Tip of the Day

Πώς θα ενισχύσουμε τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων

21-01-2022 | 07:57
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα ενισχύσουμε τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων
Οι καλλιεργητικές μέθοδοι, η μεταφορά, η συσκευασία και η κατανάλωση τροφίμων αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την υλοποίηση ενός βιώσιμου μοντέλου.

Οι βιώσιμες διατροφικές πρακτικές αυξάνουν τη ζήτηση για βιώσιμα τρόφιμα και οδηγούν τους καλλιεργητές και την αγροτική παραγωγή στην υιοθέτηση βιώσιμων μοντέλων γεωργίας, τα οποία εξοικονομούν πόρους και, ταυτόχρονα, προστατεύουν το περιβάλλον.

Οι βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας τροφίμων αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της αειφόρου ανάπτυξης και αφορούν στην παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων που καλύπτουν τις διατροφικές μας ανάγκες, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Με άλλα λόγια, τα βιώσιμα τρόφιμα δεν εξαντλούν τους φυσικούς πόρους ούτε συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή ή άλλες δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι καλλιεργητικές μέθοδοι, η μεταφορά, η συσκευασία και η κατανάλωση τροφίμων αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την υλοποίηση ενός βιώσιμου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης ειδών διατροφής.

Η εξοικονόμηση νερού στην καλλιέργεια αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα βιώσιμης πρακτικής: Σχεδόν το 70% του γλυκού νερού που χρησιμοποιείται στον πλανήτη καλύπτει τις γεωργικές ανάγκες. Οι συμβατικές πρακτικές ποτίσματος σπαταλούν πολύ νερό, ενώ η άρδευση θεωρείται πολύ πιο βιώσιμη.

Βασικός πυλώνας βιωσιμότητας είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η μετατροπή επιπλέον οικοτόπων και οικοσυστημάτων σε καλλιεργήσιμη γη μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της βιοποικιλότητας και φυσικών πόρων. Οι αειφόρες γεωργικές πρακτικές μεγιστοποιούν τη χρησιμότητα της γης, διατηρούν την έκταση της γης και ελαχιστοποιούν τη διαταραχή του φυσικού οικοτόπου.

Ακόμη, οι εκμεταλλεύσεις που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η γεωθερμική ενέργεια, μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων και δεν καταναλώνουν τους πεπερασμένους φυσικούς πόρους. Ομοίως, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα μολύνουν το έδαφος και το νερό δημιουργώντας τοξική απορροή. Αντίθετα, η βιολογική γεωργία δεν χρησιμοποιεί αυτές τις χημικές ουσίες και είναι πολύ πιο υγιεινή για το περιβάλλον.

Προς την ίδια κατεύθυνση συμβάλει και ο περιορισμός της μονοκαλλιέργειας, δηλαδή της γεωργικής πρακτικής της καλλιέργειας μόνο ενός είδους στη γεωργική έκταση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό στερεί από το έδαφος ορισμένα θρεπτικά συστατικά, συμβάλλει στη διάβρωση και αφήνει την καλλιέργεια ευάλωτη στις ασθένειες.

Τέλος, δεν πρέπει να λησμονείται, ότι ένα σημαντικό μέρος των τροφίμων που καλλιεργούνται και παράγονται κάθε χρόνο πηγαίνουν στα σκουπίδια. Η σπατάλη τροφίμων εμφανίζεται σε κάθε βήμα της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων, από τη γεωργία έως τη συσκευασία, τη διανομή έως την κατανάλωση στο σπίτι. Οι βιώσιμες πρακτικές τροφίμων ελαχιστοποιούν τη σπατάλη τροφίμων και σε αυτό συμβάλει η άμεση συγκομιδή, η αποφυγή παραγωγής υπερβολικών ποσοτήτων, η έγκαιρη συσκευασία και διανομή.

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τη σπατάλη τροφίμων αγοράζοντας μόνο ό,τι είναι απαραίτητο ενώ μπορούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τα υπολείμματα, προγραμματίζοντας γεύματα με βάση τα τρόφιμα που έχουν στη διάθεσή τους, χρησιμοποιώντας όλα τα βρώσιμα μέρη ενός τροφίμου και συντηρώντας τα τρόφιμα που αντέχουν.
Η χρήση ανακυκλωμένων ή κομποστοποιημένων υλικών ή απλώς η επαναχρησιμοποίηση της ίδιας συσκευασίας (γυάλινα μπουκάλια, ξύλινα κιβώτια κ.λπ.) συμβάλουν επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση πόρων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:10

BBC: Οι ρωσικές απώλειες έφτασαν τους 207.552 στρατιωτικούς

17:08

Bloomberg: Η Τουρκία εξετάζει την αύξηση των τιμών ενέργειας λόγω Ιράν

16:50

Κοντογεώργης: «Προτεραιότητά μας η αντιμετώπιση της κρίσης και όχι οι εκλογές»

16:28

Γεωργιάδης για Βαρτζόπουλο: Υπηρέτησε με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα το Υπουργείο Υγείας

16:22

Politico: Οι 5 τρόποι με τους οποίους ο Τραμπ μπορεί να καταστρέψει το ΝΑΤΟ

16:10

Τραμπ: Με λίγο παραπάνω χρόνο οι ΗΠΑ μπορούν να πάρουν τα Στενά του Ορμούζ

16:02

Νετανιάχου: «Έχουμε καταστρέψει το 70% της ικανότητας παραγωγής χάλυβα του Ιράν»

16:00

Μιχαηλίδου: «Κορυφαία κοινωνική πρόκληση το στεγαστικό πρόβλημα»

15:58

Ιράν: Κατάρριψη αμερικανικού μαχητικού - Αναζητείται ο πιλότος, δίνεται αμοιβή

15:47

DW: Πόσο «πληγωμένο» είναι τελικά το Ιράν;

15:47

Amazon: Έξτρα επιβάρυνση 3,5% «για καύσιμα και logistics» λόγω του πολέμου στο Ιράν

15:45

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί ενώπιον του δικαστηρίου

15:42

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν κατά 178.000 οι μισθοδοσίες τον Μάρτιο - Στο 4,3% η ανεργία

15:39

Ο ΠΟΥ ανησυχεί για τις «πολλαπλές επιθέσεις» σε υποδομές υγείας στο Ιράν

15:17

100.000 «καρδιές» για την ΕΛΕΠΑΠ: Το Giant Heart της Novibet αναβαθμίζει τεχνολογικά το Κέντρο Ανάλυσης Βάδισης και Κίνησης

15:09

Ανάπλαση ΔΕΘ: Αρνητική η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για δημοψήφισμα

15:06

Χατζηδάκης: «Οι Έλληνες κοιτούν την αντιπολίτευση και στρέφονται πάλι στη Νέα Δημοκρατία»

15:06

Δύο νέες διώξεις για τη φονική έκρηξη στη Βιολάντα

14:54

Πάσχα στην Τήνο: Τα έθιμα και όσα πρέπει να δείτε

14:53

Μαργαρίτης Σχοινάς: Ο σταθερός συνδετικός κρίκος Αθήνας και Βρυξελλών μπαίνει στην Κυβέρνηση

14:47

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 8 Απριλίου

14:33

Reuters: Το σαουδαραβικό PIF εξετάζει την επένδυση 5 δισ. δολαρίων στην ΙΡΟ της SpaceX

14:29

Νέο ρεκόρ ρυθμίσεων οφειλών στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό τον Μάρτιο

14:18

Φορτηγό πλοίο με σήμα «γαλλικής ιδιοκτησίας» διέσχισε το Ορμούζ

14:05

Διαβάσατε τις ειδήσεις της εβδομάδας; Κάντε το κουίζ

14:05

Μακρόν: Να αντισταθούμε στην ηγεμονία ΗΠΑ - Κίνας

13:56

Κακλαμάνης: Από αύριο προσβάσιμη στα κόμματα η δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ για Λιβανό - Αραμπατζή

13:52

Ταϊλάνδη: Ανθρώπινα λείψανα σε πλοίο που είχε πληγεί ενώ διέπλεε το στενό του Oρμούζ

13:39

Αυστραλία: Ελλείψεις καυσίμων σε αγροτικές περιοχές για το σαββατοκύριακο του Πάσχα

13:35

Ζελένσκι: «Η κατάσταση στο μέτωπο είναι η καλύτερη εδώ και 10 μήνες»