INSIDE OUT

Στις Βρυξέλλες συζητούν για Τραμπ - Ο Δένδιας τ’ αλλάζει όλα στον στρατό - Έρχεται ανασχηματισμός

Μαρία Νταλιάνη
03-02-2025 | 07:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στις Βρυξέλλες συζητούν για Τραμπ - Ο Δένδιας τ’ αλλάζει όλα στον στρατό - Έρχεται ανασχηματισμός
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Θα μπορούσε να είναι ένας ήρεμος Φλεβάρης. Η υπόσχεση μιας άνοιξης που μόλις ανθίζει, και σε γεμίζει αισιοδοξία και προσμονή για τα καλύτερα που έρχονται. Όμως δεν πρόκειται για αυτό. Τα νησιά αναπνέουν με τον φόβο σεισμού -το ρήγμα αυτό έχει δώσει και 7 Ρίχτερ, ενώ στο γενικότερο κάδρο ο Τραμπ αλλάζει τον κόσμο με τρόπο που ουδείς μπορεί να αντιληφθεί αυτή την στιγμή.

Ο φίλος Καναδάς, ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι δεν είναι αυτό που νόμιζε: Μια ειρηνική χώρα, που «από τις ακτές της Νορμανδίας ως τα βουνά της κορεατικής χερσονήσου, από τους αγρούς της Φλάνδρας ως τους δρόμους της Κανταχάρ πολεμήσαμε και πεθάναμε μαζί στις πιο σκοτεινές στιγμές σας» όπως υπενθύμισε ο Τριντό. Το αυτί του Τραμπ δεν ιδρώνει. Ήδη Καναδάς και Κίνα προσφεύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των ΗΠΑ, ενώ το Μεξικό

σκέφτεται πως μπορεί να υπερκεράσει τη γεωγραφία για να τα βρει με τη χώρα του Τριντό. Η Ιαπωνία αγωνιά για το νέο κόσμο που ξεπροβάλλει μετά τον τυφώνα Τραμπ, ενώ η ΕΕ έχει σήμερα Συμβούλιο Κορυφής για να τα βάλει όλα κάτω.

Ακόμα ο Τραμπ δεν μίλησε για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μίλησε όμως ο ζορισμένος Πούτιν χυδαία: «Η ΕΕ σαν σκυλάκι στα πόδια του Τραμπ». Αναθάρρησε κι αυτός κι ελπίζει.

Δεν φτάνουν τα «ήρεμα νερά»

Στη μικρή γειτονιά της Μεσογείου επίσης η κινητικότητα δεν σταματάει. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανησυχεί και δεν το κρύβει.

Τα «πιο ήρεμα νερά» είναι αλήθεια ότι συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων ενός «ατυχήματος», το οποίο θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες» είπε στην Real News. «Όμως, για μια πραγματική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται να εγκαταλείψει η Τουρκία μια σειρά από θέσεις και πρακτικές, όπως το παντελώς ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο και το casus belli. Χρειάζεται να ενστερνιστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Τότε μόνον μπορεί να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις μας η οποία θα μακροημερεύσει».

Βάζει τάξη

Ο Δένδιας, χωρίς να σηκώνει σκόνη, κατάφερε το αδιανόητο. Να ξεκινήσει να βάζει τάξη στις Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις νέες απειλές. Η αρχή έγινε με τη μείωση στρατοπέδων που με διάφορες ρουσφετολογικές πρωτοβουλίες, είχαν γεμίσει όλη τη χώρα - στη λογική ανάπτυξης της υπαίθρου με κάθε πόλη και ΤΕΙ, κάθε κωμόπολη και στρατόπεδο. Τώρα σειρά έχουν στρατιές βαθμοφόρων. «Το ότι ο αριθμός των συνταγματαρχών, πριν τις πρόσφατες κρίσεις, ήταν τριπλάσιος και πλέον του αριθμού των οργανικών θέσεων και ότι είχαμε περισσότερους ταξιάρχους από τον στρατό των ΗΠΑ, που είναι 20 φορές μεγαλύτερος, είναι δύο ενδεικτικά στοιχεία του υδροκεφαλισμού που επικρατούσε», εξήγησε ο ΥΠΕΘΟ.

Όχι πως το σχέδιο δεν έχει αντιδράσεις. Ζωντανό θέλουν να τον φάνε. Πάντως δεν μασάει. Τετάρτη - Πέμπτη ανεβαίνει Όλυμπο με τους επιτελάρχες για συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας. Θα μείνουν σε σκηνές, όπως και οι στρατιώτες.

Άγχος

Μακριά από τον παγωμένο Όλυμπο, στο τρίγωνο του κέντρου των Αθηνών, τα μικρομέγαλα κόμματα της αντιπολίτευσης αγχώνονται να κεφαλαιοποιήσουν το μομέντουμ των Τεμπών. Ο Πρόεδρος Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Χαρίτση της Νέας Αριστεράς για να κάνουν κίνηση στη Βουλή, αλλά ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ δεν ακολουθεί. Το ΠΑΣΟΚ έτσι κι αλλιώς ψάχνεται για το πως θα πλησιάσει το 20%, ώστε να αρχίσει να καταγράφεται ως άλλος πόλος, αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν του χαρίζονται.

Κακές οι επιδόσεις της αντιπολίτευσης που κάνει υπό την ηγεσία Ανδρουλάκη, σύμφωνα με την έρευνα της MRB (Open).

Ακόμα χειρότερες όμως οι επιδόσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ

Μοναδική παρηγοριά, ότι και οι επιδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά τις εκλογές του 2023 δεν συνεπαίρνουν τους ψηφοφόρους.

Ένα κόμμα που έχει να λαμβάνει και από τα τρία προηγούμενα κόμματα είναι παραδόξως η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Φλεβίζει ανασχηματισμός

Ο Φλεβάρης μπαίνει με φόρα εντός κι εκτός , ενώ εκτός από ροζ άνθη της αμυγδαλιάς, ετοιμάζεται να φέρει όπως όλα δείχνουν, κι έναν ανασχηματισμό, πριν παγιωθεί η δυσαρέσκεια.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Η Νορβηγία βίωσε την πιο θερμή της άνοιξη από το 1901

23:48

Δέκα νεκροί και 619 τραυματίες σε 526 τροχαία τον Μάιο στην Αττική

23:36

Τριήμερη κηδεία δημοσία δαπάνη με απόδοση τιμών για τον Αλί Χαμενεΐ στο Ιράν

23:25

Στο τραπέζι η μελλοντική παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Λιθουανία

23:23

Ο Καναδάς θέλει να ανανεωθεί η USMCA για 16 χρόνια

23:15

Πέμπτο τριπλό ρεκόρ στη Wall Street - «Έκρηξη» για HPE, Marvell και Victoria’s Secret

23:04

Σε ισχύ από 12 Ιουνίου το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για Μετανάστευση και Άσυλο

22:52

Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα: «Διάλογος και συνεργασία παρά τις διαφορές Αθήνας - Άγκυρας»

22:41

Ρούμπιο: Ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ και Λιβάνου «ακόμη και αύριο» αν δεν υπήρχε η Χεζμπολάχ

22:32

Προειδοποίηση Ζελένσκι για νέα μαζική πυραυλική επίθεση από Ρωσία

22:20

Νέα κέρδη για το πετρέλαιο και υψηλό επτά ημερών

22:10

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για το 1 εκατ. ευρώ

22:00

Εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ για Τεχνητή Νοημοσύνη - Τι ζητά

21:49

Επέστρεψε στα κέρδη ο χρυσός

21:37

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 18 εκατ. ευρώ

21:25

Νέα ψηφιακή πλατφόρμα κατά του παράνομου online τζόγου από την ΕΕΕΠ

21:13

Συνταγματική Αναθεώρηση: Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ - Οι βασικοί άξονες

21:00

Δημοσκόπηση Pulse: Πρώτη με άνοδο η ΝΔ και 2ος ο Τσίπρας - Ντέρμπι ΠΑΣΟΚ με Καρυστιανού

20:48

Τραμπ: Οι συνομιλίες με το Ιράν συνεχίζονται - «Ήρθε η ώρα να κάνετε συμφωνία»

20:41

Στην κηδεία του Νίκου Ταγαρά την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

20:30

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μπορεί ο πληθωρισμός να υπονομεύσει την άνοδο;

20:25

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προφυλακιστέοι οι 3 φερόμενοι ως αρχηγοί του κυκλώματος στη Βόρεια Ελλάδα

20:19

Παράνομος online τζόγος: Η «σκιώδης οικονομία» των 5,9 τρισ. δολαρίων που ανησυχεί κυβερνήσεις και εποπτικές αρχές

20:09

Ισραήλ: Νέο ρεκόρ εξαγωγών όπλων με τα περισσότερα να οδεύουν προς Ευρώπη

19:58

Ρώσοι και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες είχαν συνομιλίες για διμερή θέματα

19:48

Παραγγελία-μαμούθ 5,7 δισ. ευρώ για Rheinmetall - Μπαράζ επενδύσεων στη Ρουμανία

19:37

Ρούμπιο: Η Ουάσιγκτον δεν πρόσφερε χαλάρωση των κυρώσεων στο Ιράν για το άνοιγμα του Ορμούζ

19:27

Β. Μαρινάκης: «Καλύτερα να πληρώνουμε διόδια στα Στενά του Ορμούζ από το να κλείσουν»

19:17

Ψηφιακό μπλόκο στον παράνομο τζόγο: Νέες εξουσίες στην ΕΕΕΠ - Έλεγχος ακόμη και στα domains και πρόστιμα έως 2 εκατ. ευρώ

19:07

Rebound στις ευρωαγορές - Καταβαράθρωση 43,56% για Abivax