Tip of the Day

Πετρέλαιο κίνησης: Η μειωμένη τιμή, η κρατική επιδότηση και το παράθυρο της παράτασης

04-04-2022 | 07:44
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πετρέλαιο κίνησης: Η μειωμένη τιμή, η κρατική επιδότηση και το παράθυρο της παράτασης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Με μειωμένη τιμή κατά 15 λεπτά το λίτρο πωλείται το πετρέλαιο κίνησης μετά την ενεργοποίηση της κρατικής επιδότησης, η οποία θα διαρκέσει έως το τέλος Απριλίου, ενώ το παράθυρο της παράτασης του μέτρου παραμένει ανοιχτό και για τον Μάιο.

Η μειωμένη τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης ισχύει για όλους τους καταναλωτές και σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση:

- Για τα διυλιστήρια η επιδότηση υπολογίζεται επί τη βάσει των ποσοτήτων (λίτρων) πετρελαίου κίνησης που αναγράφονται στα τιμολόγια πώλησης προς τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων εσωτερικής αγοράς, τα πρατήρια καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες. Η έκπτωση λόγω επιδότησης θα πρέπει να εμφανίζεται σε ξεχωριστό πεδίο επί όλων των σχετικών τιμολογίων. Σε περίπτωση που οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων προμηθευτούν από τα διυλιστήρια εντός του μηνός Απριλίου περισσότερα καύσιμα από αυτά που θα διαθέσουν οι ίδιες σε άλλες εταιρείες εμπορίας καυσίμων, στα πρατήρια καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες εντός του ιδίου μηνός, βάσει τιμολογίων, τότε το ποσό της έκπτωσης λόγω επιδότησης επί των λίτρων που δεν διέθεσαν επιστρέφεται από τις εταιρίες εμπορίας στα διυλιστήρια.

- Για τους εισαγωγείς καυσίμων, η επιδότηση υπολογίζεται επί τη βάσει των ποσοτήτων (λίτρων) πετρελαίου κίνησης από εισαγωγή, που αναγράφονται στα τιμολόγια πώλησης προς τις λοιπές εταιρείες εμπορίας καυσίμων εσωτερικής αγοράς, τα πρατήρια καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες. Η έκπτωση θα πρέπει να εμφανίζεται σε ξεχωριστό πεδίο επί όλων των σχετικών τιμολογίων. Σε περίπτωση που οι λοιπές εταιρείες εμπορίας καυσίμων προμηθευτούν από τους εισαγωγείς καυσίμων εντός του μηνός Απριλίου περισσότερα καύσιμα από αυτά που θα διαθέσουν οι ίδιες σε άλλες εταιρείες εμπορίας καυσίμων, στα πρατήρια καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες εντός του ιδίου μηνός, βάσει τιμολογίων, τότε το ποσό της έκπτωσης επί των λίτρων που δεν διέθεσαν επιστρέφεται από τις λοιπές εταιρείες εμπορίας στους εισαγωγείς καυσίμων. Σε περίπτωση που έχουν διατεθεί ποσότητες καυσίμων από τα διυλιστήρια ή τους εισαγωγείς καυσίμων κατά τον μήνα Απρίλιο και έχουν τιμολογηθεί πριν την δημοσίευση της παρούσας χωρίς έκπτωση, για τα καύσιμα αυτά εκδίδεται πιστωτικό και νέο χρεωστικό τιμολόγιο και παρέχεται η σχετική έκπτωση.

- Η επιδότηση μετακυλίεται πλήρως στους τελικούς καταναλωτές της εσωτερικής αγοράς σε συμμόρφωση και με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων. Η επιδότηση που λαμβάνει ο τελικός καταναλωτής εκφράζεται ως το γινόμενο της ποσότητας κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης επί του ύψους της επιδότησης ανά λίτρο, προσαυξανόμενο με το ΦΠΑ, και διαπιστώνεται από την σύγκριση των περιθωρίων κερδών.

- Οι επιδοτούμενες ποσότητες πετρελαίου κίνησης, μπορούν να διατεθούν από τα πρατήρια καυσίμων και καταναλωθούν από τους τελικούς καταναλωτές και πέραν του μηνός Απριλίου 2022 εφόσον υπάρχουν ποσότητες στην αγορά οι οποίες διατέθηκαν από τους δικαιούχους με μειωμένη κατά το ποσό της επιδότησης τιμή.

- Η επιδότηση καταβάλλεται στους δικαιούχους, το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη διάθεση των καυσίμων στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια και τους εισαγωγείς καυσίμων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:30

5 εντυπωσιακά στατιστικά από την πρώτη εβδομάδα της SpaceX στο Nasdaq

17:28

«Κλείνει το μάτι» σε νέα αύξηση επιτοκίων ο Λέιν (ΕΚΤ)

17:27

Ρούτε για απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από την Ευρώπη: Αφορά ξεκάθαρα τη διάταξη δυνάμεων

17:15

Η Ουκρανία φέρνει τον πόλεμο στη Μόσχα, 16 χιλιόμετρα από το Κρεμλίνο

17:05

Σε υψηλό 13 μηνών το δολάριο

16:55

Rebound στη Wall Street μετά τις απώλειες της Τετάρτης

16:51

ΗΠΑ: Πτώση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας περίπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

16:51

ΔΝΤ: Ζητά μεγαλύτερη προσοχή από τράπεζες σε μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και κυβερνοασφάλεια

16:38

ΑΔΜΗΕ: Δεν θα ληφθούν υπόψη οι προσφορές κάτω των 4,05 ευρώ

16:33

Στις πρώην αποθήκες Σκουλούδη η προσωρινή κλειστή δομή μεταναστών στο Ηράκλειο

16:32

Πετραλιάς: Θεσπίζουμε το σύνολο των μέτρων ενίσχυσης που έχουν ανακοινωθεί

16:15

Ισπανία: Κατηγορίες απαγγέλθηκαν κατά των θυγατέρων του Θαπατέρο

16:13

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: «Μονομερείς και αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο ενέργειες κρατών, στερούνται οιουδήποτε νομικού ερείσματος»

16:08

Interlife: Στις 30 Ιουνίου η καταβολή μερίσματος 0,25 ευρώ/μετοχή

15:55

Το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα συμπληρώνεται μετά από 220 χρόνια - Απομακρύνθηκαν τα ικριώματα

15:55

Μεγάλου: Ευκαιρία για ισχυρότερο δεύτερο και τρίτο πυλώνα ασφάλισης η μεταρρύθμιση των ΤΕΑ

15:54

ΟΔΔΗΧ: Στο 146% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος στα τέλη του 2025 - Πόσα ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα

15:50

Τα επιτόκια, η τέχνη του συμβιβασμού και η επαναθεμελίωση της νομισματικής πολιτικής

15:40

Ρωσία: «Κανονικός» ο εφοδιασμός καυσίμων στην Μόσχα μετά την ουκρανική επίθεση

15:38

Προϋπολογισμός ΕΕ 2028-2034: Η Σύνοδος «κλωτσά το τενεκεδάκι» παρακάτω

15:31

Κρεμλίνο: «Οι Ευρωπαίοι πιθανόν διοχέτευσαν επιζήμιες ιδέες στον Τραμπ στη διάρκεια της G7»

15:29

Δύο νέα ψηφιακά «εργαλεία» για εκσυγχρονισμό της διαχείρισης ιδιωτικού χρέους

15:28

Δένδιας: Σειρά συναντήσεων στο περιθώριο της συνόδου υπ. Άμυνας του NATO στις Βρυξέλλες

15:19

Χέγκσεθ: «Οι ΗΠΑ θα ξαναρχίσουν τη στρατιωτική δράση, αν το Ιράν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις»

15:12

OHE: Έκκληση για 202 εκατ. δολάρια για την προστασία 8,8 εκατομμυρίων ανθρώπων από το Ελ Νίνιο

15:07

Hellenic Train: Τροποποιήσεις δρομολογίων 22-24/6 στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη

15:04

Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για να πίνεις νερό;

14:59

Πέντε ηπειρωτικοί προορισμοί στην Ελλάδα που μοιάζουν με νησί

14:53

Χάσατε το κινητό σας; Πέντε άμεσα βήματα ασφάλειας από Kaspersky

14:52

Αυξήθηκε η κυκλοφορία των πλοίων στα Στενά του Ορμούζ μετά τις υπογραφές ΗΠΑ - Ιράν