ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Η «είδηση» που διαβάζουν οι αγορές στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Γιάννης Αγγέλης
20-11-2023 | 15:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η «είδηση» που διαβάζουν οι αγορές στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Η «είδηση» των ημερών, πέρα από τα όσα εφιαλτικά συμβαίνουν στην Γάζα, είναι ότι οι αγορές εμφανίζουν μία ισχυρή βεβαιότητα ότι η ΕΚΤ μέσα στο 2024 θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Και, μάλιστα, έχει αρχίσει να προσδιορίζεται ο Απρίλιος σαν ο πιθανότερος μήνας για την πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Βέβαια, με το ενδεχόμενο ξεκίνημα μιας τέτοιας «κίνησης» από την ΕΚΤ πολλά ακολουθούν, τόσο στα δημόσια οικονομικά όσο και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μαζί και στα χρηματιστήρια... Κατά συνέπεια, στο «στοίχημα» αυτό, σε γενικές γραμμές, ορίζεται το «παιχνίδι» σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, σαν «θέμα» υποχρεώνει και τους κεντρικούς τραπεζίτες να αντιδράσουν, τόσο αυτούς που μιλάνε συχνά, όσο και αυτούς που μιλάνε σπάνια (όπως θα έπρεπε...), για να προειδοποιήσουν σε όλους τους τόνους, είτε ότι τα ψηλά επιτόκια θα μείνουν για πολύ καιρό, είτε ακόμα ότι μπορεί να αυξηθούν εκ νέου αν ο πληθωρισμός δείχνει να μη πέφτει στην συνέχεια, όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες.

Το ενδιαφέρον, όμως, εδώ, δηλαδή στο γιατί οι αγορές «διαβάζουν» με τόση βεβαιότητα την πρόθεση της ΕΚΤ να αρχίσει και πάλι να μειώνει τα επιτόκια, πέραν του προφανούς, δηλαδή της διολίσθησης του πληθωρισμού αφενός και της επικείμενης εισόδου της Ευρωζώνης σε ύφεση από το 2024 αφετέρου, είναι και κάτι άλλο.

Κάτι άλλο, πολύ περισσότερο ενδεικτικό της ανησυχίας που «μυρίζονται» οι αγορές και καταλήγουν στο να προβλέπουν μείωση των επιτοκίων. Μία ματιά στις διεθνείς συναλλαγματικές ισοτιμίες και ειδικά στην ισοτιμία ευρώ / δολαρίου, αποκαλύπτει μία σχεδόν κατακόρυφη άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου. Μία άνοδο, πολύ πιο απότομη από την πτώση που είχε προηγηθεί. Σήμερα το ευρώ ανταλλάσσεται με 1,092 δολάρια, όταν μέχρι και το καλοκαίρι βρισκόταν πολύ – πολύ χαμηλότερα στο 1,044 δολάρια!

Πρόκειται για μία αλλαγή που καθιστά το ευρωπαϊκό νόμισμα εξαιρετικά ακριβό για τις εξαγωγικές οικονομίες της Ευρωζώνης και μάλιστα σε μια περίοδο που οι βασικές οικονομίες της παραδέρνουν στα όρια της ύφεσης, πριν αρχίσουν να διολισθαίνουν σε μία φάση κάμψης σχεδόν σε οριζόντια διάσταση. Και μάλιστα, σε ένα περιβάλλον με τον πληθωρισμό ακόμα μακριά από το στόχο και το ύψος του κόστους του χρήματος (επιτόκια) σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και όλα αυτά σε οικονομίες με πρωτοφανή «μόχλευση» τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Παρά το γεγονός ότι η αντιστροφή αυτή της συναλλαγματικής ισοτιμίας με το δολάριο έχει ευνοήσει στο να μειωθούν οι ενεργειακές δαπάνες, κατά συνέπεια και η πληθωριστική πίεση από την πλευρά αυτή, εν τούτοις δεν αρκεί αυτό για να εξισορροπήσει την «ζημιά» του ακριβού ευρώ. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που το ακριβό ευρώ διευκολύνει τις εισαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλλά δυσχεραίνει απότομα τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και τον διμερή ανταγωνισμό τους.

Με άλλα λόγια, όσο η Fed καλλιεργεί τις προσδοκίες σταδιακής απόσβεσης της νομισματικής σύσφιξης μέσα στο 2024 – με συνέπεια την πτώση του δολαρίου – τόσο περισσότερο αυξάνεται η πίεση στην ΕΚΤ να ακολουθήσει και εκείνη, για να μην οδηγηθεί πρόωρα η ευρωοικονομία σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις συμπαρασύροντας το τραπεζικό σύστημα και τις χρηματοαγορές της ευρωζώνης...

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, αν οι αγορές εγκαθιδρύσουν μια τέτοια προσδοκία μείωσης των επιτοκίων και η ΕΚΤ έχει τα χέρια δεμένα από το ήδη ακριβό ευρώ στο να κάνει κινήσεις στα επιτόκια που να πείθουν πως μπορεί «να κάνει ό,τι χρειασθεί» για να αναχαιτίσει την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, οι προσδοκίες επιστροφής των πληθωριστικών πιέσεων θα εμφανισθούν και πάλι πίσω από την... γωνία.

Ακριβώς όπως και την δεκαετία του 1970... Αυτή η βαθύτερη «μυρωδιά» έχει αρχίσει να διαχέεται στην Ευρώπη και οι «μύτες» της χρηματαγοράς έχουν αρχίσει να την πιάνουν στον αέρα. Κάνοντας το «έργο» της ΕΚΤ πολύ, μα πολύ πιο δύσκολο. Γι' αυτό ο κ. Νάγκελ της Bundesbank, πρόσφατα από το Λονδίνο, προειδοποίησε ότι τα περιθώρια των κεντρικών τραπεζών είναι πλέον περιορισμένα και είναι η σειρά των κυβερνήσεων να δοκιμάσουν να... ξαναβάλουν στο κλουβί το θηρίο που ξέφυγε στον δρόμο στα μέσα του 2021.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:03

ΥΠΕΝ: Εξορθολογισμός επιτρεπόμενων χρήσεων σε περιοχές «Natura 2000»

12:58

Κρεμλίνο: «Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση του πολέμου στο Ιράν»

12:50

UBS: Προς τα 150 δολάρια το πετρέλαιο εντός Απριλίου – Για πόσες ημέρες επαρκούν τα ελληνικά αποθέματα

12:49

Πανέτα (ΕΚΤ): «Ακόμα και αν ο πόλεμος σταματήσει άμεσα, η ζημιά έχει ήδη γίνει»

12:41

Απώλειες για το bitcoin μετά τις απειλές Τραμπ στο Ιράν

12:36

SMERC: Σε νέα φάση ανάπτυξης το Patmos Aktis - Ολοκληρώθηκε η επέκταση με 33 σουίτες

12:33

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα δικογραφία για δύο βουλευτές πάει στη Βουλή

12:21

Ρωσία: Οι πυρηνικές πυραυλικές δυνάμεις διεξάγουν γυμνάσια στη Σιβηρία

12:19

Σίμκους: «Είναι πολύ νωρίς να εξάγουμε συμπεράσματα για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ»

12:01

Μάρτης-γδάρτης λέγαμε από τότε που έκαιγαν ξύλα - Τώρα με το πετρέλαιο τι γίνεται;

11:59

Η ΔΕΗ φέρνει τη δυναμική τιμολόγηση ρεύματος και στα νοικοκυριά με έξυπνο μετρητή

11:56

Σε Ρόδο και Αττική τα πρώτα πρόστιμα για το πλαφόν στα καύσιμα

11:53

Βαθαίνει η έλλειψη ταλέντου στην Ελλάδα - Το 84% των εργοδοτών δυσκολεύονται

11:53

ABN Amro: Έρχεται «προληπτική» αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στον Απρίλιο

11:47

Παπαστράτος: Νέος κύκλος 35 προσλήψεων στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο

11:44

Απάτη 20 εκατ. δολαρίων με ψεύτικες διασώσεις στο Έβερεστ

11:42

Σε «πορτοκαλί» υποβαθμίστηκε η κακοκαιρία - Αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης σήμερα

11:37

Υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ

11:32

Η Innovis Pharma αποκτά την Pharma Center - Δυναμική είσοδος στα συμπληρώματα διατροφής

11:31

H Κίνα επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση παύση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή

11:29

Με πτώση αντιδρούν οι ευρωαγορές στο «σκληρό χτύπημα» που ετοιμάζει ο Τραμπ

11:27

Μεγάλα ύψη βροχής σε πολλές περιοχές λόγω της κακοκαιρίας - Στην κορυφή η Ρόδος

11:21

Νέες συνεργασίες της Coffee Berry σε Γαλλία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο

11:13

Hertz - Aegean: Mια ολοκληρωμένη εμπειρία μετακίνησης με ακόμα περισσότερα προνόμια

11:11

Performance Technologies: Αύξηση 44% στα καθαρά κέρδη - Ξεπέρασε τα 89 εκατ. ο κύκλος εργασιών

11:07

ΕΦΕΤ: Καμία εμπλοκή στο περιστατικό παράνομης εκτροφής ζώων σε ταράτσα στους Αμπελόκηπους

11:04

Sunlight Academy: Έτος-ορόσημο το 2025 με 1.000 επισκέψεις μαθητών και φοιτητών στις εγκαταστάσεις σε Ξάνθη και Κομοτηνή

11:04

Ρεύμα: Από 0,138 έως 0,25 ευρώ/kWh τα πράσινα τιμολόγια τον Απρίλιο

10:58

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο της Αθήνας

10:53

ΜΕΤΚΑ: Υπεγράφη η σύμβαση υλοποίησης του project VORIA στο Μαρούσι - Τι περιλαμβάνει