Tip of the Day

Γονικές παροχές χρημάτων: Όλα τα μυστικά για να μην έχετε περιπέτειες με την Εφορία

07-12-2021 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γονικές παροχές χρημάτων: Όλα τα μυστικά για να μην έχετε περιπέτειες με την Εφορία
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τις δηλώσεις γονικών παροχών χρηματικών ποσών έχουν αρχίζει να «ψάχνουν» οι εφοριακοί αναζητώντας όσους έχουν υποβάλει το τελευταίο διάστημα με email τη δήλωση της δωρεάς, χωρίς να φαίνεται ότι η μεταβίβαση των χρημάτων έχει πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Η εφαρμογή του αφορολογήτου ορίου των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές σε συγγενείς της α’ κατηγορίας (γονείς, παιδιά, σύζυγοι, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια) έχει κινητοποιήσει χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους για να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο ή να αποκτήσουν κατοικία ή ακόμη και για να καλύψουν τεκμήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας πρώτος έλεγχος που έγινε στις δηλώσεις που υποβλήθηκαν με email στις Δ.Ο.Υ. έδειξε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι φορολογούμενοι ενώ είχαν δηλώσει τα χρηματικά ποσά που άλλαξαν χέρια, δεν είχαν συνυποβάλει με τη δήλωση το παραστατικό της τράπεζας που αποδεικνύει ότι η μεταφορά των χρημάτων έγινε μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν τώρα να προσκομίσουν το αποδεικτικό της τράπεζας που «ξέχασαν» να εμφανίσουν με τη δήλωση της γονικής παροχής. Όσοι όμως δεν θα είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η γονική παροχή των χρηματικών ποσών πραγματοποιήθηκε μέσω τραπεζικών λογαριασμών θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 10% από το πρώτο ευρώ.

Τα μυστικά

Οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν τις περιπέτειες με την Εφορία κατά τη γονική παροχή χρηματικών ποσών θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα εξής:

- Οποιαδήποτε δωρεά χρηματικού ποσού έως τις 800.000 ευρώ μεταξύ συζύγων ή από παππού – γιαγιά σε εγγόνι είναι πλέον αφορολόγητη.

- Αν το ποσό που δωρίζεται υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ, τότε φορολογείται με 10% μόνο το τμήμα του πάνω από τις 800.000 ευρώ. Για παράδειγμα σε γονική παροχή 900.000 ευρώ θα οφείλεται φόρος 10.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο 10% του υπερβάλλοντος ποσού των 100.000 ευρώ.

- Γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Δηλαδή τα χρήματα θα πρέπει να είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό.

- Καμία απαλλαγή δεν προβλέπεται και φορολογούνται με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ οι γονικές παροχές μετρητών, δηλαδή χρήματα που βρίσκονται…στο στρώμα.

- Τα παιδιά που λαμβάνουν χρήματα από τους γονείς τους μπορούν να επικαλούνται τις αφορολόγητες δωρεές των χρηματικών ποσών από τους γονείς τους και να καλύπτουν νόμιμα τα τεκμήρια απόκτησης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης. Για να μπορέσει κάποιος να κάνει στη φορολογική του δήλωση χρήση ποσού που έχει προέλθει από δωρεά ώστε να καλύψει τεκμήρια, αυτή θα πρέπει να δηλωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021.

- Οι γονείς, οι παππούδες ή οι γιαγιάδες που δίνουν χρήματα θα πρέπει να προσέξουν ώστε να καλύπτουν τα δωριζόμενα ποσά με βάση τα εισοδήματα και έσοδά τους, διότι οι συγκεκριμένες παροχές και δωρεές θεωρούνται γι’ αυτούς τεκμήρια και κινδυνεύουν να φορολογηθούν για τα χρήματα που δωρίζουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:23

Ισπανία: Πρώην υπουργός της κυβέρνσης Σάντσεθ καταδικάστηκε για διαφθορά

15:15

Mega deal στη φαρμακοβιομηχανία: Η AbbVie εξαγοράζει την Apogee Therapeutics έναντι 10,9 δισ. δολ.

15:09

ΥΠΑΝ: «Ναι» στο Σχέδιο Συμμετοχής του κοινού για το έργο «Prinos - Apollo CO2»

14:49

Το Lidl House Athens φέρνει μια νέα εμπειρία γεύσης και εκπαίδευσης στο κέντρο της Αθήνας

14:47

ΗΠΑ: Τα ζαχαρούχα ποτά στην παιδική ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης στην ενήλικη ζωή

14:43

Βανς: Επιστρέφουν οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ στο Ιράν - Μπήκαν τα θεμέλια για τελική συμφωνία

14:42

Ενίσχυση 8,65 εκατ. για τους Δήμους Μαγνησίας και Σποράδων – Στο τελικό στάδιο οι αποζημιώσεις

14:41

Μια δεκαετία χάους: Η Βρετανία ετοιμάζεται για τον έβδομο πρωθυπουργό της

14:27

Οι καλύτερες παραλίες στην Αίγινα

14:26

Πλεόνασμα 735,9 εκατ. στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών τον Απρίλιο - Αύξηση 9,5% στις εισπράξεις

14:22

Πέθανε ο Άλαν Γκρίνσπαν σε ηλικία 100 ετών

14:19

Booking.com: Οι ταξιδιώτες του 2026 στρέφονται σε πιο προσωπικές εμπειρίες

14:14

Ισπανία: Πειθαρχική δίωξη κατά του δικαστή που ηγείται έρευνας κατά της συζύγου του Σάντσεθ

14:04

Motor Oil: Εγκρίθηκε η επαναγορά ως 5 εκατ. ίδιων μετοχών

13:49

Ο Άντι Μπέρναμ επιβεβαίωσε πως θα είναι υποψήφιος διάδοχος του Στάρμερ

13:42

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Σχεδόν πλήρης η μετακύλιση των μειώσεων ΦΠΑ στις τιμές την περίοδο 2022-2023

13:39

Κικίλιας: «Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα της κοινωνίας»

13:36

Λαγοκέφαλοι: Έρχεται επιδότηση των ψαράδων - Πάνω από 4,73 ευρώ το κιλό

13:29

Παραίτηση Στάρμερ: Ο Φάρατζ ζητά εκλογές «το συντομότερο δυνατόν»

13:21

Παπαστεργίου: Πάνω από 250.000 χρήστες στο «posokanei» - Ποιες νέες λειτουργίες και ψηφιακές υπηρεσίες έρχονται

13:17

Σχοινάς: «Αναγκαία μια συνολική απάντηση στα προβλήματα της ελληνικής αλιείας»

13:13

Καιρός: Θα φτάσει στη χώρα μας το ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα;

13:10

Εικόνες της Getty Images στο ChatGPT: Deal με OpenAI - Σε προσυνεδριακό ράλι 200% η μετοχή

13:09

Μαρινάκης για Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: «Δεν τίθεται θέμα διαγραφής από τη ΝΔ»

12:52

Πώς θα επιλεγεί ο διάδοχος του Στάρμερ

12:45

Αυξημένες οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για το έτος 2025

12:41

Λάιεν για Στάρμερ: Συνέβαλε στην ενίσχυση της ασφάλειας Ευρώπης και Ουκρανίας

12:32

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Εθνικό Διάλογο της νέας ΚΑΠ 2028-2034

12:27

Νέα ευρωπαϊκή οδηγία αλλάζει την εξωδικαστική επίλυση διαφορών

12:22

Οι προκλήσεις που είναι μπροστά: Παιδεία, υγεία και κλιματική κρίση