Tip of the Day

Δεν σας αρέσει κάτι που αγοράσατε; Επιστρέψτε το - Το δικαίωμα υπαναχώρησης

31-03-2022 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δεν σας αρέσει κάτι που αγοράσατε; Επιστρέψτε το - Το δικαίωμα υπαναχώρησης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αν κάτι που αγοράσατε δεν σας ικανοποιεί, μπορείτε, σε κάποιες περιπτώσεις, εντός 14 ημερών να πάρετε πίσω τα λεφτά σας. Το δικαίωμα της υπαναχώρησης επιτρέπει στον καταναλωτή να καταγγείλει μια σύμβαση μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, αφού έχει παραλάβει το προϊόν ή έχει ολοκληρώσει τη σύμβαση, για υπηρεσίες, εξηγεί το ΚΕ.Π.ΚΑ. (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών).

Το εν λόγω δικαίωμα εφαρμόζεται σε συμβάσεις:

  • Εξ αποστάσεως, όπου ο έμπορος και ο καταναλωτής δε βρίσκονται στον ίδιο τόπο ,τη στιγμή ολοκλήρωσης της σύμβασης. Ο καταναλωτής δεν έχει την ευκαιρία να εξετάσει το αγαθό πριν την παραλαβή του.
  • Εκτός εμπορικού καταστήματος, όπου ο έμπορος ολοκληρώνει τη σύμβαση με τον καταναλωτή εκτός του καταστήματος του. Για παράδειγμα : στο σπίτι του καταναλωτή ,στην εργασία του καταναλωτή, σε εκθέσεις.

Ο καταναλωτής διαθέτει μία περίοδο 14 ημερών για να ξανασκεφτεί την απόφαση του, αν θα διατηρήσει τη σύμβαση που ολοκληρώθηκε εξ αποστάσεως ή εκτός εμπορικού καταστήματος:

  • Δεν υποχρεούται να δικαιολογήσει την απόφαση του.
  • Δεν υποχρεούται να πληρώσει τίποτα στον έμπορο ως αποζημίωση.

Οι 14 ημέρες αρχίζουν από την στιγμή που ο καταναλωτής αποκτά φυσική εξουσία των προϊόντων ή ολοκληρώνει μια σύμβαση για αγορά υπηρεσιών. Η περίοδος υπαναχώρησης είναι 14 ημερολογιακές ημέρες σε όλα τα κράτη-μέλη.

Ο έμπορος έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τον καταναλωτή για το δικαίωμα υπαναχώρησης:

  • Πριν την ολοκλήρωση της σύμβασης.
  • Με υπόδειγμα εντύπου υπαναχώρησης που συμπεριλαμβάνει : Την ημερομηνία, το όνομα και τη διεύθυνση του εμπόρου καθώς και τους όρους ,το χρονικό όριο και τη διαδικασία.

Εάν δεν ενημερωθούν οι καταναλωτές για το δικαίωμα υπαναχώρησης, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορούν να καταγγείλουν την σύμβαση τους είναι 12 μήνες επιπλέον.

Το δικαίωμα υπαναχώρησης είναι εγγυημένο από τη νομοθεσία. Δε μπορεί να περιοριστεί ούτε να μην εφαρμοστεί. Κάθε περιορισμός ή εξαίρεση από το δικαίωμα της υπαναχώρησης αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας για τους καταχρηστικούς συμβατικούς όρους και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες εξαιρέσεις που προβλέπονται στο νόμο 2251/1994.

Οι καταναλωτές επιλέγουν με ποιο τρόπο θα ενημερώσουν τον πωλητή για την απόφαση τους να υπαναχωρήσουν από τη σύμβαση: email, επιστολή κ.τ.λ. Δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιήσουν το υπόδειγμα εντύπου υπαναχώρησης. Σε περίπτωση διαφωνίας, αν καταναλωτής πρέπει να αποδείξει ότι υπαναχώρησε από τη σύμβαση εντός της προθεσμίας. Ο καταναλωτής δεν είναι υποχρεωμένος να δικαιολογήσει την υπαναχώρηση του, ούτε πληρώνει κάποιο κόστος.

Εάν ο καταναλωτής χρησιμοποίησε τα προϊόντα, πρέπει να αποζημιώσει τον έμπορο για την απολεσθείσα αξία των αγαθών λόγω της χρήσης. Σε αυτήν την περίπτωση ο έμπορος πρέπει να αποδείξει την αξία που απωλέσθηκε.

Ο καταναλωτής πληρώνει το κόστος της επιστροφής των αγαθών ,εκτός και αν είχε συμφωνηθεί διαφορετικά ή εάν ο έμπορος δεν τον είχε πληροφορήσει εκ των προτέρων. Ο έμπορος πρέπει να επιστρέψει όλα τα χρήματα που εισέπραξε μέσα σε 14 ημέρες. Η έναρξη της 14ήμερης προθεσμίας γίνεται τη στιγμή που ο έμπορος ενημερώνεται για την απόφαση του καταναλωτή να υπαναχωρήσει. Η επιστροφή των χρημάτων μπορεί να καθυστερήσει εφόσον το προϊόν δεν έχει επιστραφεί από τον καταναλωτή ή μέχρι ο καταναλωτής να στείλει αποδείξεις ότι έχει επιστρέψει τα αγαθά.

Όλες οι συνδεδεμένες συμβάσεις με την κύρια σύμβαση πχ μια σύμβαση καταναλωτικής πίστης, παύουν να ισχύουν. Ο έμπορος είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον πιστωτή (πχ τράπεζα) φυσικά εφόσον γνωρίζει την ύπαρξη της σύμβασης καταναλωτικής πίστης. Σε περίπτωση που δε το κάνει, ευθύνεται για όλες τις ζημίες του καταναλωτή που θα προκύψουν από τη μη ενημέρωση του πιστωτή. Η παράλειψη αυτής της ενημέρωσης αποτελεί μορφή αθέμιτης εμπορικής πρακτικής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:57

Ρωσία: Τουλάχιστον 3 νεκροί σε σημαντική επίθεση με drones που είχαν στόχο τη Μόσχα

11:53

ΠΟΥ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κονγκό και Ουγκάντα λόγω επιδημίας Έμπολα

11:46

Τσουκαλάς: Δεν πείθει πλέον κανέναν ο πρωθυπουργός που «θυμώνει και λυπάται»

11:39

Χατζηδάκης: Δεν πρέπει να πάνε χαμένες οι μεγάλες εθνικές επιτυχίες των τελευταίων 7 ετών

11:31

Bloomberg: Το μπλόκο στα στενά του Ορμούζ συνεχίζεται και η προσφορά πετρελαίου περιορίζεται

11:16

Βρετανία: Αναβάλλεται η προγραμματισμένη αύξηση φόρου στα καύσιμα

11:01

Κοντογεώργης: Διπλή σύγκλιση, ισχυρή περιφέρεια και κοινωνική δικαιοσύνη στην πράξη

10:53

Ν. Κορέα: Η κυβέρνηση θα επιδιώξει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να αποτρέψει απεργία στη Samsung

10:41

Βιολογική παραγωγή: Υψηλά ποσοστά μη συμμόρφωσης σε ελέγχους για μελισσοκομία και κτηνοτροφία

10:28

Στην τελική ευθεία προς τη συμβασιοποίηση ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά

10:09

5 ιδέες για καλοκαιρινά road trips στην Ελλάδα

10:02

Τράπεζες: Υψηλά ο πήχης της πιστωτικής επέκτασης

09:39

ΑΠΕ: Υπόσχονται φθηνότερο ρεύμα σε συνδυασμό με μπαταρίες έναντι των συμβατικών πηγών παραγωγής

09:31

Περισσότερα από 100 drones στη διάθεση του ΠΣ και της Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο

09:24

Καναδός βρέθηκε θετικός στον χανταϊό

09:17

Το αεροπλανοφόρο Gerald Ford επέστρεψε στις ΗΠΑ

09:02

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα λύκεια

08:56

Βενεζουέλα: Εκδόθηκε στις ΗΠΑ Ο Άλεξ Σάαμπ, εκ των στενών συνεργατών του ανατραπέντος προέδρου Μαδούρο

08:43

Στον τουρισμό ποντάρει για καλύτερες μέρες το λιανεμπόριο

08:27

Μητσοτάκης: Συναντήσεις του πρωθυπουργού στο περιθώριο του Europe Gulf Forum

08:14

Η Ελλάδα ξανανοίγει τον φάκελο της γεωθερμίας - Οι περιοχές, τα εμπόδια και το στοίχημα των επενδύσεων

08:06

Πωλήσεις δανείων και ακινήτων άνω των 500 εκατ. δρομολογεί η Πειραιώς

08:00

Τουρισμός: Last minute θα είναι η σεζόν του 2026

07:51

Eurovision 2026: Νικήτρια η Βουλγαρία - 10η η Ελλάδα, 19η η Κύπρος

23:58

Δυτική Ελλάδα: Δράσεις για την αντιμετώπιση των έντονων και επιδεινούμενων φαινόμενων παράκτιας διάβρωσης και κατολισθήσεων

23:27

Αγαπηδάκη: Η ΝΔ είναι η παράταξη της ευθύνης, της κοινής λογικής, του καθήκοντος

23:17

Χαρακόπουλος: Το δικό μας γήπεδο είναι αυτό του έργου, της αξιοπιστίας και της ευθύνης και σε αυτό κανείς δεν μπορεί να μας συναγωνιστεί

22:48

Ρωσία: Μόσχα και Ουάσινγκτον διατηρούν πολύ στενές επαφές υψηλού επιπέδου

22:16

Ιταλία: Νεογέννητο πέθανε εξαιτίας υποθερμίας αμέσως μετά τη μεταφορά του στη Λαμπεντούζα

21:47

Αυστραλία: Κατέληξε ο άνδρας που είχε δεχθεί επίθεση από καρχαρία