
Μοίρασε πόνο χθες η Πρόεδρος της Κομισιόν. Ο νέος Προϋπολογισμός της ΕΕ είναι θηριώδης, 2 τρισ. ευρώ, ο μεγαλύτερος που έχει ανακοινωθεί ποτέ και κρύβει παγίδες και εκπλήξεις. Η έκπληξη είναι το μεγεθός του και η στροφή προς την τεχνολογία. Οι παγίδες κρύβονται στην ενοποίηση κρίσιμων Ταμείων για πολλά κράτη-μέλη, αλλά και η φορολογία σε ορισμένους τομείς η οποία θα πηγαίνει απευθείας στον κοινοτικό προϋπολογισμό και όχι στα ταμεία των κρατών-μελών. Και μετά τις ανακοινώσεις αρχίζει το μεγάλο παζάρι των συμφερόντων εντός της ΕΕ. Σ’ αυτό το τοπίο, θα έχει ιδιαίτερη σημασία η ελληνική Προεδρία του δεύτερου εξαμήνου του 2027, οι εργασίες για την οποία θα έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου έχει μπροστά της έναν καθαρό προεκλογικό χρόνο ενάμιση έτους, από την ΔΕΘ του φθινοπώρου, και ολόκληρο το 2026 εάν θέλει να κατακτήσει και Τρίτη αυτοδυναμία. Αυτή την στιγμή είναι μακριά.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Real Polls (Protagon), η ΝΔ εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτιά, αλλά έχασε το τρία μπροστά στο ποσοστό της. Δεύτερο με ρηχό διψήφιο ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας τρίτη την Ζωή που αντέχει ακόμα να έχει επίσης διψήφιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθηλωμένος στην περιοχή του 6,6%. Στην επόμενη Βουλή φαίνεται πως μπαίνουν Λατινοπούλου, Κασσελάκης και Βαρουφάκης, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί στις κάλπες θα φέρει νέο αέρα στα έδρανα.
Αισιόδοξος
Μεταξύ των Ταμείων που συγχωνεύονται, άρα θα αλλάξουν και οι ισορροπίες στην κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι και τα αγροτικά. Ο Πρωθυπουργός πάντως βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, παρ’ ότι έχει μπροστά του δυο δύσκολες συζητήσεις στην Ολομέλεια για ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Η επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική θα συνδέεται ολοένα και περισσότερο με το πραγματικό παραγόμενο προϊόν και το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον πρωτογενή μας τομέα να γίνει πιο ανταγωνιστικός αλλά να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης» είπε από τον Φουρνά Ευρυτανίας που βρέθηκε χθες.
Ψήφος γιοκ
Δεν συμμερίζονται την άποψή του άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα, και οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη σε δύναμη ομάδα μετά το ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο, βγήκε ήδη στα κάγκελα.

«Δεν δίνουμε κανένα πράσινο φως στον προτεινόμενο Προϋπολογισμό των μέτρων λιτότητας» δήλωσε ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της ομάδας, Γιάννης Μανιάτης. «Η ιδέα των προτεινόμενων «εθνικών σχεδίων» είναι ένα καθαρό πισωγύρισμα στην επανεθνικοποίηση του ευρωπαϊκού πολυετούς Προϋπολογισμού, στον συγκεντρωτισμό και στην ουσιαστική προδοσία των Περιφερειών και της Αυτοδιοίκησης. Η προτεινόμενη ενοποίηση των Ταμείων της Κ.Α.Π. και της Πολιτικής Συνοχής, συνιστούν καταστροφική επιλογή, τόσο για τη διατροφική επάρκεια και τα συμφέροντα των αγροτών της Ευρώπης, όσο και για τη γεωγραφική και κοινωνική σύγκλιση των ευρωπαϊκών κρατών και Περιφερειών. Επιστρέφουμε το συγκεκριμένο μοντέλο διακυβέρνησης της Ευρώπης στην Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».
Αυτοκριτική
Η νέα Κοινοτική Αγροτική Πολιτική έρχεται να βρει την Ελλάδα -αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες- εν μέσω σκανδάλων για το πως φαγώθηκαν πολύτιμα τα ευρωπαϊκά λεφτά από απατεώνες. Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ κόβει την φόρα της κυβέρνησης εκεί που είχε αρχίσει να ανακάμπτει μετά τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη τον χειμώνα. Ο Πρωθυπουργός και από την Ευρυτανία συνεχίζει σε απολογητικούς τόνους προς τους πραγματικούς αγρότες που ματώνουν.

«Δυστυχώς δεκαετίες τώρα όλος ο πρωτογενής τομέας, με ευθύνη όλων μας, δεν εξαιρώ τον εαυτό μου, περιστρεφόταν περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε γύρω από το πώς θα πάρουμε επιδοτήσεις και λιγότερο γύρω από το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τις επιδοτήσεις για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να παράγουμε προϊόντα, τα οποία θα μπορούν να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες της αγοράς» επισήμανε.
Προσωπικό στοίχημα
«Και φυσικά, στις τρύπες του συστήματος χώθηκαν και πολλοί επιτήδειοι, οι οποίοι τελικά στέρησαν χρήματα από αυτούς οι οποίοι πραγματικά παλεύουν. Εσύ είσαι νέος αγρότης, όταν λοιπόν τα προγράμματα των νέων αγροτών δεν καταλήγουν όλα στους νέους αγρότες, αυτό σημαίνει ότι χρήματα λείπουν από νέους αγρότες πραγματικούς, για να καταλήξουν στις τσέπες κάποιων επιτήδειων.
Αυτό, είναι και ένα προσωπικό μου στοίχημα, θα το διορθώσουμε. Γιατί η τεχνολογία πια μας βοηθάει πολύ και με διασταυρώσεις και με δυνατότητες να μπορούμε να εντοπίζουμε πραγματικά τι γίνεται στον πρωτογενή τομέα».
Η δασκάλα
Στην συνάντηση στον Φουρνά ήταν και η δασκάλα, η οποία με τον ιερέα του χωριού ανάστησαν το σχολείο και το χωριό.
«Ονομάζομαι Διαμαντή Παναγιώτα, είμαι δασκάλα στη Φουρνά Ευρυτανίας. Εδώ έτυχε να βρεθώ δύο χρόνια τώρα, να υπηρετήσω στο μικρό μονοθέσιο σχολείο. Είμαι υποψήφια Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πλέον Πρόεδρος στη «Νέα Ζωή στο Χωριό», στον οργανισμό που φτιάξαμε μαζί με τον πατέρα Κωνσταντίνο Ντούσικο, τον ιερέα εδώ» συστήθηκε στον ΠΘ.

«Όλα αυτά τα καταφέραμε χωρίς καμία χρηματοδότηση, κανένα πρόγραμμα, τίποτα, καμία οικονομική στήριξη, καθαρά και μόνο από τον κόσμο, από τη βοήθεια του κόσμου» είπε απλά και καθαρά. «Εμείς είδαμε το πρόβλημα που υπάρχει, της ερημοποίησης. Ο ιερέας ζει εδώ πάντοτε, όλη του τη ζωή, και εγώ απλά πέρασα αυτή τη διετία από εδώ. Και εντοπίσαμε τα κλειστά σχολεία, αυτά που πάνε να κλείσουν. Οπότε εμείς με τη «Νέα Ζωή στο Χωριό» προσπαθήσαμε και καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό προκειμένου να έρθουν οι οικογένειες πίσω και να αντιστρέψουμε τα αντικίνητρα αυτά που έδιωξαν τις οικογένειες».
Η οικογένεια

Η πρώτη οικογένεια που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της δασκάλας και του ιερέα ήταν εκεί και είπε την δική της ιστορία. Μια ιστορία μετανάστευσης μέσα στα μνημόνια και αναζήτησης καλύτερης τύχης.
«Καλησπέρα σας, κ. Πρωθυπουργέ. Εγώ ονομάζομαι Κωστόπουλος Στέφανος. Είμαι η πρώτη οικογένεια που ήρθα στη Φουρνά Ευρυτανίας με έξι παιδιά και έκανα την πρώτη επιχειρηματική κίνηση να ανοίξω ένα κατάστημα και εγώ εστίασης. Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν που έφυγα από εδώ και πήγα Γερμανία. Το 2021 γύρισα από θέμα bullying που βίωσαν τα παιδιά μου στο σχολείο, γιατί πήγαν κατευθείαν σε γερμανικό σχολείο, όχι σε ελληνογερμανικό.
Μετά ξαναπροσπάθησα να ξαναπάω Γερμανία μόνος μου και την οικογένεια την άφησα εδώ. Πήγα το 2024. Έψαχνα σπίτι, μόλις έλεγα οκταμελής οικογένεια δεν με παίρνανε.Και βλέπω την αγγελία που δημοσιεύει η κα Γιώτα και ο παπάς και λέω στη γυναίκα μου, «δεν πάμε»; Μου λέει, «πάμε». Πραγματικά ήρθανε το είδανε, και εγώ 6 Σεπτεμβρίου ήμουν Αθήνα αεροδρόμιο, 7 ήμουνα εδώ. Ούτε είχα ξανάρθει, ούτε τίποτα. Μπαπ, ήρθα.
Θέλω να καταλήξω ότι δεν το μετανιώνω, ήταν πολύ δύσκολη εμπειρία, γιατί πας Γερμανία, μετά ξαναγυρίζεις Ελλάδα, μετά φεύγεις από την Ελλάδα να πας σε άλλο μέρος που δεν έχεις ξαναπάει.
Ήταν λίγο δύσκολο, αλλά πιστεύω ότι όταν βλέπεις το παιδί σου και σου λέει «επιτέλους, εδώ ζω», λέω «εντάξει, δεν μετανιώνω».
Έχω έξι παιδάκια, είναι μικρά. Ο μεγάλος μου είναι 14, η μικρή μου είναι 2,5, πέντε γιους και μια κόρη. Όλη μου η ζωή ήταν στην Αθήνα, στα δυτικά προάστια, πήγαμε Γερμανία για κάτι καλύτερο, γυρίσαμε και τώρα εδώ. Πιστεύω ότι εδώ θα στεριώσω, να το πω διαφορετικά».
Ο πίνακας του Μασκ
Ο Πρωθυπουργός άκουσε προσεκτικά τον Στέφανο με τα έξι παιδιά, αλλά δεν είπε κάτι. Ίσως όμως να του ήρθε στο μυαλό η ανάρτηση του Ελον Μασκ με τίτλο «φτιάξτε μεγάλες οικογένειες, αλλιώς πεθαίνετε».

για το πως η Ευρώπη χάνεται εξαιτίας έλλειψης νέων παιδιών.
Ανακαινίσεις
Όμως στο Φουρνά έκανε και έρευνα για το πρόβλημα της στέγης σε έναν ορεινό οικισμό. Τα άκουσε από πρώτο χέρι ρωτώντας έναν κάτοικο.
-Κυριάκος: Αν σε ρωτούσα, το μέσο κόστος της επισκευής ενός σπιτιού, όπως το ξέρεις εσύ, ας πούμε, αυτή τη στιγμή στο δικό σου το χωριό, στην κατάσταση που είναι, θα έλεγες ότι…
-Β. Κωνσταντινίδης: Θα μπορούσε να είναι από τις 15 μέχρι τις 50.000. Ανώτατο όριο δεν υπάρχει, έτσι;
-Κυριάκος: Αυτό θα υπέθετα και εγώ. Ναι, αυτό θα υπέθετα και εγώ.
-Β. Κωνσταντινίδης: Να κάνεις μια κουζίνα, ένα μπάνιο, έναν λέβητα και λοιπά.
-Κυριάκος: Αυτό ναι…
-Β. Κωνσταντινίδης: Κάποια κουφώματα, μια στέγη.
-Κυριάκος: Αυτό θα φανταζόμουν και εγώ. Άρα, αν πεις ότι θα βάλεις ένα πλαίσιο, να δώσεις μια οικονομική ενίσχυση της τάξης των 30.000 με κάποιο τρόπο, κάνεις ήδη ένα πρώτο βήμα για να μπορείς να βρεις κάποια σπίτια τα οποία δυνητικά να είναι επισκευάσιμα και αξιοποιήσιμα. Είναι ενδιαφέρον αυτό που λες.
Κρατάω το 30.000 ευρώ. Ίσως το ακούσουμε το Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.