Tip of the Day

Πώς θα λειτουργήσουν οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές στον νέο πτωχευτικό νόμο

13-01-2022 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα λειτουργήσουν οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές στον νέο πτωχευτικό νόμο

Σημαντικό ρόλο θα έχουν οι ορκωτοί λογιστές στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου 4738/2020, καθώς αυτός αναβαθμίζεται αισθητά τόσο κατά τη διαδικασία της αίτησης υπαγωγής μιας επιχείρησης σε καθεστώς πτώχευσης, όσο και κατά τη διάρκεια αυτής.

Όπως εξηγεί η Grant Thornton, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, ορίζονται ξεκάθαρα πλέον σειρά κριτηρίων, η πλήρωση των οποίων αναμένεται να οδηγήσει μια υπερχρεωμένη επιχείρηση σε καθεστώς πτώχευσης.

Διαδικασία πτώχευσης

Φάση Α’

Σύμφωνα με τον Ν. 4738/2020, κατά την αίτηση της πτώχευσης (με εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της επιχείρησης ή των επιμέρους λειτουργικών συνόλων αυτής) ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής θα συγκεντρώσει όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία και πληροφορίες που κρίνονται αναγκαία προκειμένου να τεκμηριώσει:

Την παύση πληρωμών. Πιο συγκεκριμένα, με έκθεσή του θα πιστοποιήσει τη μη καταβολή ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων του οφειλέτη προς το δημόσιο, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή τα πιστωτικά ή τα χρηματοδοτικά ιδρύματα. Επιπλέον, το γεγονός ότι η μη καταβολή αφορά σε ύψος τουλάχιστον 40% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του. Επιπρόσθετα, ότι η μη καταβολή αφορά περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών και τέλος ότι η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωση υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

Τη μη πτώχευση μικρού αντικειμένου. Η εν λόγω έκθεση θα περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον, τεκμηρίωση ότι δεν πρόκειται για πτώχευση μικρού αντικειμένου (ήτοι πολύ μικρή οντότητα αρ. 2 Ν. 4308/2014 και θα παραθέτει επιχειρήματα υπέρ της πιθανολόγησης ότι θα βελτιωθεί η ανάκτηση των πιστωτών μέσω της προτεινόμενης διαδικασίας.

Το ποσοστό των αιτούντων πιστωτών. Την αίτηση υπαγωγής θα συνοδεύει βεβαίωση του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή με την οποία θα πιστοποιείται ότι οι αιτούντες πιστωτές εκπροσωπούν τουλάχιστον το 30% του συνόλου των απαιτήσεων σε βάρος του οφειλέτη, στους οποίους περιλαμβάνονται ενέγγυοι πιστωτές που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 20% των ενέγγυων.

Φάση Β’

Κατά τη διάρκεια της πτώχευσης ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής συμβάλει στην ομαλή εκτέλεση των εργασιών του Συνδίκου στους κατωτέρω τομείς:

Οικονομική διεύθυνση. Η ελεγκτική ομάδα θα συντάξει κατάσταση ταμειακών ροών και θα προσδιορίσει το τυχόν χρηματοδοτικό κενό, θα ενεργήσει για την εξασφάλιση χρηματοδότησης ή εισφορά αγαθών ή υπηρεσιών εάν κριθεί αναγκαίο, θα ελέγχει την ημερήσια οικονομική δραστηριότητα της εταιρείας, θα παρακολουθεί τη διαχείριση διαθεσίμων, οικονομικών και φορολογικών θεμάτων, θα διευθετεί τις υποχρεώσεις και θα διαπραγματεύεται με τους προμηθευτές και άλλα τρίτα μέρη προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης και τέλος θα αξιολογεί και θα περικόπτει δαπάνες όπου αυτό είναι εφικτό.

Πάγια περιουσιακά στοιχεία και αποθέματα. Απογραφή και αξιολόγηση των παγίων περιουσιακών στοιχείων και αποθεμάτων με τη χρήση ειδικού του κλάδου (όπου απαιτείται) και τυχόν θέματα ασφαλείας.

Απαιτήσεις. Θα ενεργοποιηθεί εισπρακτικός μηχανισμός για σκοπούς διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας της επιχείρησης κατά την διάρκεια της διαδικασίας και θα αξιολογηθούν οι απαιτήσεις ως προς την δυνατότητα είσπραξής τους.

Ανθρώπινο δυναμικό. Η ελεγκτική ομάδα θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας και θα αντιμετωπίσει τυχόν θέματα μισθοδοσίας και ανθρώπινου δυναμικού.

Υπόμνημα Προσφοράς (VDR) & προσέλκυση επενδυτών. Κομβικό σημείο κατά την διενέργεια της πτώχευσης αποτελεί η προσέλκυση ανταγωνιστικών επενδυτών. Η ελεγκτική ομάδα θα εστιάσει στην επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν με σκοπό την εξάλειψη των αβεβαιοτήτων που ακολουθούν τα περιουσιακά στοιχεία με τον πλέον ασφαλή τρόπο για όλους τους εμπλεκόμενους. Επιπλέον, θα προετοιμάσει τα οικονομικά και λοιπά στοιχεία και πληροφορίες που απαιτούνται για την πληρέστερη ενημέρωση των υποψηφίων επενδυτών, θα στοχεύσει και θα επικοινωνήσει με δυνητικούς επενδυτές (τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό) μέσω teaser και παρουσιάσεων.

Ενέργειες μετά το μεταβιβαστικό συμβόλαιο. Η ελεγκτική ομάδα θα παρακολουθήσει τη διαδικασία παράδοσης των περιουσιακών στοιχείων, θα συμμετάσχει στην επαλήθευση των απαιτήσεων των αναγγελθέντων πιστωτών και θα παράσχει συνδρομή στον νομικό σύμβουλο και στο Σύνδικο επί χρηματοοικονομικών θεμάτων καθ’ όλη τη διαδικασία έως την σύνταξη του Πίνακα Διανομής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:12

DBRS: Αμετάβλητη η αξιoλόγηση ΒΒΒ (stable) για την Ελλάδα

23:11

Wall Street: Η χειρότερη εβδομάδα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο

23:00

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει πως βάζει στο στόχαστρο «μονάχα στρατιωτικούς στόχους»

22:51

Ο Λευκός Οίκος υποβαθμίζει τις πληροφορίες ότι η Ρωσία ενημερώνει το Ιράν για αμερικανικούς στόχους

22:37

Ισραήλ: «Συντρίβουμε το καθεστώς» στο Ιράν

22:21

Ιταλία: Aπέπλευσε η φρεγάτα Federico Martinengo με προορισμό την Κύπρο

22:11

Πτώση 2,4% σε εβδομαδιαία βάση για τον χρυσό

22:06

Έλληνες πολίτες επαναπατρίστηκαν από το Ομάν, με πτήση της SKY express

21:55

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατ. ευρώ

21:42

Τσίπρας: Νέο κόμμα όταν θα έχουμε ομάδα που θα κερδίσει

21:28

Επικοινωνία Μακρόν με τον πρωθυπουργό του Ιράκ και με ευρωπαίους ηγέτες

21:21

Η τουρκική ΜΙΤ ζήτησε βοήθεια από τη βρετανική ΜΙ6 στην προστασία του Σύρου προέδρου Σάρα

21:03

Με ράλι 43ετίας το πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 35,63% για το WTI - Ξεπέρασε τα 90 δολάρια

20:59

Reuters: Το Ισραήλ στηρίζει τους Κούρδους για την κατάληψη περιοχών του Ιράν

20:45

Λευκός Οίκος: Σε 4 με 6 εβδομάδες το τέλος του πολέμου - «Οι IRGC χτύπησαν βάση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη»

20:37

Ράλι τετραετίας για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο - Εβδομαδιαίο άλμα 67%

20:29

ΗΠΑ: Η υπηρεσία τελωνείων δεν διαθέτει τα τεχνικά μέσα για να ξεκινήσει την επιστροφή δασμών

20:19

CNN: Η Κίνα ενδέχεται να βοηθήσει το Ιράν οικονομικά και με εξαρτήματα πυραύλων

20:09

Η άγνωστη «Έριν Μπρόκοβιτς» της Πολωνίας στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου

19:59

AEGEAN: Επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων από και προς Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία

19:51

ΗΠΑ: Οι ιρανικές επιθέσεις εναντίον αμάχων δεν θα μείνουν αναπάντητες, δηλώνει ο διοικητής της CENTCOM

19:45

FedHATTA: Δεν έχουν καταγραφεί ακυρώσεις στα οργανωμένα ταξίδια

19:35

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης για εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα

19:31

Τραμπ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνουν χιλιάδες ανθρώπους από χώρες της Μέσης Ανατολής

19:21

Ευρωαγορές: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο

19:13

Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

19:07

Γερμανία: Ξεκινά το μεγάλο crash test για Μερτς, Βερολίνο και Ευρώπη

18:52

Τηλεδιάσκεψη Λάιεν - Κόστα με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής τη Δευτέρα (9/3)

18:42

Η επιχειρηματικότητα ως δείκτης γυναικείας ενδυνάμωσης

18:30

ΓΑΔΑ: Συνελήφθη ο άνδρας με τις τρεις χειροβομβίδες - Έγινε ελεγχόμενη έκρηξη