Tip of the Day

Πώς θα ενισχύσουμε τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων

21-01-2022 | 07:57
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα ενισχύσουμε τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων
Οι καλλιεργητικές μέθοδοι, η μεταφορά, η συσκευασία και η κατανάλωση τροφίμων αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την υλοποίηση ενός βιώσιμου μοντέλου.

Οι βιώσιμες διατροφικές πρακτικές αυξάνουν τη ζήτηση για βιώσιμα τρόφιμα και οδηγούν τους καλλιεργητές και την αγροτική παραγωγή στην υιοθέτηση βιώσιμων μοντέλων γεωργίας, τα οποία εξοικονομούν πόρους και, ταυτόχρονα, προστατεύουν το περιβάλλον.

Οι βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας τροφίμων αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της αειφόρου ανάπτυξης και αφορούν στην παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων που καλύπτουν τις διατροφικές μας ανάγκες, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Με άλλα λόγια, τα βιώσιμα τρόφιμα δεν εξαντλούν τους φυσικούς πόρους ούτε συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή ή άλλες δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι καλλιεργητικές μέθοδοι, η μεταφορά, η συσκευασία και η κατανάλωση τροφίμων αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την υλοποίηση ενός βιώσιμου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης ειδών διατροφής.

Η εξοικονόμηση νερού στην καλλιέργεια αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα βιώσιμης πρακτικής: Σχεδόν το 70% του γλυκού νερού που χρησιμοποιείται στον πλανήτη καλύπτει τις γεωργικές ανάγκες. Οι συμβατικές πρακτικές ποτίσματος σπαταλούν πολύ νερό, ενώ η άρδευση θεωρείται πολύ πιο βιώσιμη.

Βασικός πυλώνας βιωσιμότητας είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η μετατροπή επιπλέον οικοτόπων και οικοσυστημάτων σε καλλιεργήσιμη γη μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της βιοποικιλότητας και φυσικών πόρων. Οι αειφόρες γεωργικές πρακτικές μεγιστοποιούν τη χρησιμότητα της γης, διατηρούν την έκταση της γης και ελαχιστοποιούν τη διαταραχή του φυσικού οικοτόπου.

Ακόμη, οι εκμεταλλεύσεις που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η γεωθερμική ενέργεια, μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων και δεν καταναλώνουν τους πεπερασμένους φυσικούς πόρους. Ομοίως, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα μολύνουν το έδαφος και το νερό δημιουργώντας τοξική απορροή. Αντίθετα, η βιολογική γεωργία δεν χρησιμοποιεί αυτές τις χημικές ουσίες και είναι πολύ πιο υγιεινή για το περιβάλλον.

Προς την ίδια κατεύθυνση συμβάλει και ο περιορισμός της μονοκαλλιέργειας, δηλαδή της γεωργικής πρακτικής της καλλιέργειας μόνο ενός είδους στη γεωργική έκταση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό στερεί από το έδαφος ορισμένα θρεπτικά συστατικά, συμβάλλει στη διάβρωση και αφήνει την καλλιέργεια ευάλωτη στις ασθένειες.

Τέλος, δεν πρέπει να λησμονείται, ότι ένα σημαντικό μέρος των τροφίμων που καλλιεργούνται και παράγονται κάθε χρόνο πηγαίνουν στα σκουπίδια. Η σπατάλη τροφίμων εμφανίζεται σε κάθε βήμα της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων, από τη γεωργία έως τη συσκευασία, τη διανομή έως την κατανάλωση στο σπίτι. Οι βιώσιμες πρακτικές τροφίμων ελαχιστοποιούν τη σπατάλη τροφίμων και σε αυτό συμβάλει η άμεση συγκομιδή, η αποφυγή παραγωγής υπερβολικών ποσοτήτων, η έγκαιρη συσκευασία και διανομή.

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τη σπατάλη τροφίμων αγοράζοντας μόνο ό,τι είναι απαραίτητο ενώ μπορούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τα υπολείμματα, προγραμματίζοντας γεύματα με βάση τα τρόφιμα που έχουν στη διάθεσή τους, χρησιμοποιώντας όλα τα βρώσιμα μέρη ενός τροφίμου και συντηρώντας τα τρόφιμα που αντέχουν.
Η χρήση ανακυκλωμένων ή κομποστοποιημένων υλικών ή απλώς η επαναχρησιμοποίηση της ίδιας συσκευασίας (γυάλινα μπουκάλια, ξύλινα κιβώτια κ.λπ.) συμβάλουν επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση πόρων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Επιθέσεις στο Ιράν: Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δεν έχει διαπιστώσει «ραδιολογικές επιπτώσεις

23:37

Συλλήψεις έξι ατόμων για ναρκωτικά σε Κοζάνη και Εορδαία

23:15

Εντοπίστηκε εργαστήριο κατασκευής πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων στην Αττική

22:48

Πλήγματα στο Ιράν: Η Αφρικανική Ένωση απευθύνει έκκληση για «επείγουσα αποκλιμάκωση»

22:16

Επίθεση στο Ιράν: Η τελική νίκη πλησιάζει, εκτίμησε ο γιος του τελευταίου σάχη

22:14

Τραμπ: Νεκρός ο Χαμενεΐ, ένας από τους πιο διαβολικούς ανθρώπους - "Οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν"

21:47

Πακιστάν: Αρνείται ότι καταρρίφθηκε μαχητικό αεροσκάφος του στο Αφγανιστάν

21:30

Νετανιάχου: Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο Χαμενεΐ είναι «τελειωμένος»

21:18

Περιφέρεια Αττικής: Νέες κατασχέσεις 5,6 τόνων ακατάλληλων τροφίμων

20:55

Χαλκιδική: Θανατηφόρο τροχαίο στην Επαρχιακή Οδό Σταυρού – Ολυμπιάδος

20:47

Μητσοτάκης: Επικοινωνία με ηγέτες χωρών του Κόλπου και τον Κύπριο πρόεδρο

20:41

Κολωνός: Έγκυος εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της – Προσήχθη ο σύντροφός της

20:38

Βρετανία: Δεν θα συμμετέχει σε επιθέσεις κατά του Ιράν

20:31

OPEC+: Θα εξετάσει αύξηση της παραγωγής στον απόηχο της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

20:07

Γεραπετρίτης μετά το ΚΥΣΕΑ: Καλώ τους Έλληνες πολίτες στην περιοχή να παραμένουν σε ασφαλή τόπο και να ακολουθούν τις οδηγίες των πρεσβειών μας

20:04

Τουρκική προεδρία: «Απαράδεκτη» η κλιμάκωση ΗΠΑ–Ισραήλ–Ιράν

19:51

Ιράν: Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν ζει ο Χαμενεΐ

19:26

Έκλεισε η βάση στη Σούδα - Έκτακτα μέτρα συναγερμού και αεράμυνας

18:50

Τραμπ: Μπορεί να υπάρξουν αμερικανικές απώλειες στις επιχειρήσεις κατά του Ιράν

18:45

Λίβανος: H Χεζμπολάχ καλεί τα κράτη και τους λαούς της περιοχής να αντιταχθούν στην επιθετικότητα κατά του Ιράν

18:17

Reuters: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν αποκλεισμό των στενών του Ορμούζ

17:56

Η σύγκρουση ΗΠΑ – Ισραήλ – Ιράν και η Ελλάδα: Το γεωοικονομικό τεστ αντοχής, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

17:54

Γερμανία: Η κυβέρνηση έθεσε τις γερμανικές μονάδες της ρωσικής Rosneft υπό επιτροπεία

17:40

Οι ΗΠΑ καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο

17:21

Xiaomi: Στην κορυφή και της ελληνικής αγοράς, καθώς ένας στους 4 έχει προϊόντα Xiaomi

17:17

ΟΗΕ: Eκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή

17:06

Ιράν: Μυστήριο καλύπτει την τύχη του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ

16:50

Κοινή δήλωση Στάρμερ, Μακρόν, Μερτς: Καταδικάζουν τα ιρανικά αντίποινα στις χώρες του Κόλπου

16:41

Παπαστεργίου: Η ενίσχυση της ευρυζωνικότητας αποτελεί θεμέλιο της ψηφιακής Ελλάδας που οικοδομούμε

16:33

Τι σημαίνει η κρίση στη Μέση Ανατολή για πετρέλαιο και αγορές