Tip of the Day

Πώς να διαγράψετε το πρόσφατο ιστορικό αναζήτησης της Google στο smartphone σας

31-08-2021 | 08:13
Μοιράσου το

Μια νέα λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να διαγράψουν το ιστορικό αναζήτησης της τελευταίας ώρας, γρήγορα κι απλά, έκανε διαθέσιμη η Google, με στόχο να προσθέσει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στην εφαρμογή της.

Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία δίνει εδώ και καιρό την δυνατότητα στους χρήστες να διαγράφουν το ιστορικό αναζήτησής τους μετά από τρεις, 18 ή και 36 μήνες. 

Πώς χρησιμοποιείται

Η διαγραφή των αναζητήσεων της τελευταίας ώρας γίνεται εύκολα και απλά ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα :

  • Ανοίξτε την εφαρμογή Google App στο iPhone 
  • Επιλέξτε την εικόνα του προφίλ σας η οποία βρίσκεται στο επάνω δεξιά μέρος της σελίδας 
  • Στη συνέχεια επιλέξτε «τα δεδομένα σας στην Αναζήτηση».
  • Κατεβαίνοντας προς τα κάτω σε αυτή την καρτέλα υπάρχει η επιλογή «Διαγραφή δεδομένων τελευταίας ώρας» ή και «Διαγραφή όλης της δραστηριότητας αναζήτησης». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω λειτουργία δεν αφορά την μηχανή αναζήτησης της Apple, (Safari) ούτε και το app του Google Chrome. 

Αυτόματη Διαγραφή ανά τακτά χρονικά διαστήματα

Αντί για χειροκίνητη διαγραφή, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να καθαρίζουν το ιστορικό αναζήτησής και μάλιστα αυτόματα ανά τρεις, 18 ή και 36 μήνες. Για να γίνει αυτό θα πρέπει και πάλι: 

  • Να ανοίξουν την εφαρμογή Google στο iPhone ή το Android τηλέφωνό τους
  • Να επιλέξουν το εικονίδιο με την φωτογραφία του λογαριασμού τους πάνω δεξιά
  • και στη συνέχεια να μεταβούν στο ιστορικό αναζήτησης.
  • Εκεί θα βρουν αφενός την καρτέλα μέσω της οποίας ορίζεται αν θα γίνεται αυτόματη αποθήκευση του ιστορικού (υπάρχει δυνατότητα ενεργοποίησης κι απενεργοποίησης) καθώς και άλλη μια καρτέλα ονόματι «Αυτόματη Διαγραφή».
  • Με το που επιλέξουν την τελευταία θα πρέπει απλά με τη χρήση του scroll down μενού να ορίσουν το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα διαγράφεται αυτόματα το ιστορικό τους από την Google. 

Σημειωτέον ότι η δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών αποθηκεύει τις ενέργειες που εκτελείτε στις υπηρεσίες Google, όπως τους Χάρτες, την Αναζήτηση, το Play. Μπορεί επίσης να συμπεριλάβει τις εγγραφές φωνής και ήχους σας και τις ενέργειες που εκτελείτε σε ιστότοπους εφαρμογές και συσκευές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες. 

Όταν επιλέγετε να διατηρήσετε τη Δραστηριότητα ιστού κι εφαρμογών, η Google σας προσφέρει πιο εξατομικευμένες υπηρεσίες, όπως ταχύτερη αναζήτηση και πιο σχετικές προτάσεις εφαρμογών και περιεχομένου αλλά και πιο στοχευμένες διαφημίσεις.

Εάν ωστόσο επιλέξετε την διαγραφή της δραστηριότητας ιστού κι εφαρμογών για μικρές χρονικές περιόδους θα μπορείτε να ανακαλύψετε εκ νέου πράγματα που αναζητείτε χωρίς να σας σερβίρονται αυτά που σας κέντρισαν το ενδιαφέρον στο παρελθόν. Επίσης με τον τρόπο αυτό μειώνετε τον όγκο των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την εξατομίκευση της εμπειρίας και των προτάσεών σας. 

Από τον λογαριασμό σας στη Google επίσης μπορείτε να εξαιρεθείτε από την αποθήκευση μελλοντικής δραστηριότητας ή να περιορίσετε τον όγκο των δεδομένων που αποθηκεύετε, μέσα από τις ρυθμίσεις. 

Σε κάθε περίπτωση να επισημάνουμε ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να διαγράψει την δραστηριότητα του με πολλούς τρόπους στη διεύθυνση myactivity.google.com. 
 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.