Tip of the Day

Τρίτη δόση εμβολίου: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε 

05-11-2021 | 07:38
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρίτη δόση εμβολίου: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε 

Ανοίγει σήμερα, Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου έναντι του κορονοϊου, για όλους τους ενήλικους πολίτες κάτω των 50 ετών.

Η απόφαση ελήφθη από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατά την τακτική συνεδρίαση της Τρίτης (2/11). Η επαναληπτική (τρίτη) δόση χορηγείται από τις αρχές Σεπτεμβρίου σε πολίτες άνω των 50 ετών, σε άτομα με συνυπάρχοντα νοσήματα και στους υγειονομικούς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με τα σκευάσματα της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca και ήδη την έχουν λάβει περισσότεροι από 350.000 πολίτες. Σήμερα ανοίγει και η πλατφόρμα για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ο κατάλληλος χρόνος και το σκεύασμα

Η ενισχυτική δόση χορηγείται αφού έχει περάσει ένα εξάμηνο από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Εξαίρεση αποτελούν όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, οι οποίοι συστήνεται να επανεμβολιάζονται δυο μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού τους.
Για τους πολίτες που τους έχει χορηγηθεί το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση μπορεί να διενεργείται είτε με το ίδιο εμβόλιο, είτε με αυτό της Pfizer. Στους υπόλοιπους πολίτες προς το παρόν χορηγείται μόνο το εμβόλιο της Pfizer.

Η δυνατότητα εμβολιασμών με Moderna, ως αναμνηστική δόση, θα δοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς απαιτούνται κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις στο σύστημα. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι αλλάζει η δοσολογία του. Ενώ ήταν γύρω στα 100 μικρογραμμάρια κατά τον βασικό εμβολιασμό, για τον επανεμβολιασμό συστήνεται η μισή δόση, δηλαδή τα 50 μικρογραμμάρια.

Πώς θα κλείσετε ραντεβού

Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα να προγραμματιστεί ραντεβού όταν έχει παρέλθει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα από το βασικό εμβολιασμό.
Κατά την αναζήτηση των ραντεβού, δίπλα από κάθε εμβολιαστικό κέντρο θα εμφανίζεται το είδος του εμβολίου που διενεργείται, έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να επιλέγουν όποιο επιθυμούν να τους χορηγηθεί ως επαναληπτική δόση, ανεξάρτητα από το ποιο έλαβαν κατά το βασικό εμβολιασμό τους.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την πρακτική συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων για την ενισχυτική δόση -όχι μόνο ως επιτρεπτή αλλά και ως ιδιαίτερα αποτελεσματική- δίνοντας το «πράσινο» φως σε ενήλικες που πληρούν τα κριτήρια να επιλέξουν ένα διαφορετικό εμβόλιο από αυτό που τους χορηγήθηκε κατά τον αρχικό εμβολιασμό τους.

Γιατί είναι απαραίτητη η ενίσχυση

Ο επανεμβολιασμός κρίνεται αναγκαίος αφενός για την προστασία του ίδιου του εμβολιασθέντα από σοβαρή νόσηση και θάνατο, αφετέρου για την διατήρηση του επιπέδου της ανοσίας στην κοινότητα.

Εξαιτίας των νέων παραλλαγών που είναι πιο μεταδοτικές και μπορούν να διαφεύγουν σε κάποιον βαθμό της ανοσιακής απάντησης, αλλά και λόγω του ότι η ανοσία -μέσω εμβολίου ή νόσησης- απέναντι στους κορονοϊούς γενικότερα εξασθενεί σχετικά γρήγορα, ο ιός μπορεί να μολύνει ακόμη και άτομα που έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί πλήρως. Εντούτοις, φαίνεται ότι -ακόμα και απέναντι σε μια τόσο μεταδοτική παραλλαγή όπως η Δέλτα- η ενισχυτική δόση επιφέρει σημαντική αύξηση των αντισωμάτων σε όσους χορηγείται και αποτρέπει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την πιθανότητα λοίμωξης έπειτα από έκθεση στον ιό, καθώς και τη σοβαρή νόσηση.

Στοιχεία από το Ισραήλ, όπου έχουν λάβει την ενισχυτική δόση περίπου τέσσερα εκατομμύρια πολίτες άνω των 16 ετών, καταδεικνύουν ότι τα άτομα αυτά έχουν -ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα- 8 έως 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν, σε σχέση με όσους έχουν λάβει τις δύο δόσεις και 20 έως 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους. Παρόμοια είναι τα ποσοστά και για τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης.

Όπως έχει δηλώσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, ένα άτομο που έχει εμβολιαστεί δεν είναι απροστάτευτο στους 6 μήνες: «Είναι προστατευμένο και υπάρχουν μελέτες που παρατείνουν και για αρκετούς μήνες επιπλέον την προστασία. Αλλά από τη στιγμή που δεν ξέρουμε και ποιο είναι το ακριβές επίπεδο προστασίας, δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν που να μην ενισχυθεί με μία δόση».

Στο μεταξύ, ο επιστημονικός διάλογος σχετικά με το ενδεχόμενο να τεθούν νέες προϋποθέσεις για τον ορισμό του «πλήρως εμβολιασμένου» στο μέλλον και να επιβληθεί ανανέωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, έχει ανοίξει σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναφορικά με τη χώρα μας, σύμφωνα με το ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριο Θεμιστοκλέους, οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:30

Μενδώνη: Το 2024 αφιερωματικό Έτος στον Λόρδο Βύρωνα

14:19

Δένδιας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος

13:55

ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη η εκδήλωση «Open Day στο Σύνταγμα

13:28

Κοντογεώργης: Να μην επιτρέψουμε την αναβίωση του λαϊκισμού

13:04

Συντάξεις: Μικρότερα ποσά και αργότερα θα λαμβάνουν οι Έλληνες - Στοίχημα η ενίσχυση γεννήσεων και εισοδημάτων

12:58

Τριαντόπουλος: 260 εκατ. δόθηκαν σε δικαιούχους κρατικής αρωγής τα τελευταία τρία χρόνια

12:37

Στον Άγιο Δημήτριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - «Στέλνουμε μήνυμα συσπείρωσης και νίκης»

12:28

FAZ: Ιράν και Ισραήλ φαίνεται να απεύχονται την κλιμάκωση

12:11

Εντοπίστηκε κουτί με 200.000 πλαστά δολάρια σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

11:58

Κασσελάκης: Ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

11:37

Συστήνονται Αγροτικά Τμήματα σε 45 Επιμελητήρια

11:30

Μαρινάκης: O Κασσελάκης έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Βελόπουλο - Μια νέα μητέρα παίρνει πλέον 10.000 ευρώ

11:08

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

10:56

Περιοδεία Κασσελάκη σε νησιά του Αιγαίου

10:51

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη

10:34

Wella Hellas: Από πού προήλθε η ισχυρή ανάπτυξη τζίρου 46% - Οι στόχοι για τη νέα χρονιά

10:20

Σπανάκης: Η 6ημερη εργασία μπορεί να υπάρξει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις

10:04

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι 276 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν στη Γάζα

09:48

Επιχειρήσεις: Κίνητρα για συγχωνεύσεις και αύξηση της απασχόλησης των γυναικών - Δύο παρεμβάσεις για την ανάπτυξη

09:28

Σκύρος: Πρόταση για τη ναυπήγηση πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα

09:21

Θέμα χρόνου η αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών από τον Νίγηρα

09:15

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Με 343 εγκρίσεις ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα το πρόγραμμα

09:00

Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε στρατιωτική βάση νότια της Βαγδάτης

08:41

Υποβαθμίζει την επίθεση ο ΥΠΕΞ του Ιράν- Κάνει λόγο για «παιδικά παιχνίδια» και όχι drones

08:26

ΕΤΑΔ: Άγονος ο διαγωνισμός για το Tae Kwon Do – Επανασχεδιασμός και νέο εγχείρημα αξιοποίησης

08:24

«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: Σπάει τα κοντέρ το πρόγραμμα – Πάνω από 3.000 αιτήσεις

08:18

Πετρέλαιο: Περιορισμένος ο αντίκτυπος από την απάντηση του Ισραήλ - Γιατί οι τιμές αντιστέκονται στον γεωπολιτικό κίνδυνο

08:12

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία – Κικίλιας: Η προσπάθεια μέχρι τώρα απέδωσε

07:53

Ελλάκτωρ: Το «μάζεμα» της REDS, οι real estate επενδύσεις 350 εκατ. και το ΧΑ

07:48

Έφτασε η ώρα της εφορίας: Τα 12 «μυστικά» και οι παγίδες των νέων φορο-δηλώσεων