Tip of the Day

e-αποδείξεις: Ποιες φέρνουν έκπτωση φόρου έως 2.000 ευρώ

17-12-2021 | 07:52
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
e-αποδείξεις: Ποιες φέρνουν έκπτωση φόρου έως 2.000 ευρώ, ποιες μετρούν διπλά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Έξτρα έκπτωση φόρου εισοδήματος που φθάνει έως 2.200 ευρώ το χρόνο φέρνουν οι ανατροπές στις ηλεκτρονικές αποδείξεις που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2022. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025:

1. Δαπάνες υγείας για τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών θα υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων εφόσον πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα. Η λίστα των δαπανών αυτών θα συνταχθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

2. Από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες που αφορούν τη στέγαση, τις μεταφορές, την αναψυχή, την εκπαίδευση, τις πολιτιστικές δραστηριόητες. Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία. Οι δαπάνες θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μετά από εισήγηση του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Η λίστα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου στους φορολογούμενους θα περιλαμβάνονται: δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού. Με την ενεργοποίηση του μέτρου οι φορολογούμενοι που θα ζητούν και θα παίρνουν αποδείξεις από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Ποιες αποδείξεις θα μετρούν διπλά

Τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Για παράδειγμα μια αμοιβή 100 ευρώ για ιατρική επίσκεψη εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα μετρά ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι διευκολύνονται στην κάλυψη του 30% του εισοδήματος τους με δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα και θα μπορούν να αποφύγουν το πέναλτι φόρου 22% στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:30

Skroutz: Αύξηση 30% στις παραγγελίες κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων - Ποιες κατηγορίες ξεχώρισαν

13:29

Αυξήθηκαν κατά 7,6% οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2024

13:28

RWI: Η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,3% το 2026 - Στο 1,1% η πρόβλεψη για το 2027

13:22

Ιταλία: Ρεκόρ μακροβιότητας για την κυβέρνηση Μελόνι - Oι προκλήσεις

13:17

Bloomberg: H διαφωνία ΗΠΑ - Κίνας στη G20 για μία φράση που εμπόδισε το κοινό ανακοινωθέν

13:09

Γερμανία: Τι θα σήμαινε για τον καγκελάριο Μερτς μια νίκη του AfD στις εκλογές στη Σαξονίας

12:58

DW: Στον «αέρα» τέσσερα εργοστάσια της Volkswagen

12:50

Κίνα: Η κυβέρνηση θεσπίζει φόρο 20% στα μερίσματα ξένων πολιτών

12:44

Σαμαράς για οικονομικό πρόγραμμα Τσίπρα: «Στο ίδιο έργο θεατές»

12:40

Πούτιν: «Υπάρχει μια ευκαιρία για ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία»

12:35

Στη ΔΕΘ το ΙΝΕΔΙΒΙΜ - Το Σάββατο τα εγκαίνια του περιπτέρου

12:32

Σάντσεθ: «Δεν υπάρχει αδιάσειστο στοιχείο ότι το Μαρόκο σχεδίασε» την μαζική εισροή μεταναστών

12:31

«Πρώιμο φθινόπωρο»: Αλλάζει απότομα το σκηνικό του καιρού

12:26

REΜΑΧ Ελλάς: Αύξηση 3,8% στα ενοίκια το 2026 - Πρωταγωνιστεί η Αττική

12:23

Καύσωνας: 3.000 πλεονάζοντες θάνατοι στο Βέλγιο, 16.300 στη Γερμανία

12:14

Πρωτοψάλτης: Πάνω από 200.000 εργαστηριακές εξετάσεις για ζωονόσους το 2026

12:14

Η Ρωσία στρατολογεί δανούς πολίτες και σχεδιάζει σαμποτάζ στη Δανία

11:54

Βρήκατε μια ξένη τραπεζική κάρτα; Τι πρέπει να κάνετε

11:44

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη με τηλεδιοίκηση

11:42

Lavipharm: Ανάληψη καθηκόντων Chief Manufacturing & Operations Officer

11:31

Ο ΟΗΕ προβλέπει ένα φαινόμενο Ελ Νίνιο «πολύ ισχυρής έντασης» τους επόμενους πέντε μήνες

11:24

Γαλλικός Οργανισμός για την Υγεία: Οι «άτυπες ώρες» εργασίας βλάπτουν σοβαρά την υγεία των εργαζομένων

11:18

Η Ρωσία χαρακτήρισε «πειρατεία» την κατάσχεση πλοίου της από τη Νορβηγία

11:14

Τουρνάς: 3.250 πυρκαγιές στη φετινή αντιπυρική περίοδο - Στο 99,7% άμεση αντιμετώπιση

11:09

Νεπάλ: Στο επίκεντρο η αποκατάσταση των ζημιών - 20.000 σπίτια πρέπει να χτιστούν εκ νέου

11:05

Σε νέα φάση εισέρχεται ο Εθνικός Διάλογος για το Νέο Λύκειο και το Εθνικό Απολυτήριο

11:04

Χαρδαλιάς: «Το Αenaon γίνεται πράξη - Η πόλη ξανά στη θάλασσα»

10:58

Σκέρτσος: «Γιατί ο νέος πατριωτικός φόρος του Α. Τσίπρα είναι άλλη μια νέα αυταπάτη»

10:57

Στρατηγική συμφωνία Metlen και Coca Cola 3E για πράσινη ενέργεια

10:56

ΔΥΠΑ: Ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και ειδικοτήτων στην 57η «Ημέρα Καριέρας» στη Θεσσαλονίκη