Tip of the Day

Tip of the day: Πώς να καταστήσετε το σπίτι σας «ενεργειακά» έξυπνο

09-06-2021 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η διαμονή σε ενεργειακά αποδοτικά σπίτια επιφέρει χαμηλότερους λογαριασμούς θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος.

Ενεργειακή απόδοση σημαίνει λιγότερη ενέργεια και κατ’ επέκταση λιγότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και λιγότερες εκπομπές CO2 και άλλων ρύπων. Ανεξάρτητα από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών για να τα καταστήσουν πιο αποτελεσματικά, οποιαδήποτε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μειώνει άμεσα τις εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια ενός σπιτιού. Αυτό συνεπάγεται τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρά μας και τη συνολική βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντός μας.

Η διαμονή σε ενεργειακά αποδοτικά σπίτια επιφέρει χαμηλότερους λογαριασμούς θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος ενώ αυξάνεται η αξία μεταπώλησης του ακινήτου. Εκτός από τις παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας όπως είναι αυτές που προωθούν τα επιδοτούμενα προγράμματα εξοικονόμησης (π.χ «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»), υπάρχουν και κάποιες απλές καθημερινές συνήθειες αλλά και πιο ήπιες παρεμβάσεις, οι οποίες μπορούν να κάνουν «μικρά θαύματα». Έτσι, η τοποθέτηση διπλών τζαμιών και η μόνωση του τοίχου αποτελούν κάποιες σχετικά οικονομικές παρεμβάσεις οι οποίες μεταφράζονται σε σημαντική μείωση του λογαριασμού ρεύματος ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι κάθε σύγχρονος αγοραστής σπιτιού αναζητά πλέον έξυπνα σπίτια που διευκολύνουν τη ζωή του και μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα. Οι έξυπνες συσκευές ανιχνεύουν τη χρήση ισχύος και λαμβάνουν τις αναγκαίες «πρωτοβουλίες».

Παρόμοια αποτελέσματα επιφέρει και η χρήση φωτισμού LED (και φυσικά η «εκπαίδευση» όσων διαμένουν στο σπίτι να τα χρησιμοποιούν με σύνεση, να μην τα ξεχνούν αναμμένα κλπ).

Η χρήση αποδοτικών συσκευών αποτελεί μία ακόμη λύση για την εξοικονόμηση ενέργειας. Τα στεγνωτήρια και τα ψυγεία είναι δύο από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές σε ένα σπίτι και η αντικατάστασή τους με πιο αποδοτικά μοντέλα μπορεί να μειώσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά το ήμισυ, μειώνοντας έτσι τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας είναι μια άλλη ιδέα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε γενικές γραμμές, η συντήρηση και η αντικατάσταση συσκευών κάθε λίγα χρόνια θα τις καταστήσει λιγότερο ενεργοβόρες και λιγότερο κοστοβόρες.

Περιττό να πούμε πόσο σημαντικό είναι να αποσυνδέουμε τις συσκευές όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Μακρόν: Οι πολιτικές δυνάμεις με δεσμούς σε ομάδες βίας να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους

23:41

Άλμα εσόδων 73% για την Nvidia το δ' τρίμηνο με ώθηση από τα data centers

23:22

Βραζιλία: Στους 46 οι νεκροί από καταρρακτώδεις βροχές - 21 αγνοούμενοι

23:15

Δεύτερη ημέρα κερδών στη Wall Street με τεχνολογική ώθηση

23:01

Διπλασιάζεται ο τουριστικός φόρος στη Βαρκελώνη - Έως 15 ευρώ τη βραδιά

22:43

Κούβα: Επεισόδιο του λιμενικού με σκάφος προερχόμενο από την Φλόριντα

22:28

Ήπιες μεταβολές στο πετρέλαιο εν μέσω αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

22:16

Δυνατή πλέον η αναστροφή στη Λ. Αμαλίας για είσοδο στην Πλάκα

21:57

Γαλλία: Η κυβέρνηση Λεκορνί επιβίωσε από δύο προτάσεις μομφής

21:48

Υπεγράφη ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΕ για αξιολογήσεις στον τουρισμό - Μήνυμα Τζιτζικώστα

21:36

Κέρδη 1% για τον χρυσό με φόντο δασμούς και γεωπολιτικά

21:24

Επικοινωνία Τραμπ- Ζελένσκι πριν τις νέες διαπραγματεύσεις για Ουκρανία

21:10

Τραμπ: Θριαμβολογία για την οικονομία, σιωπές για τα δύσκολα και «μάχη» για τις εντυπώσεις

20:59

Βανς: Προτεραιότητα η διπλωματική λύση με Ιράν - Νέες αμερικανικές κυρώσεις στην Τεχεράνη

20:48

Βουλή: Ψηφίστηκε το Ενιαίο Ψηφιακό Μητρώο παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς

20:37

Μητσοτάκης: Ο Έβρος κράτησε Ελλάδα και Ευρώπη ασφαλή – Φράχτης σε όλο το μήκος των συνόρων

20:25

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στις 27/2 και 24ωρη απεργία στις 28/2

20:17

Καρυστιανού: «Πριν από το καλοκαίρι η ανακοίνωση του κόμματος»

20:06

Βιολάντα: Το πόρισμα του ΕΜΠ για τον σωλήνα - Λάθος εγκατάσταση χωρίς μέτρα προστασίας

19:59

Έρχεται δημοψήφισμα για την ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ

19:46

Σκάνδαλο Έπστιν: Παραιτήθηκε από το Χάρβαρντ ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Λάρι Σάμερς

19:38

Ανάκαμψη πάνω από τα 68.000 για το Bitcoin

19:21

Συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη - Η ατζέντα

19:15

Κέρδη στις ευρωαγορές - «Βουτιά» 12,7% για Diageo

19:11

«Πράσινο φως» από ΕΚΤ στον Βούιτσιτς για την θέση του νέου αντιπροέδρου

19:01

ΥΠΕΘΟ για ελβετικό φράγκο: Καμία παράβαση του ενωσιακού δικαίου στη ρύθμιση

18:51

ΕΚΚΟΜΕΔ και Netflix ενώνουν δυνάμεις για ενίσχυση της ελληνικής δημιουργικής βιομηχανίας

18:41

Διευκρινίσεις Χατζηδάκη για τις δηλώσεις για κυριότητα αγροτεμαχίων μέσω ΚΑΕΚ

18:31

Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας) από Αλεξανδρούπολη: Περιφερειακός ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

18:21

ΧΑ: «Έσπασε» το τριήμερο πτωτικό σερί του Γενικού Δείκτη - Κέρδη άνω του 2% στις τράπεζες