INSIDE OUT

Στην εντέλεια η χορογραφία Μητσοτάκη-Ερντογάν - Ανάλυση Χατζηβασιλείου - Οχυρό στο Συνέδριο ετοιμάζει ο Ανδρουλάκης

Μαρία Νταλιάνη
12-02-2026 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στην εντέλεια η χορογραφία Μητσοτάκη-Ερντογάν - Ανάλυση Χατζηβασιλείου - Οχυρό στο Συνέδριο ετοιμάζει ο Ανδρουλάκης

Τσικνοπέμπτη στο παλάτι του Ερντογάν έκανε μια μέρα νωρίτερα φέτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πολυαναμενόμενη συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Ούρφα κεμπάπ να σου τρέχουν τα σάλια, αρνίσια παϊδάκια, μοσχαράκι με πιλάφι σε σαφράν, σαλάτες με γλιστρίδα και ντρέσινγκ σορμπέ λεμόνι, λαχανοντολμάδες με κάστανα, μελιτζάνες μπαϊλντί, αγκινάρες, τσι κιοφτέ, πιροσκί με βούτυρο, kurut, και για να γλυκαθούν περισσότερο στο τέλος, μπακλαβάς , σαρμάδες από φιστίκι, και παρφέ πικραμύγδαλου. Στο τραπέζι παρακάθησαν εντός των δύο ηγετών, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που συμμετείχαν στις εργασίες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ορισμένοι επιχειρηματίες όπως ο Γ. Προκοπίου. Ο Πρόεδρος Ταγίπ είχε τη χαρά, εκτός από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, να φιλοξενήσει για λίγες ώρες και τον Πρόεδρο του Eurogroup Κυριάκο Πιερρακάκη.

Η γεύση ήταν πλούσια και γλυκιά. Ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε εξετάσεις ευρωπαϊκής συμπεριφοράς

σε μια αίθουσα που κάποτε είχε αφήσει όρθια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Χορογραφία

Η επίσκεψη ήταν προαποφασισμένο να πάει καλά, και πήγε καλά. Η χορογραφία τηρήθηκε στην εντέλεια. Μέχρι τελικής λεπτομέρειας. Και οι δύο ηγέτες παρουσίασαν τις θέσεις τους χωρίς μπηχτές ο ένας στον άλλο, ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν διάβασε από κείμενο στις δηλώσεις, κάτι που δεν συνηθίζει. Όταν είπε για τουρκική μειονότητα, έλαβε απάντηση ότι είναι μουσουλμανική και τίποτε άλλο, και πήγαν παρακάτω. Η αναφορά Ερντογάν για διαφορές που λύνονται με το διεθνές δίκαιο είχε ενδιαφέρον, ενώ ο Κυριάκος πέταξε ευθέως το μπαλάκι για απόσυρση του casus belli λέγοντας «αν όχι τώρα, πότε;»

Οι εργασίες έγιναν σε γκράντε αίθουσα του παλατιού

με αυστηρή γεωμετρία, περίεργο center piece, και ιδιαίτερες καρέκλες.

Κάθισαν όλοι άνετα, ενώ υπεγράφησαν 7 συμφωνίες που θα αυξήσουν το διμερές εμπόριο από τα 7, στα 10 δισ. τα επόμενα χρόνια.

Η ελληνική αποστολή έφτασε στην Άγκυρα με δύο αεροσκάφη και έτυχε θερμής υποδοχής από το αεροδρόμιο ακόμα με καλωσόρισμα στα ελληνικά σε γιγαντοοθόνη. Μετά το δείπνο, ο Κυριάκος πέταξε με το πρωθυπουργικό για Βρυξέλες, καθώς σήμερα έχει άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Λιέγη.

Αντικείμενο της συνόδου είναι η ανταγωνιστικότητα, όμως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν και για την πρόσκληση του Προέδρου Τραμπ την επόμενη Πέμπτη για το Συμβούλιο Ειρήνης. Θα πάνε, δεν θα πάνε και τι θα πούνε;

Προς τι η σπουδή;

Το κλίμα ήταν καλό στην Άγκυρα κι αυτό δυσκολεύει την αντιπολίτευση που έβγαλε ξινίλα πριν.

«Ακούσαμε από την αντιπολίτευση ότι ας μην γίνει η συνάντηση, όμως είδαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάζει τις εθνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση μέσα στην Τουρκία. Δεν καταλαβαίνω τί έχασε σήμερα η Ελλάδα;» αναρωτήθηκε ο Τάσος Χατζηβασιλείου (action24)

Ο κ. Χατζηβασιλείου υπενθύμισε ότι η συνάντηση έγινε ενώ η Ελλάδα έχει ορίσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και κατέθεσε θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, ενώ αναφέρθηκε και στο ευρύτερο γεωπολιτικό της περιοχής, λέγοντας τα εξής: «υπάρχουν ορισμένοι που βάζουν στο τραπέζι την συμφωνία της Ελλάδας με το Ισραήλ, και ότι δημιουργεί πρόβλημα στα ελληνοτουρκικά. Κακώς την βλέπει κάπως η Τουρκία, δεν είναι κατά κάποιου η συμμαχία με το Ισραήλ».

Γιατί;

Το μεγάλο ερώτημα είναι βεβαίως για ποιο λόγο επετεύχθη όλη αυτή η αβρότητα από τουρκικής πλευράς. Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν είναι και σε τόσο καλή κατάσταση καθώς έχει τσακωθεί με πολύ κόσμο στην γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου. Συνομιλεί με Λιβύη και λίγο με Αίγυπτο. Αναβαθμίζει λοιπόν την αίσθηση καλής γειτονίας με Ελλάδα, και δείχνει ότι δεν είναι απομονωμένος και δεν μένει εκτός κεντρικού παιχνιδιού.

Του ΠΑΣΟΚ

Στην Άγκυρα τα νερά παραήταν ήρεμα. Η τρικυμία ήρθε απ΄ την Χαριλάου Τρικούπη. Όχι πως δεν το περίμεναν βέβαια οι ελάχιστοι μη Ανδρουλακικοί που μετέχουν στην Γραμματεία Οργανωτικού. Ο πρόεδρος Ανδρουλάκης, ως γνήσιο τέκνο της ΠΑΣΠ κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα και στο Συνέδριο: τα πάντα για να το ελέγξει πάση θυσία. Ακόμα και αντικαταστατικές ενέργειες, όπως ο τρόπος εκλογής συνέδρων. Το εσωτερικό βράζει με τις προεδρικές αλχημείες, ενώ την ίδια στιγμή και η διεύρυνση Σκανδαλίδη-Λαλιώτη με πρώην συντρόφους που επέστρεψαν κυρίως απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξεσηκώνει τα πλήθη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:18

Βρετανία: Οριακή ανάπτυξη για την οικονομία στο δ' τρίμηνο

09:17

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα ενταχθεί στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ

09:04

Κρις Ράιτ: Σε σημείο «ιστορικής καμπής» οι σχέσεις ΗΠΑ-Βενεζουέλας - Συνάντηση με Ροδρίγκες

09:02

Στις 2.500 μονάδες «εκτοξεύει» το Χρηματιστήριο η Goldman Sachs

08:57

Ο Τραμπ προσκάλεσε αρχηγούς κρατών της Λατινικής Αμερικής στο Μαϊάμι στις αρχές Μαρτίου

08:54

Γεραπετρίτης: Τα θέματα με την Τουρκία πρέπει να λυθούν βάσει διεθνούς Δικαίου

08:47

Άτυπη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Στο «τραπέζι» ενιαία αγορά, ανταγωνιστικότητα, στρατηγική αυτονομία

08:40

Ακίνητα - Ιαματική Πηγή Κονιαβίτη: Εγκρίθηκε το ΕΣΧΑΔΑ, «πράσινο» για τη σύνθετη επένδυση 200 εκατ.

08:37

ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις σχετικά με τις πληρωμές των κτηνοτρόφων

08:21

Gastrade: Συζητήσεις με ΗΠΑ για το 2ο FSRU - «Κλειδί» για τις ελληνικές εξαγωγές

08:16

«Αλμυρό» το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης: Οι τιμές στη Βαρβάκειο και τα κρεοπωλεία

08:16

Η κρίσιμη μετάβαση της τηλεματικής στις Αστικές Συγκοινωνίες

08:13

Στην Ολομέλεια σήμερα το ν/σ Εθνική Κοινωνική Συμφωνία για ΣΣΕ

08:10

Ο «πόλεμος της μπριζόλας»: Το κρέας εργαστηρίου στα δικαστήρια;

08:00

Βιώσιμη Ευρώπη και νέες πύλες LNG: Πώς το FSRU Αλεξανδρούπολης επανατοποθετεί τη Θράκη στον ενεργειακό χάρτη

07:56

Τι «τρέχει» με την Αστική Σήραγγα Ηλιουπόλεως

07:47

Το τέλος των «φθηνών δεμάτων» από Temu και Shein: Τι αλλάζει από 1η Ιουλίου

07:36

Στην εντέλεια η χορογραφία Μητσοτάκη-Ερντογάν - Ανάλυση Χατζηβασιλείου - Οχυρό στο Συνέδριο ετοιμάζει ο Ανδρουλάκης

07:30

Χρέη στην εφορία: Η λίστα με τα ακίνητα που βγαίνουν στο «σφυρί»

07:23

Νέα σελίδα στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας - Συνέχεια με δύο συνέδρια

07:12

Τι σημαίνει το deal Aktor, Suez - Τι «ψάχνουν» οι κατασκευαστές στα «νερά» με «φόντο» και την λειψυδρία

07:08

Οι επιλεκτικές κινήσεις των επενδυτών - Η ΑΜΚ της Credia - Τα νέα βήματα του μετροπόντικα

23:50

ΟΗΕ: Ανησυχία σχετικά με τα νέα ισραηλινά μέτρα για την Δυτική Όχθη

23:45

Μαχμούντ Αμπάς: Ζητά «αποφασιστική αντίδραση» των ΗΠΑ

23:34

Υπόθεση κατασκοπείας: «Στίβεν» το όνομα του Κινέζου πράκτορα - Η πρώτη επαφή με τον σμήναρχο

23:30

Η γαλλική κυβέρνηση προτρέπει τις γυναίκες που υπήρξαν θύματα του Έπστιν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη

23:29

McDonald's: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα το τέταρτο τρίμηνο

23:20

Πέθανε ο Τζέιμς Βαν Ντερ Μπικ, πρωταγωνιστής του «Dawson’s Creek»

23:12

Wall Street: Δεν έκανε το 4X4 o Dow - «Φρέναρε» η χαρά της ισχυρής αγοράς εργασίας

22:57

Γαλλία: Αυξήθηκαν στα τρία τα μωρά που πέθαναν αφού κατανάλωσαν ύποπτο βρεφικό γάλα