Tip of the Day

Φορολογικό διαζύγιο: Τα μυστικά και οι παγίδες για τα ζευγάρια

11-01-2022 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φορολογικό διαζύγιο: Τα μυστικά και οι παγίδες για τα ζευγάρια

Μυστικά και παγίδες κρύβει το «φορολογικό διαζύγιο» για τα ζευγάρια. Οι έγγαμοι που αποφασίζουν να χωρίσουν οι δρόμοι τους για τα «μάτια» της Εφορίας θα πρέπει να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να τους μπλέξει σε περιπέτειες με την Εφορία.

Οι χωριστές δηλώσεις κρύβουν φορολογικές παγίδες για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 και θα τα εμφανίσουν στην φετινή τους φορολογική δήλωση. Οι έξτρα φόροι κρύβονται στα τεκμήρια διαβίωσης, τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και το φορολογικό βάρος των παιδιών.

Έτσι, οι σύζυγοι πριν επιλέξουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους για την Εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  1. Τεκμήρια: Στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Δηλαδή ο ένας σύζυγος, που δεν καλύπτει τις τεκμαρτές δαπάνες, δεν μπορεί να επικαλεστεί τα εισοδήματα των προηγουμένων οικονομικών που είχαν ως «φορολογικό ζευγάρι». Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει ο/η σύζυγος να καλύπτει μόνος του τα τεκμήρια διαφορετικά θα πληρώνει επιπλέον φόρο.
  2. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Στα ζευγάρια που υποβάλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις, αν κάποιος σύζυγος έχει περίσσευμα ηλεκτρονικών αποδείξεων, το ποσό μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο εφόσον έχει έλλειμμα και αποφεύγεται έτσι η επιβολή του προστίμου ύψους 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που λείπουν. Όμως, στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο.
  3. Προστατευόμενα τέκνα: Τα παιδιά που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα, δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Στην περίπτωση όμως, που το ανήλικο τέκνο έχει εισόδημα, αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.
  4. Επιδόματα: Η χορήγηση επιδομάτων δεν επηρεάζεται στις χωριστές δηλώσεις συζύγων. Αυτό σημαίνει ότι για την χορήγηση επιδομάτων όπως για παράδειγμα επίδομα ενοικίου λαμβάνεται υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα όπως δηλώνεται από τους δυο συζύγους στις ξεχωριστές δηλώσεις.
  5. Προσωπικά φορολογικά δεδομένα: Ο κάθε σύζυγος διαχειρίζεται και τηρεί τα προσωπικά του φορολογικά δεδομένα όταν έχει λόγους να κρατά την μυστικότητα για το ύψος των εισοδημάτων, των καταθέσεών ή άλλων περιουσιακών του στοιχείων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:59

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 12,2% της ΝΔ - Στην 3η θέση το κόμμα Καρυστιανού

22:46

Moody's: Νέες αξιολογήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

22:34

Νέο χαμηλό εβδομάδας για χρυσό με απώλειες 2%

22:21

Πετρέλαιο: Σχεδόν στα 100 δολάρια το Brent με τη διορία εκεχειρίας ΗΠΑ - Ιράν να λήγει

22:09

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 5,9 εκατ. ευρώ

22:00

Τσίπρας: H κοινωνική ιδιοτέλεια και η διαφθορά, είναι απειλές για την χώρα

21:49

Πάνω από 500.000 ευρώ θα κοστίζει το πρώτο πλήρως ηλεκτροκίνητο supercar της Ferrari

21:45

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 28 εκατ. ευρώ

21:36

Μ. Ανατολή: Ο Λίβανος αξιώνει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα εδάφη του

21:30

AVAX: Κάτω από 5% το ποσοστό του Στέλιου Χριστοδούλου

21:22

Ισραήλ: Φυλάκισης ενός μήνα σε στρατιώτες που βεβήλωσαν άγαλμα του Χριστού στον Λίβανο

21:09

Ιράν: Οι αρχές διαψεύδουν τον Τραμπ για τις οκτώ γυναίκες που απειλούνται με εκτέλεση

21:03

«Φρένο» σε 20.000 πτήσεις από Lufthansa

21:02

Συνάντηση Παπασταύρου με τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Ενέργεια

20:54

Βρετανία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο που απαγορεύει την πώληση τσιγάρων για νέους κάτω των 17

20:50

«Παγώνει» το ταξίδι Βανς στο Ισλαμαμπάντ - Προς αδιέξοδο οι συνομιλίες

20:39

Κάλας: Εντός 24 ωρών το δάνειο 90 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

20:28

Τραμπ: Θα θυμάμαι τις εταιρίες που δεν ζήτησαν επιστροφή χρημάτων λόγω δασμών

20:24

Ζελένσκι: «Ο αγωγός πετρελαίου Druzhba είναι έτοιμος να επαναλειτουργήσει»

20:19

Λίβανος: Τουλάχιστον 2.454 νεκροί εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων από τις 2 Μαρτίου

20:07

Το μονοκλωνικό αντίσωμα για τον ιό RSV χορηγήθηκε για 1η φορά στα νεογέννητα στην Ελλάδα

20:05

Κέρδη για το πετρέλαιο από την αβεβαιότητα της αμερικανο-ιρανικής εκεχειρίας

20:00

Το «νέο Ιράν» θα είναι πιο αδύναμο, πιο σκληρό και πιο επικίνδυνο

19:58

Τραμπ: «Θα τα βρούμε με την Anthropic - Μπορούν να μας είναι πολύ χρήσιμοι»

19:53

Bureau Veritas: «Καμπανάκι» για ΣΕΔΕ 2 και τους κινδύνους υποβάθμισης των ελέγχων εκπομπών

19:47

Συνάντηση με Ράμα και Δελφοί την Τετάρτη για Μητσοτάκη

19:44

Μεξικό: «Προσχεδιασμένη» η επίθεση εναντίον τουριστών στις πυραμίδες του Τεοτιουακάν

19:36

Χαντζηνικολάου (Πειραιώς): «Oι ελληνικές τράπεζες είναι στην καλύτερη θέση των τελευταίων πολλών ετών»

19:23

ΛΑΝΑΚΑΜ: 1,14 εκατ. ευρώ τα EBITDA το 2025

19:22

Μεγάλου (Πειραιώς): Κεφαλαιακή πειθαρχία και έμφαση στην αξία των μετόχων – Διανομές 5 δισ. έως το 2030