ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Μα τι κάνει επιτέλους η ΕΛΣΤΑΤ, συγγνώμη… η Eurostat;

Γιάννης Αγγέλης
04-11-2021 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όταν έφτασα στο σπίτι της Ελένης με αρκετή καθυστέρηση βρήκα τους τρεις της παρέας σε εύθυμη διάθεση. Από ότι κατάλαβα στη συνέχεια, σ’ αυτό είχε συμβάλει και ένα από τα γνωστά «προϊόντα» του Τυρνάβου που είχε φέρει σε ένα απλό μπουκάλι χωρίς ετικέτα ο κ. Ψ και το οποίο βρισκόταν ακόμα πάνω στο τραπέζι.

«Έλα γιατί άργησες;» με παρατήρησε ο κ. Ψ, ενώ η Ελένη έφερνε άλλο ένα σερβίτσιο στο στρογγυλό τραπεζάκι που βρισκόταν ανάμεσά μας. Γέμισε με το λευκό διάφανο υγρό το ποτηράκι μου και μου ζήτησε να το δοκιμάσω.

Του έκανα το χατίρι, το δοκίμασα και κούνησα επιδοκιμαστικά το κεφάλι ρίχνοντας άλλη μία ματιά στο «ανώνυμο» μπουκάλι με το τσίπουρο στο τραπέζι.
«Το φτιάχνει ένας φίλος και μου το έστειλε προχθές, είναι καινούργιο και μου φαίνεται αρκετά καλό αν και πιο βαρύ από τα δικά σας του Οροπεδίου. Έτσι δεν είναι;», ρώτησε ο κ. Ψ και ξαναγέμιζε το δικό του και του κ. Χ.

Η Ελένη είχε δηλώσει ότι διακόπτει μετά το πρώτο ποτήρι. Και το τηρούσε με συνέπεια.

«Λοιπόν», είπε ο κ. Χ και στράφηκε προς εμένα, «θα σε έπαιρνα από προχθές να σε ρωτήσω αλλά μετά ξεχάστηκα. Τι συμβαίνει τελικά μ’ αυτή την υπόθεση των εγγυήσεων του Ηρακλή; Διάβασα ότι έχει τεθεί θέμα από την Eurostat να τις «χρεώσει» και αυτές στο χρέος, αλλά δεν έδωσα σημασία μέχρι που μου το ανέφερε ένας φίλος και πρώην συνάδελφος ως «μεγάλο ζήτημα». Και έτσι ενδιαφέρθηκα να μάθω τι πραγματικά συμβαίνει».

«Και τι έμαθες φίλε μου;» του απάντησα με ερώτηση...

«Έμαθα ότι πράγματι έχει τεθεί θέμα από κάποιους υπηρεσιακούς της Eurostat που «μελετούν το ενδεχόμενο να προσθέσουν στον υπολογισμό του χρέους και τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί μέσα στο 2021 στον Ηρακλή Ι. Η αλήθεια είναι ότι ξαφνιάστηκα» είπε και κοντοστάθηκε για να βάλει στο στόμα του ένα ντολμαδάκι που η Ελένη μας είχε φέρει από ένα κοντινό μαγαζάκι.

Η σημειολογία της κίνησης ήταν τέτοια που με έκανε να καταλάβω ότι ο κ. Χ δεν έδινε μεγάλη σημασία στο θέμα για το οποίο μιλούσε, παρά τα όσα έλεγε.
Κάπου αλλού ήθελε να καταλήξει και όχι στο χρέος. Τον έχω καταλάβει νομίζω..., γι' αυτό και έμεινα σιωπηλός και τον περίμενα.

Σήκωσε το βλέμμα του με κοίταξε και συνέχισε «Το πρώτο που μου προκάλεσε απορία είναι ότι από όσο ξέρω οι εγγυήσεις περνάνε στο χρέος σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ESA μόνο όταν εκπίπτουν. Αν ήταν έτσι θα είχαν προστεθεί εδώ και καιρό πολλά ακόμα δισ. στο χρέος της Ιταλίας, της Ισπανίας και από όσο ξέρω και της Γαλλίας.

Το δεύτερο που με έκανε να απορώ είναι το γιατί με το που τέθηκε τέτοιο θέμα από υπηρεσιακούς της Eurostat, οι ανάλογης βαθμίδας υπηρεσιακοί της δικής μας της ΕΛΣΤΑΤ δεν το αντιμετώπισαν. Η δική μας στατιστική υπηρεσία, όπως και η ΤτΕ έχουν άμεση αρμοδιότητα να παρέμβουν, ειδικά η ΕΛΣΤΑΤ. Και απορώ τι κάνει η ΕΛΣΤΑΤ; Δεν θα έπρεπε να έχει... καθαρίσει το θέμα; Ξέρεις εσύ κάτι σχετικό;».

Κούνησα αρνητικά το κεφάλι και του είπα ότι νομίζω ότι το θέμα θα διευθετηθεί αρμοδίως έγκαιρα.

«Εξάλλου» πρόσθεσα, «αυτό το κομμάτι του εν δυνάμει χρέους δεν παράγει υποχρεώσεις εξυπηρέτησής του στον ορατό ορίζοντα και κατά συνέπεια δεν δημιουργεί δαπάνες ούτε στο 2021 ούτε στο 22 ούτε στο 23... Οπότε δεν βλέπω και το ενδιαφέρον στο θέμα αυτό».

Με κοίταξε για μερικά δευτερόλεπτα ακίνητος και μετά κούνησε καταφατικά το κεφάλι και δεν σχολίασε τίποτα άλλο.

Ο κ. Ψ θεώρησε ότι ήταν η στιγμή για να θέσει το δικό του ερώτημα.

«Λοιπόν δεν ξέρω το θέμα ακριβώς, αλλά από κουβέντες που έχουν φτάσει στ’ αυτιά μου πρέπει να έχει αρχίσει να δημιουργείται κάποιο θέμα με τις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή.

Αυτό που κατάλαβα είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών που αναμενόταν ότι θα έκανε χρήση της περιβόητης «δεύτερης ευκαιρίας» δεν το έχει κάνει και οι προδιαγραφές για τους πλειστηριασμούς μέσα στο 2022 αναφέρουν πολύ μεγάλα νούμερα.

Και όχι μόνο αυτό. Αυτοί που αγοράζουν τα τιτλοποιημένα δάνεια εμφανίζονται να μη εισπράττουν τα αναμενόμενα και αυξάνουν τις πιέσεις σε τράπεζες και διαχειριστές. Δεν έχω καταλάβει και πολύ καλά το τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά σε γενικές γραμμές κατάλαβα ότι η αλυσίδα κόκκινο δάνειο – τιτλοποίηση – ομόλογο αρχίζει να τεντώνεται επικίνδυνα και κατά πως φαίνεται οδηγεί σε ακόμα περισσότερους πλειστηριασμούς…».

Η Ελένη παρακολουθούσε με προσοχή τα λεγόμενα του κ. Ψ, πολύ περισσότερο από ότι την ιστορία με την ΕΛΣΤΑΤ. Η λέξη «πλειστηριασμοί» της είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Ο κ. Χ στον οποίο απευθυνόταν το ερώτημα, κάρφωσε άλλο ένα ντολμαδάκι και τοποθέτησε πάνω του ένα μικρό κομμάτι της ατζούγιας που είχε στο πιατάκι του. Προς στιγμή φάνηκε να ταλαντεύεται για το αν θα το βάλει στο στόμα αμέσως ή θα απαντήσει στον κ. Ψ.

Πάντα ευγενής, προτίμησε να το ακουμπήσει στο πιατάκι χωρίς να τραβήξει το χέρι του και είπε στον κ. Ψ «άκουσε φίλε μου, ισχύει ότι υπάρχουν προβλήματα εκεί που τα εντοπίζεις, ισχύει ότι όλα οδηγούν σε δυσκολίες με τους αγοραστές των δανείων και τις τράπεζες, ισχύει ότι οι εν δυνάμει πλειστηριασμοί αυξάνονται και θα μπορούσε κανείς να μιλήσει «λογιστικά» για 40 χιλιάδες πλειστηριασμού ίσως και περισσότερους. Αλλά ισχύει επίσης πολύ περισσότερο ότι το 2022 είναι έτος προεκλογικό και κανείς από τους κυβερνώντες πολιτικούς μας δεν πιστεύω ότι αρέσκεται σε δοκιμές πολιτικής αυτοκτονίας… Οπότε θα σου έλεγα ότι αυτό το μαρτύριο της σταγόνας με τους πλειστηριασμούς για χιλιάδες δανειολήπτες θα συνεχισθεί για αρκετό καιρό ακόμα μέχρι να φτάσει το κόμπος στο χτένι… Κατάλαβες; Εγώ κάπως έτσι το βλέπω το ζήτημα». Τελειώνοντας την φράση του με φανερή αδημονία σήκωσε το διπλό μεζεδάκι και το έβαλε στο στόμα του με φανερή απόλαυση.

Η Ελένη παρατηρώντας τον έβαλε τα γέλια και σηκώθηκε να φέρει τα τελευταία διαθέσιμα ντολμαδάκια…

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:36

Ανδρουλάκης: «Νέο κοινωνικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης ανάμεσα σε κράτος και πολίτη»

23:22

Γλύτωσε τα χειρότερα η Wall Street μετά την πρωτοβουλία Τραμπ

23:10

Μαρινάκης: Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό

22:57

Ισραήλ: Ο στρατός έπληξε υπόγεια εγκατάσταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

22:44

Growth Awards 2026: Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις βραβεύτηκαν για επενδύσεις και καινοτομία

22:31

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 3,2 εκατ. ευρώ

22:19

Πιερρακάκης: Οι 3 βασικές προτεραιότητες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

22:07

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατ. ευρώ

21:56

Χατζηδάκης: Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας

21:45

Ιράν: Το υπ. Άμυνας διαβεβαιώνει πως δεν έχει χρησιμοποιήσει τα πλέον προηγμένα όπλα του

21:34

Διάγγελμα Μακρόν: Στέλνουμε αμυντικά συστήματα στην Κύπρο

21:25

Δολάριο, ομόλογα και επιτόκια έστειλαν τον χρυσό σε χαμηλό 2 εβδομάδων

21:12

Εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο της Ερμπίλ του Ιράκ - Έκκληση Ομάν για κατάπαυση πυρός

21:10

Πάνω από 58.000 εκτοπισμένοι στον Λίβανο - Το Τελ Αβίβ θα πλήξει νέους στόχους της Χεζμπολάχ

21:03

Νέο ράλι για το πετρέλαιο με ώθηση από τα Στενά του Ορμούζ

20:57

ΗΠΑ: Ο υφυπουργός για την Αμυντική Πολιτική απέδωσε τον θάνατο του Χαμενεΐ στο Ισραήλ

20:44

Ισραήλ: Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν ετοιμάζεται για να επανεκκινήσει τις πτήσεις

20:31

Μητράκος (ΤτΕ): Στα 3 δισ. ευρώ τα στεγαστικά δάνεια το 2026 - Δεν απαιτούνται παρεμβάσεις στα επιτόκια

20:30

Πυρηνική ομπρέλα Μακρόν: Πώς ξεδιπλώνεται το νέο δόγμα - Επιταχυντής η Μέση Ανατολή

20:23

Κικίλιας: «Η ασφάλεια των ναυτικών μας είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου»

20:14

Από τα στενά του Ορμούζ στο καλάθι της νοικοκυράς

20:11

Καραβίας (Eurobank): Χρειάζονται πρόσθετες επενδύσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις

20:07

Ρούτε: «Στήριξη στις επιχειρήσεις κατά του Ιράν, χωρίς εμπλοκή του ΝΑΤΟ»

19:54

Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για την επιστολική ψήφο την Τετάρτη

19:53

Η TotalEnergies θα λάβει μέτρα για επαναπατρισμό των υπαλλήλων της από τη Μέση Ανατολή

19:49

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα διακόψουν κάθε εμπορική συναλλαγή με την Ισπανία

19:45

Eurobank: Mε κάτω από το 5% στα δικαιώματα ψήφου η CGC

19:44

Στα 3,61 δισ. ευρώ οι ενοποιημένες πωλήσεις της ElvalHalcor το 2025- Αυξημένες κατά 5,1%

19:37

H Νova στηρίζει τους συνδρομητές της στη Μέση Ανατολή

19:29

Τραμπ: «Σχεδόν όλοι οι στόχοι μας στο Ιράν έχουν εξουδετερωθεί» - Τι είπε για τον διάδοχο του Χαμενεΐ