Tip of the Day

Φωτοβολταϊκό στη στέγη: Καθαρά κέρδη 6.500 ευρώ στην 20ετία χάρις στον ήλιο

02-02-2022 | 08:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φωτοβολταϊκό στη στέγη: Καθαρά κέρδη 6.500 ευρώ στην 20ετία χάρις στον ήλιο

Τη δυνατότητα διασφάλισης ενός πρόσθετου εισοδήματος, εγγυημένου για μία 20ετία, δίνει το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη», το οποίο «τρέχει» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους, επιτρέποντας σε κάθε ιδιώτη να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό μέγιστης ισχύος έως 6 κιλοβάτ (στο διασυνδεδεμένο σύστημα και την Κρήτη) και να πουλά την παραγόμενη «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο.

Η τιμή αποζημίωσης έχει καθοριστεί στα 87 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (87 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Η τιμή αυτή είναι εγγυημένη για 20 χρόνια, όσο και η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογράψει ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου των φωτοβολταϊκών, το κόστος για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 6 kW κινείται γύρω στα 8.500 ευρώ, ενώ ένα τέτοιο σύστημα θα παράγει σε ετήσια βάση περίπου 8.700 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που σημαίνει πως θα αποφέρει σε ετήσια βάση έσοδα της τάξης των 760 ευρώ, τα οποία είναι αφορολόγητα.

Επομένως, η απόσβεση της επένδυσης θα γίνει μέσα σε λίγο περισσότερο από 11 χρόνια. Κάτι που σημαίνει πως για περίπου 9 χρόνια (το υπόλοιπο της 20ετίας) το φωτοβολταϊκό θα αποφέρει σε ετήσια βάση καθαρά κέρδη 760 ευρώ. Ως συνέπεια, μέχρι να εκπνεύσει η σύμβαση, το καθαρό όφελος από το πρόγραμμα θα αγγίξει τα 6.500-6.700 ευρώ.

Όπως σημειώνουν τα στελέχη του κλάδου, η λύση αυτή είναι συμφέρουσα για κατοικίες που έχουν σποραδικά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συμβαίνει με τα εξοχικά. Αντίθετα, στην περίπτωση μίας κύριας κατοικίας, όπου η κατανάλωση ρεύματος είναι σημαντική, πιο συμφέρουσα λύση είναι ο ενεργειακός συμψηφισμός (net-metering).

Στο πλαίσιο του net-metering, το φωτοβολταϊκό δεν εγχέει όλη την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο και δεν αποζημιώνεται για αυτήν. Αντίθετα, το δίκτυο χρησιμοποιείται σαν «μπαταρία», ώστε όσες «πράσινες» κιλοβατώρες δεν καταναλωθούν επί τόπου από το νοικοκυριό, και «περάσουν» στο δίκτυο, να συμψηφιστούν με την ηλεκτρική ενέργεια που θα αντλήσει από το σύστημα η κατοικία για την ηλεκτροδότησή της, τις ώρες που το φωτοβολταϊκό δεν παράγει (π.χ. τη νύχτα).

Για ένα οίκημα με καθημερινή κατανάλωση ενέργειας (κύρια κατοικία), το net-metering συμφέρει επειδή οι κιλοβατώρες που «αποθηκεύονται» με αυτό τον τρόπο στο δίκτυο συμψηφίζονται με ενέργεια υψηλότερου κόστους, αφού οι κιλοβατώρες που αντλούνται από το σύστημα χρεώνονται με τιμές λιανικής. Μάλιστα στη δεδομένη συγκυρία, που οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτιναχθεί, το κέρδος είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους από τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, για την αξιοποίηση του ενεργειακού συμψηφισμού, στην περίπτωση ενός μέσου νοικοκυριού θα επαρκούσε ένα σύστημα ισχύος 3 κιλοβάτ. Υποθέτοντας ότι η μέση λιανική τιμή ρεύματος θα κινείται στα 12 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για την επόμενη 20ετία, το καθαρό κέρδος από ένα τέτοιο σύστημα θα άγγιζε τις 10.000 ευρώ, χάρις στην κατανάλωση από το δίκτυο που θα γινόταν με μηδενική χρέωση, καθώς θα συμψηφιζόταν με «πράσινη» παραγωγή του φωτοβολταϊκού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:14

Η Σανάε Τακαΐτσι ανέλαβε επισήμως την πρωθυπουργία στην Ιαπωνία μετά τον εκλογικό της θρίαμβο

12:14

Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Παρακολουθούμε στενά τις τάσεις στην αγορά συναλλάγματος

12:09

Νικολάου (Τράπεζα Κύπρου): Ισχυρότερη του αναμενόμενου η πιστωτική επέκταση - Στις 3 Μαρτίου ανοίγει τα χαρτιά

12:09

Πάνω από 1 δισ. από την ΕΑΤ σε 11.500 δικαιούχους του «Σπίτι μου 2»

12:07

Η EY Ελλάδος πιστοποιήθηκε με το ISO/IEC 42001:2023 για Σύστημα Διαχείρισης Τεχνητής Νοημοσύνης

11:59

Η Λαγκάρντ δεν έχει λάβει «καμιά απόφαση» για πρόωρη αποχώρηση από την ΕΚΤ

11:57

Καφούνης: «Ισονομία και υγιής ανταγωνισμός οι προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης οικονομίας και αγοράς»

11:52

Διακρατικό Επιστημονικό Συνέδριο Ελλάδας - Κύπρου για την Ενδοσχολική Βία

11:35

Τσιόδρας: Το Omnibus 6 θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 363 εκατ. ευρώ ετησίως για τις επιχειρήσεις στην ΕΕ

11:34

Η ώρα της πολιτικής απόφασης για την απαγόρευση των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών

11:26

Κοντογεώργης: «Τρέχει» ο κυβερνητικός αναπτυξιακός σχεδιασμός σε Μακεδονία-Θράκη

11:19

Απεργούν τα ταξί σε όλη την Ελλάδα

11:17

Praktiker Hellas: Επανεκκίνηση με τη στήριξη της Dedeman - Νέα, δυναμική φάση ανάπτυξης

11:16

Παπασταύρου: Οι δηλώσεις Τραμπ επιβεβαιώνουν τις πιο ισχυρές από ποτέ σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

11:10

Επεκτείνεται η συνεργασία IDE-Raytheon: Νέα έργα άνω των 108 εκατ. δολαρίων για το Patriot

10:58

Η Sunlight επιτυγχάνει έργο ορόσημο στην ηλεκτροκίνηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας

10:54

ΠΑΣΟΚ: Αναστολή κομματικής ιδιότητας της Αναστασίας Χατζηδάκη για την υπόθεση ΟΠΕΚΑ

10:52

Θεοδωρικάκος: «Η ΝΔ έχει τη μόνη θετική και δυναμική πρόταση για την Ελλάδα του 2030»

10:47

Προς «πράσινο 3x3» οι ευρωαγορές

10:36

Qualco UK: Στρατηγική συνεργασία με την Thames Water στο Ηνωμένο Βασίλειο

10:23

Χρηματιστήριο: Σήμα αντίδρασης από τράπεζες με αιχμή την Κύπρου

10:10

Airbnb: «Κάντε κράτηση τώρα, πληρώστε αργότερα» - Νέος τρόπος πληρωμής με μεγαλύτερη ευελιξία

10:01

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να συμβάλει άμεσα στην εμφάνιση Αλτσχάιμερ

10:00

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων στην Αθήνα - Τι διεκδικούν

09:57

ΟΝΕΧ Ναυπηγεία Σύρου: Σε λειτουργία μετά από 15 χρόνια το σύστημα ανέλκυσης πλοίων Syncrolift

09:48

Παπαθανάσης: Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο Έξυπνες Πόλεις - Δράσεις σε Ελλάδα και Αλβανία

09:46

Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για επιδότηση 17.500 ευρώ σε νέους έως 29 ετών

09:35

Microsoft: Επενδύσεις 50 δισ. δολαρίων στον «Παγκόσμιο Νότο» με άρωμα ΑΙ

09:24

Ο Βανς διαβεβαίωσε ότι δεν έχει «καμιά σύγκρουση» με τον Ρούμπιο

09:23

Τρ. Κύπρου: Καθαρά κέρδη 128 εκατ. στο δ' τρίμηνο και ρεκόρ πιστωτικής επέκτασης