ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οι εξαγγελίες του ΥΠΟΙΚ και η… προεκλογική περίοδος

12-08-2021 | 07:34
Μοιράσου το

Δεν ξέρω πως έγινε, αλλά ο κ. Ψ κάπως πληροφορήθηκε για την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ εμού και του κ. Χ τελευταία και… μάλλον θύμωσε. Ή για να είμαι ακριβής, στεναχωρήθηκε, γιατί θεώρησε ότι αγνοήθηκε. 

Ίσως και να είχε δίκιο. Έτσι κι αλλιώς όμως, τόσο ο κ. Χ, όσο και 'γω, ζητήσαμε συγνώμη και προτείναμε να ξαναβρεθούμε διαδικτυακά για να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας χωρίς αθέλητους αποκλεισμούς…

Η συνάντηση οριστικοποιήθηκε και ο κ. Ψ μας έστειλε τους κωδικούς. Και μας περίμενε να μπούμε. 

Για να μην έχουμε άλλες παρεξηγήσεις προώθησα τους κωδικούς και στην Ελένη, η οποία μου απάντησε πως ευχαρίστως θα μπει στην κουβέντα, αλλά μετά το απογευματινό της μπάνιο στην γειτονική παραλία. 

Έσπευσα να ενημερώσω την παρέα για την Ελένη και για να αποφύγω τα αναμενόμενα ερωτήματα, έκανα πρώτος την ερώτηση. 

«Λοιπόν τι λέτε; Πως σας φάνηκαν τα «μέτρα» που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους;».

Γέλασα από μέσα μου γιατί και οι δύο περίμεναν να κάνουν σε μένα το ερώτημα, αλλά εγώ τους πρόλαβα. 

Ακολούθησε μικρή παύση και όπως περίμενα ο κ. Ψ μίλησε πρώτος. 

«Κοίταξε, εγώ περίμενα εσύ να μας πεις τι γίνεται, γιατί είπαν τόσα που στο τέλος είχα ξεχάσει τι είχα ακούσει. Αυτό που μου έμεινε στο τέλος ήταν τα 150 χιλιάρικα αποζημίωση και η απόδοση της αποζημίωσης με μία ηλεκτρονική αίτηση… Κοίταξε επειδή δεν ήμαστε καινούργιοι και λόγω επαγγελματικής εμπειρίας γνωρίζω από διαδικασίες δεν πιστεύω λέξη. Κι ύστερα τι είναι αυτή ιστορία με τα «πράσινα ομόλογα», είχα διαβάσει την προηγούμενη ημέρα κάτι σε σας (σ.σ. στο Insider.gr), αλλά από αυτά που είχα διαβάσει είχα καταλάβει ότι υπάρχει η πρόθεση, αλλά δύσκολα θα βγουν αυτά τα πράσινα ομόλογα με τις προϋποθέσεις που έχουν. Τέλος πάντως, άσε τα πράσινα ομόλογα, οι αποζημιώσεις είναι το θέμα και αν οι άνθρωποι θα τις πάρουν όπως λένε ή θα είναι κι αυτά …πράσινα άλογα» είπε σχεδόν με μία ανάσα ο κ. Ψ. 

«Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να σου απαντήσω με βεβαιότητα, αλλά και γω δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ή μπορεί να δημιουργηθούν τόσο γρήγορα διαδικασίες που να μπορείς πάρεις 150 χιλιάδες αποζημίωση για ένα καμένο σπίτι, έτσι εύκολα και γρήγορα. 

Άλλωστε και η εμπειρία από το Μάτι δείχνει ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση ακόμα και αν έχεις λεφτά να πετάξεις από το παράθυρο που λέει ο λόγος… Ένα είναι βέβαιο, οι πυρκαγιές έχουν κάψει πολλά σπίτια, έχουν καταστρέψει αγροτικές παραγωγικές μονάδες, έχουν σβήσει από τον χάρτη την τρέχουσα σαιζόν για πολλές τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά όλα αυτά αφορούν στην συντριπτική τους πλειονότητα, κατοικημένες περιοχές και περιοχές εσωτερικού τουρισμού, πέρα από τα δάση και τα χωράφια. 

Πιστεύω ότι η διαδικασία των προκαταβολών μπορεί να τρέξει γρήγορα, ακόμα και αν «χαθούν» λεφτά στον δρόμο, σας θυμίζω τα τριχίλιαρα τότε με τον Καραμανλή, αλλά το βασικό έργο αποκατάστασης αυτό που θέλει χρήμα, χρόνο και ανθρώπους θα πάρει… τον χρόνο του. 

Δεν θα είναι εύκολο. Λεφτά πάντως υπάρχουν. Υπάρχουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Και άμα δεν φτάσουν υπάρχουν και τα πράσινα ομόλογα… Εμένα άλλο με προβληματίζει με τόσα χρήματα που θα πρέπει να δοθούν» είπα, με την πρόθεση να συνεχίσω, αλλά με διέκοψε ο κ. Χ.

«Ξέρω, ξέρω, σκέπτεσαι ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν αντικειμενικά μέσα σε προεκλογικό χρόνο, έτσι δεν είναι;» παρατήρησε ο κ. Χ. 

«Ναι ακριβώς αυτό ήθελα να πω, αν και είναι τραγικό να σκέφτεται κανείς αυτή την ιστορία σαν εκλογικό παράγοντα…» σχολίασα. 

«Είναι, δεν είναι, το ζήτημα είναι ότι αντικειμενικά ο χρόνος που θα πρέπει να εξαντληθεί η διαδικασία απόδοσης αποζημιώσεων, προγραμματισμού και υλοποίησης έργων, και όλων όσων εξαγγέλθηκαν χθες συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο… και αυτό ο τελευταίος που δεν θα το υπολογίσει νομίζω είναι η ίδια η κυβέρνηση» πετάχτηκε ο κ. Ψ που ξαφνικά ήταν σαν να του αποκαλύφθηκε ένας άλλος κόσμος.     

Ακολούθησε μικρή σιωπή. 

Ο κ. Χ ακούσθηκε από το τετραγωνάκι του στην οθόνη του lap top «αλήθεια είναι αυτό και σίγουρα έχει ήδη αρχίσει να υπολογίζεται η κατάσταση έτσι από πλευράς κυβέρνησης. 

Δεν νομίζω όμως ότι αν ήταν άλλη κυβέρνηση σ’ αυτές τις συνθήκες δεν θα το υπολόγιζε αυτό. Έτσι δεν είναι φίλε μου;». 

Δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν χρειάσθηκαν διευκρινίσεις για να αντιληφθούμε όλοι ότι ο κ. Χ απευθυνόταν στον κ. Ψ…  

«Παρ’ όλα αυτά το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι να τρέξει έγκαιρα η ανακούφιση των ανθρώπων που έχουν καεί, που έχουν καταστραφεί ιδιαίτερα στην επαρχία, στην Εύβοια και την Πελοπόννησο. Και αν θέλεις αυτό θα κρίνει και το κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορέσει να επωφεληθεί από αυτό στις εκλογές…» πρόσθεσε ο κ. Χ. 

«Να επωφεληθεί ή να εκβιάσει καταστάσεις;» βρυχήθηκε ο κ. Ψ. «Λες και δεν ξέρεις τί θα γίνει με τους τοπικούς πολιτευτές. Πρώτη φορά είναι που θα το δούμε αυτό; Είναι έγκλημα να γίνει κάτι τέτοιο μετά από τέτοιους εφιάλτες και μέσα στην πανδημία». 

Ο κ. Ψ σχεδόν φώναζε μέσα από τα μικρόφωνα του lap top. 

Είχε αρχίσει να λέει κάτι για τις εξαγγελίες και το προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνητικού κόμματος, όταν μέσα από ένα διακριτικό ήχο εμφανίσθηκε το τέταρτο τετραγωνάκι στην οθόνη και αμέσως φάνηκε το βρεγμένο κεφάλι της Ελένης να λέει «Α! Μπράβο σας πρόλαβα, έχω βδομάδες να σας δω, αλλά τι ακούω γιατί φωνάζεις έτσι;». 

Ο κ. Ψ μαλάκωσε και πρόσθεσε με ήπια φωνή θέλοντας να δείξει ότι χαριτολογεί, «δεν φταίω εγώ, οι κύριοι εδώ μου εξήγησαν ότι αυτά που ανάγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών χθες για τα «καμένα» είναι μασκαρεμένο το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Και νευρίασα είναι αλήθεια… Αλλά για πες μας πως τα περνάς εσύ; Δεν άκουσα να έχετε φωτιές εκεί». 

«Μην είσαι υπερβολικός κανένας δεν σου είπε αυτό» παρατήρησε ο κ. Χ, και στράφηκε στην νεοφερμένη. «Τι κάνεις Ελένη; Έχεις ξεκουραστεί νομίζω για τα καλά εκεί, έτσι δεν είναι;» και συνέχισε να την ρωτάει για κάποιους κοινούς γνωστούς στο νησί της Λέσβου. 

Η κουβέντα άλλαξε κατεύθυνση, αλλά σε κάποια στιγμή άκουσα τον κ. Ψ να μου λέει «εμείς δεν τελειώσαμε, θα σε πάρω τηλέφωνο να σε ρωτήσω κάποια πράγματα…».                

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.