Tip of the Day

Φωτοβολταϊκό στη στέγη: Καθαρά κέρδη 6.500 ευρώ στην 20ετία χάρις στον ήλιο

02-02-2022 | 08:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φωτοβολταϊκό στη στέγη: Καθαρά κέρδη 6.500 ευρώ στην 20ετία χάρις στον ήλιο

Τη δυνατότητα διασφάλισης ενός πρόσθετου εισοδήματος, εγγυημένου για μία 20ετία, δίνει το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη», το οποίο «τρέχει» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους, επιτρέποντας σε κάθε ιδιώτη να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό μέγιστης ισχύος έως 6 κιλοβάτ (στο διασυνδεδεμένο σύστημα και την Κρήτη) και να πουλά την παραγόμενη «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο.

Η τιμή αποζημίωσης έχει καθοριστεί στα 87 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (87 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Η τιμή αυτή είναι εγγυημένη για 20 χρόνια, όσο και η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογράψει ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου των φωτοβολταϊκών, το κόστος για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 6 kW κινείται γύρω στα 8.500 ευρώ, ενώ ένα τέτοιο σύστημα θα παράγει σε ετήσια βάση περίπου 8.700 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που σημαίνει πως θα αποφέρει σε ετήσια βάση έσοδα της τάξης των 760 ευρώ, τα οποία είναι αφορολόγητα.

Επομένως, η απόσβεση της επένδυσης θα γίνει μέσα σε λίγο περισσότερο από 11 χρόνια. Κάτι που σημαίνει πως για περίπου 9 χρόνια (το υπόλοιπο της 20ετίας) το φωτοβολταϊκό θα αποφέρει σε ετήσια βάση καθαρά κέρδη 760 ευρώ. Ως συνέπεια, μέχρι να εκπνεύσει η σύμβαση, το καθαρό όφελος από το πρόγραμμα θα αγγίξει τα 6.500-6.700 ευρώ.

Όπως σημειώνουν τα στελέχη του κλάδου, η λύση αυτή είναι συμφέρουσα για κατοικίες που έχουν σποραδικά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συμβαίνει με τα εξοχικά. Αντίθετα, στην περίπτωση μίας κύριας κατοικίας, όπου η κατανάλωση ρεύματος είναι σημαντική, πιο συμφέρουσα λύση είναι ο ενεργειακός συμψηφισμός (net-metering).

Στο πλαίσιο του net-metering, το φωτοβολταϊκό δεν εγχέει όλη την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο και δεν αποζημιώνεται για αυτήν. Αντίθετα, το δίκτυο χρησιμοποιείται σαν «μπαταρία», ώστε όσες «πράσινες» κιλοβατώρες δεν καταναλωθούν επί τόπου από το νοικοκυριό, και «περάσουν» στο δίκτυο, να συμψηφιστούν με την ηλεκτρική ενέργεια που θα αντλήσει από το σύστημα η κατοικία για την ηλεκτροδότησή της, τις ώρες που το φωτοβολταϊκό δεν παράγει (π.χ. τη νύχτα).

Για ένα οίκημα με καθημερινή κατανάλωση ενέργειας (κύρια κατοικία), το net-metering συμφέρει επειδή οι κιλοβατώρες που «αποθηκεύονται» με αυτό τον τρόπο στο δίκτυο συμψηφίζονται με ενέργεια υψηλότερου κόστους, αφού οι κιλοβατώρες που αντλούνται από το σύστημα χρεώνονται με τιμές λιανικής. Μάλιστα στη δεδομένη συγκυρία, που οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτιναχθεί, το κέρδος είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους από τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, για την αξιοποίηση του ενεργειακού συμψηφισμού, στην περίπτωση ενός μέσου νοικοκυριού θα επαρκούσε ένα σύστημα ισχύος 3 κιλοβάτ. Υποθέτοντας ότι η μέση λιανική τιμή ρεύματος θα κινείται στα 12 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για την επόμενη 20ετία, το καθαρό κέρδος από ένα τέτοιο σύστημα θα άγγιζε τις 10.000 ευρώ, χάρις στην κατανάλωση από το δίκτυο που θα γινόταν με μηδενική χρέωση, καθώς θα συμψηφιζόταν με «πράσινη» παραγωγή του φωτοβολταϊκού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:58

Cosmos Business Systems: Εγκαίνια για το νέο AI Data Center στη Θεσσαλονίκη

12:55

ΓΑΙΑΟΣΕ: Σε εφαρμογή ο σχεδιασμός για αποκατάσταση και αξιοποίηση του ΣΣ Πελοποννήσου

12:54

Επείγουσα τηλεδιάσκεψη του Ζελένσκι με τους Ευρωπαίους για το σχέδιο Τραμπ

12:53

Στις 26/11 λήγει η προθεσμία για αιτήσεις σε «Πρόγραμμα για απασχόληση ανέργων ηλικίας 55+ ετών»

12:50

Επιχείρηση απομάκρυνσης εκατοντάδων εγκαταλελειμμένων δικύκλων στον Δήμο Αθηναίων

12:49

ΕΛΣΤΑΤ: Νέα αύξηση για δύναμη του εμπορικού στόλου τον Σεπτέμβριο

12:48

Ευρωζώνη: Σταθερή η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Νοέμβριο - Σε υψηλό 1,5 έτους ο κλάδος των υπηρεσιών

12:40

«Τα ακίνητά μου»: Στο Gov.gr Wallet και η ψηφιακή «εικόνα» των ακινήτων

12:36

Kykloi by Priceless: Εκεί όπου η ελληνική γεύση αποκτά ψυχή στο κέντρο της Αθήνας

12:30

Μελέτη στο Science: Τι προκάλεσε την έντονη σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη - Αμοργό

12:30

Συμβολαιογράφοι: Άνοδος εργασιών κατά 80% από το 2015 - «Άλμα» 15% το 2024

12:20

Αύξηση 3% για τον τζίρο των επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο το γ' τρίμηνο

12:11

ΥΠΕΞ Γερμανίας: «Μη οριστικό» το σχέδιο ΗΠΑ για την Ουκρανία

11:57

ΧΑ: Σε κλοιό εισαγόμενων πιέσεων ο Γενικός Δείκτης

11:49

ΕΣΠ: Ο προϋπολογισμός δείχνει προοπτική - Το εμπόριο επιτέλους να γίνει προτεραιότητα

11:44

Κρεμλίνο: Η Ρωσία δεν έχει ακόμη ενημερωθεί αν το Κίεβο είναι έτοιμο να συζητήσει το σχέδιο Τραμπ

11:38

ΕΣΥ: Εγκρίθηκε η προκήρυξη για 276 θέσεις γιατρών σε κέντρα υγείας και πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία

11:28

ΑΑΔΕ: Μόνιμο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Φορολογικών Διοικήσεων του ΟΟΣΑ

11:27

48η «Ημέρα Καριέρας» ΔΥΠΑ στη Δράμα: 30 επιχειρήσεις και 700 θέσεις εργασίας

11:19

Βρεττού (CrediaBank): Θα ξεπεράσουμε τον στόχο του €1 δισ. σε πιστωτική επέκταση - Το χρονοδιάγραμμα για HSBC Μάλτας

11:00

Παπασταύρου: Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή είναι παντελώς αδαής ή είναι προκλητικός συκοφάντης

10:59

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Σε ρυθμούς sell off η Ασία

10:41

Χατζηδάκης: «Τα τελευταία χρόνια, η αποτρεπτική ισχύς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει ενισχυθεί ουσιαστικά»

10:40

Μητσοτάκης για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: Σήμερα τιμούμε το θάρρος όλων εκείνων που αγρυπνούν

10:25

Σ. Αραβία και Stellantis εξετάζουν την πιθανότητα συνεργασίας για εργοστάσιο κατασκευής οχημάτων

10:18

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ δεν θεωρεί πλέον τη σβάστικα σύμβολο μίσους

10:07

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση εσόδων κατά 28,7% και καθαρά κέρδη 106,6 εκατ. ευρώ στο 9μηνο

10:05

Πελώριες δαπάνες, χαμηλή βαθμολογία στη διαχείριση: Το «κρυφό» πρόβλημα του προϋπολογισμού

10:05

Το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία - Τα 28 σημεία που τερματίζουν τον πόλεμο

09:55

Premia: Αύξηση εσόδων και κερδοφορίας στο εννεάμηνο