INSIDE OUT

Εβδομάδα Τραμπ, εκλογής ΠτΒ+ΠτΔ - Νέα είσοδος στο υπουργικό - Ο Σωκράτης ανοίγει θέμα τραπεζών

Μαρία Νταλιάνη
20-01-2025 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εβδομάδα Τραμπ, εκλογής ΠτΒ+ΠτΔ - Νέα είσοδος στο υπουργικό - Ο Σωκράτης ανοίγει θέμα τραπεζών

Η ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει θριαμβευτικά στον Λευκό Οίκο ξημέρωσε. Ο καιρός είναι παγωμένος, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από -4 έως -10 βαθμούς, αλλά το ορόσημο δεν είναι ο καιρός. Είναι η επιστροφή Τραμπ στην εξουσία, μετά τα όσα έγιναν στις προηγούμενες εκλογές και το ντου όχλου στο Καπιτώλιο, η οποία τον βρίσκει παντοδύναμο, με πλειοψηφίες παντού και πλαισιωμένο από τους τέσσερις πανίσχυρους επιχειρηματίες που ελέγχουν τον κόσμο: Μασκ Tesla, Ζούκερμπεργκ Meta, Μπέζος Amazon και Κουκ Apple. Στην τελετή ορκωμοσίας θα παραβρεθούν ως είθισται οι προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ (Ομπάμα, Κλίντον, Μπους), και επιλεγμένοι ευρωπαίοι που συμπαθεί το νέο αφεντικό: Μελόνι, Όρμπαν, Ζεμούρ, Φάρατζ και πολλοί ακόμα. Η νίκη του Τραμπ αφήνει τους Δημοκρατικούς ακόμα ζαλισμένους να αναρωτιούνται γιατί δεν τους συμπαθεί ο κόσμος, ενώ δίνουν μάχες για να έχουν ξεχωριστή τουαλέτα οι τρανς.

Ενόχληση για Μασκ στο Βερολίνο

Πρόσκληση για την τελετή δεν έλαβε ούτε ο Κυριάκος, ούτε η Ούρσουλα, ούτε ο Μερτς και οι άλλοι ηγέτες του ΕΛΚ. Φαινομενικά δεν έβαλαν τη γάτα τους να κλαίει, ενώ από τη Σύνοδο του Βερολίνου

εξέπεμψαν το μήνυμα ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από την ηγεσία Τραμπ στις ΗΠΑ. Η ΕΕ παραμένει ενωμένη, και συνεργάζεται κανονικά με την άλλη πλευρά, ήταν το σήμα προς τον Λευκό Οίκο. Όμως έγινε μεγάλη συζήτηση για τις πρωτοφανείς παρεμβάσεις Μασκ στα εσωτερικά της Γερμανίας που έχει εκλογές τέλος Φλεβάρη. Υπενθυμίζω τον ανυπόκριτο θαυμασμό του Έλον Μασκ για την ηγεσία του AFD. Αυτές οι παρεμβάσεις ενόχλησαν τους πάντες στο ΕΛΚ. Χωρίς να πουν κάτι δημοσίως οι του ΕΛΚ για τις προτάσεις Τραμπ περί αύξησης 5% του ΑΕΠ των δαπανών για το ΝΑΤΟ, επανέλαβαν επίσης τη θέση για ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και συζήτησαν για την αμυντική ένωση – θέση που προτείνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συμμαχίες

Στα πηγαδάκια της Συνόδου το θέμα ήταν βέβαια και οι δυνατές μετεκλογικές συμμαχίες του Φρ. Μερτς του CDU καθώς αναμένεται να λάβει περί το 30% αλλά δεν έχει αυτοδυναμία. Με ποιον θα κυβερνήσει λοιπόν; Οι βαυαροί χριστιανοκοινωνιστές δεν θέλουν με τίποτα ν’ ακούσουν για τους Πράσινους καθώς θεωρούν ότι τους χωρίζουν πολλά σε βασικά θέματα (εξωτερική πολιτική, μεταναστευτικό, οικονομία κλπ), ενώ οι Φιλελεύθεροι του Λίντνερ μπαίνουν-δεν μπαίνουν στη Βουλή. Το μετεκλογικό τοπίο θα είναι μακρύ στη Γερμανία και ο Μερτς επιφυλάσσεται μέχρι να δει τι συσχετισμούς θα βγάλει η κάλπη.

Ορκωμοσία

Μαζί με τον Πρωθυπουργό στο Βερολίνο ήταν οι Νικολαϊδης, Πελώνη και Χατζηβασιλείου

ο οποίος θα είναι ο τελευταίος υπουργός που ορκίζει η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η ΠτΔ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στις 11:30, ενώ μία ώρα μετά θα γίνει η ορκωμοσία του νέου υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία και εξωστρέφεια Τάσου Χατζηβασιλείου, ο οποίος μπαίνει ορεξάτος στο υπουργικό συμβούλιο. Μετά την ορκωμοσία θα ακολουθήσει η τελετή παράδοσης-παραλαβής, όπου θα ακουστούν πολλά για τα επιτεύγματα του αθόρυβου Κ. Φραγκογιάννη στη μακρά θητεία του στην ίδια θέση από το 2019.

Συνεργασίες

Αν στο Βερολίνο ο Φρίντριχ Μερτς σιωπά σοφά για τις μετεκλογικές συνεργασίες περιμένοντας να μιλήσει η κάλπη, στην Ελλάδα ο βιαστικός Ανδρουλάκης άνοιξε το θέμα δυόμιση χρόνια πριν τις εκλογές, και χωρίς να τον πιέσει κανείς λέγοντας, σα να είναι με τους φίλους του στη Μαντζάρου για ποτό, «το σενάριο είναι: Η επόμενη κυβέρνηση να είναι η ΝΔ με κάποια άλλα κόμματα ή το ΠΑΣΟΚ με κάποια άλλα κόμματα ή το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία με αυτοδυναμία». Μετά απ’ αυτό, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και τους πήρε ο άνεμος στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς κάθε στέλεχος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που έβγαινε οπουδήποτε, κλήθηκε να τοποθετηθεί επί των προεδρικών σεναρίων!

Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται σπουδαία στην Τέχνη.

Τζάκσον Πόλοκ

Το ανοίγει η ΝΔ

Κατρίνης, Γερουλάνος, Τσουκαλάς, Διαμαντοπούλου, είπαν κατιτίς, άλλος ονομαστικά, άλλος περιγραφικά, άλλος αφαιρετικά, και στο τέλος αυτός που το άνοιξε, δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ):

«Δεν άνοιξε κανένα θέμα συνεργασιών. Αυτό είναι ένα θέμα που ανοίγει εντέχνως συνεχώς η ΝΔ. Προφανέστατα δεν είναι σοφό να λέμε ποια κόμματα θα είναι στη Βουλή το 2027. Και δεν το είπα ποτέ. Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να φύγει η ΝΔ από την κυβέρνηση και να έρθει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Επιθυμία του ΠΑΣΟΚ είναι το 2027 να είναι πρώτο κόμμα και με το μπόνους να συνεργαστεί με οποιοδήποτε άλλο κόμμα πλην της ΝΔ (...) Όπως ακριβώς θα έκανε οποιοδήποτε άλλο κόμμα".

Λεπτομέρεια: Κάποια στιγμή η Χαριλάου Τρικούπη θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει το πολύπλοκο θέμα με το μπόνους εδρών το οποίο ως γνωστόν δεν παίρνει συνασπισμός κομμάτων. Δηλαδή να ζητήσει από τον ΓΑΠ να διαλύσει το ΚΙΔΗΣΟ, από τον κ. Πόντα την Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης, από τον κ. Χάλαρη τις Κινήσεις Σοσιαλιστών Πολιτών για την Δημοκρατία, και τον κ. Μαργαρίτη την Ανανεωτική Αριστερά. Όλοι αυτοί αποτελούν το ΚΙΝΑΛ. Δεν θα είναι εύκολο, καθώς το σκέτο ΠΑΣΟΚ κουβαλάει μαζί τους και βαρίδια από το παρελθόν που έχει η σφραγίδα, από τις εποχές του άφθονου τραπεζικού δανεισμού με τα ποσοστά του δικοματισμού.

Παραδείγματα

Μπορεί με τις μετεκλογικές συνεργασίες ο Πρόεδρος να μην το ‘χει, όμως σε άλλα πάει καλύτερα. Στην επίθεση του Πρωθυπουργού, ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στην ιδιωτική ασφάλιση και στα τραπεζικά είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, απάντησε συγκεκριμένα. «Η κατάργηση της golden visa έβγαλε την Πορτογαλία εκτός Ευρώπης; Η έκτακτη φορολόγηση στις τράπεζες στην Ισπανία την έβγαλε εκτός Ευρώπης; Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την Υγεία έβγαλε την Ιταλία από την Ευρώπη;».

Βουλή

Περισσότερα αυτή την εβδομάδα στη Βουλή όπου α) την Τετάρτη οι βουλευτές ψηφίζουν για Πρόεδρο το Νικήτα Κακλαμάνη, η υποψηφιότητα του οποίου ανασύρει μνήμες διακυβέρνησης που που αρκετοί στη σημερινή ΝΔ θέλουν να ξεχάσουν, και β) από το Σάββατο 25 ξεκινούν οι διαδικασίες

για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χθες, ελήφθη απόφαση οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς να ψηφίσουν τη Λούκα Κατσέλη που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήδη ένας εξ αυτών (και δεν είναι ο μοναδικός) ο Γ. Σαρακιώτης, ξεκαθάρισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι επιστρέφει. Στο ίδιο κλίμα είναι και ο Ευκλείδης, αλλά και ο Γραμματέας του κόμματος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Την Λούκα θα ψηφίσει και η ανεξάρτητη Αθηνά Λινού.

Μέσα σ’ αυτό τον ορυμαγδό πολιτικών αναταράξεων, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επέλεξε ΑΥΤΗ την εβδομάδα να σηκώσει το θέμα Τραπεζών με μπαράζ επαφών όλων όσων εμπλέκονται (από την ΤτΕ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών μέχρι την Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Αϊρίν Έβελυν Μικέλα Μαίρη Σαρπ, τον Πρόεδρο της Εθνικής Γκίκα Χαρδούβελη και κοινωνικούς εταίρους).

Νέος είναι, θα μάθει.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:25

Βενεζουέλα: Η αμερικανική Ακτοφυλακή συνέλαβε ρωσικό δεξαμενόπλοιο στον Ατλαντικό

17:21

Διαδηλώσεις στο Ιράν: Δύο νεκροί και 30 τραυματίες σε ένοπλες συγκρούσεις στα νοτιοδυτικά

17:19

Εμείς συζητάμε για 1 ή 1,5 λεπτό φθηνότερο ρεύμα, όταν η αγροτική υφήλιος φλέγεται…

16:59

Wall Street: Νέα ρεκόρ κυνηγούν οι δείκτες

16:57

Γερμανία: Σχεδόν 3 εκατ. οι άνεργοι το 2025 - Τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014

16:36

Ο Ζελένσκι ελπίζει να συναντηθεί σύντομα με τον Τραμπ

16:22

Ο Τραμπ περιμένει 30 έως 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από την Βενεζουέλα

16:10

Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός επενδύει στην πόλωση, χωρίς διάθεση να λύσει τα προβλήματα

15:53

ΗΠΑ: 41.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Δεκέμβριο

15:38

Kaspersky: Πενταπλάσια αύξηση στις επιθέσεις phishing μέσω κωδικών QR το β' εξάμηνο του 2025

15:31

Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας του ΕΒΕΠ με το Ελληνο-Κενυατικό Επιμελητήριο

15:28

Βενεζουέλα: Απόπειρα σύλληψης τάνκερ από τις αμερικανικές δυνάμεις έπειτα από εβδομάδες καταδίωξης

15:23

Πρώτη αντίδραση αγροτών στις εξαγγελίες της κυβέρνησης: «Σκέτη απογοήτευση»

15:22

Το ΔΣ της Warner Bros απορρίπτει την προσφορά της Paramount - «Πράσινο φως» για την Netflix

15:16

Στάρμερ: Τυχόν ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή

15:01

Δένδιας: Πιο σημαντικό από την πολιτική επιβίωση το συμφέρον της χώρας

15:00

Συρία: Ο στρατός άρχισε να βομβαρδίζει τις κουρδικές συνοικίες του Χαλεπίου

14:52

Παπαστεργίου: Kάθε ελληνικό προϊόν θα έχει barcode που θα το συνοδεύει από το χωράφι ως την απόδειξη

14:51

«Πράσινο φως» για συνένωση ΟΠΑΠ - Allwyn από την έκτακτη ΓΣ

14:49

Τσιάρας: Πενταπλό σχέδιο στήριξης του πρωτογενούς τομέα

14:43

Πετραλιάς: Με διευρυμένα όρια η επιστροφή ΕΦΚ μέχρι τον Οκτώβριο

14:29

Η τεχνητή νοημοσύνη αποκάλυψε δύο ξεχωριστούς τύπους πολλαπλής σκλήρυνσης

14:14

Άρειος Πάγος για αγρότες: Να εφαρμοστεί άμεσα η παραγγελία για τα μπλόκα

14:12

Εκτός της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φαραντούρης - Δεν παραδίδει την έδρα

14:08

Με νομοθετική πρωτοβουλία η ενίσχυση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών - Τι προβλέπει

13:57

ΟΔΔΗΧ: Στο 1,70% η απόδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων

13:48

Η Κομισιόν χορηγεί πάνω από 40.000 δωρεάν ταξιδιωτικές κάρτες DiscoverEU σε νέους

13:39

Το 2025 η πιο ζεστή χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί στη Νορβηγία

13:36

Φερεντσβάρος - Παναθηναϊκός: Πόσο κοστίζει το ταξίδι στη Βουδαπέστη

13:34

Θεμιστοκλέους: «Δεν χρειάζεται πανικός για τη γρίπη - Το ΕΣΥ είναι προετοιμασμένο»