Tip of the Day

Φορολογικό διαζύγιο: Τα μυστικά και οι παγίδες για τα ζευγάρια

11-01-2022 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φορολογικό διαζύγιο: Τα μυστικά και οι παγίδες για τα ζευγάρια
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μυστικά και παγίδες κρύβει το «φορολογικό διαζύγιο» για τα ζευγάρια. Οι έγγαμοι που αποφασίζουν να χωρίσουν οι δρόμοι τους για τα «μάτια» της Εφορίας θα πρέπει να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να τους μπλέξει σε περιπέτειες με την Εφορία.

Οι χωριστές δηλώσεις κρύβουν φορολογικές παγίδες για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 και θα τα εμφανίσουν στην φετινή τους φορολογική δήλωση. Οι έξτρα φόροι κρύβονται στα τεκμήρια διαβίωσης, τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και το φορολογικό βάρος των παιδιών.

Έτσι, οι σύζυγοι πριν επιλέξουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους για την Εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  1. Τεκμήρια: Στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Δηλαδή ο ένας σύζυγος, που δεν καλύπτει τις τεκμαρτές δαπάνες, δεν μπορεί να επικαλεστεί τα εισοδήματα των προηγουμένων οικονομικών που είχαν ως «φορολογικό ζευγάρι». Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει ο/η σύζυγος να καλύπτει μόνος του τα τεκμήρια διαφορετικά θα πληρώνει επιπλέον φόρο.
  2. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Στα ζευγάρια που υποβάλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις, αν κάποιος σύζυγος έχει περίσσευμα ηλεκτρονικών αποδείξεων, το ποσό μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο εφόσον έχει έλλειμμα και αποφεύγεται έτσι η επιβολή του προστίμου ύψους 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που λείπουν. Όμως, στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο.
  3. Προστατευόμενα τέκνα: Τα παιδιά που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα, δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Στην περίπτωση όμως, που το ανήλικο τέκνο έχει εισόδημα, αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.
  4. Επιδόματα: Η χορήγηση επιδομάτων δεν επηρεάζεται στις χωριστές δηλώσεις συζύγων. Αυτό σημαίνει ότι για την χορήγηση επιδομάτων όπως για παράδειγμα επίδομα ενοικίου λαμβάνεται υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα όπως δηλώνεται από τους δυο συζύγους στις ξεχωριστές δηλώσεις.
  5. Προσωπικά φορολογικά δεδομένα: Ο κάθε σύζυγος διαχειρίζεται και τηρεί τα προσωπικά του φορολογικά δεδομένα όταν έχει λόγους να κρατά την μυστικότητα για το ύψος των εισοδημάτων, των καταθέσεών ή άλλων περιουσιακών του στοιχείων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:50

Νέες συνομιλίες για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με εντολή Ερντογάν

15:35

Θεμιστοκλέους: «Μέσα στους επόμενους μήνες ενισχύεται το ΕΚΑΒ με επιπλέον 250 νέα ασθενοφόρα»

15:19

Πώς το άγχος επηρεάζει το βάρος σου χωρίς να τρως περισσότερο

15:02

Κατς: Κανένας περιορισμός για τις ισραηλινές δυνάμεις στον Λίβανο

14:46

Φωτιά τώρα στο Πικέρμι

14:31

Κεφαλογιάννη: Η Σύρος ξεχωρίζει για διασύνδεση του πολιτισμού με ήπια και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

14:19

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν στην Ελβετία: Στο μικροσκόπιο Λίβανος, πυρηνικά και Στενά του Ορμούζ

14:06

Δημοσκόπηση: 9 στους 10 Ισραηλινούς θεωρούν το Ιράν νικητή του πολέμου

13:54

Μεγάλη φωτιά στη Σύρο: Επιχειρούν 5 εναέρια μέσα

13:42

Ιαπωνία: Στα σκαριά επενδύσεις 2,3 τρισ. δολαρίων έως το 2040

13:29

Τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά - Νεκρός 28χρονος μοτοσικλετιστής

13:14

Αναχώρησε από Ραφήνα το «Hyperspeed Jet 4» μετά την άρση της απαγόρευσης απόπλου

13:00

Ακίνητα - Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ποιες είναι οι τιμές στις top περιοχές - Τι ψάχνουν ξένοι και Έλληνες αγοραστές

12:45

Δήμας: Εντός 2026 τα έργα στον κόμβο της Μεταμόρφωσης - Ιούλιο τα εγκαίνια του Ε65

12:31

Ιράν: Ο Λίβανος βασικό θέμα των συνομιλιών - Κλειστά τα Στενά του Ορμούζ μέχρι νεωτέρας

12:19

Επτά νεκροί σε δυο εκρήξεις στο Πακιστάν

12:04

Λουτρό Χανίων: Καρτ ποστάλ από τη νότια Κρήτη

11:50

Στενά του Ορμούζ: Ο λογαριασμός για την παγκόσμια οικονομία παραμένει ανοικτός

11:38

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λος Άντζελες λόγω μεγάλης πυρκαγιάς σε αποθήκη

11:24

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός και ο αρχηγός του στρατού έφτασαν στην Ελβετία

11:10

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Σκαλωσιά Κορινθίας

10:55

Ιράν προς ΗΠΑ: Πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας ή θα υπάρξουν συνέπειες

10:40

Βρέθηκε η σορός της 45χρονης στα Χανιά: Ομολόγησε ο ενοικιαστής

10:28

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την ακρίβεια - Το PosoKanei ήρθε για να μείνει

10:15

«Στοπ» στα σενάρια για πλαφόν στα ενοίκια

10:01

Το Τελ Αβίβ εξουδετέρωσε δύο επιχειρησιακά στελέχη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς

09:47

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε σορός ηλικιωμένου μετά από φωτιά σε διαμέρισμα

09:33

Τεχεράνη: Δοκιμαστικό πεδίο-κλειδί η πετρελαϊκή βιομηχανία για τελική συμφωνία με ΗΠΑ

09:18

Γάζα: 11 νεκροί στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

09:04

Φρέσκα κεφάλαια και νέοι τομείς στόχευσης για το ελληνικό οικοσύστημα των startups