INSIDE OUT

Τα συναισθήματα των πολιτών για τα Τέμπη - Τι τους γεμίζει οργή

Μαρία Νταλιάνη
31-01-2025 | 07:24
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα συναισθήματα των πολιτών για τα Τέμπη - Τι τους γεμίζει οργή

Στο υπουργικό συμβούλιο, μετά τη δεύτερη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή, θα συνεχιστεί το κυβερνητικό ψυχόδραμα για την τραγωδία των Τεμπών. Η MRB βρίσκει ότι οι πολίτες δεν πιστεύουν πως η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για τα Τέμπη κι αυτό το κύμα έντονης δυσπιστίας είναι πρόβλημα. Στο υπουργικό θα καθίσουν όλοι, ο ένας δίπλα στον άλλο, κι αυτοί που βγήκαν προς τα έξω, κι αυτοί που δεν το έκαναν, κι όλοι μαζί θα ακούσουν προσεκτικά τον Πρωθυπουργό που έβαλε φωτιά στα πολιτικά τόπια με τη συνέντευξη στον Σρόιτερ.

Στη Βουλή πάλι, δεν περιμένει κανείς λευκό καπνό, αφού σύμφωνα με την αναθεώρηση του Συντάγματος χρειάζονται 200 ψήφοι για εκλογή ΠτΔ. Στο υπουργικό πάλι, λογικά όλοι θα κρεμαστούν από τα χείλη του υπουργού Θεοδωρικάκου, που θα παρουσιάσει ένα σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, κάτι που λέγεται «μεταρρύθμιση πολιτικής ποιότητας».

Αν πιστέψουμε τα ευρήματα της πρόσφατης MRB (Open) το συναίσθημα που κυριαρχεί αυτή την εποχή μεταξύ των πολιτών, είναι η οργή.

Κι όταν τους ζητείται να κάνουν πενηνταράκια την οργή τους, προκύπτει αυτό:

Νοιώθουν οργή για τη διαφθορά, την οποία προσδιορίζουν ως κατάχρηση εξουσίας και ατιμωρησία πολιτικών.

Παραγραφή

Ένας από όσους βγήκαν για τα Τέμπη, αν και απλός υφυπουργός για το Κτηματολόγιο με λίγους μήνες θητεία, ήταν ο Κυρανάκης (ΣΚΑΪ).

Είχε ενδιαφέρον η αναφορά του σχετικά με το τελευταίο, καθώς υπενθύμισε ότι με την τελευταία Συνταγματική Αναθεώρηση που έφερε η ΝΔ, άλλαξε η παραγραφή για υπουργικά αδικήματα. «Η ΝΔ έφερε ισότιμη ευθύνη, με κάθε πολίτη. Άρα είναι αδιάφορο αν κάποιος έχει ή δεν έχει την βουλευτική ιδιότητα» σημείωσε. Υπενθυμίζεται ότι πριν από αυτό, ίσχυε η παραγραφή για υπουργικά αδικήματα μετά από δύο εκλογικούς κύκλους.

Ανεβαίνουν οι κυρίες

Κατά τα λοιπά, στη δημοσκόπηση του Δ. Μαύρου που έγινε 27-29 Γενάρη, δηλαδή μετά τις μεγάλες συγκεντρώσεις πολιτών για τα Τέμπη, η ΝΔ προηγείται πάντα αλλά με μια κάμψη 27,9% (από 28,1%), το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με μεγαλύτερη (16,4% από 18,2% τον Οκτώβριο), η Ελληνική Λύση πέφτει 9,5% (από 11%), ΚΚΕ στα ίδια, ΣΥΡΙΖΑ στα ίδια 8,4% (από 8,3%), και φτάνουμε στο κόμμα της Λατινοπούλου

το οποίο εκτοξεύεται στο 8% (από 4,7%), ενώ το ίδιο ηχηρή είναι και η άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας 7,4% (από 5,3%). Νέα Αριστερά αόρατη.

Οι δύο κυρίες, των απολήξεων από δεξιά και αριστερά του πολιτικού φάσματος εισπράττουν ραγδαία. Η πρώτη κυρίως από Βελόπουλο και η δεύτερη από ΣΥΡΙΖΑ κλπ.

Ο Κασσελάκης το παλεύει στο 4%.

Δράματα

Στο Κίνημα Δημοκρατίας δεν πρόλαβαν να χαρούν για τον έκτο βουλευτή και αίφνης απέκτησαν ζήτημα με τις θέσεις του για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το πρόβλημα είναι πως ο κ. Χουρδάκης δεν έχει μόνο άλλη άποψη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, -θεωρεί πως η ελληνική πλευρά έδωσε πολλά και πήρε λίγα-, αλλά ότι τοποθετήθηκε και εκπρόσωπος Τύπου. Μετά τη δημόσια διαφωνία της Κυριακής Μάλαμα, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο που δεν έγινε δεκτή. Τώρα όλοι περιμένουν εάν θα πάει και η επίσης βουλευτής (πρώην Πλεύση) μητέρα του στο κόμμα, για να γίνουν εφτά, και μετά ίσως γίνει κάποιο θαύμα και αλλάξει γνώμη π.χ. η Ράνια Θρασκιά για να γίνουν οχτώ, και μετά λυγίσει κι ο Σαρακιώτης και γίνουν εννιά, και στο τέλος, ναι, τότε και μόνο τότε, μπορεί να υποκύψει και ο Αποστολάκης και να γίνουν επιτέλους κοινοβουλευτικό κόμμα, ώστε ν’ αποκτήσουν άλλο ενδιαφέρον και οι μάχες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Έπεσε

Μακριά από τις μικρές αγωνίες, μικρών κομμάτων, υπό το βάρος μεγάλων συναισθημάτων για τον ελληνισμό και την τύχη του, τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του Αναστάσιου στην Αλβανία. Παρέστη ο Πρωθυπουργός, οι κ.κ. Ράμα και Μπερίσα, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι υπουργοί Δένδιας, Χατζηδάκης, Γεραπετρίτης, Πιερρακάκης, βουλευτές, και σχεδόν όλη η ηγεσία της Ορθοδοξίας.

Ιδιαίτερος ήταν ο αποχαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

«Καθήκον θλιβερόν. Ο μέγα στύλος της εν Αλβανίας εκκλησίας, έπεσε. Επιεικής, υποχωρητικός όπου έπρεπε, αλύγιστος και ανυποχώρητος όπου το συμφέρον της εκκλησίας επέβαλε, διπλωμάτης σπανίας δεξιότητος, γνώριζε να αποφεύγει τριβές, να θεραπεύει πληγές, να συγκροτεί την εκκλησία.

Ο Αναστάσιος είναι αναντικατάστατος και η στέρησή του συνιστά σεισμό στην εκκλησία, είμαστε όμως βέβαιοι ότι η ευχή του θα βοηθήσει στην εκλογή του πλέον άξιου και κατάλληλο διαδόχου».

Σας φιλώ χριστιανικά

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:53

Μελόνι: «H Ιταλία είναι διατεθειμένη να προσφέρει μονάδες του ναυτικού της στη Μέση Ανατολή»

23:34

Η ΕΕ παρουσιάζει το πρώτο σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μεσόγειο

23:18

ΥΠΕΞ Ιράν: «Το εμπλουτισμένο ουράνιο δεν θα μεταφερθεί πουθενά»

23:13

Μπαράζ ρεκόρ στην Wall Street μετά το άνοιγμα του Ορμούζ

22:56

Πορτογαλία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας

22:42

Πτώση 12% για το πετρέλαιο - Στα 90 δολάρια «προσγειώθηκε» το brent

22:24

ΕΕ: Κατά 26% μειώθηκαν οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο - Ο ρόλος των δασμών

22:13

Κομβόι εκτοπισμένων επιστρέφουν στον νότιο Λίβανο - Συντρίμμια χιλιάδες σπίτια

21:58

Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ σήμερα έχει το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ

21:49

Τάνκερ και φορτηγά πλοία κατευθύνονται προς το Ορμούζ μετά την άρση της απαγόρευσης

21:33

Bloomberg: Ελλάδα και Γαλλία ανανεώνουν για 5 χρόνια και διευρύνουν τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας

21:22

Ιράν: «Υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές με τις ΗΠΑ - Απαιτούνται σοβαρές διαπραγματεύσεις»

21:15

Κοινοπραξία τηλεπικοινωνιακών κολοσσών κινείται για την εξαγορά της γαλλικής SFR έναντι 20 δισ.

20:54

Λίβανος: Ο πρόεδρος Αούν λέει ότι δεν θα γίνουν εδαφικές παραχωρήσεις στο Ισραήλ

20:41

Υπουργός Οικονομικών Σ. Αραβίας: «Πολύ εύθραυστη» παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

20:25

ΕΟΔΥ: «Για κάθε γενιά, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή»

20:00

Οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία Α

20:00

Μητσοτάκης: Πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα Στενά θα παραμείνουν ανοιχτά, χωρίς τέλη διέλευσης

19:54

Μακρόν: Ζητάμε να ανοίξουν εκ νέου, άμεσα και άνευ όρων τα Στενά του Ορμούζ

19:53

Reuters: Οι ΗΠΑ θα καθυστερήσουν τις αποστολές όπλων σε ευρωπαϊκές χώρες λόγω πολέμου

19:42

Επιφυλακτικές οι ναυτιλιακές εταιρείες για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

19:33

Γκουτέρες: «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ»

19:28

«Άλμα» ελέω... Ορμούζ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

19:10

Προβληματίζουν τον ΠΟΥ οι ιοί της γρίπης των πτηνών

19:00

Το Rebrain Greece φέρνει κορυφαίες ελληνικές εταιρείες στο Λονδίνο στις 9 Μαΐου

18:58

Η πρώτη γυναίκα με πάνω από 200 εκατομμύρια πωλήσεις singles

18:52

Τζιτζικώστας: Η ΕΕ διαθέτει επαρκή καύσιμα για αεροσκάφη για το επόμενο διάστημα

18:38

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Εσθονίας στην Ελλάδα, από 19 έως 22 Απριλίου

18:38

Παπουτσάνης: Στα 0,047 ευρώ/μετοχή το μέρισμα του 2025, από 27/4 οι πληρωμές

18:30

Οι πιλότοι της Lufthansa θα απέχουν βραχυπρόθεσμα από απεργιακές κινητοποιήσεις