Tip of the Day

Πώς θα λειτουργήσουν οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές στον νέο πτωχευτικό νόμο

13-01-2022 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα λειτουργήσουν οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές στον νέο πτωχευτικό νόμο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Σημαντικό ρόλο θα έχουν οι ορκωτοί λογιστές στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου 4738/2020, καθώς αυτός αναβαθμίζεται αισθητά τόσο κατά τη διαδικασία της αίτησης υπαγωγής μιας επιχείρησης σε καθεστώς πτώχευσης, όσο και κατά τη διάρκεια αυτής.

Όπως εξηγεί η Grant Thornton, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, ορίζονται ξεκάθαρα πλέον σειρά κριτηρίων, η πλήρωση των οποίων αναμένεται να οδηγήσει μια υπερχρεωμένη επιχείρηση σε καθεστώς πτώχευσης.

Διαδικασία πτώχευσης

Φάση Α’

Σύμφωνα με τον Ν. 4738/2020, κατά την αίτηση της πτώχευσης (με εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της επιχείρησης ή των επιμέρους λειτουργικών συνόλων αυτής) ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής θα συγκεντρώσει όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία και πληροφορίες που κρίνονται αναγκαία προκειμένου να τεκμηριώσει:

Την παύση πληρωμών. Πιο συγκεκριμένα, με έκθεσή του θα πιστοποιήσει τη μη καταβολή ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων του οφειλέτη προς το δημόσιο, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή τα πιστωτικά ή τα χρηματοδοτικά ιδρύματα. Επιπλέον, το γεγονός ότι η μη καταβολή αφορά σε ύψος τουλάχιστον 40% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του. Επιπρόσθετα, ότι η μη καταβολή αφορά περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών και τέλος ότι η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωση υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

Τη μη πτώχευση μικρού αντικειμένου. Η εν λόγω έκθεση θα περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον, τεκμηρίωση ότι δεν πρόκειται για πτώχευση μικρού αντικειμένου (ήτοι πολύ μικρή οντότητα αρ. 2 Ν. 4308/2014 και θα παραθέτει επιχειρήματα υπέρ της πιθανολόγησης ότι θα βελτιωθεί η ανάκτηση των πιστωτών μέσω της προτεινόμενης διαδικασίας.

Το ποσοστό των αιτούντων πιστωτών. Την αίτηση υπαγωγής θα συνοδεύει βεβαίωση του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή με την οποία θα πιστοποιείται ότι οι αιτούντες πιστωτές εκπροσωπούν τουλάχιστον το 30% του συνόλου των απαιτήσεων σε βάρος του οφειλέτη, στους οποίους περιλαμβάνονται ενέγγυοι πιστωτές που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 20% των ενέγγυων.

Φάση Β’

Κατά τη διάρκεια της πτώχευσης ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής συμβάλει στην ομαλή εκτέλεση των εργασιών του Συνδίκου στους κατωτέρω τομείς:

Οικονομική διεύθυνση. Η ελεγκτική ομάδα θα συντάξει κατάσταση ταμειακών ροών και θα προσδιορίσει το τυχόν χρηματοδοτικό κενό, θα ενεργήσει για την εξασφάλιση χρηματοδότησης ή εισφορά αγαθών ή υπηρεσιών εάν κριθεί αναγκαίο, θα ελέγχει την ημερήσια οικονομική δραστηριότητα της εταιρείας, θα παρακολουθεί τη διαχείριση διαθεσίμων, οικονομικών και φορολογικών θεμάτων, θα διευθετεί τις υποχρεώσεις και θα διαπραγματεύεται με τους προμηθευτές και άλλα τρίτα μέρη προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης και τέλος θα αξιολογεί και θα περικόπτει δαπάνες όπου αυτό είναι εφικτό.

Πάγια περιουσιακά στοιχεία και αποθέματα. Απογραφή και αξιολόγηση των παγίων περιουσιακών στοιχείων και αποθεμάτων με τη χρήση ειδικού του κλάδου (όπου απαιτείται) και τυχόν θέματα ασφαλείας.

Απαιτήσεις. Θα ενεργοποιηθεί εισπρακτικός μηχανισμός για σκοπούς διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας της επιχείρησης κατά την διάρκεια της διαδικασίας και θα αξιολογηθούν οι απαιτήσεις ως προς την δυνατότητα είσπραξής τους.

Ανθρώπινο δυναμικό. Η ελεγκτική ομάδα θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας και θα αντιμετωπίσει τυχόν θέματα μισθοδοσίας και ανθρώπινου δυναμικού.

Υπόμνημα Προσφοράς (VDR) & προσέλκυση επενδυτών. Κομβικό σημείο κατά την διενέργεια της πτώχευσης αποτελεί η προσέλκυση ανταγωνιστικών επενδυτών. Η ελεγκτική ομάδα θα εστιάσει στην επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν με σκοπό την εξάλειψη των αβεβαιοτήτων που ακολουθούν τα περιουσιακά στοιχεία με τον πλέον ασφαλή τρόπο για όλους τους εμπλεκόμενους. Επιπλέον, θα προετοιμάσει τα οικονομικά και λοιπά στοιχεία και πληροφορίες που απαιτούνται για την πληρέστερη ενημέρωση των υποψηφίων επενδυτών, θα στοχεύσει και θα επικοινωνήσει με δυνητικούς επενδυτές (τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό) μέσω teaser και παρουσιάσεων.

Ενέργειες μετά το μεταβιβαστικό συμβόλαιο. Η ελεγκτική ομάδα θα παρακολουθήσει τη διαδικασία παράδοσης των περιουσιακών στοιχείων, θα συμμετάσχει στην επαλήθευση των απαιτήσεων των αναγγελθέντων πιστωτών και θα παράσχει συνδρομή στον νομικό σύμβουλο και στο Σύνδικο επί χρηματοοικονομικών θεμάτων καθ’ όλη τη διαδικασία έως την σύνταξη του Πίνακα Διανομής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:48

Νέα εποχή για gov.gr: Προσωποποιημένες υπηρεσίες, Messenger και ασφαλής επικοινωνία με το Δημόσιο

18:47

Μεγαλώνει η κόντρα UEFA - FIFA: Μποϊκοτάζ κατά της απόφασης Ινφαντίνο να «βγάλει στο σφυρί» το Μουντιάλ

18:38

Ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις κατασχεμένων ακινήτων - Χωρίς την πλήρη εξόφληση της οφειλής

18:32

Intracom Holdings και Ten Brinke επενδύουν 41,5 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό

18:29

Ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας για τα νέα Canadair της ΕΕ

18:18

Νέα στρατηγική για την οδική ασφάλεια: Μείωση 31,95% στα θανατηφόρα τροχαία - Σε λειτουργία 388 νέες κάμερες στην Αττική

18:11

Εθνική Τράπεζα: Καθαρά κέρδη 661 εκατ. ευρώ το α΄εξάμηνο - Τα μεγέθη στηρίζουν την αναθεώρηση των στόχων

18:06

Σε στενή επαφή με Πολωνία το ΝΑΤΟ μετά την πτώση ρωσικού πυραύλου

17:54

Lamda Development: Πώληση δύο οικοπέδων εντός Ελληνικού έναντι 41,5 εκατ. ευρώ

17:52

Νέα υψηλά 17 ετών στο Χρηματιστήριο

17:48

Συνάντηση Μητσοτάκη - Δούκα την Παρασκευή

17:43

Σούκουλη: Επιλογή μας η ανάληψη της ευθύνης για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης

17:42

Eurobank: Καθαρά κέρδη 738 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο, ισχυρή οργανική ανάπτυξη

17:38

Συμφωνία 400 εκατ. ευρώ ΕΤΕ - Dromeus για εμπορικά ακίνητα

17:32

Στα 58,7 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο της Alter Ego Media μετά την ΑΜΚ

17:25

Ferryscanner: Οι ξένοι ταξιδιώτες αλλάζουν προτιμήσεις - Ποια ελληνικά νησιά κερδίζουν

17:16

Η Vodafone στηρίζει τους συνδρομητές της στο Ρέθυμνο

17:13

Χούθι: Δεν ευθυνόμαστε για την επίθεση στο λιμάνι της Νταμιέτα - Στόχος μας μόνο η Σαουδική Αραβία

17:12

Υπεγράφη η σύμβαση για τα αρδευτικά έργα ΣΔΙΤ σε Ιεράπετρα και Σητεία

16:57

Βουλή: Ενσωμάτωση της οδηγίας για SLAPPs αγωγές

16:56

Wall Street: Ράλι του Nasdaq με ώθηση 15% από την Microsoft - «Βουτάει» 9% η Meta

16:54

Πύρινος εφιάλτης στο Ρέθυμνο: Μάχη σε Πάρο και Άνδρο - Μπαράζ εκκενώσεων

16:47

Γάλλοι και Γερμανοί οργανώνουν τους αγρότες τους ενάντια στις φωτιές - Το μυστικό «όπλο» των Ισπανών

16:40

e-ΕΦΚΑ: Αναδρομικά 10,9 εκατ. ευρώ σε 6.264 συνταξιούχους

16:40

Έρευνα αμφισβητεί το περιβαλλοντικό πλεονέκτημα των βιολογικών αυγών

16:33

ΗΠΑ: Κάτω από τις εκτιμήσεις η αύξηση στα επιδόματα ανεργίας

16:23

Ferrari: Άνοδος 9% για τα καθαρά κέρδη β' τριμήνου στα 463 εκατ. ευρώ - Αναβάθμιση guidance

16:21

Μητσοτάκης στο τέλος του υπουργικού: «Ήρθε η ώρα να δράσουμε ακόμη περισσότερο, στο πλαίσιο ενός συλλογικού πολιτικού κέντρου»

16:14

Yum Brands: Κέρδισαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη τριμήνου - «Οι πωλήσεις βελτιώνονται» μετά την λοίμωξη στα Taco Bell

16:00

Χαρδαλιάς: Σε εξέλιξη εκτεταμένα έργα οδικής ασφάλειας από την Περιφέρεια Αττικής στην Πεντέλη