Tip of the Day

e-αποδείξεις: Ποιες φέρνουν έκπτωση φόρου έως 2.000 ευρώ

17-12-2021 | 07:52
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
e-αποδείξεις: Ποιες φέρνουν έκπτωση φόρου έως 2.000 ευρώ, ποιες μετρούν διπλά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Έξτρα έκπτωση φόρου εισοδήματος που φθάνει έως 2.200 ευρώ το χρόνο φέρνουν οι ανατροπές στις ηλεκτρονικές αποδείξεις που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2022. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025:

1. Δαπάνες υγείας για τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών θα υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων εφόσον πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα. Η λίστα των δαπανών αυτών θα συνταχθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

2. Από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες που αφορούν τη στέγαση, τις μεταφορές, την αναψυχή, την εκπαίδευση, τις πολιτιστικές δραστηριόητες. Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία. Οι δαπάνες θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μετά από εισήγηση του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Η λίστα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου στους φορολογούμενους θα περιλαμβάνονται: δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού. Με την ενεργοποίηση του μέτρου οι φορολογούμενοι που θα ζητούν και θα παίρνουν αποδείξεις από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Ποιες αποδείξεις θα μετρούν διπλά

Τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Για παράδειγμα μια αμοιβή 100 ευρώ για ιατρική επίσκεψη εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα μετρά ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι διευκολύνονται στην κάλυψη του 30% του εισοδήματος τους με δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα και θα μπορούν να αποφύγουν το πέναλτι φόρου 22% στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:55

Apple: Μειώνει τις χρεώσεις στο App Store της ΕΕ

20:42

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγορούν το Ιράν ότι εκτόξευσε δύο πυραύλους στο έδαφός τους

20:27

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ΚΟ η Κασιμάτη - Παράδοση έδρας από Γεροβασίλη ζητά η Δούρου

20:26

Πετρέλαιο: Τρίτη ημέρα ανόδου καθώς «χλωμιάζει» η ειρηνευτική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

20:11

ΟΗΕ: Μόνο το 3% της καλλιεργήσιμης γης στη Γάζα παραμένει ακέραιο και προσβάσιμο

20:00

Ο πόλεμος της τεχνητής νοημοσύνης έχει νέο όπλο: Τα τρισεκατομμύρια της Κίνας

19:56

Ζελένσκι: Πρότεινε τον Χμάρα για τη θέση του υπουργού Άμυνας

19:48

Σίβηρη Χαλκιδικής: Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον κ. Κατσαφάδο αύριο στις πληγείσες περιοχές

19:38

Πυροσβεστική: Σε 47 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

19:27

Disney εναντίον Τραμπ: Στα δικαστήρια για το ABC και την ελευθερία του Τύπου - Ο παράγοντας Τζίμι Κίμελ

19:16

Μηνυτήρια αναφορά της Διοικήτριας της ΔΥΠΑ για απειλές κατά εργαζομένων στην Κηφισιά

19:04

ΥΠΕΝ: Το Antinero κρίνεται από τα στοιχεία και τα αποτελέσματά του

18:55

«Κόκκινο 5x5» στις ευρωαγορές - Πτωτικό σερί 9 μηνών

18:47

Νεκρός ναυτικός από επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

18:34

Τραμπ: «Δεν υπάρχουν συνομιλίες με Ιράν - Σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός και ανοικτά τα Στενά του Ορμούζ»

18:22

Δύο πύρινα μέτωπα στον Βόλο - Ήχησε το 112

18:10

Δήμας: «27 Αυγούστου το Μετρό φτάνει στην Καλαμαριά»

18:00

Επιστολή πρόθεσης εξαγοράς της NPI από Πλαστικά Κρήτης

17:56

Χρηματιστήριο: Η συσώρευση συνεχίζεται

17:53

Συρία: Παραμένει στη χώρα το πυρηνικό υλικό που εντοπίστηκε σε μυστική εγκατάσταση

17:51

Πτώση ελικοπτέρου στη Σίφνο: Επείγουσα οδηγία της ΑΠΑ για τα ελικόπτερα «Bell 206»

17:47

Klarna: Τα ισχυρά αποτελέσματα επισκιάστηκαν από την υποβάθμιση του guidance - «Βουτιά» 19% της μετοχής

17:33

Κολομβία: Πάνω από 9,5 δισ. δολάρια εκτιμώνται οι ζημιές από τον σεισμό

17:31

Στον Όμιλο Qualco μεγάλο έργο ψηφιακής χαρτογράφησης της ακίνητης περιουσίας του Υπ. Υγείας

17:17

Νέες σεισμικές δονήσεις στη Γρανάδα - Τρεις τραυματίες, ζημιές σε κτίρια

17:10

Νέο βήμα στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Ελλάδας

17:00

Επιδημία Έμπολα από τον ιό BDBV: 5.000 κρούσματα και 2.300 νεκροί μέχρι τώρα

16:53

«The Chios Festival»: Προσωπικότητες διεθνούς κύρους και καλλιτέχνες δίνουν το «παρών» στις 3/9 στη Χίο

16:51

Wall Street: Στα κόκκινα οι δείκτες καθώς βαθαίνει το sell-off ομολόγων

16:47

Ανθεκτικό το λιανεμπόριο: Άλμα 40,6% στην αξία των πωλήσεων από το 2019 λόγω ανατιμήσεων