ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Η οικονομία πάλι στην εντατική... 

Γιάννης Αγγέλης
27-12-2021 | 10:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η οικονομία πάλι στην εντατική... 
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

«Μιας και δεν θα βρεθούμε τελικά από κοντά είπα να τα πούμε δια ζώσης... τηλεφωνικά» εξήγησε η Ελένη, μετά από τις πρώτες χριστουγεννιάτικες ευχές.

«Τα παιδιά μου όμως αποφάσισαν να έρθουν σπίτι μετά από ένα rapid test. Εδώ που τα λέμε με την Όμικρον βρίσκομαι σε κατάσταση... σύγχυσης. Δεν έχω καταλάβει αν τελικά ο κίνδυνος είναι ο ίδιος, αν με τα εμβόλια και την τρίτη δόση ήμαστε σχετικά ΟΚ ή η κατάσταση είναι "φτου κι απ’ την αρχή". Εσύ έχεις καταλάβει τίποτα;», πρόσθεσε πριν πω κάτι εγώ.

«Να σου πω, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πολύ-καταλάβει και 'γω τι γίνεται», είπα, «μιλώντας με μια φίλη γιατρό που εκ των πραγμάτων βρίσκεται καθημερινά στο νοσοκομείο, μου είπε ότι λόγω των συμπτωμάτων της Όμικρον, είναι ελαφρά τα συμπτώματα, "με συνάχι και μπούκωμα στις μύτες" αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο καλό είναι να μη πάει κανείς στη δουλειά... Βέβαια με ένα απλό μπούκωμα και ένα συναχάκι δύσκολα μένεις σπίτι και πολύ περισσότερο κανένας δεν αυτοπεριορίζεται σε συνθήκες καραντίνας...».

«Μα τι είναι αυτά που λες; Δηλαδή τα τεστ που γίνονται δεν πιάνουν την Όμικρον; Και αν δεν την πιάνουν τα test, τα εμβόλια δεν την πιάνουν; Με μπέρδεψες περισσότερο τώρα…».

«Δεν είμαι αυτός που θα σου δώσει τις καλύτερες συμβουλές, αλλά βρε Ελένη η Όμικρον ακόμα δεν έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα, παραμένουν ακόμα τα κρούσματα πολύ περιορισμένα, τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι από την Δέλτα. Οπότε αυτά που ήξερες και για τα test και τα εμβόλια παραμένουν σε ισχύ, μη μας πιάνει τώρα και κανένας πανικός. Άλλωστε τα πράγματα δεν είναι ακόμα τουλάχιστον τόσο άσχημα... Όχι δηλαδή ότι δεν μπορούν να γίνουν, αλλά φαντάζομαι η μεγάλη επέκταση της Όμικρον θα αρχίσει να φαίνεται μετά των Φώτων... Οπότε δεν νομίζω να έχετε πρόβλημα στο τραπέζι με τα παιδιά και τα εγγόνια σου».

«Ναι εντάξει, αλλά προχθές μιλούσα σε φίλους στο Λονδίνο και λίγο πολύ μου περιέγραφαν μία κατάσταση, για να μιλήσω συγκρατημένα πολύ... ανησυχητική. Είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των κρουσμάτων που στα θέματα τουλάχιστον που ενδιαφέρουν εσένα, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Τα οικονομικά δεδομένα όπως τα υπολογίζουν είναι χειρότερα από εκείνα του Δεκέμβρη του 2020, όταν είχαν αρχίσει τα πρώτα εμβόλια... Βασικό πρόβλημα είναι η απομάκρυνση από την δουλειά. Πολλές επιχειρήσεις, είτε μπαίνουν σε αναστολή λειτουργίας, είτε κλείνουν, είτε υπολειτουργούν λόγω απουσιών από την δουλειά, μιλάμε για μία κατάσταση, όπως μου την περιέγραφαν πλήρους απορρύθμισης. Και δεν σου μιλάω για το σύστημα Υγείας, εκεί τα έχουν κάνει σμπαράλια εδώ και καιρό, τι να σου πω...».

«Δεν ξέρω βρε Ελένη τι να σου πω και 'γω, εδώ από όσο γνωρίζω υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις ότι θα έχουμε σε λιγότερο από ένα μήνα περί τα 10 – 14 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως από την Όμικρον.

Που πάει να πει ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα έχουμε σχεδόν διπλάσια κρούσματα από όσα είχαμε από τον Μάρτη του 2020 μέχρι σήμερα. Αν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν και τα εμβόλια έχουν την αποτελεσματικότητα που λέμε ότι έχουν, τότε το επόμενο τρίμηνο, ίσως και από την Πρωτοχρονιά ή τα Φώτα θα είναι... δύσκολο.

Και σίγουρα η Οικονομία έτσι όπως το θέτεις θα χρειασθεί να μπει και πάλι στην... εντατική. Ότι είχαν κάνει μέχρι σήμερα θα χρειασθεί να το ξανακάνουν και μάλιστα θα χρειασθούν περισσότερα λεφτά γιατί στην προηγούμενη φάση δεν είχαμε πληθωρισμό και η ενέργεια δεν ήταν σοβαρό πρόβλημα.

Τώρα με την Όμικρον να ξεδιπλώνεται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, τον πληθωρισμό να τρέχει σαν αφηνιασμένο άλογο και τις μεταφορές μαζί με τις τροφοδοτικές αλυσίδες να είναι οι πρώτες που θα πληγούν από τα πολλά κρούσματα, το πρώτο που μπορώ να σκεφτώ ότι θα χρειασθεί να μπει ξανά στην εντατική είναι η οικονομία...».

«Μου έκανες την καρδιά περιβόλι... Τι να πω, εύχομαι να προλάβουμε να κάνουμε και Πρωτοχρονιά με ηρεμία... Θα πάρω τηλέφωνο και τα άλλα τα παιδιά να τα πούμε λιγάκι γιατί εσύ μου χάλασες τη διάθεση. Εύχομαι καλά να περάσετε αυτές τις μέρες και χωρίς... κρούσματα».

Το τηλέφωνο έκλεισε και έμεινα για μερικά δευτερόλεπτα με το ακουστικό στο χέρι. Δεν μου άρεσε αυτό που σκεφτόμουνα...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:44

Ρέθυμνο: Ξεκινούν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις πυρόπληκτων επιχειρήσεων - Έως 1/10

14:43

ΗΠΑ: Πολυτιμότερες οι δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης από το MBA, λένε τα στελέχη

14:40

Spider-Man και Οδύσσεια ενισχύουν τις μετοχές του ινδικού κινηματογράφου

14:35

Alpha Bank: Ήπια σημάδια επιβράδυνσης στην κινεζική οικονομία - «Ασπίδα» οι εξαγωγές

14:19

Όλυμπος: Τι σημαίνει ότι εντάχθηκε στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco

14:17

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη σε Αττική, Εύβοια, Χίο

14:08

EKT: Τα νοικοκυριά μείωσαν τις δαπάνες λόγω αβεβαιότητας για το Ιράν, όχι λόγω πληθωρισμού

14:08

30 βιβλία για να διαβάσετε τον Αύγουστο

14:04

Γερμανία: Χρειάζονται κοινές ευρωπαϊκές δράσεις μετά τη συρροή μεταναστών στη Θέουτα

13:54

Τουρκία: Σε επίπεδο-ρεκόρ οι εξαγωγές τον Ιούλιο

13:50

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η δράση «Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση» ύψους 49,98 εκατ. ευρώ

13:47

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ: «Η χώρα χρειάζεται δομική αλλαγή στην Πολιτική Προστασία»

13:43

Αγωνιστές υποδοχέων GLP-1: Ανάγκη για μακροχρόνια χορήγηση και νέα ευρήματα για την προστασία από τον καρκίνο

13:30

Όμιλος Attica: Έκπτωση 20% για ακτοπλοϊκά με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων

13:21

Σε χαμηλό έτους το σιδηρομετάλλευμα - Οι αμφιβολίες γύρω από «κολοσσό» του κλάδου

13:13

Πόθεν έσχες: Άνοιξε η πλατφόρμα για δηλώσεις - Πότε εκπνέει η προθεσμία

13:06

Φωτιά σε γεωργική έκταση στην Πύλο

13:03

Τσίπρας: «Μία τραγωδία ανθρώπινη, περιβαλλοντική, εθνική είναι σε εξέλιξη»

12:58

Κύμα καύσωνα σαρώνει την κορεατική χερσόνησο

12:54

Πάνω από το 1 τρισ. ευρώ ο πλούτος των νοικοκυριών - Προτελευταία η Ελλάδα στο διαθέσιμο εισόδημα στην Ευρωζώνη

12:53

Ουγγαρία: Ο πυρηνικός σταθμός Paks θα διακόψει πλήρως την λειτουργία του τις επόμενες ημέρες

12:49

ΜΕΤΕΟ: Ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια μελτεμιού των τελευταίων 15 ετών

12:47

Ισραήλ: Διαβίβασε στις ΗΠΑ τις «ανησυχίες» του για το σχέδιο αφοπλισμού της Χαμάς

12:43

Ιταλία: Είκοσι πέντε πόλεις σε ύψιστη επιφυλακή λόγω καύσωνα - Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών

12:28

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Κεφαλονιά

12:27

Austriacard: «Πράσινο φως» στην σχεδιαζόμενη συναλλαγή εξαγοράς της Dai Nippon

12:26

Υπουργείο Τουρισμού: Δύο νέες προκηρύξεις για την ενίσχυση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης

12:10

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 4,5 ετών η εργοστασιακή παραγωγή, ωστόσο η ανάκαμψη παραμένει «εύθραυστη»

12:04

Το δύσκολο «πύρινο» καλοκαίρι της Ευρώπης και το ποτήρι που ξεχείλισε για Σάντσεθ

11:52

Ο γαλλικός μεταποιητικός τομέας επανήλθε σε ύφεση τον Ιούλιο