Tip of the Day

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση στο ρεύμα

24-01-2022 | 08:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση στο ρεύμα
Στους καταναλωτές όλων των εταιρειών προμήθειας και με αυτοματοποιημένο τρόπο εφαρμόζονται οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Σεπτέμβριο, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης.

Στους καταναλωτές όλων των εταιρειών προμήθειας και με αυτοματοποιημένο τρόπο εφαρμόζονται οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Σεπτέμβριο, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα ποσά της επιδότησης αφαιρούνται από την τελική χρέωση αυτόματα, χωρίς να χρειαστεί να κάνει οτιδήποτε ο καταναλωτής.

Επίσης, οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν την επιδότηση σε διακριτό σημείο στους λογαριασμούς τους. Επομένως, στο έντυπο θα πρέπει να καταγράφεται η αρχική χρέωση ενέργειας (με βάση την τιμή που κοστολογεί κάθε κιλοβατώρα ο αντίστοιχος πάροχος), το ποσό της επιδότησης, και η τελική χρέωση (μετά την αφαίρεση της επιδότησης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανακοινώνονται, τα ποσά επιδότησης αφορούν τον μήνα κατανάλωσης και τον μήνα έκδοσης του λογαριασμού. Έτσι, το γεγονός ότι π.χ. η επιδότηση ανήλθε σε 165 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τον Δεκέμβριο του 2021 σημαίνει ότι το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από την κατανάλωση του Δεκεμβρίου. Η αντίστοιχη ελάφρυνση θα φανεί στον λογαριασμό στον οποίο θα γίνει η χρέωση αυτής της κατανάλωσης, και ο οποίος θα εκδοθεί μέσα στο 2022.

Πάντως, ορισμένοι προμηθευτές «περνούν» τις επιδοτήσεις αποκλειστικά στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, με συνέπεια να φαίνεται ότι αργεί να αφαιρεθεί από τις χρεώσεις. Αντίθετα, ορισμένοι πάροχοι υπολογίζουν τις επιδοτήσεις σε όλους τους λογαριασμούς, τόσο εκκαθαριστικούς όσο και έναντι.

Σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση καλύπτει ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης, δηλαδή τις 300 κιλοβατώρες σε μηνιαία βάση. Αυτό σημαίνει πως κάθε κιλοβατώρα πάνω από το συγκεκριμένο όριο, ισχύσει στο ακέραιο η χρέωση του προμηθευτή.

Αν και τα παραπάνω ισχύουν από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, με την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, το «σχήμα» της επιδότησης έχει αλλάξει από τον Ιανουάριο του 2022. Έτσι, το προηγούμενο έτος, η επιδότηση δινόταν σε όλους τους λογαριασμούς χαμηλής τάσης οριζόντια, δηλαδή και στους κοινόχρηστους των πολυκατοικιών, των γραφείων και των εξοχικών. Αντίθετα, από τον Ιανουάριο, από το μέτρο καλύπτονται μόνο οι παροχές των κύριων κατοικιών, δηλαδή αποκλείονται για παράδειγμα τα εξοχικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:23

Χρυσός: Διατηρεί την ορμή του συνεχίζοντας ένα ιστορικό ράλι

21:13

LVMH: Άγγιξαν τα 22,7 δισ. ευρώ οι πωλήσεις δ' τριμήνου - Πάνω από τις εκτιμήσεις

21:04

Τραμπ: Καλά πράγματα συμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας

20:49

Τραμπ: Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Νόεμ θα παραμείνει στη θέση της

20:46

Βραζιλία-Γαλλία: Ζητούν την ενίσχυση του ΟΗΕ, ως απάντηση στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ

20:41

Το αεροδρόμιο του Βίλνιους ανέστειλε ξανά τη λειτουργία του - Ύποπτη εισβολή αεροστάτων από τη Λευκορωσία

20:38

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Είναι σκάνδαλο της συγκεκριμένης κυβέρνησης της ΝΔ

20:33

Σε τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

20:19

UPS: Περικοπές 30.000 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης

20:13

Καναδάς: Ο Κάρνεϊ διαψεύδει ότι ανακάλεσε τις επικριτικές δηλώσεις του για τις ΗΠΑ

20:05

Μεξικό: Κυρίαρχη απόφαση η παράδοση πετρελαίου στην Κούβα

20:01

Συρία: Ευρώπη και ΗΠΑ ζητούν να αποτραπεί «οποιοδήποτε κενό ασφαλείας» που θα ευνοούσε το Ισλαμικό Κράτος

19:54

«Βιολάντα»: Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου και δύο ακόμα άτομα

19:42

ΕΕ: Αυστηρότερους και καλύτερους ελέγχους στα εισαγόμενα αγροδιατροφικά προϊόντα ζήτησε η Ελλάδα

19:30

Αναβάθμισε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών η Standard & Poor's

19:27

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από το deal ΕΕ - Ινδίας

19:22

Συνάντηση του Σύρου προέδρου Σάρα με τον Πούτιν αύριο Τετάρτη

19:11

Pinterest: Απολύει το 15% των υπαλλήλων καθώς στρέφεται στο AI - «Bουτιά» σχεδόν 10% της μετοχής

19:00

Κυβερνητικό σχέδιο: Οι μεταρρυθμίσεις και τα εμβληματικά έργα του ΥΠΕΘΟ

18:56

Πλεύρης: Μια φορά παράνομος αν μπεις στη χώρα, πάντα παράνομος

18:49

Υπουργείο Ανάπτυξης για «Βιολάντα»: Αρμόδια για την αδειοδότηση η Περιφέρεια Θεσσαλίας

18:47

Ενέργειες ΥΠΕΝ αναφορικά με το ξενοδοχείο στην παραλία Μύτακας της Μήλου

18:37

PKK: Οι συγκρούσεις μεταξύ συριακού στρατού και Κούρδων απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία

18:34

ΗΠΑ: Σε χαμηλό δεκαετίας ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο

18:22

ΗΠΑ: Σχεδιάζει μόνιμη παρουσία της CIA στη Βενεζουέλα στη μετά Μαδούρο εποχή

18:04

Trastor: Το μεγαλύτερο logistics center στην Ελλάδα έλαβε την πιστοποίηση LEED Gold

18:01

Όμιλος Φάις: Διευρύνει το διεθνές του αποτύπωμα σε 6 αγορές, με την είσοδο στην Τσεχία

17:52

Χρυσοχοΐδης: Πρώτος μας στόχος και για το 2026 η μείωση της μεσαίας εγκληματικότητας

17:50

Τραπεζική «εκτόξευση» στο ΧΑ λόγω MSCI

17:36

Κατσαφάδος: Εντός μηνός οι αποζημιώσεις σε πληγέντες - Περίπου 200 αυτοψίες σε κατοικίες