ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

"Whatever it takes", άλλο Ντράγκι, άλλο… Λαγκάρντ

Γιάννης Αγγέλης
09-06-2022 | 08:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
"Whatever it takes", άλλο Ντράγκι, άλλο… Λαγκάρντ

«Φίλε μου το φετινό καλοκαίρι θα πιούμε τον καφέ ακόμα πιο ακριβό…». Το σημείωμα του κ. Χ αν και άρχιζε με προβλέψεις για την τιμή του καφέ, στην συνέχεια άλλαζε κατεύθυνση για να πει κάτι που μου φάνηκε ιδιαίτερα ρηξικέλευθο.

Δεν θα το μεταφέρω λέξη προς λέξη, γιατί ενδιάμεσα θέτει και κάποια άλλα ζητήματα που αφορούν πρόσωπα και πράγματα, από τον χώρο της «δημοσιογραφίας» και της «πολιτικής» των οποίων η δημοσιοποίηση μέσα από το «Οικονογράφημα» δεν θα ήταν και το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί στη στήλη και… σε μένα.

Με αυτά για εισαγωγή σας μεταφέρω τις επισημάνσεις του.

Πρώτο σημείο που υποστηρίζει είναι ότι το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου δυστυχώς ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει παρά το γεγονός ότι έχει γίνει πλέον διψήφιος. Και αυτό δεν θα αφορά μόνο τον καφέ, αλλά κυρίως τρόφιμα, μεταφορές και πετρελαϊκά παράγωγα.

Δεύτερο σημείο που θέτει και υποστηρίζει ως «πρόβλεψη» είναι ότι η τοποθέτηση σήμερα της κας Λαγκάρντ μετά το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποπνέει μία δήλωση προθέσεων του τύπου "whatever it takes" ala Μάριο Ντράγκι, αλλά δεν θα πείσει τις διεθνείς χρηματαγορές για το αν αυτό μπορεί πλέον να το κάνει και πράξη.

Την εκτίμηση του αυτή τη στηρίζει στο γεγονός ότι πολλοί και ισχυροί παράγοντες στις χρηματαγορές, χωρίς να το φωνάζουν, σιωπηρά θεωρούν ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει το δεύτερο λάθος, ήτοι να υπερ-αντιδράσει, μετά το πρώτο λάθος της υπο-αντίδρασης το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Το τρίτο όμως σημείο νομίζω ότι είναι και το πλέον ενδιαφέρον. Υποστηρίζει ότι πίσω από τις αντιδράσεις ορισμένων Κεντρικών Τραπεζών και κυρίως του «πρώτου λάθους», δηλαδή της αργής αντίδρασης στον πληθωρισμό, βρίσκεται η άποψη που υποστηρίζει ότι η «ανοχή» τους στον πληθωρισμό έχει να κάνει με το γεγονός ότι βλέπουν σ’ αυτόν ένα «αόρατο εργαλείο» σιωπηρής υποτίμησης του χρέους.

Σύμφωνα με την άποψη αυτή ο πληθωρισμός μπορεί να τσακίζει την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων, αλλά «τσακίζει» και την πραγματική αξία του ονομαστικού χρέους, το οποίο έχει εκτιναχθεί πλέον σε τέτοια επίπεδα – καμία σχέση με εκείνα της δεκαετίας του 70’ – που είναι αδύνατο να από-μειωθεί δια της κανονικής οδού, δηλαδή της αποπληρωμής του.

Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την εκτίμησή του, οδηγεί σε μία χωρίς προηγούμενο «σιωπηρή» απομείωση του χρέους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Βέβαια η δια του πληθωρισμού υποτίμηση και απαξίωση του δημόσιου χρέους, όπως και η αυξημένη δυσκολία αποπληρωμής του ιδιωτικού μέσα σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, οδηγούν σε «βραχυκυκλώματα» μέσα στο τραπεζικό σύστημα.

Αλλά εκεί, όπως εξηγεί, οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν τους τρόπους τους να βάλουν ένα χεράκι...

Αυτά με το σημείωμα του κ. Χ, τα υπόλοιπα είναι μη δημοσιεύσιμα.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:41

Αττική: Στη ζώνη του πλημμυρικού κινδύνου ακόμη και με «απλή» ισχυρή βροχή - Δείτε τον χάρτη

18:34

To S.Pellegrino ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τη Ferrari

18:18

Η Τουρκία καλεί Ρώσους και Ουκρανούς πρεσβευτές μετά τις επιθέσεις σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

18:11

ΕΣΕΕ: Μείωση πωλήσεων για μία στις δύο επιχειρήσεις σε σχέση με πέρυσι στην Black Friday

18:00

ΧΑ: Μικρά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη σε μια άνευρη συνεδρίαση

17:59

Αναβλήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με βουλευτές της ΝΔ - Δεν θα γίνει το τετ α τετ Χατζηδάκη με αγρότες

17:51

Σφοδρή καταιγίδα χτυπά την Αττική - Διακοπή κυκλοφορίας στην Πειραιώς

17:38

Meta: Ο Ζούκερμπεργκ «δρομολογεί» σημαντικές περικοπές στο Metaverse

17:26

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανοικτό το σύστημα για διορθώσεις στην ΕΑΕ 2025, λόγω monitoring

17:25

Στο Νέο Δελχί ο Πούτιν - Συνομιλεί με Μόντι

17:08

Η Πειραιώς ανακηρύχθηκε «Καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα» στα Bank of the Year Awards 2025 από το The Banker

17:00

Πλημμύρες, κατολισθήσεις και ζημιές από την κακοκαιρία Byron - Μπαράζ 112

16:52

Επιφυλακτικότητα στη Wall Street με «μάκρο» για την αγορά εργασίας και Fed στο επίκεντρο

16:30

Η METLEN υποδέχθηκε την ηγεσία του London Metal Exchange στο «Αλουμίνιον της Ελλάδος»

16:27

Κακοκαιρία Byron: Πού θα εκδηλωθούν ισχυρά και επικίνδυνα φαινόμενα - Μήνυμα Κεφαλογιάννη

16:22

Η ΕΕ επανεξετάζει την κατάργηση των δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα VW που κατασκευάζονται στην Κίνα

16:20

ΗΠΑ: Σε χαμηλό άνω των 3 ετών τα νέα επιδόματα ανεργίας

16:18

Η Φεντερίκα Μογκερίνι παραιτήθηκε από διευθύντρια του Κολλεγίου της Ευρώπης

16:14

Τσιάρας για πληρωμές αγροτών: Έχουν δοθεί ήδη 500 εκατ. ευρώ για 4 προγράμματα

16:07

Ουκρανία: «Θέλουμε πραγματική ειρήνη με τη Ρωσία κι όχι έναν κατευνασμό»

16:03

Η Intracom Telecom και η GeoLinks επιτυγχάνουν Multi-Gigabit επιδόσεις σε πιλοτική δοκιμή στις ΗΠΑ

16:03

Η OpenAI εξαγοράζει την πολωνική startup Neptune

16:00

Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία την Παρασκευή λόγω κακοκαιρίας - Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα

15:51

Qualco: Με το Philanthropy Award τιμήθηκε ο πρόεδρος του ομίλου Qualco, Ορέστης Τσακαλώτος

15:49

Τασούλας: Δεν υπάρχει δίλημμα επανεξοπλισμού – Σε λίγες ημέρες η παραλαβή της φρεγάτας «Κίμων»

15:48

ΑΑΔΕ: Κατάσχεση ενός τόνου λαθραίου καπνού για ναργιλέ

15:44

H Κομισιόν ανεβάζει στροφές για την έκθεση για το κράτος δικαίου του 2026

15:43

Οι επιστήμονες μελετούν (επιτέλους) το γυναικείο σώμα

15:41

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι απολύσεις τον Νοέμβριο, αλλά παραμένουν οι υψηλότερες από το 2022

15:40

Enaon (Όμιλος Italgas): Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας