Tip of the Day

Δεν σας αρέσει κάτι που αγοράσατε; Επιστρέψτε το - Το δικαίωμα υπαναχώρησης

31-03-2022 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δεν σας αρέσει κάτι που αγοράσατε; Επιστρέψτε το - Το δικαίωμα υπαναχώρησης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αν κάτι που αγοράσατε δεν σας ικανοποιεί, μπορείτε, σε κάποιες περιπτώσεις, εντός 14 ημερών να πάρετε πίσω τα λεφτά σας. Το δικαίωμα της υπαναχώρησης επιτρέπει στον καταναλωτή να καταγγείλει μια σύμβαση μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, αφού έχει παραλάβει το προϊόν ή έχει ολοκληρώσει τη σύμβαση, για υπηρεσίες, εξηγεί το ΚΕ.Π.ΚΑ. (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών).

Το εν λόγω δικαίωμα εφαρμόζεται σε συμβάσεις:

  • Εξ αποστάσεως, όπου ο έμπορος και ο καταναλωτής δε βρίσκονται στον ίδιο τόπο ,τη στιγμή ολοκλήρωσης της σύμβασης. Ο καταναλωτής δεν έχει την ευκαιρία να εξετάσει το αγαθό πριν την παραλαβή του.
  • Εκτός εμπορικού καταστήματος, όπου ο έμπορος ολοκληρώνει τη σύμβαση με τον καταναλωτή εκτός του καταστήματος του. Για παράδειγμα : στο σπίτι του καταναλωτή ,στην εργασία του καταναλωτή, σε εκθέσεις.

Ο καταναλωτής διαθέτει μία περίοδο 14 ημερών για να ξανασκεφτεί την απόφαση του, αν θα διατηρήσει τη σύμβαση που ολοκληρώθηκε εξ αποστάσεως ή εκτός εμπορικού καταστήματος:

  • Δεν υποχρεούται να δικαιολογήσει την απόφαση του.
  • Δεν υποχρεούται να πληρώσει τίποτα στον έμπορο ως αποζημίωση.

Οι 14 ημέρες αρχίζουν από την στιγμή που ο καταναλωτής αποκτά φυσική εξουσία των προϊόντων ή ολοκληρώνει μια σύμβαση για αγορά υπηρεσιών. Η περίοδος υπαναχώρησης είναι 14 ημερολογιακές ημέρες σε όλα τα κράτη-μέλη.

Ο έμπορος έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τον καταναλωτή για το δικαίωμα υπαναχώρησης:

  • Πριν την ολοκλήρωση της σύμβασης.
  • Με υπόδειγμα εντύπου υπαναχώρησης που συμπεριλαμβάνει : Την ημερομηνία, το όνομα και τη διεύθυνση του εμπόρου καθώς και τους όρους ,το χρονικό όριο και τη διαδικασία.

Εάν δεν ενημερωθούν οι καταναλωτές για το δικαίωμα υπαναχώρησης, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορούν να καταγγείλουν την σύμβαση τους είναι 12 μήνες επιπλέον.

Το δικαίωμα υπαναχώρησης είναι εγγυημένο από τη νομοθεσία. Δε μπορεί να περιοριστεί ούτε να μην εφαρμοστεί. Κάθε περιορισμός ή εξαίρεση από το δικαίωμα της υπαναχώρησης αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας για τους καταχρηστικούς συμβατικούς όρους και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες εξαιρέσεις που προβλέπονται στο νόμο 2251/1994.

Οι καταναλωτές επιλέγουν με ποιο τρόπο θα ενημερώσουν τον πωλητή για την απόφαση τους να υπαναχωρήσουν από τη σύμβαση: email, επιστολή κ.τ.λ. Δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιήσουν το υπόδειγμα εντύπου υπαναχώρησης. Σε περίπτωση διαφωνίας, αν καταναλωτής πρέπει να αποδείξει ότι υπαναχώρησε από τη σύμβαση εντός της προθεσμίας. Ο καταναλωτής δεν είναι υποχρεωμένος να δικαιολογήσει την υπαναχώρηση του, ούτε πληρώνει κάποιο κόστος.

Εάν ο καταναλωτής χρησιμοποίησε τα προϊόντα, πρέπει να αποζημιώσει τον έμπορο για την απολεσθείσα αξία των αγαθών λόγω της χρήσης. Σε αυτήν την περίπτωση ο έμπορος πρέπει να αποδείξει την αξία που απωλέσθηκε.

Ο καταναλωτής πληρώνει το κόστος της επιστροφής των αγαθών ,εκτός και αν είχε συμφωνηθεί διαφορετικά ή εάν ο έμπορος δεν τον είχε πληροφορήσει εκ των προτέρων. Ο έμπορος πρέπει να επιστρέψει όλα τα χρήματα που εισέπραξε μέσα σε 14 ημέρες. Η έναρξη της 14ήμερης προθεσμίας γίνεται τη στιγμή που ο έμπορος ενημερώνεται για την απόφαση του καταναλωτή να υπαναχωρήσει. Η επιστροφή των χρημάτων μπορεί να καθυστερήσει εφόσον το προϊόν δεν έχει επιστραφεί από τον καταναλωτή ή μέχρι ο καταναλωτής να στείλει αποδείξεις ότι έχει επιστρέψει τα αγαθά.

Όλες οι συνδεδεμένες συμβάσεις με την κύρια σύμβαση πχ μια σύμβαση καταναλωτικής πίστης, παύουν να ισχύουν. Ο έμπορος είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον πιστωτή (πχ τράπεζα) φυσικά εφόσον γνωρίζει την ύπαρξη της σύμβασης καταναλωτικής πίστης. Σε περίπτωση που δε το κάνει, ευθύνεται για όλες τις ζημίες του καταναλωτή που θα προκύψουν από τη μη ενημέρωση του πιστωτή. Η παράλειψη αυτής της ενημέρωσης αποτελεί μορφή αθέμιτης εμπορικής πρακτικής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:37

Χαρδούβελης: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει το μεγάλο «μπαμ»

19:35

Μπρατάκος: Η καινοτομία γεννιέται από τη τόλμη των νέων να μετατρέπουν ιδέες σε αξία

19:33

Μανχάταν: Σε ύψη ρεκόρ το μέσο ενοίκιο - Ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 5.000 δολάρια

19:28

Ευρωαγορές: Κέρδη στους δείκτες παρά το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης στη Μέση Ανατολή

19:23

Οι ΗΠΑ παρατείνουν για 30 ημέρες την άρση κυρώσεων στο ρωσικό αργό που μεταφέρεται δια θαλάσσης

19:20

Ισχυρή επιτάχυνση της ανάπτυξης για την SKY express το α’ τρίμηνο του 2026

19:16

Λίβανος: Πάνω από 3.000 νεκροί εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων από τις 2 Μαρτίου

19:08

ΥΠΕΘΟΟ: «Οι ανέξοδες υποσχέσεις του κ. Ανδρουλάκη για το ιδιωτικό χρέος»

19:00

Ελλάκτωρ: Στο 10,41% το ποσοστό της Motor Oil, αυξήθηκε στο 64,626% της Reggeborgh

18:52

Η Αγάπη Σμπώκου η νέα πρόεδρος του ΣΕΤΕ

18:51

Τουρκία: Πυρά ενόπλου κοντά στην Μερσίνη - 4 νεκροί και 8 τραυματίες

18:45

Παράσχης: Ενστάσεις του ΣΕΤΕ για το Ειδικό Χωροταξικό

18:43

Η Ουκρανία καταδικάζει τα γυμνάσια με πυρηνικά στη Λευκορωσία και ζητά την επιβολή κυρώσεων

18:40

Euronext Athens: Εισαγωγή νέων μετοχών της Trastor

18:31

ΠΟΥ: Η Ταϊβάν αποκλείστηκε από την ετήσια γενική συνέλευση κατόπιν αιτήματος της Κίνας

18:22

Επ. Ανταγωνισμού: Έγκριση εξαγοράς της Κρητικός από την Μασούτης - Οι δεσμεύσεις

18:16

Ευρώπη Holdings: Ολοκληρώθηκε η απόκτηση του 50% της Alpha Insurance Brokers στη Ρουμανία

18:16

Χρηματιστήριο Αθηνών: Περιόρισε τις απώλειες, δεν απέφυγε το αρνητικό πρόσημο

17:59

Κούβα: «Στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά της χώρας θα προκαλέσει αιματοχυσία»

17:51

Λιθουανία: Βρέθηκαν εκρηκτικά στο drone που συνετρίβη - Εικάζεται ότι ανήκει στους Ουκρανούς

17:43

Ρωσία: Η κατασκευή του αγωγού «Power of Siberia 2» στην ατζέντα της συνάντησης Πούτιν - Σι

17:26

Βρετανία: Δεν επιδιώκει την επιστροφή της χώρας στην ΕΕ o δήμαρχος του Μάντσεστερ

17:22

Διεθνής Οργανισμός Εργασίας: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κρίση στη Μέση Ανατολή

17:19

Βουλή: Αύριο στην ολομέλεια η ψήφιση της «Αναμόρφωσης του Κληρονομικού Δικαίου»

17:08

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας από την ΕΛΑΣ για το Final Four της Euroleague

17:03

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης βομβάρδισαν εγχώριες ομάδες που συνδέονται με ΗΠΑ, Ισραήλ

17:01

Wall Street: Γύρισε στο «κόκκινο» με πετρέλαιο και chips στο επίκεντρο

17:01

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απέσυρε αγωγή 10 δισ. κατά της Εφορίας για διαρροή των φορολογικών του δηλώσεων

16:57

Ακραία καιρικά φαινόμενα Ιανουαρίου: Αποζημιώσεις €20,1 εκατ. από τις ασφαλιστικές

16:51

Το Trendyol Επίσημος Χορηγός του EuroLeague Final Four 2026