Tip of the Day

Πώς θα ψωνίστε έξυπνα και οικονομικά στο σουπερμάρκετ

15-02-2022 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα ψωνίστε έξυπνα και οικονομικά στο σουπερμάρκετ

Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τον καθένα να αποδειχτεί «έξυπνος» ως καταναλωτής και ικανός να ελέγχει τις αγορές του, λέει το ΕΥΖΗΝ, το πρόγραμμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και δίνει συμβουλές. Υπενθυμίζει πως, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, περισσότερο από το 25% του οικογενειακού προϋπολογισμού δαπανάται κάθε μήνα για την αγορά ειδών διατροφής από τα σουπερμάρκετ. Αρα, είναι πολύ σημαντικό ο καθένας να γνωρίζει τι χρειάζεται να αγοράσει και να μην υποκύπτει στην πληθώρα των «πειρασμών».

Τα καταστήματα και οι βιομηχανίες από τη μεριά τους έχουν πάντα στη διάθεσή τους πολλούς τρόπους μέσω των οποίων προωθούν την αγορά των προϊόντων τους. Ποικίλες τεχνικές μάρκετινκ, διαφοροποίησή τους ανάλογα με το καταναλωτικό κοινό-στόχο (π.χ. παιδιά, ενήλικες), χρήση δώρων, προσφορές, είδη συσκευασίας, τρόποι τοποθέτησης προϊόντων στα ράφια, ακόμα και το είδος μουσικής που μπορεί να ακούει κανείς στο σουπερμάρκετ, όλα συνδράμουν με τον τρόπο τους στην προώθηση της πώλησης. Συνεπώς, ο καταναλωτής χρειάζεται να μπορεί να ελέγξει και τέτοιες παραμέτρους, ασυνείδητες πολλές φορές, προκειμένου να παραμείνει κατά το δυνατό προσηλωμένος στις πραγματικές του ανάγκες.

Η πρώτη και η πιο σημαντική συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί προς όλους τους αγοραστές είναι… διατροφική: να μην πηγαίνει κάποιος για ψώνια με «άδειο» το στομάχι. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες εξηγεί το ΕΥΖΗΝ αποδεικνύουν ότι όταν ψωνίζει κανείς ενώ νιώθει πείνα, τότε εμφανίζει την τάση να αγοράζει περισσότερα πράγματα – και αυτό δεν αφορά μόνο τρόφιμα. Μέσα από μία σειρά πειραμάτων βρέθηκε ότι όταν κάποιος πηγαίνει για ψώνια ενόσω αισθάνεται πεινασμένος δαπανά έως και 64% περισσότερα χρήματα από ό,τι όταν έχει καταναλώσει κάποια τροφή. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η αναζήτηση περισσότερων επιλογών (όχι απαραίτητα μόνο τροφίμων) και κατ’ επέκταση η παράλληλη αύξηση τόσο των καταναλισκόμενων θερμίδων όσο και των οικονομικών δαπανών.

Παρόλα αυτά, η επιστημονική ομάδα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ προτείνει αρκετούς τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν τον καταναλωτή να προβεί σε έξυπνες και οικονομικές αγορές. Η δημιουργία μιας λίστας για τα ψώνια ίσως να είναι η σημαντικότερη. Με τη βοήθειά της, δεδομένου ότι υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων αγαθών, μπορεί κάποιος να μείνει προσηλωμένος σε ό,τι χρειάζεται και να μην ξεφύγει, κάνοντας αυθόρμητες αγορές και μαζί επιπρόσθετα έξοδα.

Βοηθητικό είναι επίσης να αναζητούνται οι οικονομικότερες εναλλακτικές που διαθέτουν τακτικά τα καταστήματα (π.χ. προσφορές). Όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η ποιότητα των προϊόντων, ειδικά όταν πρόκειται για τρόφιμα. Δηλαδή, το «κέρδος σε ποσότητα» για τον καταναλωτή να μην γίνεται εις βάρος της ποιότητας του τροφίμου.

Ένας τρόπος να ελέγχεται η ποιότητα του προϊόντος είναι μέσω της ετικέτας του τροφίμου. Η εκπαίδευση των καταναλωτών σε σχέση με τις ετικέτες των τροφίμων μπορεί να τους βοηθήσει να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές με βάση τη διατροφική αξία των προϊόντων. Ο καταναλωτής σήμερα, περισσότερο ίσως από ό,τι παλαιότερα, πρέπει να μάθει να ισορροπεί μεταξύ ποσότητας και ποιότητας, επιλέγοντας ένα μέτρο στην ποσότητα των αγορών και διατηρώντας όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα για αυτές, αναφέρει το ΕΥΖΗΝ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:01

Πανελλήνιες 2026: Ανακοινώθηκαν οι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

18:55

Παπαθανάσης: Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ύψους 22,4 δισ. ευρώ

18:51

Ideal Holdings: Δωρεάν διάθεση 253.000 ιδίων μετοχών σε 10 δικαιούχους

18:50

Κυβέρνηση Όρμπαν: Δεν θα δεχτούμε «ούτε έναν μετανάστη»

18:49

Παπαστεργίου: Προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ΑΙ εργοστάσιο «Pharos»

18:46

Ενισχύσεις 3,8 δισ. ευρώ για τους αγρότες στο 2025 - Ποιες πληρωμές απομένουν

18:33

Επικοινωνία Τραμπ με Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ για την Ουκρανία

18:26

Κύκλοι ΥΠΕΝ: Πλήρης δικαίωση Μητσοτάκη η πρόταση Κομισιόν για αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών της ΕΕ

18:24

ΧΑ: Οριακές απώλειες σε υποτονικό κλίμα, εν αναμονή Fed

18:20

ΑΔΜΗΕ: Στα 344,8 εκατ. ευρώ τα έσοδα 9μηνου - Στα 242,3 εκατ. τα EBITDA

18:16

Παπασταύρου για CCS: Συμβάλλει στην απανθρακοποίηση της βιομηχανίας, χωρίς μείωση της ανταγωνιστικότητας

18:08

Κυρανάκης: Διαγωνισμός για 15 νέους συρμούς του μετρό ως τον Φεβρουάριο

18:00

ΕΔΕΥΕΠ: Σύσταση επιτροπής παρακολούθησης για το στρατηγικό έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο

17:53

Μητσοτάκης για κατάργηση προσωπικής διαφοράς: Τέλος το «παίρνω αύξηση αλλά δεν τη βλέπω»

17:46

Θεοχάρης: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αναδυόμενο ενεργειακό και επενδυτικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης

17:43

Ιαπωνία: Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην επαρχία Χοκάιντο

17:40

Μητσοτάκης: Συζήτηση την Πέμπτη με τον Ηλία Κανέλλη σε εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών

17:37

Αγροτικός Τομέας 2026: Η χρονιά της «Βίαιης Ενηλικίωσης»

17:29

Χρυσός: Παγκόσμια αύξηση της παράνομης εξόρυξης λόγω του ράλι των τιμών

17:19

Τι είναι η «υπεργρίπη»: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς προστατευόμαστε

17:18

Σαρκοζί: Οξείς χαρακτηρισμοί κατά Μακρόν και λόγια συμπάθειας για Λεπέν στο βιβλίο του

17:07

Ζελένσκι: Ουκρανία και ΗΠΑ θα συζητήσουν τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση

17:02

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίζει ποιος εισέρχεται στην ΕΕ και όχι οι λαθρέμποροι

17:02

Αυτές είναι οι λέξεις του 2025

16:58

Ρωσία: Εισαγγελείς ζήτησαν κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της αμερικανικής NCH Capital

16:58

ΑΑΔΕ: Ανάκληση γνωστού αλκοολούχου ποτού λόγω πιθανής παρουσίας θραυσμάτων γυαλιού

16:57

The Information: Η DeepSeek κατασκευάζει νέο μοντέλο ΑΙ με απαγορευμένα τσιπ της Nvidia

16:49

Wall Street: Σε στάση αναμονής περιμένοντας Fed και Πάουελ

16:35

Αγαπηδάκη: Αλλάζει σελίδα η δημόσια υγεία - Ποια προγράμματα πρόληψης έρχονται, διασφαλισμένη η χρηματοδότηση

16:33

Σκέρτσος: Η τηλεματική κάρτα αναπηρίας γίνεται επιτέλους πράξη