Tip of the Day

Πώς θα επιτύχουμε τους στόχους του zero waste στο σπίτι

25-05-2022 | 07:27
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένα σπίτι με μηδενικά απορρίμματα αποτελεί την ιδανική «πράσινη» φωλιά.

Ένα σπίτι με μηδενικά απορρίμματα αποτελεί την ιδανική «πράσινη» φωλιά, αλλά ένας στόχος για zero waste σε έναν χώρο όπου κυριαρχεί έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα θα φάνταζε μάλλον ουτοπικός.

Ωστόσο, μπορούν να γίνουν αρκετά πράγματα για να μειωθούν τα απόβλητα αρχής γενομένης από την συνήθεια να παράγονται όσο το δυνατόν λιγότερα.

Τα υπολείμματα τροφίμων αποτελούν το καθημερινό σύνηθες περιεχόμενο των κάδων απορριμμάτων στα σπίτια. Πρόκειται για απόβλητα που προκαλούνται κυρίως λόγω κακού προγραμματισμού και σπατάλης. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΟΗΕ, το 17% των τροφίμων που καταναλώνονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, ποσότητα αρκετή για να γεμίσει 23 εκατομμύρια φορτηγά 40 τόνων, τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν το γύρο του κόσμου επτά φορές.Η τάση αυτή μπορεί να περιοριστεί με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης, τις προγραμματισμένες αγορές και την κομποστοποίηση.

Πολλά νοικοκυριά χρησιμοποιούν πλαστικά και χάρτινα είδη μιας χρήσης. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, τα φλιτζάνια καφέ μιας χρήσης δεν είναι ανακυκλώσιμα, λόγω της εσωτερικής επίστρωσης που διαθέτουν. Για καφέ εν κινήσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια κούπα ταξιδιού ή ένα μπουκάλι με διπλή μόνωση (θερμός) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τα ζεστά όσο και για τα κρύα ροφήματα.
Μεγάλο μέρος των οικιακών αποβλήτων αποτελείται από χαρτί (υγείας, κουζίνας, επιστολόχαρτα κλπ). Πολλές χώρες έχουν μειώσει τη χρήση του με εναλλακτικούς τρόπους καθαρισμού όπως με την επιλογή πλυσίματος αντί σκουπίσματος (αν και αρκετοί θεωρούν ότι αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε σπατάλη νερού) ενώ η μείωση των έντυπων λογαριασμών και η επιλογή ηλεκτρονικής διανομής αποτελεί μία ακόμη λύση.

Ομοίως, αντικείμενα όπως πακέτα σνακ, δοχεία καφέ και μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης εξοικονομούν μεν χρόνο και κόπο, αλλά η συσκευασία δημιουργεί πολλά περιττά απόβλητα. Η η επιλογή προϊόντων με ελάχιστη συσκευασία ή τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα και να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Οι πλατφόρμες αγοράς και πώλησης αποτελούν έναν ιδανικό τρόπο αξιοποίησης μεταχειρισμένων αντικειμένων και ένα παράδειγμα κυκλικής οικονομίας όπου ο χρόνος ζωής του προϊόντος αξιοποιείται στο μέγιστο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την αγορά ρούχων. Τα καταστήματα μεταχειρισμένων μπορούν να υποδεχθούν ρούχα σε καλή κατάσταση και να πουλήσουν μεταχειρισμένα σε καλή τιμή. Ακόμη και η ανταλλαγή ρούχων μεταξύ φίλων θα μπορούσε να εκπληρώσει τους αντίστοιχους στόχους.

Στην ίδια λογική, για τα μεταχειρισμένα έπιπλα θα μπορούσε να βρεθεί ένα νέο σπίτι ή να προσφερθούν ως δωρεά σε μια φιλανθρωπική οργάνωση. Μάλιστα, ορισμένες οργανώσεις προσφέρουν ακόμη και υπηρεσίες παραλαβής μεταχειρισμένων επίπλων.

Οι παλιοί υπολογιστές, οι τηλεοράσεις και άλλες συσκευές επιβαρύνουν όλο και περισσότερο το περιβάλλον καθώς πρόκειται για συσκευές οι οποίες έχουν εξαρτήματα που μπορεί να περιέχουν δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες, επομένως, προτού τοποθετηθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα στο πεζοδρόμιο καλό είναι να αναζητούνται εάν υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα ανακύκλωσης στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:50

«Ατμομηχανή» ανάπτυξης προμηθειών για Eurobank, asset management και ασφάλειες

07:36

Πέντε «καμπανάκια» για τις αυξήσεις μισθών του 2026 στην Ελλάδα - Τι φοβούνται οι διεθνείς φορείς

07:25

Επίδομα θέρμανσης: Τα SOS της τελευταίας στιγμής - Έρχεται η προκαταβολή

07:20

Lamda - Ελληνικό: Εξασφαλισμένα έσοδα 2,2 δισ. - Πώς προχωρούν μεγάλα projects, «ξεπουλάνε» τα οικιστικά

07:10

Βιομηχανικό ρεύμα: Προ των πυλών τα μέτρα ελάφρυνσης - «Στο παιχνίδι» το ιταλικό μοντέλο

07:08

Οι κινήσεις για το χρέος - Ολική επαναφορά - Αναμονή για τα δικαστικά μέγαρα

23:55

ΗΠΑ: Αποφυλακίστηκε ο καταδικασμένος για λαθρεμπόριο ναρκωτικών πρώην πρόεδρος της Ονδούρας

23:45

Συμμετοχή Γεραπετρίτη στη Σύνοδο ΥΠΕΞ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ

23:35

Η φον ντε Λάιεν φιλοξενεί αύριο τη Συμβουλευτική Επιτροπή Νέων της Προέδρου

23:25

Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας γεωπολιτικός παράγοντας, αλλά μια αξιόπιστη συνέταιρος των ΗΠΑ

23:18

Μεγάλου (Πειραιώς): Το μέλλον είναι ψηφιακό, βιώσιμο και βαθιά ανθρώπινο

23:12

Wall Street: Bitcoin και τεχνολογία «έσπρωξαν» προς τα πάνω τους δείκτες

22:59

Μαρινάκης: Η παραπληροφόρηση και οι προεκτάσεις της είναι μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της εποχής μας

22:56

4ο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο: Υψηλό το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για την Ελλάδα

22:47

Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 1% εν μέσω νέων γεωπολιτικών εντάσεων για το Ουκρανικό

22:38

Περού: Απόπειρα δολοφονίας εναντίον υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές

22:31

Πιτσιλής: Η ΑΑΔΕ μετασχηματίζεται σε "data-driven" Οργανισμό - Νέες υπηρεσίες και εργαλεία

22:25

Γερμανία: Φορτίο με 20.000 φυσίγγια της Bundeswehr εκλάπη κατά τη μεταφορά του

22:14

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2,8 εκατ. ευρώ

22:07

Τραμπ: Σύντομα επιθέσεις στο έδαφος της Βενεζουέλας

21:53

Υποχώρησαν από τα χθεσινά υψηλά χρυσός και ασήμι - Το βλέμμα στη Fed

21:40

Εσπερίδα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

21:35

ΥΠΑΑΤ: Ασφαλή τα τρόφιμα στην ελληνική αγορά - Τι έδειξαν οι έλεγχοι

21:30

Μυτιληναίος: Η τεχνολογία μεταμορφώνει την ενέργεια και τη βιομηχανία και καθορίζει τη στρατηγική της Metlen

21:20

Μητσοτάκης: Παραγωγικότητα χωρίς αξιοποίηση τεχνολογίας δεν μπορεί να υπάρχει σήμερα

21:09

Γερμανία: «Η οικονομία βιώνει τη βαθύτερη κρίση της ιστορίας», προειδοποιούν οι βιομήχανοι

21:02

Στη Βουλή το ν/σ για ψηφιακή ενίσχυση της οδικής ασφάλειας - Πώς θα κόβονται τα πρόστιμα

20:50

Ζελένσκι: Η ταχύτητα των συνομιλιών και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ προκαλούν αισιοδοξία

20:46

Πιερρακάκης: Η ένταξη του ΧΑ στην Euronext ενισχύει τη διεθνή θέση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς

20:42

Χατζηδάκης: Ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση και τις επιχειρήσεις