Tip of the Day

Σύμβαση με γυμναστήριο - κέντρο αισθητικής; Τι πρέπει να ξέρω

11-05-2022 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σύμβαση με γυμναστήριο - κέντρο αισθητικής; Τι πρέπει να ξέρω
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αγόρασα μια συνδρομή για να πηγαίνω στο γυμναστήριο. Το ξανασκέφτηκα την επόμενη ημέρα. Δεν έχω πραγματικά το χρόνο για κάτι τέτοιο και μάλλον είναι και λίγο ακριβό. Μπορώ να ακυρώσω τη συνδρομή μου; Το ερώτημα αυτό απαντάται από τη γραμμή καταναλωτή 1520 του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η ακύρωση της σύμβασης μπορεί να γίνει αναιτιολόγητα εντός 30 ημερών από την υπογραφή της με την υποβολή σχετικού εντύπου δήλωσης υπαναχώρησης στην εταιρεία. Ο καταναλωτής υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο των υπηρεσιών που του έχουν αποδεδειγμένα παρασχεθεί.

Αν η υποβολή της καταγγελίας της σύμβασης γίνει μετά την παρέλευση 30 ημερών από την υπογραφή της, ο έμπορος δικαιούται να παρακρατήσει ποσό που αντιστοιχεί μέχρι το 2,5% επί της αξίας του ανεκτέλεστου προγράμματος της σύμβασης.

Η παρακράτηση του 2,5% δεν ισχύει στην περίπτωση της υποβολής της δήλωσης υπαναχώρησης πριν την παρέλευση 30 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης. (η Yπουργική Απόφαση που προβλέπει τα δικαιώματα του καταναλωτή, ενημερώνει το 1520 είναι η Z1-1262/29.10.2007, ΦΕΚ Β΄ 2122.

Ισχύει ακριβώς το ίδιο και για συνδρομή σε ινστιτούτο αδυνατίσματος. Αν το ξανασκεφτεί ο καταναλωτής, π.χ. γιατί εκτίμησε πως δεν έχει πραγματική ανάγκη για κάτι τέτοιο ή γιατί σκέφτηκε πως τελικά είναι λίγο ακριβό, μπορεί να ακυρώσει τη συνδρομή του.

Το ΚΕΠΚΑ, αναλύει την υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα λοιπόν με την 29-10-2007, Υπουργική Απόφαση, Ζ1-1262 έχουμε τα παρακάτω δικαιώματα:

** Στη σύμβαση, η οποία υπογράφεται, ανάμεσα στις μονάδες αδυνατίσματος, στα γυμναστήρια και στους Καταναλωτές, πρέπει να αναγράφεται το όνομα, η επωνυμία, ο διακριτικός τίτλος, η πλήρης διεύθυνση, ο Α.Φ.Μ., η αρμόδια Δ.Ο.Υ., ο αριθμός μητρώου της επιχείρησης, το όνομα αυτού, που υπογράφει τη σύμβαση, από την πλευρά της επιχείρησης, ο αριθμός αδείας λειτουργίας της επιχείρησης, η χρονολογία και ο τόπος κατάρτισης της σύμβασης, η αναλυτική περιγραφή των υπηρεσιών, ο αριθμός και η διάρκεια των συνεδριών, οι δωρεάν υπηρεσίες, ο χρόνος παροχής των υπηρεσιών, η ολική επιβάρυνση του καταναλωτή, με ανάλυση της αξίας κάθε υπηρεσίας, οι όροι πληρωμής και το δικαίωμα υπαναχώρησης. Η σύμβαση πρέπει να συνοδεύεται, από έντυπο υπαναχώρησης.

** Ο καταναλωτής μπορεί να υπαναχωρήσει, αναιτιολόγητα, εντός 30 ημερών, με την αποστολή γραπτής δήλωσης, προς την επιχείρηση.

** Ο καταναλωτής δικαιούται, οποιαδήποτε στιγμή, κατά τη διάρκεια της σύμβασης, να καταγγείλει τη σύμβαση. Στην περίπτωση αυτή, γίνεται εκκαθάριση των υπηρεσιών, που παρασχέθηκαν και αυτών, που υπολείπονται. Επίσης, η επιχείρηση δικαιούται να παρακρατήσει ένα ποσό μέχρι 2,5% του υπολοίπου της σύμβασης, πέραν του ποσού, που αντιστοιχεί, στις ήδη παρασχεθείσες υπηρεσίες.

** Τυχόν εκπτώσεις, που συμφωνήθηκαν, κατά τη σύναψη της σύμβασης, εξακολουθούν να ισχύουν και στην περίπτωση της καταγγελίας και διακοπής της σύμβασης.

** Απαγορεύεται η είσπραξη οποιαδήποτε προκαταβολής, που υπερβαίνει το 2,5% του συνολικού ποσού της σύμβασης, πριν αρχίσει η εκτέλεση της σύμβασης.

** Εάν η πληρωμή της επιχείρησης γίνεται, με πίστωση, που χορηγείται, από Τράπεζα, η υπαναχώρηση ή η καταγγελία της σύμβασης συνεπάγεται διακοπή πληρωμών, για το μέρος των υπηρεσιών, που δεν παρασχέθηκε.

** Η επιχείρηση έχει υποχρέωση να επιστρέψει, εντός των 30 ημερών, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ή να απαλλάξει τον Καταναλωτή, από τα ποσά, που αναλογούν, στο υπόλοιπο της σύμβασης.

** Από τη υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης, τα παράπονα και οι καταγγελίες των καταναλωτών, για τις επιχειρήσεις αυτές, άρχισαν να μειώνονται. Ενώ, το 2002 βρισκόταν, στην 1η θέση των παραπόνων του ΚΕ.Π.ΚΑ., κατέχοντας ποσοστό 24,22% το 2020, υποχώρησαν στην 14η θέση, κατέχοντας ποσοστό μόλις 1,57%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:22

Γιατί δεν έπεισε η Ferrari Luce

08:18

Κάθετος Διάδρομος: Έτοιμη η Ελλάδα για τα νέα προϊόντα δυναμικότητας - Αισιοδοξία για τη δημοπρασία του Ιουλίου

08:08

Στον Λευκό Οίκο το υπουργικό συμβούλιο Τραμπ αντί για το Καμπ Ντέιβιντ

08:02

Ποδαρικό της ΕΛΑΣ με πέσιμο στο ΠΑΣΟΚ - Ο Τσίπρας συσπειρώνει… τη ΝΔ - Οι απόντες και οι παρόντες στο Θησείο

07:51

Λήξη μαθημάτων για τα γυμνάσια σήμερα

07:48

Τι αλλάζει στις προσλήψεις με το νομοσχέδιο για την ίση αμοιβή

07:36

ΔΕΣΦΑ: Το φυσικό αέριο φτάνει στην «καρδιά» του λιγνίτη - Πώς αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης της Δυτικής Μακεδονίας

07:24

Lamda Development: Πού θα πάνε τα 350 εκατ. του νέου retail bond - Η τάση στο Ελληνικό

07:14

Φορο-απόβαση στα νησιά με ΑΙ, drones, και «μυστικούς» εφοριακούς

07:06

Κίνητρα σε ξένους και μεγάλους - Ποιος συνομιλεί με ποιον - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του MSCI

23:52

Δίκη για τα Τέμπη: Συμπληρωματική διάταξη από το Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας

23:36

Ελληνικών συμφερόντων το τάνκερ που χτυπήθηκε ανοιχτά του Ομάν - Σώο το πλήρωμα

23:23

Γερμανία: Η AfD διατηρεί σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα από τους Χριστιανοδημοκράτες

23:11

Διπλό ρεκόρ με τεχνολογική ώθηση στην Wall Street

22:56

Γάζα: Στόχος ισραηλινής επίθεσης ο νέος ηγέτης του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς

22:43

Κυβερνητικές πηγές για Τσίπρα: «Το ίδιο αμετανόητος και απαράλλαχτος»

22:36

Πετρέλαιο: «Άγγιξε» τα 100 δολάρια το brent εν μέσω ανησυχίας για τη Μέση Ανατολή

22:20

Πιερρακάκης: «Γινόμαστε η πρώτη κυβέρνηση η οποία παίρνει βάρη από τις επόμενες γενιές»

22:11

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 26/05/2026: Οι αριθμοί που κερδίζουν

22:04

Ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής απειλεί το Κίεβο με όπλα μαζικής καταστροφής

21:46

Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ), το όνομα του νέου κόμματος Τσίπρα

21:43

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι ιατρικές του εξετάσεις πήγαν «τέλεια»

21:42

Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός καταλαμβάνει στρατηγικής σημασίας περιοχές στον νότιο λίβανο

21:33

Άλτμαν: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έφερε την «αποκάλυψη» που φοβόμασταν στις θέσεις εργασίας

21:25

Ιράν: Μερική αποκατάσταση του διαδικτύου μετά από διακοπή τριών μηνών

21:06

Υπουργικό συμβούλιο: Ταμείο Ανάκαμψης και ισότητα στις αμοιβές μεταξύ όσων συζητήθηκαν

21:04

Μιχαηλίδου: Η επένδυση στον άνθρωπο είναι προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης

20:58

Aegean: Υψηλές πληρότητες πτήσεων για ταξίδια εσωτερικού και εξωτερικού για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

20:47

Starlink-Amazon: Πιθανή η είσοδος στο σχέδιο της ΕΕ για το φάσμα δορυφορικής κινητής τηλεφωνίας

20:44

E.IN.S.: Διπλασιασμός του τζίρου στο εξάμηνο - Στα 13 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο