ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Η «είδηση» που διαβάζουν οι αγορές στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Γιάννης Αγγέλης
20-11-2023 | 15:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η «είδηση» που διαβάζουν οι αγορές στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η «είδηση» των ημερών, πέρα από τα όσα εφιαλτικά συμβαίνουν στην Γάζα, είναι ότι οι αγορές εμφανίζουν μία ισχυρή βεβαιότητα ότι η ΕΚΤ μέσα στο 2024 θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Και, μάλιστα, έχει αρχίσει να προσδιορίζεται ο Απρίλιος σαν ο πιθανότερος μήνας για την πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Βέβαια, με το ενδεχόμενο ξεκίνημα μιας τέτοιας «κίνησης» από την ΕΚΤ πολλά ακολουθούν, τόσο στα δημόσια οικονομικά όσο και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μαζί και στα χρηματιστήρια... Κατά συνέπεια, στο «στοίχημα» αυτό, σε γενικές γραμμές, ορίζεται το «παιχνίδι» σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, σαν «θέμα» υποχρεώνει και τους κεντρικούς τραπεζίτες να αντιδράσουν, τόσο αυτούς που μιλάνε συχνά, όσο και αυτούς που μιλάνε σπάνια (όπως θα έπρεπε...), για να προειδοποιήσουν σε όλους τους τόνους, είτε ότι τα ψηλά επιτόκια θα μείνουν για πολύ καιρό, είτε ακόμα ότι μπορεί να αυξηθούν εκ νέου αν ο πληθωρισμός δείχνει να μη πέφτει στην συνέχεια, όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες.

Το ενδιαφέρον, όμως, εδώ, δηλαδή στο γιατί οι αγορές «διαβάζουν» με τόση βεβαιότητα την πρόθεση της ΕΚΤ να αρχίσει και πάλι να μειώνει τα επιτόκια, πέραν του προφανούς, δηλαδή της διολίσθησης του πληθωρισμού αφενός και της επικείμενης εισόδου της Ευρωζώνης σε ύφεση από το 2024 αφετέρου, είναι και κάτι άλλο.

Κάτι άλλο, πολύ περισσότερο ενδεικτικό της ανησυχίας που «μυρίζονται» οι αγορές και καταλήγουν στο να προβλέπουν μείωση των επιτοκίων. Μία ματιά στις διεθνείς συναλλαγματικές ισοτιμίες και ειδικά στην ισοτιμία ευρώ / δολαρίου, αποκαλύπτει μία σχεδόν κατακόρυφη άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου. Μία άνοδο, πολύ πιο απότομη από την πτώση που είχε προηγηθεί. Σήμερα το ευρώ ανταλλάσσεται με 1,092 δολάρια, όταν μέχρι και το καλοκαίρι βρισκόταν πολύ – πολύ χαμηλότερα στο 1,044 δολάρια!

Πρόκειται για μία αλλαγή που καθιστά το ευρωπαϊκό νόμισμα εξαιρετικά ακριβό για τις εξαγωγικές οικονομίες της Ευρωζώνης και μάλιστα σε μια περίοδο που οι βασικές οικονομίες της παραδέρνουν στα όρια της ύφεσης, πριν αρχίσουν να διολισθαίνουν σε μία φάση κάμψης σχεδόν σε οριζόντια διάσταση. Και μάλιστα, σε ένα περιβάλλον με τον πληθωρισμό ακόμα μακριά από το στόχο και το ύψος του κόστους του χρήματος (επιτόκια) σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και όλα αυτά σε οικονομίες με πρωτοφανή «μόχλευση» τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Παρά το γεγονός ότι η αντιστροφή αυτή της συναλλαγματικής ισοτιμίας με το δολάριο έχει ευνοήσει στο να μειωθούν οι ενεργειακές δαπάνες, κατά συνέπεια και η πληθωριστική πίεση από την πλευρά αυτή, εν τούτοις δεν αρκεί αυτό για να εξισορροπήσει την «ζημιά» του ακριβού ευρώ. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που το ακριβό ευρώ διευκολύνει τις εισαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλλά δυσχεραίνει απότομα τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και τον διμερή ανταγωνισμό τους.

Με άλλα λόγια, όσο η Fed καλλιεργεί τις προσδοκίες σταδιακής απόσβεσης της νομισματικής σύσφιξης μέσα στο 2024 – με συνέπεια την πτώση του δολαρίου – τόσο περισσότερο αυξάνεται η πίεση στην ΕΚΤ να ακολουθήσει και εκείνη, για να μην οδηγηθεί πρόωρα η ευρωοικονομία σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις συμπαρασύροντας το τραπεζικό σύστημα και τις χρηματοαγορές της ευρωζώνης...

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, αν οι αγορές εγκαθιδρύσουν μια τέτοια προσδοκία μείωσης των επιτοκίων και η ΕΚΤ έχει τα χέρια δεμένα από το ήδη ακριβό ευρώ στο να κάνει κινήσεις στα επιτόκια που να πείθουν πως μπορεί «να κάνει ό,τι χρειασθεί» για να αναχαιτίσει την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, οι προσδοκίες επιστροφής των πληθωριστικών πιέσεων θα εμφανισθούν και πάλι πίσω από την... γωνία.

Ακριβώς όπως και την δεκαετία του 1970... Αυτή η βαθύτερη «μυρωδιά» έχει αρχίσει να διαχέεται στην Ευρώπη και οι «μύτες» της χρηματαγοράς έχουν αρχίσει να την πιάνουν στον αέρα. Κάνοντας το «έργο» της ΕΚΤ πολύ, μα πολύ πιο δύσκολο. Γι' αυτό ο κ. Νάγκελ της Bundesbank, πρόσφατα από το Λονδίνο, προειδοποίησε ότι τα περιθώρια των κεντρικών τραπεζών είναι πλέον περιορισμένα και είναι η σειρά των κυβερνήσεων να δοκιμάσουν να... ξαναβάλουν στο κλουβί το θηρίο που ξέφυγε στον δρόμο στα μέσα του 2021.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:29

Nestle: Κοντά στην πώληση του 50% της ευρωπαϊκής επιχείρησης νερού - Στα 5 δισ. ευρώ το deal

17:19

Η Philip Morris επενδύει στα φακελάκια νικοτίνης - Στα 11,19 δισ. ο τζίρος στο β' τρίμηνο

17:09

Ο Τραμπ απειλεί με βομβαρδισμό πολιτικών υποδομών για κάθε ιρανική επίθεση στο Ορμούζ

17:06

Τέμπη: Εισήγηση για παραπομπή Τριαντόπουλου - Αγοραστού σε Ειδικό Δικαστήριο

16:56

Παγκόσμια Τράπεζα για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Συρρίκνωση ανάπτυξης - Εκτίναξη πληθωρισμού

16:50

Wall Street: Επιφυλακτικότητα εν αναμονή των Big Tech αποτελεσμάτων

16:48

Συμφωνία ΥΠΕΝ - ΕΤΕπ για ενίσχυση της ανθεκτικότητας κρίσιμων υπηρεσιών και υποδομών

16:43

Τουρισμός: Περισσότεροι επισκέπτες τον Μάιο, αλλά με πιο «σφιχτό» πορτοφόλι

16:42

Η Βουλγαρία ενέκρινε τη στάθμευση αεροσκαφών ανεφοδιασμού των ΗΠΑ στο έδαφός της

16:35

Απόδραση από τον καύσωνα: 4 δροσεροί προορισμοί κοντά στην Αθήνα

16:27

Μητσοτάκης: «Όχι σε παροχές χωρίς αντίκρισμα – Μαθήματα από την κρίση σε Ελλάδα, Πορτογαλία»

16:23

Playstation: Το «τέλος» των φυσικών δίσκων απειλεί με εξαφάνιση την αξίας 7 δισ. δολ. αγορά μεταχειρισμένων

16:21

Αναδιαρθρώνει την ψηφιακή αγορά της στην Κίνα η Nike - «Λίφτινγκ» σε site και app

16:16

Γερμανία: Η Ρωσία διαδίδει ψευδείς πληροφορίες για έρευνες στον τομέα των πυρηνικών όπλων

16:13

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για κατάσβεση μεγάλων πυρκαγιών σε Ισπανία και Γαλλία

16:10

Το Ιράν διαψεύδει πως υπάρχει πυρηνική δραστηριότητα στο Κολάνγκ - Πλήγματα των ΗΠΑ στο νησί Λαράκ

16:00

Ευ. Μυτιληναίος: «Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης περνάει μέσα από έργα, δίκτυα, εργοστάσια»

16:00

«Έπεσαν» Facebook, Messenger και Instagram

15:52

ΑΑΔΕ: Ψηφιακή υποβολή και επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσης των τελωνειακών αμφισβητήσεων

15:51

«Δεν είναι οι Κυκλάδες»: Το ελληνικό νησί που ανακηρύχθηκε ο κορυφαίος προορισμός του 2026

15:48

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αίρεται η ασυλία μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση

15:46

Άρση της βουλευτικής ασυλίας για τον Μάριο Σαλμά

15:41

Κοντογεώργης: Προσηλωμένοι στη δουλειά μας - Δεν είμαστε σε προεκλογικό συναγερμό

15:22

The Ellinikon Sports Park: Η πρώτη φάση παραδίδεται στο κοινό και σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την πόλη

15:16

Ερυθρά Θάλασσα: Άλλα 4 πλοία άλλαξαν πορεία μετά τις προειδοποιήσεις των Χούθι

15:06

Ουκρανία: Ο Ζελένκσι ολοκλήρωσε τον ανασχηματισμό στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων

15:03

Ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν τα Βαλκάνια - Ένας νεκρός και 13 τραυματίες

14:53

O Ζαχαρίας Γιακουμής νέος επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα

14:50

Τουρνάς: «Εστιάζουμε στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην εξιχνίαση των εμπρησμών»

14:44

Φωτιά τώρα στις Αφίδνες - Καίει κοντά στα διόδια