ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οικονογράφημα: Κεντρικοί Τραπεζίτες, bitcoin και υψηλές προβλέψεις

Γιάννης Αγγέλης
14-06-2021 | 08:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

«Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν το περίμενε. Ήρθε κάπως ξαφνικά και ακόμα δεν έχει... αφομοιωθεί σαν «νέο». Προσωπικά έχω άποψη, αλλά καλό είναι να περιμένει κανείς τα επόμενα βήματα…».

Μόλις είχα φτάσει στο ραντεβού της παρέας και δεν είχα καταλάβει τι ήταν το θέμα της συζήτησης ακούγοντας τα τελευταία λόγια του κ. Χ.

Η Ελένη και ο κ. Ψ ήταν ήδη εκεί επίσης πριν από μένα και ήδη απολάμβαναν τους καφέδες τους.

Χαιρέτησα και έκανα νόημα για τον δικό μου καφέ.

«Έλεγα με αφορμή ένα ερώτημα της Ελένης» εξήγησε απευθυνόμενος σε μένα ο κ. Χ, «ότι αυτό που έγινε με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (σ.σ. BIS) πρόσφατα είναι ένα βήμα για το οποίο δεν είχαν υπάρξει προειδοποιήσεις ούτε από τις Κεντρικές Τράπεζες. Προφανώς όμως για να υπάρξει τέτοια παρέμβαση κάτι κινείται πλέον σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Όπως πιθανότατα θα γνωρίζεις από την BIS βγήκε πριν από λίγες ημέρες μία μελέτη σύμφωνα με την οποία οι εμπορικές τράπεζες που επιλέγουν να κρατήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους ποσά σε κρυπτονομίσματα θα πρέπει να δημιουργούν και ανάλογες προβλέψεις. Η λογική της απόφασης είναι ότι στα κρυπτονομίσματα υπάρχει πολύ μεγάλη αστάθεια τιμών και αυτός ο κίνδυνος πρέπει να καλυφθεί, τόσο περισσότερο όσο μεγαλύτερη είναι η διακράτηση κρυπτονομισμάτων…».

«Και εγώ συμπέρανα» είπε η Ελένη, «μετά από την ενημέρωση που είχα από ένα φίλο στο Λονδίνο, ότι αυτό αν μη τι άλλο είναι η «νομιμοποίηση» των κρυπτονομισμάτων από το τραπεζικό σύστημα και μάλιστα στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, ειδικά αφού η ανακοίνωση προέρχεται από την Κεντρική Τράπεζα των Κεντρικών Τραπεζών, όπως συνηθίζεται όλοι σας να αποκαλείται την BIS…Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για το «φρούτο» αυτό. Κάνω λάθος; Και το ερώτημα είναι μήπως έχω χάσει την ευκαιρία να γίνω και γω… πλούσια;» παρατήρησε θέλοντας να αστειευτεί.

«Τι λες;» ρώτησε ο κ. Ψ στρεφόμενος σε μένα, «λες να αρχίσουμε να ψάχνουμε για κανένα καινούργιο dogcoin;».

Δεν απάντησα αμέσως, γιατί σκεφτόμουνα ότι και εγώ είχα κάνει την ίδια σκέψη μόλις διάβασα την σχετική ανακοίνωση προχθές. Η γνώμη μου όμως ήταν διαφορετική. Κρίνοντας από τον διερευνητικό τρόπο που με κοιτούσε ο κ. Χ καταλάβα ότι μάλλον είχαμε κάνει τις ίδιες σκέψεις.

«Να σου πω τι σκέφτομαι» είπα. «Πράγματι με το που βγήκε η σχετική ανακοίνωση υπήρξε μία σχετική ανάκαμψη στις τιμές τόσο του bitcoin όσο και άλλων κρυπτονομισμάτων, από τα εκατοντάδες που είναι ήδη γνωστά. Και η αιτία γι’ αυτή την άνοδο ήταν ότι μία τέτοια «αναγνώριση» από την BIS δίνει το ΟΚ στις τράπεζες για να ενσωματώσουν περεταίρω τα κρυπτονομίσματα στα χαρτοφυλάκιά τους. Στην ουσία τα νομιμοποιεί όπως είπες Ελένη στο σύστημα. Πράγματι έτσι είναι. Υπάρχει όμως και ένα άλλο στοιχείο που κατά την γνώμη μου βάζει τα πράγματα στην θέση τους. Η ανακοίνωση της BIS θέτει θέμα δέσμευσης στις τράπεζες για την δημιουργία «προβλέψεων» ανάλογων με το ποσό των κρυπτονομισμάτων που διακρατούν. Αυτό σημαίνει ότι τα «ορίζει» σαν επενδυτικά assets με μεγάλο volatility που θα πρέπει να καλυφθεί από την ίδια την τράπεζα δεσμεύοντας κεφάλαια. Με άλλα λόγια το «ορίζει» σαν ένα επενδυτικό προϊόν υψηλού ρίσκου και όχι σαν ένα «νόμισμα» που υπόκειται στους κώδικες της αγοράς συναλλάγματος. Η διαφορά όπως καταλαβαίνεις είναι «ποιοτική». Κάνω λάθος;» ρώτησα κοιτάζοντας τον κ. Χ.

Εκείνος χαμογελούσε, προφανώς ικανοποιημένος για την απάντηση, αφού και ο ίδιος είχε την ίδια εκτίμηση. «Όχι καθόλου. Αυτή η ανακοίνωση νομίζω ότι με την τοποθέτηση για την δημιουργία προβλέψεων από τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών ξεκαθαρίζει με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο την κατάσταση. Λέει με άλλα λόγια, αν θέλετε να παίξετε στον τζόγο των κρυπτονομισμάτων μπορείτε να το κάνετε, αλλά θα το κάνετε με δικό σας εκ των προτέρων ξεκάθαρο κόστος, θα δεσμεύσετε ίδια κεφάλαια αναλαμβάνοντας το κόστος του ρίσκου της επένδυσης. Γιατί πρόκειται για επένδυση σε ένα υψηλού κινδύνου asset και όχι ένα νόμισμα με το κύρος της αξιοπιστίας της χώρας που το εκδίδει…Νομίζω είναι απολύτως ξεκάθαρο. Θέλετε να παίξετε το στοίχημα των κρυπτονομισμάτων; Μπορείτε, αλλά αυτό δεν μπορεί ούτε πρέπει να γίνει σε βάρος της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Νομίζω αυτό είναι το μήνυμα…».

Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την κουβέντα του και γύρισε το κεφάλι προς τα πάνω να δει το συμβαίνει. Μέχρι να γίνει αυτό η Ελένη προσπαθούσε να βάλει την τσάντα της πάνω από το κεφάλι καθώς ξαφνικά είχαν ανοίξει οι ουρανοί και μία πυκνή βροχή μας έκανε μούσκεμα. Ο κ. Ψ είχε ήδη σηκωθεί όρθιος προσπαθώντας να την βοηθήσει.

Σε δευτερόλεπτα και οι τέσσερις τρέχαμε στο υπόστεγο του κ. Γιώργου για να προφυλαχτούμε από την ξαφνική μπόρα που είχε διαλύσει με την πρώτη βίαιη ριπή της την παρέα και την συζήτηση για τα κρυπτονομίσματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το επιτηρητικό φυλάκιο Αγαθονησίου

23:36

Ισπανία: Η πυρκαγιά κοντά στην Κόστα Μπράβα έχει ήδη κάψει 22.000 στρέμματα

23:15

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά στο Ωραιόκαστρο- Εκκενώνεται προληπτικά το Ίδρυμα Άγιος Παντελεήμων

23:15

Ρέθυμνο: Η Κρήτη επενδύει στη γαστρονομία ως ταυτότητα, πολιτισμό και τουριστική εμπειρία

22:47

Πυροσβεστική: Τέσσερις συλλήψεις για τρεις πυρκαγιές από αμέλεια σε Αργολίδα, Καβάλα και Κορινθία

22:16

Ηράκλειο: Δύο συλλήψεις για ναρκωτικά

21:47

Ν. Παπανδρέου: Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας «φάρος» για τους Έλληνες και Ορθοδόξους της Αφρικής

21:18

Σημαντικά έργα του ΥΠΠΟ στη Σάμο: Ξεκινά η αποκατάσταση της Παναγίας στο Καρλόβασι

20:53

Τραμπ: Θα μπορούσαμε να τους εξουδετερώσουμε όλους με μια βολή στη κηδεία του Χαμενεΐ

20:33

Πορτογαλία: Τουλάχιστον 1000 πυροσβέστες επιχειρούν για να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά στα βόρεια της χώρας

20:21

Κιλκίς: Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Κρηστώνη

20:16

ΕΟΤ: Roαd Show της Ελλάδας σε πέντε γερμανικές πόλεις

20:05

Ρέθυμνο: Συνελήφθη 64χρονος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και παραβάσεις νομοθεσίας περί όπλων

19:48

Συνελήφθη 22χρονος για τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης στην Κηφισιά με λεία άνω των 120.000 ευρώ

19:30

Αγροτική Παραγωγή: Kαύσωνας 40 βαθμών στο χωράφι - «Ανομβρία» στο θεσμικό πλαίσιο…

19:25

Εντοπίστηκαν πάνω από 10,5 κιλά κάνναβης σε πλοίο για τα Δωδεκάνησα

19:18

Κιλκίς: Ενίσχυση των δυνάμεων στην πυρκαγιά στο Λειψύδριο

18:59

Χαλκιδική: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στην Καλλικράτεια - Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις κατάσβεσης

18:54

Γαλλία: Το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα στη χώρα ανάρρωσε και πήρε εξιτήριο

18:38

Ερντογάν: Να μην επιτραπεί στη φιλοπόλεμη κυβέρνησή του Ισραήλ να βυθίσει ξανά την περιοχή σε αιματοχυσία

18:24

Σπείρα με λεία 370.000 ευρώ από κοσμηματοπωλεία εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

18:06

Θεσσαλονίκη: Οριοθετήθηκε πυρκαγιά στους Νέους Επιβάτες

17:52

Σούπερ μάρκετ: Κορυφώνεται η μάχη στα νησιά – Ποιοι «παίκτες» ανοίγουν νέα καταστήματα και πού

17:37

Γερμανία: Επανεξελέγησαν Βάιντελ και Χρουπάλα στην ηγεσία της AfD

17:24

Αίγυπτος: Αναμένει να λάβει 1,5 δισ. ευρώ οικονομικής στήριξης απ’ την ΕΕ τις επόμενες ημέρες

17:13

Τσουκαλάς: Αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα γαλάζιο σκάνδαλο

16:48

Tηλεφωνική επικοινωνία του καγκελάριου Μερτς με τον πρόεδρο Ζελένσκι ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ

16:43

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση και η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Hellenic Train Άνω Λιόσια–Ασπρόπυργος

16:29

Δικηγόροι: Ζητούν την κατάργηση διατάξεων της Κ.Υ.Α. για τη μετανάστευση

16:10

Φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη