Tip of the Day

Φορολογικό διαζύγιο: Τα μυστικά και οι παγίδες για τα ζευγάρια

11-01-2022 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φορολογικό διαζύγιο: Τα μυστικά και οι παγίδες για τα ζευγάρια
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μυστικά και παγίδες κρύβει το «φορολογικό διαζύγιο» για τα ζευγάρια. Οι έγγαμοι που αποφασίζουν να χωρίσουν οι δρόμοι τους για τα «μάτια» της Εφορίας θα πρέπει να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να τους μπλέξει σε περιπέτειες με την Εφορία.

Οι χωριστές δηλώσεις κρύβουν φορολογικές παγίδες για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 και θα τα εμφανίσουν στην φετινή τους φορολογική δήλωση. Οι έξτρα φόροι κρύβονται στα τεκμήρια διαβίωσης, τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και το φορολογικό βάρος των παιδιών.

Έτσι, οι σύζυγοι πριν επιλέξουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους για την Εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  1. Τεκμήρια: Στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Δηλαδή ο ένας σύζυγος, που δεν καλύπτει τις τεκμαρτές δαπάνες, δεν μπορεί να επικαλεστεί τα εισοδήματα των προηγουμένων οικονομικών που είχαν ως «φορολογικό ζευγάρι». Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει ο/η σύζυγος να καλύπτει μόνος του τα τεκμήρια διαφορετικά θα πληρώνει επιπλέον φόρο.
  2. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Στα ζευγάρια που υποβάλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις, αν κάποιος σύζυγος έχει περίσσευμα ηλεκτρονικών αποδείξεων, το ποσό μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο εφόσον έχει έλλειμμα και αποφεύγεται έτσι η επιβολή του προστίμου ύψους 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που λείπουν. Όμως, στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο.
  3. Προστατευόμενα τέκνα: Τα παιδιά που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα, δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Στην περίπτωση όμως, που το ανήλικο τέκνο έχει εισόδημα, αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.
  4. Επιδόματα: Η χορήγηση επιδομάτων δεν επηρεάζεται στις χωριστές δηλώσεις συζύγων. Αυτό σημαίνει ότι για την χορήγηση επιδομάτων όπως για παράδειγμα επίδομα ενοικίου λαμβάνεται υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα όπως δηλώνεται από τους δυο συζύγους στις ξεχωριστές δηλώσεις.
  5. Προσωπικά φορολογικά δεδομένα: Ο κάθε σύζυγος διαχειρίζεται και τηρεί τα προσωπικά του φορολογικά δεδομένα όταν έχει λόγους να κρατά την μυστικότητα για το ύψος των εισοδημάτων, των καταθέσεών ή άλλων περιουσιακών του στοιχείων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:03

Πληθωρισμός: Η «καμπάνα» από το Βέλγιο που ήχησε σε όλη την Ευρωζώνη

18:57

ΔΑΑ: Σε διαπραγμάτευση από την Παρασκευή οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

18:44

Υπουργική συνάντηση Ελλάδας-Σερβίας-Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας για την Ενέργεια αύριο στην Αθήνα

18:26

Βρετανία: Ο Στάρμερ έχει την στήριξη του υπουργικού συμβουλίου, δηλώνει η υπουργός Παιδείας

18:05

Το Ισραήλ κινείται νομικά κατά των NYT μετά από άρθρο περί εκτεταμένης σεξουαλικής βίας κατά Παλαιστινίων κρατουμένων

17:57

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια «ανάσα» από τις 2.300 ο Γενικός Δείκτης, με τραπεζικό άλμα

17:56

Helleniq Energy: Συγκρίσιμα EBITDA 293 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο - Στα 140 εκατ. τα καθαρά κέρδη

17:46

Γκάλι (ΑΚΤΩΡ LNG): «Κλειδί οι υποδομές και η σταθερότητα για την ενεργειακή ασφάλεια»

17:35

ΗΠΑ: Ξεκίνησε ο νέος γύρος συνομιλιών Λιβάνου - Ισραήλ με στόχο την εδραίωση της εκεχειρίας

17:24

Ρωσία: «Η Ευρώπη δεν είναι κατάλληλη να μεσολαβήσει στη σύγκρουση στην Ουκρανία»

17:15

«Πράσινο φως» στην επένδυση παραγωγής γαλλίου από το υπ. Ανάπτυξης

17:08

Μπέσεντ: Ο Τραμπ θα μιλήσει περισσότερο για την Ταϊβάν μέσα «στις επόμενες ημέρες»

17:06

Επέστρεψε στην κερδοφορία η Klarna στο πρώτο τρίμηνο - Πάνω από 1 δισ. ο τζίρος

17:00

Wall Street: Το ράλι της Cisco ωθεί τον Dow ξανά πάνω από τις 50.000 μονάδες

16:57

Τουρκία: Απέπλευσε για τη Γάζα ο τρίτος κατά σειρά στολίσκος Global Sumud

16:54

Μακρόν: «Δείγμα της ρωσικής υποκρισίας οι τελευταίες επιθέσεις κατά της Ουκρανίας»

16:46

ΥΠΑΑΤ: Αποζημιώσεις 3,6 εκατ. ευρώ σε 226 κτηνοτρόφους για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

16:41

Μελέτη ΙΟΒΕ: Κίνητρα αποταμίευσης μπορούν να φέρουν επενδύσεις και ανάπτυξη

16:26

ΔΟΑΕ: Μεγάλη αύξηση της δραστηριότητας drones κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας

16:25

Μητσοτάκης στη βράβευση Ντράγκι: Καμία χώρα δεν υπέφερε πιο πολύ από την Ελλάδα στην κρίση

16:22

Theon: Στρατηγική επένδυση σε αμερικανική εταιρεία AI για εφαρμογές άμυνας

16:14

Ήπια άνοδος στις αιτήσεις των Αμερικανών για επίδομα ανεργίας

16:01

ΗΠΑ: Νέα αύξηση στις λιανικές πωλήσεις για τρίτο συνεχόμενο μήνα

15:59

Data.gov.gr: Η νέα εθνική πύλη ανοικτών δεδομένων που αλλάζει το ψηφιακό αποτύπωμα της χώρας

15:47

Ποια είναι η ιδανική μουσική για το γυμναστήριο;

15:40

Ανάκληση παξιμαδιών από τον ΕΦΕΤ

15:34

Cisco: «Εκτόξευση» 19% της μετοχής μετά το ισχυρό guidance και τις 4.000 απολύσεις λόγω ΑΙ

15:26

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ

15:21

Ιρανικά ΜΜΕ: Η Τεχεράνη άρχισε να επιτρέπει τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

15:17

Βόρεια Κέρκυρα: Οι στάσεις που αξίζει να κάνετε