Tip of the Day

e-αποδείξεις: Ποιες φέρνουν έκπτωση φόρου έως 2.000 ευρώ

17-12-2021 | 07:52
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
e-αποδείξεις: Ποιες φέρνουν έκπτωση φόρου έως 2.000 ευρώ, ποιες μετρούν διπλά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Έξτρα έκπτωση φόρου εισοδήματος που φθάνει έως 2.200 ευρώ το χρόνο φέρνουν οι ανατροπές στις ηλεκτρονικές αποδείξεις που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2022. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025:

1. Δαπάνες υγείας για τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών θα υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων εφόσον πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα. Η λίστα των δαπανών αυτών θα συνταχθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

2. Από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες που αφορούν τη στέγαση, τις μεταφορές, την αναψυχή, την εκπαίδευση, τις πολιτιστικές δραστηριόητες. Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία. Οι δαπάνες θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μετά από εισήγηση του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Η λίστα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου στους φορολογούμενους θα περιλαμβάνονται: δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού. Με την ενεργοποίηση του μέτρου οι φορολογούμενοι που θα ζητούν και θα παίρνουν αποδείξεις από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Ποιες αποδείξεις θα μετρούν διπλά

Τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Για παράδειγμα μια αμοιβή 100 ευρώ για ιατρική επίσκεψη εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα μετρά ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι διευκολύνονται στην κάλυψη του 30% του εισοδήματος τους με δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα και θα μπορούν να αποφύγουν το πέναλτι φόρου 22% στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:07

«Λίγη σιωπή θα έκανε καλό» - Το σχόλιο Τραμπ για «πάγωμα» συζητήσεων με Ιράν

19:55

Κοντά σε IPO η Anthropic - Τι «σκανάρει»

19:41

Ευρωβαρόμετρο: Ελλείψεις δεξιοτήτων στο 34% των ΜμΕ στην Ελλάδα

19:27

Μητσοτάκης για Στενά του Ορμούζ: Επιστροφή στο προηγούμενο status quo - Εθνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο η ελληνόκτητη ναυτιλία

19:14

Κομισιόν: Το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική κλιμάκωση στον Λίβανο

19:00

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά τη διακοπή διαπραγματεύσεων Ιράν - ΗΠΑ: Διψήφιο άλμα για EasyJet και Softbank

18:49

Θεοδωρικάκος: Ενίσχυση της συνεργασίας με Βουλγαρία σε επενδύσεις, βιομηχανία, καινοτομία

18:38

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε ξερά χόρτα στους Αγίους Θεοδώρους

18:24

Η Berkshire Hathaway αποκτά την Taylor Morrison Home για 6,8 δισ. δολάρια

18:10

Λίβανος: Πολλοί τραυματίες και ζημιές σε νοσοκομείο από ισραηλινό πλήγμα

17:59

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Παναμά την Τρίτη

17:47

Έκρηξη σε φορτηγό πλοίο στον Περσικό Κόλπο

17:33

ΕΕ: Η Κύπρος εντάσσεται στο πρόγραμμα SAFE

17:19

Πολυτιμότερη εταιρία στην Ιαπωνία η SoftBank - Πήρε το στέμμα από Toyota

17:05

Stéphane Boujnah: Ένας σοσιαλιστής στο τιμόνι των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

16:52

Ήπια πτώση αλλά κοντά στη ζώνη των ρεκόρ η Wall Street

16:39

Καταρρέει η εκεχειρία Ιράν - ΗΠΑ: «Παγώνουν» οι επαφές

16:33

Πέθανε ο Μάριος Οικονόμου

16:19

Πώς αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος

16:05

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το πληθωριστικό σοκ

15:51

Κικίλιας: «Η Ελλάδα συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις στην παγκόσμια ναυτιλία»

15:39

Ισραήλ: Η γενική εισαγγελέας προειδοποιεί για την «αποξήλωση των δημοκρατικών θεσμών»

15:26

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με όρους οι πρώτοι 10 κατηγορούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις

15:14

Ιράν προς ΗΠΑ: «Παραβίαση της εκεχειρίας σε ένα μέτωπο αποτελεί παραβίαση σε όλα τα μέτωπα»

15:02

Έρευνα των βελγικών αρχών σε βάρος της Wise Europe για ξέπλυμα χρήματος

14:54

ΑΑΔΕ: Στοχευμένοι έλεγχοι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα - 110 παραβάσεις σε επιχειρήσεις εστίασης

14:43

Η ενασχόληση με καλλιτεχνικές δραστηριότητες φρενάρει τον ρυθμό της γήρανσης

14:28

ΠΟΕΕΤ για ξενοδοχοϋπαλλήλους: Από σήμερα αυξάνονται οι βασικοί μισθοί κατά 2%

14:20

Κρεμλίνο: «Στα όρια της πειρατείας» η σύλληψη ρωσικού τάνκερ από το γαλλικό πολεμικό ναυτικό

14:07

Η πόλη της Ευρώπης με τις 300 ημέρες λιακάδας τον χρόνο