ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Είναι καιρός για «απαγόρευση» (αγροτικών) εξαγωγών;

Γιάννης Αγγέλης
31-07-2023 | 09:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Είναι καιρός για «απαγόρευση» (αγροτικών) εξαγωγών;

Το Οικονογράφημα από τις αρχές του 2022 είχε στρέψει – λόγω του πληθωρισμού – την προσοχή του μεταξύ άλλων και στα τεκταινόμενα στον χώρο της αγροτικής οικονομίας.

Στην συνέχεια ήρθε στο Insider.gr η νέα ενότητα θεμάτων «Αγροτική Οικονομία και Διατροφή» που αφορά και «φωτίζει» την άκρως ενδιαφέρουσα επικαιρότητα των εξελίξεων στον χώρο αυτό.

Όμως κάτι που είχε αρχίσει να καταγράφεται στα «εισερχόμενα» του Οικονογραφήματος, σχετικό με το θέμα αυτό, εδώ και ένα χρόνο - και τότε το είχαμε θεωρήσει «τυχαίο» ή έστω συγκυριακό - δεν σταμάτησε. Συνεχίζεται και σήμερα.

Ιδού τα γεγονότα.

Κάποια στιγμή το καλοκαίρι του 2022 το Οικονογράφημα είχε λάβει ένα μήνυμα από αναγνώστες στην περιοχή της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, που έλεγε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αντιμετωπίζουν τελευταία – τότε που ήρθε το μήνυμα – μία αλλαγή στην στάση του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης, όσο αφορά στις εξαγωγές ποιοτικών ΠΟΠ προϊόντων.

Ξαφνικά, όπως έλεγαν τότε, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, είχαν αρχίσει να αρνούνται την παροχή των σχετικών πιστοποιήσεων ποιότητας προκειμένου να γίνει η εξαγωγή των προϊόντων.

Τότε η επισήμανση αφορούσε 2 – 3 είδη ΠΟΠ τροφίμων.

Δεν δώσαμε σημασία, γιατί προς στιγμήν εκτιμήθηκε ότι ίσως πρόκειται για κάτι που αφορούσε τις συνήθως επιχειρούμενες μέσω ΜΜΕ πιέσεις για την διευκόλυνση επιχειρηματικών κινήσεων…

Και διακριτικά το αφήσαμε να περάσει.

Μέχρι εδώ όλα καλά.

Τα πράγματα όμως φέτος, εδώ και μερικούς μήνες ειδικά, έχουν αλλάξει.

Αυτή η «διακοπή» παροχής πιστοποιήσεων έχει γενικευθεί, σύμφωνα όχι πλέον με τις διαμαρτυρίες αναγνωστών, αλλά και με «επιτόπιο» ρεπορτάζ συναδέλφων στους χώρους των παραγωγών, που κλήθηκαν να διαπιστώσουν το τι ακριβώς γίνεται. Αυτό έγινε όταν οι «απαγορεύσεις» εξαγωγών ΠΟΠ και ποιοτικών προϊόντων πολλαπλασιάστηκαν σε σημείο που να ακυρώνονται σημαντικές εξαγωγές «και να χάνονται πελάτες στο εξωτερικό» και μάλιστα «έτσι χωρίς καμία προειδοποίηση».

Το Οικονογράφημα επιχείρησε να ψάξει περισσότερο το θέμα με την σκέψη ότι ίσως – όπως σε πολλά άλλα πράγματα – να έχουν αλλάξει οι προδιαγραφές και οι ενδιαφερόμενοι να μην έχουν ακόμα προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις.

Και εδώ βρήκαμε την ακόλουθη κατάσταση.

Πράγματι σε πολλές περιπτώσεις έχουν αλλάξει κάποια υλικά συσκευασίας, όπως και άλλου είδους προδιαγραφές και κάποιοι παραγωγοί εξαγωγείς δεν είχαν προλάβει να αντικαταστήσουν τα παλιά με τα νέα υλικά ή συσκευασίες, κ.λ.π.

Αλλά όπως μας εξηγήθηκε αρμοδίως και «οι υπηρεσίες του Υπουργείου δεν το αρνήθηκαν», οι κανονισμοί επιβάλουν μια μεταβατική κατάσταση προσαρμογής στο νέο καθεστώς, χωρίς στο διάστημα αυτό να διακόπτεται η παροχή αδειών για τις εξαγωγές των προϊόντων.

Όμως αυτό δεν φαίνεται να τηρείται από την πλευρά του Υπουργείου, από όπου το μήνυμα που έρχεται προς τις υπηρεσίες είναι «κόφτε τους». Αυτή κατά τους παραγωγούς-εξαγωγείς είναι πλέον η γραμμή.

Ακόμα περισσότερο φαίνεται πως το «κόφτε τους» ισχύει και για εκείνους τους παραγωγούς μεταποιητές αγροτικών ΠΟΠ προϊόντων που τηρούν μεν τις προδιαγραφές, αλλά αρκεί και μόνο μια υποψία ότι κατά την διαδικασία «μια μύγα πέταξε …στραβά στο διπλανό χωριό, για να χάσουν την άδεια εξαγωγής και μαζί και τους πελάτες τους.

Το Οικονογράφημα παρ’ ότι βασίζεται στο ρεπορτάζ για την διασταύρωση των θεμάτων που θίγει, εν τούτοις δεν «κάνει» ρεπορτάζ κατ’ επάγγελμα, που άλλωστε είναι αρμοδιότητα των συναδέλφων που καλύπτουν την επικαιρότητα.

Για τον λόγο αυτό απέφυγε να απευθυνθεί άμεσα σε αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου.

Η κατάσταση όμως, πέραν της εύλογης διαμαρτυρίας των «κομμένων» από τις εξαγωγές (οργή λαού φωνή θεού…), αφορά και σε κάτι πολύ πιο συνολικό, την οικονομία σαν τέτοια και ιδιαίτερα το πολύπαθο Ισοζύγιο των εξαγωγών – εισαγωγών, για τα προβλήματα και τους κινδύνους του οποίου προειδοποιούσε προχθές και πάλι ο Διοικητής της ΤτΕ.

Η «γραμμή» που φαίνεται να ισχύει εδώ και πάνω από ένα χρόνο στο Υπουργείο και γίνεται ολοένα και πιο ορατή, φαίνεται να ανατρέπει μία «τάση» που ανέκαθεν ήταν η «γραμμή» στο αρμόδιο Υπουργείο, ήτοι αυτή της υποστήριξης – με προγράμματα και καμπάνιες στο εξωτερικό και στο εσωτερικό – των εξαγωγών επώνυμων αγροτικών προϊόντων, που ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, παράγονται και εξάγονται από αυξανόμενο πλήθος Μικρομεσαίων Παραγωγών.

Εκτός και αν αυτό που τελικά «ενοχλεί», είναι αυτό ακριβώς, το αυξανόμενο δηλαδή πλήθος των Μικρομεσαίων Παραγωγών…

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν οι σκεπτόμενοι (;) περί τα οικονομικά στην αγροτική οικονομία, διάλεξαν αυτή την «συγκυρία» για να κάνουν τόσο μεγάλες «αλλαγές», θα πρέπει μάλλον να χρειάζονται σεμινάριο επιμόρφωσης για την κατάσταση που βρίσκεται το «περιβάλλον» που απορροφά αυτές τις εξαγωγές.

Ας ρωτήσουν τους ίδιους τους παραγωγούς για να καταλάβουν σε ποια κατάσταση …πειραματίζονται με τις τύχες και την παραγωγή χιλιάδων Μικρομεσαίων παραγωγών.

Εκτός βέβαια και αν υπάρχουν άλλες αιτίες, που ούτε εμείς, ούτε πολύ περισσότερο οι παραγωγοί/εξαγωγείς, μπορούν να αντιληφθούν.

Κυριολεκτικά όμως δεν καταλαβαίνουμε το «γιατί» γερμανοί, γάλλοι ή κινέζοι να μη μπορούν πλέον να βρίσκουν στα ράφια των καταστημάτων στις χώρες τους συγκεκριμένα φρούτα, γαλακτοκομικά, ή άλλα αγροτικά προϊόντα που διστακτικά είχαν αρχίσει να βάζουν στο τραπέζι τους.

Βέβαια όταν θέσαμε στους «διαμαρτυρόμενους» παραγωγούς το θέμα των σκανδάλων που εντοπίστηκαν με την «φέτα» που δεν ήταν «φέτα», κ.λπ. και κατά συνέπεια ίσως πρέπει να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι και να καλά κάνουν που κόβονται οι παραβάτες που «δυσφημούν» τα εξαγόμενα εγχώρια αγροτικά προϊόντα, εισπράξαμε την ακόλουθη απάντηση: «Αυτές και πολλές άλλες τέτοιες περιπτώσεις, έχουν καταγγελθεί εδώ και καιρό από τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά ήρθαν στο φως, μόνο όταν άρχισε να γενικεύεται η διαμαρτυρία των παραγωγών για την παράδοξη γενίκευση της άρνησης του Υπουργείου να δίνει τις πιστοποιήσεις…».

  • Για να αποφύγουμε ένα «μη παραγωγικό» διάλογο, σημειώνουμε εδώ, ότι δεν είναι σκοπός μας να ανοίξουμε αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες επικοινωνίας του Υπουργείου για εξηγήσεις επί του θέματος.

Ο «διάλογος» αφορά το Υπουργείο και τους παραγωγούς… Το Οικονογράφημα θέτει απλώς εύλογα ερωτηματικά.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:48

Hellas: Αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών για την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

10:35

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το Κυκλοφοριακό - Τα σενάρια για αποσυμφόρηση των δρόμων

10:32

ΕΒΕΠ για συμφωνία ΕΕ–Ινδίας: Ο ρόλος της Ελλάδας σε εμπόριο, λιμάνια και ναυτιλία

10:26

Metlen: Η ίδρυση της GIGA επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρικών δικτύων στην Ευρώπη

10:25

ΗΠΑ: Ο Τραμπ προανήγγειλε αποκλιμάκωση των επιχειρήσεων της ICE στη Μινεσότα

10:21

Θεοδωρικάκος: Εθνική υποχρέωση να στηρίξουν τα κόμματα την επιστολική ψήφο των ομογενών

10:20

Γιώργος Καραγεώργος: O επικεφαλής της Freedom24 στην Ελλάδα αναλύει τις επενδυτικές τάσεις του 2026

10:15

Γαλλία: Πυρκαγιά σε πολυτελές ξενοδοχείο στις γαλλικές Άλπεις

10:14

Όταν η Mercedes αρνήθηκε να μεταφερθεί στις ΗΠΑ

10:06

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Αμαρουσίου

10:05

H SpaceX εξετάζει IPO τον Ιούνιο του 2026

10:00

Κοντογεώργης: Όσοι επιδιώκουν τοξικότητα και λαϊκισμό θα μας βρουν απέναντί τους

09:49

ΗΠΑ: Συνεχίζεται το κύμα ψύχους, στους 38 έφτασαν οι νεκροί

09:22

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απειλεί με νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Βενεζουέλα αν η προσωρινή πρόεδρος Ροδρίγκες δεν συνεργαστεί

09:18

Ντόμινο αντιδράσεων από την απόσυρση φαρμάκου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

09:05

Το παράδοξο της Φέτας: Ρεκόρ εξαγωγών και «χρυσές» τιμές αλλά... άδεια μαντριά

09:00

Υπέρ μιας Ευρώπης «δύο ταχυτήτων» τάσσεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

08:57

Επτά δουλειές με μεγάλο μισθό χωρίς πτυχίο

08:55

Η ηλεκτροκίνηση ωριμάζει, αλλά οι ερωτήσεις παραμένουν κρίσιμες: LIVE το 9ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης

08:33

Περιβάλλον, χωροταξία και ενέργεια στο επίκεντρο: Το σχέδιο του ΥΠΕΝ στο ΕΣΚυΠ 2026

08:26

Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Ανάπτυξης για το 2026

08:22

Αυξάνεται η συμμετοχή των 60ρηδων στην αγορά εργασίας - 260.000 συνταξιούχοι επέστρεψαν στη δουλειά

08:10

Ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον Πούτιν

08:07

Πολιτική Προστασία σε φάση ενίσχυσης: Προσλήψεις, εξοπλισμός και «ΑΙΓΙΣ» το 2026

07:55

Έκρηξη στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Στην Εισαγγελέα Τρικάλων οι τρεις συλληφθέντες

07:43

Νέοι δρόμοι προς Ινδία - Σκηνικό πολέμου γύρω από το Ιράν - Πολεμικό κλίμα εντός του ΠΑΣΟΚ

07:38

Τα ορόσημα του 2026 για τις έρευνες υδρογονανθράκων - Προχωρούν και οι διασυνδέσεις

07:34

Ψηφιακό «μπλόκο» κατά της φοροδιαφυγής: Real time έλεγχοι σε ταμειακές, επαγγελματικά οχήματα, κοντέινερ

07:22

Πράσινα τιμολόγια: ΑΠΕ & υδροηλεκτρικά «κόφτες» σε αυξήσεις τον Φεβρουάριο - Ο αστερίσκος του αερίου

07:16

Υποδομές/Μεταφορές: Ποια είναι τα (φετινά) ορόσημα για Θεσσαλία, ΒΟΑΚ, Καστέλι, Σιδηρόδρομο, θεσμικές παρεμβάσεις