Tip of the Day

Πώς θα ενισχύσουμε τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων

21-01-2022 | 07:57
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα ενισχύσουμε τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Οι καλλιεργητικές μέθοδοι, η μεταφορά, η συσκευασία και η κατανάλωση τροφίμων αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την υλοποίηση ενός βιώσιμου μοντέλου.

Οι βιώσιμες διατροφικές πρακτικές αυξάνουν τη ζήτηση για βιώσιμα τρόφιμα και οδηγούν τους καλλιεργητές και την αγροτική παραγωγή στην υιοθέτηση βιώσιμων μοντέλων γεωργίας, τα οποία εξοικονομούν πόρους και, ταυτόχρονα, προστατεύουν το περιβάλλον.

Οι βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας τροφίμων αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της αειφόρου ανάπτυξης και αφορούν στην παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων που καλύπτουν τις διατροφικές μας ανάγκες, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Με άλλα λόγια, τα βιώσιμα τρόφιμα δεν εξαντλούν τους φυσικούς πόρους ούτε συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή ή άλλες δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι καλλιεργητικές μέθοδοι, η μεταφορά, η συσκευασία και η κατανάλωση τροφίμων αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την υλοποίηση ενός βιώσιμου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης ειδών διατροφής.

Η εξοικονόμηση νερού στην καλλιέργεια αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα βιώσιμης πρακτικής: Σχεδόν το 70% του γλυκού νερού που χρησιμοποιείται στον πλανήτη καλύπτει τις γεωργικές ανάγκες. Οι συμβατικές πρακτικές ποτίσματος σπαταλούν πολύ νερό, ενώ η άρδευση θεωρείται πολύ πιο βιώσιμη.

Βασικός πυλώνας βιωσιμότητας είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η μετατροπή επιπλέον οικοτόπων και οικοσυστημάτων σε καλλιεργήσιμη γη μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της βιοποικιλότητας και φυσικών πόρων. Οι αειφόρες γεωργικές πρακτικές μεγιστοποιούν τη χρησιμότητα της γης, διατηρούν την έκταση της γης και ελαχιστοποιούν τη διαταραχή του φυσικού οικοτόπου.

Ακόμη, οι εκμεταλλεύσεις που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η γεωθερμική ενέργεια, μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων και δεν καταναλώνουν τους πεπερασμένους φυσικούς πόρους. Ομοίως, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα μολύνουν το έδαφος και το νερό δημιουργώντας τοξική απορροή. Αντίθετα, η βιολογική γεωργία δεν χρησιμοποιεί αυτές τις χημικές ουσίες και είναι πολύ πιο υγιεινή για το περιβάλλον.

Προς την ίδια κατεύθυνση συμβάλει και ο περιορισμός της μονοκαλλιέργειας, δηλαδή της γεωργικής πρακτικής της καλλιέργειας μόνο ενός είδους στη γεωργική έκταση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό στερεί από το έδαφος ορισμένα θρεπτικά συστατικά, συμβάλλει στη διάβρωση και αφήνει την καλλιέργεια ευάλωτη στις ασθένειες.

Τέλος, δεν πρέπει να λησμονείται, ότι ένα σημαντικό μέρος των τροφίμων που καλλιεργούνται και παράγονται κάθε χρόνο πηγαίνουν στα σκουπίδια. Η σπατάλη τροφίμων εμφανίζεται σε κάθε βήμα της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων, από τη γεωργία έως τη συσκευασία, τη διανομή έως την κατανάλωση στο σπίτι. Οι βιώσιμες πρακτικές τροφίμων ελαχιστοποιούν τη σπατάλη τροφίμων και σε αυτό συμβάλει η άμεση συγκομιδή, η αποφυγή παραγωγής υπερβολικών ποσοτήτων, η έγκαιρη συσκευασία και διανομή.

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τη σπατάλη τροφίμων αγοράζοντας μόνο ό,τι είναι απαραίτητο ενώ μπορούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τα υπολείμματα, προγραμματίζοντας γεύματα με βάση τα τρόφιμα που έχουν στη διάθεσή τους, χρησιμοποιώντας όλα τα βρώσιμα μέρη ενός τροφίμου και συντηρώντας τα τρόφιμα που αντέχουν.
Η χρήση ανακυκλωμένων ή κομποστοποιημένων υλικών ή απλώς η επαναχρησιμοποίηση της ίδιας συσκευασίας (γυάλινα μπουκάλια, ξύλινα κιβώτια κ.λπ.) συμβάλουν επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση πόρων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Πάπας Λέων: «Ας ελπίσουμε ο πόλεμος να τελείωσε πραγματικά»

23:42

Πεζεσκιάν: Η Τεχεράνη δεν πρέπει να αφήσει αυτήν την ευκαιρία «ανεκμετάλλευτη»

23:33

Χεζμπολάχ: Το Ιράν δεν θα υπογράψει οριστική συμφωνία εάν το Ισραήλ δεν αποσύρει τα στρατεύματά του από τον Λίβανο

23:25

Wall Street: Άγγιξε τις 52.000 μονάδες ο Dow, το tech sell off «πλήγωσε» τον Nasdaq

22:55

ΟΗΕ: Το παράθυρο αποκλιμάκωσης πρέπει να αξιοποιηθεί για πολιτική λύση στην Υεμένη

22:40

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 80 δολάρια καθώς οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στο Ιράν να πουλήσει πετρέλαιο αμέσως

22:25

Συνέχισε ανοδικά ο χρυσός με φόντο την συμφωνία

22:15

Ουκρανία: Τουλάχιστον 8 νεκροί από ρωσικά πλήγματα σε Ντνιπροπετρόφσκ, Ντονέτσκ και Χερσώνα

21:59

Οι 12 όροι του μνημονίου κατανόησης ΗΠΑ και Ιράν - Τι προβλέπεται για Ορμούζ και πυρηνικά

21:44

Μαρινάκης για Τσίπρα: Αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται ένα κόμμα όταν έρχεται δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές

21:26

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Τουρκία δεν μπορεί να επανέλθει στην ενταξιακή πορεία υπό τις σημερινές συνθήκες

21:14

Ισραήλ: Ο στρατός αναχαίτισε ρουκέτες που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ προς τον νότιο Λίβανο

21:04

Επιδημία Έμπολα: 196 νεκροί επί συνόλου 837 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη ΛΔ Κονγκό

20:57

ΑΑΔΕ - AGEA: Συνάντηση εργασίας για αγροτικές πληρωμές και αξιοποίηση ιταλικής τεχνογνωσίας

20:48

Σερβία: Παράταση 15 ημερών στις διαπραγματεύσεις για πώληση της NIS στη MOL

20:33

Μητσοτάκης: Όποιος σας υπόσχεται τζάμπα παροχές να ξέρετε ότι θα σας τα πάρει - Η πτώση του πετρελαίου θα περάσει στην αγορά

20:28

Μ. Ανατολή: Ιράν και ΗΠΑ θα ξεκινήσουν «επί της ουσίας» συνομιλίες την Παρασκευή στην Ελβετία

20:23

Reuters: Η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα απορρίψει την αίτηση της Binance για άδεια - Τι απαντά η εταιρεία

20:16

Βρετανία: Πάνω από 700 μετανάστες διέσχισαν χθες τη Μάγχη, ρεκόρ μέσα στο 2026

20:02

Κρεμλίνο: Πούτιν και Τραμπ δεν συζήτησαν το θέμα της συνάντησης με τον Ζελένσκι

19:54

WSJ: To Ιράν θα μπορεί να πουλάει πετρέλαιο αμέσως μόλις υπογραφεί η συμφωνία

19:53

Με γνωστοποίηση η έναρξη λειτουργίας των συνεδριακών κέντρων

19:43

Λήγει αύριο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για 1.131 θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ

19:41

Γεωργιάδης: Ζήτημα στρατηγικής αυτονομίας, ανθεκτικότητας και ευρωπαϊκής ασφάλειας η πρόσβαση στα φάρμακα

19:34

Ζελένσκι: Οι ηγέτες της G7 συζήτησαν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία

19:31

Ψηφιακή πλατφόρμα για την οικονομική διπλωματία - Μνημόνιο συνεργασίας ΥΠΕΞ, υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΕΚΤ

19:30

Τα έξι «αγκάθια» που απειλούν να εκτροχιάσουν την προσέγγιση ΗΠΑ - Ιράν

19:25

Τι έκρινε ο Άρειος Πάγος με το βούλευμά του για την επιστροφή Γιωτόπουλου στις φυλακές

19:17

Ευρωαγορές: Συνεχίζει σε ρυθμούς ρεκόρ ο Stoxx 600

19:14

Τράπεζα Πειραιώς: Γενέθλια 110 ετών με ρεκόρ κεφαλαιοποίησης