ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Σε 2 μήνες 4 χρεοκοπίες και μία εξαγορά, το... remake του 2008;

Γιάννης Αγγέλης
02-05-2023 | 07:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε 2 μήνες 4 χρεοκοπίες και μία εξαγορά, το... remake του 2008;

Χθες το πρωί, 1η του Μάη, τα διεθνή οικονομικά ΜΜΕ, μετέδιδαν με ανακούφιση ότι έχει «μονογραφηθεί» μεταξύ των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών (FDIC) και της JP Morgan προσύμφωνο εξαγοράς των… υπολειμμάτων της First Republic Bank με ταυτόχρονη απορρόφηση των καταθέσεών της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η JPMorgan θα αναλάβει όλες τις καταθέσεις ύψους 103,9 δισ. δολαρίων και θα «αγοράσει» επίσης το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της (δανείων και χρεογράφων) ύψους 229,1 δισ. δολαρίων.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέτες της FRB δεν διατρέχουν πλέον κίνδυνο απώλειας των καταθέσεών τους - δεδομένου ότι στην πλειονότητά τους ήταν πάνω από το όριο ασφάλισής τους - και η JP Morgan γίνεται η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, τουλάχιστον από πλευράς καταθέσεων.

Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος εδώ είναι ότι για να ολοκληρωθεί η συμφωνία αυτή θα πρέπει οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ να καταστήσουν ανενεργή, κατ΄ εξαίρεση για την JP Morgan, τη διάταξη που απαγορεύει σε τράπεζα που διαθέτει πάνω από το 10% των καταθέσεων στις ΗΠΑ να απορροφά ανταγωνιστική της τράπεζα…

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε ούτε τις ρυθμιστικές Αρχές της Ελβετίας να δώσουν άρον - άρον την Credit Suisse στην UBS, παραβιάζοντας και εκεί κάθε απαγορευτική περιοριστική ρύθμιση.

Οι αγορές «άκουσαν» με ανακούφιση το νέο και αντέδρασαν ανάλογα, θεωρώντας ότι το πρόβλημα προς το παρόν τουλάχιστον έληξε.

Έληξε πράγματι;

Η αλήθεια όμως είναι ότι το βράδυ της Παρασκευής είχαν οριστικοποιηθεί στις ρυθμιστικές αρχές στην Ουάσιγκτον οι σχετικές προσπάθειες και είχε διαπιστωθεί ότι η First Republic Bank δεν μπορεί να σωθεί. Και οδεύει σε χρεοκοπία και εκκαθάριση.

Σ’ αυτές τις συνθήκες κλήθηκαν άρον - άρον οι ισχυροί στην Ν. Υόρκη και την Ουάσιγκτον για να κάνουν προσφορές εξαγοράς της FRB με άγνωστο ακόμα τι ανταλλάγματα από την FDIC και την Fed.

Τελικά, το Σαββατοκύριακο δεν έγινε δυνατό να κλείσουν τα παζάρια με τους ενδιαφερόμενους και μόλις τη Δευτέρα το πρωί ανακοινώθηκε ότι η JP Morgan πήρε τα «καμένα» της FRB.

Το τι πήρε από την FRB έγινε γνωστό, το τι πήρε ως αντάλλαγμα από την FDIC και την Fed δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Άλλωστε η JP Morgan έχει σχετική εμπειρία καθώς ήταν η ίδια που είχε δεχθεί να εξαγοράσει τον Φεβρουάριο του 2008 την Bear Stearns. Χωρίς- όπως είναι γνωστό - αυτό να ανακόψει την συνέχεια τον Σεπτέμβρη με την κατάρρευση της Lehman Brothers, που κανείς τότε δεν είχε δεχθεί να «αγοράσει» τα αποκαϊδια της, με τις γνωστές συνέπειες.

Γιατί και τώρα - όπως και τότε - το σίριαλ της τραπεζικής κρίσης είχε αρχίσει ένα χρόνο νωρίτερα, από την άνοιξη του 2007 για να συνεχισθεί και να σκάσει το φθινόπωρο του 2008.

Πίσω από την επιτυχή «εξαγορά» των υπολειμμάτων της FRB βρίσκεται η χρεοκοπία της FRB.

Και μάλιστα είναι η 4η χρεοκοπία τράπεζας μέσα σε 2 μόλις μήνες, αν συνυπολογισθεί και η Credit Suisse…

Το πρόβλημα προφανώς και δεν τελειώνει με την FRB γιατί ΟΛΕΣ οι ΑΙΤΙΕΣ που το έχουν προκαλέσει είναι ΕΔΩ.

Η απαξίωση των assets που έριξαν τις τρεις τράπεζες και έχουν φέρει στα πρόθυρα κινδύνου άλλες 157 τράπεζες στις ΗΠΑ, για να μη μιλήσουμε για την Ευρωζώνη, είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αύξησης των επιτοκίων και της συρρίκνωσης της ρευστότητας (QT).

Την εβδομάδα αυτή η Fed πρέπει να αποφασίσει αν θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια. Και όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση, μικρή ίσως αυτή τη φορά (0,25%), αλλά θα είναι αύξηση.

Το ίδιο αναμένεται και για την Ευρωζώνη με την ΕΚΤ να ετοιμάζεται για αύξηση ενδεχομένως μισής μονάδας.

Με άλλα λόγια, οι αιτίες για περισσότερες «FRB» είναι εδώ και θα παραμείνουν…

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Klaas Knot, πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο οποίος μιλώντας στο POLITICO τις προηγούμενες μέρες είπε ξεκάθαρα, ότι η αύξηση των επιτοκίων τροφοδότησε προβλήματα σε αρκετές περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και παρόμοιες απώλειες μπορεί να εμφανιστούν αλλού.

Και το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι αν αυτό που παρακολουθούμε το τελευταίο τριήμερο είναι ένα… remake της Bear Stearns ή κάτι χειρότερο;

Ο ένας πρωταγωνιστής του επεισοδίου του 2007, η JP Morgan εξακολουθεί πάντως να «παίζει» στο δράμα και σήμερα…

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:07

Πρόταση Μακρόν για δημιουργία αποστολής για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Ορμούζ μετά τον πόλεμο

09:01

WSJ: Οι ΗΠΑ θα πουλήσουν επιπλέον όπλα και πυρομαχικά αξίας 7 δισ. δολαρίων στα ΗΑΕ

08:57

Μοτοδυναμική: Αύξηση πωλήσεων 9,5% το 2025 - Πρόταση για μέρισμα €0,14 ανά μετοχή

08:40

Πλημμύρες: Πρακτικός οδηγός πρόληψης και προστασίας για το σπίτι

08:35

Σύνοδος Κορυφής: Ζητά άμεσα εργαλειοθήκη στοχευμένων μέτρων από την Κομισιόν και συνεργασία με κράτη - Όλα τα συμπεράσματα

08:33

Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην πρωτεύουσα του Ιράν - Εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ

08:22

Οι πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι κάθε χώρας

08:12

Νίκος Καραμούζης: Ανησυχεί για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, βλέπει νέο κύμα εξαγορών στην ελληνική αγορά

08:07

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και τα σύνορα της ΕΕ

08:01

Eurobank: Ώθηση από Βουλγαρία, ρίσκο από λιανική

07:52

Πλαίσιο: Ποιο είναι και πού στοχεύει το επενδυτικό σχέδιο «Πλαίσιο Marketplace» άνω των 68 εκατ. ευρώ

07:50

Σύνοδος Κορυφής: Ανθεκτική η οικονομία της Ευρωζώνης αλλά χρειάζεται προσοχή στους κινδύνους

07:42

Δικαστικά Μέγαρα: Τι συμβαίνει με τα 3 ΣΔΙΤ των 300 εκατ. ευρώ - «Εκτός» η Θεσσαλονίκη

07:38

Χωρίς «φρένα» η έξοδος των ασφαλισμένων - 18.636 αιτήσεις συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο

07:29

Φον ντερ Λάιεν: Ανάγκη για δράση με «άμεσα μέτρα ανακούφισης» για τις τιμές στην ενέργεια

07:21

Ένας ξυλοκόπος κουνάει την κερασιά - Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε λέει ο Πιερρ - Ποιες βελόνες κουνήθηκαν τον Μάρτιο

07:10

Τα μηνύματα της Λαγκάρντ - Ο ενεργειακός βομβαρδισμός - Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τα «νερά» της ΕΥΔΑΠ

07:04

Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Μεγαλύτερη ευελιξία για μέτρα σε καύσιμα και ενέργεια

00:28

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Νέος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ο Μπόρις Βούτσιτς

00:17

Σύνοδος Κορυφής: Καλεί την Κομισιόν να προτείνει μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια

23:56

Ιταλία: Πέθανε ο ιδρυτής της Λέγκα, Ουμπέρτο Μπόσι

23:45

ΜΚΟ: Σε ιστορικό χαμηλό ο βαθμός ελευθερίας στις ΗΠΑ

23:34

Τέσσερις στους 10 Γάλλους ακυρώνουν διακοπές σε χώρες της Μέσης Ανατολής

23:23

Περιφέρειας Αττικής: 301 έργα 2,5 δισ. ευρώ έως το 2028

23:12

Λευκορωσία: Απελευθέρωσε 250 κρατούμενους - Οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε άρση κυρώσεων

23:01

Το 65% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Τραμπ θα διατάξει χερσαία επίθεση στο Ιράν

22:50

Σε χαμηλό 1,5 μήνα ο χρυσός με απώλειες 4,3% - Πτωτικό «7 στα 7»

22:38

Δανία και Ιταλία ζητούν ενισχυμένους ελέγχους συνόρων υπό το φόβο μεταναστευτικού κύματος

22:27

«Κόκκινο 2x2» στη Wall Street - Μάζεψαν τις απώλειες οι δείκτες

22:14

Συνάντηση Γ. Κεφαλογιάννη με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα