INSIDE OUT

Ο Daedalus καθοδηγητής σε θέματα ηθικής και συμμόρφωσης - Ποιος ήταν αυτός δίπλα στον Χρήστο Πρωτόπαπα;

Μαρία Νταλιάνη
11-12-2024 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Daedalus καθοδηγητής σε θέματα ηθικής και συμμόρφωσης - Ποιος ήταν αυτός δίπλα στον Χρήστο Πρωτόπαπα;

Νόμιζα πως τον ήξερα καλά τον Δαίδαλο, εξαίρετος τεχνίτης, τ’ αγάλματά του σαν ζωντανά, έζησε μια γεμάτη ζωή στην Αθήνα, δίπλα στον Μίνωα και στην Σικελία, αλλά σημαδεύτηκε απ’ τον θάνατο του γιου του Ίκαρου. Προσπάθησα χθες να καταλάβω γιατί επέλεξαν το όνομά του για το «εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης» αλλά μάταια.

«Με την υποστήριξη του υπερυπολογιστή "Daedalus", το Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης «Pharos» θα παρέχει ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα για την ανάπτυξη και υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Από την αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, έως την παροχή προηγμένων υπολογιστικών πόρων και την καθοδήγηση σε θέματα επιχειρηματικότητας, ηθικής και συμμόρφωσης» είπε ο Πρωθυπουργός δημιουργώντας ακόμα περισσότερες απορίες.

Πώς θα καθοδηγεί ο υπερ-υπολογιστής σε θέματα επιχειρηματικότητας; Και τι σημαίνει ότι θα καθοδηγεί σε θέματα ηθικής και συμμόρφωσης;

«Ο "Pharos" θα λειτουργήσει καταλυτικά ως κόμβος για την τεχνητή νοημοσύνη, προωθώντας την τεχνολογική πρόοδο στους τομείς της υγείας, της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα, του πολιτισμού και της γλώσσας» συνέχισε απτόητος, αλλά γρι λέμε.

Ο Πρωτόπαπας στο Μαξίμου

Αντιθέτως, πολύ πιο σαφή ήταν τα πράγματα με την επίσκεψη του πρώην υπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Πρωτόπαπα στο Μαξίμου. Ο Χρήστος κινήθηκε με άνεση σε γνωστά λημέρια, που είχε την ευκαιρία να δείξει και στον Δήμαρχο της Αθήνας, Χάρη Δούκα (ίσως γι’ αυτό τον είχε μαζί), αν και είχε να εμφανιστεί εκεί, λογικά από το 2004. Ο κ. Δούκας συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του και έβαλε και συγκεκριμένα ζητήματα όπως την χρηματοδότηση του γηπέδου του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού (κολυμβητήριο και κλειστό).

Ήταν μια πολιτισμένη συζήτηση που έδωσε πόντους στον Δήμαρχο, ο οποίος παραδόξως έκρυβε τον στενό συνεργάτη του (Πρωτόπαπα) καθ’ όλη την διάρκεια της εσωκομματικής εκστρατείας το περασμένο καλοκαίρι. Υπενθυμίζω ότι ο Χρήστος, ως Πρόεδρος της ΟΤΟΕ, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος στο ΠΑΣΟΚ, τώρα που έχει ανεβάσει το θέμα των τραπεζών στα πολιτικά ρετιρέ. Είπε κάτι ο Χάρης Δούκας στο ΣΠΟΚ για τις τράπεζες και δεν το μάθαμε;

Σήμερα η μάχη

Για τις τράπεζες, θ’ ακούσουμε πάρα πολλά από σήμερα που ξεκινάει η συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Βουλή. Από πλευράς ΝΔ, γενικός εισηγητής είναι σε μεγάλο comeback ο Νότης Μηταράκης, ενώ από ΠΑΣΟΚ ο Πάρις Κουκουλόπουλος. ΣΥΡΙΖΑ ο Χάρης Μαμουλάκης, ΚΚΕ κλασσικά ο Νίκος Καραθανασόπουλος, και Νέα Αριστερά (επιτέλους!) ο αγαπημένος Ευκλείδης που πάντα έχει κάτι να πει. Από τους ειδικούς εισηγητές, ξεχωρίζω τις βουλευτίνες του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη και Ελένη Βατσινά.

από το Ηράκλειο Κρήτης σε κοινοβουλευτικό ντεμπούτο. Σήμερα, λογικά, θα ανακοινωθούν και τα κυβερνητικά μέτρα κατά των τραπεζών. Εγώ, πάντως, είμαι με τους τραπεζίτες και τ’ ομολογώ. Πελάτες του Μαντείου εδώ και αιώνες, καλά παιδιά, λίγο ντροπαλά στο θέμα των 21.000 ακινήτων. Άντε να βγουν να εξηγήσουν τώρα ότι τα περισσότερα είναι στην επαρχία, γενικώς η σάρα κι η μάρα, καθόλου εύκολο να πουληθούν ακόμα κι αν βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν τα προβλήματα με τις νομιμοποιήσεις, ταυτότητες κτιρίων και όλ’ αυτά που εφηύραν οι γραφειοκράτες για να ταλαιπωρούν τον κόσμο.

Ζήκος

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάλι όχι. Είναι απέναντι χοντρά και απ’ τις τράπεζες και απ’ την κυβέρνηση. Οφείλω να παραδεχτώ ότι το χθεσινό ΤikΤok του ήταν νόστιμο

και ευρηματικό. Μήπως όμως παίζει καμία πρεσβυωπούλα όχι πολύ, στο 1,75; Πρόεδρε, πού είναι τα χρόνια της ΠΑΣΠ, πού είναι οι 30άρηδες που' θέλαν να τ’ αλλάξουν όλα στο ΠΑΣΟΚ;

Κινητικότητα

Ξαναγυρίζοντας στην Βουλή που είναι παράγοντας εξελίξεων, σημειώνω ότι ειδική εισηγήτρια του Προϋπολογισμού για τη Νέα Αριστερά είναι η Έφη Αχτσιόγλου. Εάν αποφασίσουν να ενωθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, αμέσως - αμέσως θα γίνονταν πάλι αξιωματική αντιπολίτευση (26+11=37). Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος, Χαρίτσης Σία, Θεανώ, Τζούφη και οι δύο μειονοτικοί, είναι το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου του Προέδρου Σωκράτη και θα κάνει τα πάντα για να ενωθούν ξανά στην Βουλή. Χθες του έφυγε και η Ράνια Θρασκιά.

Εκεί στα καθίσματα του καφενείου της Βουλής, και στους διαδρόμους, θα συμβούν πολλά το επόμενο διάστημα σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς οι 11 ( ή κάποιοι εξ αυτών) της ΝΕΑΡ βλέπουν ότι δύσκολα μπαίνουν Βουλή στις επόμενες εκλογές. Μέσα στη ΝΕΑΡ, όμως, υπάρχουν και ισχυρές δυνάμεις που δεν θα έβλεπαν με τίποτα αυτό το σενάριο, για λόγους αρχής.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:10

Αυστραλία: Κατάσταση καταστροφής κήρυξε η πολιτεία Βικτόρια λόγω των πυρκαγιών

09:53

Ιράν: Ξεχειλίζει η οργή των διαδηλωτών - «Θάνατος στον Χαμενεΐ»

09:35

Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει να αποκτήσουν τη Γροιλανδία

09:19

Βενεζουέλα: Η προσωρινή πρόεδρος δήλωσε πως θα αντιταχθεί μέσω διπλωματικών οδών στην επιθετικότητα των ΗΠΑ

09:09

Τραμπ σε πετρελαϊκές: Επενδύστε στη Βενεζουέλα - Ιδιαίτερα διστακτικές οι εταιρείες

08:47

Αγρότες: Σήμερα στη Νίκαια η πανελλαδική των μπλόκων – Αποφασίζει για ατζέντα και αντιπροσωπεία

08:37

Γροιλανδία: Πώς είναι να ταξιδεύεις στο μεγαλύτερο νησί του κόσμου

08:23

Ποια ελληνικά νησιά κάνουν την δημογραφική ανατροπή - Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει πληθυσμιακή συρρίκνωση

08:16

Οικοδομικές άδειες: Πότε αλλάζει η διαδικασία μέσω Κτηματολογίου

08:06

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι και πώς «κλειδώνουν» έκπτωση έως 20% στο λογαριασμό του 2026 - Ανοίγει η πλατφόρμα για τη δήλωση των ασφαλισμένων κατοικιών

08:00

Τα «ανοιχτά μέτωπα» σε οδικές συμβάσεις Παραχώρησης / ΣΔΙΤ

23:59

Ουκρανία: Ο δήμαρχος του Κιέβου προτρέπει τους κατοίκους να φύγουν

23:54

ΟΗΕ: Ζητά τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τους θανάτους κατά τις διαδηλώσεις στο Ιράν

23:46

Ο Τραμπ ζητά 100 δισ. δολάρια από πετρελαϊκές εταιρείες για επενδύσεις στη Βενεζουέλα

23:37

Κέρδη 2% για το πετρέλαιο λόγω Ιράν

23:30

Γκουτέρες: Καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις κατά πολιτικών υποδομών της Ουκρανίας

23:17

Wall Street: Με κέρδη η πρώτη εβδομάδα του 2026 - Νέα ρεκόρ για Dow και S&P 500

22:59

Ανοδικά ο χρυσός με φόντο απασχόληση και γεωπολιτικά

22:44

Σε ποια σημεία των οδικών δικτύων της Δυτικής Ελλάδας παραμένουν μπλόκα

22:28

Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία καταδικάζουν τις δολοφονίες διαδηλωτών στο Ιράν

22:06

Συμφωνία OpenAI - SoftBank για επένδυση 1 δισ. δολαρίων στην SB Energy

22:04

Η Γαλλία άλλαξε την ημερομηνία της G7 για να ληφθεί υπόψη η ατζέντα του Τραμπ

21:48

Ιράν: Περισσότεροι από 50 νεκροί διαδηλωτές μέχρι ώρας - Πάνω από 24 ώρες το μπλακάουτ στο διαδίκτυο

21:37

Ολλανδία: Ο πρωθυπουργός Γέτεν θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας

21:20

Συνομιλία Ρούτε - Ρούμπιο για τη σημασία της Αρκτικής για την κοινή ασφάλεια της συμμαχίας

21:05

Βενεζουέλα: Αμερικανοί διπλωμάτες εξετάζουν το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της πρεσβείας των ΗΠΑ

20:51

Ζελένσκι: Η επίθεση της Ρωσίας με πύραυλο Oreshnik πραγματοποιήθηκε «επιδεικτικά» κοντά στα σύνορα με την ΕΕ

20:38

Hellenic Train: Ακινητοποίηση αμαξοστοιχίας και καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού Πατρών

20:30

Καύσιμα: Φθηνότερα στα χαρτιά, ακριβά στην πράξη - Τι πληρώνουν οι Έλληνες σε σχέση με πέρυσι

20:20

Ελβετία: Υπό κράτηση ο ιδιοκτήτης του μπαρ στο Κραν Μοντανά