ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Τα εμβόλια, οι μεταλλάξεις και οι εκλογικές εμπνεύσεις

17-05-2021 | 07:54
Μοιράσου το

O ήχος ήταν τόσο ζωηρός που και οι δύο χαμογελάσαμε και γυρίσαμε να τον κοιτάξουμε. Ο κ. Ψ μόλις είχε ρουφήξει μια γερή γουλιά από τον καφέ του και κρατώντας το φλιτζάνι στο χέρι το κατέβαζε αργά – αργά. Χωρίς να μας κοιτάξει είπε: «αυτή την φορά τον πέτυχα τον καφέ και μη μου πείτε όχι…». 

Ο καφές ήταν πράγματι καλός και η διάθεσή μας εκείνο το απόγευμα επίσης. 

Μέχρι που ο κ. Ψ αποφάσισε να μας την χαλάσει. 

«Λοιπόν διάβαζα ένα σημείωμα σε δημοσίευση του αγαπημένου σου πρακτορείου, του Bloomberg, χθες και αλήθεια τρόμαξα με τα νούμερα που ανέφερε. Αφορούσε το ανθρώπινο κόστος του covid 19. Έλεγε ότι ήδη έχουμε χάσει 1,8 εκατ. ανθρώπους και ότι μέχρι την 1η Αυγούστου οι νεκροί θα έχουν φτάσει είτε τα 5 εκατομ. ή τα 9 εκατομ. Η διαφορά των 4 εκατομ μέσα στους επόμενους 2 -3 μήνες οφειλόταν στις διαφορετικές εκτιμήσεις διαφορετικών επιδημιολογικών ινστιτούτων. Φίλε μου τρόμαξα αλήθεια, τι στο διάβολο τα εμβόλια δηλαδή δεν κάνουν τίποτα;» είπε ο κ. Ψ και για κάποιο λόγο που δεν κατάλαβα κοίταζε τον κ. Χ. 

Μπήκα στην κουβέντα κάνοντάς τον να στραφεί προς εμένα, «η αλήθεια είναι ότι αυτές οι εκτιμήσεις και μάλιστα από πολύ σοβαρά επιδημιολογικά ινστιτούτα είναι …τρομακτικές. Αν με τον εμβολιασμό να τρέχει με τις σημερινές ταχύτητες πρόκειται να χάσουμε υπερδιπλάσιους απ’ όσους έχουμε χάσει μέχρι σήμερα και μάλιστα μέχρι το καλοκαίρι, δεν καταλαβαίνω το γίνεται…». 

Ο κ. Χ αποφάσισε να μιλήσει. «Έτσι είναι, αλλά δυστυχώς αυτά τα νούμερα κρύβουν πίσω τους και τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στον πλανήτη. Θα συνεχίσουμε να χάνουμε κόσμο μη εμβολιασμένο, αλλά ο κόσμος που έχει λιγότερο εμβολιασθεί, δεν είναι στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, ή την Κίνα και την Ιαπωνία, ούτε στις χώρες που έχουν φτιάξει τα δικά τους εμβόλια. Είναι εκεί που τα εμβόλια δεν έχουν ακόμα φτάσει ή που και όταν φτάνουν είναι για τους πολύ λίγους… και αυτοί οι πληθυσμοί στο πλανήτη μετριούνται σε δισεκατομμύρια. Είναι εκεί που ήδη πεθαίνουν κατά χιλιάδες, στην Ν. Αμερική, στην Ασία, στην Αφρική και αυτή η ανοικτή πληγή θα συνεχίσει να ανακυκλώνει τον covid και τις μεταλλάξεις του». 

Ακολούθησε σιωπή για λίγο με τον καθένα μας συγκεντρωμένο στον καφέ του… 

Κάποια στιγμή ο κ. Ψ σήκωσε το κεφάλι και είπε «προχθές με έβαλες σε πολλές σκέψεις μ’ αυτό που είπες για τα 16 δις ευρώ και τις εκλογές (σ.σ. ο κ. Χ είχε πει ότι η κυβέρνηση ξοδεύει μέσα στο 2021 με ρυθμό που μόνο επικείμενες εκλογές θα μπορούσαν να το δικαιολογήσουν) και μίλησα με κάποιος παλιούς φίλους για να δω τι λέει και η άλλη πλευρά. Ε… λοιπόν στον Σύριζα επιμένουν ότι ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να πάει για εκλογές. Υπάρχει τόση δυσαρέσκεια στην κοινωνία που δεν θα τολμήσει να το κάνει άμεσα. Πολύ περισσότερο μάλιστα που αυτοί (σ.σ. στον Συριζα) θεωρούν ότι με το που θα τελειώσει το καλοκαίρι θα έχουμε νέο κύμα αύξησης κρουσμάτων γιατί τα επίπεδα εμβολιασμού δεν είναι τέτοια που να επαρκούν για να ανακοπεί ένα νέο κύμα…».

Ο κ. Χ σήκωσε το κεφάλι, με κοίταξε διερευνητικά για το ενδεχόμενο να είχα κάτι νεότερο σχετικά, είδε ότι δεν είχα διάθεση να μιλήσω και αποφάσισε να απαντήσει «κοίταξε εγώ δεν κάνω τον μάγο ή τον προφήτη και σίγουρα δεν είμαι στο κεφάλι του Μητσοτάκη. Όμως εξακολουθώ να λέω ότι ο Σταϊκούρας μοιράζει λεφτά, πολλά λεφτά, και τα μοιράζει με τρόπο που προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στους μικρομεσαίους, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς είναι απελπισμένοι μέσα σ΄ αυτή την κατάσταση. Και αυτό ανεξάρτητα από την σκοπιμότητα για την οποία γίνεται, είναι γεγονός που μετριέται… Τα ποσά είναι τεράστια, κάπου 15 – 16 δις ευρώ και από αυτά στους μικρομεσαίους πάει πολύ σημαντικό κομμάτι, είτε πάει, είτε δεν πάει για εκλογές…».

«Πράγματι έτσι είναι» είπα μπαίνοντας και 'γω στην κουβέντα. «Επιπλέον όμως υπάρχει και κάτι άλλο που δεν μπορείς να μη το λάβεις υπ’ όψη. Οι εμβολιασμοί έχουν καλύψει κομμάτια του πληθυσμού που κατά κύριο λόγο όταν πάνε να ψηφίσουν, ψηφίζουν συντηρητικά. Και αυτοί θα πάνε να ψηφίσουν, όπως θα πάνε και διακοπές με το που θα έρθει ο Ιούνης. Μιλάω βέβαια για τους συνταξιούχους και τις πάνω από τα 60 ηλικίες… Δεν θα είναι αυτοί που θα κινδυνεύουν τον Σεπτέμβριο», σχολίασα συμπληρώνοντας τα επιχειρήματα του κ. Χ. «Αρκεί να μην έχει έρθει μέχρι τότε η μετάλλαξη του ινδικού στελέχους του ιού…» πέταξε ο κ. Χ. 

Ο κ. Ψ το σκέφτηκε λιγάκι και παρατήρησε «ναι δε λέω, έχει βάση αυτό που λέτε για τις μεγαλύτερες ηλικίες, γιατί τους νέους τους έχει χάσει έτσι κι αλλιώς. Ούτε δουλειά, ούτε εμβόλια δεν μπορεί να τους δώσει… Αλλά βρε παιδί μου πως είναι δυνατό να πάει για εκλογές και την ίδια στιγμή να έχουν αρχίσει οι πλειστηριασμοί και να χάνει ο κόσμος σπίτια και μαγαζιά; Ήδη από όσο ξέρω τράπεζες και funds, αυτά που έχουν πάρει τα κόκκινα δάνεια, αρχίζουν και πιέζουν ασφυκτικά με τηλέφωνα και τέτοια. Δηλαδή από την μία ο Σταϊκούρας θα τους κάνει διευκολύνσεις και θα τους δίνει «επιστρεπτέες» και από την άλλη θα τους παίρνει το Fund το σπίτι; Δεν γίνεται αυτό» είπε ο κ. Ψ και ρώτησε αν έχουμε τελειώσει με τα καφεδάκια για να περάσουμε στον επόμενο γύρο, που μας το είχε προαγγείλει ως έκπληξη. 

Και οι δύο κουνήσαμε καταφατικά το κεφάλι, αφήσαμε για άλλη ώρα την συνέχεια της συζήτησης για το ενδεχόμενο εκλογών και ετοιμαστήκαμε για την έκπληξη. 

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.