ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οικονογράφημα: «Έρχονται εξελίξεις που δεν τις περιμένουμε…»

Γιάννης Αγγέλης
09-09-2021 | 09:01
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είχα ζητήσει την βοήθεια του κ. Χ για ένα θέμα επαγγελματικής φύσης και πέρασε από το γραφείο να το συζητήσουμε.

Ευτυχώς καταλήξαμε γρήγορα σε μία λύση που από την αρχή είχα στο μυαλό μου, αλλά χρειαζόμουν και μια δεύτερη γνώμη.

Σ΄ αυτό η αρωγή του κ. Χ ήταν αυτό που χρειαζόμουνα.

Συμφωνήσαμε και το κλείσαμε, αφήνοντας αρκετό χρόνο στην διάθεσή μας για κουβέντα.

«Πρόσεξα φίλτατε ότι έχετε δώσει μία ενδιαφέρουσα διάσταση στην τοποθέτηση του κ. Στυλιανίδη στην Κυβέρνηση, εννοώ σε σχόλια που διάβασα στην ιστοσελίδα σας. Νομίζω ότι έχετε δίκιο. Μίλησα με φίλους στην Κύπρο και αυτό που κατάλαβα είναι ότι η ένταξή του στην κυβέρνηση στην Αθήνα, κρύβει κάποιες φιλοδοξίες που από την μία ακουμπάνε στις Βρυξέλλες και από την άλλη στην Κύπρο. Έχω την αίσθηση ότι το πάλε ποτέ σχήμα Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα έχει αρχίσει να αλλάζει κατεύθυνση, ιδιαίτερα μετά τα όσα δρομολογούνται στην περιοχή λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν και την αναγκαστική αλλαγή ισορροπίας του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή…», παρατήρησε ο κ. Χ.

«Ναι το είδα και 'γω το συγκεκριμένο σχόλιο και νομίζω ότι κάποιο λάκκο έχει η... φάβα. Δεν πρόκειται απλά για μία «μη αναμενόμενη» τοποθέτηση. Ίσως το είδος του Υπουργείου να μη ταιριάζει, αλλά φαντάζομαι ότι υπάρχουν και άλλα παρασκήνια στην υπόθεση αυτή που δεν τα ξέρουμε ακόμα… Όμως για να πω την αλήθεια δεν έχω καταλάβει μέχρι που φτάνουν αυτές οι φιλοδοξίες που αναφέρεις.

Τι ακριβώς λένε δηλαδή οι φίλοι σου οι κύπριοι;» ρώτησα τον κ. Χ, αλλά δεν ήμουν σίγουρος για το τι απάντηση έπρεπε να περιμένω.

«Θα σε ξαφνιάσει, όπως με ξάφνιασε κι εμένα, αλλά φαίνεται ότι η «αναζωπύρωση» της συζήτησης για το Κυπριακό ίσως αρχίσει να αποκτά μεγαλύτερη δυναμική μέσα στην επόμενη διετία, η οποία σου θυμίζω ότι είναι και προεκλογική σε Κύπρο και Ελλάδα…» είπε ο κ. Χ και συμπλήρωσε μετά από μικρή παύση, «όμως πρέπει να σου θυμίσω ότι εγώ μίλησα για «φιλοδοξίες», δεν μίλησα για κάτι άλλο. Προς το παρόν υπάρχει τόση αβεβαιότητα σε όλα τα μέτωπα που το να κάνεις μακροπρόθεσμα σχέδια ίσως και να είναι υπερβολικό…».

«Αλήθεια είναι αυτό» παρατήρησα και γύρισα την κουβέντα εκεί που από την αρχή ήθελα.

«Άκουσα προχθές τον κ. Σταϊκούρα να μιλάει με ενθουσιασμό για την πολύ μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων μέσα σε ένα χρόνο στους Ισολογισμούς των Τραπεζών.

Δικαιολογημένος ο ενθουσιασμός του δεν νομίζεις; Έχουν μειωθεί κατά 46 δισ. ευρώ και μέχρι τα μέσα του 2022 θα έχουν μειωθεί συνολικά κατά 60 – 65 δις ευρώ. Έχει ανατραπεί μία κατάσταση που φαινόταν …βουνό», σχολίασα υστερόβουλα είναι αλήθεια, γιατί ήθελα να δω την αντίδραση του κ. Χ.

«Ναι αλήθεια είναι, αλλά με μία διαφορά. Αυτά τα 46 δισ. ευρώ έχουν φύγει από τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά δεν έχουν πάψει να είναι «κόκκινα δάνεια» που αφορούν οικονομικά ενεργούς φορολογούμενους στην Ελλάδα. Έχει διαφορά ξέρεις αυτό… Τα «κόκκινα δάνεια» παραμένουν «κόκκινα» και το ξεκαθάρισμά τους μέσα σε συνθήκες αυξανόμενου πληθωρισμού και οικονομικής αβεβαιότητας θα έλεγα ότι έχει αλλάξει τοποθεσία στο «βουνό» που ανέφερες, δεν το έχει εξαφανίσει. Και οι συνέπειες είναι μπροστά μας.

Ο Ηρακλής είχε καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία, ο Ηρακλής Ι και ΙΙ την έχει μετακινήσει… Και κάποιο θα πρέπει να πληρώσουν.

Εκείνο όμως που δεν κατάλαβα εγώ είναι γιατί…έστειλαν διακοπές αυτόν που το έτρεξε αυτό το project και μάλιστα πριν καν διατρέξει το μισό της διαδρομής του; Εκείνο που εγώ γνωρίζω είναι ότι πέρα από τον Ηρακλή, ο Ζαββός είχε ένα ολόκληρο παζλ αλλαγών να βγάλει πέρα, με αλλαγές στην Κεφαλαιαγορά, στο ΧΑ, στο πλαίσιο για τα πράσινα ομόλογα και μία σειρά άλλα που στην πραγματικότητα αποτελούν το «χωράφι» μέσα στο οποίο θα λειτουργούσαν οι τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων.

Αυτή την ξαφνική «έξοδο» από την κυβέρνηση δεν την έχω καταλάβει. Και πολύ περισσότερο δεν έχω δει να καλύπτεται αυτή η «έξοδος» με κάποιο τρόπο πέρα του ότι το φόρτωσαν κι αυτό στον Σταϊκούρα… Ξέρεις εσύ κάτι σχετικό;».

Εγώ δεν ήξερα κάτι και απλώς παραδέχθηκα ότι είχα σχετικά με το θέμα αυτό τις ίδιες απορίες, όπως και μία ενημέρωση για τις σχετικές ανησυχίες που εμφανίστηκαν σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη μετά την «αλλαγή» στο κυβερνητικό σχήμα με την κατάργηση της συγκεκριμένης θέσης.

Θύμισα στον κ. Χ πως τελικά και οι δύο υπουργοί της Κυβέρνησης που είχαν έρθει από τις Βρυξέλλες, τόσο ο Γ. Ζαββός όσο και ο Γ. Θωμάς, είναι εκτός κυβέρνησης, ο ένας γιατί πρόλαβε και έφυγε να αναλάβει υψηλόβαθμη θέση στην Κομισιόν και άλλος γιατί καταργήθηκε το Υπουργείο του…

Ο κ. Χ κούνησε το κεφάλι και είπε απλά «καλά, ποιος ξέρει τελικά, κάποιος λόγος θα υπάρχει, αλλά για μένα παραμένει ερωτηματικό το τι συνέβη και με τους δύο…».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:10

ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή των φωτοβολταϊκών ισχύος 2,13 GW στη Δυτική Μακεδονία

11:05

Μητσοτάκης: Εισηγούμαι ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή για μετά τις εκλογές του 2027

11:01

Μπουκώρος για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν χρειάζομαι καμία κάλυψη βουλευτικής ασυλίας

11:00

Παπασταύρου: Eπάρκεια ενέργειας για την ώρα - «Πατέντα» οι ρευματοκλοπές

10:53

Συνάντηση στις 14:00 για τα μέτρα για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας

10:51

Μιχαηλίδου: Μετά το Πάσχα το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» και «Νταντάδες της γειτονιάς» - Όλα τα μέτρα για τη στέγαση

10:47

FT: Νέο κάλεσμα Κομισιόν για στοχευμένα μέτρα στήριξης στην ενέργεια - Η προειδοποίηση

10:47

Επένδυση 3,87 εκατ. ευρώ της ΕΛΙΤΑ στη Νάουσα

10:42

Ιράν: Τα Στενά του Ορμούζ δεν θα ανοίξουν αν δεν καταβληθούν αποζημιώσεις

10:42

ΔΑΑ: Αύξηση κατά 3,8% στην επιβατική κίνηση τον Μάρτιο

10:35

Ζαχαράκη: Εντός του Απριλίου 120 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων

10:25

CNN: Η οικονομία των ΗΠΑ εξαρτάται από τα Στενά του Ορμούζ πολύ περισσότερο απ' όσο έχει παραδεχτεί ο Τραμπ

10:24

ΚPMG Global M&A Outlook 2026: Οι 5 βασικές δυνάμεις στη στρατηγική συναλλαγών

09:39

Άρση της ασυλίας του ζητεί ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Λάκης Βασιλειάδης

09:35

Η Snappi συμμετέχει στο Fuel Pass με πολλαπλά οφέλη για τους δικαιούχους

09:31

Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές - Δεν έγινε τίποτα παράνομο»

09:22

Axios: Προσπάθειες της ύστατης στιγμής για κατάπαυση πυρός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν για 45 ημέρες

09:16

Συνεχίζεται η διαδικασία των νομιμοποιήσεων στη δίκη των Τεμπών

09:15

Νέοι μισθοί σε Δημόσιο και ΟΤΑ με παραδείγματα

09:00

Ταξίδι στο διάστημα με εισιτήριο 750.000 δολαρίων!

08:57

Brent: Με το βλέμμα πάνω από τα 100 δολάρια - Εντείνονται οι πιέσεις στις τιμές καυσίμων

08:46

Για «παραλήρημα» του προέδρου Τραμπ που «απειλεί να διαπράξει εγκλήματα πολέμου», μιλούν οι Δημοκρατικοί

08:38

Ακαθάριστα οικόπεδα: Πότε γίνονται οι καθαρισμοί και πώς δηλώνονται

08:34

SKAG: Η είσοδος σε νέο κλάδο και η επενδυτική στρατηγική ως το 2030

08:12

Κατώτατος μισθός: Πόσο θα φτάσει το επίδομα αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων - Αυξήσεις σε νυχτερινά, υπερωρίες, κυριακάτικα

07:57

Σχέδιο «κατεβάστε τον διακόπτη» στο Δημόσιο - Τι ζητούν οι Βρυξέλλες 

07:51

Ελληνικοί Patriot κατέρριψαν drone στη Σαουδική Αραβία

07:44

ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: Τι αλλάζει σε προσλήψεις προσωπικού και επιλογή γενικών διευθυντών

07:41

Η «καταιγίδα» ΟΠΕΚΕΠΕ, το «βαθύ κράτος» και το μήνυμα Μητσοτάκη

07:34

Στενά του Ορμούζ, ακριβό ράφι: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή χτυπά το πιάτο του Έλληνα