Tip of the Day

Πώς θα επιτύχουμε τους στόχους του zero waste στο σπίτι

25-05-2022 | 07:27
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Ένα σπίτι με μηδενικά απορρίμματα αποτελεί την ιδανική «πράσινη» φωλιά.

Ένα σπίτι με μηδενικά απορρίμματα αποτελεί την ιδανική «πράσινη» φωλιά, αλλά ένας στόχος για zero waste σε έναν χώρο όπου κυριαρχεί έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα θα φάνταζε μάλλον ουτοπικός.

Ωστόσο, μπορούν να γίνουν αρκετά πράγματα για να μειωθούν τα απόβλητα αρχής γενομένης από την συνήθεια να παράγονται όσο το δυνατόν λιγότερα.

Τα υπολείμματα τροφίμων αποτελούν το καθημερινό σύνηθες περιεχόμενο των κάδων απορριμμάτων στα σπίτια. Πρόκειται για απόβλητα που προκαλούνται κυρίως λόγω κακού προγραμματισμού και σπατάλης. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΟΗΕ, το 17% των τροφίμων που καταναλώνονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, ποσότητα αρκετή για να γεμίσει 23 εκατομμύρια φορτηγά 40 τόνων, τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν το γύρο του κόσμου επτά φορές.Η τάση αυτή μπορεί να περιοριστεί με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης, τις προγραμματισμένες αγορές και την κομποστοποίηση.

Πολλά νοικοκυριά χρησιμοποιούν πλαστικά και χάρτινα είδη μιας χρήσης. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, τα φλιτζάνια καφέ μιας χρήσης δεν είναι ανακυκλώσιμα, λόγω της εσωτερικής επίστρωσης που διαθέτουν. Για καφέ εν κινήσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια κούπα ταξιδιού ή ένα μπουκάλι με διπλή μόνωση (θερμός) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τα ζεστά όσο και για τα κρύα ροφήματα.
Μεγάλο μέρος των οικιακών αποβλήτων αποτελείται από χαρτί (υγείας, κουζίνας, επιστολόχαρτα κλπ). Πολλές χώρες έχουν μειώσει τη χρήση του με εναλλακτικούς τρόπους καθαρισμού όπως με την επιλογή πλυσίματος αντί σκουπίσματος (αν και αρκετοί θεωρούν ότι αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε σπατάλη νερού) ενώ η μείωση των έντυπων λογαριασμών και η επιλογή ηλεκτρονικής διανομής αποτελεί μία ακόμη λύση.

Ομοίως, αντικείμενα όπως πακέτα σνακ, δοχεία καφέ και μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης εξοικονομούν μεν χρόνο και κόπο, αλλά η συσκευασία δημιουργεί πολλά περιττά απόβλητα. Η η επιλογή προϊόντων με ελάχιστη συσκευασία ή τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα και να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Οι πλατφόρμες αγοράς και πώλησης αποτελούν έναν ιδανικό τρόπο αξιοποίησης μεταχειρισμένων αντικειμένων και ένα παράδειγμα κυκλικής οικονομίας όπου ο χρόνος ζωής του προϊόντος αξιοποιείται στο μέγιστο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την αγορά ρούχων. Τα καταστήματα μεταχειρισμένων μπορούν να υποδεχθούν ρούχα σε καλή κατάσταση και να πουλήσουν μεταχειρισμένα σε καλή τιμή. Ακόμη και η ανταλλαγή ρούχων μεταξύ φίλων θα μπορούσε να εκπληρώσει τους αντίστοιχους στόχους.

Στην ίδια λογική, για τα μεταχειρισμένα έπιπλα θα μπορούσε να βρεθεί ένα νέο σπίτι ή να προσφερθούν ως δωρεά σε μια φιλανθρωπική οργάνωση. Μάλιστα, ορισμένες οργανώσεις προσφέρουν ακόμη και υπηρεσίες παραλαβής μεταχειρισμένων επίπλων.

Οι παλιοί υπολογιστές, οι τηλεοράσεις και άλλες συσκευές επιβαρύνουν όλο και περισσότερο το περιβάλλον καθώς πρόκειται για συσκευές οι οποίες έχουν εξαρτήματα που μπορεί να περιέχουν δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες, επομένως, προτού τοποθετηθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα στο πεζοδρόμιο καλό είναι να αναζητούνται εάν υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα ανακύκλωσης στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΟΗΕ: Προειδοποιεί για τoν κίνδυνο για την υγεία από το ανακυκλωμένο πλαστικό των συσκευασιών τροφίμων

23:45

Κροατία: Ο πρώην διευθυντής του σημαντικότερου δρυμού της χώρας κατηγορείται για λαθροθηρία

23:27

Αίτημα του ΠΑΣΟΚ για ακρόαση στη Βουλή του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και του διοικητή της ΕΥΠ

23:22

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 - Nasdaq καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να ιντριγκάρει

23:00

Ζελένσκι: Η Ρωσία έπληξε 23 φορές σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας

22:46

ΗΠΑ: Ο Βανς διαπιστώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν

22:38

Αποχωρεί η FedEx από το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

22:20

Πιέσεις για το πετρέλαιο με βλέμμα σε επιτόκια και Τραμπ - Σι

22:08

Τέλος εποχής για τον Πάουελ - Νέος πρόεδρος της Fed ο Κέβιν Γουόρς

21:59

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο

21:56

Επίσκεψη στο Πεκίνο: Ο Τραμπ φέρνει CEOs, αλλά ο Σι κρατά τον πραγματικό μοχλό ισχύος

21:37

Ο Αραγτσί ζητά την άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων Ιρανών που συνελήφθησαν στο Κουβέιτ

21:20

Πολύωρη μυστική συνάντηση Νετανιάχου με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

21:10

Noval Property: Μέρισμα 0,07 ευρώ για το 2025 - Καταβολή στις 26 Ιουνίου

20:56

Η Γερουσία απέρριψε και πάλι την πρόταση αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράν

20:49

Κώτσηρας: Ενίσχυση της διαφάνειας και αποτελεσματικότητας του φορολογικού πλαισίου

20:44

Στάρμερ: Θα δώσω τη μάχη εάν κινηθεί η διαδικασία αμφισβήτησης της ηγεσίας μου

20:33

L’ Oreal Hellas: 89 χρόνια ιστορίας, 13.200 κωδικοί προϊόντων ομορφιάς και ένα μεγάλο αποτύπωμα

20:23

Βρετανία: Έρευνα στον Νάιτζελ Φαράζ για μη δηλωμένο δώρο αξίας 5 εκατ. λιρών

20:13

Δένδιας: «Η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα είναι αναπόσταστο κομμάτι της ταυτότητας της Ελλάδας»

20:03

Νικολά Σαρκοζί: Εισαγγελική πρόταση για επταετή φυλάκιση και πρόστιμο 300.000 ευρώ

19:53

Ταχιάος για «Έξυπνες Γέφυρες Περιφερειών»: Ολοκλήρωση στα χρονικά όρια του Ταμείου Ανάκαμψης

19:44

Παραιτήθηκε από τη ΝΔ η Ιωάννα Γκελεστάθη

19:34

ΟΟΣΑ: «Χρυσή» η Ελλάδα στην αύξηση του εισοδήματος νοικοκυριών στο δ' τετράμηνο του 2025

19:30

Orilina Properties: Έναρξη προγράμματος αγοράς έως 700.000 ιδίων μετοχών

19:20

Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις με φόντο τις αναταράξεις στην Βρετανία

19:08

TUI: Ελλάδα και Ισπανία ευνοημένες από τις κρατήσεις «της τελευταίας στιγμής»

18:53

Ζελένκσι: Δεν είναι τυχαίο ότι η Ρωσία εξαπέλυσε 800 drones την ημέρα επίσκεψης Τραμπ στην Κίνα

18:50

ΕΕ: Νέα δικαιώματα για τους επιβάτες και ενιαίο εισιτήριο για σιδηροδρομικά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη

18:42

Η Σλοβακία κλείνει τα σύνορά της με την Ουκρανία