Tip of the Day

Τρίτη δόση εμβολίου: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε 

05-11-2021 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τρίτη δόση εμβολίου: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε 

Ανοίγει σήμερα, Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου έναντι του κορονοϊου, για όλους τους ενήλικους πολίτες κάτω των 50 ετών.

Η απόφαση ελήφθη από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατά την τακτική συνεδρίαση της Τρίτης (2/11). Η επαναληπτική (τρίτη) δόση χορηγείται από τις αρχές Σεπτεμβρίου σε πολίτες άνω των 50 ετών, σε άτομα με συνυπάρχοντα νοσήματα και στους υγειονομικούς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με τα σκευάσματα της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca και ήδη την έχουν λάβει περισσότεροι από 350.000 πολίτες. Σήμερα ανοίγει και η πλατφόρμα για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ο κατάλληλος χρόνος και το σκεύασμα

Η ενισχυτική δόση χορηγείται αφού έχει περάσει ένα εξάμηνο από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Εξαίρεση αποτελούν όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, οι οποίοι συστήνεται να επανεμβολιάζονται δυο μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού τους.
Για τους πολίτες που τους έχει χορηγηθεί το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση μπορεί να διενεργείται είτε με το ίδιο εμβόλιο, είτε με αυτό της Pfizer. Στους υπόλοιπους πολίτες προς το παρόν χορηγείται μόνο το εμβόλιο της Pfizer.

Η δυνατότητα εμβολιασμών με Moderna, ως αναμνηστική δόση, θα δοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς απαιτούνται κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις στο σύστημα. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι αλλάζει η δοσολογία του. Ενώ ήταν γύρω στα 100 μικρογραμμάρια κατά τον βασικό εμβολιασμό, για τον επανεμβολιασμό συστήνεται η μισή δόση, δηλαδή τα 50 μικρογραμμάρια.

Πώς θα κλείσετε ραντεβού

Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα να προγραμματιστεί ραντεβού όταν έχει παρέλθει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα από το βασικό εμβολιασμό.
Κατά την αναζήτηση των ραντεβού, δίπλα από κάθε εμβολιαστικό κέντρο θα εμφανίζεται το είδος του εμβολίου που διενεργείται, έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να επιλέγουν όποιο επιθυμούν να τους χορηγηθεί ως επαναληπτική δόση, ανεξάρτητα από το ποιο έλαβαν κατά το βασικό εμβολιασμό τους.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την πρακτική συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων για την ενισχυτική δόση -όχι μόνο ως επιτρεπτή αλλά και ως ιδιαίτερα αποτελεσματική- δίνοντας το «πράσινο» φως σε ενήλικες που πληρούν τα κριτήρια να επιλέξουν ένα διαφορετικό εμβόλιο από αυτό που τους χορηγήθηκε κατά τον αρχικό εμβολιασμό τους.

Γιατί είναι απαραίτητη η ενίσχυση

Ο επανεμβολιασμός κρίνεται αναγκαίος αφενός για την προστασία του ίδιου του εμβολιασθέντα από σοβαρή νόσηση και θάνατο, αφετέρου για την διατήρηση του επιπέδου της ανοσίας στην κοινότητα.

Εξαιτίας των νέων παραλλαγών που είναι πιο μεταδοτικές και μπορούν να διαφεύγουν σε κάποιον βαθμό της ανοσιακής απάντησης, αλλά και λόγω του ότι η ανοσία -μέσω εμβολίου ή νόσησης- απέναντι στους κορονοϊούς γενικότερα εξασθενεί σχετικά γρήγορα, ο ιός μπορεί να μολύνει ακόμη και άτομα που έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί πλήρως. Εντούτοις, φαίνεται ότι -ακόμα και απέναντι σε μια τόσο μεταδοτική παραλλαγή όπως η Δέλτα- η ενισχυτική δόση επιφέρει σημαντική αύξηση των αντισωμάτων σε όσους χορηγείται και αποτρέπει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την πιθανότητα λοίμωξης έπειτα από έκθεση στον ιό, καθώς και τη σοβαρή νόσηση.

Στοιχεία από το Ισραήλ, όπου έχουν λάβει την ενισχυτική δόση περίπου τέσσερα εκατομμύρια πολίτες άνω των 16 ετών, καταδεικνύουν ότι τα άτομα αυτά έχουν -ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα- 8 έως 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν, σε σχέση με όσους έχουν λάβει τις δύο δόσεις και 20 έως 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους. Παρόμοια είναι τα ποσοστά και για τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης.

Όπως έχει δηλώσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, ένα άτομο που έχει εμβολιαστεί δεν είναι απροστάτευτο στους 6 μήνες: «Είναι προστατευμένο και υπάρχουν μελέτες που παρατείνουν και για αρκετούς μήνες επιπλέον την προστασία. Αλλά από τη στιγμή που δεν ξέρουμε και ποιο είναι το ακριβές επίπεδο προστασίας, δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν που να μην ενισχυθεί με μία δόση».

Στο μεταξύ, ο επιστημονικός διάλογος σχετικά με το ενδεχόμενο να τεθούν νέες προϋποθέσεις για τον ορισμό του «πλήρως εμβολιασμένου» στο μέλλον και να επιβληθεί ανανέωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, έχει ανοίξει σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναφορικά με τη χώρα μας, σύμφωνα με το ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριο Θεμιστοκλέους, οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:57

Όλα τα μάτια στο Ιράν κι ο Ερντογάν εκτός - Νέο αίμα στο Μαξίμου - Χωρίς Καρυστιανού φέτος τα Τέμπη

07:52

Οι πρώτες αντιδράσεις της Ευρώπης στην κρίση της Μέσης Ανατολής

07:41

Μέση Ανατολή: Κρίσιμη Δευτέρα για αγορές και ελληνική οικονομία

07:39

Τραμπ: Ο πόλεμος στο Ιράν μπορεί να διαρκέσει «4 εβδομάδες ή λιγότερο»

07:28

Τι έρχεται στην αγορά των Logistics - Η τάση, τα ενοίκια, τα projects

07:20

Επιθετικό «μπάσιμο» της Alpha Bank στα ακίνητα

07:14

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται διπλάσιος φόρος για κλειστά ακίνητα τραπεζών και servicers

07:10

Με κομμένη ανάσα - Η αμήχανη ΕΕ - Τα δύσκολα για τη Ναυτιλία

23:58

Ανδρουλάκης: Όλοι όσοι ζητούν ένα κράτος δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και προσωπικής ελευθερίας, τώρα ήρθε η ώρα να ακουστούν

23:37

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι έχει καταστρέψει σχεδόν τα μισά αποθέματα πυραύλων του Ιράν

23:15

Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακή προσέλευση Βαλκάνιων εμπορικών επισκεπτών στην Artozyma

22:48

ΥΠΠΟ: Τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας στους Φιλίππους το 2025

22:17

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 20χρονη η οποία εμπλέκεται σε περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών

21:47

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 34χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της συντρόφου του

21:18

Σχεδόν 18 χιλιάδες φορτία ελέγχθηκαν το 2025 στους Συνοριακούς Σταθμούς Κτηνιατρικού Ελέγχου

21:06

Παρέμβαση Ταγιάνι στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

20:59

Αυστρία: Η Austrian Airlines απομακρύνει από το Ομάν εργαζόμενους της Lufthansa

20:30

Ιράν: Διακόπηκε η μετάδοση της κρατικής τηλεόραση της οποίας η έδρα στην Τεχεράνη έγινε στόχος πληγμάτων

20:23

Αραγτσί: Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις

20:12

ΗΠΑ: Μόλις ένας στους τέσσερις Αμερικανούς τάσσεται υπέρ των επιθέσεων στο Ιράν

20:01

Ρωσία: Μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ θα οδηγήσει σε σημαντικές ανισορροπίες στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας

19:42

Τραμπ: Οι ΗΠΑ «κατέστρεψαν και βύθισαν» εννέα ιρανικά πολεμικά πλοία

19:24

Νετανιάχου: Οι ισραηλινές επιθέσεις στην Τεχεράνη θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες

19:16

ΗΠΑ: Δύο νεκροί από πυροβολισμούς σε μπαρ στο Όστιν του Τέξας

18:44

Τραμπ: Έχω συμφωνήσει να μιλήσω με τους Ιρανούς - Οι προηγούμενοι έκαναν τον έξυπνο

18:29

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Με την αποχώρηση του Χαμενεΐ, αναδύεται μια ανανεωμένη ελπίδα για τον λαό του Ιράν

18:00

Χρηματιστήριο Αθηνών: Από τον «κόκκινο Φλεβάρη» στον εμπόλεμο Μάρτιο

17:52

Κικίλιας: Σε αυξημένη επιφυλακή το υπ. Ναυτιλίας για τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ

17:46

Συνελήφθη ο σύντροφός της 31χρονης εγκύου που βρέθηκε νεκρή στον Κολωνό

17:22

Μέση Ανατολή: Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η σύγκρουση