ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οικονογράφημα: «Έρχονται εξελίξεις που δεν τις περιμένουμε…»

Γιάννης Αγγέλης
09-09-2021 | 09:01
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Είχα ζητήσει την βοήθεια του κ. Χ για ένα θέμα επαγγελματικής φύσης και πέρασε από το γραφείο να το συζητήσουμε.

Ευτυχώς καταλήξαμε γρήγορα σε μία λύση που από την αρχή είχα στο μυαλό μου, αλλά χρειαζόμουν και μια δεύτερη γνώμη.

Σ΄ αυτό η αρωγή του κ. Χ ήταν αυτό που χρειαζόμουνα.

Συμφωνήσαμε και το κλείσαμε, αφήνοντας αρκετό χρόνο στην διάθεσή μας για κουβέντα.

«Πρόσεξα φίλτατε ότι έχετε δώσει μία ενδιαφέρουσα διάσταση στην τοποθέτηση του κ. Στυλιανίδη στην Κυβέρνηση, εννοώ σε σχόλια που διάβασα στην ιστοσελίδα σας. Νομίζω ότι έχετε δίκιο. Μίλησα με φίλους στην Κύπρο και αυτό που κατάλαβα είναι ότι η ένταξή του στην κυβέρνηση στην Αθήνα, κρύβει κάποιες φιλοδοξίες που από την μία ακουμπάνε στις Βρυξέλλες και από την άλλη στην Κύπρο. Έχω την αίσθηση ότι το πάλε ποτέ σχήμα Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα έχει αρχίσει να αλλάζει κατεύθυνση, ιδιαίτερα μετά τα όσα δρομολογούνται στην περιοχή λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν και την αναγκαστική αλλαγή ισορροπίας του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή…», παρατήρησε ο κ. Χ.

«Ναι το είδα και 'γω το συγκεκριμένο σχόλιο και νομίζω ότι κάποιο λάκκο έχει η... φάβα. Δεν πρόκειται απλά για μία «μη αναμενόμενη» τοποθέτηση. Ίσως το είδος του Υπουργείου να μη ταιριάζει, αλλά φαντάζομαι ότι υπάρχουν και άλλα παρασκήνια στην υπόθεση αυτή που δεν τα ξέρουμε ακόμα… Όμως για να πω την αλήθεια δεν έχω καταλάβει μέχρι που φτάνουν αυτές οι φιλοδοξίες που αναφέρεις.

Τι ακριβώς λένε δηλαδή οι φίλοι σου οι κύπριοι;» ρώτησα τον κ. Χ, αλλά δεν ήμουν σίγουρος για το τι απάντηση έπρεπε να περιμένω.

«Θα σε ξαφνιάσει, όπως με ξάφνιασε κι εμένα, αλλά φαίνεται ότι η «αναζωπύρωση» της συζήτησης για το Κυπριακό ίσως αρχίσει να αποκτά μεγαλύτερη δυναμική μέσα στην επόμενη διετία, η οποία σου θυμίζω ότι είναι και προεκλογική σε Κύπρο και Ελλάδα…» είπε ο κ. Χ και συμπλήρωσε μετά από μικρή παύση, «όμως πρέπει να σου θυμίσω ότι εγώ μίλησα για «φιλοδοξίες», δεν μίλησα για κάτι άλλο. Προς το παρόν υπάρχει τόση αβεβαιότητα σε όλα τα μέτωπα που το να κάνεις μακροπρόθεσμα σχέδια ίσως και να είναι υπερβολικό…».

«Αλήθεια είναι αυτό» παρατήρησα και γύρισα την κουβέντα εκεί που από την αρχή ήθελα.

«Άκουσα προχθές τον κ. Σταϊκούρα να μιλάει με ενθουσιασμό για την πολύ μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων μέσα σε ένα χρόνο στους Ισολογισμούς των Τραπεζών.

Δικαιολογημένος ο ενθουσιασμός του δεν νομίζεις; Έχουν μειωθεί κατά 46 δισ. ευρώ και μέχρι τα μέσα του 2022 θα έχουν μειωθεί συνολικά κατά 60 – 65 δις ευρώ. Έχει ανατραπεί μία κατάσταση που φαινόταν …βουνό», σχολίασα υστερόβουλα είναι αλήθεια, γιατί ήθελα να δω την αντίδραση του κ. Χ.

«Ναι αλήθεια είναι, αλλά με μία διαφορά. Αυτά τα 46 δισ. ευρώ έχουν φύγει από τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά δεν έχουν πάψει να είναι «κόκκινα δάνεια» που αφορούν οικονομικά ενεργούς φορολογούμενους στην Ελλάδα. Έχει διαφορά ξέρεις αυτό… Τα «κόκκινα δάνεια» παραμένουν «κόκκινα» και το ξεκαθάρισμά τους μέσα σε συνθήκες αυξανόμενου πληθωρισμού και οικονομικής αβεβαιότητας θα έλεγα ότι έχει αλλάξει τοποθεσία στο «βουνό» που ανέφερες, δεν το έχει εξαφανίσει. Και οι συνέπειες είναι μπροστά μας.

Ο Ηρακλής είχε καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία, ο Ηρακλής Ι και ΙΙ την έχει μετακινήσει… Και κάποιο θα πρέπει να πληρώσουν.

Εκείνο όμως που δεν κατάλαβα εγώ είναι γιατί…έστειλαν διακοπές αυτόν που το έτρεξε αυτό το project και μάλιστα πριν καν διατρέξει το μισό της διαδρομής του; Εκείνο που εγώ γνωρίζω είναι ότι πέρα από τον Ηρακλή, ο Ζαββός είχε ένα ολόκληρο παζλ αλλαγών να βγάλει πέρα, με αλλαγές στην Κεφαλαιαγορά, στο ΧΑ, στο πλαίσιο για τα πράσινα ομόλογα και μία σειρά άλλα που στην πραγματικότητα αποτελούν το «χωράφι» μέσα στο οποίο θα λειτουργούσαν οι τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων.

Αυτή την ξαφνική «έξοδο» από την κυβέρνηση δεν την έχω καταλάβει. Και πολύ περισσότερο δεν έχω δει να καλύπτεται αυτή η «έξοδος» με κάποιο τρόπο πέρα του ότι το φόρτωσαν κι αυτό στον Σταϊκούρα… Ξέρεις εσύ κάτι σχετικό;».

Εγώ δεν ήξερα κάτι και απλώς παραδέχθηκα ότι είχα σχετικά με το θέμα αυτό τις ίδιες απορίες, όπως και μία ενημέρωση για τις σχετικές ανησυχίες που εμφανίστηκαν σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη μετά την «αλλαγή» στο κυβερνητικό σχήμα με την κατάργηση της συγκεκριμένης θέσης.

Θύμισα στον κ. Χ πως τελικά και οι δύο υπουργοί της Κυβέρνησης που είχαν έρθει από τις Βρυξέλλες, τόσο ο Γ. Ζαββός όσο και ο Γ. Θωμάς, είναι εκτός κυβέρνησης, ο ένας γιατί πρόλαβε και έφυγε να αναλάβει υψηλόβαθμη θέση στην Κομισιόν και άλλος γιατί καταργήθηκε το Υπουργείο του…

Ο κ. Χ κούνησε το κεφάλι και είπε απλά «καλά, ποιος ξέρει τελικά, κάποιος λόγος θα υπάρχει, αλλά για μένα παραμένει ερωτηματικό το τι συνέβη και με τους δύο…».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:32

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 16,5% του Δείκτη Παραγωγής στις Κατασκευές το Α' τρίμηνο του 2026

12:25

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 6,4% στον δείκτη μισθολογικού κόστους το α' τρίμηνο του 2026

12:23

Αύξηση των δεικτών τιμών εισροών και εκροών στη γεωργία - κτηνοτροφία τον Απρίλιο

12:12

EE: Το πλήγμα στο μοναστήρι της Λαύρας συνιστά έγκλημα πολέμου

12:06

Βρετανία: Απαγόρευση social media σε παιδιά κάτω των 16 ετών - «Nα τους δώσουμε πίσω την παιδική τους ηλικία»

12:00

Νάγκελ (ΕΚΤ) πληθωρισμό: Και να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ, δεν θα υπάρξει άμεση ανακούφιση

11:55

Ρωσία: «Μαζικό πλήγμα» κατά στόχων της στρατιωτικής βιομηχανίας στο Κίεβο

11:50

Ο Λίβανος δεν έχει ενημερωθεί για τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

11:42

SpaceX: Ράλι 6% μετά την ιστορική IPO - Έσοδα άνω του 1 τρισ. έως το 2030 αναμένει ο Μασκ

11:41

Οι σταθμοί του μετρό που θα κλείνουν νωρίτερα από σήμερα: Τι αλλάζει στα δρομολόγια

11:34

Εθνική Τράπεζα: Στρατηγική συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων

11:33

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Οι υψηλές τιμές ενέργειας εξαπλώνονται στην οικονομία της Ευρωζώνης

11:27

Παπασταύρου: Σήμερα η συνάντηση με τη Chevron στο ΥΠΕΝ για την επισημοποίηση της εισόδου της στο Block 10

11:19

Μιχαηλίδου για το «Ανακαινίζω»: Προκαταβολή έως 60%, επιπλέον η κάλυψη για μελέτες και άδειες

11:18

Κυρανάκης: «Δωρεάν πολιτική δεν υπάρχει - Χωρίς αυτοδυναμία της ΝΔ η χώρα δεν θα κυβερνηθεί»

11:14

Ανακοινώθηκαν νέοι Γενικοί Γραμματείς σε τρία υπουργεία

11:10

Στην Ευρώπη απελευθερώνονται 360.000 - 540.000 τόνοι μικροπλαστικών κάθε χρόνο

11:07

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

11:00

Ζελένσκι: «Έγκλημα κατά του χριστιανισμού το πλήγμα στο μοναστήρι της Λαύρας»

10:52

Χρηματιστήριο: «Βλέπει» 2.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Άλμα άνω του 3% στις τράπεζες

10:49

Ευρωαγορές: H συμφωνία στέλνει τον Stoxx 600 σε νέο ιστορικό υψηλό

10:45

Επιχειρηματική αποστολή ΕΒΕΑ στην Τσεχία

10:43

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορούν να διευρύνουν τις ανισότητες στην υγεία

10:39

ΓΑΙΑΟΣΕ: Κατατέθηκαν οι φάκελοι πολεοδομικής ωρίμανσης για 4 εμβληματικά ακίνητα

10:37

Μπεν Γκβιρ: Το Ισραήλ δεν δεσμεύεται από τους όρους της συμφωνίας Τραμπ

10:36

Οι ηγέτες της G7 συναντώνται στη Γαλλία μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

10:32

Πολύ βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στο Μενίδι

10:29

Κάλας για συμφωνία: Ο πιθανός ρόλος της Ευρώπης και οι κυρώσεις κατά του Ιράν

10:29

ΔΑΑ: Βγαίνει στις αγορές με 7ετές ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ

10:28

Τυχερά παιχνίδια: Νέο φορολογικό βάρος από την 1η Ιουλίου σε μια αγορά που ήδη αποδίδει πάνω από 1 δισ. ευρώ