Tip of the Day

Τρίτη δόση εμβολίου: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε 

05-11-2021 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τρίτη δόση εμβολίου: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε 
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ανοίγει σήμερα, Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου έναντι του κορονοϊου, για όλους τους ενήλικους πολίτες κάτω των 50 ετών.

Η απόφαση ελήφθη από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατά την τακτική συνεδρίαση της Τρίτης (2/11). Η επαναληπτική (τρίτη) δόση χορηγείται από τις αρχές Σεπτεμβρίου σε πολίτες άνω των 50 ετών, σε άτομα με συνυπάρχοντα νοσήματα και στους υγειονομικούς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με τα σκευάσματα της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca και ήδη την έχουν λάβει περισσότεροι από 350.000 πολίτες. Σήμερα ανοίγει και η πλατφόρμα για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ο κατάλληλος χρόνος και το σκεύασμα

Η ενισχυτική δόση χορηγείται αφού έχει περάσει ένα εξάμηνο από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Εξαίρεση αποτελούν όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, οι οποίοι συστήνεται να επανεμβολιάζονται δυο μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού τους.
Για τους πολίτες που τους έχει χορηγηθεί το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση μπορεί να διενεργείται είτε με το ίδιο εμβόλιο, είτε με αυτό της Pfizer. Στους υπόλοιπους πολίτες προς το παρόν χορηγείται μόνο το εμβόλιο της Pfizer.

Η δυνατότητα εμβολιασμών με Moderna, ως αναμνηστική δόση, θα δοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς απαιτούνται κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις στο σύστημα. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι αλλάζει η δοσολογία του. Ενώ ήταν γύρω στα 100 μικρογραμμάρια κατά τον βασικό εμβολιασμό, για τον επανεμβολιασμό συστήνεται η μισή δόση, δηλαδή τα 50 μικρογραμμάρια.

Πώς θα κλείσετε ραντεβού

Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα να προγραμματιστεί ραντεβού όταν έχει παρέλθει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα από το βασικό εμβολιασμό.
Κατά την αναζήτηση των ραντεβού, δίπλα από κάθε εμβολιαστικό κέντρο θα εμφανίζεται το είδος του εμβολίου που διενεργείται, έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να επιλέγουν όποιο επιθυμούν να τους χορηγηθεί ως επαναληπτική δόση, ανεξάρτητα από το ποιο έλαβαν κατά το βασικό εμβολιασμό τους.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την πρακτική συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων για την ενισχυτική δόση -όχι μόνο ως επιτρεπτή αλλά και ως ιδιαίτερα αποτελεσματική- δίνοντας το «πράσινο» φως σε ενήλικες που πληρούν τα κριτήρια να επιλέξουν ένα διαφορετικό εμβόλιο από αυτό που τους χορηγήθηκε κατά τον αρχικό εμβολιασμό τους.

Γιατί είναι απαραίτητη η ενίσχυση

Ο επανεμβολιασμός κρίνεται αναγκαίος αφενός για την προστασία του ίδιου του εμβολιασθέντα από σοβαρή νόσηση και θάνατο, αφετέρου για την διατήρηση του επιπέδου της ανοσίας στην κοινότητα.

Εξαιτίας των νέων παραλλαγών που είναι πιο μεταδοτικές και μπορούν να διαφεύγουν σε κάποιον βαθμό της ανοσιακής απάντησης, αλλά και λόγω του ότι η ανοσία -μέσω εμβολίου ή νόσησης- απέναντι στους κορονοϊούς γενικότερα εξασθενεί σχετικά γρήγορα, ο ιός μπορεί να μολύνει ακόμη και άτομα που έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί πλήρως. Εντούτοις, φαίνεται ότι -ακόμα και απέναντι σε μια τόσο μεταδοτική παραλλαγή όπως η Δέλτα- η ενισχυτική δόση επιφέρει σημαντική αύξηση των αντισωμάτων σε όσους χορηγείται και αποτρέπει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την πιθανότητα λοίμωξης έπειτα από έκθεση στον ιό, καθώς και τη σοβαρή νόσηση.

Στοιχεία από το Ισραήλ, όπου έχουν λάβει την ενισχυτική δόση περίπου τέσσερα εκατομμύρια πολίτες άνω των 16 ετών, καταδεικνύουν ότι τα άτομα αυτά έχουν -ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα- 8 έως 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν, σε σχέση με όσους έχουν λάβει τις δύο δόσεις και 20 έως 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους. Παρόμοια είναι τα ποσοστά και για τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης.

Όπως έχει δηλώσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, ένα άτομο που έχει εμβολιαστεί δεν είναι απροστάτευτο στους 6 μήνες: «Είναι προστατευμένο και υπάρχουν μελέτες που παρατείνουν και για αρκετούς μήνες επιπλέον την προστασία. Αλλά από τη στιγμή που δεν ξέρουμε και ποιο είναι το ακριβές επίπεδο προστασίας, δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν που να μην ενισχυθεί με μία δόση».

Στο μεταξύ, ο επιστημονικός διάλογος σχετικά με το ενδεχόμενο να τεθούν νέες προϋποθέσεις για τον ορισμό του «πλήρως εμβολιασμένου» στο μέλλον και να επιβληθεί ανανέωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, έχει ανοίξει σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναφορικά με τη χώρα μας, σύμφωνα με το ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριο Θεμιστοκλέους, οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:28

Μπέρναμ: «Θα θέτω πάντοτε τα συμφέροντα της Βρετανίας πάνω απ’ όλα»

18:09

Πεσκόφ: «Πρόωρο να σχολιάσουμε τις πληροφορίες για παύση των εναέριων επιθέσεων»

17:49

Θεσσαλονίκη: Οριοθετήθηκαν δύο πυρκαγιές σε Πυλαία και Μονόλοφο Ωραιόκαστρου

17:38

Κίνα: Δέκα νεκροί από ξαφνική πλημμύρα στα βορειοδυτικά - Συναγερμός για τον τυφώνα Νουλ

17:17

Βερολίνο: «Τρομοκρατική ενέργεια» η επίθεση στο Pride - Έρευνες για εντοπισμό του δράστη

17:02

Τράπεζες και επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες στον επανεξοπλισμό της Ευρώπης

16:49

Δύο συλλήψεις για σχεδιαζόμενη επίθεση με χειροβομβίδα στην Αττική - Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

16:32

Tasnim: Έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ που προσέκρουσε σε νάρκη

16:16

Άντι Μπέρναμ: Ο πρώτος Βρετανός Πρωθυπουργός που στηρίζει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

16:06

Η Ινδία εξασφάλισε χαμηλότερους δασμούς έπειτα από συνομιλίες με τις ΗΠΑ

15:51

Σάντσεθ: Έκκληση για εθνική «συμφωνία» απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

15:31

Ιράν: «Οι ΗΠΑ δεν μας βομβαρδίζουν, οπότε σταματάμε τις επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου»

15:20

Από τη Μόνα Λίζα μέχρι την Έναστρη Νύχτα: Οι άγνωστες ιστορίες πίσω από τα διασημότερα έργα τέχνης

15:07

UniCredit - Commerzbank: Ο Ορσέλ βλέπει περιθώριο συμφωνίας με τη γερμανική κυβέρνηση

14:49

Το δύσκολο καλοκαίρι του Ζελένσκι

14:23

Κικίλιας από Ζάκυνθο: «Υλοποιούνται λιμενικά έργα στο νησί για πρώτη φορά μετά το 1999»

14:13

ΟΣΔΕ 2026: Ψηφίστηκαν οι ευθύνες - Aναμένονται οι κανόνες

13:52

Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Φθιώτιδα

13:40

Πόροι 3,4 δισ. ευρώ για 901 έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε πάνω από 170 δήμους

13:24

Χαρδαλιάς: «Είμαστε στα μισά της θητείας μας και το 58,8% του σχεδίου μας ήδη υλοποιείται»

13:03

Το αναπτυξιακό στοίχημα της ΔΕΘ - Το σχέδιο για τις επενδύσεις μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

12:49

Η Εθνική Ομάδα πόλο κατέκτησε το World Cup - Συγχαρητήρια από Μητσοτάκη, Τασούλα

12:38

Ρουμανία: F-16 κατέρριψε drone που παραβίασε τον εναέριο χώρο της

12:22

Η τιμή του κακάο υποχωρεί, αλλά η σοκολάτα παραμένει ακριβή

11:58

Μητσοτάκης για Όλυμπο: «Εθνική επιτυχία πρώτου μεγέθους η ένταξη στην Unesco»

11:43

NYT: Ο Τραμπ αναστέλλει προσωρινά μεγάλη επίθεση κατά του Ιράν

11:30

Επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 1.354 θάνατοι επί συνόλου 3.075 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

11:10

H ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco

10:51

Σε διαδικασία αναζωογόνησης οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας

10:34

ΗΠΑ: Εφετείο απορρίπτει διάταγμα Τραμπ για την επιστολική ψήφο σε 23 πολιτείες