόγω εργασιών

    08:34

    Οι ΗΠΑ ακύρωσαν 100.000 βίζες αφότου επέστρεψε στην εξουσία ο Τραμπ

    08:33

    Credit Agricole: «Πράσινο φως» από την ΕΚΤ για αύξηση του ποσοστού της στην Banco BPM

    08:23

    Πώς η GEN Z αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού στην παγκόσμια βιομηχανία αλκοολούχων

    08:19

    Έκτακτες κρίσεις Συνταγματαρχών Όπλων και Σωμάτων στο Στρατό Ξηράς

    08:17

    Helleniq Energy: Σε λειτουργία ο πετρελαιαγωγός για εξαγωγές στη Βόρεια Μακεδονία – Σε 12-18 μήνες η γεώτρηση στο Ιόνιο και τα σεισμικά με Chevron

    08:15

    Αυξάνονται κατά 2,4% από φέτος τα επιδόματα ασθένειας και μητρότητας - Στα 883,92 ευρώ τα έξοδα κηδείας

    08:13

    Χωρίς ταξί σήμερα η Αθήνα

    08:09

    Νέα κριτήρια για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά – Υποστήριξη 374.000 καταναλωτών

    08:07

    Χρυσές Σφαίρες 2026: Πόσα χρήματα κάνει το βραβείο - Πληρώνονται οι νικητές;

    08:06

    Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια: Aγώνας δρόμου με τον χρόνο και αναδιανομή χώρου, αξίας και προσδοκιών

    08:00

    ΟΔΔΗΧ: Με 10ετές ομόλογο το ντεμπούτο στις αγορές για το 2026

    07:58

    Ακίνητα: Επενδύσεις 2,9 δισ. στο εμπορικό real estate, τα μεγάλα deals - Η τάση για το 2026

    07:56

    Σε κανονική λειτουργία η διασύνδεση Κρήτη-Αττική – «Τρέχει» το όφελος για τους καταναλωτές

    07:52

    Η Βενεζουέλα δηλώνει έτοιμη για «νέα ατζέντα» με την ΕΕ

    07:49

    Τραμπ: Πρόσθετοι δασμοί 25% σε κάθε χώρα που έχει δοσοληψίες με το Ιράν

    07:46

    BΟΑΚ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πότε «μπαίνει μπρος» η σύμβαση των 2 δισ. ευρώ

    07:41

    Με προσφορές ξεκινά η χρονιά για τις αεροπορικές

    07:37

    Φορολογικό διαζύγιο: 18 μυστικά και παγίδες για τους συζύγους - Η προθεσμία για τις χωριστές δηλώσεις

    07:33

    Η «αθόρυβη αναδιάρθρωση» στις τράπεζες που φέρνει νέες μειώσεις προσωπικού