Tip of the Day

Βρείτε πόσο ρεύμα «καίει» η συσκευή που σχεδιάζετε να αγοράσετε

05-04-2022 | 08:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βρείτε πόσο ρεύμα «καίει» η συσκευή που σχεδιάζετε να αγοράσετε

Εκτός από το ποσό αγοράς μίας ηλεκτρικής συσκευής, μία σημαντική παράμετρος για την επιλογή της είναι και η επιβάρυνση που θα έχει στους λογαριασμούς ρεύματος σε όλη τη διάρκεια «ζωής» της. Ωστόσο, παρόλο που το δεύτερο αυτό κριτήριο έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο σημαντικό για το αγοραστικό κοινό, οι περισσότεροι καταναλωτές είναι δύσκολο να εκτιμήσουν πόσο θα είναι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να «κάψει» το προϊόν το οποίο σκέφτονται να αγοράσουν, στα χρόνια που αυτό θα παραμείνει στον οικιακό εξοπλισμό τους.

Τη λύση έρχεται να δώσει μία διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία υπολογίζει το κόστος χρήσης των ηλεκτρικών συσκευών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους καταναλωτές να συγκρίνουν δύο ή περισσότερα μοντέλα, με βάση το συνολικό ποσό που αυτά θα τους κόστιζαν αν τα αγόραζαν. Το συνολικό αυτό ποσό είναι το άθροισμα της τιμής αγοράς τους και και του «αποτυπώματος» που θα έχουν στους λογαριασμούς του νοικοκυριού, στα χρόνια «ζωής» τους.

Η εφαρμογή αυτή ονομάζεται «Σαρώνω & Συγκρίνω» και αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LABEL 2020 που υλοποιεί στη χώρα μας το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Σκοπός της εφαρμογής είναι να βοηθήσει τους καταναλωτές στην επιλογή ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων, κάνοντας τη σύγκρισή τους μια εύκολη και γρήγορη υπόθεση.

Το ηλεκτρονικό αυτό εργαλείο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tool.label2020.eu/gr. Με τη βοήθεια ενός «έξυπνου» κινητού, μιας ταμπλέτας ή ενός σταθερού υπολογιστή, σαρώνοντας τον κωδικό QR που εμφανίζεται στην επισήμανση ενός προϊόντος, μπορείτε να έχετε άμεση πρόσβαση σε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που είναι καταχωρισμένα στη βάση δεδομένων προϊόντων της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης (EPREL).

Εναλλακτικά, εάν δεν είναι δυνατό το σκανάρισμα, μπορείτε να πληκτρολογήσετε τον κωδικό του προϊόντος και να δείτε τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, μέσω της EPREL.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε εφαρμογή, τον Μάρτιο του 2021, τη νέα ενεργειακή επισήμανση για ψυκτικές συσκευές, συσκευές συντήρησης κρασιών, πλυντήρια και πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, τηλεοράσεις και ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης. Αυτή περιλαμβάνει μια κοινή κλίμακα τάξεων ενεργειακής απόδοσης από A έως G για όλες τις ομάδες προϊόντων, καταργώντας την υπάρχουσα κλίμακα από Α+++ έως D.

Ένα προϊόν που με την παλιά επισήμανση ανήκε στην τάξη A+++, με τη νέα αναμένεται να ανήκει σε χαμηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης και κατά συνέπεια θα υπάρχουν ελάχιστα προϊόντα που να κατατάσσονται στην υψηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης.

Μέχρι στιγμής, έχουν ενσωματωθεί οι ομάδες προϊόντων που φέρουν νέα ενεργειακή επισήμανση ήδη από τον Μάρτιο του 2021, ενώ σύντομα θα προστεθούν και οι λαμπτήρες, που ξεκίνησαν να φέρουν τη νέα επισήμανση τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η εφαρμογή «Σαρώνω & Συγκρίνω»:

• Υπολογίζει και συγκρίνει το συνολικό κόστος διαφορετικών προϊόντων, με βάση το κόστος αγοράς και τη συχνότητα χρήσης από ένα νοικοκυριό, στη διάρκεια ζωής τους.

• Παρουσιάζει τη διαθέσιμη γκάμα ενεργειακής απόδοσης προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά και επισημαίνει τη θέση ενός συγκεκριμένου προϊόντος στο εύρος αυτό.

• Επικοινωνεί απευθείας με τη βάση δεδομένων EPREL, συγκρίνοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά διαφορετικών προϊόντων που βρίσκονται καταχωρισμένα.

• Παρέχει μία ολοκληρωμένη επεξήγηση της νέας ενεργειακής επισήμανσης, ανά ομάδα προϊόντος.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «LABEL 2020 - New Label driving supply and demand of energy efficient products», το οποίο υποστηρίζει την ομαλή μετάβαση της αγοράς από την τρέχουσα στη νέα ενεργειακή επισήμανση ηλεκτρικών συσκευών, με ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εθνικής ενημερωτικής εκστρατείας.

Στο «LABEL 2020», που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πολυετές πρόγραμμα για την Έρευνα HORIZON 2020, εκτός από το ΚΑΠΕ συμμετέχουν άλλοι 20 ευρωπαίοι εταίροι από 16 διαφορετικές χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.label2020.gr/.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:44

Βραζιλία - ΗΠΑ: Ανάληψη κοινής δράσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος

17:25

Κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι εκτιμά ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σύντομα

17:11

Βανς: Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε αλλά δεν θα δεχτούμε παιχνίδια από το Ιράν

16:54

5 πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι μετανιώνουν που δεν έκαναν

16:44

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με το βλέμμα στην εκεχειρία - Καθ' οδόν για κέρδη στην εβδομάδα

16:30

Περιφέρεια Αττικής: Κατασχέθηκαν 11 τόνοι ακατάλληλων κρεάτων - Πρόστιμα 244.770 ευρώ

16:16

Στο τέλος του 2026 «κληρώνει» για την καθολική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

16:04

Γερμανία: Πρόταση για αύξηση της φοροαπαλλαγής για όσους μετακινούνται καθημερινά

15:43

Στο 3,3% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ το Μάρτιο

15:24

Στάρμερ και Τραμπ μίλησαν για σχέδιο υποστήριξης των πλοίων που περνούν το Ορμούζ

15:07

Ο νέος Γολγοθάς διαρκείας και η Ανάσταση

14:55

Αύξηση 35% στα έσοδα της TSMC το α' τρίμηνο

14:38

Ανησυχία στις ΗΠΑ για το «Mythos» της Anthropic - Έκτακτη συνάντηση κυβέρνησης και τραπεζών

14:23

ΗΑΕ: Επανεξέταση διεθνών σχέσεων για τη δομή του αναπτυξιακού μοντέλου

14:09

FT: «Καμπανάκι» για ελλείψεις καυσίμων στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

14:00

Το Κρεμλίνο διαψεύδει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

13:43

Στην Ουάσινγκτον τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός του Λιβάνου για άμεσες συνομιλίες

13:32

Διαβάσατε τις ειδήσεις της εβδομάδας; Δοκιμαστείτε στο κουίζ

13:20

Βρετανός ΥΠΑΜ: «Οι ΗΠΑ είναι απολύτως κλειδωμένες στο ΝΑΤΟ»

13:04

Ακίνητα - Συναλλαγές: Πόσο χαμηλότερα «κλείνουν» από τις τιμές αγγελιών - Οι διαπραγματεύσεις σε ακριβές/φθηνές περιοχές

12:52

ΕΕ και ΗΠΑ κοντά σε συμφωνία για τα κρίσιμα ορυκτά - Στόχος η μείωση εξάρτησης από Κίνα

12:35

Dolce & Gabbana: Παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Στέφανο Γκαμπάνα

12:16

Ανοιξιάτικος ο καιρός το Πάσχα: Η πρόγνωση από τη Μεγάλη Παρασκευή έως τη Δευτέρα

11:58

Το Ισλαμαμπάντ ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν

11:49

Ανοδικά το πετρέλαιο, όμως κάτω από τα 100 δολάρια

11:33

Ισλανδία: Ταξίδι με όλα τα έξοδα πληρωμένα σε έναν ερασιτέχνη φωτογράφο - Δείτε πώς θα κερδίσετε

11:14

Πώς θα λειτουργήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τις ημέρες του Πάσχα

11:02

Τη Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς

10:40

Ανοδικά οι ευρωαγορές παρά την «θολή» εκεχειρία

10:23

Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με μήνες διπλωματικής και στρατιωτικής πίεσης