INSIDE OUT

Στις Βρυξέλλες συζητούν για Τραμπ - Ο Δένδιας τ’ αλλάζει όλα στον στρατό - Έρχεται ανασχηματισμός

Μαρία Νταλιάνη
03-02-2025 | 07:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στις Βρυξέλλες συζητούν για Τραμπ - Ο Δένδιας τ’ αλλάζει όλα στον στρατό - Έρχεται ανασχηματισμός
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Θα μπορούσε να είναι ένας ήρεμος Φλεβάρης. Η υπόσχεση μιας άνοιξης που μόλις ανθίζει, και σε γεμίζει αισιοδοξία και προσμονή για τα καλύτερα που έρχονται. Όμως δεν πρόκειται για αυτό. Τα νησιά αναπνέουν με τον φόβο σεισμού -το ρήγμα αυτό έχει δώσει και 7 Ρίχτερ, ενώ στο γενικότερο κάδρο ο Τραμπ αλλάζει τον κόσμο με τρόπο που ουδείς μπορεί να αντιληφθεί αυτή την στιγμή.

Ο φίλος Καναδάς, ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι δεν είναι αυτό που νόμιζε: Μια ειρηνική χώρα, που «από τις ακτές της Νορμανδίας ως τα βουνά της κορεατικής χερσονήσου, από τους αγρούς της Φλάνδρας ως τους δρόμους της Κανταχάρ πολεμήσαμε και πεθάναμε μαζί στις πιο σκοτεινές στιγμές σας» όπως υπενθύμισε ο Τριντό. Το αυτί του Τραμπ δεν ιδρώνει. Ήδη Καναδάς και Κίνα προσφεύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των ΗΠΑ, ενώ το Μεξικό

σκέφτεται πως μπορεί να υπερκεράσει τη γεωγραφία για να τα βρει με τη χώρα του Τριντό. Η Ιαπωνία αγωνιά για το νέο κόσμο που ξεπροβάλλει μετά τον τυφώνα Τραμπ, ενώ η ΕΕ έχει σήμερα Συμβούλιο Κορυφής για να τα βάλει όλα κάτω.

Ακόμα ο Τραμπ δεν μίλησε για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μίλησε όμως ο ζορισμένος Πούτιν χυδαία: «Η ΕΕ σαν σκυλάκι στα πόδια του Τραμπ». Αναθάρρησε κι αυτός κι ελπίζει.

Δεν φτάνουν τα «ήρεμα νερά»

Στη μικρή γειτονιά της Μεσογείου επίσης η κινητικότητα δεν σταματάει. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανησυχεί και δεν το κρύβει.

Τα «πιο ήρεμα νερά» είναι αλήθεια ότι συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων ενός «ατυχήματος», το οποίο θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες» είπε στην Real News. «Όμως, για μια πραγματική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται να εγκαταλείψει η Τουρκία μια σειρά από θέσεις και πρακτικές, όπως το παντελώς ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο και το casus belli. Χρειάζεται να ενστερνιστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Τότε μόνον μπορεί να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις μας η οποία θα μακροημερεύσει».

Βάζει τάξη

Ο Δένδιας, χωρίς να σηκώνει σκόνη, κατάφερε το αδιανόητο. Να ξεκινήσει να βάζει τάξη στις Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις νέες απειλές. Η αρχή έγινε με τη μείωση στρατοπέδων που με διάφορες ρουσφετολογικές πρωτοβουλίες, είχαν γεμίσει όλη τη χώρα - στη λογική ανάπτυξης της υπαίθρου με κάθε πόλη και ΤΕΙ, κάθε κωμόπολη και στρατόπεδο. Τώρα σειρά έχουν στρατιές βαθμοφόρων. «Το ότι ο αριθμός των συνταγματαρχών, πριν τις πρόσφατες κρίσεις, ήταν τριπλάσιος και πλέον του αριθμού των οργανικών θέσεων και ότι είχαμε περισσότερους ταξιάρχους από τον στρατό των ΗΠΑ, που είναι 20 φορές μεγαλύτερος, είναι δύο ενδεικτικά στοιχεία του υδροκεφαλισμού που επικρατούσε», εξήγησε ο ΥΠΕΘΟ.

Όχι πως το σχέδιο δεν έχει αντιδράσεις. Ζωντανό θέλουν να τον φάνε. Πάντως δεν μασάει. Τετάρτη - Πέμπτη ανεβαίνει Όλυμπο με τους επιτελάρχες για συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας. Θα μείνουν σε σκηνές, όπως και οι στρατιώτες.

Άγχος

Μακριά από τον παγωμένο Όλυμπο, στο τρίγωνο του κέντρου των Αθηνών, τα μικρομέγαλα κόμματα της αντιπολίτευσης αγχώνονται να κεφαλαιοποιήσουν το μομέντουμ των Τεμπών. Ο Πρόεδρος Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Χαρίτση της Νέας Αριστεράς για να κάνουν κίνηση στη Βουλή, αλλά ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ δεν ακολουθεί. Το ΠΑΣΟΚ έτσι κι αλλιώς ψάχνεται για το πως θα πλησιάσει το 20%, ώστε να αρχίσει να καταγράφεται ως άλλος πόλος, αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν του χαρίζονται.

Κακές οι επιδόσεις της αντιπολίτευσης που κάνει υπό την ηγεσία Ανδρουλάκη, σύμφωνα με την έρευνα της MRB (Open).

Ακόμα χειρότερες όμως οι επιδόσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ

Μοναδική παρηγοριά, ότι και οι επιδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά τις εκλογές του 2023 δεν συνεπαίρνουν τους ψηφοφόρους.

Ένα κόμμα που έχει να λαμβάνει και από τα τρία προηγούμενα κόμματα είναι παραδόξως η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Φλεβίζει ανασχηματισμός

Ο Φλεβάρης μπαίνει με φόρα εντός κι εκτός , ενώ εκτός από ροζ άνθη της αμυγδαλιάς, ετοιμάζεται να φέρει όπως όλα δείχνουν, κι έναν ανασχηματισμό, πριν παγιωθεί η δυσαρέσκεια.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:21

Κιλκίς: Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Κρηστώνη

20:16

ΕΟΤ: Roαd Show της Ελλάδας σε πέντε γερμανικές πόλεις

20:05

Ρέθυμνο: Συνελήφθη 64χρονος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και παραβάσεις νομοθεσίας περί όπλων

19:48

Συνελήφθη 22χρονος για τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης στην Κηφισιά με λεία άνω των 120.000 ευρώ

19:30

Αγροτική Παραγωγή: Kαύσωνας 40 βαθμών στο χωράφι - «Ανομβρία» στο θεσμικό πλαίσιο…

19:25

Εντοπίστηκαν πάνω από 10,5 κιλά κάνναβης σε πλοίο για τα Δωδεκάνησα

19:18

Κιλκίς: Ενίσχυση των δυνάμεων στην πυρκαγιά στο Λειψύδριο

18:59

Χαλκιδική: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στην Καλλικράτεια - Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις κατάσβεσης

18:54

Γαλλία: Το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα στη χώρα ανάρρωσε και πήρε εξιτήριο

18:38

Ερντογάν: Να μην επιτραπεί στη φιλοπόλεμη κυβέρνησή του Ισραήλ να βυθίσει ξανά την περιοχή σε αιματοχυσία

18:24

Σπείρα με λεία 370.000 ευρώ από κοσμηματοπωλεία εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

18:06

Θεσσαλονίκη: Οριοθετήθηκε πυρκαγιά στους Νέους Επιβάτες

17:52

Σούπερ μάρκετ: Κορυφώνεται η μάχη στα νησιά – Ποιοι «παίκτες» ανοίγουν νέα καταστήματα και πού

17:37

Γερμανία: Επανεξελέγησαν Βάιντελ και Χρουπάλα στην ηγεσία της AfD

17:24

Αίγυπτος: Αναμένει να λάβει 1,5 δισ. ευρώ οικονομικής στήριξης απ’ την ΕΕ τις επόμενες ημέρες

17:13

Τσουκαλάς: Αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα γαλάζιο σκάνδαλο

16:48

Tηλεφωνική επικοινωνία του καγκελάριου Μερτς με τον πρόεδρο Ζελένσκι ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ

16:43

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση και η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Hellenic Train Άνω Λιόσια–Ασπρόπυργος

16:29

Δικηγόροι: Ζητούν την κατάργηση διατάξεων της Κ.Υ.Α. για τη μετανάστευση

16:10

Φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη

15:55

Γερμανία: Αναμένεται να εγκριθεί δανεισμός 203,6 δισ. ευρώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

15:49

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη σε 54χρονη για θανάσιμη παράσυρση γάτας

15:45

Μουλέν (ΕΚΤ): Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε καλή θέση μετά την αύξηση των επιτοκίων τον περασμένο μήνα

15:31

Στάρμερ: Ο διάδοχός μου πρέπει να αφιερώνει χρόνο στις διεθνείς κρίσεις και τη διπλωματία

15:10

Hellenic Train: Καθυστερήσεις σε δρομολόγια και προβλήματα λόγω πυρκαγιάς

14:54

Total: Οι χώρες της Μέσης Ανατολής επιδιώκουν εναγωνίως να πουλήσουν το πετρέλαιο τους

14:30

Γιατί οι ξένοι συνεχίζουν να κοιτούν τις ελληνικές τράπεζες μετά το ράλι

14:25

Απάντηση Ν. Φαραντούρη για δημοσιεύματα σχετικά με την απόσπαση της συζύγου του στη ΜΕΑ

14:15

Ρόδος: Νεκρή 82χρονη μετά από παράσυρση στη λαϊκή αγορά του Αγίου Δημητρίου

14:11

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση επί της Λεωφόρου Σπάτων στην Παλλήνη