INSIDE OUT

Στις Βρυξέλλες συζητούν για Τραμπ - Ο Δένδιας τ’ αλλάζει όλα στον στρατό - Έρχεται ανασχηματισμός

Μαρία Νταλιάνη
03-02-2025 | 07:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στις Βρυξέλλες συζητούν για Τραμπ - Ο Δένδιας τ’ αλλάζει όλα στον στρατό - Έρχεται ανασχηματισμός

Θα μπορούσε να είναι ένας ήρεμος Φλεβάρης. Η υπόσχεση μιας άνοιξης που μόλις ανθίζει, και σε γεμίζει αισιοδοξία και προσμονή για τα καλύτερα που έρχονται. Όμως δεν πρόκειται για αυτό. Τα νησιά αναπνέουν με τον φόβο σεισμού -το ρήγμα αυτό έχει δώσει και 7 Ρίχτερ, ενώ στο γενικότερο κάδρο ο Τραμπ αλλάζει τον κόσμο με τρόπο που ουδείς μπορεί να αντιληφθεί αυτή την στιγμή.

Ο φίλος Καναδάς, ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι δεν είναι αυτό που νόμιζε: Μια ειρηνική χώρα, που «από τις ακτές της Νορμανδίας ως τα βουνά της κορεατικής χερσονήσου, από τους αγρούς της Φλάνδρας ως τους δρόμους της Κανταχάρ πολεμήσαμε και πεθάναμε μαζί στις πιο σκοτεινές στιγμές σας» όπως υπενθύμισε ο Τριντό. Το αυτί του Τραμπ δεν ιδρώνει. Ήδη Καναδάς και Κίνα προσφεύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των ΗΠΑ, ενώ το Μεξικό

σκέφτεται πως μπορεί να υπερκεράσει τη γεωγραφία για να τα βρει με τη χώρα του Τριντό. Η Ιαπωνία αγωνιά για το νέο κόσμο που ξεπροβάλλει μετά τον τυφώνα Τραμπ, ενώ η ΕΕ έχει σήμερα Συμβούλιο Κορυφής για να τα βάλει όλα κάτω.

Ακόμα ο Τραμπ δεν μίλησε για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μίλησε όμως ο ζορισμένος Πούτιν χυδαία: «Η ΕΕ σαν σκυλάκι στα πόδια του Τραμπ». Αναθάρρησε κι αυτός κι ελπίζει.

Δεν φτάνουν τα «ήρεμα νερά»

Στη μικρή γειτονιά της Μεσογείου επίσης η κινητικότητα δεν σταματάει. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανησυχεί και δεν το κρύβει.

Τα «πιο ήρεμα νερά» είναι αλήθεια ότι συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων ενός «ατυχήματος», το οποίο θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες» είπε στην Real News. «Όμως, για μια πραγματική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται να εγκαταλείψει η Τουρκία μια σειρά από θέσεις και πρακτικές, όπως το παντελώς ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο και το casus belli. Χρειάζεται να ενστερνιστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Τότε μόνον μπορεί να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις μας η οποία θα μακροημερεύσει».

Βάζει τάξη

Ο Δένδιας, χωρίς να σηκώνει σκόνη, κατάφερε το αδιανόητο. Να ξεκινήσει να βάζει τάξη στις Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις νέες απειλές. Η αρχή έγινε με τη μείωση στρατοπέδων που με διάφορες ρουσφετολογικές πρωτοβουλίες, είχαν γεμίσει όλη τη χώρα - στη λογική ανάπτυξης της υπαίθρου με κάθε πόλη και ΤΕΙ, κάθε κωμόπολη και στρατόπεδο. Τώρα σειρά έχουν στρατιές βαθμοφόρων. «Το ότι ο αριθμός των συνταγματαρχών, πριν τις πρόσφατες κρίσεις, ήταν τριπλάσιος και πλέον του αριθμού των οργανικών θέσεων και ότι είχαμε περισσότερους ταξιάρχους από τον στρατό των ΗΠΑ, που είναι 20 φορές μεγαλύτερος, είναι δύο ενδεικτικά στοιχεία του υδροκεφαλισμού που επικρατούσε», εξήγησε ο ΥΠΕΘΟ.

Όχι πως το σχέδιο δεν έχει αντιδράσεις. Ζωντανό θέλουν να τον φάνε. Πάντως δεν μασάει. Τετάρτη - Πέμπτη ανεβαίνει Όλυμπο με τους επιτελάρχες για συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας. Θα μείνουν σε σκηνές, όπως και οι στρατιώτες.

Άγχος

Μακριά από τον παγωμένο Όλυμπο, στο τρίγωνο του κέντρου των Αθηνών, τα μικρομέγαλα κόμματα της αντιπολίτευσης αγχώνονται να κεφαλαιοποιήσουν το μομέντουμ των Τεμπών. Ο Πρόεδρος Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Χαρίτση της Νέας Αριστεράς για να κάνουν κίνηση στη Βουλή, αλλά ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ δεν ακολουθεί. Το ΠΑΣΟΚ έτσι κι αλλιώς ψάχνεται για το πως θα πλησιάσει το 20%, ώστε να αρχίσει να καταγράφεται ως άλλος πόλος, αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν του χαρίζονται.

Κακές οι επιδόσεις της αντιπολίτευσης που κάνει υπό την ηγεσία Ανδρουλάκη, σύμφωνα με την έρευνα της MRB (Open).

Ακόμα χειρότερες όμως οι επιδόσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ

Μοναδική παρηγοριά, ότι και οι επιδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά τις εκλογές του 2023 δεν συνεπαίρνουν τους ψηφοφόρους.

Ένα κόμμα που έχει να λαμβάνει και από τα τρία προηγούμενα κόμματα είναι παραδόξως η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Φλεβίζει ανασχηματισμός

Ο Φλεβάρης μπαίνει με φόρα εντός κι εκτός , ενώ εκτός από ροζ άνθη της αμυγδαλιάς, ετοιμάζεται να φέρει όπως όλα δείχνουν, κι έναν ανασχηματισμό, πριν παγιωθεί η δυσαρέσκεια.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:54

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Θρησκευτική η μειονότητα στη Θράκη με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης

14:52

Βρετανία: «Απογοητευμένη και οργισμένη» η υπ. Οικονομικών για την αμερικανική στρατηγική στο Ιράν

14:50

Τραπεζικό deal: Η Bawag αποκτά την PTSB για 1,62 δισ. ευρώ

14:38

Μελόνι: «Αναστέλλεται η ανανέωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με το Ισραήλ»

14:26

Wells Fargo: Στα 5,25 δισ. τα καθαρά κέρδη με ώθηση από τόκους

14:13

Σε εξέλιξη επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα - Ποιες περιοχές της Ελλάδας θα επηρεαστούν

14:00

BlackRock: Άλμα 27% στα έσοδα α' τριμήνου - Ρεκόρ για τα ETFs με 130 δισ. δολάρια

13:55

Καλαφάτης: «Στόχος μας να γίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη κτήμα της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας»

13:46

Στα 16,5 δισ. δολάρια τα καθαρά κέρδη της JP Morgan το α' τρίμηνο

13:41

Τα ατού της Metlen για το 2026 – Πού συγκλίνουν οι αναλυτές

13:41

Μακρόν και Στάρμερ θα συμπροεδρεύσουν βιντεοδιάσκεψης για τα Στενά του Ορμούζ

13:36

MIG: Πώληση ακινήτου στη Σερβία έναντι 575 χιλιάδων ευρώ από θυγατρική της

13:34

Ρωσικά drones χτύπησαν το λιμάνι του Ισμαΐλ στην Ουκρανία

13:29

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Αγόρασε 50.000 μετοχές της Metlen

13:29

Γιατί η άνοιξη κάνει την υγιεινή διατροφή πιο απλή και απολαυστική

13:14

«Μπάσιμο» 2,4 δισ. δολαρίων από Yancoal στην Kestrel Coal

13:14

Κοινωνικός Τουρισμός 2026-2027: Νωρίτερα οι αιτήσεις - Ποιοι είναι δικαιούχοι

13:07

Τσιόδρας προς Κομισιόν: Μέτρα για καλύτερη προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικές εκπτώσεις

13:00

Αργυρού: Τα τρία σενάρια για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στη Μ. Ανατολή

12:51

Έρευνα Samsung: Πάνω από 1 στους 2 Ευρωπαίους κοιτάζουν την οθόνη αγνώστων σε δημόσιους χώρους

12:46

BMW: Πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων α' τριμήνου με «βαρίδι» την Κίνα

12:45

Kaspersky: Πάνω από 1 εκατ. online τραπεζικοί λογαριασμοί παραβιάστηκαν το 2025

12:30

Πετρέλαιο: «Ψαλιδίζει» τις προβλέψεις του για προσφορά και ζήτηση ο ΔΟΕ

12:25

Σάντσεθ: «Το Πεκίνο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή»

12:24

Σικελία: 9 λόγοι για να επισκεφτείτε το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου

12:13

Διαβουλεύσεις Γερμανίας - Ουκρανίας στο Βερολίνο για πρώτη φορά από το 2004

12:07

«Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πάνω από 1.070 παραβάσεις

11:59

Έρευνα IWG: Το 44% σκέφτεται επιστροφή στην εργασία λόγω υβριδικού μοντέλου

11:56

Ποντάρει στους δορυφόρους η Amazon - «Κλειδώνει» το deal εξαγοράς της Globalstar

11:44

ΔΥΠΑ: Από 20 Απριλίου οι αιτήσεις επιχειρήσεων για δράση απασχόλησης σε περιοχές απολιγνιτοποίησης