Tip of the Day

Βρείτε πόσο ρεύμα «καίει» η συσκευή που σχεδιάζετε να αγοράσετε

05-04-2022 | 08:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βρείτε πόσο ρεύμα «καίει» η συσκευή που σχεδιάζετε να αγοράσετε

Εκτός από το ποσό αγοράς μίας ηλεκτρικής συσκευής, μία σημαντική παράμετρος για την επιλογή της είναι και η επιβάρυνση που θα έχει στους λογαριασμούς ρεύματος σε όλη τη διάρκεια «ζωής» της. Ωστόσο, παρόλο που το δεύτερο αυτό κριτήριο έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο σημαντικό για το αγοραστικό κοινό, οι περισσότεροι καταναλωτές είναι δύσκολο να εκτιμήσουν πόσο θα είναι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να «κάψει» το προϊόν το οποίο σκέφτονται να αγοράσουν, στα χρόνια που αυτό θα παραμείνει στον οικιακό εξοπλισμό τους.

Τη λύση έρχεται να δώσει μία διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία υπολογίζει το κόστος χρήσης των ηλεκτρικών συσκευών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους καταναλωτές να συγκρίνουν δύο ή περισσότερα μοντέλα, με βάση το συνολικό ποσό που αυτά θα τους κόστιζαν αν τα αγόραζαν. Το συνολικό αυτό ποσό είναι το άθροισμα της τιμής αγοράς τους και και του «αποτυπώματος» που θα έχουν στους λογαριασμούς του νοικοκυριού, στα χρόνια «ζωής» τους.

Η εφαρμογή αυτή ονομάζεται «Σαρώνω & Συγκρίνω» και αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LABEL 2020 που υλοποιεί στη χώρα μας το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Σκοπός της εφαρμογής είναι να βοηθήσει τους καταναλωτές στην επιλογή ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων, κάνοντας τη σύγκρισή τους μια εύκολη και γρήγορη υπόθεση.

Το ηλεκτρονικό αυτό εργαλείο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tool.label2020.eu/gr. Με τη βοήθεια ενός «έξυπνου» κινητού, μιας ταμπλέτας ή ενός σταθερού υπολογιστή, σαρώνοντας τον κωδικό QR που εμφανίζεται στην επισήμανση ενός προϊόντος, μπορείτε να έχετε άμεση πρόσβαση σε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που είναι καταχωρισμένα στη βάση δεδομένων προϊόντων της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης (EPREL).

Εναλλακτικά, εάν δεν είναι δυνατό το σκανάρισμα, μπορείτε να πληκτρολογήσετε τον κωδικό του προϊόντος και να δείτε τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, μέσω της EPREL.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε εφαρμογή, τον Μάρτιο του 2021, τη νέα ενεργειακή επισήμανση για ψυκτικές συσκευές, συσκευές συντήρησης κρασιών, πλυντήρια και πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, τηλεοράσεις και ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης. Αυτή περιλαμβάνει μια κοινή κλίμακα τάξεων ενεργειακής απόδοσης από A έως G για όλες τις ομάδες προϊόντων, καταργώντας την υπάρχουσα κλίμακα από Α+++ έως D.

Ένα προϊόν που με την παλιά επισήμανση ανήκε στην τάξη A+++, με τη νέα αναμένεται να ανήκει σε χαμηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης και κατά συνέπεια θα υπάρχουν ελάχιστα προϊόντα που να κατατάσσονται στην υψηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης.

Μέχρι στιγμής, έχουν ενσωματωθεί οι ομάδες προϊόντων που φέρουν νέα ενεργειακή επισήμανση ήδη από τον Μάρτιο του 2021, ενώ σύντομα θα προστεθούν και οι λαμπτήρες, που ξεκίνησαν να φέρουν τη νέα επισήμανση τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η εφαρμογή «Σαρώνω & Συγκρίνω»:

• Υπολογίζει και συγκρίνει το συνολικό κόστος διαφορετικών προϊόντων, με βάση το κόστος αγοράς και τη συχνότητα χρήσης από ένα νοικοκυριό, στη διάρκεια ζωής τους.

• Παρουσιάζει τη διαθέσιμη γκάμα ενεργειακής απόδοσης προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά και επισημαίνει τη θέση ενός συγκεκριμένου προϊόντος στο εύρος αυτό.

• Επικοινωνεί απευθείας με τη βάση δεδομένων EPREL, συγκρίνοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά διαφορετικών προϊόντων που βρίσκονται καταχωρισμένα.

• Παρέχει μία ολοκληρωμένη επεξήγηση της νέας ενεργειακής επισήμανσης, ανά ομάδα προϊόντος.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «LABEL 2020 - New Label driving supply and demand of energy efficient products», το οποίο υποστηρίζει την ομαλή μετάβαση της αγοράς από την τρέχουσα στη νέα ενεργειακή επισήμανση ηλεκτρικών συσκευών, με ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εθνικής ενημερωτικής εκστρατείας.

Στο «LABEL 2020», που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πολυετές πρόγραμμα για την Έρευνα HORIZON 2020, εκτός από το ΚΑΠΕ συμμετέχουν άλλοι 20 ευρωπαίοι εταίροι από 16 διαφορετικές χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.label2020.gr/.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:51

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με πληθωρισμό και εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο

16:48

Πόσο θα αντέξει η ηγεσία του Ιράν: «2.000 νεκροί διαδηλωτές» - Μοντέλο... Βενεζουέλας από Τραμπ;

16:38

Θεοδωρικάκος: Πολύτιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα οι βουλευτές της Διασποράς

16:28

Βουλή: Θετική γνώμη από Επ. Θεσμών για διορισμό προέδρου και αντιπροέδρου στον τομέα ύδατος της ΡΑΑΕΥ

16:25

Το HBO Max ήρθε στην Ελλάδα - Το κόστος συνδρομής

16:23

Reuters: Η Βενεζουέλα ξεκινά το άνοιγμα των πηγαδιών άντλησης πετρελαίου

16:22

Meta: Ξεκινά η περικοπή πάνω από 1.000 θέσεων εργασίας λόγω AI

16:07

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί από ρωσικά πλήγματα - Διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση

16:05

Πώς δεν θα έχουμε ξανά μπλόκα (II): Άμεση ανάγκη για στήριξη στις μικρές αγορές

16:01

ICAP CRIF: Ενισχύθηκε η δυναμική των πλέον κερδοφόρων εταιρειών της χώρας το 2024

15:57

Γερμανία: Νέα μείωση των πωλήσεων αναμένουν οι χονδρέμποροι - Zητούν μέτρα από την κυβέρνηση

15:43

Μητσοτάκης σε αγρότες: Τις εξελίξεις διαμορφώνουν οι παρόντες - Ανοιχτό πεδίο για ουσιαστική συζήτηση

15:38

Χρηματιστήριο: Εξάμηνη παράταση για τις εταιρείες με χαμηλή διασπορά

15:36

ΗΠΑ: Στο 2,7% ο πληθωρισμός (CPI) τον Δεκέμβριο

15:29

Γερμανία: Να σταλούν γερμανικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις στη Γροιλανδία εισηγείται η Ένωση Εφέδρων

15:22

Παπαστεργίου: Σε πλήρη λειτουργία οι «έξυπνες κάμερες» τις επόμενες ημέρες - Έρχονται τα πρώτα πρόστιμα

15:21

Με δυναμική εκκίνηση η κρουαζιέρα το 2026 στο λιμάνι του Πειραιά

15:03

ΑΔΜΗΕ: Ξεκίνησε η λειτουργία του Ψηφιακού Κέντρου Συντήρησης

14:57

Λήγει στις 15/1 η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το Α21-Επίδομα Παιδιού

14:54

Νέα οργανωτική δομή στην Εθνική Ασφαλιστική

14:51

Ψάλτης: Έτος στρατηγικών κινήσεων το 2025 για την Alpha Bank - Οι επόμενοι στόχοι

14:48

Κ. Σκρέκας: Όταν κάποιοι επιμένουν να μην προσέρχονται στον διάλογο, θέλουν λύσεις ή σύγκρουση;

14:44

Νέος brand ambassador στη Dior - Ποιος αναλαμβάνει

14:41

Επ. Ανταγωνισμού: Σημαντική ανομοιογένεια στην τιμολόγηση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου

14:36

Οκτώ ταξιδιωτικές τάσεις που θα δούμε το 2026

14:23

ΔΕΣΦΑ: Αύξηση 6% στην εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2025

14:13

BBC: Θα ζητήσει από δικαστήριο των ΗΠΑ να απορρίψει την αγωγή Τραμπ

14:06

Επιτυχημένη η πρώτη φετινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές - Οι προσφορές έφτασαν τα 51 δισ. ευρώ

14:05

JP Morgan: Στα 46,77 δισ. δολάρια τα έσοδα δ' τριμήνου - Άλμα 7%

14:03

Αυτοκίνητο: Η Ευρώπη θα εκδώσει νέες οδηγίες για την τιμολόγηση των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων