Tip of the Day

Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος: Τι ισχύει για άτομα με αναπηρία ή μηχανική υποστήριξη

27-01-2022 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος: Τι ισχύει για άτομα με αναπηρία ή μηχανική υποστήριξη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), καθώς και κάλυψη μεγαλύτερης κατανάλωσης ρεύματος με μειωμένες χρεώσεις, προβλέπονται στις περιπτώσεις νοικοκυριών στα οποία υπάρχουν άτομα με αναπηρία ή τα οποία έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

Για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, οι σχετικές προσαυξήσεις αφορούν τη δεύτερη κατηγορία του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ-Β), στην οποία παρέχεται έκπτωση 4,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, επί της χρέωσης του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Στην περίπτωση της πρώτης κατηγορίας του ΚΟΤ (ΚΟΤ-Α), όπου η έκπτωση είναι 7,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, το αποκλειστικό κριτήριο ένταξης είναι η ικανοποίηση των προϋποθέσεων χορήγησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Όσον αφορά επομένως το ΚΟΤ-Β και τα νοικοκυριά στα οποία συμπεριλαμβάνονται άτομα ή άτομο με αναπηρία πάνω από 67%, αυξάνονται κατά 8.000 τα εισοδηματικά όρια που ισχύουν για τους υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, πως για ένα νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή για μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, το όριο ένταξης διαμορφώνεται στα 23.750 ευρώ. Επομένως, το πλαφόν αυτό είναι αισθητά αυξημένο από τα 15.750 ευρώ που ισχύουν για τα υπόλοιπα νοικοκυριά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι επίσης αυξημένα κατά 300 κιλοβατώρες τα όρια της κατανάλωσης που καλύπτονται με την έκπτωση του ΚΟΤ-Β. Έτσι, στην περίπτωση του παραπάνω παραδείγματος, το σχετικό πλαφόν διαμορφώνεται στις 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, έναντι του ορίου των 1.700 κιλοβατώρων που ισχύει για τα υπόλοιπα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή για μονογονεϊκές οικογένειες με δύο ανήλικα μέλη.

Περαιτέρω διευρυμένα είναι τα σχετικά όρια στην περίπτωση των παροχών που ηλεκτροδοτούν κατοικίες στις οποίες υπάρχουν άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

Έτσι, το «πλαφόν» των εισοδηματικών κριτηρίων αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ. Κάτι που σημαίνει πως για ένα νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή για μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, το όριο ένταξης είναι αυξημένο στα 30.750 ευρώ.

Ενισχυμένος είναι επίσης και ο ο αριθμός των κιλοβατώρων που καλύπτονται από την έκπτωση, καθώς αυξάνεται 600 κιλοβατώρες. Κατά συνέπεια, στην περίπτωση της παραπάνω κατηγορίας, το «πλαφόν» κατανάλωσης είναι 2.300 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο.

Οι αιτήσεις ένταξης στο νέο ΚΟΤ υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού προγράμματος της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr). Η αίτηση υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού, ή τη σύζυγό του με απαραίτητη προϋπόθεση η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να είναι ήδη στο όνομά του ή της συζύγου του. Τέλος, κάθε νοικοκυριό λαμβάνει το ΚΟΤ μόνον για την παροχή της κύρια κατοικίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:50

Γαλλία: Η χώρα κατέρριψε χθες το ρεκόρ της για τη μέγιστη μέση θερμοκρασία

13:37

Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει το Σάββατο κοντά από τη Γη

13:25

Αγαπηδάκη: Το «Προλαμβάνω» ήρθε για να μείνει - Τα sms θα συνεχίσουν να αποστέλλονται στους πολίτες κάθε χρόνο

13:20

Πεσκόφ: Η πυρηνική αποτροπή προστατεύει τον κόσμο από έναν παγκόσμιο πόλεμο

13:19

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,24% η απόδοση για τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια 400 εκατ. ευρώ

13:15

Ισπανία: Ο Πέδρο Σάντσεθ αρνήθηκε κατηγορίες περί «γενικευμένης διαφθοράς» στην κυβέρνηση

13:12

Ρευματοκλοπές: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που ζημίωσε με πάνω από 9 εκατ. ευρώ τον ΔΕΔΔΗΕ

13:00

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την προσφυγή Κοβέσι για την θητεία των Ευρωπαίων εισαγγελέων

13:00

Ξέρεις τι βάζεις στο τραπέζι σου; Στα My market ξέρεις.

12:57

Εντοπίστηκε στη Γαλλία το πρώτο κρούσμα Έμπολα σε γιατρό που επέστρεψε από τη ΛΔ Κονγκό

12:55

Μητσοτάκης για νόμο Κατσέλη: «Κλείνουμε μία εκκρεμότητα με σεβασμό προς τους έντιμους δανειολήπτες»

12:49

Μπρατάκος: Η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να γίνει υπόθεση και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

12:48

Μαρινάκης: Συνειδητή πολιτική επιλογή η ενίσχυση της ασφάλειας των λειτουργών της ενημέρωσης

12:47

Χατζηδάκης: «Δεν θα υποσχεθούμε περισσότερα λόγω των δημοσκοπήσεων»

12:42

Αρχή Ελέγχου Αγοράς: Μακροχρόνια συμβόλαια υγείας 2026 - Αυξήσεις κοντά στο 8%

12:36

Παπασταύρου: Όφελος 1 δισ. ευρώ ετησίως για τους καταναλωτές από τις νησιωτικές διασυνδέσεις

12:29

Βρετανία: Σπάνια «κόκκινη προειδοποίηση» για επερχόμενο καύσωνα ρεκόρ

12:18

Παπαθανάσης: 2 εκατ. ευρώ για ανάπλαση του Μητροπολιτικού Κέντρου πρασίνου και αναψυχής στη Φλώρινα

12:13

FT: Το Κατάρ επανέρχεται στην παραγωγή LNG μέσα στις επόμενες εβδομάδες

12:10

Βελτίωση των επιχειρηματικών προοπτικών στη Γερμανία λόγω υποχωρήσεων στη Μέση Ανατολή

12:09

Τραμπ: «Οι τιμές της βενζίνης καλό θα ήταν να αρχίσουν να μειώνονται πολύ πιο γρήγορα»

11:58

Δίκη για τα Τέμπη: Δύο νέα αιτήματα για αναβάθμιση των κατηγοριών

11:46

BriQ Properties: Πιστοληπτική διαβάθμιση «AA» από την ICAP CRIF Ratings

11:35

Μ. Ανατολή: Στα ΗΑΕ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ για να καθησυχάσει τα κράτη του Κόλπου

11:32

Διευρύνει τις απώλειες το πετρέλαιο - Κάτω από τα 76 δολάρια το Brent

11:17

Χρηματιστήριο: Επιστροφή σε ανοδικό τέμπο - Οι 2.500 μονάδες ξανά στο «στόχαστρο»

11:15

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Rheinmetall

11:08

Χρυσός: Η διόρθωση που δοκιμάζει την υπομονή των επενδυτών

11:07

Η KNDS σχεδιάζει διπλή εισαγωγή σε Φρανκφούρτη και Παρίσι

11:02

Προειδοποίηση ΤτΕ για Ταμείο Ανάκαμψης - Αγώνας δρόμου για 10 δισ. ευρώ