Tip of the Day

Σύμβαση με γυμναστήριο - κέντρο αισθητικής; Τι πρέπει να ξέρω

11-05-2022 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σύμβαση με γυμναστήριο - κέντρο αισθητικής; Τι πρέπει να ξέρω
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αγόρασα μια συνδρομή για να πηγαίνω στο γυμναστήριο. Το ξανασκέφτηκα την επόμενη ημέρα. Δεν έχω πραγματικά το χρόνο για κάτι τέτοιο και μάλλον είναι και λίγο ακριβό. Μπορώ να ακυρώσω τη συνδρομή μου; Το ερώτημα αυτό απαντάται από τη γραμμή καταναλωτή 1520 του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η ακύρωση της σύμβασης μπορεί να γίνει αναιτιολόγητα εντός 30 ημερών από την υπογραφή της με την υποβολή σχετικού εντύπου δήλωσης υπαναχώρησης στην εταιρεία. Ο καταναλωτής υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο των υπηρεσιών που του έχουν αποδεδειγμένα παρασχεθεί.

Αν η υποβολή της καταγγελίας της σύμβασης γίνει μετά την παρέλευση 30 ημερών από την υπογραφή της, ο έμπορος δικαιούται να παρακρατήσει ποσό που αντιστοιχεί μέχρι το 2,5% επί της αξίας του ανεκτέλεστου προγράμματος της σύμβασης.

Η παρακράτηση του 2,5% δεν ισχύει στην περίπτωση της υποβολής της δήλωσης υπαναχώρησης πριν την παρέλευση 30 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης. (η Yπουργική Απόφαση που προβλέπει τα δικαιώματα του καταναλωτή, ενημερώνει το 1520 είναι η Z1-1262/29.10.2007, ΦΕΚ Β΄ 2122.

Ισχύει ακριβώς το ίδιο και για συνδρομή σε ινστιτούτο αδυνατίσματος. Αν το ξανασκεφτεί ο καταναλωτής, π.χ. γιατί εκτίμησε πως δεν έχει πραγματική ανάγκη για κάτι τέτοιο ή γιατί σκέφτηκε πως τελικά είναι λίγο ακριβό, μπορεί να ακυρώσει τη συνδρομή του.

Το ΚΕΠΚΑ, αναλύει την υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα λοιπόν με την 29-10-2007, Υπουργική Απόφαση, Ζ1-1262 έχουμε τα παρακάτω δικαιώματα:

** Στη σύμβαση, η οποία υπογράφεται, ανάμεσα στις μονάδες αδυνατίσματος, στα γυμναστήρια και στους Καταναλωτές, πρέπει να αναγράφεται το όνομα, η επωνυμία, ο διακριτικός τίτλος, η πλήρης διεύθυνση, ο Α.Φ.Μ., η αρμόδια Δ.Ο.Υ., ο αριθμός μητρώου της επιχείρησης, το όνομα αυτού, που υπογράφει τη σύμβαση, από την πλευρά της επιχείρησης, ο αριθμός αδείας λειτουργίας της επιχείρησης, η χρονολογία και ο τόπος κατάρτισης της σύμβασης, η αναλυτική περιγραφή των υπηρεσιών, ο αριθμός και η διάρκεια των συνεδριών, οι δωρεάν υπηρεσίες, ο χρόνος παροχής των υπηρεσιών, η ολική επιβάρυνση του καταναλωτή, με ανάλυση της αξίας κάθε υπηρεσίας, οι όροι πληρωμής και το δικαίωμα υπαναχώρησης. Η σύμβαση πρέπει να συνοδεύεται, από έντυπο υπαναχώρησης.

** Ο καταναλωτής μπορεί να υπαναχωρήσει, αναιτιολόγητα, εντός 30 ημερών, με την αποστολή γραπτής δήλωσης, προς την επιχείρηση.

** Ο καταναλωτής δικαιούται, οποιαδήποτε στιγμή, κατά τη διάρκεια της σύμβασης, να καταγγείλει τη σύμβαση. Στην περίπτωση αυτή, γίνεται εκκαθάριση των υπηρεσιών, που παρασχέθηκαν και αυτών, που υπολείπονται. Επίσης, η επιχείρηση δικαιούται να παρακρατήσει ένα ποσό μέχρι 2,5% του υπολοίπου της σύμβασης, πέραν του ποσού, που αντιστοιχεί, στις ήδη παρασχεθείσες υπηρεσίες.

** Τυχόν εκπτώσεις, που συμφωνήθηκαν, κατά τη σύναψη της σύμβασης, εξακολουθούν να ισχύουν και στην περίπτωση της καταγγελίας και διακοπής της σύμβασης.

** Απαγορεύεται η είσπραξη οποιαδήποτε προκαταβολής, που υπερβαίνει το 2,5% του συνολικού ποσού της σύμβασης, πριν αρχίσει η εκτέλεση της σύμβασης.

** Εάν η πληρωμή της επιχείρησης γίνεται, με πίστωση, που χορηγείται, από Τράπεζα, η υπαναχώρηση ή η καταγγελία της σύμβασης συνεπάγεται διακοπή πληρωμών, για το μέρος των υπηρεσιών, που δεν παρασχέθηκε.

** Η επιχείρηση έχει υποχρέωση να επιστρέψει, εντός των 30 ημερών, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ή να απαλλάξει τον Καταναλωτή, από τα ποσά, που αναλογούν, στο υπόλοιπο της σύμβασης.

** Από τη υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης, τα παράπονα και οι καταγγελίες των καταναλωτών, για τις επιχειρήσεις αυτές, άρχισαν να μειώνονται. Ενώ, το 2002 βρισκόταν, στην 1η θέση των παραπόνων του ΚΕ.Π.ΚΑ., κατέχοντας ποσοστό 24,22% το 2020, υποχώρησαν στην 14η θέση, κατέχοντας ποσοστό μόλις 1,57%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:57

Γιατί ΗΠΑ και Καναδάς «τσακώνονται» για τα διόδια γέφυρας

12:54

Γερμανία: Σε ιστορικό υψηλό το ανεκτέλεστο υπόλοιπο βιομηχανικών παραγγελιών

12:53

Κικίλιας: «Ναυπηγεία και νέο λιμάνι αλλάζουν τη Χαλκίδα»

12:44

Στο 2,9% ο πληθωρισμός στην ΕΕ τον Ιούνιο - Άνω του μέσου όρου η Ελλάδα

12:39

Γαλλία: Δύο νεκροί και 53.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα μετά το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας

12:28

ΔΕΗ: Δεκαέξι διακρίσεις από τον διεθνή οργανισμό Extel για το 2026

12:28

Αύξηση 2,9% στις αφίξεις στα τουριστικά καταλύματα τον Μάιο

12:21

Ισραήλ: Διαλύεται η Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για εκλογές τον Οκτώβριο

12:21

Alpha Bank: Η Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτερα από την ΕΕ - Η πρόκληση της παραγωγικότητας

12:19

Mega επενδύσεις από BP και ConocoPhillips στο Ιράκ

12:16

Κίνα: «Καθαρά κατασκευάσματα» οι κατηγορίες Τραμπ περί ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές

12:08

Προς δεύτερη εβδομάδα κερδών το πετρέλαιο - Στην καλύτερη επίδοσή του εδώ και 2,5 μήνες

12:03

Ιράν: Πλήγμα σε δεξαμενόπλοιο ανοικτά του Ομάν - Νεκροί 8 Κούρδοι αντάρτες

11:58

Ιαπωνία: Νέοι κανόνες στην αυτοκρατορική διαδοχή - Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των γυναικών

11:49

Προθεσμία από την ανακρίτρια πήρε ο 4ος κατηγορούμενος για την επίθεση στο σπίτι της Νέστορα

11:43

Eurobank Research: Συγκρατημένη ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας σε περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας

11:41

Σε αυξημένη επιφυλακή ο Δήμος Αθηναίων λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

11:39

Ξεκινά η νέα εποχή της Avramar

11:35

Η μεγαλύτερη IPO της Ινδίας συγκέντρωσε προσφορές 30,7 δισ. δολαρίων

11:30

Αργεντινή - Ισπανία: Ακριβότερος αγώνας στην αμερικανική ιστορία ο τελικός του Μουντιάλ

11:15

Χρηματιστήριο: Νέες πιέσεις στις τράπεζες, επιλεκτικές κινήσεις στα blue chips

10:59

Πτωτικό κλίμα στις ευρωαγορές με τεχνολογικές πιέσεις

10:57

Κοντογεώργης: «Προσηλωμένοι στη δουλειά μας τους επόμενους 10 μήνες μέχρι τις εκλογές»

10:52

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο κηρύσσει τη «λήξη της αστάθειας» στην αγορά

10:39

Wall Street: Με προσδοκίες-ρεκόρ στη «μάχη» των εταιρικών αποτελεσμάτων

10:38

ElvalHalcor: Θα αντλήσει 250 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ

10:32

Burberry: Αύξηση 5% στις πωλήσεις για πρώτη φορά στα τρία χρόνια

10:23

Ράλι 4,5% για τη μετοχή της Saab μετά το νέο ρεκόρ στις ανεκτέλεστες παραγγελίες

10:16

Καιρός: Ζέστη και υψηλές θερμοκρασίες - Πότε έρχονται τα πρώτα 40αρια

09:55

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιήθηκαν Γεροβασίλη, Κόκκαλης και Καλαματιανός - Μένει με 11 βουλευτές