Tip of the Day

Φορολογικό διαζύγιο: Τα μυστικά και οι παγίδες για τα ζευγάρια

11-01-2022 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φορολογικό διαζύγιο: Τα μυστικά και οι παγίδες για τα ζευγάρια
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μυστικά και παγίδες κρύβει το «φορολογικό διαζύγιο» για τα ζευγάρια. Οι έγγαμοι που αποφασίζουν να χωρίσουν οι δρόμοι τους για τα «μάτια» της Εφορίας θα πρέπει να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να τους μπλέξει σε περιπέτειες με την Εφορία.

Οι χωριστές δηλώσεις κρύβουν φορολογικές παγίδες για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 και θα τα εμφανίσουν στην φετινή τους φορολογική δήλωση. Οι έξτρα φόροι κρύβονται στα τεκμήρια διαβίωσης, τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και το φορολογικό βάρος των παιδιών.

Έτσι, οι σύζυγοι πριν επιλέξουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους για την Εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  1. Τεκμήρια: Στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Δηλαδή ο ένας σύζυγος, που δεν καλύπτει τις τεκμαρτές δαπάνες, δεν μπορεί να επικαλεστεί τα εισοδήματα των προηγουμένων οικονομικών που είχαν ως «φορολογικό ζευγάρι». Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει ο/η σύζυγος να καλύπτει μόνος του τα τεκμήρια διαφορετικά θα πληρώνει επιπλέον φόρο.
  2. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Στα ζευγάρια που υποβάλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις, αν κάποιος σύζυγος έχει περίσσευμα ηλεκτρονικών αποδείξεων, το ποσό μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο εφόσον έχει έλλειμμα και αποφεύγεται έτσι η επιβολή του προστίμου ύψους 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που λείπουν. Όμως, στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο.
  3. Προστατευόμενα τέκνα: Τα παιδιά που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα, δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Στην περίπτωση όμως, που το ανήλικο τέκνο έχει εισόδημα, αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.
  4. Επιδόματα: Η χορήγηση επιδομάτων δεν επηρεάζεται στις χωριστές δηλώσεις συζύγων. Αυτό σημαίνει ότι για την χορήγηση επιδομάτων όπως για παράδειγμα επίδομα ενοικίου λαμβάνεται υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα όπως δηλώνεται από τους δυο συζύγους στις ξεχωριστές δηλώσεις.
  5. Προσωπικά φορολογικά δεδομένα: Ο κάθε σύζυγος διαχειρίζεται και τηρεί τα προσωπικά του φορολογικά δεδομένα όταν έχει λόγους να κρατά την μυστικότητα για το ύψος των εισοδημάτων, των καταθέσεών ή άλλων περιουσιακών του στοιχείων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:56

Πετρέλαιο: Αποκαθηλώθηκε από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά μετά το διαφαινόμενο deal ΗΠΑ - Ιράν

22:42

Ο Τραμπ θέλει να κόψει χαρτονόμισμα 250 δολαρίων με το πρόσωπό του

22:29

Η ΕΕ επιβεβαιώνει τις κυρώσεις σε βάρος Ισραηλινών εξτρεμιστών

22:17

ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η καταβολή 185 εκατ. ευρώ σε ενισχύσεις έτους 2025

22:05

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

21:52

Πολυτιμότερη startup τεχνητής νοημοσύνης η Anthropic: Αξίζει σχεδόν 1 τρισ. δολάρια - Εκθρόνισε την OpenAI

21:40

Rebound από το χαμηλό δύο μηνών για τον χρυσό

21:26

Ο τουρισμός στο επίκεντρο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στις Βρυξέλλες

21:13

Χωρίς Μετρό η Θεσσαλονίκη για 3 εβδομάδες - Πώς θα εξυπηρετηθούν οι επιβάτες

20:59

Y/KNOT Invest: Νέα τριετής συμφωνία με Paritzo για μίσθωση γραφείων στην Κηφισιά

20:45

Κεφαλογιάννη: Η Αθήνα «ανοικτή» σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες

20:32

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προθεσμία για να απολογηθούν οι 17 συλληφθέντες από Θεσσαλονίκη - Σέρρες

20:21

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη διασυνοριακή ανταλλαγή δικαιολογητικών

20:11

Λ. Οίκος: Επιβεβαιώνει τη συμφωνία εκεχειρίας 60 ημερών ΗΠΑ και Ιράν - Απομένει η υπογραφή Τραμπ

20:02

Πιερρακάκης: Υποδομή εθνικής ασφάλειας η βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα - Ανάγκη για συνέργειες

20:00

ΗΠΑ - Ιράν: Ένας πόλεμος που υπήρχε πάντα και δεν τελειώνει ποτέ

19:46

Γιώτης: Ανάχωμα στις πληθωριστικές πιέσεις τα επώνυμα τυποποιημένα τρόφιμα

19:43

Μητσοτάκης - Μπάιρ: Στο επίκεντρο της συνάντησης τεχνητή νοημοσύνη, Δυτικά Βαλκάνια

19:32

Διάβημα Γεραπετρίτη στην Ουκρανία για το drone στη Λευκάδα

19:31

Κικίλιας: Το λιμάνι της Καλύμνου είναι η καθημερινή γέφυρα των νησιωτών με την Ελλάδα

19:27

Πτώση στις ευρωαγορές - Ράλι για τις μετοχές άμυνας

19:18

Η TAP Air Portugal ξεκινά πτήσεις προς Αθήνα

19:11

Χρηστίδης: Οι μητέρες σήμερα ζουν μια μεγάλη αδικία στην αγορά εργασίας

18:59

Μαρινάκης: «Η ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται σε επενδύσεις και φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις»

18:48

Γκίλφοϊλ: Η Μύκονος συνεχίζει να αναδεικνύει ευκαιρίες για σύμπραξη ΗΠΑ- Ελλάδας

18:39

Στα Χανιά την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης

18:29

Στο Κονγκό ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ - Το μήνυμα για Έμπολα

18:18

Αγαπηδάκη: «Παγιδευμένοι» στην οθόνη 3 στους 4 νέους κάνουν doomscrolling

18:08

Μιχαηλίδου: Συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου για το παιδί, την αναπηρία και την κοινωνική προστασία

17:57

Lavipharm: Αύξηση EBITDA 11% στο α' τρίμηνο - Στα 3,13 εκατ. ευρώ