Tip of the Day

Tip of the day: Τελευταία ευκαιρία για να λάβετε τα φορο-κουπόνια

09-08-2021 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Αντίστροφα μετράει πλέον χρόνος για την έκδοση των πιστωτικών «κουπονιών» που θα χρησιμοποιήσουν περίπου 31.000 πληττόμενες επιχειρήσεις προκειμένου να εξοφλήσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές μέσω του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών. Οι δικαιούχοι θα πρέπει εντός της ημέρας να δηλώσουν το ποσό της κρατικής ενίσχυσης που θα χρησιμοποιήσουν για την έκπτωση των τρεχουσών φορολογικών οφειλών καθώς και το ποσό της ενίσχυσης για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών. Με βάση την τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών μπορούν να υποβάλουν μέχρι και σήμερα οι επιχειρήσεις που απέκτησαν υποκατάστημα από 1.4.2019 έως 31.12.2020 εφόσον εμφανίζουν ζημία και μείωση τζίρου κατά 30% κατά την επιλέξιμη περίοδο σε σχέση με το 2019. Σε περίπτωση που δεν πληρούν το συγκεκριμένο κριτήριο έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στο μέτρο εφόσον τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του έτους 2020 είναι μικρότερα κατά τουλάχιστον 30% από το σύνολο των εξόδων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους πωληθέντων, ανεξαρτήτως της μείωσης του κύκλου εργασιών τους ή των εσόδων τους.

Εφόσον δεν υπάρξει νέα παράταση λόγω των πυρκαγιών οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Υποβάλλουν αίτηση για την ενίσχυση με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» έως σήμερα 9 Αυγούστου.

2. Κατά την αίτηση, η επιχείρηση δηλώνει το ύψος της ενίσχυσης που αιτείται να λάβει.

3. Στην αίτηση, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν επιπλέον στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» τα κατωτέρω στοιχεία:
α) Το ποσό της ενίσχυσης που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν για δικαίωμα έκπτωσης από τρέχουσες φορολογικές οφειλές έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1ης Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021. Η έκπτωση εφαρμόζεται με την ακόλουθη σειρά:

- από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων

- από ΕΝ.Φ.Ι.Α.

- από Φ.Π.Α.

- από κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση.

β) Το ποσό της ενίσχυσης που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν για αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1ης Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021. Τα στοιχεία που θα υποβληθούν δεν μπορούν να τροποποιηθούν μετά τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης.

4. Η ενίσχυση για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις εφαρμόζεται ως εξής:

α) Η ΑΑΔΕ μετά το τέλος της επεξεργασίας στοιχείων χορηγεί στον e-ΕΦΚΑ αρχεία δικαιούχων επιχειρήσεων ανά ΑΦΜ, με τα ποσά ενίσχυσης κάθε επιχείρησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Τα ποσά εντάσσονται ως πιστωτικά υπόλοιπα στις μερίδες των δικαιούχων επιχειρήσεων και συμψηφίζονται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των μισθολογικών περιόδων Ιουνίου 2021 έως και Νοεμβρίου 2021.

β) Τα ποσά που συμψηφίζονται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις των δικαιούχων επιχειρήσεων, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ως επιχορήγηση προς τον e-ΕΦΚΑ για λοιπούς σκοπούς.

5. Με την είσοδο στη πλατφόρμα και την υποβολή της αίτησης, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων ενώ παράλληλα ελέγχεται αυτοματοποιημένα η δήλωση λογαριασμού – ΙΒΑΝ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet.

6. Η ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές έτους 2021 στη φορολογική αρχή που καθίστανται πληρωτέες από 1ης Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 ή και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1ης Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021. Η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως 31.12.2021 ενώ το τυχόν υπόλοιπο ποσό μετά το τέλος Δεκεμβρίου ακυρώνεται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:47

Κοντογεώργης: «Στόχος να περιφρουρήσουμε τους πόρους για την περιφέρεια, αλλά κυρίως να ξέρουμε τι θέλουμε να τους κάνουμε»

17:37

Παπαστεργίου: Πρέπει να τελειώνουμε με την ανωνυμία στο διαδίκτυο

17:33

Βουλή: Επεξεργασία ν/σ για την αναβάθμιση της νομοθεσίας ΑΠΕ - Τσάφος: Ταχύτερη αδειοδότηση έργων ΑΠΕ

17:29

Γιαννακλής (Eurobank): Το embedded finance αλλάζει ουσιαστικά τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

17:25

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου υποβλήθηκε σε επιτυχημένη θεραπεία για καρκίνο του προστάτη

17:22

Παπασταύρου: Σημαντική η απανθρακοποίηση, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός - Τον Φεβρουάριο του 2027 η πρώτη ερευνητική γεώτρηση

17:05

Σταθόπουλος (BC Partners): Νέα επένδυση το καλοκαίρι - Δεν πωλείται τώρα η Nova

17:02

Wall Street: Άνοδος S&P 500-Nasdaq λόγω αισιοδοξίας για συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν - «Εκτόξευση» 22% για την Intel

17:00

Ανδρουλάκης: Στόχος να είμαστε κυβέρνηση έστω και με μία ψήφο

16:59

Γιατί αυτή η κρίση είναι πιο δύσκολη- Τα μηνύματα Ντομπρόβσκις και οι χρησμοί των Δελφών

16:58

Το κόστος της αδράνειας στην τεχνητή νοημοσύνη ξεπερνά το κόστος της επένδυσης

16:42

Γερμανία: Θύματα phishing η πρόεδρος της Bundestag και άλλοι αξιωματούχοι

16:39

Κικίλιας στα εγκαίνια του λιμένα Ιτέας: «Η δουλειά ενός πολιτικού είναι να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον»

16:39

Groupama Ασφαλιστική: Ανάπτυξη παραγωγής και βελτίωση τεχνικής επίδοσης το 2025

16:36

Ελληνικό: Η πόλη των 15 λεπτών που θα αλλάξει τα δεδομένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

16:35

Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων υποδομής - Ποια δρομολόγια αναστέλλονται

16:34

Γ. Χαριζόπουλος (McKinsey & Company): Το AI επιταχύνει το embedded finance και καθιστά την τραπεζική «αόρατη»

16:32

Ρωσία: Πτώση της δημοτικότητας Πούτιν για έβδομη συνεχή εβδομάδα

16:28

Μπρατάκος: «Η Ελλάδα χρειάζεται στρατηγική μετάβαση σε ένα παραγωγικό μοντέλο που δημιουργεί μεγαλύτερη αξία»

16:04

Χέγκσεθ: Ο αποκλεισμός των ΗΠΑ στο Ιράν «αποκτά παγκόσμια διάσταση» - Στο Πακιστάν ο Ιρανός ΥΠΕΞ

16:01

Χατζημηνάς: Θέλουμε ένα διαφορετικό φορολογικό μοντέλο – Huether: Μην υποτιμάμε τις επιπτώσεις του πολέμου

15:56

Φωτακίδης (CVC): Ψήφος εμπιστοσύνης στο νέο πλάνο Στάσση – «Παρέδωσε ό,τι υποσχέθηκε»

15:56

Η Porsche πουλά σε αμερικανικό fund το μερίδιο της στη Bugatti

15:51

Καραμούζης (ΕΤΕ): Έρχονται νέες μεγάλες επενδύσεις στην οικονομία

15:39

Τα νέα της εβδομάδας μέσα από κουίζ

15:39

Δένδιας: Η προστασία των θαλάσσιων διαδρομών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα

15:34

Στο Φόρουμ των Δελφών μάθαμε έναν ακόμη λόγο που δεν βρίσκουμε σπίτι

15:32

Philosofish: Στρατηγική επένδυση στην ανάπτυξη και δυναμική παρουσία στη Seafood Expo Global 2026 στη Βαρκελώνη

15:29

Μαργαρίτης (Πειραιώς): Η AI βελτιώνει ταυτόχρονα την εμπειρία του πελάτη και τη λειτουργική αποδοτικότητα

15:14

Χαντζηνικολάου (Πειραιώς): Nα καταστήσουμε την Ελλάδα επενδυτικό προορισμό όπου θα εισρέει κεφάλαιο