Tip of the Day

e-αποδείξεις: Ποιες φέρνουν έκπτωση φόρου έως 2.000 ευρώ

17-12-2021 | 07:52
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
e-αποδείξεις: Ποιες φέρνουν έκπτωση φόρου έως 2.000 ευρώ, ποιες μετρούν διπλά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Έξτρα έκπτωση φόρου εισοδήματος που φθάνει έως 2.200 ευρώ το χρόνο φέρνουν οι ανατροπές στις ηλεκτρονικές αποδείξεις που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2022. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025:

1. Δαπάνες υγείας για τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών θα υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων εφόσον πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα. Η λίστα των δαπανών αυτών θα συνταχθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

2. Από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες που αφορούν τη στέγαση, τις μεταφορές, την αναψυχή, την εκπαίδευση, τις πολιτιστικές δραστηριόητες. Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία. Οι δαπάνες θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μετά από εισήγηση του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Η λίστα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου στους φορολογούμενους θα περιλαμβάνονται: δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού. Με την ενεργοποίηση του μέτρου οι φορολογούμενοι που θα ζητούν και θα παίρνουν αποδείξεις από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Ποιες αποδείξεις θα μετρούν διπλά

Τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Για παράδειγμα μια αμοιβή 100 ευρώ για ιατρική επίσκεψη εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα μετρά ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι διευκολύνονται στην κάλυψη του 30% του εισοδήματος τους με δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα και θα μπορούν να αποφύγουν το πέναλτι φόρου 22% στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:11

Τραμπ: «Πολύ άτιμοι άνθρωποι οι Ιρανοί, λένε fake news - Να συνέλθουν γρήγορα»

17:07

Κικίλιας: Ενισχύουμε το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ με εξοπλισμό, για τη διενέργεια ψυχομετρικών εξετάσεων σε υποψήφια στελέχη

16:59

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Όλα τα «μάτια» στην IPO της SpaceX

16:57

Μπρατάκος: Βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη oι ανταγωνιστικές τιμές στην ενέργεια

16:51

Προβλήματα σε Facebook, Messenger και Instagram

16:45

Στουρνάρας: «Δεν είναι καθαρή η απόφαση του Αρείου Πάγου», για τα δάνεια του νόμου Κατσέλη

16:39

Τραμπ: «Κερδίσαμε τον πόλεμο» - Διαψεύδει υπογραφή συμφωνίας στη Γενεύη την Κυριακή το Ιράν

16:31

Ισπανία: Ο πρώην πρωθυπουργός Θαραπέρο κατηγορείται για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο

16:26

Νετανιάχου: Το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο - Ο πρόεδρος Τραμπ κι εγώ συμφωνούμε στο θέμα

16:23

Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο ΥΠΕΘΟΟ

16:19

Ουκρανία: Θα ζητήσει 20 δισ. δολάρια για να παγιώσει τη δυναμική που έχει στο πεδίο της μάχης έναντι της Ρωσίας

16:18

SKY express: Η διοίκηση της ΥΠΑ να αναλάβει τις ευθύνες της για τις καθυστερήσεις στο «Ελ. Βενιζέλος»

16:15

Παπασταύρου: Η Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων του ΥΠΕΝ

16:12

ΕΣΠΑ 2021 - 2027: Ευκαιρίες Ανάπτυξης και Στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

16:09

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας ενέκρινε την πρώτη διεθνή συνθήκη για εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες

15:55

Ζαχαράκη: Δημιουργούνται 500 Media Labs στα Δημόσια Σχολεία

15:44

Έμπολα: Η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται ΛΔ Κονγκό - 676 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

15:40

5 χωριά για δροσερό καλοκαίρι στα ελληνικά βουνά

15:30

ΥΠΕΣ: Άρχισε ο δεύτερος κύκλος αξιολόγησης υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης από τους πολίτες

15:24

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 19 Ιουνίου

15:00

Το ΕΒΕΠ έγινε πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Waterborne

14:51

ΕΕΚΕ: Άμεση εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου για τον επανυπολογισμό τόκων στα δάνεια νόμου Κατσέλη

14:45

Κοντογεώργης: Κρίσιμη για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό η ελληνική Προεδρία της ΕΕ για το 2027

14:28

Οι άνθρωποι που παραμένουν απίστευτα ήρεμοι μετά τα 70, έχουν αποκτήσει αυτές τις 7 δεξιότητες

14:24

ΔΥΠΑ: Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα 2026

14:24

ΟΔΔΗΧ: Δεν θα γίνει η δημοπρασία ομολόγων στις 17 Ιουνίου

14:18

Πρ. Πρατηριούχων Καυσίμων Αττικής: Μετά τα Χριστούγεννα η αποκλιμάκωση στα καύσιμα

14:12

Coffeeco Upcycle: Νέες στρατηγικές συνεργασίες με Empiria Group, Blue Hotels & Resorts και Attica Group

14:02

Νέα πρόστιμα 295.898 ευρώ από την Αρχή Ελέγχου Αγοράς

13:56

Θεοδωρικάκος: «Παραγωγικότητα, δημογραφικό, μείωση ανισοτήτων - Η εθνική πρόκληση για την Ελλάδα του 2030»