Tip of the Day

Tip of the Day: Πώς τα ακίνητα αλλάζουν χέρια σε 15 λεπτά

28-06-2021 | 08:19
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Σκέφτεστε να αγοράσετε πρώτη κατοικία, εξοχικό ή οικόπεδο; Σχεδιάζετε να πουλήσετε κάποιο ακίνητο; Η ΑΑΔΕ διευκολύνει πλέον αυτές τις συναλλαγές ειδικά τώρα που οι μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν την τιμητική τους. Μετά και την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών οι οποίες θα ενεργοποιηθούν την 1η Ιανουαρίου 2022 πολλοί φορολογούμενοι έχουν κινητοποιηθεί. Σπεύδουν στα συμβολαιογραφικά γραφεία για να προχωρήσουν στη μεταβίβαση κάποιου ακινήτου.

Από αύριο Τρίτη όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων περνάνε υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εποχή. Οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ, χωρίς επισκέψεις στην Εφορία και ταλαιπωρία. Τα ακίνητα θα αλλάζουν χέρια μέσα σε 15 λεπτά καθώς οι αγοραπωλησίες θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται στο γραφείο του συμβολαιογράφου με λίγα κλικ στον υπολογιστή του.

Τα 20 «μυστικά» των e-μεταβιβάσεων

Η διαδικασία είναι απλή για τους φορολογούμενους οι οποίοι μεταξύ άλλων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου (Φ.Μ.Α.) έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που πρόκειται να προβεί σε αγοραπωλησία ακινήτου/ων εντός αντικειμενικού συστήματος.

2. Η δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου με επαχθή αιτία συμπληρώνεται υποχρεωτικά από συμβολαιογράφο και υποβάλλεται αποκλειστικά με τους κωδικούς πρόσβασης( user name & password) του και όχι με τους κωδικούς των συμβαλλομένων.

3. Αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την υποβολή της δήλωσης είναι η Δ.Ο.Υ. εισοδήματος του αγοραστή.

4. Ηλεκτρονικά υποβάλλονται οι αρχικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτου εντός αντικειμενικού συστήματος.

5. Συμβαλλόμενοι σε κάθε δήλωση είναι ένας ή πολλοί πωλητής/ες κάθε ακινήτου και ένας αγοραστής.

6. Η συμπλήρωση του ΚΑΕΚ είναι υποχρεωτική, εφόσον το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή που έχει κτηματογραφηθεί και διαθέτει ΚΑΕΚ προσωρινό ή οριστικό. Η δήλωση θα προχωρά και χωρίς τη συμπλήρωση του πεδίου.

7. Η εφαρμογή υποστηρίζει πολλά ακίνητα αρχικά εντός αντικειμενικού συστήματος και σε ολόκληρη την επικράτεια.

8. Επειδή υποβάλλονται ξεχωριστές δηλώσεις από κάθε αγοραστή που πρόκειται να συνταχθεί ένα συμβόλαιο, ως φορολογητέα αξία είναι η συμπλήρωση του αναλογικού τιμήματος σε κάθε δήλωση.

9. Επειδή υποβάλλονται ξεχωριστές δηλώσεις από κάθε αγοραστή που πρόκειται να συνταχθεί ένα συμβόλαιο, ως φορολογητέα αξία είναι η συμπλήρωση του αναλογικού τιμήματος σε κάθε δήλωση το οποίο επιδρά στην απαλλαγή Α ́ Κατοικίας.

10. Στην περίπτωση που πρόκειται για αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες μη ομαδοποιημένες δηλώνεται ξεχωριστό τίμημα για κάθε οριζόντια ιδιοκτησία. Για την επιβολή του φόρου εξετάζεται αυτοτελώς το κάθε ακίνητο/αυτοτελής ιδιοκτησία και επιβάλλεται φόρος στο μεγαλύτερο ποσό μεταξύ τιμήματος και αντικειμενικής αξίας.

11. Στο πεδίο «Περιγραφή ακινήτου» συμπληρώνεται σύντομη περιγραφή του ακινήτου. Ενδεικτικά: είδος, διεύθυνση, αριθμός/όνομα του διαμερίσματος, όροφος, ΟΤ, άδεια οικοδομής, τακτοποίηση, ακίνητα με ενιαία λειτουργική ενότητα (μεζονέτα), σε συγκρότημα κατοικιών με κοινόχρηστη πισίνα, ύπαρξη κτίσματος με άδεια κατεδάφισης ή χωρίς στέγη, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, βαρυνόμενο με δουλεία, με εγκατάσταση γεώτρησης, με δεξαμενή νερού, κ.λπ.. Η δήλωση δεν θα προχωρά χωρίς τη συμπλήρωση του πεδίου, αφού τα πιο πάνω θα αποτελούν την περιγραφή που θα εμφανίζεται/εκτυπώνεται σε αυτήν.

12. Ο κάθε πωλητής ή ο αντίκλητος του πωλητή και ο κάθε αγοραστής ή ο αντίκλητος του αγοραστή μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή εφόσον είναι πιστοποιημένος χρήστης χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης (user name & password) επιλέγοντας από το μενού «Πολίτες –myPROPERTY–Φορολογία Μεταβίβασης Ακινήτων» του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Α.Α.Δ.Ε.

13. Μετά την υποβολή της δήλωσης από τον συμβολαιογράφο προς τους συμβαλλόμενους, οι συμβαλλόμενοι μπορούν:

- Να ελέγξουν την ορθότητα της δήλωσης Φ.Μ.Α.

- Να αποδεχτούν/υποβάλλουν την δήλωση Φ.Μ.Α.

- Να απορρίψουν /μη υποβάλλουν την δήλωση.

- Να εκτυπώσουν την δήλωση Φ.Μ.Α. μετά την υποβολή της.

14. Τροποποιητικές δηλώσεις Φ.Μ.Α αρχικά θα υποβάλλονται χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ που υποβλήθηκε η αρχική δήλωση Φ.Μ.Α.

15. Η δήλωση δεν διορθώνεται από τους συμβαλλόμενους (ΠΩΛΗΤΗ/ΕΣ-ΑΓΟΡΑΣΤΗ. Εάν απορρίψουν/δεν υποβάλλουν την δήλωση, η δήλωση θα επιστρέψει προς διόρθωση στον συμβολαιογράφο.

16. Ο αγοραστής που θα πρέπει να καταβάλλει το φόρο μεταβίβασης θα λάβει μήνυμα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση για ποια υποβληθείσα δήλωση Φ.Μ.Α, ποιο ποσό και την ημερομηνία λήξης πληρωμής. Η πληρωμή μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την αποδοχή του τελευταίου συμβαλλομένου.

17. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου μετά από υποβολή δήλωσης για σύνταξη συμβολαίου καταβάλλεται εφάπαξ και χωρίς έκπτωση.

18. Ο ΦΜΑ εξοφλείται ως εξής: Μετά την τελευταία έγκριση /υποβολή της δήλωσης εκδίδεται από την εφαρμογή ταυτότητα οφειλής και εντός 3 εργάσιμων ημερών η πληρωμή του Φ.Μ.Α. γίνεται μέσω Τραπέζης με τους αποδεκτούς τρόπους πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση (web banking, χρεωστικές κάρτες ή από την προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet με χρεωστική κάρτα ή prepaid card) και όχι με χρήση πιστωτικής κάρτας στη σελίδα «Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης και πληρωμή».

19. Αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους επί του εν λόγω ποσού φόρου για τη χρονική περίοδο από την επόμενη μέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας.

20. Μετά την αποδοχή/υποβολή της δήλωσης από τους συμβαλλόμενους ο συμβολαιογράφος θα συντάξει σύμφωνα με τον νόμο το σχετικό συμβόλαιο εάν έχει εξοφληθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου και έχει εκδοθεί αποδεικτικό καταβολής φόρου. Ο συμβολαιογράφος υποχρεούται εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από τη σύνταξη του συμβολαίου, να ενημερώσει τη φορολογική διοίκηση για τον αριθμό και την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαιογραφικού εγγράφου και για τον τρόπο εξόφλησης του τιμήματος και να επισυνάψει στην εφαρμογή αντίγραφο αυτού. Μετά την καταχώριση του συμβολαίου η δήλωση μεταφέρεται στις ολοκληρωμένες δηλώσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:32

Kαραγκούνης: H δικαιοσύνη θα δείξει ποιες αστοχίες υπήρξαν για το τραγικό δυστύχημα στη «Βιολάντα»

23:19

Αργεντινή: Η γενική συνομοσπονδία CGT προαναγγέλλει 24ωρη απεργία για την εργασιακή μεταρρύθμιση

23:06

Ισραήλ: Με emojis δόθηκε η εντολή στους μαχητές της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

23:00

Η τεχνητή νοημοσύνη μειώνει στο μισό τα ατυχήματα των αυτοκινήτων

22:38

Στη Νιγηρία 100 στρατιωτικοί από τις ΗΠΑ για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις κατά των ανταρτών

22:24

Κακοκαιρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο δημοτικές κοινότητες της Νάξου

22:11

Eurogroup: Στο επίκεντρο η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ - Πιερρακάκης: Να επανεκτιμήσουμε τον ρόλο του

21:54

Βραζιλία: Έξι νεκροί και 46 τραυματίες σε τροχαίο δυστύχημα με λεωφορείο

21:38

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεκτικός στην κυκλοφορία stablecoins σε ευρώ

21:26

Τσίπρας: 8 προτάσεις για αγροτική πολιτική - «Μαζί να χαράξουμε τη ρότα για Ιθάκη»

21:14

Μητσοτάκης για Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Περνά στην Ιστορία και μας αφήνει μία πανάκριβη κληρονομιά

21:03

Τέμπη: Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας διέταξε εκταφή εννέα θυμάτων εντός της εβδομάδας

20:59

Tο νορβηγικό κρατικό ταμείο επενδύσεων αναζητά νέο συνεργάτη στην Τουρκία

20:55

Η Ινδία κατάσχεσε δεξαμενόπλοια που συνδέονται με το Ιράν και τελούν υπό καθεστώς κυρώσεων

20:43

Theon: Σε ιστορικό υψηλό έσοδα και κέρδη για το 2025

20:29

Κεφαλογιάννης: Ελεγχόμενη, χαμηλής έντασης, επιστημονικά σχεδιασμένη φωτιά η «προδιαγεγραμμένη καύση»

20:23

Μητσοτάκης: Η χρονιά πριν τις εκλογές θα καθορίσει την πορεία της πατρίδας στα χρόνια που έρχονται

20:18

Εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

20:16

Πειραιώς ΑΕΠΕΥ: Στην πρώτη θέση της κατάταξης των ΑΧΕ για τον Ιανουάριο

20:15

Ζελένσκι: Έτοιμη για συμβιβασμούς η Ουκρανία - Λάθος η παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία

20:02

ΕΑΤ: Άμεση πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ, νέα δάνεια για αγρότες πριν το Πάσχα

19:55

Κρεμλίνο: Εδαφικά ζητήματα στο επίκεντρο των αυριανών συνομιλιών στης Γενεύη για την Ουκρανία

19:52

Eπανεκλογή του Τουόμας Σααρενχέιμο στην προεδρία του Euroworking Group

19:44

Ζαχαράκη: «Προσχηματικές οι ανακοινώσεις περί “μονομερούς” Εθνικού Διαλόγου»

19:38

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Τζούρο Ματσούτ

19:31

Πέθανε η ιστορικός Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ σε ηλικία 99 ετών

19:28

Χατζηδάκης: Κάποιοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και δεν έχουν ντροπή γι’ αυτά που γράφουν

19:24

Θετικό ξεκίνημα εβδομάδας στις ευρωαγορές με «αέρα» Μονάχου

19:24

Τσάφος: Η Αθήνα έχει την πιο χαμηλή τιμή στο νερό σε σχέση με όλες τις πρωτεύουσες της ΕΕ

19:16

Πολωνία: Ο πρόεδρος Ναβρότσκι λέει πως η χώρα πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο