Tip of the Day

Tip of the day: Τελευταία ευκαιρία για να λάβετε τα φορο-κουπόνια

09-08-2021 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αντίστροφα μετράει πλέον χρόνος για την έκδοση των πιστωτικών «κουπονιών» που θα χρησιμοποιήσουν περίπου 31.000 πληττόμενες επιχειρήσεις προκειμένου να εξοφλήσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές μέσω του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών. Οι δικαιούχοι θα πρέπει εντός της ημέρας να δηλώσουν το ποσό της κρατικής ενίσχυσης που θα χρησιμοποιήσουν για την έκπτωση των τρεχουσών φορολογικών οφειλών καθώς και το ποσό της ενίσχυσης για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών. Με βάση την τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών μπορούν να υποβάλουν μέχρι και σήμερα οι επιχειρήσεις που απέκτησαν υποκατάστημα από 1.4.2019 έως 31.12.2020 εφόσον εμφανίζουν ζημία και μείωση τζίρου κατά 30% κατά την επιλέξιμη περίοδο σε σχέση με το 2019. Σε περίπτωση που δεν πληρούν το συγκεκριμένο κριτήριο έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στο μέτρο εφόσον τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του έτους 2020 είναι μικρότερα κατά τουλάχιστον 30% από το σύνολο των εξόδων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους πωληθέντων, ανεξαρτήτως της μείωσης του κύκλου εργασιών τους ή των εσόδων τους.

Εφόσον δεν υπάρξει νέα παράταση λόγω των πυρκαγιών οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Υποβάλλουν αίτηση για την ενίσχυση με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» έως σήμερα 9 Αυγούστου.

2. Κατά την αίτηση, η επιχείρηση δηλώνει το ύψος της ενίσχυσης που αιτείται να λάβει.

3. Στην αίτηση, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν επιπλέον στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» τα κατωτέρω στοιχεία:
α) Το ποσό της ενίσχυσης που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν για δικαίωμα έκπτωσης από τρέχουσες φορολογικές οφειλές έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1ης Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021. Η έκπτωση εφαρμόζεται με την ακόλουθη σειρά:

- από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων

- από ΕΝ.Φ.Ι.Α.

- από Φ.Π.Α.

- από κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση.

β) Το ποσό της ενίσχυσης που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν για αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1ης Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021. Τα στοιχεία που θα υποβληθούν δεν μπορούν να τροποποιηθούν μετά τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης.

4. Η ενίσχυση για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις εφαρμόζεται ως εξής:

α) Η ΑΑΔΕ μετά το τέλος της επεξεργασίας στοιχείων χορηγεί στον e-ΕΦΚΑ αρχεία δικαιούχων επιχειρήσεων ανά ΑΦΜ, με τα ποσά ενίσχυσης κάθε επιχείρησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Τα ποσά εντάσσονται ως πιστωτικά υπόλοιπα στις μερίδες των δικαιούχων επιχειρήσεων και συμψηφίζονται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των μισθολογικών περιόδων Ιουνίου 2021 έως και Νοεμβρίου 2021.

β) Τα ποσά που συμψηφίζονται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις των δικαιούχων επιχειρήσεων, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ως επιχορήγηση προς τον e-ΕΦΚΑ για λοιπούς σκοπούς.

5. Με την είσοδο στη πλατφόρμα και την υποβολή της αίτησης, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων ενώ παράλληλα ελέγχεται αυτοματοποιημένα η δήλωση λογαριασμού – ΙΒΑΝ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet.

6. Η ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές έτους 2021 στη φορολογική αρχή που καθίστανται πληρωτέες από 1ης Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 ή και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1ης Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021. Η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως 31.12.2021 ενώ το τυχόν υπόλοιπο ποσό μετά το τέλος Δεκεμβρίου ακυρώνεται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:10

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο σε Αττική, Εύβοια, Κρήτη και νησιά του Αιγαίου

14:04

Εκλογές στη Γερμανία: Ελπίδες λόγω AfD στη Μόσχα, ανησυχία στο Κίεβο

14:03

Από την Πρέβεζα στα Σύβοτα: Ένα απολαυστικό road trip στην Ηπειρώτικη Ριβιέρα

13:56

Κοντογεώργης: «Πλάνο τετραετίας για να γίνει η Ελλάδα μια από τις καλύτερες χώρες της Ευρώπης»

13:51

Το Ισραήλ εδραίωσε τη «ζώνη ασφαλείας» στον νότιο Λίβανο με την κατάληψη στρατηγικής θέσης

13:50

Ασφαλισμένες κατοικίες: Στο 72,6% η κάλυψη για καιρικά φαινόμενα και σεισμό

13:45

Κρεμλίνο: «Πιθανή μια ειρηνευτική διευθέτηση στην Ουκρανία» - Στη Μόσχα οι Κούσνερ και Γουίτκοφ

13:40

Χτυπήθηκε αποθήκη του ΠΟΥ με ιατρικές προμήθειες σε νυχτερινή επίθεση στην Ουκρανία

13:33

Μπενρουμπή (ΜΕΤΚΑ): «Αλλάζει η Ελλάδα, η κοινωνία και ο τρόπος που οι υποδομές υλοποιούνται»

13:23

Γαλλία - καύσωνες: Μέχρι τον Ιούλιο η χώρα κατέγραψε 7.000 πλεονάζοντες θανάτους

13:15

Ενέργεια και περιβάλλον μετά το Ταμείο Ανάκαμψης - Τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις που έρχονται

13:05

Ο Τραμπ ζητάει πίσω από την Ευρώπη τη βοήθεια που έστειλε η κυβέρνηση Μπάιντεν στην Ουκρανία

13:02

Καιρός: Πότε έρχεται καύσωνας και πότε επιστρέφουμε στα μελτέμια

12:59

Μαρινάκης: «Οι αυταπάτες του Α. Τσίπρα έχουν μετατραπεί ξεκάθαρα σε πολιτικές απάτες»

12:46

ΕΕ: Αμφίβολη η αμυντική ετοιμότητα έως το 2030 - Βαριά η εξάρτηση από τις ΗΠΑ

12:43

Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»: Επίσκεψη στο 4o Γυμνάσιο Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη

12:43

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Αργιθέα Παιανίας

12:23

Β. Καραμούζης: Οι μεγάλες διαρθρωτικές προκλήσεις στην αγορά ΑΠΕ και ο ρόλος των τραπεζών

12:22

Στο 7,9% η ανεργία το β' τρίμηνο

12:06

Οι ΗΠΑ ερευνούν το πλήγμα σε γάμο - Πιθανό απευθείας χτύπημα από αμερικανικά πυρομαχικά

12:06

Τράπεζες: Πού θα πάνε τα δάνεια μετά το RRF

12:06

Commerzbank-Unicredit: Ο Ορσέλ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Έσσης - Πλησιάζει το deal

11:55

ΓΣΕΕ: Αυξήσεις μισθών, περισσότερες συμβάσεις εργασίας και μείωση του χρόνου εργασίας στις 37,5 ώρες

11:50

Νεπάλ: Πλησιάζουν τους 1.300 οι νεκροί από τις πλημμύρες, πάνω από 5.000 οι αγνοούμενοι

11:46

ΕΛΑΣ: Όταν η κυβερνητική αριθμητική μπερδεύει το εισόδημα με την περιουσία

11:42

Υεμένη: Πάνω από 80 νεκροί από συγκρούσεις μεταξύ Χούθι και κυβερνητικών δυνάμεων

11:42

Τσεντεμεϊδης: Η 90ή ΔΕΘ αποτελεί το σημείο εκκίνησης για τη συνάντηση της ιστορίας με το μέλλον

11:40

Η Interlife επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των πληροφοριακών της συστημάτων

11:32

Ιταλία: Ρεκόρ μακροβιότητας για την κυβέρνηση Μελόνι

11:32

Γερμανία: Δύο νέες απόπειρες δολιοφθοράς εις βάρος του ενεργειακού συστήματος