Tip of the Day

Δεν σας αρέσει κάτι που αγοράσατε; Επιστρέψτε το - Το δικαίωμα υπαναχώρησης

31-03-2022 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δεν σας αρέσει κάτι που αγοράσατε; Επιστρέψτε το - Το δικαίωμα υπαναχώρησης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αν κάτι που αγοράσατε δεν σας ικανοποιεί, μπορείτε, σε κάποιες περιπτώσεις, εντός 14 ημερών να πάρετε πίσω τα λεφτά σας. Το δικαίωμα της υπαναχώρησης επιτρέπει στον καταναλωτή να καταγγείλει μια σύμβαση μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, αφού έχει παραλάβει το προϊόν ή έχει ολοκληρώσει τη σύμβαση, για υπηρεσίες, εξηγεί το ΚΕ.Π.ΚΑ. (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών).

Το εν λόγω δικαίωμα εφαρμόζεται σε συμβάσεις:

  • Εξ αποστάσεως, όπου ο έμπορος και ο καταναλωτής δε βρίσκονται στον ίδιο τόπο ,τη στιγμή ολοκλήρωσης της σύμβασης. Ο καταναλωτής δεν έχει την ευκαιρία να εξετάσει το αγαθό πριν την παραλαβή του.
  • Εκτός εμπορικού καταστήματος, όπου ο έμπορος ολοκληρώνει τη σύμβαση με τον καταναλωτή εκτός του καταστήματος του. Για παράδειγμα : στο σπίτι του καταναλωτή ,στην εργασία του καταναλωτή, σε εκθέσεις.

Ο καταναλωτής διαθέτει μία περίοδο 14 ημερών για να ξανασκεφτεί την απόφαση του, αν θα διατηρήσει τη σύμβαση που ολοκληρώθηκε εξ αποστάσεως ή εκτός εμπορικού καταστήματος:

  • Δεν υποχρεούται να δικαιολογήσει την απόφαση του.
  • Δεν υποχρεούται να πληρώσει τίποτα στον έμπορο ως αποζημίωση.

Οι 14 ημέρες αρχίζουν από την στιγμή που ο καταναλωτής αποκτά φυσική εξουσία των προϊόντων ή ολοκληρώνει μια σύμβαση για αγορά υπηρεσιών. Η περίοδος υπαναχώρησης είναι 14 ημερολογιακές ημέρες σε όλα τα κράτη-μέλη.

Ο έμπορος έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τον καταναλωτή για το δικαίωμα υπαναχώρησης:

  • Πριν την ολοκλήρωση της σύμβασης.
  • Με υπόδειγμα εντύπου υπαναχώρησης που συμπεριλαμβάνει : Την ημερομηνία, το όνομα και τη διεύθυνση του εμπόρου καθώς και τους όρους ,το χρονικό όριο και τη διαδικασία.

Εάν δεν ενημερωθούν οι καταναλωτές για το δικαίωμα υπαναχώρησης, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορούν να καταγγείλουν την σύμβαση τους είναι 12 μήνες επιπλέον.

Το δικαίωμα υπαναχώρησης είναι εγγυημένο από τη νομοθεσία. Δε μπορεί να περιοριστεί ούτε να μην εφαρμοστεί. Κάθε περιορισμός ή εξαίρεση από το δικαίωμα της υπαναχώρησης αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας για τους καταχρηστικούς συμβατικούς όρους και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες εξαιρέσεις που προβλέπονται στο νόμο 2251/1994.

Οι καταναλωτές επιλέγουν με ποιο τρόπο θα ενημερώσουν τον πωλητή για την απόφαση τους να υπαναχωρήσουν από τη σύμβαση: email, επιστολή κ.τ.λ. Δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιήσουν το υπόδειγμα εντύπου υπαναχώρησης. Σε περίπτωση διαφωνίας, αν καταναλωτής πρέπει να αποδείξει ότι υπαναχώρησε από τη σύμβαση εντός της προθεσμίας. Ο καταναλωτής δεν είναι υποχρεωμένος να δικαιολογήσει την υπαναχώρηση του, ούτε πληρώνει κάποιο κόστος.

Εάν ο καταναλωτής χρησιμοποίησε τα προϊόντα, πρέπει να αποζημιώσει τον έμπορο για την απολεσθείσα αξία των αγαθών λόγω της χρήσης. Σε αυτήν την περίπτωση ο έμπορος πρέπει να αποδείξει την αξία που απωλέσθηκε.

Ο καταναλωτής πληρώνει το κόστος της επιστροφής των αγαθών ,εκτός και αν είχε συμφωνηθεί διαφορετικά ή εάν ο έμπορος δεν τον είχε πληροφορήσει εκ των προτέρων. Ο έμπορος πρέπει να επιστρέψει όλα τα χρήματα που εισέπραξε μέσα σε 14 ημέρες. Η έναρξη της 14ήμερης προθεσμίας γίνεται τη στιγμή που ο έμπορος ενημερώνεται για την απόφαση του καταναλωτή να υπαναχωρήσει. Η επιστροφή των χρημάτων μπορεί να καθυστερήσει εφόσον το προϊόν δεν έχει επιστραφεί από τον καταναλωτή ή μέχρι ο καταναλωτής να στείλει αποδείξεις ότι έχει επιστρέψει τα αγαθά.

Όλες οι συνδεδεμένες συμβάσεις με την κύρια σύμβαση πχ μια σύμβαση καταναλωτικής πίστης, παύουν να ισχύουν. Ο έμπορος είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον πιστωτή (πχ τράπεζα) φυσικά εφόσον γνωρίζει την ύπαρξη της σύμβασης καταναλωτικής πίστης. Σε περίπτωση που δε το κάνει, ευθύνεται για όλες τις ζημίες του καταναλωτή που θα προκύψουν από τη μη ενημέρωση του πιστωτή. Η παράλειψη αυτής της ενημέρωσης αποτελεί μορφή αθέμιτης εμπορικής πρακτικής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:48

Έληξε η απεργία της ΠΕΝΕΝ στο «ΑΡΙΑΔΝΗ» μετά από συμφωνία με την Attica Group

20:33

Χατζηδάκης: Επενδύσεις 5,4 δισ. στη Δυτ. Μακεδονία από το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης και τη ΔΕΗ

20:18

Μητσοτάκης: «Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη αναβάθμιση υποδομών στην ιστορία του ΕΣΥ»

20:11

Η ΕΕ ετοιμάζει κυρώσεις σε 1.600 εταιρείες που υποστηρίζουν τη Ρωσία

20:00

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιφερειακή οδό λόγω των εργασιών του Flyover

19:48

Οι φωτιές σε Γαλλία και Ισπανία στέλνουν προειδοποίηση για την Ελλάδα - Τι προδιαγράφουν οι εξελίξεις

19:47

CEO PayPal: «Θα εξετάσουμε κάθε επιλογή που δημιουργεί μεγαλύτερη αξία για τους μετόχους»

19:45

Η FIFA «βγάζει στο σφυρί» το Μουντιάλ - Το επενδυτικό σχήμα των 20 δισ. και η συμφωνία με την JP Morgan

19:36

Λίβανος: Ανακαλύφθηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών σε χωριό που ελέγχεται από το Ισραήλ

19:27

Ισπανία -πυρκαγιές: Βελτιωμένη εικόνα στα μέτωπα, επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι

19:25

Η Visa θα απολύσει το 7% του προσωπικού της

19:17

Παπασταύρου: Με το «παρών» στη συνταγματική αναθεώρηση, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να είναι απόν από τις μεγάλες αλλαγές

19:11

Enaon: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ έως το 2032 για ανάπτυξη του δικτύου διανομής αερίου

19:10

Elvalhalcor: Αυξημένα 78,6% τα κέρδη προ φόρων στο α' εξάμηνο - Στα 2,197 δισ. ευρώ ο τζίρος

19:08

Attica Group: «Τηρούμε πλήρως τη ΣΣΕ για τα έκτακτα δρομολόγια»

19:02

Ανοδικά οι ευρωαγορές παρά τις πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο

18:55

Ουκρανία: Ο Γενικός Εισαγγελέας εξετάζει το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης κατά του Λουκασένκο

18:44

Το ρωσικό ΥΠΑΝ λέει ότι έπληξε δύο ουκρανικά πλοία και το λιμάνι του Μικολάεφ στη Μαύρη Θάλασσα

18:39

Ο Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, Μπαντρ Αμπντελάτι

18:18

Η Κέα στην κορυφή των ελληνικών «μυστικών» νησιών για πεζοπορία και καταδύσεις

17:59

Τραμπ: «Είχαμε μερικές πολύ καλές συνομιλίες με το Ιράν» - Επαναλαμβάνει την απειλή να πλήξει στόχους

17:58

Μητσοτάκης: «Δέσμευσή μας να παραδώσουμε ένα ΕΣΥ πολύ καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε»

17:53

Γερμανία: Η AfD διατηρεί δημοσκοπικό προβάδισμα - Δεν έπεισε ο ανασχηματισμός

17:31

Δήμας: Πολύ σύντομα η προκήρυξη για το φράγμα Νεστορίου στην Καστοριά

17:30

Έκκληση Τουσκ να μπει τέλος στα εγκλήματα μίσους κατά των Ουκρανών

17:29

ΑΑΔΕ: Τι απαντά για την τραπεζική μεταφορά χρημάτων που φορολογήθηκε ως «δωρεά»

17:26

Χρηματιστήριο: Άντεξε στις διεθνείς πιέσεις με στήριγμα από ΕΕΕ και τράπεζες

17:23

Στενά του Ορμούζ: Πρόταση για εθελοντικά τέλη υπέρ του Ιράν - Στον Λευκό Οίκο ο Ζελένσκι

17:22

Ο Όλυμπος στην UNESCO: Δεν είναι μόνο θέμα προστασίας, αλλά κυρίως αξιοποίησης

17:20

5 σύντομες αποδράσεις από την Αθήνα για να συνδυάσετε μπάνιο και φαγητό