INSIDE OUT

Φουλάρει για παραγωγικό μοντέλο η κυβέρνηση - Τρέχει να προλάβει το ΠΑΣΟΚ - Οι επιλογές Ανδρουλάκη

Μαρία Νταλιάνη
22-10-2024 | 07:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φουλάρει για παραγωγικό μοντέλο η κυβέρνηση - Τρέχει να προλάβει το ΠΑΣΟΚ - Οι επιλογές Ανδρουλάκη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Με το αισιόδοξο μήνυμα ότι «σήμερα δεν συντρέχει ουσιαστικά κανείς από τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στην υπερδεκαετή κρίση, η οποία τόσο ταλαιπώρησε και πόνεσε την ελληνική κοινωνία» ο Πρωθυπουργός σφράγισε την εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα τον παραγωγικό μετασχηματισμό, την ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα. Του ΠΘ προηγήθηκε ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο και τους βασικούς πυλώνες του για το παραγωγικό μοντέλο. Στην εκδήλωση ήταν οι πάντες.

Διεργασίες

Ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, το πολιτικό σκηνικό που έμοιαζε ακίνητο, φαίνεται να αλλάζει. Την ώρα που η κυβέρνηση σπιντάρει για να ικανοποιήσει κοινωνικές προσδοκίες, να εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις (ειδικό νομοθετικό καθεστώς για αδειοδότηση επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ, και στην μεθόριο έταξε ο υπουργός Θεοδωρικάκος), και να δείξει ότι δεν την κυνηγάει η κατάρα της δεύτερης τετραετίας, στην αντιπολίτευση ανακατεύεται η τράπουλα. Ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία ενός νέου, άτυπου οργάνου: του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου. Ή αλλιώς, ΣΠΟΚ.

Νέα ηγεσία

Στο νέο αυτό όργανο το οποίο δημιούργησε ο Πρόεδρος, δηλαδή δεν είναι προϊόν κομματικών διεργασιών, μετέχουν σχεδόν όλοι όσοι κατέβηκαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, + πέντε του στενού του κύκλου. Από το ΣΠΟΚ απουσιάζουν ο Μιχάλης Κατρίνης, η Νάντια Γιαννακοπούλου. Όμως δεν μετέχει ούτε ο (μεταβατικός) Γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος. Στο άτυπο αυτό όργανο, το οποίο νομιμοποιούν με την συμμετοχή τους οι πρώην εσωκομματικοί αντίπαλοι Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου, μετέχουν ο μέχρι χθες υπεύθυνος του προγράμματος, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο μέχρι χθες εκπρόσωπος τύπου, Θανάσης Γλαβίνας, δυο πρόσωπα που εκτοξεύτηκαν στην κορυφή από το πουθενά: οι κυρίες Σαμαρά και Σολωμού, κι ένας παλιός του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Βαρδακαστάνης που ουδείς υποψιαζόταν ότι θα έφτανε ως εκεί.

Δίδυμο

Εάν ξεχωρίζει ένα πρόσωπο στο νέο οργανόγραμμα του Ανδρουλάκη, αυτή είναι η Άννα Διαμαντοπούλου. Χωρίς να μπορεί κανείς να προεξοφλήσει πώς θα συνεχιστεί αυτή η σχέση, αυτή την στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγει την Άννα στο πλευρό του, και της δίνει τον στρατηγικό σχεδιασμό, τον οποίο μέχρι πρότινος έκανε ο ίδιος. Η στενότητα της συμμαχίας Νίκου-Άννας, δηλαδή του πρώτου και της τέταρτης στις εσωκομματικές κάλπες, θα φανεί το επόμενο διάστημα, ενώ μένει να αποσαφηνιστεί εάν η κ. Διαμαντοπούλου επιθυμεί να δώσει και την μάχη από την θέση του βουλευτή, ή ως νούμερο 2 θεωρεί αυτοδίκαιη την εκλόγιμη στο Επικρατείας.

Κερδισμένη

Από τους άλλους κερδισμένους του ανασχηματισμού Ανδρουλάκη είναι σαφώς η Μιλένα Αποστολάκη.

Η κ. Αποστολάκη, η οποία αποσύρθηκε νωρίς από την κούρσα, ανταμείφθηκε με μια θέση στο ΣΠΟΚ, αλλά και με το χαρτοφυλάκιο Οικονομίας που περιέχει τις Τράπεζες, τα Κόκκινα Δάνεια και τους δανειολήπτες. Καθόλου άσχημα για κάποιον που χάρηκε τον Αύγουστο αντί να τρέχει ανά την Ελλάδα.

New entries

Οι κ.κ. Μυρτώ Σαμαρά και Κατερίνα Σολωμού είναι τα πρόσωπα που πήραν το δαχτυλίδι κατευθείαν απ’ τον Πρόεδρο και εισήλθαν σχετικά άκοπα στο 9μελές ΣΠΟΚ. Και οι δυο ήταν υποψήφιες στην Ευρωβουλή με χαμηλές επιδόσεις. Η πρώτη,

ως ειδική στις διαταραχές άγχους, θα είναι απολύτως χρήσιμη στις συνεδριάσεις του 9μελούς, που πριν ακόμα ξεκινήσει ζεστάθηκε καλά από την αντίδραση Δούκα στην σύστασή του.

Η δεύτερη,

είναι καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, επιστημονικά υπεύθυνη του Νοσοκομείο του Ρίου και έχει βαθιές ρίζες στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ο πατέρας της, ο αείμνηστος Γρηγόρης Σολωμός εκτός από βουλευτής για τρεις θητείες, άφησε έργο ως Διοικητής του ΙΚΑ για πέντε χρόνια. Η κ. Σολωμού είχε κατέβει επίσης για βουλευτής το 2019, ενώ ήταν και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καρφιά

Φυσικά, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχουν και τα αδελφικά καρφιά. Από το αρχείο μου, ανασύρω την ανάρτηση του Μαρίνου Σκανδάμη, συνυποψηφίου της κ. Σολωμού εκείνη την εποχή:

«Ο Χρήστος Σολωμός, ξάδελφος και συνεργάτης στις εθνικές εκλογές της υποψήφιας βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Σολωμού, κατεβαίνει υποψήφιος με τον δημοτικό συνδυασμό του Κώστα Σβόλη που υποστηρίζεται επίσημα από τη ΝΔ. Ο κ. Σβόλης είναι και Αντιπρόεδρος στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, στον οποίο Γραμματέας είναι ο σύζυγός της Κατερίνας Σολωμού, Γιώργος Πατριαρχέας. Καλό θα ήταν να υπάρξει σήμερα δήλωση της αγαπητής Κατερίνας για το ότι στηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητα Αϊβαλή, για να μην αφήνονται ανοικτές ερμηνείες που είναι αντίθετες σε αυτό που ο πολιτικός μας χώρος επιδιώκει. Επίσης το ΠΑΣΟΚ να μας πει κάποια στιγμή τι συμβαίνει. Εκτός και αν πια δεν καταλαβαίνουμε κάτι…»

Θέλω να πω ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ μικρή χώρα και κάποια στιγμή αξιόλογοι άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους εμπλέκονται μεταξύ τους. Δεν βρίσκω τίποτα κακό.

Ο εκπρόσωπος

Να, τώρα που το διάβαζα αυτό, μου ήρθε στο μυαλό ο νέος εκπρόσωπος τύπος του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Τσουκαλάς. «Δεν πρέπει να υπάρχει στέλεχος που ήταν σε άλλο κόμμα και έγινε τόσο γρήγορα εκπρόσωπος Τύπου άλλου κόμματος» μου λέει το πουλάκι μου της Κουμουνδούρου, έκπληκτο κι αυτό από την πορεία του ταλαντούχου κ. Τσουκαλά που πριν ένα χρόνο τριγύριζε στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πριν από τις Δημοτικές εκλογές, έπαιζε και για υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων.

Πώς τα φέρνει όμως η ζωή. Τότε, τον είχε προτείνει ο Διονύσης Τεμπονέρας και τον στήριζε ο Νίκος Παππάς, καθώς ο κ. Τσουκαλάς, όπως και ο πατέρας του που διετέλεσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ΠΑΣΟΚογενείς και σηματοδοτούσαν την ιδέα της διεύρυνσης.

Ε, λοιπόν, ο Κώστας τους άφησε, και πήγε με τον Ανδρουλάκη και να τώρα πού έφτασε! Θα μπορούσε, όμως, να ήταν κι αλλιώς: να είχε κατέβει αυτός στην θέση του Ζαχαριάδη και σήμερα να ήταν αντιδήμαρχος του Χάρη Δούκα.

To be continued

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:37

Viohalco: Στα 4,3 δισ. ευρώ ο τζίρος στο εξάμηνο, αύξηση 14%

19:32

Fitch: Ο κίνδυνος διόρθωσης στην AI απειλεί οικονομία και αγορές

19:29

Επιφυλακτικό ρεκόρ στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν

19:12

Τρεις συλλήψεις σε Τρίκαλα, Ανατολική Αττική και Πρέβεζα για πρόκληση πυρκαγιάς και παραβάσεις πυροπροστασίας

19:02

Ιράν: Συμφώνησε με το Ομάν για τις συντεταγμένες της διαδρομής μέσω των Στενών του Ορμούζ

18:47

Flexopack: Από 7 Αυγούστου η διαπραγμάτευση των 82.400 νέων μετοχών

18:34

Helleniq Energy: Συγκρίσιμα EBITDA 734 εκατ. στο εξάμηνο – Στα 393 εκατ. τα καθαρά κέρδη

18:32

Λίβανος: Ένας νεκρός και 11 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα στην κοινότητα Τεμπνίν

18:19

Αυστρία: Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, με 41,2 βαθμούς Κελσίου

18:10

Πυρόπληκτοι: Ποιοι δικαιούνται έως 6.000 ευρώ, επιδότηση ενοικίου και στεγαστική συνδρομή

18:06

Ο Ζούκερμπεργκ απολογήθηκε στην κυβέρνηση της Ινδίας για περιεχόμενο και λάθη της Meta

17:53

Λονδίνο: Τέσσερις τραυματίες από επίθεση στο Κόβεντ Γκάρντεν - Δεν θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια

17:47

Χρηματιστήριο: Οριακή διόρθωση για τον ΓΔ - Ξεχώρισαν ανοδικά Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean

17:45

Σλοβενία: Πυρηνικός σταθμός μειώνει την παραγωγή λόγω χαμηλής στάθμης του ποταμού Σάβου

17:42

Υπεγράφη η είσοδος της Meridiam στον GSI - Μητσοτάκης: «Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στον ελληνικό ενεργειακό τομέα»

17:42

Ουκρανία: Οι οικογένειες με παιδιά διατάχθηκαν να εκκενώσουν το Κραματόρσκ

17:36

ΔΕΗ: Συνεχίστηκε η ισχυρή ανάπτυξη το α΄ εξάμηνο - Προσαρμοσμένο EBITDA στα €1,2 δισ.

17:35

Ο Όμιλος Aktor αποκτά το 75% των Ηλέκτωρ και Thalis

17:14

Google: Ομαδική αγωγή από 880.000 βρετανικές επιχειρήσεις - Διεκδικούν 6,7 δισ. δολάρια

17:00

Ρωσία: Πυρκαγιά σε ερευνητικό κέντρο της διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos

16:56

Wall Street: Χάνουν την αρχική δυναμική τους οι δείκτες

16:55

KPMG: Ανθεκτικότητα για την παγκόσμια αγορά ιδιωτικών κεφαλαίων - Επενδύσεις άνω του $1 τρισ. το α' εξάμηνο

16:52

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου

16:43

To Ισραήλ εξαπέλυσε πλήγματα στον νότιο Λίβανο - «Η Χεζμπολάχ παραβίασε την εκεχειρία»

16:30

Πώς μπορείτε να βγείτε νωρίτερα στη σύνταξη - Οι 3 κινήσεις που πρέπει να γίνουν εγκαίρως

16:24

Οι δεξιότητες που απέκτησαν όσοι μεγάλωσαν χωρίς κινητά

16:23

Ο Πούτιν διόρισε τον νέο διοικητή των ρωσικών μη επανδρωμένων δυνάμεων

16:20

Τουρκία: Κατατέθηκε στην Εθνοσυνέλευση νομοσχέδιο για τη διάλυση και τον αφοπλισμό του PKK

16:16

Κασκάρι (Fed): Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να αυξάνουμε σταδιακά τα επιτόκια

16:14

6 γραφικά χωριά των Κυκλάδων που αξίζει να ανακαλύψετε