INSIDE OUT

Στις Βρυξέλλες συζητούν για Τραμπ - Ο Δένδιας τ’ αλλάζει όλα στον στρατό - Έρχεται ανασχηματισμός

Μαρία Νταλιάνη
03-02-2025 | 07:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στις Βρυξέλλες συζητούν για Τραμπ - Ο Δένδιας τ’ αλλάζει όλα στον στρατό - Έρχεται ανασχηματισμός
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Θα μπορούσε να είναι ένας ήρεμος Φλεβάρης. Η υπόσχεση μιας άνοιξης που μόλις ανθίζει, και σε γεμίζει αισιοδοξία και προσμονή για τα καλύτερα που έρχονται. Όμως δεν πρόκειται για αυτό. Τα νησιά αναπνέουν με τον φόβο σεισμού -το ρήγμα αυτό έχει δώσει και 7 Ρίχτερ, ενώ στο γενικότερο κάδρο ο Τραμπ αλλάζει τον κόσμο με τρόπο που ουδείς μπορεί να αντιληφθεί αυτή την στιγμή.

Ο φίλος Καναδάς, ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι δεν είναι αυτό που νόμιζε: Μια ειρηνική χώρα, που «από τις ακτές της Νορμανδίας ως τα βουνά της κορεατικής χερσονήσου, από τους αγρούς της Φλάνδρας ως τους δρόμους της Κανταχάρ πολεμήσαμε και πεθάναμε μαζί στις πιο σκοτεινές στιγμές σας» όπως υπενθύμισε ο Τριντό. Το αυτί του Τραμπ δεν ιδρώνει. Ήδη Καναδάς και Κίνα προσφεύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των ΗΠΑ, ενώ το Μεξικό

σκέφτεται πως μπορεί να υπερκεράσει τη γεωγραφία για να τα βρει με τη χώρα του Τριντό. Η Ιαπωνία αγωνιά για το νέο κόσμο που ξεπροβάλλει μετά τον τυφώνα Τραμπ, ενώ η ΕΕ έχει σήμερα Συμβούλιο Κορυφής για να τα βάλει όλα κάτω.

Ακόμα ο Τραμπ δεν μίλησε για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μίλησε όμως ο ζορισμένος Πούτιν χυδαία: «Η ΕΕ σαν σκυλάκι στα πόδια του Τραμπ». Αναθάρρησε κι αυτός κι ελπίζει.

Δεν φτάνουν τα «ήρεμα νερά»

Στη μικρή γειτονιά της Μεσογείου επίσης η κινητικότητα δεν σταματάει. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανησυχεί και δεν το κρύβει.

Τα «πιο ήρεμα νερά» είναι αλήθεια ότι συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων ενός «ατυχήματος», το οποίο θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες» είπε στην Real News. «Όμως, για μια πραγματική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται να εγκαταλείψει η Τουρκία μια σειρά από θέσεις και πρακτικές, όπως το παντελώς ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο και το casus belli. Χρειάζεται να ενστερνιστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Τότε μόνον μπορεί να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις μας η οποία θα μακροημερεύσει».

Βάζει τάξη

Ο Δένδιας, χωρίς να σηκώνει σκόνη, κατάφερε το αδιανόητο. Να ξεκινήσει να βάζει τάξη στις Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις νέες απειλές. Η αρχή έγινε με τη μείωση στρατοπέδων που με διάφορες ρουσφετολογικές πρωτοβουλίες, είχαν γεμίσει όλη τη χώρα - στη λογική ανάπτυξης της υπαίθρου με κάθε πόλη και ΤΕΙ, κάθε κωμόπολη και στρατόπεδο. Τώρα σειρά έχουν στρατιές βαθμοφόρων. «Το ότι ο αριθμός των συνταγματαρχών, πριν τις πρόσφατες κρίσεις, ήταν τριπλάσιος και πλέον του αριθμού των οργανικών θέσεων και ότι είχαμε περισσότερους ταξιάρχους από τον στρατό των ΗΠΑ, που είναι 20 φορές μεγαλύτερος, είναι δύο ενδεικτικά στοιχεία του υδροκεφαλισμού που επικρατούσε», εξήγησε ο ΥΠΕΘΟ.

Όχι πως το σχέδιο δεν έχει αντιδράσεις. Ζωντανό θέλουν να τον φάνε. Πάντως δεν μασάει. Τετάρτη - Πέμπτη ανεβαίνει Όλυμπο με τους επιτελάρχες για συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας. Θα μείνουν σε σκηνές, όπως και οι στρατιώτες.

Άγχος

Μακριά από τον παγωμένο Όλυμπο, στο τρίγωνο του κέντρου των Αθηνών, τα μικρομέγαλα κόμματα της αντιπολίτευσης αγχώνονται να κεφαλαιοποιήσουν το μομέντουμ των Τεμπών. Ο Πρόεδρος Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Χαρίτση της Νέας Αριστεράς για να κάνουν κίνηση στη Βουλή, αλλά ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ δεν ακολουθεί. Το ΠΑΣΟΚ έτσι κι αλλιώς ψάχνεται για το πως θα πλησιάσει το 20%, ώστε να αρχίσει να καταγράφεται ως άλλος πόλος, αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν του χαρίζονται.

Κακές οι επιδόσεις της αντιπολίτευσης που κάνει υπό την ηγεσία Ανδρουλάκη, σύμφωνα με την έρευνα της MRB (Open).

Ακόμα χειρότερες όμως οι επιδόσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ

Μοναδική παρηγοριά, ότι και οι επιδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά τις εκλογές του 2023 δεν συνεπαίρνουν τους ψηφοφόρους.

Ένα κόμμα που έχει να λαμβάνει και από τα τρία προηγούμενα κόμματα είναι παραδόξως η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Φλεβίζει ανασχηματισμός

Ο Φλεβάρης μπαίνει με φόρα εντός κι εκτός , ενώ εκτός από ροζ άνθη της αμυγδαλιάς, ετοιμάζεται να φέρει όπως όλα δείχνουν, κι έναν ανασχηματισμό, πριν παγιωθεί η δυσαρέσκεια.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:54

Θεμιστοκλέους: Στους επόμενους 4 μήνες η πρόσληψη 3.000 νέων επικουρικών εργαζομένων στο ΕΣΥ

15:54

Ρούμπιο: «Σήμερα αναμένουμε την απάντηση του Ιράν»

15:53

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Blue Horizon Mobility από Μοτοδυναμική και Tseriotis

15:39

Ο Ζελένσκι ελπίζει ότι οι απεσταλμένοι του Τραμπ θα επισκεφθούν την Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες

15:34

Σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού στο βόρειο Ισραήλ

15:21

Ιράν: Πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο κατελήφθη στον Κόλπο του Ομάν

15:08

Κλείνει η βάση της Ryanair στη Θεσσαλονίκη - Αποχωρεί από Χανιά και Ηράκλειο

15:05

Κηροζίνη: Η ΕΕ ελπίζει να αποφύγει την έλλειψη και στρέφει το βλέμμα προς τις ΗΠΑ

14:53

ΥΠΑΑΤ για αφθώδη πυρετό στη Λέσβο: «Η θανάτωση των θετικών εκτροφών παραμένει υποχρεωτική»

14:36

Ιταλός ΥΠΕΞ σε Ρούμπιο: «Σημαντικό να υπάρχει αμερικανική παρουσία στην Ευρώπη»

14:20

Γερμανία: «Μπλόκο» στο κυβερνητικό μέτρο στήριξης για αφορολόγητο μπόνους 1.000 ευρώ

14:16

Τα Σύβοτα και οι ονειρεμένες παραλίες τους

14:07

Κρεμλίνο: «Ο Πούτιν είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αλλά δεν θα κάνει το πρώτο βήμα»

13:59

Η Πλαίσιο στην κορυφή των Best Workplaces στην Ελλάδα

13:54

Χανταϊός: Τι επισημαίνουν ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων

13:51

Ντε Γκίντος: «Κλειδί» τα Στενά του Ορμούζ για την απόφαση της ΕΚΤ στις 11 Ιουνίου

13:45

Κώτσηρας: Θετική για τον τουρισμό η σταθερότητα και αξιοπιστία της οικονομίας

13:42

Ο Τραμπ ετοιμάζεται για συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ την επόμενη εβδομάδα

13:37

Χαντζηνικολάου (Πειραιώς): Το ζητούμενο για περαιτέρω πιστωτική επέκταση είναι η ύπαρξη επενδυτικών σχεδίων

13:35

Πώς είδε η Citi τα αποτελέσματα της ΕΤΕ - Τι λέει για το deal με Allianz

13:28

Υψηλό τριετίας για τις παγκόσμιες τιμές τροφίμων τον Απρίλιο

13:11

Ομηρία σε εξέλιξη σε τράπεζα στη δυτική Γερμανία

13:09

Μιχαηλίδου: «Ευθύνη οικογένειας και πολιτείας η προστασία των παιδιών από τον ψηφιακό εθισμό»

13:06

Αναβάθμιση guidance από Commerzbank - «Τσεκούρι» σε 3.000 θέσεις εργασίας

12:52

Μειώθηκε 30,5% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Μάρτιο

12:36

Συμβουλές Καριέρας από ManpowerGroup: Personal Branding στην Εποχή της ΑΙ

12:31

Στο σφυρί αντικείμενα από τα «Φιλαράκια» που ανήκαν στον Μάθιου Πέρι

12:31

Ελβετία: Διχασμένοι οι πολίτες για το προτεινόμενο όριο πληθυσμού στα 10 εκατ.

12:22

Πιερρακάκης: Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός 800 εκατ. ευρώ - Ενίσχυση 300 ευρώ και για χήρες άνω των 60 ετών

12:22

Allwyn Care: Νέες δράσεις με έμφαση στην πρόληψη και την εθελοντική προσφορά