INSIDE OUT

Γαλάζιος στεναγμός ανακούφισης με την υποψηφιότητα Κώστα Τασούλα

Μαρία Νταλιάνη
16-01-2025 | 07:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γαλάζιος στεναγμός ανακούφισης με την υποψηφιότητα Κώστα Τασούλα

Τέλος καλό, όλα καλά με την πρόταση του Πρωθυπουργού για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχει μείνει μόνο μια εκκρεμότητα σεναριολογίας ακόμα, ποια θα είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ΠτΔ, και μετά τελειώνει η μακρά περίοδος ονοματολογίας η οποία κουβάλησε το πολιτικό προσωπικό, μια χαρά εδώ κι ενάμιση μήνα. Ο ΠΘ είχε πάρει εξαρχής την απόφασή του για τον φλεγματικό Τασούλα, όμως υπήρχε και μια στιγμή που στάθηκε να σκεφτεί την ανανέωση της θητείας της κ. Σακελλαροπούλου. Η σκέψη διαλύθηκε, όταν έγινε «εικόνα» ότι 15-20 βουλευτές της ΝΔ, δεν θα παρείχαν ψήφο. Μπροστά στον κίνδυνο να κινδυνεύσει η πολιτική σταθερότητα, και ενδεχομένως να επισπευσθούν οι εκλογές, η σκέψη αυτή απομακρύνθηκε. Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφάλισε άλλα δύο χρόνια ήρεμης θητείας.

Κάψιμο

Ο Πρωθυπουργός όμως έπαιξε επικίνδυνα και μια άλλη σκέψη. Να προτείνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο για σοβαρή εκδοχή, αλλά για τακτικισμό που πέτυχε τον στόχο του: τον εγκλωβισμό του ΠΑΣΟΚ, που την πάτησε την μπανανόφλουδα και περιμένοντας, έχασε την ευκαιρία να εγκλωβίσει πρώτο τη ΝΔ προτείνοντας πχ στήριξη στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η επόμενη μέρα τους βρίσκει όλους σύμφωνα με την πρόβλεψη: Σε ένα χαοτικό μαλλιοτράβηγμα για το ποιος είναι συναινετικός και ποιος όχι, αν ο Πρόεδρος της Βουλής είναι ο καταλληλότερος, για ποιο λόγο έγινε η επιλογή, ποιος κέρδισε και ποιος έχασε.

Με πολιτικούς όρους η επιλογή Τασούλα μπορεί ν’ αποδεχτεί game changer καθώς συσπειρώνει τους γαλάζιους όλων των αποχρώσεων σε μια κρίσιμη στιγμή, και δίνει έναν ηχηρό πατριωτικό τόνο στην συνολική εικόνα, που, δεν εκπέμπει ούτε το Μαξίμου, ούτε το ΥΠΕΞ. Ασφαλώς ούτε και η νυν ΠτΔ. Ο τόνος αυτός ίσως αποδειχθεί χρήσιμος το επόμενο διάστημα λόγω αναταράξεων στα γεωπολιτικά. Ο ηπειρώτης αυτοδημιούργητος πολιτικός είναι γνήσιο τέκνο της Νέας Δημοκρατίας, και ξεκίνησε την πολιτική του πορεία στο πλευρό του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ξεχωρίζει για την καλλιέργεια, το χιούμορ, την αγάπη του στην ποίηση (την περίοδο των μνημονίων έστελνε ποιήματα στον Γιάννη Στουρνάρα), και την ικανότητα να συνθέτει. Μαζί με τον Κάρολο Παπούλια θα είναι οι δύο ηπειρώτες ΠτΔ.

Η απόφασή του να ψηφίσει στην εκλογή ΠτΔ προδιαθέτει για κάτι. Θα είναι μια δήλωση; Ενα statement; Κάτι που αφορά τις ψήφους Σπαρτιατών βουλευτών;

Τέλος εποχής

Ο Τασούλας κατά κάποιο τρόπο υπέγραψε τη μοίρα του, καθώς ήταν ο εισηγητής της ΝΔ στη Συνταγματική Αναθεώρηση που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2019. Ενα βράδυ αρκετά αργά, θα ήταν περασμένες δέκα, τελείωσαν οι εργασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, όταν έγινε γνωστό ότι η ΝΦ υπερψήφισε την πρόταση της τότε πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για αναθεώρηση του άρθρου που αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η είδηση προκάλεσε αίσθηση. Η υπερψήφιση του εν λόγω άρθρου με 180 ψήφους από την Ολομέλεια, οδήγησε στην διαμόρφωσή του από την επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεν ήταν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά η ΝΔ, με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών (είχε περισσότερους).

Έτσι αποσυνδέθηκε η εκλογή του ΠτΔ από την προκήρυξη εκλογών, ειδάλλως σήμερα δεν θα ήταν απλά μια μέρα ονοματολογίας, αλλά έναρξης προεκλογικής περιόδου.

Η τροποποίηση του επίμαχου άρθρου, βάζει το στοιχείο της συναίνεσης μεταξύ πολιτικών κομμάτων αφού ζητάει εκλογή με 200 ψήφους σε δύο γύρους, και 180 στον τρίτο. Όπως όμως φάνηκε στην πράξη, τελικά οι «παραδοσιακές» προτάσεις μιας κυβέρνησης, να προτείνει ΠτΔ από την άλλη παράταξη, δεν ήταν παρά το φύλλο συκής για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Τώρα που η πλειοψηφία μπορεί να ορίσει ΠτΔ ακόμα και τον Πίνατ (σχήμα λόγου), το κάθε κόμμα επιστρέφει στον υποψήφιο που επιθυμεί χωρίς κανένα πνεύμα συναίνεσης.

Νικήτας Κακλαμάνης

Η μετακίνηση του Προέδρου της Βουλής στην Προεδρία της Δημοκρατίας δημιουργεί κενό στη Βουλή, στην οποία ο Τασούλας ανέβασε ιδιαίτερα τον πήχη. Το φαβορί μεταξύ όσων επιθυμούν πολύ να ανέβουν στην έδρα, και μπορούν να προεδρεύσουν με μπρίο και πυγμή, είναι και ο παλαιός βουλευτής της ΝΔ (κι ένα φεγγάρι Πολιτική Άνοιξη), Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος φαίνεται «κλεισμένος» για τη θέση.

Το πακέτο περιλαμβάνει τιμητική αποστρατεία με αποχώρηση από την έδρα της Α’ Αθηνών. Η θέση του ΠτΒ πάντως δεν είναι διακοσμητική. Αντίθετα, απαιτεί στενή συνεργασία και πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης με το Μαξίμου. Όμως ο Πίνατ ξέρει καλύτερα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:55

ΕΒΕΠ: Ο προϋπολογισμός του 2026 επιχειρεί βήματα σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας

21:39

Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε τρένο στον Δομοκό - Πώς θα αποζημιωθούν οι επιβάτες

21:35

Κλήρωση Eurojackpot 16/12/25: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:27

Η Honda κάνει σημαντικά βήματα για επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050

21:19

Ταϊλάνδη - Καμπότζη: Τουλάχιστον 34 νεκροί και 800.000 εκτοπισμένοι λόγω των μαχών στα σύνορα

21:14

Μιχαηλίδου: Ενισχύουμε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, επενδύουμε στις επιλογές τους

21:06

Κομισιόν: Μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού τομέα υγείας

21:01

Όλη η ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό - «Κούρεμα» έως 50% και σταθερό επιτόκιο - Ερωτήσεις απαντήσεις

20:55

Allwyn - ΟΠΑΠ: Τροποποίηση των όρων συνένωσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

20:50

Εγκρίθηκε με 159 «Ναι» ο προϋπολογισμός για το 2026

20:36

Συμβούλιο Περιβάλλοντος: Η Ευρώπη δεν προλαβαίνει τους στόχους για το 2030 - Η κυκλική οικονομία ο μεγάλος «ασθενής»

20:35

Ιταλικά ΜΜΕ: Από τον Ιανουάριο οι τουρίστες θα πληρώνουν 2 ευρώ για να δουν τη «Φοντάνα Ντι Τρέβι»

20:25

Νέα δημοσκόπηση: Εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Ζελένσκι δείχνει το 61% των Ουκρανών

20:11

Μπλόκα αγροτών: Την Πέμπτη στις Σέρρες η κρίσιμη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής

20:01

Στάση εργασίας στα λεωφορεία την Τετάρτη - Ποιες ώρες τραβούν χειρόφρενο

19:55

ΕΕ: Νέα μέτρα κατά του ρωσικού σκιώδους στόλου και της Λευκορωσίας

19:52

Σε ισχύ η νέα νομοθεσία της ΕΕ για τη μείωση της ρύπανσης από μικροπλαστικά

19:43

Κρεμλίνο: Η συμμετοχή των Ευρωπαίων στις διαπραγματεύσεις δεν προμηνύει τίποτα καλό

19:36

Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πολιτική αλλαγή - Η χώρα οδηγείται σε νέα αδιέξοδα

19:23

H ΕΤΕπ διπλασιάζει τη χρηματοδότηση για προσιτή στέγαση - 6 δισ. ευρώ έως το 2026

19:13

Κληρώθηκαν τα νέα μέλη του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και Εκλογοδικείου για το 2026-2027

19:04

Μητσοτάκης: Τα έξι νέα μέτρα για τη στέγαση - Περιορισμοί στο Airbnb, ρύθμιση για δάνεια σε ελβετικό φράγκο

19:03

Πιερρακάκης: Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα οδηγήσουν σε πιο ισχυρή ανάπτυξη

18:53

Μαρινάκης: Είμαστε η γενιά που πρέπει να ανοίξει τη συζήτηση για το δημογραφικό

18:40

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με «βαρίδι» τον αμυντικό κλάδο

18:37

Δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικά προσιτής στέγασης

18:32

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ενισχυμένα μέτρα προστασίας για τους αγρότες

18:29

Χατζηδάκης: Το πλαίσιο πρόσθετης στήριξης των αγροτών - Τι είπε για αγροτικό ρεύμα, ΕΦΚ πετρελαίου, ΕΛΓΑ

18:27

Κομισιόν: Αναθεωρείται ο στόχος για πλήρη απαγόρευση πώλησης νέων βενζινοκίνητων - πετρελαιοκίνητων οχημάτων το 2035

18:20

Γερμανία: Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό της Deutsche Welle από τη Ρωσία