Tip of the Day

Τρίτη δόση εμβολίου: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε 

05-11-2021 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τρίτη δόση εμβολίου: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε 

Ανοίγει σήμερα, Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου έναντι του κορονοϊου, για όλους τους ενήλικους πολίτες κάτω των 50 ετών.

Η απόφαση ελήφθη από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατά την τακτική συνεδρίαση της Τρίτης (2/11). Η επαναληπτική (τρίτη) δόση χορηγείται από τις αρχές Σεπτεμβρίου σε πολίτες άνω των 50 ετών, σε άτομα με συνυπάρχοντα νοσήματα και στους υγειονομικούς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με τα σκευάσματα της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca και ήδη την έχουν λάβει περισσότεροι από 350.000 πολίτες. Σήμερα ανοίγει και η πλατφόρμα για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ο κατάλληλος χρόνος και το σκεύασμα

Η ενισχυτική δόση χορηγείται αφού έχει περάσει ένα εξάμηνο από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Εξαίρεση αποτελούν όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, οι οποίοι συστήνεται να επανεμβολιάζονται δυο μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού τους.
Για τους πολίτες που τους έχει χορηγηθεί το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση μπορεί να διενεργείται είτε με το ίδιο εμβόλιο, είτε με αυτό της Pfizer. Στους υπόλοιπους πολίτες προς το παρόν χορηγείται μόνο το εμβόλιο της Pfizer.

Η δυνατότητα εμβολιασμών με Moderna, ως αναμνηστική δόση, θα δοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς απαιτούνται κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις στο σύστημα. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι αλλάζει η δοσολογία του. Ενώ ήταν γύρω στα 100 μικρογραμμάρια κατά τον βασικό εμβολιασμό, για τον επανεμβολιασμό συστήνεται η μισή δόση, δηλαδή τα 50 μικρογραμμάρια.

Πώς θα κλείσετε ραντεβού

Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα να προγραμματιστεί ραντεβού όταν έχει παρέλθει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα από το βασικό εμβολιασμό.
Κατά την αναζήτηση των ραντεβού, δίπλα από κάθε εμβολιαστικό κέντρο θα εμφανίζεται το είδος του εμβολίου που διενεργείται, έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να επιλέγουν όποιο επιθυμούν να τους χορηγηθεί ως επαναληπτική δόση, ανεξάρτητα από το ποιο έλαβαν κατά το βασικό εμβολιασμό τους.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την πρακτική συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων για την ενισχυτική δόση -όχι μόνο ως επιτρεπτή αλλά και ως ιδιαίτερα αποτελεσματική- δίνοντας το «πράσινο» φως σε ενήλικες που πληρούν τα κριτήρια να επιλέξουν ένα διαφορετικό εμβόλιο από αυτό που τους χορηγήθηκε κατά τον αρχικό εμβολιασμό τους.

Γιατί είναι απαραίτητη η ενίσχυση

Ο επανεμβολιασμός κρίνεται αναγκαίος αφενός για την προστασία του ίδιου του εμβολιασθέντα από σοβαρή νόσηση και θάνατο, αφετέρου για την διατήρηση του επιπέδου της ανοσίας στην κοινότητα.

Εξαιτίας των νέων παραλλαγών που είναι πιο μεταδοτικές και μπορούν να διαφεύγουν σε κάποιον βαθμό της ανοσιακής απάντησης, αλλά και λόγω του ότι η ανοσία -μέσω εμβολίου ή νόσησης- απέναντι στους κορονοϊούς γενικότερα εξασθενεί σχετικά γρήγορα, ο ιός μπορεί να μολύνει ακόμη και άτομα που έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί πλήρως. Εντούτοις, φαίνεται ότι -ακόμα και απέναντι σε μια τόσο μεταδοτική παραλλαγή όπως η Δέλτα- η ενισχυτική δόση επιφέρει σημαντική αύξηση των αντισωμάτων σε όσους χορηγείται και αποτρέπει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την πιθανότητα λοίμωξης έπειτα από έκθεση στον ιό, καθώς και τη σοβαρή νόσηση.

Στοιχεία από το Ισραήλ, όπου έχουν λάβει την ενισχυτική δόση περίπου τέσσερα εκατομμύρια πολίτες άνω των 16 ετών, καταδεικνύουν ότι τα άτομα αυτά έχουν -ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα- 8 έως 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν, σε σχέση με όσους έχουν λάβει τις δύο δόσεις και 20 έως 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους. Παρόμοια είναι τα ποσοστά και για τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης.

Όπως έχει δηλώσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, ένα άτομο που έχει εμβολιαστεί δεν είναι απροστάτευτο στους 6 μήνες: «Είναι προστατευμένο και υπάρχουν μελέτες που παρατείνουν και για αρκετούς μήνες επιπλέον την προστασία. Αλλά από τη στιγμή που δεν ξέρουμε και ποιο είναι το ακριβές επίπεδο προστασίας, δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν που να μην ενισχυθεί με μία δόση».

Στο μεταξύ, ο επιστημονικός διάλογος σχετικά με το ενδεχόμενο να τεθούν νέες προϋποθέσεις για τον ορισμό του «πλήρως εμβολιασμένου» στο μέλλον και να επιβληθεί ανανέωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, έχει ανοίξει σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναφορικά με τη χώρα μας, σύμφωνα με το ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριο Θεμιστοκλέους, οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:28

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία για τον επόμενο γύρο συνομιλιών για την Ουκρανία

13:24

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εξέταση για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στον κλάδο των εμβασμάτων

13:19

Επίτροπος Άμυνας ΕΕ: Η Ευρώπη χρειάζεται μία αμυντική ένωση

13:09

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη με εκπροσώπους κτηνοτρόφων στο Μέγαρο Μαξίμου

13:01

Νέος πρόεδρος στον Σύλλογο Θυμάτων Τεμπών ο Παύλος Ασλανίδης

13:01

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» από εφετείο για απελάσεις μεταναστών που είχαν ειδικό καθεστώς προσωρινής προστασίας

12:59

Οι 10 υπουργοί που θα συνοδεύσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα

12:55

Freenow by Lyft: Ζητά ίσους και σαφείς κανόνες για όλες τις πλατφόρμες

12:47

Υψηλότερα από τα συμβατικά τα ασφάλιστρα ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη

12:44

Διευκρινίσεις των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας για τα προγράμματα κατάρτισης

12:43

Mark Dixon (IWG): Δέκα κορυφαίες συμβουλές καριέρας και επιχειρηματικότητας

12:42

Έρευνα ΙΕΛΚΑ σε λιανεμπόριο και βιομηχανία: Προσδοκίες για περιορισμένη ανάπτυξη το 2026 σε πωλήσεις και όγκο

12:40

Η απόφαση του Αρείου Πάγου, ο «Ηρακλής» και το κόστος της αδράνειας...

12:38

Κοντογεώργης για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία και αποφυγή εντάσεων

12:36

Optima bank: Τριπλή διάκριση στα Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ 2025

12:33

ΕΛΕΤΑΕΝ: Οι οριζόντιοι αποκλεισμοί περιοχών με υψηλό αιολικό δυναμικό αυξάνουν το κόστος ενέργειας

12:23

Αύξηση 2,3% του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής το 2025

12:20

Η Snappi φέρνει Αποταμιευτικό Λογαριασμό με ετήσιο επιτόκιο 1%

12:12

Bloomberg: «Αγκάθια» στο μπλόκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο Ελλάδα και Μάλτα - Τι φοβούνται

12:01

«Προλαμβάνω»: Ξεκίνησε το δωρεάν πρόγραμμα για την παχυσαρκία σε πανεπιστημιακές κλινικές

11:50

Ουκρανία: Ρωσικό χτύπημα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Οδησσό

11:47

Ιράν: Καλεί τις ΗΠΑ να αντισταθούν σε «καταστροφικές επιρροές» ενόψει της συνάντησης Νετανιάχου-Τραμπ

11:40

Στα 1,35 δισ. ευρώ τα κέρδη της Monte dei Paschi το δ΄ τρίμηνο

11:35

Barclays: Επιστρέφει πάνω από 15 δισ. λίρες στους μετόχους μέχρι το 2028

11:31

Σκέρτσος: Σε σταθερή τροχιά προόδου στα ζητήματα κράτους δικαίου - διαφάνειας

11:17

Πτώση 61,4% στα κέρδη της Honda με«βαρίδι» δασμούς και εξασθένιση ζήτησης EV

11:16

ΧΑ: Νέες πιέσεις στις τράπεζες, στήριξη στον Γενικό Δείκτη από την Coca-Cola HBC

11:10

Τζούρος (Πειραιώς): Η Ελλάδα αποτελεί μια ώριμη και ελκυστική επενδυτική ευκαιρία - Ενίσχυση σχέσεων με Γαλλία

11:01

Τα METRO Cash & Carry στη HO.RE.CA. 2026: Ο One Stop Shop προορισμός για κάθε επαγγελματία της φιλοξενίας και της εστίασης

10:59

Ο κατάσκοπος, η κόντρα με Βενιζέλο και οι νέες γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ