Tip of the Day

Έξυπνες αγορές: Πώς να μην πέσετε θύματα του greenwashing

19-07-2022 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έξυπνες αγορές: Πώς να μην πέσετε θύματα του greenwashing
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να αποκτήσουμε πιο οικολογικές καταναλωτικές συνήθειες και για κάποιους αυτό σημαίνει ότι αναζητούμε μάρκες και εταιρείες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Συχνά όμως οι επιχειρήσεις δεν είναι τόσο πράσινες όσο φαίνονται και τα προϊόντα τους χαρακτηρίζονται φιλικά προς το περιβάλλον ή βιώσιμα χωρίς πραγματικά να πληρούν αυτά τα κριτήρια. Πρόκειται για μια τακτική παραπλάνησης των καταναλωτών (greenwashing) στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πραγματικά πράσινα προϊόντα ή υπηρεσίες.

Μερικώς… πράσινα προϊόντα

Συχνά τα συστατικά ενός προϊόντος που περιγράφεται ως "φυσικό", "βιολογικό" ή "φιλικό προς το περιβάλλον", δεν είναι 100% οικολογικά ή είναι κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό οικολογικά. Για το λόγο αυτό, καλό είναι οι καταναλωτές να αναζητούν περισσότερες λεπτομέρειες στις συσκευασίες όπου υπάρχουν οι σχετικές περιγραφές ή ακόμη και να διασταυρώνουν τα στοιχεία που βρίσκουν από δευτερεύουσες, έγκυρες πηγές.

Εσκεμμένη απόκρυψη πληροφοριών

Κάποιες επιχειρήσεις (συχνά εταιρείες μόδας )ενδέχεται να προωθούν ρούχα από «βιώσιμα» υφάσματα, ακόμα κι αν η υπόλοιπη σειρά ρούχων τους είναι επιβλαβής για το περιβάλλον.
Για παράδειγμα, μια επιχείρηση θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι είναι φιλική προς το περιβάλλον, αλλά να μην λαμβάνει υπόψη τις εκπομπές της εφοδιαστικής αλυσίδας από ένα εργοστάσιο στο εξωτερικό που τροφοδοτείται με άνθρακα για την παραγωγή μέρους ενός προϊόντος.

Σε ποιόν ανήκει η εταιρεία;

Μεγαλύτερες εταιρείες ή όμιλοι ετερογενών δραστηριοτήτων, με υψηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, συχνά εξαγοράζουν μικρότερες επωνυμίες για να στοχεύσουν πελάτες με περιβαλλοντική συνείδηση που διαφορετικά δεν θα είχαν επιλέξει να αγοράσουν τα προϊόντα τους. Επομένως, το να γνωρίζετε τι ή ποιος είναι ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας θα μπορούσε να είναι σημαντικό εάν θέλετε να μάθετε ποιο είναι το πραγματικό της περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ομοίως, η ετικέτα "ανακυκλώσιμη" σε ορισμένα πλαστικά αντικείμενα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προϊόντα που δεν είναι εύκολο να ανακυκλωθούν.

Οι αντισταθμίσεις άνθρακα

Μια κυβέρνηση, μια επιχείρηση ή ένα άτομο μπορεί να προσπαθήσει να εξισορροπήσει τις δικές του εκπομπές βρίσκοντας άλλους τρόπους για την απομάκρυνση ισοδύναμης ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα. Η διαδικασία ονομάζεται αντιστάθμιση άνθρακα.

Αλλά κάποιες περιβαλλοντικές ομάδες υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή σπρώχνει το πρόβλημα κάτω από το χαλί αντί να ασχολείται με το θέμα της ουσιαστικής μείωσης των εκπομπών.

Ο David Barmes, ανώτερος οικονομολόγος στην εκστρατεία Positive Money, λέει ότι η αντιστάθμιση είναι η πιο δημοφιλής μορφή greenwashing.

«Είναι γεμάτη απάτη και επιτρέπει στις εταιρείες να ισχυρίζονται ότι επιτυγχάνουν τους στόχους εκπομπών ενώ συνεχώς εκπέμπουν ρύπους». Και προσθέτει: «Το θέμα των αντισταθμίσεων (ο στόχος) είναι να επιτραπεί σε αυτές τις εταιρείες να συνεχίσουν να εκπέμπουν ατιμώρητα και να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να ισχυρίζονται ότι επιτυγχάνουν στόχους».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Δένδιας: Συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του τη Δευτέρα

23:36

Σαουδική Αραβία: 14 νεκροί από τη συντριβή ελικοπτέρου της Aramco

23:15

Συνελήφθη 32χρονη στο «Ελ. Βενιζέλος» με περισσότερα από 18,5 κιλά κάνναβης στις αποσκευές της

22:46

Ιωάννινα: Σύλληψη καταζητούμενου Βρετανού με ευρωπαϊκό ένταλμα

22:18

Ιράκ: Συλλήψεις πολιτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων στο πλαίσιο επιχείρησης κατά της διαφθοράς

21:47

Χανιά: Συλλήψεις δύο αλλοδαπών για ναρκωτικά και όπλα

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 51χρονης για ληστεία σε βάρος 93χρονου στην Τούμπα

21:00

Πυροσβεστική: 44 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:34

Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις τεσσάρων ατόμων για διακίνηση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων μέσω διαδικτύου

20:31

Καλαφάτης: Σε εφαρμογή η στρατηγική μας για τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Hubs Καινοτομίας με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες

20:09

Στην Κάσο και την Κάρπαθο ο Ν. Ανδρουλάκης τη Δευτέρα και την Τρίτη

20:00

Πώς προχωρά το ψηφιακό ευρώ

19:52

ΥΠΑΑΤ - ΑΑΔΕ: Εντολή καταβολής 617,4 εκατ. ευρώ σε 1.142.948 δικαιούχους για αγροτικές ενισχύσεις Ιουνίου 2026

19:47

Πούτιν: Υπόσχεται να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ρωσίας απέναντι στα πλήγματα της Ουκρανίας

19:43

Από ηλεκτρικό πατίνι προκλήθηκε η πυρκαγιά σε ξενοδοχείο της Ομόνοιας

19:37

Νεκρός 75χρονος λουόμενος στη Χαλκιδική

19:25

ΗΠΑ: Προπαρασκευαστικές κινήσεις στο Κογκρέσο για μπλόκο στην επιστροφή της Τουρκίας στα F-35

19:17

Αποχώρησε η Θ. Τζάκρη από τους Δημοκράτες του Στ. Κασσελάκη

19:08

Πυρκαγιά σε διώροφο στην Καλλιθέα - Δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

18:57

Πολωνία: Νέο ρεκόρ ζέστης με 40,5°C

18:35

Αυστραλία: Συμφωνία της Firmus Technologies με την Nvidia για την επέκταση πρόσβασης στην ΤΝ

18:20

Τσουκαλάς: 10 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το ιδιωτικό χρέος

18:13

Σουηδία: Κεραυνός χτύπησε ένα δέντρο σε ένα πάρκο αναψυχής, αρκετοί τραυματίες

17:50

ΠΟΥ: Περισσότεροι από 1300 θάνατοι αποδίδονται στον καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη

17:34

Πυρκαγιά σε διώροφο κτίριο στην Καλλιθέα

17:24

Συνελήφθη 76χρονος για πυρκαγιά από αμέλεια στο Αμόνι Κορινθίας

17:17

Οι ΗΠΑ επεκτείνουν την απαγόρευση εισαγωγών κινεζικού τεχνολογικού εξοπλισμού

17:00

Τα τρία σενάρια της UBS για τις αγορές

16:43

Υπό έλεγχο πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Σταμάτα Αττικής

16:22

Αυστρία: Να φέρουμε την Anthropic στην Ευρωπαϊκή Ένωση