ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Η «είδηση» που διαβάζουν οι αγορές στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Γιάννης Αγγέλης
20-11-2023 | 15:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η «είδηση» που διαβάζουν οι αγορές στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Η «είδηση» των ημερών, πέρα από τα όσα εφιαλτικά συμβαίνουν στην Γάζα, είναι ότι οι αγορές εμφανίζουν μία ισχυρή βεβαιότητα ότι η ΕΚΤ μέσα στο 2024 θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Και, μάλιστα, έχει αρχίσει να προσδιορίζεται ο Απρίλιος σαν ο πιθανότερος μήνας για την πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Βέβαια, με το ενδεχόμενο ξεκίνημα μιας τέτοιας «κίνησης» από την ΕΚΤ πολλά ακολουθούν, τόσο στα δημόσια οικονομικά όσο και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μαζί και στα χρηματιστήρια... Κατά συνέπεια, στο «στοίχημα» αυτό, σε γενικές γραμμές, ορίζεται το «παιχνίδι» σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, σαν «θέμα» υποχρεώνει και τους κεντρικούς τραπεζίτες να αντιδράσουν, τόσο αυτούς που μιλάνε συχνά, όσο και αυτούς που μιλάνε σπάνια (όπως θα έπρεπε...), για να προειδοποιήσουν σε όλους τους τόνους, είτε ότι τα ψηλά επιτόκια θα μείνουν για πολύ καιρό, είτε ακόμα ότι μπορεί να αυξηθούν εκ νέου αν ο πληθωρισμός δείχνει να μη πέφτει στην συνέχεια, όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες.

Το ενδιαφέρον, όμως, εδώ, δηλαδή στο γιατί οι αγορές «διαβάζουν» με τόση βεβαιότητα την πρόθεση της ΕΚΤ να αρχίσει και πάλι να μειώνει τα επιτόκια, πέραν του προφανούς, δηλαδή της διολίσθησης του πληθωρισμού αφενός και της επικείμενης εισόδου της Ευρωζώνης σε ύφεση από το 2024 αφετέρου, είναι και κάτι άλλο.

Κάτι άλλο, πολύ περισσότερο ενδεικτικό της ανησυχίας που «μυρίζονται» οι αγορές και καταλήγουν στο να προβλέπουν μείωση των επιτοκίων. Μία ματιά στις διεθνείς συναλλαγματικές ισοτιμίες και ειδικά στην ισοτιμία ευρώ / δολαρίου, αποκαλύπτει μία σχεδόν κατακόρυφη άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου. Μία άνοδο, πολύ πιο απότομη από την πτώση που είχε προηγηθεί. Σήμερα το ευρώ ανταλλάσσεται με 1,092 δολάρια, όταν μέχρι και το καλοκαίρι βρισκόταν πολύ – πολύ χαμηλότερα στο 1,044 δολάρια!

Πρόκειται για μία αλλαγή που καθιστά το ευρωπαϊκό νόμισμα εξαιρετικά ακριβό για τις εξαγωγικές οικονομίες της Ευρωζώνης και μάλιστα σε μια περίοδο που οι βασικές οικονομίες της παραδέρνουν στα όρια της ύφεσης, πριν αρχίσουν να διολισθαίνουν σε μία φάση κάμψης σχεδόν σε οριζόντια διάσταση. Και μάλιστα, σε ένα περιβάλλον με τον πληθωρισμό ακόμα μακριά από το στόχο και το ύψος του κόστους του χρήματος (επιτόκια) σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και όλα αυτά σε οικονομίες με πρωτοφανή «μόχλευση» τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Παρά το γεγονός ότι η αντιστροφή αυτή της συναλλαγματικής ισοτιμίας με το δολάριο έχει ευνοήσει στο να μειωθούν οι ενεργειακές δαπάνες, κατά συνέπεια και η πληθωριστική πίεση από την πλευρά αυτή, εν τούτοις δεν αρκεί αυτό για να εξισορροπήσει την «ζημιά» του ακριβού ευρώ. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που το ακριβό ευρώ διευκολύνει τις εισαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλλά δυσχεραίνει απότομα τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και τον διμερή ανταγωνισμό τους.

Με άλλα λόγια, όσο η Fed καλλιεργεί τις προσδοκίες σταδιακής απόσβεσης της νομισματικής σύσφιξης μέσα στο 2024 – με συνέπεια την πτώση του δολαρίου – τόσο περισσότερο αυξάνεται η πίεση στην ΕΚΤ να ακολουθήσει και εκείνη, για να μην οδηγηθεί πρόωρα η ευρωοικονομία σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις συμπαρασύροντας το τραπεζικό σύστημα και τις χρηματοαγορές της ευρωζώνης...

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, αν οι αγορές εγκαθιδρύσουν μια τέτοια προσδοκία μείωσης των επιτοκίων και η ΕΚΤ έχει τα χέρια δεμένα από το ήδη ακριβό ευρώ στο να κάνει κινήσεις στα επιτόκια που να πείθουν πως μπορεί «να κάνει ό,τι χρειασθεί» για να αναχαιτίσει την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, οι προσδοκίες επιστροφής των πληθωριστικών πιέσεων θα εμφανισθούν και πάλι πίσω από την... γωνία.

Ακριβώς όπως και την δεκαετία του 1970... Αυτή η βαθύτερη «μυρωδιά» έχει αρχίσει να διαχέεται στην Ευρώπη και οι «μύτες» της χρηματαγοράς έχουν αρχίσει να την πιάνουν στον αέρα. Κάνοντας το «έργο» της ΕΚΤ πολύ, μα πολύ πιο δύσκολο. Γι' αυτό ο κ. Νάγκελ της Bundesbank, πρόσφατα από το Λονδίνο, προειδοποίησε ότι τα περιθώρια των κεντρικών τραπεζών είναι πλέον περιορισμένα και είναι η σειρά των κυβερνήσεων να δοκιμάσουν να... ξαναβάλουν στο κλουβί το θηρίο που ξέφυγε στον δρόμο στα μέσα του 2021.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Συρία: Η Δαμασκός θα παραδώσει στην Κίνα Ουιγούρους τζιχαντιστές

23:40

Σύμπραξη Δήμου Αθηναίων και ΟΠΑ σε πρόγραμμα για τη νεανική επιχειρηματικότητα

23:34

Τραμπ για Μαδούρο: «Κάποια στιγμή, θα μιλήσω μαζί του»

23:27

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου καταγγέλλει τη βία «μιας χούφτας εξτρεμιστών»

23:20

Η Nvidia «αγχώνει» την Wall Street - Πτώση 560 μονάδες για τον Dow

23:07

Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Σκύρο 4,6 Ρίχτερ - Έγινε αισθητή και στην Αττική

23:04

Δανία: Κυβερνοεπίθεση στοχεύει πολιτικά κόμματα την παραμονή των εκλογών

22:55

Τραμπ: Θα εγκρίνω την πώληση F-35 στη Σαουδική Αραβία

22:49

Γεωργιάδης: Η έλλειψη νοσηλευτών το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΕΣΥ

22:29

Πετρέλαιο: Ήπια πτώση μετά την επανέναρξη φορτώσεων σε ρωσικό κέντρο εξαγωγών

22:23

ΗΠΑ: Ο επικεφαλής της FEMA Ντέιβιντ Ρίτσαρντσον υπέβαλε την παραίτησή του

22:12

Bitcoin: Έχασε και τα 93.000 δολάρια - Nέο χαμηλό εξαμήνου

21:56

Συνάντηση Ρούμπιο-Κόμπου: Σταθερότητα και συνέχεια στις σχέσεις ΗΠΑ-Κυπρoυ

21:35

Υποχώρησαν οι τιμές του χρυσού ελέω του ενισχυμένου δολαρίου

21:27

Νορβηγία: Αριθμός ρεκόρ πολιτών τάσσεται υπέρ της προοπτικής των υδρογονανθράκων

21:15

Βέλγιο: Συμφωνία για την απόκτηση αμυντικών drones λετονικής κατασκευής

21:03

Ford: Τέλος στα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα βάζει το σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Κυκλοφορίας

20:47

ΕΚΤ: Εντός του 2027 οι πρώτες συναλλαγές με ψηφιακό ευρώ

20:31

Μερτς: Υπερβολικά αυστηροί οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί κανόνες

20:31

Μπιν Σαλμάν στο Λευκό Οίκο: Η Σαουδική Αραβία κοιτάζει το μέλλον με ΗΠΑ

20:20

Γάζα: Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους που αντιπροσώπευαν «απειλή»

20:08

Ο Κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο Μέγαρο Μαξίμου

19:49

Ιράκ: Συζητά εξάμηνη εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Lukoil

19:33

ElvalHalcor: Στα 98,1 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 9μηνο

19:25

Πλαστικά Θράκης: Από 23 Ιανουαρίου η διανομή προσωρινού μερίσματος 0,06 ευρώ/μτχ

19:23

Δίκη για τις υποκλοπές: Οι στόχοι παρακολουθήθηκαν πρώτα από την ΕΥΠ και μετά από το Predator

19:19

Ευρωαγορές: Στο κόκκινο οι δείκτες με ΑΙ και ΗΠΑ να προκαλούν επιφυλάξεις

19:11

ΤREK Development: Έναρξη Διαπραγμάτευσης στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α.

19:04

Novo Nordisk: Μειώνει τις τιμές σε Wegovy και Ozempic

18:49

Συζήτηση του πρωθυπουργού με την Βικτόρια Χίσλοπ, αύριο, στο πλαίσιο του «Reimagine Tourism 2025»