Tip of the Day

Tip of the day: Οδηγός «επιβίωσης» για μια start up

14-10-2021 | 07:41
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Για μια start up η συνταγή της επιτυχίας στηρίζεται σε δύο στοιχεία.

Για μια start up η συνταγή της επιτυχίας στηρίζεται σε δύο στοιχεία: Να βρει χρηματοδότηση και να επιζήσει σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Συνήθως, μια start up ξεκινά με φρέσκιες ιδέες, εισάγει καινοτομίες αλλά τα κεφάλαια συχνά απορροφώνται για να κάνει τα πρώτα δύσκολα βήματα και όπως συνήθως γίνεται, όταν πρέπει να περικόψει δαπάνες, το «μαχαίρι» χτυπάει τις ενέργειες marketing.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια πράγματα που μπορεί να κάνει μια νεοφυής επιχείρηση για να δηλώσει δυναμικά το «παρών» στην αγορά. Η βασική αρχή είναι να «συστηθεί» με όσους τρόπους μπορεί στους πελάτες και σε όλους γενικά τους stakeholders και να έχει ένα αφήγημα, το οποίο θα είναι και θα δείχνει αληθινό. Σύμφωνα με το Forbes, μια εταιρεία πρέπει να ανακοινώσει την παρουσία της, το σκοπό της και την αποστολή της ενώ στη συνέχεια πρέπει να εντάξει στο «παιχνίδι» όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Μάλιστα, στα πρώτα της βήματα, θα ήταν χρήσιμο να πλησιάσει τους υποψήφιους πελάτες, να ζητήσει τη γνώμη τους, να κάνει μια έρευνα αγοράς για το τι θεωρεί το κοινό «αξιόπιστο» προμηθευτή ή συνεργάτη. Η συζήτηση και η ανταλλαγή εμπειριών είναι το παν σε αυτή τη φάση καθώς οι παλαίμαχοι της αγοράς έχουν πάντα να διηγηθούν τις δικές τους «ιστορίες τρόμου».

Η τοποθέτηση στην αγορά, το branding, η ταυτότητα είναι τα επόμενα βήματα. Η επωνυμία πρέπει να είναι αυθεντική, προσωπική η προσέγγιση πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική.

Φυσικά, ό,τι μπορεί να προσδώσει «αίγλη» ή αναγνωρισιμότητα σε μια νεοσύστατη εταιρεία είναι καλοδεχούμενο. Αυτό μπορεί να είναι πιστοποιήσεις, βραβεία, διακρίσεις, καλές κριτικές και μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο διαδίκτυο και γιατί όχι και στα ΜΜΕ.

Το feedback αποτελεί ένα εργαλείο ανεκτίμητης αξίας όχι μόνο για μια start up αλλά για κάθε επιχείρηση. Κάνοντας τακτικά διαδικτυακά σεμινάρια, άρθρα, podcast, ενημερώσεις και δημοσιεύσεις στα κοινωνικά μέσα μπορεί η εταιρεία να αλληλεπιδράσει με τα διάφορα κοινά της, να εντοπίσει αδυναμίες και να βρει τις λύσεις σε προβλήματα.

Το «καλό πρόσωπο» της εταιρείας, η κοινωνική ευθύνη αποτελούν στοιχεία που αξιολογούν θετικά τα ενδιαφερόμενα μέρη. Έτσι, αν η δραστηριότητα της εταιρείας συνδεθεί με έναν κοινωνικό σκοπό, αυτό αυτόματα αναβαθμίζει την εικόνα της.

Και βέβαια, οι επικεφαλής της χάραξης στρατηγικής μιας νεοσύστατης εταιρείας δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι υποσχέσεις που δίνουν και η διαφήμιση που κάνουν πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που δημιουργούν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:30

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Νετανιάχου: Νέα «πυρά» από Τεχεράνη

20:19

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πρώτη η ΝΔ με 30,5% - 2ος ο Τσίπρας και 3η η Καρυστιανού

20:07

Η αντίδραση Τραμπ για το «πάγωμα» συζητήσεων με Ιράν

19:55

Κοντά σε IPO η Anthropic - Τι «σκανάρει»

19:41

Ευρωβαρόμετρο: Ελλείψεις δεξιοτήτων στο 34% των ΜμΕ στην Ελλάδα

19:27

Μητσοτάκης για Στενά του Ορμούζ: Επιστροφή στο προηγούμενο status quo - Εθνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο η ελληνόκτητη ναυτιλία

19:14

Κομισιόν: Το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική κλιμάκωση στον Λίβανο

19:00

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά τη διακοπή διαπραγματεύσεων Ιράν - ΗΠΑ: Διψήφιο άλμα για EasyJet και Softbank

18:49

Θεοδωρικάκος: Ενίσχυση της συνεργασίας με Βουλγαρία σε επενδύσεις, βιομηχανία, καινοτομία

18:38

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε ξερά χόρτα στους Αγίους Θεοδώρους

18:24

Η Berkshire Hathaway αποκτά την Taylor Morrison Home για 6,8 δισ. δολάρια

18:10

Λίβανος: Πολλοί τραυματίες και ζημιές σε νοσοκομείο από ισραηλινό πλήγμα

17:59

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Παναμά την Τρίτη

17:47

Έκρηξη σε φορτηγό πλοίο στον Περσικό Κόλπο

17:33

ΕΕ: Η Κύπρος εντάσσεται στο πρόγραμμα SAFE

17:19

Πολυτιμότερη εταιρία στην Ιαπωνία η SoftBank - Πήρε το στέμμα από Toyota

17:05

Stéphane Boujnah: Ένας σοσιαλιστής στο τιμόνι των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

16:52

Ήπια πτώση αλλά κοντά στη ζώνη των ρεκόρ η Wall Street

16:39

Καταρρέει η εκεχειρία Ιράν - ΗΠΑ: «Παγώνουν» οι επαφές

16:33

Πέθανε ο Μάριος Οικονόμου

16:19

Πώς αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος

16:05

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το πληθωριστικό σοκ

15:51

Κικίλιας: «Η Ελλάδα συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις στην παγκόσμια ναυτιλία»

15:39

Ισραήλ: Η γενική εισαγγελέας προειδοποιεί για την «αποξήλωση των δημοκρατικών θεσμών»

15:26

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με όρους οι πρώτοι 10 κατηγορούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις

15:14

Ιράν προς ΗΠΑ: «Παραβίαση της εκεχειρίας σε ένα μέτωπο αποτελεί παραβίαση σε όλα τα μέτωπα»

15:02

Έρευνα των βελγικών αρχών σε βάρος της Wise Europe για ξέπλυμα χρήματος

14:54

ΑΑΔΕ: Στοχευμένοι έλεγχοι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα - 110 παραβάσεις σε επιχειρήσεις εστίασης

14:43

Η ενασχόληση με καλλιτεχνικές δραστηριότητες φρενάρει τον ρυθμό της γήρανσης

14:28

ΠΟΕΕΤ για ξενοδοχοϋπαλλήλους: Από σήμερα αυξάνονται οι βασικοί μισθοί κατά 2%