Tip of the Day

Tip of the day: Τελευταία ευκαιρία για να λάβετε τα φορο-κουπόνια

09-08-2021 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αντίστροφα μετράει πλέον χρόνος για την έκδοση των πιστωτικών «κουπονιών» που θα χρησιμοποιήσουν περίπου 31.000 πληττόμενες επιχειρήσεις προκειμένου να εξοφλήσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές μέσω του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών. Οι δικαιούχοι θα πρέπει εντός της ημέρας να δηλώσουν το ποσό της κρατικής ενίσχυσης που θα χρησιμοποιήσουν για την έκπτωση των τρεχουσών φορολογικών οφειλών καθώς και το ποσό της ενίσχυσης για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών. Με βάση την τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών μπορούν να υποβάλουν μέχρι και σήμερα οι επιχειρήσεις που απέκτησαν υποκατάστημα από 1.4.2019 έως 31.12.2020 εφόσον εμφανίζουν ζημία και μείωση τζίρου κατά 30% κατά την επιλέξιμη περίοδο σε σχέση με το 2019. Σε περίπτωση που δεν πληρούν το συγκεκριμένο κριτήριο έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στο μέτρο εφόσον τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του έτους 2020 είναι μικρότερα κατά τουλάχιστον 30% από το σύνολο των εξόδων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους πωληθέντων, ανεξαρτήτως της μείωσης του κύκλου εργασιών τους ή των εσόδων τους.

Εφόσον δεν υπάρξει νέα παράταση λόγω των πυρκαγιών οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Υποβάλλουν αίτηση για την ενίσχυση με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» έως σήμερα 9 Αυγούστου.

2. Κατά την αίτηση, η επιχείρηση δηλώνει το ύψος της ενίσχυσης που αιτείται να λάβει.

3. Στην αίτηση, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν επιπλέον στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» τα κατωτέρω στοιχεία:
α) Το ποσό της ενίσχυσης που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν για δικαίωμα έκπτωσης από τρέχουσες φορολογικές οφειλές έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1ης Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021. Η έκπτωση εφαρμόζεται με την ακόλουθη σειρά:

- από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων

- από ΕΝ.Φ.Ι.Α.

- από Φ.Π.Α.

- από κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση.

β) Το ποσό της ενίσχυσης που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν για αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1ης Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021. Τα στοιχεία που θα υποβληθούν δεν μπορούν να τροποποιηθούν μετά τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης.

4. Η ενίσχυση για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις εφαρμόζεται ως εξής:

α) Η ΑΑΔΕ μετά το τέλος της επεξεργασίας στοιχείων χορηγεί στον e-ΕΦΚΑ αρχεία δικαιούχων επιχειρήσεων ανά ΑΦΜ, με τα ποσά ενίσχυσης κάθε επιχείρησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Τα ποσά εντάσσονται ως πιστωτικά υπόλοιπα στις μερίδες των δικαιούχων επιχειρήσεων και συμψηφίζονται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των μισθολογικών περιόδων Ιουνίου 2021 έως και Νοεμβρίου 2021.

β) Τα ποσά που συμψηφίζονται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις των δικαιούχων επιχειρήσεων, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ως επιχορήγηση προς τον e-ΕΦΚΑ για λοιπούς σκοπούς.

5. Με την είσοδο στη πλατφόρμα και την υποβολή της αίτησης, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων ενώ παράλληλα ελέγχεται αυτοματοποιημένα η δήλωση λογαριασμού – ΙΒΑΝ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet.

6. Η ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές έτους 2021 στη φορολογική αρχή που καθίστανται πληρωτέες από 1ης Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 ή και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1ης Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021. Η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως 31.12.2021 ενώ το τυχόν υπόλοιπο ποσό μετά το τέλος Δεκεμβρίου ακυρώνεται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:37

Ιράν: ΗΠΑ και Ισραήλ υπονομεύουν τη διπλωματική διαδικασία μέσω παραβιάσεων της εκεχειρίας

12:29

Αύξηση 2,1% στον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο

12:22

Ζελένσκι: Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν ρωσική πολεμική βιομηχανία και διυλιστήριο

12:22

Τσάπαλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στις νέες φορολογικές ρυθμίσεις για τα υβριδικά

12:08

Euroxx: Ανεβάζει στα 7,5 ευρώ την τιμή-στόχο για Alter Ego Media

12:06

Χατζηδάκης: Τρεις παρεμβάσεις για το κυκλοφοριακό στην Αττική

12:04

Motor Oil: Στις αγορές με 5ετές ομόλογο 400 εκατ. ευρώ

12:01

Πληθωρισμός: Μικρό «φρένο» στο 5,2% τον Μάιο - Διψήφιες ανατιμήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα μεταφορές

11:53

Πιλότος της Air Canada πετούσε χρόνια με πλαστό δίπλωμα

11:51

ΑΑΔΕ: Καινοτομίες και νέες βελτιώσεις στην εφαρμογή myDATAapp

11:46

Έρευνα της ΕΕ για το deal Paramount - Warner Bros λόγω κεφαλαίων από τη Μέση Ανατολή

11:32

«42.7»: Υπάρχει στη Συνθήκη της ΕΕ, καιρός είναι να αποφασίσουμε και τι σημαίνει

11:32

Τα ογκολογικά συμβούλια αλλάζουν τη θεραπεία έως και στο 50% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα

11:25

Ολοκληρώθηκαν τα έργα αποκατάστασης στο ΟΑΚΑ από τον όμιλο Aktor

11:19

Η ΕΚΤ βάζει φρένο στο επιθετικό λανσάρισμα προϊόντων της Revolut

11:12

Θεοδωρικάκος: «Συζητήσεις με βιομηχανία τροφίμων και σούπερ μάρκετ για εθνικής συμφωνίας μειώσεων τιμών»

11:00

Στη 114η Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας στη Γενεύη ο Κώστας Καραγκούνης

10:53

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πιέσεις λόγω Μέσης Ανατολής - «Βαρίδι» οι αποκοπές μερισμάτων ΕΤΕ και Eurobank

10:47

Αμετάβλητος ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Μάιο

10:42

Μπρατάκος: «Άμεσα μέτρα για τις ΜμΕ - Πλαφόν στις προσαυξήσεις και αυτόματος συμψηφισμός οφειλών»

10:38

Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

10:34

Eurobank: Ξεκινά πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών έως 288 εκατ. ευρώ

10:24

ΛΔ Κονγκό: Σχεδόν 600 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Έμπολα

10:06

Τεχνολογικό sell off στην Ασία - «Βουτιά» 10% της Softbank

10:03

Βουλή: Συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος - Τα μέλη

10:00

Ουκρανικά drones έπληξαν ιστορικό μουσείο στην κατεχόμενη Κριμαία

09:55

H CrediaBank στηρίζει το έργο του ΕΚΑΒ

09:43

Β. Ιρλανδία: Ολονύχτιες ταραχές στο Μπέλφαστ μετά από διαδηλώσεις κατά μεταναστών

09:40

Τέταρτη ημέρα απωλειών για τον χρυσό

09:33

ΟΤΕ: Η επόμενη μέρα της Telekom φέρνει AI στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο