Tip of the Day

Πώς να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή MyHealth

04-08-2021 | 07:32
Μοιράσου το

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την νέα εφαρμογή υγείας της ελληνικής πολιτείας. Οδηγός βήμα - βήμα.

Μια εφαρμογή μέσω μέσω της οποίας οι χρήστες αποκτούν γρήγορη, εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στα δεδομένα τους σχετικά με την ηλεκτρονική και την άυλη συνταγογράφηση τέθηκε σε εφαρμογή από την πολιτεία χθες.

Το app MyHealth, το οποίο είναι διαθέσιμο για τους πολίτες σε Android και iOS αποτελεί πλέον την επίσημη εφαρμογή υγείας για τον Πολίτη της Ελληνικής Κυβέρνησης, και εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο υπηρεσιών για ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών σε θέματα της υγείας τους και σε ιατρικές πράξεις που τυχόν χρειάζονται. 

Μέσω της δωρεάν εφαρμογής οι πολίτες έχουν πρόσβαση

  • στις συνταγές φαρμάκων
  • στα παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεών τους
  • και στις Ηλεκτρονικές Ιατρικές Βεβαιώσεις τους 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση στην εφαρμογή MyHealth, ωστόσο θα πρέπει προηγουμένως να έχει ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση. 

Τι μπορεί να κάνει κανείς μέσω του My Health App

Ειδικότερα, οι χρήστες της εφαρμογής

  • μπορούν να βλέπουν όλες τις συνταγές και τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί για τον ΑΜΚΑ τους (αριθμό και ημερομηνία έκδοσης, γιατρός που συνέταξε το έγγραφο, καθώς και όλο το περιεχόμενό τους)
  • μπορούν να λαμβάνουν στο κινητό τους ειδοποιήσεις (push notifications) για κάθε συνταγή ή παραπεμπτικό που εκδίδεται για τον ΑΜΚΑ τους μέσω της άυλης συνταγογράφησης
  • Επίσης μπορούν να πραγματοποιούν τα παραπάνω τόσο για τους ίδιους όσο και για τα προστατευόμενα μέλη κάθε προσώπου.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή η εφαρμογή περιλαμβάνει συνταγές και παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2020 και εντεύθεν. Μέσα στο φθινόπωρο θα προστεθούν όλα τα σχετικά δεδομένα από το 2012.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή

Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα απλή και μοναδική προϋπόθεση για τη χρήση της είναι η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση (ehealth.gov.gr).

Για την ασφαλή πρόσβαση στην εφαρμογή, η ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet και κατόπιν με την καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που ανήκει επιβεβαιωμένα στον πολίτη.

Αναλυτικότερα με το που κατεβάσετε την εφαρμογή θα σας ζητηθεί να «επιλέξετε τρόπο ταυτοποίησης».

Εικόνα
myhealth app

Κάνοντας κλικ στην επιλογή θα σας ζητηθεί να συνδεθείτε χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISNET όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Εικόνα
my health app

Αφού καταχωρήσετε τους κωδικούς και πατήσετε σύνδεση θα πρέπει να επιλέξετε έναν από τους φορείς στους οποίους διατηρείται λογαριασμό και να βάλετε εκ νέου τα διαπιστευτήριά σας. Σε περίπτωση που ο φορέας είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών θα κάνετε και πάλι ταυτοποίηση με τους κωδικούς TaxisNet.

Εικόνα
myhealth app

Στη συνέχεια η εφαρμογή σας ζητά να συναινέσετε για την πρόσβαση αυτής στα βασικά στοιχεία του Μητρώου σας (ΑΦΜ, Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Έτος Γέννησης) που παρέχονται από το φορολογικό μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών. Επιλέγετε Συνέχεια και Αποστολή. Σε περίπτωση που δεν έχετε καταχωρήσει στα προαναφερθέντα στοιχεία το κινητό σας τηλέφωνο θα σας ζητηθεί να το πράξετε για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία της ταυτοποίησης. 

Εικόνα
my health app

 Αφού πατήσετε αποδοχή θα έχει πραγματοποιηθεί η είσοδος στην εφαρμογή. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να επιλέξετε αν εφεξής η είσοδός σας θα γίνεται με βιομετρικά χαρακτηριστικά (ΤouchID του κινητού σας) ή με τον κωδικό που χρησιμοποιείτε για την είσοδό στο κινητό σας τηλέφωνο. 

Εικόνα
my health app

Αφού ολοκληρωθεί η προαναφερθείσα διαδικασία έχετε πλέον πρόσβαση στις συνταγές σας. Στο κάτω μέρος της οθόνης μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ τριών οθονών:

  • Κεντρική: Δείχνει όλες τις διαθέσιμες προς εκτέλεση συνταγές και παραπεμπτικά καθώς και το προφίλ του χρήστη για πρόσθετες ρυθμίσεις ή για αποσύνδεση
  • Συνταγές: Δείχνει όλες τις συνταγές (διαθέσιμες και προηγούμενες) που έχουν εκτελεστεί τόσο για τον ασφαλισμένο όσο και για τα εξαρτώμενα μέλη
  • Παραπεμπτικά: Δείχνει όλα τα παραπεμπτικά (διαθέσιμα και προηγούμενα) τόσο για τον ασφαλισμένο όσο και για τα εξαρτώμενα μέλη.  

Σημειωτέον ότι το MyHealth αποτελεί το πρόπλασμα του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και υλοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), η οποία είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει ότι θα προστίθενται διαρκώς νέες δυνατότητες, αρχής γενομένης από τις ιατρικές βεβαιώσεις, οι οποίες σύντομα θα είναι διαθέσιμες τόσο μέσω της άυλης συνταγογράφησης, όσο και μέσω της εφαρμογής. Σταδιακά θα προστίθενται λειτουργίες όπως οι διαγνωστικές εξετάσεις ή οι ακτινολογικοί έλεγχοι κάθε πολίτη.

Επιπλέον, οι ειδοποιήσεις (push notifications) για κάθε έκδοση νέας συνταγής, νέου παραπεμπτικού κοκ αποτελεί μια αναβάθμιση της υφιστάμενης λειτουργίας της άυλης συνταγογράφησης, καθώς ως τώρα η ενημέρωση του πολίτη γινόταν με SMS ή/και email. Πλέον η ενημέρωση θα γίνεται και μέσω της εφαρμογής, με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια και αξιοπιστία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.