Tip of the Day

Tip of the day: Οδηγός «επιβίωσης» για μια start up

14-10-2021 | 07:41
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Για μια start up η συνταγή της επιτυχίας στηρίζεται σε δύο στοιχεία.

Για μια start up η συνταγή της επιτυχίας στηρίζεται σε δύο στοιχεία: Να βρει χρηματοδότηση και να επιζήσει σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Συνήθως, μια start up ξεκινά με φρέσκιες ιδέες, εισάγει καινοτομίες αλλά τα κεφάλαια συχνά απορροφώνται για να κάνει τα πρώτα δύσκολα βήματα και όπως συνήθως γίνεται, όταν πρέπει να περικόψει δαπάνες, το «μαχαίρι» χτυπάει τις ενέργειες marketing.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια πράγματα που μπορεί να κάνει μια νεοφυής επιχείρηση για να δηλώσει δυναμικά το «παρών» στην αγορά. Η βασική αρχή είναι να «συστηθεί» με όσους τρόπους μπορεί στους πελάτες και σε όλους γενικά τους stakeholders και να έχει ένα αφήγημα, το οποίο θα είναι και θα δείχνει αληθινό. Σύμφωνα με το Forbes, μια εταιρεία πρέπει να ανακοινώσει την παρουσία της, το σκοπό της και την αποστολή της ενώ στη συνέχεια πρέπει να εντάξει στο «παιχνίδι» όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Μάλιστα, στα πρώτα της βήματα, θα ήταν χρήσιμο να πλησιάσει τους υποψήφιους πελάτες, να ζητήσει τη γνώμη τους, να κάνει μια έρευνα αγοράς για το τι θεωρεί το κοινό «αξιόπιστο» προμηθευτή ή συνεργάτη. Η συζήτηση και η ανταλλαγή εμπειριών είναι το παν σε αυτή τη φάση καθώς οι παλαίμαχοι της αγοράς έχουν πάντα να διηγηθούν τις δικές τους «ιστορίες τρόμου».

Η τοποθέτηση στην αγορά, το branding, η ταυτότητα είναι τα επόμενα βήματα. Η επωνυμία πρέπει να είναι αυθεντική, προσωπική η προσέγγιση πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική.

Φυσικά, ό,τι μπορεί να προσδώσει «αίγλη» ή αναγνωρισιμότητα σε μια νεοσύστατη εταιρεία είναι καλοδεχούμενο. Αυτό μπορεί να είναι πιστοποιήσεις, βραβεία, διακρίσεις, καλές κριτικές και μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο διαδίκτυο και γιατί όχι και στα ΜΜΕ.

Το feedback αποτελεί ένα εργαλείο ανεκτίμητης αξίας όχι μόνο για μια start up αλλά για κάθε επιχείρηση. Κάνοντας τακτικά διαδικτυακά σεμινάρια, άρθρα, podcast, ενημερώσεις και δημοσιεύσεις στα κοινωνικά μέσα μπορεί η εταιρεία να αλληλεπιδράσει με τα διάφορα κοινά της, να εντοπίσει αδυναμίες και να βρει τις λύσεις σε προβλήματα.

Το «καλό πρόσωπο» της εταιρείας, η κοινωνική ευθύνη αποτελούν στοιχεία που αξιολογούν θετικά τα ενδιαφερόμενα μέρη. Έτσι, αν η δραστηριότητα της εταιρείας συνδεθεί με έναν κοινωνικό σκοπό, αυτό αυτόματα αναβαθμίζει την εικόνα της.

Και βέβαια, οι επικεφαλής της χάραξης στρατηγικής μιας νεοσύστατης εταιρείας δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι υποσχέσεις που δίνουν και η διαφήμιση που κάνουν πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που δημιουργούν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:45

Σε πολύμηνα υψηλά το πετρέλαιο εν μέσω εντάσεων στη Μέση Ανατολή

22:33

Το Ιράν πρότεινε να μεσολαβήσει για να «διευκολύνει τον διάλογο» μεταξύ Πακιστάν - Αφγανιστάν

22:20

Στον «αέρα» 4.000 θέσεις εργασίας στους γερμανικούς σιδηροδρόμους

22:01

Έβδομος συναπτός μήνας κερδών για τον χρυσό - Ράλι 7,6% στον Φεβρουάριο

21:43

Στα χέρια της Paramount η Warner Bros - Έκλεισε το giga deal των 110 δισ. δολαρίων

21:34

Ο Γκουτέρες ζητεί άμεση εκεχειρία μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν

21:24

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 73 εκατ. ευρώ

21:10

Ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις από Κωνσταντινούπολη προς Τεχεράνη

20:58

Για «ειρηνική κατάληψη» της Κούβας κάνει λόγο ο Τραμπ

20:47

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 6 Μαρτίου

20:38

ΑΑΔΕ: Μετάθεση προθεσμιών διορθώσεων για ΕΑΕ 2024 και 2025

20:31

«Ανοιχτός πόλεμος» Πακιστάν - Αφγανιστάν: Το καθεστώς Ταλιμπάν στο στόχαστρο

20:25

Ανεβαίνει το γεωπολιτικό θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή - Νέες δηλώσεις Τραμπ για Ιράν

20:12

Πρωθυπουργός Σουηδίας: «Σε περίπτωση πολέμου δεν αποκλείεται η ανάπτυξη πυρηνικών στη χώρα»

20:00

Έσοδα 33,38 δισ. δολαρίων στο δ' τρίμηνο και ισχυρό guidance από Dell - Ράλι 21% για τη μετοχή

19:56

Βενεζουέλα: Απευθείας στο αμερικανικό ΥΠΟΙΚ τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου

19:38

Κικίλιας: Ποινικές διώξεις σε μέλη κυκλώματος διακινητών που εμπλέκονται στην τραγωδία στη Χίο

19:30

Μπιλ Κλίντον για Τζέφρι Έπστιν: «Δεν είδα τίποτα, ούτε έκανα κάτι μεμπτό»

19:24

Trastor: Στα 822,6 εκατ. ευρώ η αξία χαρτοφυλακίου το 2025 - Προχωρά σε ΑΜΚ 150 εκατ. ευρώ

19:11

«Πράσινο» σερί 13ετίας στις ευρωαγορές - Όγδοος διαδοχικός μήνας κερδών

19:04

Γεωργιάδης: Πολλαπλά οφέλη στην ασφάλιση υγείας από τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

18:48

Ποιος ιδιοκτήτης ομάδας NBA εμπλέκεται στον πόλεμο στην Ουκρανία;

18:43

Εκτροχιασμός τραμ στο κέντρο του Μιλάνου - Δύο νεκροί και 40 τραυματίες

18:32

ΔΙΜΕΑ - Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Αγοράς: Στενότερη συνεργασία κατά του παράνομου εμπορίου

18:28

Η Maersk εκτρέπει και πάλι ορισμένα πλοία της για να αποφύγει την Ερυθρά Θάλασσα

18:24

Συναντήσεις Βανς για Ιράν στην Ουάσινγκτον - Στο Ισραήλ τη Δευτέρα ο Ρούμπιο

18:14

Πλεύρης: Θα έχουμε περισσότερες από 1.000 ανακλήσεις ασύλου μέχρι τον Ιούνιο του 2026

18:08

Το Πακιστάν βομβάρδισε πόλεις του Αφγανιστάν - Φόβοι για ανοικτό πόλεμο

18:08

Ταξιδιωτική οδηγία ΥΠΕΞ: Αποφύγετε επισκέψεις σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη και Ιράν

18:03

Στα 730 δισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση της OpenAI - 12ψήφιος γύρος χρηματοδότησης