Tip of the Day

Πώς θα λειτουργήσουν οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές στον νέο πτωχευτικό νόμο

13-01-2022 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα λειτουργήσουν οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές στον νέο πτωχευτικό νόμο

Σημαντικό ρόλο θα έχουν οι ορκωτοί λογιστές στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου 4738/2020, καθώς αυτός αναβαθμίζεται αισθητά τόσο κατά τη διαδικασία της αίτησης υπαγωγής μιας επιχείρησης σε καθεστώς πτώχευσης, όσο και κατά τη διάρκεια αυτής.

Όπως εξηγεί η Grant Thornton, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, ορίζονται ξεκάθαρα πλέον σειρά κριτηρίων, η πλήρωση των οποίων αναμένεται να οδηγήσει μια υπερχρεωμένη επιχείρηση σε καθεστώς πτώχευσης.

Διαδικασία πτώχευσης

Φάση Α’

Σύμφωνα με τον Ν. 4738/2020, κατά την αίτηση της πτώχευσης (με εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της επιχείρησης ή των επιμέρους λειτουργικών συνόλων αυτής) ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής θα συγκεντρώσει όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία και πληροφορίες που κρίνονται αναγκαία προκειμένου να τεκμηριώσει:

Την παύση πληρωμών. Πιο συγκεκριμένα, με έκθεσή του θα πιστοποιήσει τη μη καταβολή ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων του οφειλέτη προς το δημόσιο, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή τα πιστωτικά ή τα χρηματοδοτικά ιδρύματα. Επιπλέον, το γεγονός ότι η μη καταβολή αφορά σε ύψος τουλάχιστον 40% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του. Επιπρόσθετα, ότι η μη καταβολή αφορά περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών και τέλος ότι η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωση υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

Τη μη πτώχευση μικρού αντικειμένου. Η εν λόγω έκθεση θα περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον, τεκμηρίωση ότι δεν πρόκειται για πτώχευση μικρού αντικειμένου (ήτοι πολύ μικρή οντότητα αρ. 2 Ν. 4308/2014 και θα παραθέτει επιχειρήματα υπέρ της πιθανολόγησης ότι θα βελτιωθεί η ανάκτηση των πιστωτών μέσω της προτεινόμενης διαδικασίας.

Το ποσοστό των αιτούντων πιστωτών. Την αίτηση υπαγωγής θα συνοδεύει βεβαίωση του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή με την οποία θα πιστοποιείται ότι οι αιτούντες πιστωτές εκπροσωπούν τουλάχιστον το 30% του συνόλου των απαιτήσεων σε βάρος του οφειλέτη, στους οποίους περιλαμβάνονται ενέγγυοι πιστωτές που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 20% των ενέγγυων.

Φάση Β’

Κατά τη διάρκεια της πτώχευσης ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής συμβάλει στην ομαλή εκτέλεση των εργασιών του Συνδίκου στους κατωτέρω τομείς:

Οικονομική διεύθυνση. Η ελεγκτική ομάδα θα συντάξει κατάσταση ταμειακών ροών και θα προσδιορίσει το τυχόν χρηματοδοτικό κενό, θα ενεργήσει για την εξασφάλιση χρηματοδότησης ή εισφορά αγαθών ή υπηρεσιών εάν κριθεί αναγκαίο, θα ελέγχει την ημερήσια οικονομική δραστηριότητα της εταιρείας, θα παρακολουθεί τη διαχείριση διαθεσίμων, οικονομικών και φορολογικών θεμάτων, θα διευθετεί τις υποχρεώσεις και θα διαπραγματεύεται με τους προμηθευτές και άλλα τρίτα μέρη προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης και τέλος θα αξιολογεί και θα περικόπτει δαπάνες όπου αυτό είναι εφικτό.

Πάγια περιουσιακά στοιχεία και αποθέματα. Απογραφή και αξιολόγηση των παγίων περιουσιακών στοιχείων και αποθεμάτων με τη χρήση ειδικού του κλάδου (όπου απαιτείται) και τυχόν θέματα ασφαλείας.

Απαιτήσεις. Θα ενεργοποιηθεί εισπρακτικός μηχανισμός για σκοπούς διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας της επιχείρησης κατά την διάρκεια της διαδικασίας και θα αξιολογηθούν οι απαιτήσεις ως προς την δυνατότητα είσπραξής τους.

Ανθρώπινο δυναμικό. Η ελεγκτική ομάδα θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας και θα αντιμετωπίσει τυχόν θέματα μισθοδοσίας και ανθρώπινου δυναμικού.

Υπόμνημα Προσφοράς (VDR) & προσέλκυση επενδυτών. Κομβικό σημείο κατά την διενέργεια της πτώχευσης αποτελεί η προσέλκυση ανταγωνιστικών επενδυτών. Η ελεγκτική ομάδα θα εστιάσει στην επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν με σκοπό την εξάλειψη των αβεβαιοτήτων που ακολουθούν τα περιουσιακά στοιχεία με τον πλέον ασφαλή τρόπο για όλους τους εμπλεκόμενους. Επιπλέον, θα προετοιμάσει τα οικονομικά και λοιπά στοιχεία και πληροφορίες που απαιτούνται για την πληρέστερη ενημέρωση των υποψηφίων επενδυτών, θα στοχεύσει και θα επικοινωνήσει με δυνητικούς επενδυτές (τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό) μέσω teaser και παρουσιάσεων.

Ενέργειες μετά το μεταβιβαστικό συμβόλαιο. Η ελεγκτική ομάδα θα παρακολουθήσει τη διαδικασία παράδοσης των περιουσιακών στοιχείων, θα συμμετάσχει στην επαλήθευση των απαιτήσεων των αναγγελθέντων πιστωτών και θα παράσχει συνδρομή στον νομικό σύμβουλο και στο Σύνδικο επί χρηματοοικονομικών θεμάτων καθ’ όλη τη διαδικασία έως την σύνταξη του Πίνακα Διανομής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:06

Οι «χειρουργικές» κινήσεις στα ΕΛΤΑ - Η Κομισιόν στην Αθήνα για Κάθετο Διάδρομο - Στην «κόψη του ξυραφιού» προγράμματα της ΔΥΠΑ

01:21

Καμία αλλαγή από MSCI στους ελληνικούς δείκτες

23:55

ΗΠΑ: Αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

23:45

Στάρμερ: Δεν θα εγκαταλείψω την εντολή που μου δόθηκε να αλλάξω τη χώρα

23:35

Πολάκης: «Χυδαία» η αίτηση άρσης ασυλίας μου

23:24

Κάρνεϊ: Θα διευθετηθεί η κατάσταση με τη γέφυρα Γκόρντι Χόου

23:14

Wall Street: «3x3» ρεκόρ για Dow Jones - Πιέσεις για S&P 500 ελέω λιανικών πωλήσεων

23:02

Δύο προφυλακίσεις για το κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων - Αύριο απολογούνται οι φερόμενοι ως αρχηγοί

22:50

Οριακή πτώση για το πετρέλαιο με Ιράν και αμερικανικά «μάκρο» στο επίκεντρο

22:32

Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία ζητούν να μειωθεί το κόστος ενέργειας στην ΕΕ

22:14

Ο Τραμπ στηρίζει τον υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ

22:00

Κεραμέως για δημοσιεύματα που αφορούν σε προγράμματα κατάρτισης: Ζούμε την απόλυτη διαστρέβλωση

21:42

Απώλειες σχεδόν 1% για τον χρυσό - Πτώση και για τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα

21:22

Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ: Η ΕΕ οφείλει να προστατεύει τους παραγωγούς της

21:08

Αλβανία: Συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών, ζητούν την παραίτηση της αντιπροέδρου

21:02

Ιρλανδία: Πρωτοποριακό πρόγραμμα παροχής βασικού εισοδήματος για τους καλλιτέχνες

20:49

Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει συμφωνία με το Ιράν, θα κάνουμε κάτι πολύ σκληρό»

20:36

Στις 16 Φεβρουαρίου οι υπογραφές με Chevron για τα 4 μπλοκ σε Κρήτη και Πελοπόννησο

20:25

Οι νέοι Έλληνες «παντρεύτηκαν» την AI: Πρώτοι στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη

20:13

Κίνα: Στροφή από το αμερικανικό χρέος με έμφαση στη γεωοικονομική της ασφάλεια

20:11

Χρυσοχοΐδης: Προσοχή στα deep fake βίντεο! Αλλοιώνουν την πραγματικότητα

19:56

Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι νεκροί σε ρωσικά και ουκρανικά πλήγματα

19:44

Ζαχαράκη: Χωρίς προειλημμένες αποφάσεις ο Εθνικός Διάλογος για νέο Λύκειο και Εθνικό Απολυτήριο

19:31

Έκτος σε συχνότητα ο καρκίνος κεφαλής, τραχήλου, φάρυγγα & λάρυγγα - Δωρεάν εξετάσεις για ενήλικες

19:21

Προφυλακίστηκε ο 54χρονος σμήναρχος που κατηγορείται για κατασκοπεία

19:13

Σε μικτό έδαφος οι ευρωαγορές - Άλμα άνω του 11% για την Philips

19:11

Συνάντηση Δήμα - Γκιλφόιλ: Στο επίκεντρο ο Κάθετος Διάδρομος

18:57

«Σπαρτιάτες»: Ομόφωνα αθώοι από το Εφετείο οι 13 κατηγορούμενοι για εξαπάτηση εκλογέων

18:44

ΕΕ: Πράσινο φως σε κατάλογο «ασφαλών χωρών» και νέες διαδικασίες ασύλου

18:40

Εισροές €137 εκατ. τον Ιανουάριο στο ΧΑ από ξένους επενδυτές – Εκτοξεύθηκε η αξία συναλλαγών