Tip of the Day

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση στο ρεύμα

24-01-2022 | 08:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση στο ρεύμα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Στους καταναλωτές όλων των εταιρειών προμήθειας και με αυτοματοποιημένο τρόπο εφαρμόζονται οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Σεπτέμβριο, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης.

Στους καταναλωτές όλων των εταιρειών προμήθειας και με αυτοματοποιημένο τρόπο εφαρμόζονται οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Σεπτέμβριο, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα ποσά της επιδότησης αφαιρούνται από την τελική χρέωση αυτόματα, χωρίς να χρειαστεί να κάνει οτιδήποτε ο καταναλωτής.

Επίσης, οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν την επιδότηση σε διακριτό σημείο στους λογαριασμούς τους. Επομένως, στο έντυπο θα πρέπει να καταγράφεται η αρχική χρέωση ενέργειας (με βάση την τιμή που κοστολογεί κάθε κιλοβατώρα ο αντίστοιχος πάροχος), το ποσό της επιδότησης, και η τελική χρέωση (μετά την αφαίρεση της επιδότησης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανακοινώνονται, τα ποσά επιδότησης αφορούν τον μήνα κατανάλωσης και τον μήνα έκδοσης του λογαριασμού. Έτσι, το γεγονός ότι π.χ. η επιδότηση ανήλθε σε 165 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τον Δεκέμβριο του 2021 σημαίνει ότι το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από την κατανάλωση του Δεκεμβρίου. Η αντίστοιχη ελάφρυνση θα φανεί στον λογαριασμό στον οποίο θα γίνει η χρέωση αυτής της κατανάλωσης, και ο οποίος θα εκδοθεί μέσα στο 2022.

Πάντως, ορισμένοι προμηθευτές «περνούν» τις επιδοτήσεις αποκλειστικά στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, με συνέπεια να φαίνεται ότι αργεί να αφαιρεθεί από τις χρεώσεις. Αντίθετα, ορισμένοι πάροχοι υπολογίζουν τις επιδοτήσεις σε όλους τους λογαριασμούς, τόσο εκκαθαριστικούς όσο και έναντι.

Σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση καλύπτει ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης, δηλαδή τις 300 κιλοβατώρες σε μηνιαία βάση. Αυτό σημαίνει πως κάθε κιλοβατώρα πάνω από το συγκεκριμένο όριο, ισχύσει στο ακέραιο η χρέωση του προμηθευτή.

Αν και τα παραπάνω ισχύουν από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, με την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, το «σχήμα» της επιδότησης έχει αλλάξει από τον Ιανουάριο του 2022. Έτσι, το προηγούμενο έτος, η επιδότηση δινόταν σε όλους τους λογαριασμούς χαμηλής τάσης οριζόντια, δηλαδή και στους κοινόχρηστους των πολυκατοικιών, των γραφείων και των εξοχικών. Αντίθετα, από τον Ιανουάριο, από το μέτρο καλύπτονται μόνο οι παροχές των κύριων κατοικιών, δηλαδή αποκλείονται για παράδειγμα τα εξοχικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:06

ΟΟΣΑ: Ρεκόρ Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα το 2025

08:57

Αγκίστρι: Η ιδανική εκδρομή για τις πρώτες βουτιές

08:49

Βιομεθάνιο και υδρογόνο: Οι κανόνες που θα κρίνουν την αγορά και τις επενδύσεις

08:38

«Βροχή» οι επενδύσεις στον κλάδο τροφίμων και ποτών - Το στοίχημα της ανάπτυξης

08:27

Στροφή από το «λευκό κολάρο» στη φόρμα εργασίας: Η έλλειψη τεχνικών ειδικοτήτων και η αναδίπλωση της αγοράς κατάρτισης

08:20

Μοσχάρι +19%, αρνί +13,3%! Να η ευκαιρία!

08:13

Ταμείο Ανάκαμψης: Σκληρές διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση - Το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα

08:06

Ακίνητα - Βραχυχρόνια Μίσθωση: Στις Κυκλάδες τα «πρωτεία» των αποδόσεων - Ανοδική η τάση στην αγορά

08:00

Ποια μέτρα στήριξης και φοροελαφρύνσεις έρχονται - Πώς χτίζεται το πακέτο της προεκλογικής ΔΕΘ

00:05

Fitch: Αμετάβλητη η αξιολόγηση «ΒΒΒ» για την Ελλάδα

23:58

Έρευνα του Κολούμπια εντόπισε σχεδόν 3.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις με ψευδείς παραπομπές

23:47

Λίβανος: Τουλάχιστον 10 νεκροί εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων

23:41

Ζελένσκι: Διατάσσει τον στρατό να μην επιτεθεί στην παρέλαση της Κόκκινης Πλατείας για την «Ημέρα της Νίκης»

23:27

Μέχρι το 2060 ο αναπαραγωγικός πληθυσμός της Ελλάδας θα έχει μειωθεί κατά 35% - Τα παράδειγμα Ιθάκης και Γιαννιτσών

23:19

Wall Street: Το deal Intel-Apple ώθησε σε νέα ρεκόρ Nasdaq και S&P 500

22:59

Γερμανία: Χιλιάδες μαθητές διαδηλώνουν κατά της στρατιωτικής θητείας

22:41

Πετρέλαιο: Άνοδος την Παρασκευή μετά τα νέα πλήγματα, πτώση όμως 6% στην εβδομάδα

22:26

Τραμπ: Το αεροσκάφος που του δώρισε το Κατάρ θα είναι έτοιμο την 4η Ιουλίου

22:05

Εβδομαδιαία κέρδη άνω του 2% για τον χρυσό

21:57

Κυρανάκης: «Αυστηρά πρόστιμα σε εταιρείες που πωλούν πατίνια εκτός προδιαγραφών»

21:40

«Ευκαιρία εξίσου πολύτιμη με την ατομική βόμβα τα Στενά» λέει σύμβουλος του Χαμενεΐ

21:30

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας - Επιβεβαιώνουν Μόσχα και Κίεβο

21:27

Circana: Άνοδος 6,9% στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ το α’ τρίμηνο

21:08

Βρετανία: Εκλογική συντριβή για τους Εργατικούς στην Ουαλία

21:04

Intel: «Εκτοξεύεται» 15% η μετοχή μετά την προκαταρκτική συμφωνία με την Apple

20:58

Η ΕΕ αύξησε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στις αρχές του 2026

20:25

Ο Μητσοτάκης συνεχάρη τον Βούλγαρο πρωθυπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του

20:06

BBC: Αυτές είναι οι εταιρείες που θησαυρίζουν από τον πόλεμο στο Ιράν

20:02

ΗΠΑ: Δικαστικό «όχι» στον ανασχεδιασμό του εκλογικού χάρτη της Βιρτζίνια - Τραμπ: «Τεράστια νίκη»

19:53

Η Ουάσινγκτον δηλώνει έτοιμη να μεσολαβήσει για Ουκρανία: Θετική συνομιλία Ρούμπιο - Μελόνι