ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Το Μούχταρο, ο Προϋπολογισμός και τα φανταστικά νούμερα

Γιάννης Αγγέλης
20-12-2021 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

«Υποθέτω ότι παρακολούθησες τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή» είπε ο κ. Ψ κοιτάζοντάς με και έτοιμος την ίδια στιγμή να δοκιμάσει το βαθύ κόκκινο κρασί που είχε βάλει στο ποτήρι του από το μπουκάλι που μόλις είχε ανοίξει η Ελένη.

Ήταν ένα μπουκάλι Μούχταρο, ξινόμαυρο από ένα οινοποιείο που βρίσκεται στην Κοιλάδα των Μουσών στην Βοιωτία. Η Ελένη το είχε ήδη δοκιμάσει και είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια γι΄ αυτό δεσμεύοντάς με να την προμηθεύσω στην πρώτη ευκαιρία με μερικά μπουκάλια από αυτό.

Από αυτή την παρτίδα ήταν το μπουκάλι που είχε ανοίξει η Ελένη με την ευκαιρία της συνάντησής μας. Και περίμενε να ακούσει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον την γνώμη του κ. Ψ για το Μούχταρο και λιγότερο την άποψή μου για τη συζήτηση στην Βουλή…

Πράγματι ο κ. Ψ αφού δοκίμασε, κούνησε επιδοκιμαστικά το κεφάλι και αναρωτήθηκε, «μα πού το βρήκατε αυτό το κρασί, εξαιρετικό, εξαιρετικό…» σχολίασε και φάνηκε να έχει ήδη ξεχάσει το ερώτημά του προς εμένα. Όμως είχα κάνει λάθος. «Λοιπόν τι λες για χθες;» ρώτησε.

Καθυστέρησα να μιλήσω, αλλά τελικά απάντησα με ερώτηση, «Τι εννοείς; Για ποιο απ’ όλα θέλεις την γνώμη μου, για τον Προϋπολογισμό, για την μελέτη Τσιόδρα και τον τραγέλαφο που ακολούθησε ή για το αν θα γίνουν εκλογές;».

«Για τον Προϋπολογισμό φίλε μου, για τον Προϋπολογισμό, όλα τα υπόλοιπα ήταν για να ξεχάσουμε γιατί γινόταν η συζήτηση στην Βουλή…» παρατήρησε ο κ. Ψ.

«Νομίζω σου έχω ξαναπεί ότι αυτός ο Προϋπολογισμός θα είναι ο πλέον βραχύβιος προϋπολογισμός» σχολίασα. «Είναι ένας Προϋπολογισμός που έχει σχεδιασθεί για να αλλάξει τουλάχιστον μία φορά τον επόμενο χρόνο. Καμία από τις βάσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί ως προϋπόθεση για να υπολογισθούν τα μεγέθη του, τόσο στα έσοδα όσο κυρίως στις δαπάνες δεν πρόκειται να παραμείνει η ίδια.

Ο ρυθμός ανάκαμψης στο τέλος της άνοιξης θα χρειασθεί να επανεκτιμηθεί, ο πληθωρισμός με τον οποίο έχουν υπολογισθεί οι δαπάνες εκ των πραγμάτων θα αλλάξει, οι δαπάνες ως μέγεθος επίσης είναι υπό αμφισβήτηση, ενώ τα δημόσια έσοδα θα εξαρτηθούν από μία σειρά παράγοντες που ακόμα είναι απροσδιόριστοι.

Αν πάρεις ως βάση τις αβεβαιότητες και μόνο που διατυπώθηκαν προχθές από την τοποθέτηση του Συμβουλίου της ΕΚΤ αρκούν για να καταλάβει κανείς ότι η δημοσιονομική πολιτική το 2022 θα είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση…» πρόσθεσα.

«Συμφωνώ φίλε μου» πρόσθεσε ο κ. Χ που μπήκε στην κουβέντα αφού ασχολήθηκε πριν με το δικό του μερίδιο… από το περιεχόμενο του μπουκαλιού. «Η αλήθεια είναι ότι το 2022 θα είναι μία δύσκολη υπόθεση. Οι κεντρικές τράπεζες επιχειρούν να κάνουν πίσω, έστω και με μικρά βηματάκια, από την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης πράγμα που σημαίνει ότι αναγκαστικά η δημοσιονομική πολιτική και τα περιθώριά της αποκτούν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στο τι μέλει γενέσθαι. Και αυτό κάποιες κυβερνήσεις, νομίζω και η δική μας, έχουν αρχίσει να το δοκιμάζουν από το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Τα αποτελέσματά τους όμως δεν ξέρω αν θα τα αντέξουν… Είδα για παράδειγμα το τι έγινε με την απασχόληση. Χάθηκαν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από κάθε άλλη φορά μόλις οι πολιτικές στήριξης άρχισαν να αποσύρονται ή να εφαρμόζονται με «χειρουργική» στόχευση. Μιλάω για τον Νοέμβρη που εκτός από το ρεκόρ του πληθωρισμού είχαμε και ρεκόρ απώλειας θέσεων εργασίας. Τόσες απώλειες δεν είχαμε Νοέμβρη μήνα ούτε όταν έσκασε η κρίση του χρέους και είχαμε μαζικά κλεισίματα επιχειρήσεων. Αυτές οι δοκιμές και τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα καταφέρει να μεταφράσει σε γενικευμένη πολιτική εφαρμογή τα «νούμερα» που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό που ψηφίσθηκε στην Βουλή…».

Ο κ. Ψ κοίταξε μία εμένα, μία τον κ. Χ. Για να δείξω ότι συμφωνώ με τον κ. Χ θύμισα ότι ο Μάριο Ντράγκι με συνέντευξή του τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2020, λίγο μετά το σκάσιμο της πανδημίας είχε προβλέψει ένα κύμα «δημιουργικής καταστροφής» με την απόσυρση της πανδημίας, ενώ σε μία μελέτη στελεχών της BIS προβλεπόταν επίσης ένα κύμα μαζικής αύξησης της ανεργίας με το που οι κυβερνήσεις θα άρχιζαν να αποσύρουν τα μετρά στήριξης που εφαρμόσθηκαν κατά την πανδημία.

Η Ελένη που άκουγε χωρίς να μιλάει κούνησε το κεφάλι και παρατήρησε «και ποιος σας είπε ότι οι κυβερνήσεις θα μπορέσουν να σταματήσουν τα μέτρα στήριξης σύντομα; Αν αυτό για το οποίο μας διαβεβαιώνουν οι γιατροί και ο ΠΟΥ ισχύουν τότε έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας μέχρι να δούμε το τέλος της πανδημίας. και δεν ξέρω πόσες ακόμα ενισχυτικές δόσεις μας περιμένουν… Δεν νομίζω ότι θα βρεθεί κυβέρνηση να κάνει πίσω και να ακυρώσει τις πολιτικές στήριξης με την πανδημία στο φόρτε της και τα κρούσματα να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο παντού…».
«Αν είναι έτσι» σχολίασε σχεδόν σαν να μονολογεί ο κ. Ψ, «τότε τι νόημα είχε όλος αυτός ο καυγάς στην Βουλή; Αλλά τι λέω εγώ τώρα, μήπως για τον προϋπολογισμό ήταν ο καυγάς…» είπε και άπλωσε το χέρι στο ποτήρι του.

Ο κ. Χ για να αλλάξει το κλίμα στην κουβέντα, που δεν φαινόταν να του αρέσει, παρατήρησε σηκώνοντας και κοιτάζοντας στο φως το ποτήρι του «αυτό το περίεργο κρασί, το Μούχταρο είναι από τα κρασιά που σηκώνουν πολύ μεγάλη παλαίωση, ακόμα και 10 χρόνια. Έχω ήδη βάλει στην άκρη μερικά μπουκάλια και ελπίζω να τα δοκιμάσουμε μαζί μετά από μερικά χρόνια να δούμε πως θα έχει εξελιχθεί αυτό το βαθύ κόκκινο χρώμα και η γεύση του. Άντε στην υγειά μας…».

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:42

Πιερρακάκης: Τα νησιά δεν είναι η άκρη της Ελλάδας, είναι η καρδιά της - Σε εξέλιξη 504 έργα ύψους 5,2 δισ. στο Νότιο Αιγαίο

22:33

Πετρέλαιο: Πτώση πάνω από 1% μετά την πρόταση ναυτικής συμμαχίας για την Ερυθρά Θάλασσα

22:24

ΕΟΔΥ: Έντονη κυκλοφορία του ιού Δυτικού Νείλου στην Αττική

22:10

Νομοσχέδιο ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ: Προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης ενσωμάτωσε ο Στ. Παπασταύρου

21:50

Χρυσός: Κέρδη άνω του 1% με φόντο αδύναμο δολάριο και ήπιο πληθωρισμό

21:45

Iσπανία: Εννέα νεκροί στη μαζική άφιξη μεταναστών από το Μαρόκο - Αναπτύσσεται ο στρατός στη Θέουτα

21:37

Η Πορτογαλία προωθεί νομοσχέδιο για φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

21:30

Κέβιν Γουόρς: Οι αγορές δεν πείστηκαν από τα λόγια του

21:28

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικό πρόσημο καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός - 10,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο εξάμηνο

21:18

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Ρέθυμνο, Πάρο, Άνδρο, Κάλυμνο - Στάχτη 45.000 στρέμματα στην Κρήτη

21:05

Σαουδική Αραβία: Σχέδια συγκρότησης διεθνούς συμμαχίας για την Ερυθρά - Κοινή ανακοίνωση 14 χωρών

20:52

Ταχιάος για επέκταση Μετρό προς Καλαμαριά: «Απομένουν ελάχιστες εκκρεμότητες»

20:40

Στη Βουλή δύο επείγουσες ρυθμίσεις για τον πρωτογενή τομέα

20:30

Πώς δημιουργήθηκε το SOS;

20:21

Παπαθανάσης: Μηδενιστικές και έωλες οι αιτιάσεις ΠΑΣΟΚ για την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης - Η Ελλάδα δεν θα χάσει ευρώ

20:12

Μυλωνάς (Εθνική): Αναβαθμίζει στόχους, κρατά «πυρομαχικά» για εξαγορές και ποντάρει σε Allianz - Dromeus

20:05

Κυρανάκης: Θα θυμόμαστε για πάντα τους Μ. Στρατιδάκη και Π. Διαμαντάκη για την ανδρεία τους

19:56

Ευρωαγορές: Κέρδη στο ταμπλό με φόντο αποτελέσματα και παύση BoE

19:42

Λάιεν για την απώλεια των 3 Ελλήνων πυροσβεστών: «Η γενναιότητά τους θα μείνει στην ιστορία»

19:32

Βρετανία: Ο Μπέρναμ δεν αποκλείει να δοθούν νέες άδειες για γεωτρήσεις στη Βόρεια Θάλασσα

19:23

Iράν: Υποστηρίζει ότι κατέστρεψε τρία αμερικανικά F-35 στην Ιορδανία - Διαψεύδει η CENTCOM

19:23

Σε πύρινο κλοιό Ρέθυμνο και Πάρος: Μηδενική ορατότητα - Άνεμοι άνω των 100 χλμ

19:12

Euronext: Αύξηση 100% στα καθαρά κέρδη και 92,8% στα EBITDA το εξάμηνο

19:00

«Στοπ» στις εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης έως τέλη Ιανουαρίου 2027 από Ρωσία

18:59

Η Alpha Bank αναδιατάσσει την Εκτελεστική της Επιτροπή - Ο Ιωσήφ Κιουρούκογλου αναλαμβάνει Chief of Wholesale Banking

18:56

Καραβίας (Eurobank): Υψηλότερη κερδοφορία και πιστωτική επέκταση, πλήρης κάλυψη για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

18:48

Νέα εποχή για gov.gr: Προσωποποιημένες υπηρεσίες, Messenger και ασφαλής επικοινωνία με το Δημόσιο

18:47

Μεγαλώνει η κόντρα UEFA - FIFA: Μποϊκοτάζ κατά της απόφασης Ινφαντίνο να «βγάλει στο σφυρί» το Μουντιάλ

18:38

Ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις κατασχεμένων ακινήτων - Χωρίς πλήρη εξόφληση της οφειλής

18:32

Intracom Holdings και Ten Brinke επενδύουν 41,5 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό