Tip of the Day

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση στο ρεύμα

24-01-2022 | 08:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση στο ρεύμα
Στους καταναλωτές όλων των εταιρειών προμήθειας και με αυτοματοποιημένο τρόπο εφαρμόζονται οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Σεπτέμβριο, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης.

Στους καταναλωτές όλων των εταιρειών προμήθειας και με αυτοματοποιημένο τρόπο εφαρμόζονται οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Σεπτέμβριο, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα ποσά της επιδότησης αφαιρούνται από την τελική χρέωση αυτόματα, χωρίς να χρειαστεί να κάνει οτιδήποτε ο καταναλωτής.

Επίσης, οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν την επιδότηση σε διακριτό σημείο στους λογαριασμούς τους. Επομένως, στο έντυπο θα πρέπει να καταγράφεται η αρχική χρέωση ενέργειας (με βάση την τιμή που κοστολογεί κάθε κιλοβατώρα ο αντίστοιχος πάροχος), το ποσό της επιδότησης, και η τελική χρέωση (μετά την αφαίρεση της επιδότησης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανακοινώνονται, τα ποσά επιδότησης αφορούν τον μήνα κατανάλωσης και τον μήνα έκδοσης του λογαριασμού. Έτσι, το γεγονός ότι π.χ. η επιδότηση ανήλθε σε 165 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τον Δεκέμβριο του 2021 σημαίνει ότι το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από την κατανάλωση του Δεκεμβρίου. Η αντίστοιχη ελάφρυνση θα φανεί στον λογαριασμό στον οποίο θα γίνει η χρέωση αυτής της κατανάλωσης, και ο οποίος θα εκδοθεί μέσα στο 2022.

Πάντως, ορισμένοι προμηθευτές «περνούν» τις επιδοτήσεις αποκλειστικά στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, με συνέπεια να φαίνεται ότι αργεί να αφαιρεθεί από τις χρεώσεις. Αντίθετα, ορισμένοι πάροχοι υπολογίζουν τις επιδοτήσεις σε όλους τους λογαριασμούς, τόσο εκκαθαριστικούς όσο και έναντι.

Σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση καλύπτει ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης, δηλαδή τις 300 κιλοβατώρες σε μηνιαία βάση. Αυτό σημαίνει πως κάθε κιλοβατώρα πάνω από το συγκεκριμένο όριο, ισχύσει στο ακέραιο η χρέωση του προμηθευτή.

Αν και τα παραπάνω ισχύουν από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, με την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, το «σχήμα» της επιδότησης έχει αλλάξει από τον Ιανουάριο του 2022. Έτσι, το προηγούμενο έτος, η επιδότηση δινόταν σε όλους τους λογαριασμούς χαμηλής τάσης οριζόντια, δηλαδή και στους κοινόχρηστους των πολυκατοικιών, των γραφείων και των εξοχικών. Αντίθετα, από τον Ιανουάριο, από το μέτρο καλύπτονται μόνο οι παροχές των κύριων κατοικιών, δηλαδή αποκλείονται για παράδειγμα τα εξοχικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:31

«Όχι» Στάρμερ σε Τραμπ για πολεμικά πλοία στη Μ. Ανατολή - Προς Κύπρο το Lyme Bay

11:30

Η νέα εποχή για τα εταιρικά κυλικεία: WallStreet In-House Coffee Shop

11:26

Τσιάρας: Θα στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο - Στο τραπέζι πλαφόν ή ενισχύσεις για λιπάσματα

11:16

Η Κίνα σε διεθνείς επαφές για τα Στενά του Ορμούζ

11:13

ΧΑ: Εναλλαγές προσήμου και στάση αναμονής

10:50

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές στην εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών

10:50

Παπασταύρου: Όλο το οπλοστάσιο των μέτρων στο τραπέζι για την ενέργεια – Ανακοινώσεις για τη βιομηχανία

10:47

Παράταση του «Προλαμβάνω» ζητούν οι γιατροί

10:22

Η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφύγει στην αποστολή «Ασπίδες» στο στενό του Ορμούζ

10:06

Eurobank: Αγορά 1,13 εκατ. ιδίων μετοχών έναντι 3,96 εκατ. ευρώ

09:57

Ακυρώνεται η σημερινή πτήση επαναπατρισμού Ελλήνων από το Ντουμπάι

09:44

Προϋπολογισμός: Kάτω του στόχου τα φορολογικά έσοδα το πρώτο δίμηνο - Yπέρβαση πλεονάσματος

09:44

Πρόταση εξαγοράς 35 δισ. ευρώ από UniCredit για Commerzbank

09:39

ΗΑΕ: Ένας νεκρός από πτώση πυραύλου στο Αμπού Ντάμπι - Επαναλειτουργεί σταδιακά το αεροδρόμιο του Ντουμπάι

09:14

Τραμπ: Έχω «απόλυτο δικαίωμα» να επαναφέρω σε ισχύ τους δασμούς - «Πολύ σύντομα» η συμφωνία με την Κούβα

09:13

Εθνική Τράπεζα: Στην Bain Capital μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 100 εκατ. ευρώ

09:00

Νέα κέρδη για το πετρέλαιο με φόντο την κρίση στη Μ. Ανατολή - Στα 105 δολάρια το Brent

08:49

Γαλλία: Στον β' γύρο θα κριθεί η έκβαση των δημοτικών εκλογών στις μεγάλες πόλεις

08:40

Εξάρχου: «Στον Κάθετο Διάδρομο βλέπω όλες τις παθογένειες της ΕΕ»

08:38

Ανοίγουν οι φορολογικές δηλώσεις, τρέχουν οι διορθώσεις

08:32

Όσκαρ 2026: Θρίαμβος για το «Η μια μάχη μετά την άλλη» - Όσα έγιναν τη μεγάλη βραδιά

08:21

Coffee Island: Βάζει πλώρη για 15 νέα καταστήματα στο εξωτερικό το 2026 - Οι αγορές-κλειδιά

07:57

Αυξάνει το πρέσινγκ στο ΝΑΤΟ ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ - 17η ημέρα πολέμου στη Μ. Ανατολή

07:54

Και τώρα μόνοι, μας θυμίζει ο Χάμπερμας - Χάος και ανοργανωσιά στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ

07:50

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί του 2025

07:22

Χωρίς ΟΣΔΕ 2026: Κάρτα Αγρότη στον «πάγο», κόστη στη «φωτιά»…

07:12

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: «Γράμμα» στις εισηγμένες για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στον Κόλπο  

07:11

Ταμείο Ανάκαμψης: Αναθεώρηση σε τρεις άξονες, σημαντικά έργα «σπάνε», κλειδί και οι μεταρρυθμίσεις

07:04

Το συνέδριο της Morgan Stanley - Οι ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης - Η μάχη στο «ράφι»

23:58

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Συμπληρωματική δίωξη στα δύο άτομα που ήταν μαζί με το θύμα