ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

"Whatever it takes", άλλο Ντράγκι, άλλο… Λαγκάρντ

Γιάννης Αγγέλης
09-06-2022 | 08:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
"Whatever it takes", άλλο Ντράγκι, άλλο… Λαγκάρντ

«Φίλε μου το φετινό καλοκαίρι θα πιούμε τον καφέ ακόμα πιο ακριβό…». Το σημείωμα του κ. Χ αν και άρχιζε με προβλέψεις για την τιμή του καφέ, στην συνέχεια άλλαζε κατεύθυνση για να πει κάτι που μου φάνηκε ιδιαίτερα ρηξικέλευθο.

Δεν θα το μεταφέρω λέξη προς λέξη, γιατί ενδιάμεσα θέτει και κάποια άλλα ζητήματα που αφορούν πρόσωπα και πράγματα, από τον χώρο της «δημοσιογραφίας» και της «πολιτικής» των οποίων η δημοσιοποίηση μέσα από το «Οικονογράφημα» δεν θα ήταν και το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί στη στήλη και… σε μένα.

Με αυτά για εισαγωγή σας μεταφέρω τις επισημάνσεις του.

Πρώτο σημείο που υποστηρίζει είναι ότι το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου δυστυχώς ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει παρά το γεγονός ότι έχει γίνει πλέον διψήφιος. Και αυτό δεν θα αφορά μόνο τον καφέ, αλλά κυρίως τρόφιμα, μεταφορές και πετρελαϊκά παράγωγα.

Δεύτερο σημείο που θέτει και υποστηρίζει ως «πρόβλεψη» είναι ότι η τοποθέτηση σήμερα της κας Λαγκάρντ μετά το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποπνέει μία δήλωση προθέσεων του τύπου "whatever it takes" ala Μάριο Ντράγκι, αλλά δεν θα πείσει τις διεθνείς χρηματαγορές για το αν αυτό μπορεί πλέον να το κάνει και πράξη.

Την εκτίμηση του αυτή τη στηρίζει στο γεγονός ότι πολλοί και ισχυροί παράγοντες στις χρηματαγορές, χωρίς να το φωνάζουν, σιωπηρά θεωρούν ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει το δεύτερο λάθος, ήτοι να υπερ-αντιδράσει, μετά το πρώτο λάθος της υπο-αντίδρασης το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Το τρίτο όμως σημείο νομίζω ότι είναι και το πλέον ενδιαφέρον. Υποστηρίζει ότι πίσω από τις αντιδράσεις ορισμένων Κεντρικών Τραπεζών και κυρίως του «πρώτου λάθους», δηλαδή της αργής αντίδρασης στον πληθωρισμό, βρίσκεται η άποψη που υποστηρίζει ότι η «ανοχή» τους στον πληθωρισμό έχει να κάνει με το γεγονός ότι βλέπουν σ’ αυτόν ένα «αόρατο εργαλείο» σιωπηρής υποτίμησης του χρέους.

Σύμφωνα με την άποψη αυτή ο πληθωρισμός μπορεί να τσακίζει την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων, αλλά «τσακίζει» και την πραγματική αξία του ονομαστικού χρέους, το οποίο έχει εκτιναχθεί πλέον σε τέτοια επίπεδα – καμία σχέση με εκείνα της δεκαετίας του 70’ – που είναι αδύνατο να από-μειωθεί δια της κανονικής οδού, δηλαδή της αποπληρωμής του.

Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την εκτίμησή του, οδηγεί σε μία χωρίς προηγούμενο «σιωπηρή» απομείωση του χρέους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Βέβαια η δια του πληθωρισμού υποτίμηση και απαξίωση του δημόσιου χρέους, όπως και η αυξημένη δυσκολία αποπληρωμής του ιδιωτικού μέσα σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, οδηγούν σε «βραχυκυκλώματα» μέσα στο τραπεζικό σύστημα.

Αλλά εκεί, όπως εξηγεί, οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν τους τρόπους τους να βάλουν ένα χεράκι...

Αυτά με το σημείωμα του κ. Χ, τα υπόλοιπα είναι μη δημοσιεύσιμα.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:42

Ευρωπαϊκή απάντηση στους δασμούς Τραμπ ζητά ο Γερμανός ΥΠΕΞ - Αιχμές για την εμπορική συμφωνία

08:40

Μεταξύ προσωπικών και πολιτικών αλλαγών

08:34

Κίνα: Έπιασε τον στόχο του 5% η ανάπτυξη για το 2025 - Ρεκόρ στο εμπορικό πλεόνασμα

08:27

Χιονοκουβέρτες ή χιονοαλυσίδες: Τι να προτιμήσω;

08:25

Ο Μπάτμαν έγινε 60 ετών!

08:24

Στις Βρυξέλλες ο Πιερρακάκης - Στην ατζέντα η επιλογή νέου Αντιπροέδρου στην ΕΚΤ

08:11

Τραμπ: Η απομάκρυνση της «ρωσικής απειλής» από τη Γροιλανδία «θα γίνει»

08:05

Πώς δεν θα έχουμε ξανά μπλόκα (IV): Βοήθεια και σε όσους φτιάχνουν αγροτικά μηχανήματα

08:01

Μεγάλη φωτιά με εκρήξεις σε εργοστάσιο με πλαστικά στο Μενίδι

07:57

Αέριο: Η Κομισιόν «μπαίνει στο παιχνίδι» του Κάθετου Διαδρόμου - Συνδρομή για τη βελτίωσή του

07:54

Ισπανία: Εκτροχιασμός δύο τρένων υψηλής ταχύτητας - 21 νεκροί, δεκάδες τραυματίες

07:41

Από τους αγρότες στο Νταβός - Ντεμπούτο Πιερρ στο Eurogroup - Cool ο Αλέξης στη Θεσσαλονίκη

07:36

Στα 446,87 ευρώ αυξάνεται η εθνική σύνταξη το 2026 - Οι 10 ειδικές παροχές που συμπαρασύρει

07:31

Απ’ την αρχή στα δύσκολα στην προεδρία του Eurogroup o Κυριάκος Πιερρακάκης

07:25

IRC Ελληνικού: «Ψηλώνει» το τουριστικό project με καζίνο των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Hard Rock

07:18

Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις: Τα «κλειδιά» και οι παγίδες - Τι πρέπει να προσέξετε

07:10

Θετικός τόνος ΔΝΤ για ελληνικές τράπεζες και εποπτικό πλαίσιο

07:05

Οι Θεσμοί... ξανάρχονται - Φόβοι για ράλι στην ενέργεια - Εμπορικοί πόλεμοι και άλλα

23:58

Χρυσοχοΐδης: Διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας

23:29

Ανοικτά για το κοινό τα χιονοδρομικά κέντρα της Β. Ελλάδας

23:15

Καναδάς: Συμφώνησε καταρχήν στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα του προέδρου Τραμπ

22:46

Πεκίνο: Ετήσια αύξηση 27% κατέγραψαν τα έσοδα των καλλιτεχνικών παραστάσεων της κινεζικής πρωτεύουσας το 2025

22:22

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Έκτακτη συνεδρίαση για τη Γροιλανδία τις επόμενες ημέρες

22:16

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αλλοδαπού για επικίνδυνη σωματική βλάβη

22:09

Bloomberg: Επί τάπητος ευρωπαϊκά αντίποινα 93 δισ. ευρώ στην απειλή Τραμπ για νέους δασμούς

22:07

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 12,8 εκατ. ευρώ

21:47

Αυστραλία: Ένας έφηβος τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση καρχαρία

21:28

Στάρμερ σε Τραμπ: Λάθος η επιβολή δασμών σε συμμάχους

21:18

Τασούλας: Η δημοκρατία νίκησε την τρομοκρατία πρώτα στις συνειδήσεις των πολιτών κι έπειτα στις επιχειρήσεις των αστυνομικών

20:58

Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο χώρο εργοστασίου στα Άνω Πατήσια