ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

«Δεν ξέρω τι λες εσύ, αλλά πάμε για εκλογές...»

Γιάννης Αγγέλης
13-05-2021 | 07:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Είχαμε αρχίσει να βαριόμαστε λιγάκι με τον κ. Ψ, αλλά ένα δροσερό αεράκι στην βεράντα του μας έκανε να απολαμβάνουμε την στιγμή. Μέχρι που χτύπησε το κουδούνι και μπήκε μάλλον φουριόζος ο κ. Χ.

Συνήθως αυτό συμβαίνει σπάνια, καθώς οι αντιδράσεις του είναι πάντα μετρημένες και ψύχραιμες, οτι και αν συμβαίνει γύρω του. Γι’ αυτό η περιέργειά μου χτύπησε κόκκινο μέχρι να μάθω τι ήταν αυτό που τον είχε αναστατώσει έτσι. Και δεν άργησε να το... ρίξει.

«Δεν μου λέτε, τα εκλογικά σας βιβλιάρια τα έχετε πρόχειρα;» είπε απλώνοντας ταυτόχρονα να καρφώσει ενα μικρό κύβο γραβιέρας στο μισο άδειο πιατάκι που βρισκόταν στο τραπεζάκι ανάμεσά μας.

«Μα τι λές;» πετάχτηκε ο κ. Ψ, «δεν ξέρεις οτι έχουν καταργηθεί τα εκλογικά βιβλιάρια; Από πότε έχεις να ψηφίσεις;». Ακολούθησαν 2 – 3 δευτερόλεπτα ανταλλαγής μπερδεμένων... βλεμμάτων και ο κ. Ψ σχεδόν αναπήδησε, συνεχίζοντας «πλάκα μας κάνεις; Εννοείς οτι πάμε για εκλογές; Προχθές δεν έλεγες οτι θα ήταν τρέλα τέτοιο πράγμα;».

«Και γω δεν το πιστεύω» σχολίασα και περίμενα την συνέχεια.

«Ναι και γω δεν ήθελα να το πιστέψω. Αλλά έχω σχεδόν πειστεί οτι έχουμε ανέβει στο τραίνο για τις εκλογές είτε πριν, είτε πιθανότερο αμέσως μετά το καλοκαίρι... Και ο λόγος δεν είναι τα όσα έτσι κι αλλιώς άκουσα χθές από κάποιους φίλους που «πάντα γνωρίζουν», αλλά κάτι άλλο που το θεωρώ εκ πείρας περισσότερο ασφαλές σαν ένδειξη από τα όσα μπορούν να συζητούν τα επιτελεία...» πρόσθεσε ο κ. Χ, παρατηρώντας ταυτόχρονα στον κ. Ψ οτι με την πικάντικη γραβιέρα που υπήρχε στο τραπεζάκι θα ταίριαζε ένα ποτηράκι ρακί...

Εκείνος σηκώθηκε και γύρισε σε χρόνο μηδέν με ενα μικρό μπουκάλι ρακί και αρκετά κομμάτια γραβιεράκι Μυλοποτάμου, μαζί με μικρά ώριμα ντοματίνια, ξεχνώντας αυτοστιγμής την υπόσχεση αποχής που είχαμε δώσει και οι τρεις, μία εβδομάδα νωρίτερα.

Ο κ. Χ χαμογέλασε ικανοποιημένος με την αμεσότητα της ανταπόκρισης του φίλου μας και προχώρησε στο ...παρασύνθημα.

«Είχα μια συζήτηση με ενα φίλο, γέννημα θρέμμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Αυτό που κατάλαβα είναι πως όσο και αν τσιγκουνεύεται ο Σκυλακάκης η εντολή που έχει το οικονομικό επιτελείο είναι «δώστε – δώστε». Ενα σιωπηρό «δώστα όλα τώρα»... Το νούμερο είναι πρωτοφανές. Τα 7,5 δις ευρώ που είχαν προγραμματιστεί με τον Προϋπολογισμό για μέτρα στήριξης το 2021, έχουν οχι απλά ξεπεραστεί πριν κλείσει το Α τρίμηνο, αλλά θα αγγίξουν σύντομα τα 16 δις ευρώ. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Μιλάμε για 16 δις ευρώ σε μέτρα στήριξης σε ελάχιστο χρόνο μέσα στο 2021. Και το μεγαλύτερο μέρος τους κατευθύνεται εκεί που στηρίχθηκε η εκλογή του 2019, στους μικρομεσαίους. Αυτούς δηλαδή που είχε αρχίσει να «χάνει» η κυβέρνηση με την κρίση και την πανδημία... Αν δεν πάμε για εκλογές, τότε πές τε μου εσείς που πάμε... Αυτό δεν έχει ξαναγίνει».

Μετά από μία μικρή σιωπή περισυλλογής στην ομήγυρη, ο κ. Ψ αναρωτήθηκε: «καλά που τα βρίσκει τα λεφτά;».

Ο κ. Χ με κοίταξε σαν να έλεγε μίλα εσύ.

«Το μικρότερο πρόβλημα της κυβέρνησης αυτή την στιγμή είναι τα λεφτά. Υπάρχει το αποθεματικό, υπάρχουν οι αγορές που κάνουν ουρά για να αγοράσουν τα χαρτιά του δημοσίου, κανένας από τις Βρυξέλλες δεν πρόκειται «να φωνάξει», προσωρινά δεν υπάρχει πρόβλημα με τα λεφτά. Το πρόβλημα με τα λεφτά θα αρχίσει και θα είναι πολύ σοβαρό, όταν περάσει η πανδημία...» είπα απαντώντας κατά κάποιο τρόπο στον κ. Ψ.

«Δεν είναι μόνο αυτά, για να σας θυμίσω έρχονται κι άλλα... Έρχονται επιπλέον 2,5 δισ. από το SURE, έρχονται πάνω κάτω άλλο 1,5 δισ. από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών, τα ANFAs και SMPs, έρχονται άλλα 2,5 – 3 δισ. από την επόμενη έκδοση ομολόγων και αν όλα πάνε σύμφωνα με τα συμφωνημένα έρχονται και άλλα 4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από την προκαταβολή του Ταμείου Ανάκαμψης... Περί τα δέκα δισ. ευρώ. Και δεν έχω βάλει μέσα το ΕΣΠΑ, γιατί αυτά θα έρθουν αργότερα μέσα στην χρονιά» είπε ο κ. Χ βέβαιος ότι μας είχε εντυπωσιάσει με την ακρίβεια των επιχειρημάτων του.

«Κατά συνέπεια τα 16 δισ. που δίνει εδώ και τώρα δεν θα λείψουν από τον Προϋπολογισμό του 2021. Εξάλλου σας θυμίζω ότι τα φορολογικά έσοδα όλων των ειδών, το δεύτερο εξάμηνο θα αρχίσουν να φουσκώνουν στα ταμεία του ΓΛΚ. Δεν σας φτάνουν αυτά για... εκλογές;» ρώτησε κοιτάζοντας τον κ. Ψ.

«Εντάξει το καταλαβαίνω αυτό που λες», είπε προβληματισμένος ο κ. Ψ, «αλλά βρε παιδί μου ακόμα πεθαίνει ο κόσμος στα νοσοκομεία, χιλιάδες τα νέα κρούσματα, ανοίγει ο τουρισμός και τα σχολεία, πως θα πάει για εκλογές; Δεν το καταλαβαίνω. Και εξάλλου οι επόμενες είναι με απλή αναλογική, πρέπει να πάει σε διπλές εκλογές...».

«Αλήθεια είναι αυτό που λες» παρατήρησα, «αλλά φίλε μου και στην Μαδρίτη πεθαίνει κόσμος, αλλά εκλογές γίνανε... και θα γίνουν κι άλλες τον Σεπτέμβρη στην Γερμανία και αλλού...».

Η συζήτηση συνεχίστηκε για πολύ ώρα, με αναφορές και σχόλια στα υπέρ και τα κατά του να προχωρήσει η κυβέρνησης σε εκλογές με το τέλος του καλοκαιριού, άλλοτε με ένταση άλλοτε με μεγάλο προβληματισμό. Αλλά στο μυαλό και των τριών στην παρέα, τα 16 δισ. ευρώ δεν έλεγαν να ξεχαστούν... Το μπουκαλάκι με το ρακί πήγε και ήρθε τέσσερις φορές μέχρι να αποφασίσουμε ότι είχε έρθει η ώρα να φύγουμε.

Εκείνο το βράδυ, δεν ξέρω τι σκέφτονταν οι δύο φίλοι μου, αλλά εγώ σκεφτόμουνα ότι πρέπει να κανονίσω διακοπές σχετικά νωρίτερα και αυτό όχι λόγω του κορονοϊού.

Γιάννης Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:46

Συμφωνία Ελλάδας, ΗΠΑ, Ν. Κορέας: 10.000 θέσεις εργασίας σε νέο ναυπηγικό κόμβο στην Ελευσίνα - Επενδύσεις 1,35 δισ. ευρώ

17:44

Alpha Bank: Μεταρρυθμίσεις της φορολογικής διοίκησης, αύξηση εσόδων και ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα

17:44

Ζαχάροβα: Κανένα στοιχείo για ρωσικά drones στην ΕΕ

17:35

Νετανιάχου: «Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διέσχισαν τον ποταμό Λιτάνι στον Λίβανο»

17:22

Πηγές ΥΠΕΝ για ανάπτυξη υδρογονανθράκων: Επιπόλαιο το ΠΑΣΟΚ

17:18

Παπασταύρου: Οι δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα

17:15

ΓΣΕΒΕΕ: Να μην αποκλείονται κλάδοι της οικονομίας από τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών πόρων

17:10

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Διπλό «δίχτυ» Τροχαίας και υπ. Μεταφορών για τους εκδρομείς

17:10

Ρωσία: Ουκρανικά πλήγματα σε διυλιστήριο στο Βόλγκογκραντ και σε σταθμό άντλησης στο Γιαροσλάβ

17:02

Γιώργος Κώτσηρας: Επεκτείνουμε τα κίνητρα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού

17:00

Μπενρουμπή (ΜΕΤΚΑ): Το μεγάλο στοίχημα των υποδομών στην Κρήτη και την Ελλάδα

16:59

Χωρίς φρένα η Wall Street: Πάει για τρίτο τριπλό ρεκόρ - Ισχυρά κέρδη σε Μάιο και εβδομάδα

16:54

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη οι απολογίες των πρώτων κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη

16:49

Ιράν: «Η Τεχεράνη δεν εμπιστεύεται τα λόγια, θα κρίνει από τις πράξεις»

16:42

Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): «Η Κρήτη μπορεί να γίνει το πρότυπο ανθεκτικότητας για όλη την Ελλάδα»

16:33

Η Ρουμανία θα απελάσει τον Ρώσο πρόξενο μετά τη συντριβή μη επανδρωμένου αεροσκάφους

16:23

Πόσα παιδιά και έφηβοι έως 15 ετών κάνουν χρήση προϊόντων καπνού και νικοτίνης;

16:21

Κομισιόν: Αποδέσμευση κονδυλίων 16 δισ. ευρώ για την Ουγγαρία με την προϋπόθεση μεταρρυθμίσεων

16:15

«Πυρά» από ΥΠΕΘΟΟ σε ΠΑΣΟΚ για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

16:11

Τσάφος: Στην τελική ευθεία το roadmap για τα πυρηνικά στην Ελλάδα

16:10

Στουρνάρας: Στο 5,6% ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στην Κρήτη την περίοδο 2022-2024

16:07

Μετάθεση προθεσμιών επικαιροποίησης των νέων Ευρωπαϊκών ΚΑΔ - Έως 30/10

15:54

Δημοσκόπηση Alco: Από ποια αφετηρία ξεκινούν τα κόμματα Τσίπρα και Καρυστιανού

15:38

Οι συνιδρυτές της Astera Labs αναδείχθηκαν EY World Entrepreneur Of The Year 2026

15:32

Μητσοτάκης: Πραγματική η ακρίβεια - Παρεμβάσεις εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων

15:24

Ζελένσκι: Η Ρωσία προετοιμάζει νέα μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία

15:15

Νέο κατάστημα Lidl στο Ξυλόκαστρο - Eπένδυση 1,133 εκατ. ευρώ

15:05

Κροατία: Νόμος θα επιτρέπει την κατά τόπους απαγόρευση πώλησης αλκοόλ για συγκεκριμένες ώρες

15:03

Χατζηδάκης: Αναγκαία μια κυβέρνηση με ευρωπαϊκή τεχνογνωσία στις διαπραγματεύσεις για νέο προϋπολογισμό ΕΕ

14:51

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία ετήσιων εντόκων ύψους 400 εκατ. ευρώ στις 3 Ιουνίου