Tip of the Day

e-αποδείξεις: Ποιες φέρνουν έκπτωση φόρου έως 2.000 ευρώ

17-12-2021 | 07:52
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
e-αποδείξεις: Ποιες φέρνουν έκπτωση φόρου έως 2.000 ευρώ, ποιες μετρούν διπλά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Έξτρα έκπτωση φόρου εισοδήματος που φθάνει έως 2.200 ευρώ το χρόνο φέρνουν οι ανατροπές στις ηλεκτρονικές αποδείξεις που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2022. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025:

1. Δαπάνες υγείας για τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών θα υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων εφόσον πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα. Η λίστα των δαπανών αυτών θα συνταχθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

2. Από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες που αφορούν τη στέγαση, τις μεταφορές, την αναψυχή, την εκπαίδευση, τις πολιτιστικές δραστηριόητες. Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία. Οι δαπάνες θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μετά από εισήγηση του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Η λίστα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου στους φορολογούμενους θα περιλαμβάνονται: δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού. Με την ενεργοποίηση του μέτρου οι φορολογούμενοι που θα ζητούν και θα παίρνουν αποδείξεις από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Ποιες αποδείξεις θα μετρούν διπλά

Τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Για παράδειγμα μια αμοιβή 100 ευρώ για ιατρική επίσκεψη εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα μετρά ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι διευκολύνονται στην κάλυψη του 30% του εισοδήματος τους με δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα και θα μπορούν να αποφύγουν το πέναλτι φόρου 22% στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:45

Άρση απαγόρευσης απόπλου για το «Tera Jet 2» μετά τη βλάβη στην Τήνο

21:32

Αμερικανικός όμιλος προσφέρει περίπου 2 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Νάπολι

20:54

Ζελένσκι: Η Μόσχα ετοιμάζει πλήγμα με τον πύραυλο «Ορέσνικ»

20:22

Γερμανία: Δεκάδες τραυματίες από μετωπική σύγκρουση δύο τραμ στο Ντίσελντορφ

20:01

Πολλά τα δισ. για αγροτικά προϊόντα στη συνάντηση Τραμπ - Σι στο Πεκίνο

19:47

Γάζα: Πέντε αστυνομικοί και ένας έφηβος σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα

19:25

Δημοσκοπήσεις: Παγιώνεται η πρωτιά της AfD

19:20

Στην εντατική μετά από σοβαρό τροχαίο ο πρώην ποδοσφαιριστής Μάριος Οικονόμου

19:17

Έμπολα: 10 αφρικανικές χώρες σε κίνδυνο να πληγούν από την επιδημία

18:59

Τραμπ στο Axios: «50/50» οι πιθανότητες συμφωνίας με το Ιράν - Θα αποφασίσω την Κυριακή

18:29

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση Σάντσεθ

18:18

Χεζμπολάχ: Το Ιράν δεν θα μας εγκαταλείψει

17:56

FT: ΗΠΑ και Ιράν κοντά σε παράταση της εκεχειρίας κατά 60 ημέρες

17:41

Τσάφος: Λογιστικό σφάλμα στη σύγκριση τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας- ΕΕ

17:30

Λίβανος: Νέες προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού για εκκένωση χωριών

17:15

Αυτοψία Ταχιάου στην κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στο Πήλιο

16:54

Τουρκία: «Ασέβεια» η απελευθέρωση Γιωτόπουλου

16:46

Σερβία: Αντικυβερνητική διαδήλωση διοργανώνουν οι φοιτητές στο Βελιγράδι

16:29

Απαγόρευση εισόδου σε γαλλικό έδαφος στον Ισραηλινό υπουργό Μπεν-Γκβίρ

16:21

Σαντορίνη: Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ σε 17 οικίες - Ελέγχθηκαν 68 άτομα και κατασχέθηκαν 4,7 κιλά κάνναβης

16:11

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες μέχρι 15 Ιουνίου - Οι τιμές, οι δηλώσεις και τα πρόστιμα

15:53

ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη η 56η «Ημέρα Καριέρας» για τη Γαλάζια Οικονομία στον Πειραιά

15:33

National Geographic: Ένα ελληνικό νησί στους 15 κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς του κόσμου

15:25

Τσουκαλάς: «Η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τον Ν. Ανδρουλάκη, για την προπαγάνδα και το ψευδοαφήγημα»

15:17

Ιράν: Η Τεχεράνη δεν θα συμβιβαστεί στο θέμα των δικαιωμάτων της

14:50

Ζελένσκι: Άδικο να μας χορηγηθεί καθεστώς συνδεδεμένου μέλους με ΕΕ

14:48

ΔΝΤ: Οι χώρες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δαπάνες τα επόμενα 15 χρόνια

14:24

Τουρκία: Κλιμακώνεται η κρίση στο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP - Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

13:59

Δέκα οι νεκροί σε λύκειο στην ανατολική Ουκρανία που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο

13:50

Το αβοκάντο ριζώνει στην Κρήτη: Πάνω από 15.000 στρέμματα καλλιεργειών στο νησί