ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

"Whatever it takes", άλλο Ντράγκι, άλλο… Λαγκάρντ

Γιάννης Αγγέλης
09-06-2022 | 08:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
"Whatever it takes", άλλο Ντράγκι, άλλο… Λαγκάρντ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

«Φίλε μου το φετινό καλοκαίρι θα πιούμε τον καφέ ακόμα πιο ακριβό…». Το σημείωμα του κ. Χ αν και άρχιζε με προβλέψεις για την τιμή του καφέ, στην συνέχεια άλλαζε κατεύθυνση για να πει κάτι που μου φάνηκε ιδιαίτερα ρηξικέλευθο.

Δεν θα το μεταφέρω λέξη προς λέξη, γιατί ενδιάμεσα θέτει και κάποια άλλα ζητήματα που αφορούν πρόσωπα και πράγματα, από τον χώρο της «δημοσιογραφίας» και της «πολιτικής» των οποίων η δημοσιοποίηση μέσα από το «Οικονογράφημα» δεν θα ήταν και το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί στη στήλη και… σε μένα.

Με αυτά για εισαγωγή σας μεταφέρω τις επισημάνσεις του.

Πρώτο σημείο που υποστηρίζει είναι ότι το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου δυστυχώς ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει παρά το γεγονός ότι έχει γίνει πλέον διψήφιος. Και αυτό δεν θα αφορά μόνο τον καφέ, αλλά κυρίως τρόφιμα, μεταφορές και πετρελαϊκά παράγωγα.

Δεύτερο σημείο που θέτει και υποστηρίζει ως «πρόβλεψη» είναι ότι η τοποθέτηση σήμερα της κας Λαγκάρντ μετά το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποπνέει μία δήλωση προθέσεων του τύπου "whatever it takes" ala Μάριο Ντράγκι, αλλά δεν θα πείσει τις διεθνείς χρηματαγορές για το αν αυτό μπορεί πλέον να το κάνει και πράξη.

Την εκτίμηση του αυτή τη στηρίζει στο γεγονός ότι πολλοί και ισχυροί παράγοντες στις χρηματαγορές, χωρίς να το φωνάζουν, σιωπηρά θεωρούν ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει το δεύτερο λάθος, ήτοι να υπερ-αντιδράσει, μετά το πρώτο λάθος της υπο-αντίδρασης το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Το τρίτο όμως σημείο νομίζω ότι είναι και το πλέον ενδιαφέρον. Υποστηρίζει ότι πίσω από τις αντιδράσεις ορισμένων Κεντρικών Τραπεζών και κυρίως του «πρώτου λάθους», δηλαδή της αργής αντίδρασης στον πληθωρισμό, βρίσκεται η άποψη που υποστηρίζει ότι η «ανοχή» τους στον πληθωρισμό έχει να κάνει με το γεγονός ότι βλέπουν σ’ αυτόν ένα «αόρατο εργαλείο» σιωπηρής υποτίμησης του χρέους.

Σύμφωνα με την άποψη αυτή ο πληθωρισμός μπορεί να τσακίζει την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων, αλλά «τσακίζει» και την πραγματική αξία του ονομαστικού χρέους, το οποίο έχει εκτιναχθεί πλέον σε τέτοια επίπεδα – καμία σχέση με εκείνα της δεκαετίας του 70’ – που είναι αδύνατο να από-μειωθεί δια της κανονικής οδού, δηλαδή της αποπληρωμής του.

Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την εκτίμησή του, οδηγεί σε μία χωρίς προηγούμενο «σιωπηρή» απομείωση του χρέους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Βέβαια η δια του πληθωρισμού υποτίμηση και απαξίωση του δημόσιου χρέους, όπως και η αυξημένη δυσκολία αποπληρωμής του ιδιωτικού μέσα σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, οδηγούν σε «βραχυκυκλώματα» μέσα στο τραπεζικό σύστημα.

Αλλά εκεί, όπως εξηγεί, οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν τους τρόπους τους να βάλουν ένα χεράκι...

Αυτά με το σημείωμα του κ. Χ, τα υπόλοιπα είναι μη δημοσιεύσιμα.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:27

Μετρό Αθήνας - Γραμμή 4: «Ψήνεται» λύση για τον «παγωμένο» σταθμό σε Ευαγγελισμό - Πάρκο Ριζάρη;

07:14

Με συνταγή Ταμείου Ανάκαμψης το νέο Ταμείο των 4,8 δισ. ευρώ για το Κλίμα

07:06

Η θερινή ραστώνη στα δάνεια - Το ντόμινο του χρέους - Τα μεγάλα σχέδιο του ΟΛΠ

23:59

Αγαπηδάκη: Για πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση σε συμβουλευτική διατροφική για υγιή παιδιά

23:48

ΑP: Έλλειψη πυραύλων Patriot στην Ευρώπη

23:36

Νέος CEO στην Old Navy - Μεικτό β' τρίμηνο για Gap

23:23

Reuters: Στο μικροσκόπιο της Energean assets της BP στην Αίγυπτο - Προς deal 1 δισ. δολαρίων

23:10

«Πρασίνισε» η Wall Street από το ράλι 8,74% της Nvidia - Με άλμα 22,58% η Salesforce

22:55

Η Πολωνία δεν επιθυμεί να έχει πυρηνικές κεφαλές στο έδαφός της

22:42

«Σίγησε» η φωνή του Optimus Prime των «Transformers» - Πέθανε ο ηθοποιός Πίτερ Κάλεν

22:30

Διακανονισμός 354 εκατ. δολαρίων για Google στη Βρετανία

22:18

Axios: Σε συνομιλίες η Ουάσιγκτον για μερίδια πετρελαίου της Βενεζουέλας

22:09

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 5 εκατ. ευρώ

21:59

Τραμπ: Δεν μιλάμε με το Ιράν - Οι όροι της Τεχεράνης για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

21:47

Συμφωνία Meta: Ο ΟΗΕ απαιτεί κανόνες για όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

21:38

Ευρωπαϊκές πιέσεις για χρήση των παγωμένων ρωσικών assets

21:29

Τραμπ: Ο Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ

21:23

Συναντήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με φορείς της Β. Ελλάδας

21:10

Επισκέψεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της ΝΔ σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ενόψει της ΔΕΘ

21:05

Γερμανία: Δύο νεκροί σε επίθεση σε σχολείο στο Βρανδεμβούργο - Συνελήφθη ο δράστης

20:54

Οι 10+1 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το Ιδιωτικό Χρέος από τον Ν. Ανδρουλάκη

20:42

Ο Τραμπ «βάφτισε» τη Λίμνη Οντάριο σε Λίμνη Αμερικής

20:31

Κεραμέως: Δημιουργούμε τις προοπτικές για να έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολύ καλύτερα χρόνια στο μέλλον

20:20

Συνάντηση Τσίπρα με Καββαθά και Χατζηθεοδοσίου

20:09

Nέα παγκόσμια μονάδα ψηφιακών παιχνιδιών για Hot Wheels, UNO και Barbie από Mattel

20:00

Φθηνότερο λάδι, ακριβότερο τραπέζι

19:50

Με κέρδη υποδέχεται ο χρυσός τον Γουόρς στο Τζάκσον Χολ

19:49

Τζιτζικώστας από Καλαμαριά: Το Μετρό της Θεσσαλονίκης έχει ισχυρή ευρωπαϊκή σφραγίδα

19:38

Κατσαφάδος: Νέο, σύγχρονο και ψηφιακό πλαίσιο για την αποκατάσταση των πολιτών μετά από φυσικές καταστροφές

19:32

Πηγές ΥΠΕΝ: Το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό δεν επιτρέπει δόμηση στα 25 μέτρα από τη θάλασσα