Tip of the Day

Φωτοβολταϊκό στη στέγη: Καθαρά κέρδη 6.500 ευρώ στην 20ετία χάρις στον ήλιο

02-02-2022 | 08:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φωτοβολταϊκό στη στέγη: Καθαρά κέρδη 6.500 ευρώ στην 20ετία χάρις στον ήλιο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τη δυνατότητα διασφάλισης ενός πρόσθετου εισοδήματος, εγγυημένου για μία 20ετία, δίνει το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη», το οποίο «τρέχει» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους, επιτρέποντας σε κάθε ιδιώτη να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό μέγιστης ισχύος έως 6 κιλοβάτ (στο διασυνδεδεμένο σύστημα και την Κρήτη) και να πουλά την παραγόμενη «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο.

Η τιμή αποζημίωσης έχει καθοριστεί στα 87 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (87 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Η τιμή αυτή είναι εγγυημένη για 20 χρόνια, όσο και η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογράψει ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου των φωτοβολταϊκών, το κόστος για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 6 kW κινείται γύρω στα 8.500 ευρώ, ενώ ένα τέτοιο σύστημα θα παράγει σε ετήσια βάση περίπου 8.700 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που σημαίνει πως θα αποφέρει σε ετήσια βάση έσοδα της τάξης των 760 ευρώ, τα οποία είναι αφορολόγητα.

Επομένως, η απόσβεση της επένδυσης θα γίνει μέσα σε λίγο περισσότερο από 11 χρόνια. Κάτι που σημαίνει πως για περίπου 9 χρόνια (το υπόλοιπο της 20ετίας) το φωτοβολταϊκό θα αποφέρει σε ετήσια βάση καθαρά κέρδη 760 ευρώ. Ως συνέπεια, μέχρι να εκπνεύσει η σύμβαση, το καθαρό όφελος από το πρόγραμμα θα αγγίξει τα 6.500-6.700 ευρώ.

Όπως σημειώνουν τα στελέχη του κλάδου, η λύση αυτή είναι συμφέρουσα για κατοικίες που έχουν σποραδικά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συμβαίνει με τα εξοχικά. Αντίθετα, στην περίπτωση μίας κύριας κατοικίας, όπου η κατανάλωση ρεύματος είναι σημαντική, πιο συμφέρουσα λύση είναι ο ενεργειακός συμψηφισμός (net-metering).

Στο πλαίσιο του net-metering, το φωτοβολταϊκό δεν εγχέει όλη την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο και δεν αποζημιώνεται για αυτήν. Αντίθετα, το δίκτυο χρησιμοποιείται σαν «μπαταρία», ώστε όσες «πράσινες» κιλοβατώρες δεν καταναλωθούν επί τόπου από το νοικοκυριό, και «περάσουν» στο δίκτυο, να συμψηφιστούν με την ηλεκτρική ενέργεια που θα αντλήσει από το σύστημα η κατοικία για την ηλεκτροδότησή της, τις ώρες που το φωτοβολταϊκό δεν παράγει (π.χ. τη νύχτα).

Για ένα οίκημα με καθημερινή κατανάλωση ενέργειας (κύρια κατοικία), το net-metering συμφέρει επειδή οι κιλοβατώρες που «αποθηκεύονται» με αυτό τον τρόπο στο δίκτυο συμψηφίζονται με ενέργεια υψηλότερου κόστους, αφού οι κιλοβατώρες που αντλούνται από το σύστημα χρεώνονται με τιμές λιανικής. Μάλιστα στη δεδομένη συγκυρία, που οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτιναχθεί, το κέρδος είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους από τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, για την αξιοποίηση του ενεργειακού συμψηφισμού, στην περίπτωση ενός μέσου νοικοκυριού θα επαρκούσε ένα σύστημα ισχύος 3 κιλοβάτ. Υποθέτοντας ότι η μέση λιανική τιμή ρεύματος θα κινείται στα 12 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για την επόμενη 20ετία, το καθαρό κέρδος από ένα τέτοιο σύστημα θα άγγιζε τις 10.000 ευρώ, χάρις στην κατανάλωση από το δίκτυο που θα γινόταν με μηδενική χρέωση, καθώς θα συμψηφιζόταν με «πράσινη» παραγωγή του φωτοβολταϊκού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:02

Τράπεζες και επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες στον επανεξοπλισμό της Ευρώπης

16:49

Δύο συλλήψεις για σχεδιαζόμενη επίθεση με χειροβομβίδα στην Αττική - Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

16:32

Tasnim: Έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ που προσέκρουσε σε νάρκη

16:16

Άντι Μπέρναμ: Ο πρώτος Βρετανός Πρωθυπουργός που στηρίζει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

16:06

Η Ινδία εξασφάλισε χαμηλότερους δασμούς έπειτα από συνομιλίες με τις ΗΠΑ

15:51

Σάντσεθ: Έκκληση για εθνική «συμφωνία» απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

15:31

Ιράν: «Οι ΗΠΑ δεν μας βομβαρδίζουν, οπότε σταματάμε τις επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου»

15:20

Από τη Μόνα Λίζα μέχρι την Έναστρη Νύχτα: Οι άγνωστες ιστορίες πίσω από τα διασημότερα έργα τέχνης

15:07

UniCredit - Commerzbank: Ο Ορσέλ βλέπει περιθώριο συμφωνίας με τη γερμανική κυβέρνηση

14:49

Το δύσκολο καλοκαίρι του Ζελένσκι

14:23

Κικίλιας από Ζάκυνθο: «Υλοποιούνται λιμενικά έργα στο νησί για πρώτη φορά μετά το 1999»

14:13

ΟΣΔΕ 2026: Ψηφίστηκαν οι ευθύνες - Aναμένονται οι κανόνες

13:52

Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Φθιώτιδα - Επιχειρούν εναέρια μέσα

13:40

Πόροι 3,4 δισ. ευρώ για 901 έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε πάνω από 170 δήμους

13:24

Χαρδαλιάς: «Είμαστε στα μισά της θητείας μας και το 58,8% του σχεδίου μας ήδη υλοποιείται»

13:03

Το αναπτυξιακό στοίχημα της ΔΕΘ - Το σχέδιο για τις επενδύσεις μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

12:49

Η Εθνική Ομάδα πόλο κατέκτησε το World Cup - Συγχαρητήρια από Μητσοτάκη, Τασούλα

12:38

Ρουμανία: F-16 κατέρριψε drone που παραβίασε τον εναέριο χώρο της

12:22

Η τιμή του κακάο υποχωρεί, αλλά η σοκολάτα παραμένει ακριβή

11:58

Μητσοτάκης για Όλυμπο: «Εθνική επιτυχία πρώτου μεγέθους η ένταξη στην Unesco»

11:43

NYT: Ο Τραμπ αναστέλλει προσωρινά μεγάλη επίθεση κατά του Ιράν

11:30

Επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 1.354 θάνατοι επί συνόλου 3.075 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

11:10

H ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco

10:51

Σε διαδικασία αναζωογόνησης οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας

10:34

ΗΠΑ: Εφετείο απορρίπτει διάταγμα Τραμπ για την επιστολική ψήφο σε 23 πολιτείες

10:25

Δεν «αρέσει» πια η ελληνική επαρχία

10:12

Μητσοτάκης: Έξτρα μείωση 10 λεπτά στο diesel τον Αύγουστο - Στα 15 λεπτά η συνολική έκπτωση

10:06

Προσωρινά στον «πάγο» ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης της DeepSeek

09:50

ESM: Το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται ακόμα και στο δυσμενές σενάριο

09:44

Θεοδωρικάκος: Περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες δουλειές για πιο ισχυρή παραγωγική Ελλάδα