Tip of the Day

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση στο ρεύμα

24-01-2022 | 08:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση στο ρεύμα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Στους καταναλωτές όλων των εταιρειών προμήθειας και με αυτοματοποιημένο τρόπο εφαρμόζονται οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Σεπτέμβριο, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης.

Στους καταναλωτές όλων των εταιρειών προμήθειας και με αυτοματοποιημένο τρόπο εφαρμόζονται οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Σεπτέμβριο, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα ποσά της επιδότησης αφαιρούνται από την τελική χρέωση αυτόματα, χωρίς να χρειαστεί να κάνει οτιδήποτε ο καταναλωτής.

Επίσης, οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν την επιδότηση σε διακριτό σημείο στους λογαριασμούς τους. Επομένως, στο έντυπο θα πρέπει να καταγράφεται η αρχική χρέωση ενέργειας (με βάση την τιμή που κοστολογεί κάθε κιλοβατώρα ο αντίστοιχος πάροχος), το ποσό της επιδότησης, και η τελική χρέωση (μετά την αφαίρεση της επιδότησης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανακοινώνονται, τα ποσά επιδότησης αφορούν τον μήνα κατανάλωσης και τον μήνα έκδοσης του λογαριασμού. Έτσι, το γεγονός ότι π.χ. η επιδότηση ανήλθε σε 165 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τον Δεκέμβριο του 2021 σημαίνει ότι το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από την κατανάλωση του Δεκεμβρίου. Η αντίστοιχη ελάφρυνση θα φανεί στον λογαριασμό στον οποίο θα γίνει η χρέωση αυτής της κατανάλωσης, και ο οποίος θα εκδοθεί μέσα στο 2022.

Πάντως, ορισμένοι προμηθευτές «περνούν» τις επιδοτήσεις αποκλειστικά στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, με συνέπεια να φαίνεται ότι αργεί να αφαιρεθεί από τις χρεώσεις. Αντίθετα, ορισμένοι πάροχοι υπολογίζουν τις επιδοτήσεις σε όλους τους λογαριασμούς, τόσο εκκαθαριστικούς όσο και έναντι.

Σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση καλύπτει ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης, δηλαδή τις 300 κιλοβατώρες σε μηνιαία βάση. Αυτό σημαίνει πως κάθε κιλοβατώρα πάνω από το συγκεκριμένο όριο, ισχύσει στο ακέραιο η χρέωση του προμηθευτή.

Αν και τα παραπάνω ισχύουν από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, με την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, το «σχήμα» της επιδότησης έχει αλλάξει από τον Ιανουάριο του 2022. Έτσι, το προηγούμενο έτος, η επιδότηση δινόταν σε όλους τους λογαριασμούς χαμηλής τάσης οριζόντια, δηλαδή και στους κοινόχρηστους των πολυκατοικιών, των γραφείων και των εξοχικών. Αντίθετα, από τον Ιανουάριο, από το μέτρο καλύπτονται μόνο οι παροχές των κύριων κατοικιών, δηλαδή αποκλείονται για παράδειγμα τα εξοχικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:26

Νετανιάχου: Το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο - Ο πρόεδρος Τραμπ κι εγώ συμφωνούμε στο θέμα

16:23

Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο ΥΠΕΘΟΟ

16:19

Ουκρανία: Θα ζητήσει 20 δισ. δολάρια για να παγιώσει τη δυναμική που έχει στο πεδίο της μάχης έναντι της Ρωσίας

16:18

SKY express: Η διοίκηση της ΥΠΑ να αναλάβει τις ευθύνες της για τις καθυστερήσεις στο «Ελ. Βενιζέλος»

16:15

Παπασταύρου: Η Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων του ΥΠΕΝ

16:12

ΕΣΠΑ 2021 - 2027: Ευκαιρίες Ανάπτυξης και Στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

16:09

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας ενέκρινε την πρώτη διεθνή συνθήκη για εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες

15:55

Ζαχαράκη: Δημιουργούνται 500 Media Labs στα Δημόσια Σχολεία

15:44

Έμπολα: Η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται ΛΔ Κονγκό - 676 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

15:40

5 χωριά για δροσερό καλοκαίρι στα ελληνικά βουνά

15:30

ΥΠΕΣ: Άρχισε ο δεύτερος κύκλος αξιολόγησης υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης από τους πολίτες

15:24

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 19 Ιουνίου

15:00

Το ΕΒΕΠ έγινε πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Waterborne

14:51

ΕΕΚΕ: Άμεση εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου για τον επανυπολογισμό τόκων στα δάνεια νόμου Κατσέλη

14:45

Κοντογεώργης: Κρίσιμη για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό η ελληνική Προεδρία της ΕΕ για το 2027

14:28

Οι άνθρωποι που παραμένουν απίστευτα ήρεμοι μετά τα 70, έχουν αποκτήσει αυτές τις 7 δεξιότητες

14:24

ΔΥΠΑ: Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα 2026

14:24

ΟΔΔΗΧ: Δεν θα γίνει η δημοπρασία ομολόγων στις 17 Ιουνίου

14:18

Πρ. Πρατηριούχων Καυσίμων Αττικής: Μετά τα Χριστούγεννα η αποκλιμάκωση στα καύσιμα

14:12

Coffeeco Upcycle: Νέες στρατηγικές συνεργασίες με Empiria Group, Blue Hotels & Resorts και Attica Group

14:02

Νέα πρόστιμα 295.898 ευρώ από την Αρχή Ελέγχου Αγοράς

13:56

Θεοδωρικάκος: «Παραγωγικότητα, δημογραφικό, μείωση ανισοτήτων - Η εθνική πρόκληση για την Ελλάδα του 2030»

13:49

Ακαθάριστα οικόπεδα: Παράταση έως 22 Ιουνίου για καθαρισμούς και δηλώσεις – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

13:37

Το «Προλαμβάνω» συνεχίζεται: Νέα φάση από τον Σεπτέμβριο 2026 έως το 2030

13:34

Μαρινάκης: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση την επόμενη ημέρα των εκλογών

13:31

Ορκίσθηκαν παρουσία του Πρωθυπουργού τα νέα μέλη της κυβέρνησης

13:24

Έλον Μασκ: Η ανθρωπότητα υποδέχεται τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο της

13:22

Σαμαράς για απόφαση Αρείου Πάγου: Η κυβέρνηση έχει αυστηρή υποχρέωση να διασφαλίσει την καθολική εφαρμογή της

13:16

Δημόσιο Χρέος: Η σημασία της επιτυχημένης εξόδου στις αγορές και το διπλό «χτύπημα» του 2026

13:14

Έτος μετάβασης και μετασχηματισμού το 2026 για τον όμιλο Fourlis - Κλείνει 10 ζημιογόνα καταστήματα