Tip of the Day

Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος: Τι ισχύει για άτομα με αναπηρία ή μηχανική υποστήριξη

27-01-2022 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος: Τι ισχύει για άτομα με αναπηρία ή μηχανική υποστήριξη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), καθώς και κάλυψη μεγαλύτερης κατανάλωσης ρεύματος με μειωμένες χρεώσεις, προβλέπονται στις περιπτώσεις νοικοκυριών στα οποία υπάρχουν άτομα με αναπηρία ή τα οποία έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

Για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, οι σχετικές προσαυξήσεις αφορούν τη δεύτερη κατηγορία του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ-Β), στην οποία παρέχεται έκπτωση 4,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, επί της χρέωσης του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Στην περίπτωση της πρώτης κατηγορίας του ΚΟΤ (ΚΟΤ-Α), όπου η έκπτωση είναι 7,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, το αποκλειστικό κριτήριο ένταξης είναι η ικανοποίηση των προϋποθέσεων χορήγησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Όσον αφορά επομένως το ΚΟΤ-Β και τα νοικοκυριά στα οποία συμπεριλαμβάνονται άτομα ή άτομο με αναπηρία πάνω από 67%, αυξάνονται κατά 8.000 τα εισοδηματικά όρια που ισχύουν για τους υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, πως για ένα νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή για μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, το όριο ένταξης διαμορφώνεται στα 23.750 ευρώ. Επομένως, το πλαφόν αυτό είναι αισθητά αυξημένο από τα 15.750 ευρώ που ισχύουν για τα υπόλοιπα νοικοκυριά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι επίσης αυξημένα κατά 300 κιλοβατώρες τα όρια της κατανάλωσης που καλύπτονται με την έκπτωση του ΚΟΤ-Β. Έτσι, στην περίπτωση του παραπάνω παραδείγματος, το σχετικό πλαφόν διαμορφώνεται στις 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, έναντι του ορίου των 1.700 κιλοβατώρων που ισχύει για τα υπόλοιπα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή για μονογονεϊκές οικογένειες με δύο ανήλικα μέλη.

Περαιτέρω διευρυμένα είναι τα σχετικά όρια στην περίπτωση των παροχών που ηλεκτροδοτούν κατοικίες στις οποίες υπάρχουν άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

Έτσι, το «πλαφόν» των εισοδηματικών κριτηρίων αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ. Κάτι που σημαίνει πως για ένα νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή για μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, το όριο ένταξης είναι αυξημένο στα 30.750 ευρώ.

Ενισχυμένος είναι επίσης και ο ο αριθμός των κιλοβατώρων που καλύπτονται από την έκπτωση, καθώς αυξάνεται 600 κιλοβατώρες. Κατά συνέπεια, στην περίπτωση της παραπάνω κατηγορίας, το «πλαφόν» κατανάλωσης είναι 2.300 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο.

Οι αιτήσεις ένταξης στο νέο ΚΟΤ υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού προγράμματος της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr). Η αίτηση υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού, ή τη σύζυγό του με απαραίτητη προϋπόθεση η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να είναι ήδη στο όνομά του ή της συζύγου του. Τέλος, κάθε νοικοκυριό λαμβάνει το ΚΟΤ μόνον για την παροχή της κύρια κατοικίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:52

Πιερρακάκης: «Εθνική επιτυχία» το Κέντρο Εφοδιαστικής Αλυσίδας του ΔΟΜ

22:45

Πέντε νεκροί στη Γάζα από ισραηλινά πλήγματα

22:40

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να απολύει στελέχη ανεξάρτητων αρχών

22:28

Ράλι 4%% για την Alphabet στο ντεμπούτο της στον Dow Jones

22:27

Πετρέλαιο: Άνοδος εν μέσω επιφυλακτικότητας για τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν

22:23

Ελλάδα στο ΣΑ ΟΗΕ: Η επέκταση των ισραηλινών εποικισμών Δυτική Όχθη υπονομεύει τη λύση των δύο κρατών

22:09

Saab: Συμφωνία «μαμούθ» 4,83 δισ. δολαρίων με την Πολωνία για τρία νέα υποβρύχια

22:04

Μητσοτάκης: «Οι πολίτες να εμπιστεύονται τα Κέντρα Υγείας - Παραδίδουμε ένα καλύτερο ΕΣΥ»

21:55

Ευρωβουλευτές ζητούν έρευνα σε βάρος ακροδεξιών κομμάτων για παραβίαση των αρχών της ΕΕ

21:42

Χρυσός: Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή δεν έφεραν «λάμψη» στις τιμές

21:38

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

21:18

Les Echos: Η Theon ένα βήμα πριν την εξαγορά της γαλλικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας HGH

21:10

Βενεζουέλα: Ξεπέρασαν τους 1.700 οι νεκροί από τους σεισμούς - Πάνω από 50.000 οι αγνoούμενοι

21:00

Η αποναρκοθέτηση των Στενών του Ορμούζ θα διεξαχθεί αποκλειστικά από το Ιράν

20:48

Κικίλιας: Ναυτιλία και ενέργεια θα καθορίσουν την ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα 25 χρόνια

20:41

Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Μεταβίβαση τριών οριζοντίων ιδιοκτησιών έναντι 1,95 εκατ. ευρώ

20:28

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για περιορισμό της επιστολικής ψήφου

20:19

ΑΑΔΕ: Μετάθεση προθεσμίας υποβολής Δηλώσεων Πληροφοριών Συμπληρωματικού Φόρου

20:05

Μητσοτάκης: «Το απόθεμα της αξιοπιστίας μας θα είναι βασισμένο στο τι είπαμε και τι κάναμε»

19:48

Πυροσβεστική: 43 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Δύο συλλήψεις για εμπρησμούς

19:39

Eurobank: Νέο μέλος της Επιτροπής Ελέγχου ο John Hollows

19:30

Allianz: Η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη της ανάκαμψης, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

19:26

Ρωσία: Οι ελλείψεις καυσίμων εξαπλώνονται σε δεκάδες περιοχές μετά από τις ουκρανικές επιθέσεις

19:15

Ευρωαγορές: Νευρικό κλείσιμο με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

19:11

Αργεντινή: Εντοπίστηκε παραλλαγή του χανταϊού στη Γη του Πυρός

19:04

Κατάρ: Απαγορεύονται «μέχρι νεωτέρας» η ναυσιπλοΐα και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες

18:55

ΗΠΑ: «Οσμή φωτογραφικής διάταξης» - Επένδυση Τραμπ σε εταιρεία πριν από mega deal με ICE

18:47

Τράπεζες: Κίνδυνος νέων κεφαλαιακών αναγκών αν επισπευσθεί περαιτέρω η απόσβεση DTC

18:42

Η επιδημία Έμπολα εξαπλώνεται σε τέταρτη επαρχία της ΛΔ Κονγκό

18:42

Παρουσιάστηκε το νέο VisitGreece.gr - Κεφαλογιάννη: «Νέα σελίδα στην ψηφιακή προβολή της χώρας»