Tip of the Day

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση στο ρεύμα

24-01-2022 | 08:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση στο ρεύμα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Στους καταναλωτές όλων των εταιρειών προμήθειας και με αυτοματοποιημένο τρόπο εφαρμόζονται οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Σεπτέμβριο, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης.

Στους καταναλωτές όλων των εταιρειών προμήθειας και με αυτοματοποιημένο τρόπο εφαρμόζονται οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Σεπτέμβριο, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα ποσά της επιδότησης αφαιρούνται από την τελική χρέωση αυτόματα, χωρίς να χρειαστεί να κάνει οτιδήποτε ο καταναλωτής.

Επίσης, οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν την επιδότηση σε διακριτό σημείο στους λογαριασμούς τους. Επομένως, στο έντυπο θα πρέπει να καταγράφεται η αρχική χρέωση ενέργειας (με βάση την τιμή που κοστολογεί κάθε κιλοβατώρα ο αντίστοιχος πάροχος), το ποσό της επιδότησης, και η τελική χρέωση (μετά την αφαίρεση της επιδότησης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανακοινώνονται, τα ποσά επιδότησης αφορούν τον μήνα κατανάλωσης και τον μήνα έκδοσης του λογαριασμού. Έτσι, το γεγονός ότι π.χ. η επιδότηση ανήλθε σε 165 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τον Δεκέμβριο του 2021 σημαίνει ότι το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από την κατανάλωση του Δεκεμβρίου. Η αντίστοιχη ελάφρυνση θα φανεί στον λογαριασμό στον οποίο θα γίνει η χρέωση αυτής της κατανάλωσης, και ο οποίος θα εκδοθεί μέσα στο 2022.

Πάντως, ορισμένοι προμηθευτές «περνούν» τις επιδοτήσεις αποκλειστικά στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, με συνέπεια να φαίνεται ότι αργεί να αφαιρεθεί από τις χρεώσεις. Αντίθετα, ορισμένοι πάροχοι υπολογίζουν τις επιδοτήσεις σε όλους τους λογαριασμούς, τόσο εκκαθαριστικούς όσο και έναντι.

Σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση καλύπτει ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης, δηλαδή τις 300 κιλοβατώρες σε μηνιαία βάση. Αυτό σημαίνει πως κάθε κιλοβατώρα πάνω από το συγκεκριμένο όριο, ισχύσει στο ακέραιο η χρέωση του προμηθευτή.

Αν και τα παραπάνω ισχύουν από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, με την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, το «σχήμα» της επιδότησης έχει αλλάξει από τον Ιανουάριο του 2022. Έτσι, το προηγούμενο έτος, η επιδότηση δινόταν σε όλους τους λογαριασμούς χαμηλής τάσης οριζόντια, δηλαδή και στους κοινόχρηστους των πολυκατοικιών, των γραφείων και των εξοχικών. Αντίθετα, από τον Ιανουάριο, από το μέτρο καλύπτονται μόνο οι παροχές των κύριων κατοικιών, δηλαδή αποκλείονται για παράδειγμα τα εξοχικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:32

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: «Χρέος μας η μείωση στην τιμή του αργού να περάσει στην αντλία»

19:21

ElvalHalcor: Καλεί σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση για ΑΜΚ

19:12

Σοκ στο Ισραήλ από τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν: Το ρήγμα Τραμπ με Νετανιάχου

19:05

ΗΠΑ: Ο Βανς επικρίνει τον «πανικό» του Ισραήλ για τη συμφωνία Ουάσινγκτον - Τεχεράνης

18:49

Κομισιόν και ΟΟΣΑ παρουσίασαν πλαίσιο γραμματισμού στον τομέα της AI

18:43

Κιβωτός του Κόσμου: Παραπομπή σε δίκη του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας για βαριά οικονομικά αδικήματα

18:41

Alter Ego Media: Στις 27 Ιουλίου η καταβολή επιστροφής κεφαλαίου 0,09 ευρώ ανά μετοχή

18:37

Αμερικανός αξιωματούχος: Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν τις αγορές όπλων για να στηρίξουν την Ουκρανία

18:28

Νoval Property: Μέρισμα 0,07 ευρώ ανά μετοχή - Από 26 Ιουνίου η καταβολή

18:24

Συνεργασία Revolut - Wolt για πληρωμές με ένα κλικ

18:23

Blooomberg: Η Τουρκία ανοίγει ξανά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης υπό το πρέσινγκ Τραμπ και ΕΕ

18:12

Ισραήλ: Ο στρατός θα συνεχίσει να επιχειρεί στον νότιο Λίβανο

18:11

ΕΤΕ και SAP ενισχύουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Εταιρικής Τραπεζικής

18:05

Οι ΗΠΑ βλέπουν θετικά την πρόταση για μόνιμη στρατιωτική παρουσία τους στην Πολωνία

18:03

Ακυρώθηκε η τελετή της συμφωνίας ΗΠΑ με Ιράν γιατί έγινε ήδη «εξ αποστάσεως»

17:57

Παγκόσμια Τράπεζα: Η Ελλάδα πρωτοπορεί διεθνώς με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη

17:57

Θεοδωρικάκος: Ενίσχυση 286 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας

17:55

Δήμας: Η Ελλάδα γέφυρα που συνδέει Ανατολική Μεσόγειο με Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα και Ευρώπη

17:54

Χρηματιστήριο: «Έσπασε» το ανοδικό σερί με ήπια διόρθωση

17:50

Ζελένσκι: Συμφωνία με Γερμανία για τις αντιβαλλιστικές δυνατότητες - Η Βρετανία θα παράσχει 150.000 drones

17:43

Καρκίνος του νεφρού: Περίπου 2.500 νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο στην Ελλάδα

17:39

ΗΠΑ: Κάτω από τα 4 δολάρια το γαλόνι η τιμή της βενζίνης

17:30

5 εντυπωσιακά στατιστικά από την πρώτη εβδομάδα της SpaceX στο Nasdaq

17:28

«Κλείνει το μάτι» σε νέα αύξηση επιτοκίων ο Λέιν (ΕΚΤ)

17:27

Ρούτε για απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από την Ευρώπη: Αφορά ξεκάθαρα τη διάταξη δυνάμεων

17:15

Η Ουκρανία φέρνει τον πόλεμο στη Μόσχα, 16 χιλιόμετρα από το Κρεμλίνο

17:05

Σε υψηλό 13 μηνών το δολάριο

16:55

Rebound στη Wall Street μετά τις απώλειες της Τετάρτης

16:51

ΗΠΑ: Πτώση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας περίπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

16:51

ΔΝΤ: Ζητά μεγαλύτερη προσοχή από τράπεζες σε μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και κυβερνοασφάλεια