Tip of the Day

e-αποδείξεις: Ποιες φέρνουν έκπτωση φόρου έως 2.000 ευρώ

17-12-2021 | 07:52
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
e-αποδείξεις: Ποιες φέρνουν έκπτωση φόρου έως 2.000 ευρώ, ποιες μετρούν διπλά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Έξτρα έκπτωση φόρου εισοδήματος που φθάνει έως 2.200 ευρώ το χρόνο φέρνουν οι ανατροπές στις ηλεκτρονικές αποδείξεις που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2022. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025:

1. Δαπάνες υγείας για τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών θα υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων εφόσον πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα. Η λίστα των δαπανών αυτών θα συνταχθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

2. Από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες που αφορούν τη στέγαση, τις μεταφορές, την αναψυχή, την εκπαίδευση, τις πολιτιστικές δραστηριόητες. Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία. Οι δαπάνες θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μετά από εισήγηση του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Η λίστα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου στους φορολογούμενους θα περιλαμβάνονται: δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού. Με την ενεργοποίηση του μέτρου οι φορολογούμενοι που θα ζητούν και θα παίρνουν αποδείξεις από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Ποιες αποδείξεις θα μετρούν διπλά

Τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Για παράδειγμα μια αμοιβή 100 ευρώ για ιατρική επίσκεψη εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα μετρά ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι διευκολύνονται στην κάλυψη του 30% του εισοδήματος τους με δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα και θα μπορούν να αποφύγουν το πέναλτι φόρου 22% στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:00

Δανία: Η κυβέρνηση θέλει να απαγορεύσει τα κινητά τηλέφωνα στο δημοτικό και το γυμνάσιο

19:32

Ζελένσκι: Ο Καναδάς συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία ένα μεγάλο πακέτο στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας

19:30

Ουκρανία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 34 τραυματίες σε ρωσική επιδρομή σε εμπορικό κέντρο

19:27

Σκέρτσος: «Μισθοί Πορτογαλίας και όχι Βουλγαρίας στην Ελλάδα το 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat»

19:24

Πολλά αμερικανικά αεροσκάφη υπέστησαν ζημιές από τους ιρανικούς βομβαρδισμούς στην Ιορδανία

19:12

Πτώση στις ευρωαγορές στον απόηχο της ΕΚΤ

19:09

Λάιεν για την 11η Σεπτεμβρίου: «Σε στιγμές κινδύνου, οι συμμαχίες και η ενότητά μας έχουν σημασία»

18:49

ΔΝΤ: Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται στο 3% το 2026, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί

18:46

Δένδιας: Κύπρος και Ελλάδα συνιστούν άξονα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο

18:38

Μητσοτάκης για τα μέτρα ΔΕΘ: «Ένα συνεκτικό σχέδιο για καλύτερα εισοδήματα και στήριξη της κοινωνίας»

18:37

ΔΥΠΑ: «Καθόλα νόμιμες οι διαδικασίες αποπεράτωσης του νέου κτιρίου - Προχωρούν κανονικά οι εργασίες»

18:33

Alpha Trust - Ανδρομέδα: Καθαρά κέρδη στα 2,34 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2026

18:18

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Οκτωβρίου

18:18

Ίλυδα: Ισχυρό άλμα 96,3% στα καθαρά κέρδη το α΄ εξάμηνο του 2026

18:15

Σκάλκος: Θα ξεπεράσουμε τον στόχο για άνοδο 40% στις ξένες επενδύσεις έως το 2030 - Η σημασία της ασιατικής στροφής

18:03

Χρηματιστήριο: Κράτησε «επαφή» με τις 2.700 μονάδες

18:02

Βαριές απώλειες -5% στα μέταλλα - Πτώση πάνω από 1% ο χρυσός

17:51

Ελβετία: Η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει την οικογενειακή κατάσταση του «διαζευγμένου» σε επίσημα έγγραφα

17:51

Σχέδια Βελτίωσης: Αυξημένες ανάγκες, συρρικνωμένος προϋπολογισμός

17:42

Στον αγιασμό του 2ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων ο Μητσοτάκης την Παρασκευή

17:30

Κεραμέως: Η μεγαλύτερη «Ημέρα Καριέρας» με περισσότερες από 2.500 θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη

17:29

Nasdaq: Επενδύει 100 εκατ. δολ. στη μητρική του Kraken - Έρχονται οι συναλλαγές «tokenized» μετοχών το 2027

17:24

ELPEN: Επένδυση 80 εκατ. ευρώ για το Athens LifeTech Park

17:14

Ξεκινά η υπογειοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ στον Δήμο Κηφισιάς

17:10

Wall Street: Ισχυρές απώλειες υπό τη σκιά του πετρελαίου - Βουτιά για Intel και Oracle

17:02

Συνάντηση Μητσοτάκη με τη δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ

16:58

Μιχαηλίδου: Ποιες είναι οι τρεις μεγάλες αλλαγές στην προσχολική αγωγή

16:58

Απόδραση στα ιαματικά λουτρά της Ελλάδας

16:42

ΗΠΑ: Οριακή πτώση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας - Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα οι απολύσεις

16:41

BRICS: Ο Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί την Ινδία για πρώτη φορά από το 2019