Tip of the Day

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τα μυστικά και οι παγίδες που κρύβει ο «λογαριασμός»

08-07-2022 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τα μυστικά και οι παγίδες που κρύβει ο «λογαριασμός»
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Στην παγίδα της επιστρεπτέας προκαταβολής έπεσαν χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν τήρησαν τη ρήτρα για την απασχόληση ή εμφάνισαν πλασματικούς τζίρους για να λάβουν το κρατικό δάνειο την περίοδο της πανδημίας.

Οι φορολογούμενοι αυτοί εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις και τους ελέγχους που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ και χθες που ήρθε ο «λογαριασμός» της επιστρεπτέας διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας.

Με τα εκκαθαριστικά της επιστρεπτέας προκαταβολής η ΑΑΔΕ ενημερώνει τους παραβάτες ότι τέθηκαν εκτός της ενίσχυσης και τους ζητά την επιστροφή ολόκληρου του ποσού και μάλιστα εντόκως. Το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος εμφανίζεται ως οφειλή.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχείρησης, η οποία στο εκκαθαριστικό που έλαβε καλείται να επιστρέψει ολόκληρο το ποσό -στη συγκεκριμένη περίπτωση 56.000 ευρώ από τον 7ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής- καθώς μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν τήρησε τους όρους. Σε άλλη επιχείρηση ζητείται η επιστροφή της ενίσχυσης, ύψους 100.000 ευρώ, από τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας καθώς μετά από έλεγχο διαπιστώθηκαν αλχημείες με τον τζίρο.

Παράλληλα, 43.371 επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν μπει στο στόχαστρο των ελέγχων για να διαπιστωθεί η ειλικρίνεια των οικονομικών στοιχείων που εμφάνισαν στην αίτηση για την χορήγηση των ενισχύσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα εκκαθαριστικά με τη βεβαίωση των ποσών θα αποσταλούν μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και ήδη με βάση το σύστημα ανάλυσης κινδύνου έχει συνταχθεί λίστα με περιπτώσεις φορολογούμενων που θεωρούνται ύποπτοι για αλλοίωση των οικονομικών τους στοιχείων. Το βάρος των ελέγχων έχει πέσει στην εκπλήρωση του κριτηρίου για τη διατήρηση του απαιτούμενου επίπεδου απασχόλησης στις διάφορες περιόδους που αναφέρονται στα πλαίσια των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Από χθες η ΑΑΔΕ ξεκίνησε την ανάρτηση των εκκαθαριστικών με τα ποσά της οφειλής από την επιστρεπτέα προκαταβολή για 605.530 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Χθες αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για 559.753 ΑΦΜ, ενώ 2.406 ΑΦΜ απαλλάσσονται από την υποχρέωση επιστροφής του επιστρεπτέου ποσού ως πυρόπληκτοι. Για τους υπόλοιπους 43.371 ΑΦΜ, η βεβαίωση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, κατόπιν επανελέγχου των στοιχείων τους.

Όσοι ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας με τα ποσά των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα πρέπει μέχρι τις 29 Ιουλίου 2022 να επιλέξουν:

1. Εάν θα εξοφλήσουν εφάπαξ τα ποσά προκειμένου να κερδίσουν έκπτωση φόρου 15% ή

2. Εάν θα ακολουθήσουν τις 96 ισόποσες άτοκες δόσεις.

Για καθεμιά επιστρεπτέα προκαταβολή που έχει λάβει ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση έχει εκδοθεί διαφορετική ταυτότητα οφειλής. Αυτό σημαίνει ότι εάν μια επιχείρηση είχε ενταχθεί και στους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και είχε λάβει επτά κρατικά δάνεια βλέπει στον λογαριασμό της στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ επτά διαφορετικές ταυτότητες οφειλής.

Σε αυτή την περίπτωση η επιχείρηση ή ο επιτηδευματίας μπορεί να επιλέξει να εξοφλήσει εφάπαξ κάποια από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τις υπόλοιπες να τις εξοφλήσεις σε 96 άτοκες δόσεις ή σε 8 χρόνια. Το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης έχει μειωθεί έως και 75% και εφόσον τηρήθηκαν οι όροι και προϋποθέσεις που προβλέπονταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής επιστρέφονται τα εξής ποσά:

1. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

- 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή

- 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και έως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή

- 50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

2. Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

- 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή

- 33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

Στην περίπτωση της εφάπαξ επιστροφής του ανωτέρω επιστρεπτέου ποσού μέχρι και την 29η Ιουλίου 2022, το ποσό της έκπτωσης του 15% προσαυξάνει το μη επιστρεπτέο ποσό της ενίσχυσης, το οποίο είναι αφορολόγητο, ενώ το ποσό της επιστροφής μειώνει το χορηγηθέν ποσό της ενίσχυσης και εφόσον η ενίσχυση έχει χορηγηθεί, είτε βάσει του Προσωρινού Πλαισίου είτε βάσει του Κανονισμού de minimis, δεν συνυπολογίζεται εφεξής στο όριο σώρευσης.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν αποδεδειγμένα από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από 1η Μαΐου έως και 2 Σεπτεμβρίου 2021, το επιστρεπτέο ποσό, δεν επιστρέφεται. Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή υποκατάστημα στους Δήμους Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι επλήγησαν από την πυρκαγιά της 3ης Αυγούστου 2021, το επιστρεπτέο ποσό, δεν επιστρέφεται.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:18

Η ΕΥΑΘ παρουσιάζει στην 90ή ΔΕΘ την υδατική νοημοσύνη

13:59

United Group: Στα 1,45 δισ. ευρώ τα έσοδα στο εξάμηνο - Ξεχωρίζει η Nova με αύξηση 23%

13:57

Πνίνατ Γιανάι: «Ιστορική» η αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Ισραήλ

13:47

Μιχαηλίδου: Πολύτεκνοι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

13:47

Ζανιάς (EET): Τα σχολεία πρέπει να είναι όμορφα, λειτουργικά και ασφαλή

13:35

H ΠΟΣ-ΜΣΤ θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ

13:35

Τι ποσοστό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης επένδυσε η Ελλάδα στην εκπαίδευση

13:30

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή των 22 κατηγορουμένων από την Κρήτη ζήτησε ο εισαγγελέας

13:28

Αγαπηδάκη: Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που αλλάζουν την υγεία

13:24

Χρυσοχοΐδης: Ο ΚΟΜΒΟΣ θα δίνει λύσεις σε πραγματικό χρόνο για το κυκλοφοριακό - «Επιδημία» οι τηλεφωνικές απάτες

13:11

Νορβηγία: Ορκίζεται σήμερα ο βασιλιάς Χάακον Η' - Tο 72% των πολιτών τάσσεται υπέρ της μοναρχίας

13:09

Ευρωζώνη: Σε υψηλό άνω των τεσσάρων ετών η μεταποίηση τον Αύγουστο

13:01

Ferryhopper: Ποια νησιά προτίμησαν Έλληνες και ξένοι ταξιδιώτες το καλοκαίρι του 2026

12:55

Νέες λειτουργίες στην Αναζήτηση της Google - Δωρεάν προσφορά του Gemini για φοιτητές

12:53

Μητσοτάκης στο Ειδικό Σχολείο Καισαριανής: «Την επόμενη Παρασκευή όλα τα σχολεία θα είναι έτοιμα για το πρώτο κουδούνι»

12:49

Η Emirates διοργανώνει Open Days στην Ελλάδα για πρόσληψη νέων μελών πληρώματος καμπίνας

12:44

BYD: Αύξηση 17,8% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Αύγουστο - «Γκάζι» από τις εξαγωγές

12:44

Χατζηδάκης: Από 1η Ιανουαρίου η εφαρμογή των περισσότερων μέτρων που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ

12:41

Καύσωνας: Περισσότεροι από 5.000 θάνατοι στην Ισπανία - Αντιμέτωπη με νέο κύμα η Γαλλία

12:34

Βερολίνο: «Βλέπει» ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πίσω από τα drones στη Λειψία

12:10

Δένδιας: Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» είναι η πρώτη ευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης απειλών

12:09

Πιο συχνά δρομολόγια στο Τραμ από 7 Σεπτεμβρίου

12:02

«Πάτησε γκάζι» ο πληθωρισμός με άνοδο 3,7% τον Αύγουστο - Πιέσεις από υπηρεσίες και ενέργεια - Αναλυτικός πίνακας

11:59

Στην Epiris για 1,4 δισ. δολάρια η Gamma Communications

11:59

Πάνω από 1,7 δισ. ευρώ οι προσφορές για το «πράσινο» ομόλογο της Eurobank

11:57

Μέχρι 21 Σεπτεμβρίου η ψηφοφορία για τα νέα χαρτονομίσματα ευρώ

11:53

Στις αγορές για 200 εκατ. ευρώ η Εθνική Ασφαλιστική

11:51

Γαλλία: Στο στόχαστρο Shein και Temu με την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους

11:50

Deal 35 δισ. δολαρίων για Anthropic και Lambda: Ο ρόλος των Nvidia - Hut 8

11:48

Ταμείο Ανάκαμψης: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υλοποίησης των οροσήμων και των στόχων