Tip of the Day

Πετρέλαιο κίνησης: Η μειωμένη τιμή, η κρατική επιδότηση και το παράθυρο της παράτασης

04-04-2022 | 07:44
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πετρέλαιο κίνησης: Η μειωμένη τιμή, η κρατική επιδότηση και το παράθυρο της παράτασης

Με μειωμένη τιμή κατά 15 λεπτά το λίτρο πωλείται το πετρέλαιο κίνησης μετά την ενεργοποίηση της κρατικής επιδότησης, η οποία θα διαρκέσει έως το τέλος Απριλίου, ενώ το παράθυρο της παράτασης του μέτρου παραμένει ανοιχτό και για τον Μάιο.

Η μειωμένη τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης ισχύει για όλους τους καταναλωτές και σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση:

- Για τα διυλιστήρια η επιδότηση υπολογίζεται επί τη βάσει των ποσοτήτων (λίτρων) πετρελαίου κίνησης που αναγράφονται στα τιμολόγια πώλησης προς τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων εσωτερικής αγοράς, τα πρατήρια καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες. Η έκπτωση λόγω επιδότησης θα πρέπει να εμφανίζεται σε ξεχωριστό πεδίο επί όλων των σχετικών τιμολογίων. Σε περίπτωση που οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων προμηθευτούν από τα διυλιστήρια εντός του μηνός Απριλίου περισσότερα καύσιμα από αυτά που θα διαθέσουν οι ίδιες σε άλλες εταιρείες εμπορίας καυσίμων, στα πρατήρια καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες εντός του ιδίου μηνός, βάσει τιμολογίων, τότε το ποσό της έκπτωσης λόγω επιδότησης επί των λίτρων που δεν διέθεσαν επιστρέφεται από τις εταιρίες εμπορίας στα διυλιστήρια.

- Για τους εισαγωγείς καυσίμων, η επιδότηση υπολογίζεται επί τη βάσει των ποσοτήτων (λίτρων) πετρελαίου κίνησης από εισαγωγή, που αναγράφονται στα τιμολόγια πώλησης προς τις λοιπές εταιρείες εμπορίας καυσίμων εσωτερικής αγοράς, τα πρατήρια καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες. Η έκπτωση θα πρέπει να εμφανίζεται σε ξεχωριστό πεδίο επί όλων των σχετικών τιμολογίων. Σε περίπτωση που οι λοιπές εταιρείες εμπορίας καυσίμων προμηθευτούν από τους εισαγωγείς καυσίμων εντός του μηνός Απριλίου περισσότερα καύσιμα από αυτά που θα διαθέσουν οι ίδιες σε άλλες εταιρείες εμπορίας καυσίμων, στα πρατήρια καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες εντός του ιδίου μηνός, βάσει τιμολογίων, τότε το ποσό της έκπτωσης επί των λίτρων που δεν διέθεσαν επιστρέφεται από τις λοιπές εταιρείες εμπορίας στους εισαγωγείς καυσίμων. Σε περίπτωση που έχουν διατεθεί ποσότητες καυσίμων από τα διυλιστήρια ή τους εισαγωγείς καυσίμων κατά τον μήνα Απρίλιο και έχουν τιμολογηθεί πριν την δημοσίευση της παρούσας χωρίς έκπτωση, για τα καύσιμα αυτά εκδίδεται πιστωτικό και νέο χρεωστικό τιμολόγιο και παρέχεται η σχετική έκπτωση.

- Η επιδότηση μετακυλίεται πλήρως στους τελικούς καταναλωτές της εσωτερικής αγοράς σε συμμόρφωση και με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων. Η επιδότηση που λαμβάνει ο τελικός καταναλωτής εκφράζεται ως το γινόμενο της ποσότητας κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης επί του ύψους της επιδότησης ανά λίτρο, προσαυξανόμενο με το ΦΠΑ, και διαπιστώνεται από την σύγκριση των περιθωρίων κερδών.

- Οι επιδοτούμενες ποσότητες πετρελαίου κίνησης, μπορούν να διατεθούν από τα πρατήρια καυσίμων και καταναλωθούν από τους τελικούς καταναλωτές και πέραν του μηνός Απριλίου 2022 εφόσον υπάρχουν ποσότητες στην αγορά οι οποίες διατέθηκαν από τους δικαιούχους με μειωμένη κατά το ποσό της επιδότησης τιμή.

- Η επιδότηση καταβάλλεται στους δικαιούχους, το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη διάθεση των καυσίμων στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια και τους εισαγωγείς καυσίμων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:47

Έβρος: Σύλληψη ατόμου για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών

22:18

Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

21:50

Υεμένη: Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί τους αυτονομιστές να μην επιχειρήσουν στρατιωτική δράση

21:17

Ρέθυμνο: Σύλληψη και δικογραφία για προσφορά αλκοολούχων ποτών σε ανήλικους

21:00

Καναδάς: Η επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία απαιτεί «μια Ρωσία πρόθυμη να συνεργαστεί»

20:55

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι κατέλαβε τις πόλεις Μίρνοχραντ και Χουλιαϊπόλε στην ανατολική Ουκρανία

20:31

Ουκρανία: Πάνω από ένα εκατ. νοικοκυριά χωρίς ηλεκτροδότηση στο Κίεβο λόγω των ρωσικών επιδρομών

20:20

Πούτιν: Αν το Κίεβο δεν επιθυμεί να επιλύσει το ζήτημα ειρηνικά η Ρωσία θα επιτύχει τους στόχους της με χρήση βίας

20:08

Τρεις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης νότια της Κρήτης

20:02

Ιράν: Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και οι Ευρωπαίοι διεξάγουν «ολοκληρωτικό πόλεμο» εναντίον του Ιράν

19:44

Ανασύρθηκαν με ελικόπτερο οι σοροί των 4 ορειβατών από τα Βαρδούσια

19:30

Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια: Οι ανατροπές στην Περιφέρεια

19:22

Ρωσία: Παρατείνει την προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών βενζίνης έως τον Φεβρουάριο

19:11

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αγρότες δεν πρόκειται να ξεγελαστούν από τα χυδαία ψέματα των υπουργών και των βουλευτών της ΝΔ

18:32

Ταϊβάν: Υποθαλάσσιος σεισμός 7 βαθμών σε περιοχή στα βορειοανατολικά της νήσου

18:03

Κίνα: Το Πεκίνο χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας Καμπότζης-Ταϊλάνδης, σχεδιάζει συνομιλίες

17:49

Συνάντηση Νετανιάχου-Τραμπ τη Δευτέρα στη Φλόριντα

17:43

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στο Κόσοβο

16:53

Εκπρόσωποι 18 αγροτικών μπλόκων ζητούν κοινή κάθοδο, συμπόρευση και διάλογο με την κυβέρνηση

16:29

Ελβετία: Ο αρχηγός των ΕΔ λέει ότι η χώρα του δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι σε μια γενικευμένη επίθεση

16:17

WindEurope: Οι ΑΠΕ εξοικονομούν ποσό ίσο με τη δαπάνη για υγειονομική περίθαλψη

16:06

Χρηστίδης: Η κυβέρνηση καθυστερεί τις πληρωμές και επιχειρεί να ρίξει το φταίξιμο στους απλήρωτους αγρότες

15:55

Βόλτα στην Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων

15:45

Κίνα: Αναθεωρεί τον νόμο για το εξωτερικό εμπόριο για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων

15:32

Τσατραφύλλιας: Η κλιματική κρίση είναι ήδη παρούσα στη Μεσόγειο

15:26

Φάκελο με αιτήματα παρέδωσαν στον Κ. Τσιάρα εκπρόσωποι αγροτών από την Κορινθία

15:15

RND: Νέα ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό

15:05

DW: 2025, η χρονιά που άλλαξε την Ευρώπη

14:50

Alpha Bank- Η ελληνική οικονομία το 2026: Επιδόσεις, προκλήσεις και κίνδυνοι

14:16

Ομάδα εργασίας στο υπουργείο Ανάπτυξης για την εφαρμογή του Net Zero Industry Act