Tip of the Day

Tip of the Day: Τι πρέπει να προσέξετε σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς

06-08-2021 | 07:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες προκειμένου να προφυλαχθούν σε περίπτωση που ξεσπάσει δασική πυρκαγιά στην περιοχή τους παρέχουν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Υγείας καθώς και το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Οι πολίτες ωστόσο θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε νωρίτερα να μην προχωρούν σε ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση πυρκαγιάς ιδιαίτερα τις ημέρες που ο κίνδυνος είναι υψηλός.

Εάν κατοικούν σε περιοχή που έχει ξεσπάσει πυρκαγιά και οι φωτιές πλησιάζουν το σπίτι τους, οι κάτοικοι θα πρέπει διατηρώντας την ψυχραιμία τους να προχωρήσουν στις παρακάτω ενέργειες:

  • Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
  • Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
  • Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
  • Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
  • Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
  • Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
  • Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.

Εάν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι:

  • Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
  • Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

Αν παραμείνουν στο σπίτι:

  • Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
  • Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
  • Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
  • Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
  • Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
  • Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
  • Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
  • Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που το σπίτι είναι ξύλινο θα πρέπει να αναζητήσουν καταφύγιο σε κτιστό σπίτι ενώ εάν διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα δοθούν.

Όταν η πυρκαγιά σβήσει:

  • Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.
  • Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Ωστόσο, μία πυρκαγιά, εκτός από την περιοχή στην οποία εκδηλώνεται ενδέχεται να επηρεάσει και άλλες εξαιτίας της μεταφοράς του καπνού μέσω των ανέμων. Οι οδηγίες προς τους πολίτες που μένουν κοντά σε περιοχές που έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά είναι:

  • Παραμονή σε κλειστούς χώρους και κλιματιζόμενους χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα.
  • Να εξασφαλίζεται ότι παραμένουν δροσεροί οι εσωτερικοί χώροι των κατοικιών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ιδιαίτερα όσοι ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, προτείνεται να κοιμούνται στο πιο δροσερό σημείο των κατοικιών.
  • Χρήση κλιματιστικού στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον.
  • Περιορισμός μετακινήσεων. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και να χρησιμοποιούνται τα φώτα των οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα ατυχήματα σε περιοχές με χαμηλή ορατότητα.
  • Σε περίπτωσης χρήσης αυτοκινήτου, προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα.
  • Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα, η χρήση αεροζόλ (εντομοκτόνα, αρωματικά χώρου, σπρέι μαλλιών) και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
  • Χρήση μέτρων ατομικής προστασίας από τον καπνό. Κυρίως για άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες αλλά και γενικότερα για όλο τον πληθυσμό όσοι μετακινούνται σε εξωτερικό χώρο, συνιστάται η χρήση μάσκας. Σε καταστάσεις αυξημένων συγκεντρώσεων καπνού και στάχτης στην ατμόσφαιρα, το φίλτρο της μάσκας συνιστάται να είναι πιστοποιημένο για κατακράτηση ΑΣ2.5 και να εξασφαλίζεται ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη (πχ τύπου Ν95, FFP2, ΚΝ95).
  • Διατήρηση της θερμοκρασίας σώματος και συχνή ενυδάτωση. Επειδή η πυρκαγιά ενδέχεται να συνοδεύεται και από αύξηση της θερμοκρασίας, κατά τη διάρκειά της πρέπει να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική ενυδάτωση του οργανισμού με τη λήψη υγρών, αποφεύγοντας την κατανάλωση ποτών, που περιέχουν ζάχαρη ή αλκοόλ.
  • Συνδρομή σε άτομα που χρειάζονται βοήθεια. Για ηλικιωμένα άτομα ή άτομα που ζουν μόνα τους, πρέπει να εξασφαλίζεται ότι οι φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν δεν επηρεάζει τη θερμορύθμισή τους. Στην τελευταία περίπτωση πρέπει να εξασφαλίζεται η επαρκής ενυδάτωσή τους και να αναζητείται ιατρική συμβουλή για την πρόληψη ενδεχόμενων επιπλοκών.
  • Σε περίπτωση που κάποιο άτομο ή οι οικείοι του, παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα εξαιτίας του καπνού ή των συνθηκών της πυρκαγιάς (δύσπνοια, σύγχυση, σπασμοί, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, απώλεια συνείδησης) πρέπει να αναζητηθεί αμέσως ιατρική συνδρομή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:37

Κικίλιας: «Η ναυτιλία φέρνει επενδύσεις, δουλειές και προοπτική για την ελληνική οικογένεια»

17:23

Aktor: «Εξετάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά δεν υπάρχει οριστική απόφαση»

17:13

Τριήμερη αργία στην Τεχεράνη για την κηδεία του Αλί Χαμενεΐ

17:11

Πιερρακάκης: «Παραγωγικότητα και δημογραφικό τα σημεία-κλειδιά για την ανάπτυξη της χώρας»

17:08

Οι κοινωνικοί παράγοντες εξίσου ή περισσότερο σημαντικοί από τη γενετική στην πρόγνωση ασθενειών

17:06

Ρώσος ΥΠΕΞ: «Οι ΗΠΑ απομακρύνθηκαν από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην σύνοδο κορυφής της Αλάσκα»

17:03

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2023 οι τιμές των Οικολογικών Σχημάτων - Μέχρι τέλος Ιουνίου οι πληρωμές

16:56

Μερτς: «Ύψιστης σημασίας οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό»

16:50

Τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street - Πτώση άνω του 10% για Micron

16:50

Το σχέδιο θωράκισης του ΕΣΥ - Οι επενδύσεις και οι προσλήψεις με επίκεντρο νησιά και περιφέρεια

16:49

Πούτιν: Οι επιθέσεις των ουκρανικών drone συνιστούν προσπάθεια αποσταθεροποίησης

16:44

Χαρδαλιάς: Κανένας βανδαλισμός δεν θα μας φοβίσει, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τις λύσεις

16:33

Γερμανία: Καύσωνας τις επόμενες ημέρες, κυρίως στα νότια και νοτιοδυτικά

16:25

Χριστόπουλος: Κοντά στο 1% του ΑΕΠ η οπτικοακουστική βιομηχανία - Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για το video gaming

16:14

Δίκη για τα Τέμπη: Αύριο συνεχίζεται η διαδικασία με νέα αιτήματα

16:03

Italgas: Επενδύσεις ύψους 1 δισ. στα δίκτυα φυσικού αερίου για την περίοδο 2026-2032

15:58

Μαρινάκης: Μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες της Ελλάδας των τελευταίων δεκαετιών η ιστορία των προσφυγικών

15:57

ΟΔΔΗΧ: Το πρόγραμμα των δημοπρασιών ομολόγων για το β΄ εξάμηνο

15:51

Ο ουκρανικός στρατός κατέστρεψε σιδηροδρομική γέφυρα στη Βόρεια Κριμαία

15:48

Κομισιόν: Η ένταση μεταξύ Ουκρανίας-Πολωνίας κάνει το παιγνίδι της Μόσχας

15:46

Πέντε χρόνια φυλάκισης στον πρώην σύζυγο της Στέρτζον για κατάχρηση πόρων του κόμματος SNP

15:45

Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο: Νέος ρόλος, νέα αποστολή για την ανάπτυξη της χώρας

15:31

Δύο νεκροί από ισραηλινά πυρά στον Λίβανο - Χεζμπολάχ: «Κατάφωρη παραβίαση της εκεχειρίας»

15:28

Κύμα καύσωνα στην Ευρώπη: 40 άνθρωποι πνίγηκαν στη Γαλλία - Σε συναγερμό Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία

15:22

Τραμπ για Στενά του Ορμούζ: Χτες βγήκαν 19 εκατ. βαρέλια πετρελαίου - Είναι ρεκόρ όλων των εποχών

15:16

Θεοδωρικάκος: Η εμβληματική επένδυση της Metlen στο Βόλο ενισχύει την παραγωγική και αμυντική ισχύ της πατρίδας μας

15:11

ΙΟΒΕ: Ο κλάδος της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων υποστηρίζει 44.000 θέσεις εργασίας

15:03

5 νησιά των Κυκλάδων στα οποία δεν χρειάζεστε αυτοκίνητο

15:01

«Κόκκινα» μέταλλα: «Μάχη» να κρατήσει τα 4.100 δολ. ο χρυσός, «βουτιά» 5% το ασήμι, -3% ο χαλκός

14:53

Η Gen Z κερδίζει περισσότερα χρήματα συγκριτικά με τους millennials στην ίδια ηλικία, σύμφωνα με νέα μελέτη