Tip of the Day

Φορολογικό διαζύγιο: Τα μυστικά και οι παγίδες για τα ζευγάρια

11-01-2022 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φορολογικό διαζύγιο: Τα μυστικά και οι παγίδες για τα ζευγάρια

Μυστικά και παγίδες κρύβει το «φορολογικό διαζύγιο» για τα ζευγάρια. Οι έγγαμοι που αποφασίζουν να χωρίσουν οι δρόμοι τους για τα «μάτια» της Εφορίας θα πρέπει να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να τους μπλέξει σε περιπέτειες με την Εφορία.

Οι χωριστές δηλώσεις κρύβουν φορολογικές παγίδες για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 και θα τα εμφανίσουν στην φετινή τους φορολογική δήλωση. Οι έξτρα φόροι κρύβονται στα τεκμήρια διαβίωσης, τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και το φορολογικό βάρος των παιδιών.

Έτσι, οι σύζυγοι πριν επιλέξουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους για την Εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  1. Τεκμήρια: Στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Δηλαδή ο ένας σύζυγος, που δεν καλύπτει τις τεκμαρτές δαπάνες, δεν μπορεί να επικαλεστεί τα εισοδήματα των προηγουμένων οικονομικών που είχαν ως «φορολογικό ζευγάρι». Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει ο/η σύζυγος να καλύπτει μόνος του τα τεκμήρια διαφορετικά θα πληρώνει επιπλέον φόρο.
  2. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Στα ζευγάρια που υποβάλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις, αν κάποιος σύζυγος έχει περίσσευμα ηλεκτρονικών αποδείξεων, το ποσό μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο εφόσον έχει έλλειμμα και αποφεύγεται έτσι η επιβολή του προστίμου ύψους 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που λείπουν. Όμως, στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο.
  3. Προστατευόμενα τέκνα: Τα παιδιά που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα, δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Στην περίπτωση όμως, που το ανήλικο τέκνο έχει εισόδημα, αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.
  4. Επιδόματα: Η χορήγηση επιδομάτων δεν επηρεάζεται στις χωριστές δηλώσεις συζύγων. Αυτό σημαίνει ότι για την χορήγηση επιδομάτων όπως για παράδειγμα επίδομα ενοικίου λαμβάνεται υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα όπως δηλώνεται από τους δυο συζύγους στις ξεχωριστές δηλώσεις.
  5. Προσωπικά φορολογικά δεδομένα: Ο κάθε σύζυγος διαχειρίζεται και τηρεί τα προσωπικά του φορολογικά δεδομένα όταν έχει λόγους να κρατά την μυστικότητα για το ύψος των εισοδημάτων, των καταθέσεών ή άλλων περιουσιακών του στοιχείων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:55

Νέα άνοδος στο ΧΑ με σταθερά αυξημένο τζίρο

17:54

Συρία: Οι κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στην κουρδική πόλη Καμισλί

17:36

Πούτιν και Μπιν Σαλμάν συζήτησαν για την κοινή τους συνεργασία εντός OPEC+

17:36

Η Walmart ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 1 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση

17:29

Σε τιμή ρεκόρ πωλήθηκε σε δημοπρασία ο πίνακας «Coffee Shop in Madina Road»

17:20

Όμιλος Σαράντη: Αποκλειστική διανομή των προϊόντων Jordan στο ελληνικό φαρμακείο

17:13

Η bwin και οι διαμένοντες της Στέγης «Φωτεινή» έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα!

17:10

Αμβούργο: Απόπειρα δολιοφθοράς σε πολεμικό πλοίο - Συνελήφθησαν ένας Έλληνας και ένας Ρουμάνος

17:09

METRO AEBE (My market & METRO Cash & Carry): Top Employer και για το 2026

17:08

Η Αθήνα κλείνει το 2025 με άνοδο στα ξενοδοχεία, αλλά οι τιμές μένουν πίσω

17:00

Έντονες διακυμάνσεις στη Wall Street - Άλμα 5% για Palantir

16:55

PayPal: Απογοήτευσαν αποτελέσματα δ' τριμήνου και προβλέψεις για το 2026 - «Βουτιά» 18% για τη μετοχή

16:53

Οι καταναλωτές προτιμούν τις περιβαλλοντικά υπεύθυνες επιχειρήσεις HORECA

16:50

Κέρκυρα: Λιμάνι πρώτης γραμμής στη Μεσόγειο με ισχυρές προοπτικές κρουαζιέρας για το 2026

16:48

Παπαστεργίου: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την ελληνική επιχειρηματικότητα

16:36

Εθνικό Απολυτήριο: Προς εφαρμογή από το επόμενο σχολικό έτος - Τι αλλάζει

16:33

Boυλή: Στην ολομέλεια την Τετάρτη το νέο πλαίσιο για τη νόμιμη μετανάστευση

16:23

Ζελένσκι: Η Ρωσία αγνόησε τις ειρηνευτικές προσπάθειες των ΗΠΑ με τις χθεσινές επιθέσεις

16:23

Ρωσία: Προβλέπεται ανάπτυξη 1%-1,3% του ΑΕΠ το 2026

16:10

Κομισιόν: Εις βάθος έρευνα για πιθανή στρέβλωση ανταγωνισμού από την κινεζική Goldwind

15:46

O Josh D' Amaro το νέο αφεντικό της Disney

15:42

Reuters: «Πολύ κοντά» η Ελλάδα στην απαγόρευση των social media για ανηλίκους κάτω των 15 ετών

15:30

Η Ρωσία καταδικάστηκε από το ΕΔΔΑ για απάνθρωπη μεταχείριση του Αλεξέι Ναβάλνι

15:21

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Δεν επαρκεί το μηνιαίο εισόδημα για 6 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά

15:20

Πώς η μαύρη σοκολάτα μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου

15:18

ΕΑΕΕ: Αύξηση 4,6% στην παραγωγή ασφαλίστρων το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου–Νοεμβρίου 2025

15:15

«Σφίγγουν» τον δανεισμό οι τράπεζες της ευρωζώνης

15:03

Λίμνη Κερκίνη: Ένας παράδεισος για εναλλακτικές διακοπές

15:03

ΠΟΥ: Ζητά χρηματοδότηση 1 δισ. δολαρίων για να ανταποκριθεί σε 36 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης διεθνώς

14:55

Ζελένσκι: Αλλάζει η προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις μετά τη μαζική ρωσική επίθεση