Tip of the Day

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση στο ρεύμα

24-01-2022 | 08:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση στο ρεύμα
Στους καταναλωτές όλων των εταιρειών προμήθειας και με αυτοματοποιημένο τρόπο εφαρμόζονται οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Σεπτέμβριο, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης.

Στους καταναλωτές όλων των εταιρειών προμήθειας και με αυτοματοποιημένο τρόπο εφαρμόζονται οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Σεπτέμβριο, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα ποσά της επιδότησης αφαιρούνται από την τελική χρέωση αυτόματα, χωρίς να χρειαστεί να κάνει οτιδήποτε ο καταναλωτής.

Επίσης, οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν την επιδότηση σε διακριτό σημείο στους λογαριασμούς τους. Επομένως, στο έντυπο θα πρέπει να καταγράφεται η αρχική χρέωση ενέργειας (με βάση την τιμή που κοστολογεί κάθε κιλοβατώρα ο αντίστοιχος πάροχος), το ποσό της επιδότησης, και η τελική χρέωση (μετά την αφαίρεση της επιδότησης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανακοινώνονται, τα ποσά επιδότησης αφορούν τον μήνα κατανάλωσης και τον μήνα έκδοσης του λογαριασμού. Έτσι, το γεγονός ότι π.χ. η επιδότηση ανήλθε σε 165 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τον Δεκέμβριο του 2021 σημαίνει ότι το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από την κατανάλωση του Δεκεμβρίου. Η αντίστοιχη ελάφρυνση θα φανεί στον λογαριασμό στον οποίο θα γίνει η χρέωση αυτής της κατανάλωσης, και ο οποίος θα εκδοθεί μέσα στο 2022.

Πάντως, ορισμένοι προμηθευτές «περνούν» τις επιδοτήσεις αποκλειστικά στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, με συνέπεια να φαίνεται ότι αργεί να αφαιρεθεί από τις χρεώσεις. Αντίθετα, ορισμένοι πάροχοι υπολογίζουν τις επιδοτήσεις σε όλους τους λογαριασμούς, τόσο εκκαθαριστικούς όσο και έναντι.

Σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση καλύπτει ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης, δηλαδή τις 300 κιλοβατώρες σε μηνιαία βάση. Αυτό σημαίνει πως κάθε κιλοβατώρα πάνω από το συγκεκριμένο όριο, ισχύσει στο ακέραιο η χρέωση του προμηθευτή.

Αν και τα παραπάνω ισχύουν από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, με την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, το «σχήμα» της επιδότησης έχει αλλάξει από τον Ιανουάριο του 2022. Έτσι, το προηγούμενο έτος, η επιδότηση δινόταν σε όλους τους λογαριασμούς χαμηλής τάσης οριζόντια, δηλαδή και στους κοινόχρηστους των πολυκατοικιών, των γραφείων και των εξοχικών. Αντίθετα, από τον Ιανουάριο, από το μέτρο καλύπτονται μόνο οι παροχές των κύριων κατοικιών, δηλαδή αποκλείονται για παράδειγμα τα εξοχικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:31

Συνάντηση Φλωρίδη με Κοβέσι την επόμενη Τετάρτη - Άγνωστη η ατζέντα

19:23

Πτώση στις ευρωαγορές υπό τον φόβο no deal ΗΠΑ - Ιράν

19:19

Έκκληση Μακρόν σε ΗΠΑ - Ιράν για αποκλιμάκωση εν μέσω έντασης στα Στενά του Ορμούζ

19:08

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί υπουργοί γιόρτασαν την επανίδρυση εβραϊκού οικισμού

18:56

Έλαστρον: Αύξηση 78% στα EBITDA το 2025 - Στα 12,6 εκατ. ευρώ

18:54

Interlife: Στα 27,7 εκατ. ευρώ τα κέρδη το 2025 - Πρόταση για μέρισμα 0,25 ευρώ/μετοχή

18:49

Σερβία: Μόνο νομοσχέδια που δεν αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία θα φτάνουν στη Βουλή

18:46

Νέες αγορές 30.000 μετοχών της Metlen από Ευ. Μυτιληναίο

18:44

ΕΛΤΟΝ: Αυξημένος κατά 2,3% ο τζίρος το 2025 - Στα 89,3 εκατ. ευρώ

18:39

Alpha Bank: Στο 5,04% το δυνάμει ποσοστό της Goldman Sachs

18:31

Κυρανάκης: «Δωρεάν μετακινήσεις για ΑμεΑ με 10 ειδικά διαμορφωμένα οχήματα της ΟΣΥ»

18:28

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ προειδοποιεί ότι θα παραβιάσει την «κίτρινη γραμμή» του Ισραήλ

18:25

Θεοδωρικάκος: «Ο παραγωγικός μετασχηματισμός απαιτεί διάλογο και συναινέσεις»

18:21

Στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας η Υποδιοικήτρια της ΤτΕ, Χρ. Παπακωνσταντίνου

18:06

Ισραήλ: Απετράπη ιρανικό σχέδιο επίθεσης κατά του αγωγού πετρελαίου Μπακού - Τσεϊχάν

18:04

«Μέθη και απουσίες» - O διευθυντής του FBI μηνύει για 250 εκατ. δολάρια το Atlantic

18:03

Ενέργεια: «Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία» - Πίεση σε τιμές και σχέδια επάρκειας

18:01

Η USA Rare Earth εξαγοράζει έναντι 2,8 δισ. δολαρίων την βραζιλιάνικη Serra Verde

17:55

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο της Αθήνας λίγο πριν τη λήξη της εκεχειρίας στο Ιράν

17:52

Κάλας για Ορμούζ: «Τυχόν διόδια διέλευσης θα δημιουργούσαν επικίνδυνο προηγούμενο»

17:41

DW: Το BBC μειώνει το δυναμικό του – μειώνεται και η δυναμική του;

17:31

Δήμας: Προχωρούν οι εργασίες του ΒΟΑΚ σε όλα τα τμήματα μαζί με τις παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας

17:27

Μόλις 3 πλοία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ τις τελευταίες 12 ώρες

17:23

Πολιτική Προστασία: 52 πυρκαγιές το Σαββατοκύριακο, οι περισσότερες οφείλονται σε αμέλεια

17:22

Reuters: Στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη ο νέος γύρος συνομιλιών Ισραήλ - Λιβάνου

17:17

Γαλλικά ΜΜΕ: Τι προσδοκά η Αθήνα από την επίσκεψη Μακρόν

17:15

Το Πακιστάν «παγώνει» deal 1,5 δισ. με το Σουδάν για πώληση όπλων μετά από παρέμβαση της Σ. Αραβίας

17:12

Ιράν: Ανοίγουν ξανά τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Τεχεράνης

17:03

Τραμπ: «Εξαιρετικά απίθανο» να παραταθεί η εκεχειρία - Την Τρίτη οι συνομιλίες στο Πακιστάν

16:47

Profit taking και ελεγχόμενες πιέσεις στη Wall Street