Tip of the Day

Πώς θα επιτύχουμε τους στόχους του zero waste στο σπίτι

25-05-2022 | 07:27
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Ένα σπίτι με μηδενικά απορρίμματα αποτελεί την ιδανική «πράσινη» φωλιά.

Ένα σπίτι με μηδενικά απορρίμματα αποτελεί την ιδανική «πράσινη» φωλιά, αλλά ένας στόχος για zero waste σε έναν χώρο όπου κυριαρχεί έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα θα φάνταζε μάλλον ουτοπικός.

Ωστόσο, μπορούν να γίνουν αρκετά πράγματα για να μειωθούν τα απόβλητα αρχής γενομένης από την συνήθεια να παράγονται όσο το δυνατόν λιγότερα.

Τα υπολείμματα τροφίμων αποτελούν το καθημερινό σύνηθες περιεχόμενο των κάδων απορριμμάτων στα σπίτια. Πρόκειται για απόβλητα που προκαλούνται κυρίως λόγω κακού προγραμματισμού και σπατάλης. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΟΗΕ, το 17% των τροφίμων που καταναλώνονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, ποσότητα αρκετή για να γεμίσει 23 εκατομμύρια φορτηγά 40 τόνων, τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν το γύρο του κόσμου επτά φορές.Η τάση αυτή μπορεί να περιοριστεί με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης, τις προγραμματισμένες αγορές και την κομποστοποίηση.

Πολλά νοικοκυριά χρησιμοποιούν πλαστικά και χάρτινα είδη μιας χρήσης. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, τα φλιτζάνια καφέ μιας χρήσης δεν είναι ανακυκλώσιμα, λόγω της εσωτερικής επίστρωσης που διαθέτουν. Για καφέ εν κινήσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια κούπα ταξιδιού ή ένα μπουκάλι με διπλή μόνωση (θερμός) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τα ζεστά όσο και για τα κρύα ροφήματα.
Μεγάλο μέρος των οικιακών αποβλήτων αποτελείται από χαρτί (υγείας, κουζίνας, επιστολόχαρτα κλπ). Πολλές χώρες έχουν μειώσει τη χρήση του με εναλλακτικούς τρόπους καθαρισμού όπως με την επιλογή πλυσίματος αντί σκουπίσματος (αν και αρκετοί θεωρούν ότι αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε σπατάλη νερού) ενώ η μείωση των έντυπων λογαριασμών και η επιλογή ηλεκτρονικής διανομής αποτελεί μία ακόμη λύση.

Ομοίως, αντικείμενα όπως πακέτα σνακ, δοχεία καφέ και μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης εξοικονομούν μεν χρόνο και κόπο, αλλά η συσκευασία δημιουργεί πολλά περιττά απόβλητα. Η η επιλογή προϊόντων με ελάχιστη συσκευασία ή τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα και να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Οι πλατφόρμες αγοράς και πώλησης αποτελούν έναν ιδανικό τρόπο αξιοποίησης μεταχειρισμένων αντικειμένων και ένα παράδειγμα κυκλικής οικονομίας όπου ο χρόνος ζωής του προϊόντος αξιοποιείται στο μέγιστο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την αγορά ρούχων. Τα καταστήματα μεταχειρισμένων μπορούν να υποδεχθούν ρούχα σε καλή κατάσταση και να πουλήσουν μεταχειρισμένα σε καλή τιμή. Ακόμη και η ανταλλαγή ρούχων μεταξύ φίλων θα μπορούσε να εκπληρώσει τους αντίστοιχους στόχους.

Στην ίδια λογική, για τα μεταχειρισμένα έπιπλα θα μπορούσε να βρεθεί ένα νέο σπίτι ή να προσφερθούν ως δωρεά σε μια φιλανθρωπική οργάνωση. Μάλιστα, ορισμένες οργανώσεις προσφέρουν ακόμη και υπηρεσίες παραλαβής μεταχειρισμένων επίπλων.

Οι παλιοί υπολογιστές, οι τηλεοράσεις και άλλες συσκευές επιβαρύνουν όλο και περισσότερο το περιβάλλον καθώς πρόκειται για συσκευές οι οποίες έχουν εξαρτήματα που μπορεί να περιέχουν δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες, επομένως, προτού τοποθετηθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα στο πεζοδρόμιο καλό είναι να αναζητούνται εάν υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα ανακύκλωσης στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:28

Ακαθάριστα οικόπεδα: Πού σκοντάφτει ο καθαρισμός ενώ λήγει η προθεσμία στις 15 Ιουνίου

07:22

Lamda - Ελληνικό: Εγκαίνια για Sports Park, Riviera Galleria, Κατοικίες - Τι έρχεται για ΙΟΝ, IRC, ξενοδοχεία, σχολεία

07:14

Χρέη στην Eφορία: Στο «ράφι» 6 δισ. ευρώ ως ανεπίδεκτα είσπραξης - Tι προβλέπει το σχέδιο της ΑΑΔΕ

07:06

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε ρέστα - Επιστολή SOS - Τα οδικά έργα της Αττικής

01:26

Νέες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράν: Πώς απαντά η Τεχεράνη - Δήλωση από Τραμπ

00:19

Oracle: Απογοήτευσαν οι νέες δαπάνες για AI - Πτώση για τη μετοχή

00:06

Χέγκσεθ για Ιράν: Δυνατές και ξεκάθαρες επιθέσεις - Ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα στην Τεχεράνη

23:55

Σύμβαση 587.215 ευρώ για μελέτη στα Ειδικά Σχολεία των Χανίων

23:42

ΕΦΕΤ: Ανάκληση μαριναρισμένης καπνιστής πέστροφας

23:29

Ακόμα και η μέτρια ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με καρδιακά προβλήματα

23:16

«Κόκκινη» η Wall Street από Τραμπ, πετρέλαιο, πληθωρισμό - Βαθαίνει το sell off στα τσιπ

23:02

Ισραηλινός υπ. Άμυνας: Το τέλος της σύγκρουσης με το Ιράν απέχει πολύ ακόμη

22:48

Τασούλας: Aνακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Διστόμου - «Δικαίωση είναι να νοιαζόμαστε για τον τόπο μας»

22:34

Δάνειο 75 εκατ. ευρώ για έργα στα σχολεία θα πάρει ο δήμος Αθηναίων

22:20

Περικοπές από Τραμπ στο γραφείο συντονισμού των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών

22:07

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 1,5% μετά τη νέα απειλή Τραμπ προς Ιράν

21:54

Ρεκόρ όλων των εποχών για τη μετοχή της Coca Cola

21:41

«Κόκκινο 4x4» για χρυσό με πτώση 3,5%

21:28

Γκουτέρες: Υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψει ο «ολοκληρωτικός πόλεμος» στη Μέση Ανατολή

21:14

Νετανιάχου προς Λιβανέζους: Ενωθείτε με το Ισραήλ απέναντι στη Χεζμπολάχ

21:00

Αμερικανικές δυνάμεις «εξουδετέρωσαν» πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν

20:48

Κυρανάκης: Με ψυχολογία νικητή στις εκλογές - «Να ιδρώσουμε τη φανέλα της παράταξης»

20:39

Motor Oil: Στο 3,75% το επιτόκιο για το νέο ομόλογο 400 εκατ. ευρώ

20:28

Aktor: Πρώτη περίοδος εκτοκισμού Κοινού Ομολογιακού Δανείου 2025 ύψους 140 εκατ. ευρώ

20:24

Ιταλία: Η τεχνητή νοημοσύνη θα συμπεριληφθεί στα σχολικά προγράμματα

20:12

SpaceX: Η μεγαλύτερη IPO στην ιστορία - Η retail φρενίτιδα και το στοίχημα της Wall Street

20:09

Τραμπ: Λατρεύω τον πληθωρισμό - Μεταφέραμε μυστικά εκατ. βαρέλια πετρελαίου μέσω Ορμούζ

20:07

Ζήτημα ανταγωνιστικότητας η επάρκεια της Ευρώπης σε φάρμακα- Το λαμπρό παράδειγμα της Ελλάδας

20:02

Μπιλ Γκέιτς για δεσμούς με Έπστιν: «Ήταν ένα μεγάλο λάθος, αλλά δεν γνώριζα τις πράξεις του»

19:57

Σχέδια Βελτίωσης - Ποιοι έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες ένταξης;