Tip of the Day

Tip of the day: Οδηγός «επιβίωσης» για μια start up

14-10-2021 | 07:41
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Για μια start up η συνταγή της επιτυχίας στηρίζεται σε δύο στοιχεία.

Για μια start up η συνταγή της επιτυχίας στηρίζεται σε δύο στοιχεία: Να βρει χρηματοδότηση και να επιζήσει σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Συνήθως, μια start up ξεκινά με φρέσκιες ιδέες, εισάγει καινοτομίες αλλά τα κεφάλαια συχνά απορροφώνται για να κάνει τα πρώτα δύσκολα βήματα και όπως συνήθως γίνεται, όταν πρέπει να περικόψει δαπάνες, το «μαχαίρι» χτυπάει τις ενέργειες marketing.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια πράγματα που μπορεί να κάνει μια νεοφυής επιχείρηση για να δηλώσει δυναμικά το «παρών» στην αγορά. Η βασική αρχή είναι να «συστηθεί» με όσους τρόπους μπορεί στους πελάτες και σε όλους γενικά τους stakeholders και να έχει ένα αφήγημα, το οποίο θα είναι και θα δείχνει αληθινό. Σύμφωνα με το Forbes, μια εταιρεία πρέπει να ανακοινώσει την παρουσία της, το σκοπό της και την αποστολή της ενώ στη συνέχεια πρέπει να εντάξει στο «παιχνίδι» όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Μάλιστα, στα πρώτα της βήματα, θα ήταν χρήσιμο να πλησιάσει τους υποψήφιους πελάτες, να ζητήσει τη γνώμη τους, να κάνει μια έρευνα αγοράς για το τι θεωρεί το κοινό «αξιόπιστο» προμηθευτή ή συνεργάτη. Η συζήτηση και η ανταλλαγή εμπειριών είναι το παν σε αυτή τη φάση καθώς οι παλαίμαχοι της αγοράς έχουν πάντα να διηγηθούν τις δικές τους «ιστορίες τρόμου».

Η τοποθέτηση στην αγορά, το branding, η ταυτότητα είναι τα επόμενα βήματα. Η επωνυμία πρέπει να είναι αυθεντική, προσωπική η προσέγγιση πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική.

Φυσικά, ό,τι μπορεί να προσδώσει «αίγλη» ή αναγνωρισιμότητα σε μια νεοσύστατη εταιρεία είναι καλοδεχούμενο. Αυτό μπορεί να είναι πιστοποιήσεις, βραβεία, διακρίσεις, καλές κριτικές και μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο διαδίκτυο και γιατί όχι και στα ΜΜΕ.

Το feedback αποτελεί ένα εργαλείο ανεκτίμητης αξίας όχι μόνο για μια start up αλλά για κάθε επιχείρηση. Κάνοντας τακτικά διαδικτυακά σεμινάρια, άρθρα, podcast, ενημερώσεις και δημοσιεύσεις στα κοινωνικά μέσα μπορεί η εταιρεία να αλληλεπιδράσει με τα διάφορα κοινά της, να εντοπίσει αδυναμίες και να βρει τις λύσεις σε προβλήματα.

Το «καλό πρόσωπο» της εταιρείας, η κοινωνική ευθύνη αποτελούν στοιχεία που αξιολογούν θετικά τα ενδιαφερόμενα μέρη. Έτσι, αν η δραστηριότητα της εταιρείας συνδεθεί με έναν κοινωνικό σκοπό, αυτό αυτόματα αναβαθμίζει την εικόνα της.

Και βέβαια, οι επικεφαλής της χάραξης στρατηγικής μιας νεοσύστατης εταιρείας δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι υποσχέσεις που δίνουν και η διαφήμιση που κάνουν πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που δημιουργούν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:49

Υεμένη: Το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο αρνείται τη διάλυσή του

22:17

Θεσσαλονίκη: Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος εκπροσώπου εταιρείας για περιβαλλοντική ρύπανση

21:49

Συνεκπαίδευση φρεγάτας «Ύδρα» με την φρεγάτα Al Taif του Βασιλικού Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας

21:18

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε υπόθεση αρπαγής 13χρονης και τέλεσης γενετήσιων πράξεων

21:00

Χαρακόπουλος: Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η εθνική ενότητα

20:52

Ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στα Χανιά

20:47

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν έναν ξένο με την κατηγορία κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ

20:43

Βενεζουέλα: Ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων που απελευθερώθηκαν έφθασε τους 18

20:16

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα τραυματίστηκε από πτώση κομματιού οροφής εμπορικού κέντρου

20:00

Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία – Απαγορευτικό απόπλου σε βασικά λιμάνια

19:48

Τραμπ: Υπέγραψε διάταγμα προστασίας των εσόδων από το πετρέλαιο της Βενεζουέλας

19:26

Ιρλανδία: Χιλιάδες αγρότες στους δρόμους κατά της συμφωνίας Mercosur

19:09

Ζελένσκι: Επικοινωνούμε με την αμερικανική πλευρά σε ημερήσια βάση

19:00

Πώς ο Τραμπ και η Λεπέν μπορούν να οδηγήσουν σε μια «πυρηνική» Γερμανία

18:52

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Συρία έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση στο Χαλέπι

18:46

Έφοδος της ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού – Εντοπίσθηκαν μαχαίρι, ναρκωτικά και κινητό τηλέφωνο

18:25

Προβλήματα απ' την κακοκαιρία σε Πελοπόννησο, Δυτική και Στερεά Ελλάδα

18:07

Ινδονησία: Σεισμική δόνηση 6,8 βαθμών στα ανοιχτά των ακτών του νησιωτικού συμπλέγματος Ταλάουν

17:52

Δανία: Το γροιλανδικό δίλημμα - Να την υπερασπιστεί ενώ θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί;

17:22

Κίνα: Ξεκινά αυστηρότερη εποπτεία της συλλογής προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο

17:00

Πώς δεν θα έχουμε ξανά μπλόκα Νο1: Ανάγκη για βιώσιμη παραγωγή αγροτικών προϊόντων

16:56

«Ναι» στον διάλογο, «όχι» στο συλλαλητήριο αποφάσισαν οι αγρότες – Η συμφωνία με Mercosur αλλάζει την ατζέντα τους

16:51

Βενεζουέλα: Τουλάχιστον τέσσερα πρώην «σκιώδη» τάνκερ έχουν επιστρέψει εντός των χωρικών υδάτων της

16:45

Ανδρουλάκης: Πολιτική αλλαγή και σταθερότητα μπορεί να φέρει μόνο το ΠΑΣΟK

16:37

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αλλοδαπού τον οποίο αναζητούσε η INTERPOL για ανθρωποκτονία

16:23

Κρίσεις στην Πυροσβεστική: Υποχρεωτική αποστρατεία έξι ανώτατων στελεχών λόγω 35ετίας

16:16

ΠΑΣΟΚ: Καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση σε βάρος του Ιλχάν Αχμέτ

15:57

Μητσοτάκης: Τους πειραματισμούς με τον λαϊκισμό η χώρα τους πλήρωσε πολύ ακριβά στο παρελθόν

15:11

Μαρινάκης: Αυτά τα δέκα χρόνια η Νέα Δημοκρατία μεγάλωσε, όπως και η Ελλάδα

14:56

Βενεζουέλα: Αμερικανοί διπλωμάτες βρίσκονται στο Καράκας - Στόχος η αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας με τις ΗΠΑ