Tip of the Day

Tip of the day: Οδηγός «επιβίωσης» για μια start up

14-10-2021 | 07:41
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Για μια start up η συνταγή της επιτυχίας στηρίζεται σε δύο στοιχεία.

Για μια start up η συνταγή της επιτυχίας στηρίζεται σε δύο στοιχεία: Να βρει χρηματοδότηση και να επιζήσει σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Συνήθως, μια start up ξεκινά με φρέσκιες ιδέες, εισάγει καινοτομίες αλλά τα κεφάλαια συχνά απορροφώνται για να κάνει τα πρώτα δύσκολα βήματα και όπως συνήθως γίνεται, όταν πρέπει να περικόψει δαπάνες, το «μαχαίρι» χτυπάει τις ενέργειες marketing.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια πράγματα που μπορεί να κάνει μια νεοφυής επιχείρηση για να δηλώσει δυναμικά το «παρών» στην αγορά. Η βασική αρχή είναι να «συστηθεί» με όσους τρόπους μπορεί στους πελάτες και σε όλους γενικά τους stakeholders και να έχει ένα αφήγημα, το οποίο θα είναι και θα δείχνει αληθινό. Σύμφωνα με το Forbes, μια εταιρεία πρέπει να ανακοινώσει την παρουσία της, το σκοπό της και την αποστολή της ενώ στη συνέχεια πρέπει να εντάξει στο «παιχνίδι» όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Μάλιστα, στα πρώτα της βήματα, θα ήταν χρήσιμο να πλησιάσει τους υποψήφιους πελάτες, να ζητήσει τη γνώμη τους, να κάνει μια έρευνα αγοράς για το τι θεωρεί το κοινό «αξιόπιστο» προμηθευτή ή συνεργάτη. Η συζήτηση και η ανταλλαγή εμπειριών είναι το παν σε αυτή τη φάση καθώς οι παλαίμαχοι της αγοράς έχουν πάντα να διηγηθούν τις δικές τους «ιστορίες τρόμου».

Η τοποθέτηση στην αγορά, το branding, η ταυτότητα είναι τα επόμενα βήματα. Η επωνυμία πρέπει να είναι αυθεντική, προσωπική η προσέγγιση πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική.

Φυσικά, ό,τι μπορεί να προσδώσει «αίγλη» ή αναγνωρισιμότητα σε μια νεοσύστατη εταιρεία είναι καλοδεχούμενο. Αυτό μπορεί να είναι πιστοποιήσεις, βραβεία, διακρίσεις, καλές κριτικές και μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο διαδίκτυο και γιατί όχι και στα ΜΜΕ.

Το feedback αποτελεί ένα εργαλείο ανεκτίμητης αξίας όχι μόνο για μια start up αλλά για κάθε επιχείρηση. Κάνοντας τακτικά διαδικτυακά σεμινάρια, άρθρα, podcast, ενημερώσεις και δημοσιεύσεις στα κοινωνικά μέσα μπορεί η εταιρεία να αλληλεπιδράσει με τα διάφορα κοινά της, να εντοπίσει αδυναμίες και να βρει τις λύσεις σε προβλήματα.

Το «καλό πρόσωπο» της εταιρείας, η κοινωνική ευθύνη αποτελούν στοιχεία που αξιολογούν θετικά τα ενδιαφερόμενα μέρη. Έτσι, αν η δραστηριότητα της εταιρείας συνδεθεί με έναν κοινωνικό σκοπό, αυτό αυτόματα αναβαθμίζει την εικόνα της.

Και βέβαια, οι επικεφαλής της χάραξης στρατηγικής μιας νεοσύστατης εταιρείας δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι υποσχέσεις που δίνουν και η διαφήμιση που κάνουν πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που δημιουργούν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:18

Πέντε συλλήψεις σε Έβρο και Ροδόπη για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών

21:01

Ηράκλειο: Σε εκδήλωση για την «Ορεινή Ελλάδα όλο το χρόνο» η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη

20:55

Μακρόν: Επείγει να σιγήσουν τα όπλα στο Λίβανο

20:47

Βραζιλία: Δύο άνδρες νοσηλεύονται στην απομόνωση, με συμπτώματα Έμπολα

20:39

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητήσει την κατάσταση στον Λίβανο το βράδυ της Δευτέρας

20:27

Γερμανία: Το φοιτητικό επίδομα στο επίκεντρο νέας διαμάχης των κυβερνητικών εταίρων

20:00

Ποιοι θησαυρίζουν και ποιοι πληρώνουν το τίμημα – Η νέα γεωοικονομία του πολέμου στο Ιράν

19:46

Τραμπ για Ιράν: Αν βιάζεσαι, δεν θα κάνεις μια καλή συμφωνία

19:24

Γκριν (BoE): Η ζήτηση για stablecoins ενδέχεται σύντομα να εξασθενήσει

19:10

Μιανμάρ: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε περιοχή που ελέγχεται από αντάρτες

19:00

Μάλτα: Το Εργατικό κόμμα του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Αμπέλα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές

18:39

Σημαντικές αλλαγές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας φέρνει ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης

18:24

Ένας νεκρός και 219 τραυματισμοί από τις ταραχές στη Γαλλία μετά τη νίκη της Παρί Σεν Ζερμέν

18:09

CNN: Το Ιράν αποκατέστησε την πρόσβαση στα θαμμένα οπλοστάσια του

17:17

Τεχνητή νοημοσύνη: Μετατρέπει την ενέργεια στον πιο «καυτό» επιχειρηματικό τομέα στην Αμερική

16:59

Μαρινάκης: Στόχος μας είναι ξεκάθαρα η αυτοδυναμία

16:50

Γουόλερ (Fed): Η εξάπλωση των stablecoins θα μπορούσε να ενισχύσει την επιρροή της νομισματικής πολιτικής της Fed

16:26

Λίβανος: 13 τραυματίες από ισραηλινό χτύπημα κοντά σε νοσοκομείο

16:00

Σούπερ μάρκετ: Επενδύσεις εκατομμυρίων με αιχμή το franchise και στόχο τον τουριστικό τζίρο

15:56

Έντονες αναταράξεις στα παγκόσμια ομόλογα τον Μάιο λόγω του πολέμου με το Ιράν

15:33

Μητσοτάκης: Θα παραβρεθεί στην τελετή εγκαινίων των «Ποσειδωνίων 2026»

15:21

DW: Ισραηλινή προέλαση πολλών… μποφόρ στον Λίβανο

15:07

Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την αδιαθεσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

15:03

Γαλλία: Ζητά επείγουσα σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τον Λίβανο

14:57

ΥΠΕΞ: Ζητάμε πλήρη διαλεύκανση του επεισοδίου στην Αλβανία με τραυματισμό Έλληνα

14:47

IAEA: Οποιος επιτίθεται κατά πυρηνικών σταθμών, παίζει με την φωτιά

14:29

CNBC: Οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω του Ορμούζ ενδέχεται να μην επιστρέψουν στα προ πολέμου επίπεδα

14:07

Ιράν: Δεν θα εγκρίνει καμία συμφωνία με την Ουάσινγκτον χωρίς εγγυήσεις για τα δικαιώματά του

13:56

Ανδρουλάκη: Η ανακύκλωση δεν είναι μπίζνα

13:48

SoftBank: Επενδύσεις 45 δισ. ευρώ στη Γαλλία για υποδομές ΑΙ