Tip of the Day

Πώς θα λειτουργήσουν οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές στον νέο πτωχευτικό νόμο

13-01-2022 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα λειτουργήσουν οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές στον νέο πτωχευτικό νόμο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Σημαντικό ρόλο θα έχουν οι ορκωτοί λογιστές στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου 4738/2020, καθώς αυτός αναβαθμίζεται αισθητά τόσο κατά τη διαδικασία της αίτησης υπαγωγής μιας επιχείρησης σε καθεστώς πτώχευσης, όσο και κατά τη διάρκεια αυτής.

Όπως εξηγεί η Grant Thornton, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, ορίζονται ξεκάθαρα πλέον σειρά κριτηρίων, η πλήρωση των οποίων αναμένεται να οδηγήσει μια υπερχρεωμένη επιχείρηση σε καθεστώς πτώχευσης.

Διαδικασία πτώχευσης

Φάση Α’

Σύμφωνα με τον Ν. 4738/2020, κατά την αίτηση της πτώχευσης (με εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της επιχείρησης ή των επιμέρους λειτουργικών συνόλων αυτής) ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής θα συγκεντρώσει όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία και πληροφορίες που κρίνονται αναγκαία προκειμένου να τεκμηριώσει:

Την παύση πληρωμών. Πιο συγκεκριμένα, με έκθεσή του θα πιστοποιήσει τη μη καταβολή ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων του οφειλέτη προς το δημόσιο, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή τα πιστωτικά ή τα χρηματοδοτικά ιδρύματα. Επιπλέον, το γεγονός ότι η μη καταβολή αφορά σε ύψος τουλάχιστον 40% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του. Επιπρόσθετα, ότι η μη καταβολή αφορά περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών και τέλος ότι η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωση υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

Τη μη πτώχευση μικρού αντικειμένου. Η εν λόγω έκθεση θα περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον, τεκμηρίωση ότι δεν πρόκειται για πτώχευση μικρού αντικειμένου (ήτοι πολύ μικρή οντότητα αρ. 2 Ν. 4308/2014 και θα παραθέτει επιχειρήματα υπέρ της πιθανολόγησης ότι θα βελτιωθεί η ανάκτηση των πιστωτών μέσω της προτεινόμενης διαδικασίας.

Το ποσοστό των αιτούντων πιστωτών. Την αίτηση υπαγωγής θα συνοδεύει βεβαίωση του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή με την οποία θα πιστοποιείται ότι οι αιτούντες πιστωτές εκπροσωπούν τουλάχιστον το 30% του συνόλου των απαιτήσεων σε βάρος του οφειλέτη, στους οποίους περιλαμβάνονται ενέγγυοι πιστωτές που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 20% των ενέγγυων.

Φάση Β’

Κατά τη διάρκεια της πτώχευσης ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής συμβάλει στην ομαλή εκτέλεση των εργασιών του Συνδίκου στους κατωτέρω τομείς:

Οικονομική διεύθυνση. Η ελεγκτική ομάδα θα συντάξει κατάσταση ταμειακών ροών και θα προσδιορίσει το τυχόν χρηματοδοτικό κενό, θα ενεργήσει για την εξασφάλιση χρηματοδότησης ή εισφορά αγαθών ή υπηρεσιών εάν κριθεί αναγκαίο, θα ελέγχει την ημερήσια οικονομική δραστηριότητα της εταιρείας, θα παρακολουθεί τη διαχείριση διαθεσίμων, οικονομικών και φορολογικών θεμάτων, θα διευθετεί τις υποχρεώσεις και θα διαπραγματεύεται με τους προμηθευτές και άλλα τρίτα μέρη προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης και τέλος θα αξιολογεί και θα περικόπτει δαπάνες όπου αυτό είναι εφικτό.

Πάγια περιουσιακά στοιχεία και αποθέματα. Απογραφή και αξιολόγηση των παγίων περιουσιακών στοιχείων και αποθεμάτων με τη χρήση ειδικού του κλάδου (όπου απαιτείται) και τυχόν θέματα ασφαλείας.

Απαιτήσεις. Θα ενεργοποιηθεί εισπρακτικός μηχανισμός για σκοπούς διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας της επιχείρησης κατά την διάρκεια της διαδικασίας και θα αξιολογηθούν οι απαιτήσεις ως προς την δυνατότητα είσπραξής τους.

Ανθρώπινο δυναμικό. Η ελεγκτική ομάδα θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας και θα αντιμετωπίσει τυχόν θέματα μισθοδοσίας και ανθρώπινου δυναμικού.

Υπόμνημα Προσφοράς (VDR) & προσέλκυση επενδυτών. Κομβικό σημείο κατά την διενέργεια της πτώχευσης αποτελεί η προσέλκυση ανταγωνιστικών επενδυτών. Η ελεγκτική ομάδα θα εστιάσει στην επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν με σκοπό την εξάλειψη των αβεβαιοτήτων που ακολουθούν τα περιουσιακά στοιχεία με τον πλέον ασφαλή τρόπο για όλους τους εμπλεκόμενους. Επιπλέον, θα προετοιμάσει τα οικονομικά και λοιπά στοιχεία και πληροφορίες που απαιτούνται για την πληρέστερη ενημέρωση των υποψηφίων επενδυτών, θα στοχεύσει και θα επικοινωνήσει με δυνητικούς επενδυτές (τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό) μέσω teaser και παρουσιάσεων.

Ενέργειες μετά το μεταβιβαστικό συμβόλαιο. Η ελεγκτική ομάδα θα παρακολουθήσει τη διαδικασία παράδοσης των περιουσιακών στοιχείων, θα συμμετάσχει στην επαλήθευση των απαιτήσεων των αναγγελθέντων πιστωτών και θα παράσχει συνδρομή στον νομικό σύμβουλο και στο Σύνδικο επί χρηματοοικονομικών θεμάτων καθ’ όλη τη διαδικασία έως την σύνταξη του Πίνακα Διανομής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:42

Γερμανία: Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό για τους εργαζομένους στο α' τρίμηνο

15:42

Συνάντηση Μητσοτάκη με την Ευρωπαία επίτροπο Τζέσικα Ρόζγουολ

15:41

Οι καύσωνες στη Γερμανία απειλούν την οικονομία

15:37

Σαλακάς: Ο ανθρώπινος παράγοντας στο επίκεντρο του μετασχηματισμού της Alpha Bank

15:32

Η CENTCOM καταδικάζει ως «κατάφωρη παραβίαση» της εκεχειρίας τις επιθέσεις στο Κουβέιτ

15:31

ΑΑΔΕ: Μόνο ψηφιακά η υποβολή καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα - Καταργείται το 1517

15:26

Κύθηρα: Το νησί που δεν σε ξεχνάει

15:25

Κομισιόν: Έθεσε στην Τουρκία το ζήτημα αποκλεισμού της Κύπρου από προπαρασκευστική συνάντηση της COP31

15:24

Σκλαβενίτης: Άνοιξε στο Μαρούσι το τρίτο κατάστημα Food to Go

15:14

Χατζηθεοδοσίου: «Οι πανελλαδικές είναι ένας σταθμός και όχι ο τελικός προορισμός»

15:02

Μάικλ Τζάκσον: Ντοκιμαντέρ του Netflix θα μας βάλει για πρώτη φορά μέσα στη δίκη του 2005

14:56

Ισραήλ: Απαγγελία κατηγορίας για «προσβολή της ασφάλειας του κράτους» κατά στενού συμβούλου του Νετανιάχου

14:53

Δωρεά 5.000 σετ κολύμβησης σε μαθητές από την Arena Greece

14:52

Αναποφάσιστος ο καιρός: 35άρια, χαλάζι και καταιγίδες σήμερα

14:50

Eurobank: Νέο HealthTech Cluster από το egg για την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας στις επιστήμες υγείας

14:41

Θεοδωρικάκος: Χρειάζεται μια εθνική συμφωνία μείωσης των τιμών σε βασικά προϊόντα

14:39

Ιράν: Το ΥΠΕΞ καταδικάζει επίθεση των ΗΠΑ στο ιρανικό έδαφος

14:39

ΕΕ: Οι ΥΠΕΞ πιέζουν για ισχυρότερο ρόλο της Ευρώπης στον τομέα της ασφάλειας

14:33

ΗΠΑ: Μετά την πανδημία covid αυξήθηκε η επισιτιστική ανασφάλεια και η απαισιοδοξία των νοικοκυριών

14:29

Λίβανος: Τουλάχιστον 11 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στο νότιο τμήμα της χώρας

14:28

Σταμάτη (Aegean): Ο κοινός στόχος υπερβαίνει τις διαφορές μεταξύ των εργαζομένων

14:23

Κοντογεώργης για Τσίπρα: «Οι πολίτες ζητούν πρόταση για το μέλλον, όχι ανακύκλωση του παρελθόντος»

14:17

Όμιλος ΑΒΑΞ - ΑΠΘ: Ως 12/6 οι αιτήσεις για μεταπτυχιακό που «χτίζει» τη νέα γενιά πολιτικών μηχανικών

14:11

Στουρνάρας: «Αστικός μύθος οι τριγωνικές συναλλαγές μεταξύ τραπεζών - Servicers»

14:05

Booking.com: Άνοδος 21% στις αναζητήσεις των Ελλήνων για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

14:00

e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών ύψους 433.000 ευρώ σε επαγγελματίες

13:51

Η Ρωσία υπέγραψε συμφωνία για το πρώτο πυρηνικό της εργοστάσιο στο Καζακστάν

13:51

Η Εθνική Ασφαλιστική επενδύει στους ανθρώπους της με την υπογραφή της νέας 3ετούς ΕΣΣΕ

13:43

Υπόθεση Έπστιν: Ο Τραμπ κατέθεσε αναθεωρημένη αγωγή δυσφήμισης κατά της WSJ σχετικά με τη φερόμενη επιστολή του

13:41

Μαρινάκης: «Το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί και θεωρίες που και οι εκπρόσωποι ψεκασμένων θεωριών θα ζήλευαν»