ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Η «είδηση» που διαβάζουν οι αγορές στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Γιάννης Αγγέλης
20-11-2023 | 15:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η «είδηση» που διαβάζουν οι αγορές στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η «είδηση» των ημερών, πέρα από τα όσα εφιαλτικά συμβαίνουν στην Γάζα, είναι ότι οι αγορές εμφανίζουν μία ισχυρή βεβαιότητα ότι η ΕΚΤ μέσα στο 2024 θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Και, μάλιστα, έχει αρχίσει να προσδιορίζεται ο Απρίλιος σαν ο πιθανότερος μήνας για την πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Βέβαια, με το ενδεχόμενο ξεκίνημα μιας τέτοιας «κίνησης» από την ΕΚΤ πολλά ακολουθούν, τόσο στα δημόσια οικονομικά όσο και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μαζί και στα χρηματιστήρια... Κατά συνέπεια, στο «στοίχημα» αυτό, σε γενικές γραμμές, ορίζεται το «παιχνίδι» σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, σαν «θέμα» υποχρεώνει και τους κεντρικούς τραπεζίτες να αντιδράσουν, τόσο αυτούς που μιλάνε συχνά, όσο και αυτούς που μιλάνε σπάνια (όπως θα έπρεπε...), για να προειδοποιήσουν σε όλους τους τόνους, είτε ότι τα ψηλά επιτόκια θα μείνουν για πολύ καιρό, είτε ακόμα ότι μπορεί να αυξηθούν εκ νέου αν ο πληθωρισμός δείχνει να μη πέφτει στην συνέχεια, όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες.

Το ενδιαφέρον, όμως, εδώ, δηλαδή στο γιατί οι αγορές «διαβάζουν» με τόση βεβαιότητα την πρόθεση της ΕΚΤ να αρχίσει και πάλι να μειώνει τα επιτόκια, πέραν του προφανούς, δηλαδή της διολίσθησης του πληθωρισμού αφενός και της επικείμενης εισόδου της Ευρωζώνης σε ύφεση από το 2024 αφετέρου, είναι και κάτι άλλο.

Κάτι άλλο, πολύ περισσότερο ενδεικτικό της ανησυχίας που «μυρίζονται» οι αγορές και καταλήγουν στο να προβλέπουν μείωση των επιτοκίων. Μία ματιά στις διεθνείς συναλλαγματικές ισοτιμίες και ειδικά στην ισοτιμία ευρώ / δολαρίου, αποκαλύπτει μία σχεδόν κατακόρυφη άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου. Μία άνοδο, πολύ πιο απότομη από την πτώση που είχε προηγηθεί. Σήμερα το ευρώ ανταλλάσσεται με 1,092 δολάρια, όταν μέχρι και το καλοκαίρι βρισκόταν πολύ – πολύ χαμηλότερα στο 1,044 δολάρια!

Πρόκειται για μία αλλαγή που καθιστά το ευρωπαϊκό νόμισμα εξαιρετικά ακριβό για τις εξαγωγικές οικονομίες της Ευρωζώνης και μάλιστα σε μια περίοδο που οι βασικές οικονομίες της παραδέρνουν στα όρια της ύφεσης, πριν αρχίσουν να διολισθαίνουν σε μία φάση κάμψης σχεδόν σε οριζόντια διάσταση. Και μάλιστα, σε ένα περιβάλλον με τον πληθωρισμό ακόμα μακριά από το στόχο και το ύψος του κόστους του χρήματος (επιτόκια) σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και όλα αυτά σε οικονομίες με πρωτοφανή «μόχλευση» τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Παρά το γεγονός ότι η αντιστροφή αυτή της συναλλαγματικής ισοτιμίας με το δολάριο έχει ευνοήσει στο να μειωθούν οι ενεργειακές δαπάνες, κατά συνέπεια και η πληθωριστική πίεση από την πλευρά αυτή, εν τούτοις δεν αρκεί αυτό για να εξισορροπήσει την «ζημιά» του ακριβού ευρώ. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που το ακριβό ευρώ διευκολύνει τις εισαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλλά δυσχεραίνει απότομα τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και τον διμερή ανταγωνισμό τους.

Με άλλα λόγια, όσο η Fed καλλιεργεί τις προσδοκίες σταδιακής απόσβεσης της νομισματικής σύσφιξης μέσα στο 2024 – με συνέπεια την πτώση του δολαρίου – τόσο περισσότερο αυξάνεται η πίεση στην ΕΚΤ να ακολουθήσει και εκείνη, για να μην οδηγηθεί πρόωρα η ευρωοικονομία σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις συμπαρασύροντας το τραπεζικό σύστημα και τις χρηματοαγορές της ευρωζώνης...

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, αν οι αγορές εγκαθιδρύσουν μια τέτοια προσδοκία μείωσης των επιτοκίων και η ΕΚΤ έχει τα χέρια δεμένα από το ήδη ακριβό ευρώ στο να κάνει κινήσεις στα επιτόκια που να πείθουν πως μπορεί «να κάνει ό,τι χρειασθεί» για να αναχαιτίσει την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, οι προσδοκίες επιστροφής των πληθωριστικών πιέσεων θα εμφανισθούν και πάλι πίσω από την... γωνία.

Ακριβώς όπως και την δεκαετία του 1970... Αυτή η βαθύτερη «μυρωδιά» έχει αρχίσει να διαχέεται στην Ευρώπη και οι «μύτες» της χρηματαγοράς έχουν αρχίσει να την πιάνουν στον αέρα. Κάνοντας το «έργο» της ΕΚΤ πολύ, μα πολύ πιο δύσκολο. Γι' αυτό ο κ. Νάγκελ της Bundesbank, πρόσφατα από το Λονδίνο, προειδοποίησε ότι τα περιθώρια των κεντρικών τραπεζών είναι πλέον περιορισμένα και είναι η σειρά των κυβερνήσεων να δοκιμάσουν να... ξαναβάλουν στο κλουβί το θηρίο που ξέφυγε στον δρόμο στα μέσα του 2021.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Φινλανδία: Οι αρχές συνεδριάζουν για την αυξανόμενη απειλή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών

23:44

e-ΕΦΚΑ: Τροποποιητική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών έτους 2025

23:33

Ζελένσκι: «Μικρή πρόοδος» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αντιπυραυλική άμυνα

23:22

Μαρινάκης: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια αν η Τουρκία προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια

23:12

Ισπανία: Περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης

22:58

Handelsblatt: Η Κομισιόν ετοιμάζει να επιβάλει πρόστιμο εκατοντάδων εκατομμυρίων στην Google

22:37

Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ - Ρούμπιο για τις ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο

22:23

Θεμιστοκλέους: «Διασφαλίζουμε τη συνέχιση λειτουργίας του ΑΧΕΠΑ»

22:10

Ρεκόρ ζέστης στη Βρετανία - Στους 33,5 βαθμούς το θερμόμετρο στο Λονδίνο

21:56

Νετανιάχου: «Ζήτησα να επιταχύνουμε τα πλήγματα εναντίον της Χεζμπολάχ»

21:47

Πιτσιλής: «Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε» - Η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει τις αγροτικές επιδοτήσεις

21:39

Ισπανία: Θετικός στον χανταϊό επιβάτης του MV Hondius που βρισκόταν σε καραντίνα

21:28

Αποκαθίσταται η πρόσβαση στο διαδίκτυο στο Ιράν με εντολή Πεζεσκιάν

21:05

Nikkei: Τα Στενά του Ορμούζ θα ανοίξουν για όλα τα πλοία 30 ημέρες μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

21:02

Κώτσηρας: «Προτεραιότητά μας οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας»

20:48

Ισπανία: Ο πρώην πρωθυπουργός Φελίπε Γκονθάλεθ ζητά πρόωρες εκλογές

20:41

ΔΕΗ: Πώς κατανεμήθηκαν οι νέες μετοχές στην ΑΜΚ - Στο ταμπλό από 26/5

20:33

Βουλή: Υπερψηφίστηκε στην επιτροπή το νομοσχέδιο για τη διασυνοριακή ανταλλαγή δικαιολογητικών

20:20

Απανωτές παραβιάσεις και μια εμπλοκή στο Αιγαίο με οπλισμένα τουρκικά F-16

20:09

ΗΠΑ - Ιράν: Τι θα συμβεί όταν τελειώσει πραγματικά ο πόλεμος - Το δύσκολο restart του πετρελαίου

20:05

Γαλλία: Ενισχύεται το πρώιμο κύμα ζέστης - Πορτοκαλί συναγερμός αύριο σε 8 περιοχές

19:59

Ιταλία: Δημοτικές εκλογές σε 894 δήμους της χώρας - Προβάδισμα της κεντροδεξιάς στη Βενετία

19:37

AVE: Εξαγορά του 24,98% της PROBOTEK έναντι €150.000

19:32

Ουκρανία: «Οι σύμμαχοι δεν πρέπει να ενδώσουν στον ρωσικό εκβιασμό»

19:23

Σε υψηλό 2,5 μηνών οι ευρωαγορές με ώθηση από προσδοκίες για συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

19:03

Συνεδριάζει την Τρίτη το Υπουργικό υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Η ατζέντα

19:00

Βολιβία: O πρόεδρος Πας μειώνει κατά 50% τους μισθούς των υπουργών του

18:50

NielsenIQ: Πώς επηρεάζει ο Κώδικας Δεοντολογίας προσφορές και εκπτώσεις

18:33

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Λούλα ξεκινά προληπτική ακτινοθεραπεία για καρκίνο του δέρματος

18:24

Κύπρος: Ανακηρύχθηκαν οι 56 νέοι βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων