ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Η οικονομία πάλι στην εντατική... 

Γιάννης Αγγέλης
27-12-2021 | 10:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η οικονομία πάλι στην εντατική... 
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

«Μιας και δεν θα βρεθούμε τελικά από κοντά είπα να τα πούμε δια ζώσης... τηλεφωνικά» εξήγησε η Ελένη, μετά από τις πρώτες χριστουγεννιάτικες ευχές.

«Τα παιδιά μου όμως αποφάσισαν να έρθουν σπίτι μετά από ένα rapid test. Εδώ που τα λέμε με την Όμικρον βρίσκομαι σε κατάσταση... σύγχυσης. Δεν έχω καταλάβει αν τελικά ο κίνδυνος είναι ο ίδιος, αν με τα εμβόλια και την τρίτη δόση ήμαστε σχετικά ΟΚ ή η κατάσταση είναι "φτου κι απ’ την αρχή". Εσύ έχεις καταλάβει τίποτα;», πρόσθεσε πριν πω κάτι εγώ.

«Να σου πω, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πολύ-καταλάβει και 'γω τι γίνεται», είπα, «μιλώντας με μια φίλη γιατρό που εκ των πραγμάτων βρίσκεται καθημερινά στο νοσοκομείο, μου είπε ότι λόγω των συμπτωμάτων της Όμικρον, είναι ελαφρά τα συμπτώματα, "με συνάχι και μπούκωμα στις μύτες" αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο καλό είναι να μη πάει κανείς στη δουλειά... Βέβαια με ένα απλό μπούκωμα και ένα συναχάκι δύσκολα μένεις σπίτι και πολύ περισσότερο κανένας δεν αυτοπεριορίζεται σε συνθήκες καραντίνας...».

«Μα τι είναι αυτά που λες; Δηλαδή τα τεστ που γίνονται δεν πιάνουν την Όμικρον; Και αν δεν την πιάνουν τα test, τα εμβόλια δεν την πιάνουν; Με μπέρδεψες περισσότερο τώρα…».

«Δεν είμαι αυτός που θα σου δώσει τις καλύτερες συμβουλές, αλλά βρε Ελένη η Όμικρον ακόμα δεν έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα, παραμένουν ακόμα τα κρούσματα πολύ περιορισμένα, τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι από την Δέλτα. Οπότε αυτά που ήξερες και για τα test και τα εμβόλια παραμένουν σε ισχύ, μη μας πιάνει τώρα και κανένας πανικός. Άλλωστε τα πράγματα δεν είναι ακόμα τουλάχιστον τόσο άσχημα... Όχι δηλαδή ότι δεν μπορούν να γίνουν, αλλά φαντάζομαι η μεγάλη επέκταση της Όμικρον θα αρχίσει να φαίνεται μετά των Φώτων... Οπότε δεν νομίζω να έχετε πρόβλημα στο τραπέζι με τα παιδιά και τα εγγόνια σου».

«Ναι εντάξει, αλλά προχθές μιλούσα σε φίλους στο Λονδίνο και λίγο πολύ μου περιέγραφαν μία κατάσταση, για να μιλήσω συγκρατημένα πολύ... ανησυχητική. Είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των κρουσμάτων που στα θέματα τουλάχιστον που ενδιαφέρουν εσένα, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Τα οικονομικά δεδομένα όπως τα υπολογίζουν είναι χειρότερα από εκείνα του Δεκέμβρη του 2020, όταν είχαν αρχίσει τα πρώτα εμβόλια... Βασικό πρόβλημα είναι η απομάκρυνση από την δουλειά. Πολλές επιχειρήσεις, είτε μπαίνουν σε αναστολή λειτουργίας, είτε κλείνουν, είτε υπολειτουργούν λόγω απουσιών από την δουλειά, μιλάμε για μία κατάσταση, όπως μου την περιέγραφαν πλήρους απορρύθμισης. Και δεν σου μιλάω για το σύστημα Υγείας, εκεί τα έχουν κάνει σμπαράλια εδώ και καιρό, τι να σου πω...».

«Δεν ξέρω βρε Ελένη τι να σου πω και 'γω, εδώ από όσο γνωρίζω υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις ότι θα έχουμε σε λιγότερο από ένα μήνα περί τα 10 – 14 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως από την Όμικρον.

Που πάει να πει ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα έχουμε σχεδόν διπλάσια κρούσματα από όσα είχαμε από τον Μάρτη του 2020 μέχρι σήμερα. Αν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν και τα εμβόλια έχουν την αποτελεσματικότητα που λέμε ότι έχουν, τότε το επόμενο τρίμηνο, ίσως και από την Πρωτοχρονιά ή τα Φώτα θα είναι... δύσκολο.

Και σίγουρα η Οικονομία έτσι όπως το θέτεις θα χρειασθεί να μπει και πάλι στην... εντατική. Ότι είχαν κάνει μέχρι σήμερα θα χρειασθεί να το ξανακάνουν και μάλιστα θα χρειασθούν περισσότερα λεφτά γιατί στην προηγούμενη φάση δεν είχαμε πληθωρισμό και η ενέργεια δεν ήταν σοβαρό πρόβλημα.

Τώρα με την Όμικρον να ξεδιπλώνεται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, τον πληθωρισμό να τρέχει σαν αφηνιασμένο άλογο και τις μεταφορές μαζί με τις τροφοδοτικές αλυσίδες να είναι οι πρώτες που θα πληγούν από τα πολλά κρούσματα, το πρώτο που μπορώ να σκεφτώ ότι θα χρειασθεί να μπει ξανά στην εντατική είναι η οικονομία...».

«Μου έκανες την καρδιά περιβόλι... Τι να πω, εύχομαι να προλάβουμε να κάνουμε και Πρωτοχρονιά με ηρεμία... Θα πάρω τηλέφωνο και τα άλλα τα παιδιά να τα πούμε λιγάκι γιατί εσύ μου χάλασες τη διάθεση. Εύχομαι καλά να περάσετε αυτές τις μέρες και χωρίς... κρούσματα».

Το τηλέφωνο έκλεισε και έμεινα για μερικά δευτερόλεπτα με το ακουστικό στο χέρι. Δεν μου άρεσε αυτό που σκεφτόμουνα...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:48

Υπογράφηκε το μνημόνιο για τη νέα ΑΣΤΕΚ στον Άγιο Νικόλαο – Επένδυση 8,4 εκατ. ευρώ στην τουριστική εκπαίδευση

23:30

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράν για έβδομη νύχτα

23:24

Περισσότερες από 200 πυρκαγιές καίνε ανεξέλεγκτα στον Καναδά

23:16

Wall Street: Στις συμπληγάδες του τεχνολογικού sell off και του Ιράν - Εβδομαδιαίες απώλειες 3% ο Nasdaq

23:05

Ρεκόρ συλλήψεων για εμπρησμούς από αμέλεια το τελευταίο διήμερο

22:47

Ουκρανία-Ρωσία: Τουλάχιστον επτά νεκροί και αρκετοί τραυματίες εξαιτίας επιθέσεων

22:32

Νορβηγία: Περισσότερα από 50 σπίτια καταστράφηκαν εξαιτίας πυρκαγιάς

22:21

Χρυσός: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές Ιουνίου

22:18

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης άνοιξαν πυρ εναντίον εμπορικού πλοίου στα Στενά του Ορμούζ

22:10

ΑΔΜΗΕ: Από 4/9 η καταβολή καθαρού υπόλοιπου μερίσματος για το 2025 - Το νέο ΔΣ

21:41

Πετρέλαιο: «Άλμα» 4,5% μετά το πλήγμα Ιράν σε κρίσιμες υποδομές του Κουβέιτ - Ράλι 16% στην εβδομάδα

21:22

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Πολιτικά Ευβοίας και Ακόντιο Βοιωτίας - 35 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

21:16

ΗΠΑ: Παράσιτο που εντοπίστηκε σε μαρούλι αλυσίδας φαστ φουντ υπεύθυνο για την επιδημία εντερικής λοίμωξης

20:56

ΕΚΤΕΡ: Υπογραφή δεύτερης τροποποιητικής σύμβασης για το έργο «Infinity, Six Senses Porto Heli»

20:43

Axios: Ο Τραμπ εξετάζει μαζική κλιμάκωση κατά του Ιράν - Στέλνει επιπλέον δεκάδες αεροσκάφη στο Ισραήλ

20:25

EE: Νέοι κανόνες για να σταματήσει η καταστροφή απούλητων ρούχων και υποδημάτων

20:13

Γάζα: Τουλάχιστον 8 νεκροί από ισραηλινή επιδρομή κατά τη διάρκεια κηδείας στη Νουσέιρατ

20:00

Τραμπ: Αγώνας δρόμου για να θέσει υπό τον έλεγχό του τις εκλογές

19:52

Iδιαίτερα αυξημένη η κίνηση στις εξόδους της Αττικής

19:39

To EFA GROUP εξαγοράζει το 100% της SSMART

19:35

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 3 του Μετρό από 19 Ιουλίου στο τμήμα «Ευαγγελισμός - Κατεχάκη»

19:29

Νέα πτώση στις ευρωαγορές με βαρίδι το διεθνές sell off στα τσιπ

19:16

Διευρύνεται τo sell off της SpaceX - «Καπνός» πάνω από 1 τρισ. δολ.

19:12

Μεξικό: Σεισμός 7,4 βαθμών στα ανοικτά των δυτικών ακτών της χώρας

19:06

Τουλάχιστον 8 νεκροί και 34 αγνοούμενοι από κατολίσθηση στην Κίνα

18:55

Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε η αμαξοστοιχία που εκτελεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Σέρρες λόγω βλάβης

18:47

Ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε κέντρο ελέγχου της θαλάσσιας κυκλοφορίας στο Τσαμπαχάρ

18:39

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αποπομπή του Φιόντοροφ

18:29

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των τιμών εισαγωγών τον Ιούνιο λόγω Κίνας

18:12

Tο Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε στον ΕΛΕΓΕΠ ελλείμματα και λανθασμένες πληρωμές