Tip of the Day

Πυρκαγιές: Οδηγός προστασίας των πολιτών

20-07-2022 | 14:16
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πυρκαγιές: Οδηγός προστασίας των πολιτών

Μέτρα προστασίας της υγείας τους πρέπει να λάβουν όσοι πολίτες μένουν σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές.

Σε 14 ενεργά μέτωπα συνεχίζει να καίει για δεύτερη ημέρα η «πύρινη λαίλαπα» στην Πεντέλη, όμως τις τελευταίες μέρες καταγράφονται πολλά διαφορετικά μέτωπα πυρκαγιάς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Όσον αφορά στην Αττική, με εντολή του Περιφερειάρχη και Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, διευρύνθηκε η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1110, για την παροχή οδηγιών στους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή άλλου είδους προβλήματα, λόγω της επιβαρυμένης από τον καπνό ατμόσφαιρας. Παράλληλα, το 1110 ενισχύθηκε με ψυχολόγους και ψυχιάτρους, για τη δωρεάν παροχή συμβουλών και υποστήριξης στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τον πύρινο εφιάλτη και επιθυμούν ψυχολογική υποστήριξη.

Ας δούμε ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λάβουν οι πολίτες:

🔹Η απομάκρυνση από την περιοχή είναι το βασικό μέτρο και εάν κάποιος μένει κοντά στις πληγείσες περιοχές, καλό είναι να έχει κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού του, έτσι ώστε να περιοριστεί η είσοδος του καπνού στους εσωτερικούς χώρους.

🔹Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείξουν άνθρωποι με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, ηλικιωμένοι, έγκυες και μικρά παιδιά όχι μόνο στις περιοχές που γειτνιάζουν με τα σημεία των εξάρσεων της φωτιάς αλλά και στην ευρύτερη Αττική όπου υπάρχει καπνός.

🔹Ανεξαρτήτως εάν κάποιος είναι χρόνιος ασθενής με αναπνευστικά προβλήματα είτε όχι, εάν παρουσιαστούν συμπτώματα, όπως δύσπνοια, έντονος βήχας και αυξημένα πτύελα ή και ζάλη, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με το γιατρό του.

🔹Η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων είναι ένα ακόμη σημαντικό προληπτικό μέτρο. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, η οποιαδήποτε μετακίνηση πρέπει να γίνεται με το αυτοκίνητο και κλειστά παράθυρα, ενώ ο κλιματισμός πρέπει να βρίσκεται στην επιλογή της εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα.

🔹 Απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας για την προστασία από το τοξικό μείγμα σωματιδίων και αερίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

🔹Παράλληλα, χρειάζεται να υπάρχει συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού με νερό. Εάν κάποιος χρειαστεί να βρεθεί σε μέτωπο πυρκαγιάς για να προσφέρει βοήθεια θα πρέπει να φροντίζει να έχει πρόσβαση σε νερό, να υγραίνει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του τακτικά.

Γενικές Οδηγίες

Εάν είστε άτομο με οποιαδήποτε χρόνια πάθηση πρέπει να λάβετε τα ακόλουθα μέτρα για να προστατευθείτε από τον καπνό πυρκαγιάς:

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καπνού από τις πυρκαγιές:

•Παρακολουθείτε τις δημόσιες ανακοινώσεις και αναρτήσεις για την ποιότητα του αέρα.

•Ελέγξτε την επάρκεια σας στα φάρμακα που λαμβάνετε και βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει μια προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων 7 έως 10 ημερών σε ένα αδιάβροχο, αεροστεγές κουτί για να το πάρετε μαζί σας εάν χρειαστεί να εκκενώσετε την κατοικία ή την περιοχή σας.

•Αν παραμένετε στο σπίτι, αποφύγετε το μαγείρεμα, γιατί το τηγάνισμα ή η ψηστιέρα μπορεί να επιδεινώσουν τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα. Αγοράστε έτοιμα τρόφιμα ή κονσέρβες ώστε να μην χρειαστεί να μαγειρέψετε.

•Ακολουθήστε τις οδηγίες σχετικά με την δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους ή την άθληση, και ιδιαιτέρα τις οδηγίες για τις ευαίσθητες ομάδες, όσο μακριά κι αν βρίσκεστε από τις εστίες της φωτιάς.

•Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με την διαχείριση του άσθματος αν πάσχετε από άσθμα.

•Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα που επιμένουν χωρίς βελτίωση, αποφασίστε έγκαιρα να εκκενώσετε το σπίτι σας, χωρίς να βασίζεστε στις επίσημες οδηγίες για εκκένωση που εκδίδονται για τα σπίτια των σημείων και περιοχών που απειλούνται από το πύρινο μέτωπο.

Μετά από την πυρκαγιά:

•Ο καπνός μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για αρκετές ημέρες μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, συνεπώς συνεχίστε να ενημερώνεστε για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή της κατοικίας σας ή όπου διαμένετε.

•Μην επιστρέφετε στο σπίτι μέχρι να σας ανακοινωθεί ότι μπορείτε να το πράξετε με ασφάλεια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:51

Ανοιχτή η νέα πλατφόρμα για αιτήσεις παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού ή παραλίας

18:43

Σε σταθερή κατάσταση στο «Παπαγεωργίου» δύο τραυματίες οπαδοί του ΠΑΟΚ

18:35

ΟΤΕ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Terna Fiber

18:34

Μητσοτάκης: «Η πρόληψη σώζει ζωές και κάθε ζωή μετράει!»

18:25

Fourlis: Πάνω από 10% το ποσοστό της HOLD Alapkezelo

18:16

ΧΑ: Κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες, ήπιες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

18:09

Η Aegean επενδύει σε συμμετοχή 45% στην εταιρεία APELLA

18:06

Ο Όμιλος Softweb ολοκλήρωσε placement 320.000 μετοχών

17:59

Κτηματολόγιο: Ολοκληρώθηκε σε Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα

17:56

Παραβίαση κανόνων και σύγκρουση συμφερόντων: Εκτός Κομισιόν Εσθονός αξιωματούχος

17:55

Συνάντηση Μητσοτάκη με Βοτρέν: Στο τραπέζι η ανανέωση της στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας

17:52

Morgante (Enaon): Τα δίκτυα διανομής αερίου ως καταλύτης για δίκαιη ενεργειακή μετάβαση

17:46

Δίκη για το Predator: Στις 6 Φεβρουαρίου η πρόταση του εισαγγελέα

17:42

Η Κίνα μειώνει στο 5% τους δασμούς στο σκωτσέζικο ουίσκι

17:36

ΕΕ: Στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν

17:33

Η Ουκρανία σε συνεργασία με τη SpaceX για να μπλοκάρει τη χρήση του Starlink από ρωσικά drones

17:31

ΕΟΔΥ: 649 νέες εισαγωγές και 12 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

17:20

Η Κούβα στο όριο: Το πετρέλαιο επαρκεί για λιγότερο από τρεις εβδομάδες

17:14

Axios: Στις ΗΠΑ Σαουδάραβες και Ισραηλινοί αξιωματούχοι - Θα συζητήσουν για το Ιράν

17:12

Μινεάπολη: Ο «τσάρος των συνόρων» Χόμαν υπόσχεται μείωση των δυνάμεων του ICE

17:10

ΑΑΔΕ: 18.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν από 12/02 να μην εκδίδουν νόμιμα τιμολόγια

17:07

Ζελένσκι: Το Κίεβο έχει «διαφοροποιήσει σημαντικά» τις προμήθειες φυσικού αερίου

17:06

Αναπτυξιακός: 150 νέα στελέχη από την αγορά στα μητρώα αξιολόγησης και ελέγχου ιδιωτικών επενδύσεων

17:04

Ιράν: Έτοιμος να δώσει «συντριπτική απάντηση» στις ΗΠΑ ο στρατός

17:00

Απώλειες στη Wall Street στη σκιά Fed - Big Tech

16:53

Νέα επίθεση Τραμπ σε Πάουελ για τα επιτόκια: «Έπρεπε να τα μειώσει ουσιαστικά»

16:40

Κέρδη-μαμούθ 247 δισ. δολ. το 2025 για το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο

16:34

Ρεκόρ συναντήσεων για ελληνικές εισηγμένες στο 8ο Greek Investment Day της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

16:32

Βίντεο: Νέα επίθεση της ICE στον Άλεξ Πρέτι 11 μέρες πριν τη δολοφονία του

16:31

Eurobank Research: Ρεαλιστικός και ανθεκτικός ο στόχος του Προϋπολογισμού 2026 αρκεί να γίνει συνετή εκτέλεση