Tip of the Day

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση στο ρεύμα

24-01-2022 | 08:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση στο ρεύμα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Στους καταναλωτές όλων των εταιρειών προμήθειας και με αυτοματοποιημένο τρόπο εφαρμόζονται οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Σεπτέμβριο, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης.

Στους καταναλωτές όλων των εταιρειών προμήθειας και με αυτοματοποιημένο τρόπο εφαρμόζονται οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Σεπτέμβριο, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα ποσά της επιδότησης αφαιρούνται από την τελική χρέωση αυτόματα, χωρίς να χρειαστεί να κάνει οτιδήποτε ο καταναλωτής.

Επίσης, οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν την επιδότηση σε διακριτό σημείο στους λογαριασμούς τους. Επομένως, στο έντυπο θα πρέπει να καταγράφεται η αρχική χρέωση ενέργειας (με βάση την τιμή που κοστολογεί κάθε κιλοβατώρα ο αντίστοιχος πάροχος), το ποσό της επιδότησης, και η τελική χρέωση (μετά την αφαίρεση της επιδότησης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανακοινώνονται, τα ποσά επιδότησης αφορούν τον μήνα κατανάλωσης και τον μήνα έκδοσης του λογαριασμού. Έτσι, το γεγονός ότι π.χ. η επιδότηση ανήλθε σε 165 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τον Δεκέμβριο του 2021 σημαίνει ότι το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από την κατανάλωση του Δεκεμβρίου. Η αντίστοιχη ελάφρυνση θα φανεί στον λογαριασμό στον οποίο θα γίνει η χρέωση αυτής της κατανάλωσης, και ο οποίος θα εκδοθεί μέσα στο 2022.

Πάντως, ορισμένοι προμηθευτές «περνούν» τις επιδοτήσεις αποκλειστικά στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, με συνέπεια να φαίνεται ότι αργεί να αφαιρεθεί από τις χρεώσεις. Αντίθετα, ορισμένοι πάροχοι υπολογίζουν τις επιδοτήσεις σε όλους τους λογαριασμούς, τόσο εκκαθαριστικούς όσο και έναντι.

Σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση καλύπτει ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης, δηλαδή τις 300 κιλοβατώρες σε μηνιαία βάση. Αυτό σημαίνει πως κάθε κιλοβατώρα πάνω από το συγκεκριμένο όριο, ισχύσει στο ακέραιο η χρέωση του προμηθευτή.

Αν και τα παραπάνω ισχύουν από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, με την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, το «σχήμα» της επιδότησης έχει αλλάξει από τον Ιανουάριο του 2022. Έτσι, το προηγούμενο έτος, η επιδότηση δινόταν σε όλους τους λογαριασμούς χαμηλής τάσης οριζόντια, δηλαδή και στους κοινόχρηστους των πολυκατοικιών, των γραφείων και των εξοχικών. Αντίθετα, από τον Ιανουάριο, από το μέτρο καλύπτονται μόνο οι παροχές των κύριων κατοικιών, δηλαδή αποκλείονται για παράδειγμα τα εξοχικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:21

TASS: Ο Πούτιν δεν θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη

17:17

Θεμιστοκλέους: «H τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τον πολίτη πριν γίνει ασθενής»

17:16

Τι «κρύβει» ο νέος Βιομηχανικός Επιταχυντής της ΕΕ

17:15

KPMG: Πρώτη πανευρωπαϊκά η Ελλάδα στη μείωση της κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων και το 2025

17:10

Ο Τραμπ σχεδιάζει να διορίσει τον προσωπικό δικηγόρο του Τοντ Μπλανς υπουργό Δικαιοσύνης

17:04

Επ. Ανταγωνισμού: «Πράσινο φως» για απόκτηση κοινού ελέγχου στην Sinokor Maritime

17:01

Κεραμέως: O μετασχηματισμός που έχει συντελεστεί στον ΕΦΚΑ αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα

17:01

Μ. Ανατολή: Η Χεζμπολάχ απορρίπτει το σχέδιο εκεχειρίας Λιβάνου με Ισραήλ - «Η αντίσταση θα συνεχιστεί»

16:52

Kaspersky: Λιγότερη ψυχαγωγία, περισσότερη γνώση - Η νέα σχέση των παιδιών με το διαδίκτυο

16:48

Wall Street: Άλμα για τον Dow, πιέσεις για τον Nasdaq με φόντο την Broadcom

16:48

Τραμπ: «Αντιπατριωτικό» το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για τερματισμό του πολέμου με το Ιράν

16:42

Επιθεώρηση Εργασίας: Πάνω από 82.000 έλεγχοι το 2025 - Υπέρβαση στόχων για 3η χρονιά

16:35

Η οικονομική κατάσταση της Γερμανίας αποτελεί βασική ανησυχία των πολιτών

16:34

Ferryhopper: Ποια νησιά πρωταγωνίστησαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

16:30

Χατζηδάκης: «Μια μικρή επανάσταση στη λειτουργία του κράτους» - Τέλος στο «άγνωστο» με τις αιτήσεις στο Δημόσιο

16:13

ΥΠΑΑΤ: Νέες δυνατότητες διακίνησης γαλακτοκομικών και προϊόντων κρέατος από τη Λέσβο

16:00

Bloomberg: H οικογένεια Γκλέιζερ εξετάζει να πουλήσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

15:56

BofA: Στην πρώτη τριάδα των αγορών EEMEA η Ελλάδα – Τρίτο υψηλότερο risk premium στις αναδυόμενες αγορές

15:50

Μαρινάκης: Η δουλειά των δημοσιογράφων, «υπαρξιακά κρίσιμη για τη λειτουργία της δημοκρατίας»

15:35

Κομισιόν: «Καμπανάκι» στην Ελλάδα για την καταπολέμηση ξεπλύματος χρήματος

15:35

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρωπαϊκή Ενωση στέκεται σθεναρά στο πλευρό της Αρμενίας

15:27

Μπέρτα Μπεντς: Η γυναίκα που έκανε το πρώτο road trip στην ιστορία, απέδειξε ότι το αυτοκίνητο έχει μέλλον

15:25

Κροατία: Τέσσερις νεκροί από συντριβή μικρού αεροσκάφους

15:14

ΟΣΕ: Oλοκληρώνονται οι εργασίες στη γραμμή Διακοφτό - Καλάβρυτα

15:09

Στρατηγική συνεργασία της FinTHESIS με το Real Status

15:01

Σερβία: Μεταρρυθμίσεις και εναρμόνιση με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ ζήτησε ο Κόστα

15:01

Eurobank Research: Τα hard και soft data της ελληνικής οικονομίας λίγο πριν το ΑΕΠ

14:58

Πρόεδρος Λιβάνου: «Τελευταία ευκαιρία η συμφωνία για μια συνολική κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ»

14:50

Ρωσία: «Η Ευρώπη εξοπλίζεται μέχρι τα δόντια» - Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν κούρσα εξοπλισμών

14:41

Το «ζωγραφιστό χωριό» της Ελλάδας που μαγεύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο