Tip of the Day

Βρείτε πόσο ρεύμα «καίει» η συσκευή που σχεδιάζετε να αγοράσετε

05-04-2022 | 08:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βρείτε πόσο ρεύμα «καίει» η συσκευή που σχεδιάζετε να αγοράσετε

Εκτός από το ποσό αγοράς μίας ηλεκτρικής συσκευής, μία σημαντική παράμετρος για την επιλογή της είναι και η επιβάρυνση που θα έχει στους λογαριασμούς ρεύματος σε όλη τη διάρκεια «ζωής» της. Ωστόσο, παρόλο που το δεύτερο αυτό κριτήριο έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο σημαντικό για το αγοραστικό κοινό, οι περισσότεροι καταναλωτές είναι δύσκολο να εκτιμήσουν πόσο θα είναι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να «κάψει» το προϊόν το οποίο σκέφτονται να αγοράσουν, στα χρόνια που αυτό θα παραμείνει στον οικιακό εξοπλισμό τους.

Τη λύση έρχεται να δώσει μία διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία υπολογίζει το κόστος χρήσης των ηλεκτρικών συσκευών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους καταναλωτές να συγκρίνουν δύο ή περισσότερα μοντέλα, με βάση το συνολικό ποσό που αυτά θα τους κόστιζαν αν τα αγόραζαν. Το συνολικό αυτό ποσό είναι το άθροισμα της τιμής αγοράς τους και και του «αποτυπώματος» που θα έχουν στους λογαριασμούς του νοικοκυριού, στα χρόνια «ζωής» τους.

Η εφαρμογή αυτή ονομάζεται «Σαρώνω & Συγκρίνω» και αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LABEL 2020 που υλοποιεί στη χώρα μας το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Σκοπός της εφαρμογής είναι να βοηθήσει τους καταναλωτές στην επιλογή ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων, κάνοντας τη σύγκρισή τους μια εύκολη και γρήγορη υπόθεση.

Το ηλεκτρονικό αυτό εργαλείο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tool.label2020.eu/gr. Με τη βοήθεια ενός «έξυπνου» κινητού, μιας ταμπλέτας ή ενός σταθερού υπολογιστή, σαρώνοντας τον κωδικό QR που εμφανίζεται στην επισήμανση ενός προϊόντος, μπορείτε να έχετε άμεση πρόσβαση σε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που είναι καταχωρισμένα στη βάση δεδομένων προϊόντων της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης (EPREL).

Εναλλακτικά, εάν δεν είναι δυνατό το σκανάρισμα, μπορείτε να πληκτρολογήσετε τον κωδικό του προϊόντος και να δείτε τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, μέσω της EPREL.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε εφαρμογή, τον Μάρτιο του 2021, τη νέα ενεργειακή επισήμανση για ψυκτικές συσκευές, συσκευές συντήρησης κρασιών, πλυντήρια και πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, τηλεοράσεις και ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης. Αυτή περιλαμβάνει μια κοινή κλίμακα τάξεων ενεργειακής απόδοσης από A έως G για όλες τις ομάδες προϊόντων, καταργώντας την υπάρχουσα κλίμακα από Α+++ έως D.

Ένα προϊόν που με την παλιά επισήμανση ανήκε στην τάξη A+++, με τη νέα αναμένεται να ανήκει σε χαμηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης και κατά συνέπεια θα υπάρχουν ελάχιστα προϊόντα που να κατατάσσονται στην υψηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης.

Μέχρι στιγμής, έχουν ενσωματωθεί οι ομάδες προϊόντων που φέρουν νέα ενεργειακή επισήμανση ήδη από τον Μάρτιο του 2021, ενώ σύντομα θα προστεθούν και οι λαμπτήρες, που ξεκίνησαν να φέρουν τη νέα επισήμανση τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η εφαρμογή «Σαρώνω & Συγκρίνω»:

• Υπολογίζει και συγκρίνει το συνολικό κόστος διαφορετικών προϊόντων, με βάση το κόστος αγοράς και τη συχνότητα χρήσης από ένα νοικοκυριό, στη διάρκεια ζωής τους.

• Παρουσιάζει τη διαθέσιμη γκάμα ενεργειακής απόδοσης προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά και επισημαίνει τη θέση ενός συγκεκριμένου προϊόντος στο εύρος αυτό.

• Επικοινωνεί απευθείας με τη βάση δεδομένων EPREL, συγκρίνοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά διαφορετικών προϊόντων που βρίσκονται καταχωρισμένα.

• Παρέχει μία ολοκληρωμένη επεξήγηση της νέας ενεργειακής επισήμανσης, ανά ομάδα προϊόντος.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «LABEL 2020 - New Label driving supply and demand of energy efficient products», το οποίο υποστηρίζει την ομαλή μετάβαση της αγοράς από την τρέχουσα στη νέα ενεργειακή επισήμανση ηλεκτρικών συσκευών, με ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εθνικής ενημερωτικής εκστρατείας.

Στο «LABEL 2020», που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πολυετές πρόγραμμα για την Έρευνα HORIZON 2020, εκτός από το ΚΑΠΕ συμμετέχουν άλλοι 20 ευρωπαίοι εταίροι από 16 διαφορετικές χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.label2020.gr/.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:00

Λονδίνο: Έκλεψε τσάντα με αυγό Φαμπερζέ αξίας 2,2 εκατ. λιρών - Το πούλησε για ναρκωτικά

22:59

Χρυσός: Τρίτη ημέρα κερδών με φόντο την εκεχειρία

22:47

Ρωσία: Οι αρχές συνέλαβαν γνωστό ερευνητή δημοσιογράφο

22:27

Πασχαλινή εκεχειρία στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Πούτιν - Σε ισχύ από τo Μ. Σάββατο

22:18

ENTSOG: «Οι χώρες της ΕΕ να ξεκινήσουν να αποθηκεύουν φυσικό αέριο από τώρα»

22:03

Reuters: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη

21:48

Κέρδη για το πετρέλαιο αλλά με «φρένο» από τις διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Λιβάνου

21:34

Λίβανος: Στους 303 οι νεκροί από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ

21:20

Το πρώτο μη ιρανικό τάνκερ διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ

21:08

Τραμπ: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με το Ιράν - Χαμενεΐ: Δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας

20:55

Ρωσία: Διαψεύδει τις βρετανικές ανησυχίες για απειλή στις υποθαλάσσιες υποδομές

20:42

ΥΠΟΙΚ Ιταλίας για Μέση Ανατολή: Αναστολή δημοσιονομικών κανόνων εάν συνεχιστεί η κρίση

20:30

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης: Δίνει 5 δισ. ευρώ στις οικονομίες που επλήγησαν από τον πόλεμο

20:19

Γάλλος αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Η Ρωσία αποτελεί διαρκή απειλή για την Ευρώπη

20:07

H Βρετανία παρακολουθούσε επί ένα μήνα τρία ρωσικά υποβρύχια στον Ατλαντικό

19:55

Τέσσερις δράσεις του ΠΟΥ για την «Μία Υγεία»

19:45

Ρούτε για πόλεμο στο Ιράν: Οι χώρες του ΝΑΤΟ κάνουν όλα όσα έχει ζητήσει ο Τραμπ

19:35

Πρωθυπουργός Γροιλανδίας: Είμαστε ένας περήφανος λαός και όχι ένα κομμάτι πάγου

19:25

Παπουτσάνης: Στα 16,5 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το Α’ Τρίμηνο 2026

19:14

Ευρωαγορές: Υποχώρησαν οι δείκτες καθώς δοκιμάζεται η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν

19:00

Τα γεύματα των θρησκευτικών εορτών είναι σε όλο τον κόσμο ακριβά

18:48

Από εβδομάδα οι επαφές Ισραήλ με Λίβανο - Νετανιάχου: Επί τάπητος ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ

18:38

Μητσοτάκης για social media: «Να βάλουμε στοπ στον εθισμό» - Οι παρεμβάσεις που ακολουθούν

18:26

Μερτς: Χρειάζεται εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να στείλουμε πλοία στα Στενά του Ορμούζ

18:13

Jumbo: Ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της 100% θυγατρικής Herald Ελλάς

18:04

Από το relief rally στο profit taking – Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο της Αθήνας

18:00

Γκεοργκίεβα για πόλεμο: Σοκ στην παγκόσμια ανάπτυξη - Στήριξη από ΔΝΤ με έως και 50 δισ. δολάρια

17:50

Πακιστάν: Εκτιμά ιδιαίτερα την «αυτοσυγκράτηση» ενόψει των συνομιλιών Ιράν-ΗΠΑ

17:40

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 17 Απριλίου

17:33

Social Media: Η Κομισιόν έλαβε την επιστολή Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν