Tip of the Day

Φορολογικό διαζύγιο: Τα μυστικά και οι παγίδες για τα ζευγάρια

11-01-2022 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φορολογικό διαζύγιο: Τα μυστικά και οι παγίδες για τα ζευγάρια

Μυστικά και παγίδες κρύβει το «φορολογικό διαζύγιο» για τα ζευγάρια. Οι έγγαμοι που αποφασίζουν να χωρίσουν οι δρόμοι τους για τα «μάτια» της Εφορίας θα πρέπει να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να τους μπλέξει σε περιπέτειες με την Εφορία.

Οι χωριστές δηλώσεις κρύβουν φορολογικές παγίδες για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 και θα τα εμφανίσουν στην φετινή τους φορολογική δήλωση. Οι έξτρα φόροι κρύβονται στα τεκμήρια διαβίωσης, τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και το φορολογικό βάρος των παιδιών.

Έτσι, οι σύζυγοι πριν επιλέξουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους για την Εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  1. Τεκμήρια: Στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Δηλαδή ο ένας σύζυγος, που δεν καλύπτει τις τεκμαρτές δαπάνες, δεν μπορεί να επικαλεστεί τα εισοδήματα των προηγουμένων οικονομικών που είχαν ως «φορολογικό ζευγάρι». Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει ο/η σύζυγος να καλύπτει μόνος του τα τεκμήρια διαφορετικά θα πληρώνει επιπλέον φόρο.
  2. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Στα ζευγάρια που υποβάλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις, αν κάποιος σύζυγος έχει περίσσευμα ηλεκτρονικών αποδείξεων, το ποσό μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο εφόσον έχει έλλειμμα και αποφεύγεται έτσι η επιβολή του προστίμου ύψους 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που λείπουν. Όμως, στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο.
  3. Προστατευόμενα τέκνα: Τα παιδιά που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα, δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Στην περίπτωση όμως, που το ανήλικο τέκνο έχει εισόδημα, αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.
  4. Επιδόματα: Η χορήγηση επιδομάτων δεν επηρεάζεται στις χωριστές δηλώσεις συζύγων. Αυτό σημαίνει ότι για την χορήγηση επιδομάτων όπως για παράδειγμα επίδομα ενοικίου λαμβάνεται υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα όπως δηλώνεται από τους δυο συζύγους στις ξεχωριστές δηλώσεις.
  5. Προσωπικά φορολογικά δεδομένα: Ο κάθε σύζυγος διαχειρίζεται και τηρεί τα προσωπικά του φορολογικά δεδομένα όταν έχει λόγους να κρατά την μυστικότητα για το ύψος των εισοδημάτων, των καταθέσεών ή άλλων περιουσιακών του στοιχείων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:58

ΒΟΑΚ: Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα σε όλη την Κρήτη – Επιτάχυνση και έμφαση στην οδική ασφάλεια

10:50

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Σημαντικό οικονομικό πλήγμα για την κρουαζιέρα στη Μεσόγειο

10:37

Προσλήψεις 380 αποφοίτων Λυκείου στην ΕΛΑΣ - 39 επιστήμονες στο Λιμενικό Σώμα

10:35

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε διυλιστήριο της Κίνας εξαιτίας δοσοληψιών με το Ιράν

10:20

Επίσκεψη Μητσοτάκη - Μακρόν στη φρεγάτα «Κίμων» στον Πειραιά

10:06

ΗΠΑ: Δικαστής αμφισβητεί τη συνταγματικότητα της προσφυγής Τραμπ εναντίον της αμερικανικής εφορίας

09:54

Ταραντίλης (EY Ελλάδος): Άμεσα μέτρα και εκπαίδευση για την παραπληροφόρηση από το AI

09:37

Φόρουμ των Δελφών: Αδήριτη η ανάγκη για την επαναβιομηχανοποίηση της χώρας

09:08

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο τραμ από το Σάββατο

09:02

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει το διεθνές δίκαιο

08:54

Άνω Σύρος: Βόλτα στον μεσαιωνικό οικισμό με τη μαγευτική θέα

08:48

ΗΠΑ: Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων χωρίς τον όρο «γενοκτονία»

08:38

ΔΕΣΦΑ: Η ενεργειακή ασφάλεια δεν έχει «κλειδώσει» – Το νέο ρίσκο πριν τον χειμώνα

08:28

Luxury real estate: Επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα και τα «μπλε ακίνητα» - Ποιες περιοχές επιλέγουν οι ξένοι

08:13

Fuel Pass, diesel και καύσιμα: Πώς και για πόσο «τρέχουν» οι επιδοτήσεις

08:06

Πώς θα παραχωρηθούν/αξιοποιηθούν τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια – Οι 2,5 εκατ. επιβάτες και τα «φιλέτα»

08:00

Φορολογικές δηλώσεις: Ώρα διορθώσεων για λάθη και παραλείψεις – Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν υποβάλει δήλωση

07:43

Πακιστάν: Αβέβαιο αν θα διεξαχθεί νέος γύρος επαφών ΗΠΑ - Ιράν

23:57

S&P: Αμετάβλητη στο «ΒΒΒ» η αξιολόγηση της Ελλάδας

23:54

Ισπανία: Το ιατρικό περιοδικό Lancet αρνείται να καταθέσει στη Γερουσία των ΗΠΑ για την προέλευση της Covid-19

23:39

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 16% για το Brent

23:36

ΗΠΑ: Η διοίκηση Τραμπ επιδιώκει ευκολότερες ομοσπονδιακές εκτελέσεις

23:24

ΕΛΑΣ: EΔΕ για τα επεισόδια έξω από το Εφετείο Αθηνών

23:16

G7: Ανησυχία για την ενίσχυση των πυρηνικών οπλοστασίων της Ρωσίας και της Κίνας

23:09

Wall Street: Intel και Ιράν ώθησαν τους δείκτες σε νέα ρεκόρ

22:48

Χρυσός: Άνοδος με φόντο την επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν

22:28

Συνάντηση Τασούλα - Μακρόν: «Ιστορικοί οι δεσμοί Ελλάδας - Γαλλίας»

22:11

Ζελένσκι: Επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν για να μιλήσει για ασφάλεια και ενέργεια

22:01

Παιδιά online, αλλά με όρια: Το νέο πλαίσιο προστασίας στον ψηφιακό κόσμο

21:49

Ντέγιαν Μποντιρόγκα: «Πάνω από 400.000 αιτήσεις για τα εισιτήρια του Final 4»