Tip of the Day

Φωτοβολταϊκό στη στέγη: Καθαρά κέρδη 6.500 ευρώ στην 20ετία χάρις στον ήλιο

02-02-2022 | 08:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φωτοβολταϊκό στη στέγη: Καθαρά κέρδη 6.500 ευρώ στην 20ετία χάρις στον ήλιο

Τη δυνατότητα διασφάλισης ενός πρόσθετου εισοδήματος, εγγυημένου για μία 20ετία, δίνει το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη», το οποίο «τρέχει» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους, επιτρέποντας σε κάθε ιδιώτη να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό μέγιστης ισχύος έως 6 κιλοβάτ (στο διασυνδεδεμένο σύστημα και την Κρήτη) και να πουλά την παραγόμενη «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο.

Η τιμή αποζημίωσης έχει καθοριστεί στα 87 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (87 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Η τιμή αυτή είναι εγγυημένη για 20 χρόνια, όσο και η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογράψει ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου των φωτοβολταϊκών, το κόστος για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 6 kW κινείται γύρω στα 8.500 ευρώ, ενώ ένα τέτοιο σύστημα θα παράγει σε ετήσια βάση περίπου 8.700 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που σημαίνει πως θα αποφέρει σε ετήσια βάση έσοδα της τάξης των 760 ευρώ, τα οποία είναι αφορολόγητα.

Επομένως, η απόσβεση της επένδυσης θα γίνει μέσα σε λίγο περισσότερο από 11 χρόνια. Κάτι που σημαίνει πως για περίπου 9 χρόνια (το υπόλοιπο της 20ετίας) το φωτοβολταϊκό θα αποφέρει σε ετήσια βάση καθαρά κέρδη 760 ευρώ. Ως συνέπεια, μέχρι να εκπνεύσει η σύμβαση, το καθαρό όφελος από το πρόγραμμα θα αγγίξει τα 6.500-6.700 ευρώ.

Όπως σημειώνουν τα στελέχη του κλάδου, η λύση αυτή είναι συμφέρουσα για κατοικίες που έχουν σποραδικά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συμβαίνει με τα εξοχικά. Αντίθετα, στην περίπτωση μίας κύριας κατοικίας, όπου η κατανάλωση ρεύματος είναι σημαντική, πιο συμφέρουσα λύση είναι ο ενεργειακός συμψηφισμός (net-metering).

Στο πλαίσιο του net-metering, το φωτοβολταϊκό δεν εγχέει όλη την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο και δεν αποζημιώνεται για αυτήν. Αντίθετα, το δίκτυο χρησιμοποιείται σαν «μπαταρία», ώστε όσες «πράσινες» κιλοβατώρες δεν καταναλωθούν επί τόπου από το νοικοκυριό, και «περάσουν» στο δίκτυο, να συμψηφιστούν με την ηλεκτρική ενέργεια που θα αντλήσει από το σύστημα η κατοικία για την ηλεκτροδότησή της, τις ώρες που το φωτοβολταϊκό δεν παράγει (π.χ. τη νύχτα).

Για ένα οίκημα με καθημερινή κατανάλωση ενέργειας (κύρια κατοικία), το net-metering συμφέρει επειδή οι κιλοβατώρες που «αποθηκεύονται» με αυτό τον τρόπο στο δίκτυο συμψηφίζονται με ενέργεια υψηλότερου κόστους, αφού οι κιλοβατώρες που αντλούνται από το σύστημα χρεώνονται με τιμές λιανικής. Μάλιστα στη δεδομένη συγκυρία, που οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτιναχθεί, το κέρδος είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους από τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, για την αξιοποίηση του ενεργειακού συμψηφισμού, στην περίπτωση ενός μέσου νοικοκυριού θα επαρκούσε ένα σύστημα ισχύος 3 κιλοβάτ. Υποθέτοντας ότι η μέση λιανική τιμή ρεύματος θα κινείται στα 12 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για την επόμενη 20ετία, το καθαρό κέρδος από ένα τέτοιο σύστημα θα άγγιζε τις 10.000 ευρώ, χάρις στην κατανάλωση από το δίκτυο που θα γινόταν με μηδενική χρέωση, καθώς θα συμψηφιζόταν με «πράσινη» παραγωγή του φωτοβολταϊκού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:00

Πόσα χρήματα κέρδισε το 2025 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

13:58

Εκδόθηκε η πρώτη άδεια επισκευής κτηρίου που επλήγη στις πυρκαγιές του καλοκαιριού 2025

13:53

Στη Σουηδία άνοιξε εμπορικό κέντρο που μετατρέπει σκουπίδια σε στυλάτα ρούχα

13:34

Εγκρίθηκαν οι ΕΠΜ για τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα Ιονίου και Νοτίου Αιγαίου - Πάνω από 35% των χωρικών υδάτων σε καθεστώς προστασίας

13:23

Βασιλική Λαζαράκου: Επανεξελέγη στο προεδρείο της Επιτροπής για την Εταιρική Διακυβέρνηση του ΟΟΣΑ

13:05

Από τι θα εξαρτηθούν οι τιμές ρεύματος το 2026, τα σενάρια

12:58

ΕΛΣΤΑΤ: Οι ανεξάρτητες επιχειρήσεις στήριξαν την ελληνική οικονομία το 2023

12:49

Νέο ρεκόρ για τον χαλκό: Μία ανάσα από τα 13.000 δολάρια - Προς άλμα 16ετίας

12:46

Γεωργόπουλος (Πειραιώς): Η διάχυση εργαλείων ΑΙ θα φέρει επανάσταση στην παραγωγικότητα

12:34

Κρεμλίνο: Το Κίεβο να αποσύρει τα στρατεύματα από το Ντονμπάς

12:28

Στουρνάρας για επιτόκια: Πρέπει να διατηρήσουμε τις επιλογές μας ανοιχτές

12:21

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 12,5% στις οικοδομικές άδειες τον Σεπτέμβριο

12:09

Απολογισμός Δράσεων ΔΥΠΑ 2025 - Δεξιότητες, εργασία και ασφάλεια ζωής

11:56

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την αστική υγεία πλήττοντας 4,4 δισ. κατοίκους παγκοσμίως

11:44

Πρωτοχρονιά με τσουχτερό κρύο - Η πρόγνωση για χιόνια

11:30

Citi: Σύσταση buy και τιμή-στόχος 52 ευρώ για τη Metlen

11:15

ΧΑ: Ήπιες απώλειες μετά την πενθήμερη διακοπή

11:15

Εκτέλεση Προϋπολογισμού: Πρωτογενές πλεόνασμα 12,7 δισ. στο 11μηνο

10:52

Eurobank: Αγορά 682.000 ιδίων μετοχών έναντι 2,4 εκατ. ευρώ

10:47

Allwyn: Απέκτησε 120.023 μετοχές ΟΠΑΠ αξίας 2,2 εκατ. ευρώ

10:46

Ευρωαγορές: Με οριακές διακυμάνσεις στην τελευταία εβδομάδα του έτους

10:37

Διασπά τα 90.000 δολάρια το Bitcoin - Ελπίδες για πρωτοχρονιάτικο rebound

10:30

Κορκίδης: Ενθαρρυντική η αγοραστική κίνηση στις αγορές των αστικών κέντρων

10:20

Νότια Κορέα: Η τέως πρώτη κυρία κατηγορείται για δωροδοκίες αξίας 200.000 δολαρίων

09:54

Υπουργείο Παιδείας: Ποσό 4,14 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση 12 φοιτητικών εστιών

09:51

Η σουηδική πόλη που «μετακομίζει» λόγω εξορυκτικής δραστηριότητας

09:33

Εκτροχιασμός επιβατικού συρμού στο Μεξικό - Τουλάχιστον 13 νεκροί

09:24

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δύο δοκιμές πυραύλων κρουζ μακρού βεληνεκούς

09:05

Αγρότες: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς παρακαμπτηρίων οδών

08:49

Συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου σήμερα στις ΗΠΑ: Γάζα και Ιράν στην ατζέντα