ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οικονογράφημα: Το ευρώ που γλιστράει και ο Γερμανός βιομήχανος

Γιάννης Αγγέλης
26-07-2021 | 07:41
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Κυριακή απόγευμα η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα τηλέφωνο από τον κ. Χ. Δεν το συνηθίζει να τηλεφωνεί. Το κάνει μόνο όταν κάτι τον απασχολεί τόσο που να μη μπορεί ή να μη θέλει, να περιμένει μέχρι το τακτικό ραντεβού μας.

Το τηλέφωνο χτύπησε και φυσιολογικά σκέφτηκα ότι θα ήταν από την δουλειά, καθώς με τις άδειες να τρέχουν τα απρόοπτα δεν σπανίζουν.

«Καλησπέρα, ελπίζω να μη ενοχλώ» είπε ο κ. Χ.

«Όχι βέβαια, είναι ευχάριστο να σε ακούω όπως ξέρεις. Τί γίνεται; Είσαι ακόμα στην Αθήνα ή έχετε πάει στο εξοχικό;» ρώτησα.

«Όχι στην Αθήνα ήμαστε, άλλωστε έχει αυτό το αεράκι που ώρες - ώρες είναι πολύ όμορφο. Και λέμε να πάμε ένα θερινό σινεμαδάκι… Εσείς τι γινόσαστε; Είχες κατέβει ταξίδι αστραπή στην Κρήτη έμαθα».

«Ναι, αλήθεια είναι… όποιος ξεχνάει αυτά παθαίνει. Υποχρεώθηκα να κατέβω για να μαζέψω «χαρτιά» που είχα ξεχάσει. Βρήκα ευκαιρία όμως και συμπλήρωσα τις προμήθειες σε τυράκια και ντάκο… Σου έχω φέρει, δεν σε ξέχασα» απάντησα.

Η κουβέντα από την Κρήτη… μετακινήθηκε σιγά σιγά στα θέματα που κινούν το ενδιαφέρον του κ. Χ.

«Έχεις καταλάβει γιατί η Λαγκάρντ έκανε αυτό το «βήμα» προχθές με τον πληθωρισμό; Εννοώ αυτή την μετατόπιση από το μέχρι «κάτω του 2%», στο «2% συμμετρικά και μέχρι να δείξει ότι πιάνει αυτό τον στόχο»; Η άποψή μου είναι ότι δεν θέλησε να προειδοποιήσει τις αγορές, αλλά να προλάβει τις αντιδράσεις τους. Και βέβαια να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο για τις κυβερνήσεις… Τι λες;».

Απάντησα αμέσως. «Σωστά νομίζω ότι το λες. Στην πραγματικότητα νομιμοποίησε με την απόφαση αυτή το ύψος του πληθωρισμού που θα ξεπερνάει πλέον τον παλιό στόχο… Αν δεν το είχε κάνει η αντίδραση των αγορών θα μπορούσε να είναι άσχημη, πολύ άσχημη. Και παράλληλα, όπως λες, δημιουργεί μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο για τις κυβερνήσεις, αφού οι ΥΠΟΙΚ όχι μόνο δεν θα έχουν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων και έτσι του κόστους αναχρηματοδότησης του χρέους, αλλά ταυτόχρονα παίρνουν και το μήνυμα ότι ο πληθωρισμός, τουλάχιστον αυτός που προβλέπει η ΕΚΤ δεν είναι δα και για …θάνατο. Και εδώ που τα λέμε ο πληθωρισμός κάνει καλό στο …χρέος, άμα δεν συνοδεύεται από αύξηση επιτοκίων. Κακό κάνει βέβαια όταν πας στο Σούπερ Μάρκετ, αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, έτσι δεν είναι;».

«Νομίζω ότι η απόφαση της ΕΚΤ σημαίνει και κάτι άλλο» παρατήρησε ο κ. Χ. «Αν η ΕΚΤ δίνει τώρα τέτοιο σήμα, όταν ο κ. Πάουελ έχει ήδη δώσει χρονοδιάγραμμα για το πότε και πως θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων, σημαίνει ότι η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι «μέσα» στις προθέσεις της Ευρωζώνης. Ήδη το ευρώ έχει πέσει αρκετά και αυτό με την σειρά του κάνει τον «μαύρο χρυσό» σε πραγματικούς όρους περισσότερο ακριβό από όσο φαίνεται…Με άλλα λόγια η ΕΚΤ θέλει τον πληθωρισμό «συμμετρικά» πάνω από το 2% για τα καλά... Και οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να το καταλαβαίνουν αυτό. Ανεβάζει τον πήχη η ίδια πριν αυτό αρχίσει να χαρακτηρίζεται επικίνδυνο από τις αγορές και οι αντιδράσεις γίνουν άσχημες… Και το ερώτημά μου είναι αν αυτό το κάνει επειδή πράγματι θέλει τον πληθωρισμό υψηλότερο από το 2% ή γιατί δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση και απλώς την βαφτίζει …νόμιμη και επιθυμητή. Τι λες;».

«Το ερώτημά σου το θεωρώ λογικό. Και δεν νομίζω ότι έχει προφανή απάντηση. Πάντως με την διολίσθηση του ευρώ κυρίως έναντι του δολαρίου και με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει, σε πραγματικούς όρους χαλαρώνει έμμεσα την νομισματική της πολιτική, καθώς τα πραγματικά επιτόκια γίνονται ακόμα πιο …αρνητικά. Αν από το ονομαστικό επιτόκιο αφαιρέσεις τον ολοένα αυξανόμενο πληθωρισμό έχεις ένα ολοένα πιο αρνητικό επιτόκιο… και με το ευρώ να διολισθαίνει έναντι του δολαρίου έχεις ένα παραπάνω λόγο να αυξάνεις τον εισαγόμενο πληθωρισμό.

Αυτό» παρατήρησα «είναι ένα καλό δώρο για την εξαγωγική Γερμανία, αλλά και την Ιταλία, κυρίως όμως για την Γερμανική βιομηχανία. Και ταυτόχρονα μειώνει το κόστος παραγωγής σε πραγματικούς όρους αν σκεφτείς ότι δεν ακούγεται πουθενά ακόμα να συζητείται αύξηση αμοιβών για να ισοσκελισθεί ο πληθωρισμός…».

«Ναι έτσι είναι» σχολίασε ο κ. Χ, «αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι πάμε σε νέα μέτωπα ανταγωνισμού, που δεν ξέρω που θα μας βγάλουν τελικά. Σου θυμίζω ότι καμία συναλλαγματική κόντρα δεν έχει συμβεί χωρίς να αφήσει πίσω της …θύματα».

Η τηλεφωνική μας συζήτηση τράβηξε έτσι για κάμποσο ακόμα, αλλά κάποια στιγμή, ο κ. Χ πάντα ευγενικός ζήτησε συγνώμη για τον χρόνο μου και με καληνύχτισε.

Όπως το σκεφτόμουν λίγο αργότερα, ο κ. Χ μάλλον πρέπει να έμεινε ανικανοποίητος από τις «απαντήσεις» που βγήκαν στην συζήτησή μας. Ήμουν βέβαιος ότι η κουβέντα αυτή δεν είχε λήξει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:35

«KPop Demon Hunters»: Η επιτυχία της ταινίας έφερε μήνυση στο Netflix

13:25

UBS: Ανεβάζει τον πήχη για τις ευρωπαϊκές μετοχές - Βλέπει αύξηση κερδών 32% στη διετία

13:13

Ενισχύσεις 22 εκατ. ευρώ σε 4.882 παραγωγούς

13:10

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Έως 500 ευρώ η ενίσχυση - Τα μέτρα για οικογένειες και γυναίκες

13:08

Σε κρίσιμη κατάσταση στον Ευαγγελισμό ο Αντώνης Πανούτσος - Προσβλήθηκε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

12:57

Οι προτάσεις Κορκίδη για φόρους, προκαταβολή και ενέργεια ενόψει ΔΕΘ

12:56

Οδική ασφάλεια: Προχωρά η ανάπλαση των οδών Ηρακλείου και Μπιζανίου στη Μεταμόρφωση

12:42

Σε υψηλό 9 μηνών ο PMI της Ευρωζώνης τον Αύγουστο - Ανάκαμψη 4,5 ετών στην μεταποίηση

12:19

Οι κυρώσεις και οι πιέσεις των ΗΠΑ προς το Ιράν, δεν είναι λύση για τον πόλεμο, τονίζει η Κίνα

12:10

ΔΥΠΑ: Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων στη μελισσοκομία - Από Δευτέρα οι αιτήσεις

12:04

Στην «τσιμπίδα» της AAΔE 4 τόνοι λαθραίων ποτών και 700 φιάλες με αέριο γέλιου

11:55

Νέα δημοσκόπηση στην Ελβετία: Πιθανό «όχι» σε αυστηρότερη ουδετερότητα

11:51

Πρώτη απεργία εδώ και μία δεκαετία στη Hyundai

11:48

6 οικονομικές ευρωπαϊκές πόλεις για να επισκεφθείτε αυτό το φθινόπωρο

11:48

Έρχεται το πιο έντονο Ελ Νίνιο των τελευταίων 500 ετών - Το 2027 θα είναι το θερμότερο έτος

11:45

Σε στενωπό η ευρωπαϊκή αγορά smartphones - Σε χαμηλό τριετίας οι αποστολές

11:35

Πέντε αγνοούμενοι και 19 τραυματίες σε δύο πυρκαγιές σε κτίρια κατοικιών στην Ελβετία

11:34

Ποιοι και γιατί «μπλοκάρουν» τα έξυπνα γυαλιά της Meta στη Βρετανία

11:29

Ράλι +6% για το Bitcoin, ξεπέρασε τις 77.000 δολάρια

11:05

Δημόσιο: Μόνο με νόμο μπορεί να επανέλθουν 13ος και 14ος μισθός μετά το «όχι» του ΣτΕ

11:01

Ολοταχώς για δεύτερη συναπτή εβδομάδα απωλειών οι ευρωαγορές

10:52

Χρηματιστήριο: Νέα απόπειρα για τις 2.600 μονάδες

10:43

Η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους και το θερμό καλοκαίρι που αλλάζει την Ευρώπη

10:42

Κάζακς: Σε καλή θέση η ΕΚΤ να αναλάβει δράση για τον «δυσάρεστο» πληθωρισμό

10:38

Η Metlen πραγματοποίησε την πρώτη καύση απορριμμάτων στη μονάδα Protos ERF στη Βρετανία

10:32

Ο Μπιλ Άκμαν δωρίζει 400 εκατ. δολάρια σε έρευνα για τον εγκέφαλο

10:21

Προς τρίτη «πράσινη» εβδομάδα ο χρυσός με κέρδη 3,6%

10:21

CrediaBank: Νέα γενική διευθύντρια κανονιστικής συμμόρφωσης και εταιρικής διακυβέρνησης

10:12

Η Ελλάδα ανακτά το επίσημο καθεστώς χώρας απαλλαγμένης από την πανώλη μικρών μηρυκαστικών

10:00

Ο Μητσοτάκης ευχήθηκε στη Μαντόνα για τα γενέθλιά της