Tip of the Day

Σύμβαση με γυμναστήριο - κέντρο αισθητικής; Τι πρέπει να ξέρω

11-05-2022 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σύμβαση με γυμναστήριο - κέντρο αισθητικής; Τι πρέπει να ξέρω
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αγόρασα μια συνδρομή για να πηγαίνω στο γυμναστήριο. Το ξανασκέφτηκα την επόμενη ημέρα. Δεν έχω πραγματικά το χρόνο για κάτι τέτοιο και μάλλον είναι και λίγο ακριβό. Μπορώ να ακυρώσω τη συνδρομή μου; Το ερώτημα αυτό απαντάται από τη γραμμή καταναλωτή 1520 του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η ακύρωση της σύμβασης μπορεί να γίνει αναιτιολόγητα εντός 30 ημερών από την υπογραφή της με την υποβολή σχετικού εντύπου δήλωσης υπαναχώρησης στην εταιρεία. Ο καταναλωτής υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο των υπηρεσιών που του έχουν αποδεδειγμένα παρασχεθεί.

Αν η υποβολή της καταγγελίας της σύμβασης γίνει μετά την παρέλευση 30 ημερών από την υπογραφή της, ο έμπορος δικαιούται να παρακρατήσει ποσό που αντιστοιχεί μέχρι το 2,5% επί της αξίας του ανεκτέλεστου προγράμματος της σύμβασης.

Η παρακράτηση του 2,5% δεν ισχύει στην περίπτωση της υποβολής της δήλωσης υπαναχώρησης πριν την παρέλευση 30 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης. (η Yπουργική Απόφαση που προβλέπει τα δικαιώματα του καταναλωτή, ενημερώνει το 1520 είναι η Z1-1262/29.10.2007, ΦΕΚ Β΄ 2122.

Ισχύει ακριβώς το ίδιο και για συνδρομή σε ινστιτούτο αδυνατίσματος. Αν το ξανασκεφτεί ο καταναλωτής, π.χ. γιατί εκτίμησε πως δεν έχει πραγματική ανάγκη για κάτι τέτοιο ή γιατί σκέφτηκε πως τελικά είναι λίγο ακριβό, μπορεί να ακυρώσει τη συνδρομή του.

Το ΚΕΠΚΑ, αναλύει την υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα λοιπόν με την 29-10-2007, Υπουργική Απόφαση, Ζ1-1262 έχουμε τα παρακάτω δικαιώματα:

** Στη σύμβαση, η οποία υπογράφεται, ανάμεσα στις μονάδες αδυνατίσματος, στα γυμναστήρια και στους Καταναλωτές, πρέπει να αναγράφεται το όνομα, η επωνυμία, ο διακριτικός τίτλος, η πλήρης διεύθυνση, ο Α.Φ.Μ., η αρμόδια Δ.Ο.Υ., ο αριθμός μητρώου της επιχείρησης, το όνομα αυτού, που υπογράφει τη σύμβαση, από την πλευρά της επιχείρησης, ο αριθμός αδείας λειτουργίας της επιχείρησης, η χρονολογία και ο τόπος κατάρτισης της σύμβασης, η αναλυτική περιγραφή των υπηρεσιών, ο αριθμός και η διάρκεια των συνεδριών, οι δωρεάν υπηρεσίες, ο χρόνος παροχής των υπηρεσιών, η ολική επιβάρυνση του καταναλωτή, με ανάλυση της αξίας κάθε υπηρεσίας, οι όροι πληρωμής και το δικαίωμα υπαναχώρησης. Η σύμβαση πρέπει να συνοδεύεται, από έντυπο υπαναχώρησης.

** Ο καταναλωτής μπορεί να υπαναχωρήσει, αναιτιολόγητα, εντός 30 ημερών, με την αποστολή γραπτής δήλωσης, προς την επιχείρηση.

** Ο καταναλωτής δικαιούται, οποιαδήποτε στιγμή, κατά τη διάρκεια της σύμβασης, να καταγγείλει τη σύμβαση. Στην περίπτωση αυτή, γίνεται εκκαθάριση των υπηρεσιών, που παρασχέθηκαν και αυτών, που υπολείπονται. Επίσης, η επιχείρηση δικαιούται να παρακρατήσει ένα ποσό μέχρι 2,5% του υπολοίπου της σύμβασης, πέραν του ποσού, που αντιστοιχεί, στις ήδη παρασχεθείσες υπηρεσίες.

** Τυχόν εκπτώσεις, που συμφωνήθηκαν, κατά τη σύναψη της σύμβασης, εξακολουθούν να ισχύουν και στην περίπτωση της καταγγελίας και διακοπής της σύμβασης.

** Απαγορεύεται η είσπραξη οποιαδήποτε προκαταβολής, που υπερβαίνει το 2,5% του συνολικού ποσού της σύμβασης, πριν αρχίσει η εκτέλεση της σύμβασης.

** Εάν η πληρωμή της επιχείρησης γίνεται, με πίστωση, που χορηγείται, από Τράπεζα, η υπαναχώρηση ή η καταγγελία της σύμβασης συνεπάγεται διακοπή πληρωμών, για το μέρος των υπηρεσιών, που δεν παρασχέθηκε.

** Η επιχείρηση έχει υποχρέωση να επιστρέψει, εντός των 30 ημερών, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ή να απαλλάξει τον Καταναλωτή, από τα ποσά, που αναλογούν, στο υπόλοιπο της σύμβασης.

** Από τη υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης, τα παράπονα και οι καταγγελίες των καταναλωτών, για τις επιχειρήσεις αυτές, άρχισαν να μειώνονται. Ενώ, το 2002 βρισκόταν, στην 1η θέση των παραπόνων του ΚΕ.Π.ΚΑ., κατέχοντας ποσοστό 24,22% το 2020, υποχώρησαν στην 14η θέση, κατέχοντας ποσοστό μόλις 1,57%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

ΗΠΑ: Βομβαρδιστικό B-52 συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του στην Καλιφόρνια

23:45

Ουγγαρία: Στα οκτώ έτη το όριο της θητείας των πρωθυπουργών, μπλόκο στον Όρμπαν

23:36

Safran και THEON προχωρούν στη δημιουργία κοινοπραξίας για ηλεκτρο-οπτικά συστήματα drones

23:22

ΕΕ: Άνοιξε η πρώτη ομάδα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία

23:13

Wall Street: Ρεκόρ για τον Dow Jones, ράλι 20% η SpaceX

22:54

Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών είναι «εντιμότητα ή διαφθορά»

22:48

Κίνα: Σφοδρές βροχοπτώσεις στα νότια - Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

22:40

Απώλειες 5% για το πετρέλαιο με φόντο το άνοιγμα του Ορμούζ

22:33

Κροατία: Σύγκρουση καταμαράν με ιστιοφόρο στην Αδριατική, τέσσερις νεκροί

22:25

ΕΕ: Νέα δικαιώματα για τους επιβάτες αεροπορικών - Τι αλλάζει για αποζημιώσεις, αποσκευές, χρεώσεις

22:19

Νετανιάχου: Ο πόλεμος κατά του Ιράν έσωσε το Ισραήλ από την απειλή «πυρηνικού ολέθρου»

22:12

Η αποκλιμάκωση ευνοεί τον χρυσό: Σε υψηλό 8 ημερών μετά τη συμφωνία ΗΠΑ–Ιράν

21:51

Γαλλία: Οι ηγέτες της G7 αναμένουν διευκρινίσεις για τη συμφωνία με το Ιράν από τον Τραμπ

21:40

Μαρκόπουλος: «Δεν προβλέπεται να δοθεί 13η σύνταξη και μισθός στους δημόσιους υπάλληλους»

21:28

Γαλλία: Δώδεκα ισραηλινές εταιρείες αποκλείστηκαν από την αμυντική έκθεση Eurostatory

21:15

Δημοσκόπηση Alco: Μονοψήφια η διαφορά ΝΔ - Τσίπρα, στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ

21:01

Ρωσία: Χαλαρώνουν οι κανόνες ποιότητας των καυσίμων για να αποτραπούν ελλείψεις

20:48

Πυροσβεστική: 30 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:27

Τραμπ: «Δεν χρειάζεται διεθνής βοήθεια για να ανοίξει το Ορμούζ»

20:14

Κάγια Κάλας: Η ΕΕ έτοιμη να συμβάλει στην εφαρμογή της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν

20:07

Ανησυχία στο Λίβανο για «εκκρεμή προβλήματα» παρά τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

20:07

«Παράθυρο ευκαιρίας για διπλωματία» σχετικά με την Ουκρανία διακρίνει ο Γερμανός καγκελάριος Μερτς

20:03

Αερομεταφορές: Με το δεξί η σεζόν παρά τις αναταράξεις από τη Μέση Ανατολή

19:58

Παλαιστίνη: Ο πρόεδρος Αμπάς ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών στις αρχές του 2027

19:46

Πιερρακάκης: Νομοθετική ρύθμιση για προστασία της ενίσχυσης που χορηγείται σε μαθητές με προβλήματα ακοής

19:41

Μέση Ανατολή: Μόνο δύο πλοία πέρασαν το Ορμούζ μετά τη συμφωνία Ιράν - ΗΠΑ

19:34

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαιρετίζει τη συμφωνία Ιράν - ΗΠΑ

19:29

BEYOND Leadership Dialogue 2026: Η τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο ενός διεθνούς διαλόγου

19:18

Ευρωαγορές: Σε ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600 μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

19:10

ΥΠΑΑΤ: Παρατείνεται η διάθεση 79 στρατιωτικών κτηνιάτρων για την ευλογιά και τον αφθώδη πυρετό