Tip of the Day

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι έχουν δεύτερη ευκαιρία για να λάβουν 100-750 ευρώ

25-01-2022 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι έχουν 2η ευκαιρία για να λάβουν 100-750 ευρώ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:20

Δεύτερη ευκαιρία για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης δίνει το υπουργείο Οικονομικών στα νοικοκυριά που έχασαν την προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου 2021 για να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει- και πάλι για την υποβολή αιτήσεων και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Φεβρουαρίου 2022 για τα νοικοκυρά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να λάβουν το επίδομα θέρμανσης το οποίο ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φθάνει έως και τα 750 ευρώ.

Τα νοικοκυριά που θα υποβάλλουν αίτηση έως τις 15 Φεβρουαρίου 2022 και μέχρι την ίδια προθεσμία θα έχουν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα και τα σχετικά τιμολόγια αγοράς καυσίμων θα πληρωθούν έως 28 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ακολουθήσει άλλη μια πληρωμή του επιδόματος έως την 29η Απριλίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2022. Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1 Οκτωβρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαϊου 2022 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2022.

Οι δικαιούχοι

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Το επίδομα χορηγείται για την κατανάλωση των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) ισχύει ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης έχει τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

Τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης είναι τα εξής:

1. Κριτήριο εισοδήματος. Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

2. Κριτήριο ακίνητης περιουσίας. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2021, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, να μην υπερβαίνει το ποσό των 180.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης ή μόνο θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης. Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω δικαιούμενου επιδόματος από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από την 15η Οκτωβρίου 2021. Κατ' εξαίρεση, για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.

Η αίτηση

Στην αίτηση στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

-ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος προσώπου - υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,

-το ονοματεπώνυμό του,

-ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,

- η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,

-η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,

-τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,

-το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,

- τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

ΙΒΑΝ

Πριν την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Για τα λοιπά καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, υποβάλλεται επιπρόσθετα ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων ή κατανάλωσης θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης το ποσό/αξία της συναλλαγής, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου και η επωνυμία της επιχείρησης - πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης ή της θερμικής ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:23

Ιράν: Η συμφωνία με τις ΗΠΑ περιλαμβάνει ένα ταμείο 300 δισ. δολαρίων για επενδύσεις

09:19

Περού: Αναβαθμίζεται σε «ισχυρή» η ένταση του Ελ Νίνιο που αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο

09:08

Συμφωνία Βολιβίας-ΗΠΑ για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών - Η πρώτη μετά από σχεδόν 20 χρόνια

08:59

Τρίτη διεθνής διάσκεψη του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας στην Κύπρο

08:54

AWS: Ανοίγει τον Ιούλιο το Local Zone - Εξετάζει νέες επενδύσεις στη χώρα

08:50

Ιρανικά δεξαμενόπλοια στο Ορμούζ πριν τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ

08:42

Πόλεμος ΗΠΑ - Ιράν: Το μυστικό που κράτησε το πετρέλαιο μακριά από τα 200 δολάρια

08:40

Η G7 αναγγέλλει σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου

08:25

Πόσα είναι ένα τρισ. δολάρια;

08:20

Στον «αέρα» η νέα πλατφόρμα PosoKanei - Πώς θα γίνεται η σύγκριση τιμών

08:15

Bain: Γιατί η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν καταρρέει όπως αναμενόταν

08:04

Ελληνικό: «Ψήνεται» συμφωνία Lamda - Περιφέρειας Αττικής για μίσθωση (χρήση) του sports park

07:51

Έρχονται προσφορές για τη mega ΣΔΙΤ 765 εκατ. των νέων Φυλακών Ασπροπύργου - «Πράσινο» από ΥΠΕΝ

07:42

ΑΔΜΗΕ: Η ΑΜΚ «όχημα» για νέα αναπτυξιακή τροχιά - Πως θα μοιραστεί το 1 δισ. - «Αισιοδοξία» για GSI

07:33

«Προσωπική διαφορά» στο Δημόσιο: Ποιοι κερδίζουν έως 300 ευρώ και πώς αλλάζει ο μισθός τους

07:26

Οι έμποροι του τζάμπα στο στόχαστρο του Κυριάκου - Η «Κοινωνική Συμφωνία» πάει Βρυξέλλες - Το καλόπιασμα Φάμελλου στον Τσίπρα

07:18

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επενδύσεις 5 δισ. με αιχμή τις Παραχωρήσεις - Πώς προχωρούν μεγάλα projects

07:10

Νέα ευκαιρία σε 1,5 εκατ. οφειλέτες - Ποιοι μπαίνουν στις 72 δόσεις

07:04

Τα γενέθλια με ρεκόρ της Πειραιώς - Οι ψίθυροι για τις κατασκευές - Η ορμή του ΑΔΜΗΕ

23:57

Πάπας Λέων: «Ας ελπίσουμε ο πόλεμος να τελείωσε πραγματικά»

23:42

Πεζεσκιάν: Η Τεχεράνη δεν πρέπει να αφήσει αυτήν την ευκαιρία «ανεκμετάλλευτη»

23:33

Χεζμπολάχ: Το Ιράν δεν θα υπογράψει οριστική συμφωνία εάν το Ισραήλ δεν αποσύρει τα στρατεύματά του από τον Λίβανο

23:25

Wall Street: Άγγιξε τις 52.000 μονάδες ο Dow, το tech sell off «πλήγωσε» τον Nasdaq

22:55

ΟΗΕ: Το παράθυρο αποκλιμάκωσης πρέπει να αξιοποιηθεί για πολιτική λύση στην Υεμένη

22:40

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 80 δολάρια καθώς οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στο Ιράν να πουλήσει πετρέλαιο αμέσως

22:25

Συνέχισε ανοδικά ο χρυσός με φόντο την συμφωνία

22:15

Ουκρανία: Τουλάχιστον 8 νεκροί από ρωσικά πλήγματα σε Ντνιπροπετρόφσκ, Ντονέτσκ και Χερσώνα

21:59

Οι 12 όροι του μνημονίου κατανόησης ΗΠΑ και Ιράν - Τι προβλέπεται για Ορμούζ και πυρηνικά

21:44

Μαρινάκης για Τσίπρα: Αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται ένα κόμμα όταν έρχεται δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές

21:26

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Τουρκία δεν μπορεί να επανέλθει στην ενταξιακή πορεία υπό τις σημερινές συνθήκες