Tip of the Day

Φωτοβολταϊκό στη στέγη: Καθαρά κέρδη 6.500 ευρώ στην 20ετία χάρις στον ήλιο

02-02-2022 | 08:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φωτοβολταϊκό στη στέγη: Καθαρά κέρδη 6.500 ευρώ στην 20ετία χάρις στον ήλιο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τη δυνατότητα διασφάλισης ενός πρόσθετου εισοδήματος, εγγυημένου για μία 20ετία, δίνει το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη», το οποίο «τρέχει» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους, επιτρέποντας σε κάθε ιδιώτη να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό μέγιστης ισχύος έως 6 κιλοβάτ (στο διασυνδεδεμένο σύστημα και την Κρήτη) και να πουλά την παραγόμενη «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο.

Η τιμή αποζημίωσης έχει καθοριστεί στα 87 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (87 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Η τιμή αυτή είναι εγγυημένη για 20 χρόνια, όσο και η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογράψει ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου των φωτοβολταϊκών, το κόστος για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 6 kW κινείται γύρω στα 8.500 ευρώ, ενώ ένα τέτοιο σύστημα θα παράγει σε ετήσια βάση περίπου 8.700 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που σημαίνει πως θα αποφέρει σε ετήσια βάση έσοδα της τάξης των 760 ευρώ, τα οποία είναι αφορολόγητα.

Επομένως, η απόσβεση της επένδυσης θα γίνει μέσα σε λίγο περισσότερο από 11 χρόνια. Κάτι που σημαίνει πως για περίπου 9 χρόνια (το υπόλοιπο της 20ετίας) το φωτοβολταϊκό θα αποφέρει σε ετήσια βάση καθαρά κέρδη 760 ευρώ. Ως συνέπεια, μέχρι να εκπνεύσει η σύμβαση, το καθαρό όφελος από το πρόγραμμα θα αγγίξει τα 6.500-6.700 ευρώ.

Όπως σημειώνουν τα στελέχη του κλάδου, η λύση αυτή είναι συμφέρουσα για κατοικίες που έχουν σποραδικά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συμβαίνει με τα εξοχικά. Αντίθετα, στην περίπτωση μίας κύριας κατοικίας, όπου η κατανάλωση ρεύματος είναι σημαντική, πιο συμφέρουσα λύση είναι ο ενεργειακός συμψηφισμός (net-metering).

Στο πλαίσιο του net-metering, το φωτοβολταϊκό δεν εγχέει όλη την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο και δεν αποζημιώνεται για αυτήν. Αντίθετα, το δίκτυο χρησιμοποιείται σαν «μπαταρία», ώστε όσες «πράσινες» κιλοβατώρες δεν καταναλωθούν επί τόπου από το νοικοκυριό, και «περάσουν» στο δίκτυο, να συμψηφιστούν με την ηλεκτρική ενέργεια που θα αντλήσει από το σύστημα η κατοικία για την ηλεκτροδότησή της, τις ώρες που το φωτοβολταϊκό δεν παράγει (π.χ. τη νύχτα).

Για ένα οίκημα με καθημερινή κατανάλωση ενέργειας (κύρια κατοικία), το net-metering συμφέρει επειδή οι κιλοβατώρες που «αποθηκεύονται» με αυτό τον τρόπο στο δίκτυο συμψηφίζονται με ενέργεια υψηλότερου κόστους, αφού οι κιλοβατώρες που αντλούνται από το σύστημα χρεώνονται με τιμές λιανικής. Μάλιστα στη δεδομένη συγκυρία, που οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτιναχθεί, το κέρδος είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους από τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, για την αξιοποίηση του ενεργειακού συμψηφισμού, στην περίπτωση ενός μέσου νοικοκυριού θα επαρκούσε ένα σύστημα ισχύος 3 κιλοβάτ. Υποθέτοντας ότι η μέση λιανική τιμή ρεύματος θα κινείται στα 12 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για την επόμενη 20ετία, το καθαρό κέρδος από ένα τέτοιο σύστημα θα άγγιζε τις 10.000 ευρώ, χάρις στην κατανάλωση από το δίκτυο που θα γινόταν με μηδενική χρέωση, καθώς θα συμψηφιζόταν με «πράσινη» παραγωγή του φωτοβολταϊκού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:28

Από τη Γροιλανδία μέχρι την Ελλάδα: Πώς ο ακραίος Ιούνιος του 2026 έβαλε τη μισή Ευρώπη σε κατάσταση συναγερμού για φωτιές

08:11

ΣΔΙΤ: Πέντε ισχυροί «μονομάχοι» για τη διαχείριση αποβλήτων Χαλκίδας - Λαμίας, αξίας 158,8 εκατ.

07:56

Hi-tech η γαλάζια ΚΟ - Ο Αρβανίτης «ψήνεται» για αρχηγός - Το αντίο στον Λεβέντη

07:51

Μυτιληναίος: Δίχως μεταλλευτική βιομηχανία «κενό γράμμα» η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης

07:42

Άλμα νέων χρεών 3,77 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο - Στις 72 δόσεις η ευκαιρία

07:38

Νέα «ένεση» 16,6 εκατ. ευρώ για τη λειψυδρία - Από τις εξαγγελίες στην υλοποίηση, το μεγάλο στοίχημα για το νερό

07:30

Στα «πρότυπα» του Ιουνίου οι χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων τον Ιούλιο - Στα 13,8 λεπτά/KWh η ελάχιστη και 22,6 λεπτά/KWh η μέγιστη

07:23

Ποιοι διεθνείς επενδυτές «μπήκαν» στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Πώς επελέγη το μοντέλο της ΑΜΚ

07:16

Τα επενδυτικά σχέδια που μένουν χωρίς το «δίχτυ ασφαλείας» του Ταμείου Ανάκαμψης

07:11

H ψήφος εμπιστοσύνης της Fitch - Ολοταχώς για τα 6 δισ. ευρώ - Ο λάκκος και η φάβα της διάσπασης

23:58

Επιστολή Ρεπουμπλικανού βουλευτή στον Τραμπ κατά της πώλησης F-35 στην Τουρκία

23:44

Ξεπαγώνουν ιρανικά κεφάλαια - Συμφωνία με ΗΠΑ για μηχανισμό παρακολούθησης της εκεχειρίας

23:30

Αυστρία και Βρετανία βίωσαν τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ

23:16

Με το «αριστερό» στον Ιούλιο η Wall Street - Άλμα 8,81% για Meta

23:02

Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές από αμέλεια σε Πρέβεζα και Χαλκιδική

22:48

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Γενικό Διευθυντή του ΔΟΑΕ στο Μαξίμου

22:34

Τετ α τετ Δένδια - Ανδρουλάκη την Πέμπτη

22:20

ΗΠΑ: Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αραβική Θάλασσα - 1 αγνοούμενος

22:06

«Παράθυρο» Στουρνάρα για «πάγο» στα επιτόκια από ΕΚΤ τον Ιούλιο

21:52

Δημοσκόπηση Marc: Νέες εκλογές θέλει το 56,7% σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας

21:38

Θεοδωρικάκος: Είναι θέμα τιμής να συλληφθούν οι δολοφόνοι

21:24

Χρυσός: «Απεγκλωβίστηκε» από το χαμηλό 7 μηνών με κέρδη 2,1%

21:10

Επταήμερο εθνικό πένθος στη Βενεζουέλα - Σχεδόν 2.300 οι νεκροί από τους σεισμούς

20:56

Πτώση στις τιμές του πετρελαίου μετά τα θετικά μηνύματα για τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν

20:45

Ρωσικό «καμπανάκι» στην Apple για πρόστιμο 52 εκατ. δολαρίων

20:33

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν ανανεώνει την τριμερή εμπορική συμφωνία USMCA με Καναδά και Μεξικό

20:21

Fitch: Αναβάθμισε Eurobank, ΕΤΕ - Θετικές προοπτικές για Πειραιώς

20:13

Δείπνο στο Μέγαρο Μαξίμου προς τιμήν της Γκίλφοϊλ για τα 250 έτη από την αμερικανική ανεξαρτησία

20:09

ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική στάση εργασίας στις 14 Ιουλίου ενάντια στη Συνταγματική Αναθεώρηση

20:00

Οι λόγοι που έστειλαν το γεν σε χαμηλό τεσσάρων δεκαετιών