INSIDE OUT

Τα συναισθήματα των πολιτών για τα Τέμπη - Τι τους γεμίζει οργή

Μαρία Νταλιάνη
31-01-2025 | 07:24
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα συναισθήματα των πολιτών για τα Τέμπη - Τι τους γεμίζει οργή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Στο υπουργικό συμβούλιο, μετά τη δεύτερη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή, θα συνεχιστεί το κυβερνητικό ψυχόδραμα για την τραγωδία των Τεμπών. Η MRB βρίσκει ότι οι πολίτες δεν πιστεύουν πως η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για τα Τέμπη κι αυτό το κύμα έντονης δυσπιστίας είναι πρόβλημα. Στο υπουργικό θα καθίσουν όλοι, ο ένας δίπλα στον άλλο, κι αυτοί που βγήκαν προς τα έξω, κι αυτοί που δεν το έκαναν, κι όλοι μαζί θα ακούσουν προσεκτικά τον Πρωθυπουργό που έβαλε φωτιά στα πολιτικά τόπια με τη συνέντευξη στον Σρόιτερ.

Στη Βουλή πάλι, δεν περιμένει κανείς λευκό καπνό, αφού σύμφωνα με την αναθεώρηση του Συντάγματος χρειάζονται 200 ψήφοι για εκλογή ΠτΔ. Στο υπουργικό πάλι, λογικά όλοι θα κρεμαστούν από τα χείλη του υπουργού Θεοδωρικάκου, που θα παρουσιάσει ένα σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, κάτι που λέγεται «μεταρρύθμιση πολιτικής ποιότητας».

Αν πιστέψουμε τα ευρήματα της πρόσφατης MRB (Open) το συναίσθημα που κυριαρχεί αυτή την εποχή μεταξύ των πολιτών, είναι η οργή.

Κι όταν τους ζητείται να κάνουν πενηνταράκια την οργή τους, προκύπτει αυτό:

Νοιώθουν οργή για τη διαφθορά, την οποία προσδιορίζουν ως κατάχρηση εξουσίας και ατιμωρησία πολιτικών.

Παραγραφή

Ένας από όσους βγήκαν για τα Τέμπη, αν και απλός υφυπουργός για το Κτηματολόγιο με λίγους μήνες θητεία, ήταν ο Κυρανάκης (ΣΚΑΪ).

Είχε ενδιαφέρον η αναφορά του σχετικά με το τελευταίο, καθώς υπενθύμισε ότι με την τελευταία Συνταγματική Αναθεώρηση που έφερε η ΝΔ, άλλαξε η παραγραφή για υπουργικά αδικήματα. «Η ΝΔ έφερε ισότιμη ευθύνη, με κάθε πολίτη. Άρα είναι αδιάφορο αν κάποιος έχει ή δεν έχει την βουλευτική ιδιότητα» σημείωσε. Υπενθυμίζεται ότι πριν από αυτό, ίσχυε η παραγραφή για υπουργικά αδικήματα μετά από δύο εκλογικούς κύκλους.

Ανεβαίνουν οι κυρίες

Κατά τα λοιπά, στη δημοσκόπηση του Δ. Μαύρου που έγινε 27-29 Γενάρη, δηλαδή μετά τις μεγάλες συγκεντρώσεις πολιτών για τα Τέμπη, η ΝΔ προηγείται πάντα αλλά με μια κάμψη 27,9% (από 28,1%), το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με μεγαλύτερη (16,4% από 18,2% τον Οκτώβριο), η Ελληνική Λύση πέφτει 9,5% (από 11%), ΚΚΕ στα ίδια, ΣΥΡΙΖΑ στα ίδια 8,4% (από 8,3%), και φτάνουμε στο κόμμα της Λατινοπούλου

το οποίο εκτοξεύεται στο 8% (από 4,7%), ενώ το ίδιο ηχηρή είναι και η άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας 7,4% (από 5,3%). Νέα Αριστερά αόρατη.

Οι δύο κυρίες, των απολήξεων από δεξιά και αριστερά του πολιτικού φάσματος εισπράττουν ραγδαία. Η πρώτη κυρίως από Βελόπουλο και η δεύτερη από ΣΥΡΙΖΑ κλπ.

Ο Κασσελάκης το παλεύει στο 4%.

Δράματα

Στο Κίνημα Δημοκρατίας δεν πρόλαβαν να χαρούν για τον έκτο βουλευτή και αίφνης απέκτησαν ζήτημα με τις θέσεις του για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το πρόβλημα είναι πως ο κ. Χουρδάκης δεν έχει μόνο άλλη άποψη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, -θεωρεί πως η ελληνική πλευρά έδωσε πολλά και πήρε λίγα-, αλλά ότι τοποθετήθηκε και εκπρόσωπος Τύπου. Μετά τη δημόσια διαφωνία της Κυριακής Μάλαμα, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο που δεν έγινε δεκτή. Τώρα όλοι περιμένουν εάν θα πάει και η επίσης βουλευτής (πρώην Πλεύση) μητέρα του στο κόμμα, για να γίνουν εφτά, και μετά ίσως γίνει κάποιο θαύμα και αλλάξει γνώμη π.χ. η Ράνια Θρασκιά για να γίνουν οχτώ, και μετά λυγίσει κι ο Σαρακιώτης και γίνουν εννιά, και στο τέλος, ναι, τότε και μόνο τότε, μπορεί να υποκύψει και ο Αποστολάκης και να γίνουν επιτέλους κοινοβουλευτικό κόμμα, ώστε ν’ αποκτήσουν άλλο ενδιαφέρον και οι μάχες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Έπεσε

Μακριά από τις μικρές αγωνίες, μικρών κομμάτων, υπό το βάρος μεγάλων συναισθημάτων για τον ελληνισμό και την τύχη του, τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του Αναστάσιου στην Αλβανία. Παρέστη ο Πρωθυπουργός, οι κ.κ. Ράμα και Μπερίσα, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι υπουργοί Δένδιας, Χατζηδάκης, Γεραπετρίτης, Πιερρακάκης, βουλευτές, και σχεδόν όλη η ηγεσία της Ορθοδοξίας.

Ιδιαίτερος ήταν ο αποχαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

«Καθήκον θλιβερόν. Ο μέγα στύλος της εν Αλβανίας εκκλησίας, έπεσε. Επιεικής, υποχωρητικός όπου έπρεπε, αλύγιστος και ανυποχώρητος όπου το συμφέρον της εκκλησίας επέβαλε, διπλωμάτης σπανίας δεξιότητος, γνώριζε να αποφεύγει τριβές, να θεραπεύει πληγές, να συγκροτεί την εκκλησία.

Ο Αναστάσιος είναι αναντικατάστατος και η στέρησή του συνιστά σεισμό στην εκκλησία, είμαστε όμως βέβαιοι ότι η ευχή του θα βοηθήσει στην εκλογή του πλέον άξιου και κατάλληλο διαδόχου».

Σας φιλώ χριστιανικά

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:31

Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς στο Ισλαμικό Κέντρο στο Σαν Ντιέγκο - Nεκροί και οι δύο ύποπτοι

08:24

«Ζυμώνει» κέρδη και «φουσκώνει» επενδύσεις η Αραμπατζής - Ελληνική Ζύμη

08:10

Τα πέντε κορυφαία λευκά κρασιά του BevTest

08:07

Πούτιν: Ρωσία και Κίνα διατεθειμένες να υποστηρίξουν η μια την άλλη

07:58

Ξεκινούν στις 16/6 τα καλοκαιρινά camps του Δήμου Αθηναίων - Πώς θα κάνετε αίτηση

07:44

Πότε θα καταβληθεί το νέο επίδομα των 150 ευρώ σε οικογένειες με παιδιά - Οι εισοδηματικοί «κόφτες»

07:40

Κατασκευαστές: Ποια θέματα «βάζουν στο τραπέζι» για να μη «βαλτώσουν» οι υποδομές

07:36

Αντιπολιτευτικοί μπελάδες από τα κομματικά «γεννητούρια» - Σκόνη και θρύψαλα ο ΣΥΡΙΖΑ - Νέοι καβγάδες στο ΠΑΣΟΚ

07:25

Πού πήγαν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης σε Ελλάδα και ΕΕ - Το γράφημα της εβδομάδας

07:18

Lamda Development: «Στα σκαριά» νέα ομολογιακή έκδοση - Πού θα πάνε τα κεφάλαια

07:10

Ομολογιακή νευρικότητα - H Citi «ψηφίζει» Eurobank - Άναψαν τα αίματα για το χωροταξικό

07:05

Ψηφιακή παγίδα στις εκπρόθεσμες δηλώσεις: Αυτόματα πρόστιμα σε όσους ξεχνούν τις υποχρεώσεις τους

23:58

Bally’s Intralot: Παράταση προθεσμίας δεσμευτικής προσφοράς για την evoke plc

23:46

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας για υποθέσεις βουλευτών

23:32

Η Μέρκελ επικρίνει την EE για έλλειψη διπλωματικών προσπαθειών με τη Ρωσία

23:25

Επεισοδιακές διαδηλώσεις για τις τιμές καυσίμων στην Κένυα - 4 νεκροί, πάνω από 30 τραυματίες

23:18

Επιφυλακτικότητα και μικτά πρόσημα στην Wall Street

23:01

Ράλι για το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για τη Μέση Ανατολή

22:44

ΕΕ: Στασιμοπληθωριστικό σοκ «βλέπει» ο Ντομπρόβσκις - «Μικρά περιθώρια για μέτρα στήριξης»

22:34

Τραμπ: «Ανέβαλα την προγραμματισμένη επίθεση στο Ιράν»

22:27

Τσίπρας: Την επόμενη Τρίτη στην πλατεία Θησείου οι ανακοινώσεις για το νέο κόμμα

22:18

Σμπώκου (ΣΕΤΕ): Το ζητούμενο της επόμενης μέρας είναι η θωράκιση του ελληνικού τουρισμού

22:11

WSJ: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να φτιάξει ένα ελικοδρόμιο στον Λευκό Οίκο

22:08

ΗΑΕ: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό του Μπαράκα μετά την επιδρομή drone

22:01

Έχασε τη δίκη με τον Σαμ Άλτμαν της OpenAI o Έλον Μασκ

21:39

Πρέσβης Ισραήλ: Παρά τις προκλήσεις, η σχέση με την Ελλάδα εμβαθύνθηκε

21:32

ΚΥΣΕΑ: Επιστρέφουν στη βάση τους οι Patriot από Κάρπαθο και Διδυμότειχο

21:22

ΗΠΑ: Την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο η ορκωμοσία του νέου επικεφαλής της Fed

21:21

Μητσοτάκης στον ΣΕΤΕ: Η κρίση στην Μέση Ανατολή μπορεί να δημιουργεί και κάποιες παραπάνω ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό

21:14

Ο πρόεδρος του Λιβάνου υπόσχεται να σταματήσει τον πόλεμο με το Ισραήλ