INSIDE OUT

Επιχείρηση απαγκίστρωσης του επιτελικού από τα βοσκοτόπια με τις κομπίνες της Κρήτης

Μαρία Νταλιάνη
28-05-2025 | 07:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επιχείρηση απαγκίστρωσης του επιτελικού από τα βοσκοτόπια με τις κομπίνες της Κρήτης

Σλάλομ μεταξύ Προανακριτικής και ΟΠΕΚΕΠΕ για την κυβέρνηση, η οποία ελίσσεται διαρκώς προκειμένου να ξεφύγει από την πολιτική παγίδα. Στην πρόταση για σύσταση Προανακριτικής, το τυχόν αδίκημα για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή είναι πλημμέλημα για παράβαση καθήκοντος και το υπογράφουν τριάντα βουλευτές της ΝΔ. Η περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ μοιάζει δυσκολότερη αυτή την στιγμή, καθώς η χώρα πιάστηκε για άλλη μια φορά με την γίδα στην πλάτη, δηλαδή να μοιράζει κοινοτικά κονδύλια σε μη δικαιούχους. Οι δε «ωφελούμενοι» είναι από την Κρήτη. Η αποκάλυψη του σκανδάλου έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή. Καθώς είναι σε εξέλιξη η συζήτηση εντός της ΕΕ για κατάργηση του ξεχωριστού ταμείου για αγροτικές επιδοτήσεις, ώστε όλα τα λεφτά να μπουν στον ίδιο «κουβά», και στην συνέχεια να μοιραστούν στα κράτη-μέλη, Ελλάδα και Ιταλία πρωτοστατούν για διατήρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Το χαστούκι για την κυβέρνηση είναι δυνατό.

Layers

Ο Πρωθυπουργός χθες επιχείρησε να λύσει τον γόρδιο δεσμό καταργώντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ και μεταφέροντας τον στην ΑΔΑΕ του Πιτσιλή, ενώ ταυτόχρονα το θέμα πήρε πάνω του ο Αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης. Η προσπάθεια να δημιουργηθούν layers προστασίας γύρω από τον πυρήνα της κυβέρνησης είναι εμφανής: προκειμένου να αποσπαστεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την υπουργική εποπτεία (και ευθύνες), μεταφέρεται σε μια ανεξάρτητη αρχή, ενώ ένα ισχυρό πρόσωπο (Χατζηδάκης) παρεμβαίνει ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί.

«Ευθύνες Υπουργών δεν προκύπτουν από τη μέχρι τώρα έρευνα» δήλωσε μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ενώ η παραζαλισμένη αντιπολίτευση μόλις που ξεκίνησε να ψιθυρίζει ονόματα πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Είναι προφανές ότι σε επίπεδο πολιτικό έχουν γίνει όλες οι συναντήσεις, στο πλαίσιο της λειτουργίας και του επιτελικού κράτους και της λειτουργίας της Προεδρίας -όλες οι συναντήσεις για τη διερεύνηση του ζητήματος σε πολιτικό επίπεδο. Σε επίπεδο δικαιοσύνης, αυτή η δουλειά είναι της Δικαιοσύνης. Το ξαναλέω, το να πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα και να κατηγορούμε διατελέσαντες Υπουργούς επειδή επί των ημερών τους κάποιοι υπηρεσιακοί, σε χαμηλά μάλιστα κλιμάκια, ενός Οργανισμού που υπάγεται στο Υπουργείο, δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, θα δούμε και τη διαβάθμιση, τι σημαίνει αυτό: δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους σκόπιμα; Επειδή βαριόντουσαν; Επειδή δεν έκαναν ελέγχους; Αυτά όλα θα τα δει η Δικαιοσύνη. Το να κατηγορούμε έναν Υπουργό, νομίζω ότι είναι μια ακροβασία. Αν υπάρξει κάτι, προκύψει κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, θα την κάνουμε αυτή τη συζήτηση, δεν έχουμε πρόβλημα. Αλλά νομίζω ότι αυτό είναι λίγο βιαστικό έως και άτοπο, αυτή τη στιγμή».

Ο Βελόπουλος

Η προσπάθεια είναι να περιοριστεί ο κύκλος της ευθύνες σε κάποιους υπαλλήλους εντός του Οργανισμού. Όμως, ο Βελόπουλος καραδοκεί. «Η απόφαση Μητσοτάκη για την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η ενσωμάτωση των λειτουργιών πληρωμών και ελέγχων στην ΑΑΔΕ, είναι παράνομη, σκανδαλώδης και αποδεικνύει την κυβερνητική εμπλοκή στο τεράστιο σκάνδαλο» ανακοίνωσε χθες. «Η Ελληνική Λύση θα καταγγείλει άμεσα την εξοργιστική μεθόδευση που συνιστά "μπάζωμα" του τεράστιου σκανδάλου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Η απάτη της Κρήτης

Η ΝΔ διατηρώντας νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του ’17, επέτρεψε την διανομή επιδοτήσεων σε αγρότες που δήλωσαν βοσκοτόπια οπουδήποτε στην χώρα. Έτσι, βρέθηκαν Κρητικοί να εισπράττουν επιχορηγήσεις για βοσκοτόπια στη Μύκονο. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για περί τα 5.000 πλαστά ΑΦΜ. Η υπόθεση γίνεται χειρότερη καθώς οι υπάλληλοι του Οργανισμού δεν δέχτηκαν τον έλεγχο των ευρωπαϊκών υπηρεσιών, κι αυτός ήταν ο λόγος αποπομπής του Προέδρου του Ν. Σαλάτα. Αυτό το προσωπικό σχεδιάζεται να μεταφερθεί στην ΑΔΑΕ;

Spin

Παρά το σκάνδαλο, από κυβερνητικής πλευράς επιχειρείται να εμφανιστεί κι ως μεταρρύθμιση. «Αυτό το οποίο θέλω να πω, είναι ότι είναι άλλη μια περίπτωση, όπου -εγώ θα πω με καθυστέρηση- κλείνει μια ακόμα πληγή του Ελληνικού κράτους» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Θεωρώ ότι είναι μια παθογένεια πολλών ετών πριν, όπως και όλα όσα βλέπουμε μετά από πάρα πολλά χρόνια να μπαίνουν σε μια σειρά σε αυτή τη χώρα».

Οι υπουργοί

Ο ίδιος άπλωσε ομπρέλα προστασίας σε δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης. Τους κ.κ. Αυγενάκη και Βορίδη. «Είναι ένα ζήτημα υπηρεσιακών που δεν προκύπτει καμία εντολή άνωθεν και η Υπηρεσία και αυτοί θα ελεγχθούν με δύο -το ξαναλέω- στόχους: Να αποδοθεί δικαιοσύνη σε ένα επίπεδο και να δίνονται σωστά οι επιδοτήσεις από το κράτος στο εξής» τόνισε.

Το υπουργικό

Η συνέχεια αναμένεται στο σημερινό υπουργικό, όπου θα παρουσιαστεί το σχέδιο για την διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η ενσωμάτωσή του στην ΑΑΔΕ, ή αλλιώς «ο μετασχηματισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ και η απορρόφησή του από την ΑΑΔΕ». Όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα τις αναφορές του ΠΘ για τους συμπολίτες από την Κρήτη, που βούτηξαν παράνομα τα λεφτά.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Κένυα: Τουλάχιστον 88 νεκροί και χιλιάδες άστεγοι εξαιτίας των πλημμυρών

23:44

ΗΠΑ: «Καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν οι πυρηνικές δοκιμές που διέταξε ο Τραμπ

23:34

Τσεχία: Τρεις συλλήψεις για εμπρησμό βιομηχανίας όπλων που συνεργάζεται με ισραηλινή εταιρεία

23:27

Ισραήλ: Τουλάχιστον 12 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους κοντά στο Τελ Αβίβ

23:20

Γάλλος Α/ΓΕΕΘΑ: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται ολοένα και λιγότερο προβλέψιμες»

23:11

Οκτώ νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

23:05

Οι 15 όροι του Τραμπ για το τέλος του πολέμου με το Ιράν - Απαιτήσεις και ανταλλάγματα

23:00

Η NASA αναστέλλει το σχέδιο κατασκευής του διαστημικού σταθμού Gateway στη Σελήνη

22:47

Τουρκία: Ο υπουργός Ενέργειας διαψεύδει τη διακοπή ροής φυσικού αερίου από το Ιράν

22:39

Ιράν: ΗΠΑ και Ισραήλ επιτέθηκαν στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου του Μπουσέρ

22:31

ΑΑΔΕ: Ενημέρωση σχετικά με τη διαπίστευση της ΑΑΔΕ ως οργανισμού πληρωμών

22:22

FT: «Μη εχθρικά πλοία μπορούν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ» λέει η Τεχεράνη

22:16

Wall Street: Επέστρεψε η νευρικότητα καθώς παραμένει «θολό τοπίο» το Ιράν

22:02

Πετρέλαιο: Ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το Brent

21:53

Πρωθυπουργός Γροιλανδίας: «Οι εκλογές στη Δανία είναι οι πιο σημαντικές» στην ιστορία των δύο εδαφών»

21:41

Δανία-exit polls: Πρώτη δύναμη η κεντροαριστερά, αλλά χωρίς πλειοψηφία

21:32

Γερμανία: Σύλληψη δύο υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

21:22

ΑΑΔΕ: Μέχρι 30/4 η δήλωση μεταβολών για υποχρεωτική μετάταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ

21:18

Κούβα: Στολίσκος που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια έφθασε στην Αβάνα

21:11

Παπασταύρου: Σε τροχιά υλοποίησης η ερευνητική γεώτρηση το α’ τρίμηνο του 2027 στο Ιόνιο

20:58

Τραμπ: Μιλάμε με «τους σωστούς ανθρώπους» στο Ιράν - Θα υπάρξει σοβαρή αλλαγή καθεστώτος

20:50

Ντάιμον: Επικίνδυνος ο πόλεμος βραχυπρόθεσμα αλλά βελτιώνει τις προοπτικές για διαρκή ειρήνη

20:48

Στο 36% υποχώρησε η δημοτικότητα Τραμπ καθώς οι τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ αυξάνονται

20:41

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

20:31

Ποιοι ποντάρουν στην αύξηση της λάμψης του χρυσού

20:29

H QatarEnergy επικαλείται ανωτέρα βία στις προμήθειες LNG - Ποιες χώρες επηρεάζονται

20:20

Πιερρακάκης για Έκθεση ΔΝΤ: «Εξαιρετικά θετική αποτίμηση της ελληνικής οικονομίας»

20:18

Τραμπ: «Μιλάμε με τους κατάλληλους ανθρώπους στο Ιράν» - Το Πεντάγωνο στέλνει ακόμα 3.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή

20:02

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή προκαλεί «ένα νέο πετρελαϊκό σοκ»

19:58

Τρεις νεκροί και 30 τραυματίες από ρωσικά drones στην Δυτική Ουκρανία