Tip of the Day

Βρείτε πόσο ρεύμα «καίει» η συσκευή που σχεδιάζετε να αγοράσετε

05-04-2022 | 08:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βρείτε πόσο ρεύμα «καίει» η συσκευή που σχεδιάζετε να αγοράσετε

Εκτός από το ποσό αγοράς μίας ηλεκτρικής συσκευής, μία σημαντική παράμετρος για την επιλογή της είναι και η επιβάρυνση που θα έχει στους λογαριασμούς ρεύματος σε όλη τη διάρκεια «ζωής» της. Ωστόσο, παρόλο που το δεύτερο αυτό κριτήριο έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο σημαντικό για το αγοραστικό κοινό, οι περισσότεροι καταναλωτές είναι δύσκολο να εκτιμήσουν πόσο θα είναι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να «κάψει» το προϊόν το οποίο σκέφτονται να αγοράσουν, στα χρόνια που αυτό θα παραμείνει στον οικιακό εξοπλισμό τους.

Τη λύση έρχεται να δώσει μία διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία υπολογίζει το κόστος χρήσης των ηλεκτρικών συσκευών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους καταναλωτές να συγκρίνουν δύο ή περισσότερα μοντέλα, με βάση το συνολικό ποσό που αυτά θα τους κόστιζαν αν τα αγόραζαν. Το συνολικό αυτό ποσό είναι το άθροισμα της τιμής αγοράς τους και και του «αποτυπώματος» που θα έχουν στους λογαριασμούς του νοικοκυριού, στα χρόνια «ζωής» τους.

Η εφαρμογή αυτή ονομάζεται «Σαρώνω & Συγκρίνω» και αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LABEL 2020 που υλοποιεί στη χώρα μας το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Σκοπός της εφαρμογής είναι να βοηθήσει τους καταναλωτές στην επιλογή ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων, κάνοντας τη σύγκρισή τους μια εύκολη και γρήγορη υπόθεση.

Το ηλεκτρονικό αυτό εργαλείο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tool.label2020.eu/gr. Με τη βοήθεια ενός «έξυπνου» κινητού, μιας ταμπλέτας ή ενός σταθερού υπολογιστή, σαρώνοντας τον κωδικό QR που εμφανίζεται στην επισήμανση ενός προϊόντος, μπορείτε να έχετε άμεση πρόσβαση σε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που είναι καταχωρισμένα στη βάση δεδομένων προϊόντων της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης (EPREL).

Εναλλακτικά, εάν δεν είναι δυνατό το σκανάρισμα, μπορείτε να πληκτρολογήσετε τον κωδικό του προϊόντος και να δείτε τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, μέσω της EPREL.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε εφαρμογή, τον Μάρτιο του 2021, τη νέα ενεργειακή επισήμανση για ψυκτικές συσκευές, συσκευές συντήρησης κρασιών, πλυντήρια και πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, τηλεοράσεις και ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης. Αυτή περιλαμβάνει μια κοινή κλίμακα τάξεων ενεργειακής απόδοσης από A έως G για όλες τις ομάδες προϊόντων, καταργώντας την υπάρχουσα κλίμακα από Α+++ έως D.

Ένα προϊόν που με την παλιά επισήμανση ανήκε στην τάξη A+++, με τη νέα αναμένεται να ανήκει σε χαμηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης και κατά συνέπεια θα υπάρχουν ελάχιστα προϊόντα που να κατατάσσονται στην υψηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης.

Μέχρι στιγμής, έχουν ενσωματωθεί οι ομάδες προϊόντων που φέρουν νέα ενεργειακή επισήμανση ήδη από τον Μάρτιο του 2021, ενώ σύντομα θα προστεθούν και οι λαμπτήρες, που ξεκίνησαν να φέρουν τη νέα επισήμανση τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η εφαρμογή «Σαρώνω & Συγκρίνω»:

• Υπολογίζει και συγκρίνει το συνολικό κόστος διαφορετικών προϊόντων, με βάση το κόστος αγοράς και τη συχνότητα χρήσης από ένα νοικοκυριό, στη διάρκεια ζωής τους.

• Παρουσιάζει τη διαθέσιμη γκάμα ενεργειακής απόδοσης προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά και επισημαίνει τη θέση ενός συγκεκριμένου προϊόντος στο εύρος αυτό.

• Επικοινωνεί απευθείας με τη βάση δεδομένων EPREL, συγκρίνοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά διαφορετικών προϊόντων που βρίσκονται καταχωρισμένα.

• Παρέχει μία ολοκληρωμένη επεξήγηση της νέας ενεργειακής επισήμανσης, ανά ομάδα προϊόντος.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «LABEL 2020 - New Label driving supply and demand of energy efficient products», το οποίο υποστηρίζει την ομαλή μετάβαση της αγοράς από την τρέχουσα στη νέα ενεργειακή επισήμανση ηλεκτρικών συσκευών, με ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εθνικής ενημερωτικής εκστρατείας.

Στο «LABEL 2020», που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πολυετές πρόγραμμα για την Έρευνα HORIZON 2020, εκτός από το ΚΑΠΕ συμμετέχουν άλλοι 20 ευρωπαίοι εταίροι από 16 διαφορετικές χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.label2020.gr/.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:25

Ανδρουλάκης στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: «Έφτασε η ώρα για μια νέα πολιτική αλλαγή»

21:12

Επιτόκια ΗΠΑ: Οι αγορές βλέπουν πιθανή μία αύξηση

21:00

Ράλι 3% για χρυσό με ώθηση από «buy the dip»

20:46

Ρούμπιο: Το Ιράν δεν έχει απαντήσει στο αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου

20:32

Ξεπέρασε το 4% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου - Διευρύνεται το περιθώριο με τα Γερμανικά ομόλογα

20:22

Έναρξη συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ για την εντατικοποίηση επιστροφών παράνομων μεταναστών

20:12

Τσιάρας: Προτεραιότητα η ανάσχεση του αφθώδους πυρετού και η στήριξη της κτηνοτροφίας

20:01

Κοινό ανακοινωθέν G7: Άμεσο τέλος στις επιθέσεις κατά αμάχων σε Μέση Ανατολή και Ιράν

19:57

Δύσπιστος ο Μερτς αν ο πόλεμος στο Ιράν μπορεί να φέρει αλλαγή καθεστώτος

19:50

Στερεύει το ρευστό στην Ουκρανία – Κλείνει η «κάνουλα» της ΕΕ

19:39

Κινεζικά πλοία προσπάθησαν ανεπιτυχώς να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ

19:27

Νέα πτώση στις ευρωαγορές

19:15

Σνάμπελ (ΕΚΤ) για πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε να δράσουμε

19:04

«Πλήγματα» σε αντιδραστήρες του Ιράν - Ρούμπιο: Ο «πόλεμος θα συνεχιστεί 2 με 4 εβδομάδες»

18:55

Ιράν: Πάνω από 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου

18:47

CrediaBank: «Πράσινο φως» από τη ΓΣ για ΑΜΚ έως 300 εκατ. ευρώ

18:46

Real Consulting: Από 30 Μαρτίου στο ταμπλό οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

18:37

Όταν έχεις δεμένα τα χέρια

18:34

ΓΕΒΚΑ: Αύξηση 77% στα καθαρά κέρδη το 2025 - Πρόταση για μέρισμα €0,1 ανά μετοχή

18:27

Ρουμπινί: Ο Τραμπ θα κλιμακώσει τον πόλεμο - Ρίσκο για στασιμοπληθωρισμό δεκαετίας 1970

18:22

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν εκατοντάδες πυραύλους Tomahawk εναντίον του Ιράν

18:09

Κακό το one size fits for all, χειρότερο το too little too late

17:55

CNL Capital: Έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως 200.000 ευρώ

17:49

Axios: Δριμύ «κατηγορώ» Βανς σε Νετανιάχου - «Πούλησες εύκολο πόλεμο στον Τραμπ»

17:49

ΗΠΑ: Σε χαμηλό τριμήνου υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη

17:46

Κικίλιας: «Άσκηση ετοιμότητας του Λιμενικού με σενάριο πλήγματος σε δεξαμενόπλοιο»

17:35

Πιερρακάκης: Στοχευμένα, δίκαια, αποτελεσματικά μέτρα στήριξης με έμφαση στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

17:29

Νέα βουτιά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας – Στους χειρότερους μήνες της δεκαετίας ο Μάρτιος

17:06

e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 3 Απριλίου

16:53

Δημοσιεύθηκαν τα εγκεκριμένα, νέα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ