INSIDE OUT

Φουλάρει για παραγωγικό μοντέλο η κυβέρνηση - Τρέχει να προλάβει το ΠΑΣΟΚ - Οι επιλογές Ανδρουλάκη

Μαρία Νταλιάνη
22-10-2024 | 07:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φουλάρει για παραγωγικό μοντέλο η κυβέρνηση - Τρέχει να προλάβει το ΠΑΣΟΚ - Οι επιλογές Ανδρουλάκη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Με το αισιόδοξο μήνυμα ότι «σήμερα δεν συντρέχει ουσιαστικά κανείς από τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στην υπερδεκαετή κρίση, η οποία τόσο ταλαιπώρησε και πόνεσε την ελληνική κοινωνία» ο Πρωθυπουργός σφράγισε την εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα τον παραγωγικό μετασχηματισμό, την ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα. Του ΠΘ προηγήθηκε ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο και τους βασικούς πυλώνες του για το παραγωγικό μοντέλο. Στην εκδήλωση ήταν οι πάντες.

Διεργασίες

Ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, το πολιτικό σκηνικό που έμοιαζε ακίνητο, φαίνεται να αλλάζει. Την ώρα που η κυβέρνηση σπιντάρει για να ικανοποιήσει κοινωνικές προσδοκίες, να εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις (ειδικό νομοθετικό καθεστώς για αδειοδότηση επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ, και στην μεθόριο έταξε ο υπουργός Θεοδωρικάκος), και να δείξει ότι δεν την κυνηγάει η κατάρα της δεύτερης τετραετίας, στην αντιπολίτευση ανακατεύεται η τράπουλα. Ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία ενός νέου, άτυπου οργάνου: του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου. Ή αλλιώς, ΣΠΟΚ.

Νέα ηγεσία

Στο νέο αυτό όργανο το οποίο δημιούργησε ο Πρόεδρος, δηλαδή δεν είναι προϊόν κομματικών διεργασιών, μετέχουν σχεδόν όλοι όσοι κατέβηκαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, + πέντε του στενού του κύκλου. Από το ΣΠΟΚ απουσιάζουν ο Μιχάλης Κατρίνης, η Νάντια Γιαννακοπούλου. Όμως δεν μετέχει ούτε ο (μεταβατικός) Γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος. Στο άτυπο αυτό όργανο, το οποίο νομιμοποιούν με την συμμετοχή τους οι πρώην εσωκομματικοί αντίπαλοι Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου, μετέχουν ο μέχρι χθες υπεύθυνος του προγράμματος, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο μέχρι χθες εκπρόσωπος τύπου, Θανάσης Γλαβίνας, δυο πρόσωπα που εκτοξεύτηκαν στην κορυφή από το πουθενά: οι κυρίες Σαμαρά και Σολωμού, κι ένας παλιός του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Βαρδακαστάνης που ουδείς υποψιαζόταν ότι θα έφτανε ως εκεί.

Δίδυμο

Εάν ξεχωρίζει ένα πρόσωπο στο νέο οργανόγραμμα του Ανδρουλάκη, αυτή είναι η Άννα Διαμαντοπούλου. Χωρίς να μπορεί κανείς να προεξοφλήσει πώς θα συνεχιστεί αυτή η σχέση, αυτή την στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγει την Άννα στο πλευρό του, και της δίνει τον στρατηγικό σχεδιασμό, τον οποίο μέχρι πρότινος έκανε ο ίδιος. Η στενότητα της συμμαχίας Νίκου-Άννας, δηλαδή του πρώτου και της τέταρτης στις εσωκομματικές κάλπες, θα φανεί το επόμενο διάστημα, ενώ μένει να αποσαφηνιστεί εάν η κ. Διαμαντοπούλου επιθυμεί να δώσει και την μάχη από την θέση του βουλευτή, ή ως νούμερο 2 θεωρεί αυτοδίκαιη την εκλόγιμη στο Επικρατείας.

Κερδισμένη

Από τους άλλους κερδισμένους του ανασχηματισμού Ανδρουλάκη είναι σαφώς η Μιλένα Αποστολάκη.

Η κ. Αποστολάκη, η οποία αποσύρθηκε νωρίς από την κούρσα, ανταμείφθηκε με μια θέση στο ΣΠΟΚ, αλλά και με το χαρτοφυλάκιο Οικονομίας που περιέχει τις Τράπεζες, τα Κόκκινα Δάνεια και τους δανειολήπτες. Καθόλου άσχημα για κάποιον που χάρηκε τον Αύγουστο αντί να τρέχει ανά την Ελλάδα.

New entries

Οι κ.κ. Μυρτώ Σαμαρά και Κατερίνα Σολωμού είναι τα πρόσωπα που πήραν το δαχτυλίδι κατευθείαν απ’ τον Πρόεδρο και εισήλθαν σχετικά άκοπα στο 9μελές ΣΠΟΚ. Και οι δυο ήταν υποψήφιες στην Ευρωβουλή με χαμηλές επιδόσεις. Η πρώτη,

ως ειδική στις διαταραχές άγχους, θα είναι απολύτως χρήσιμη στις συνεδριάσεις του 9μελούς, που πριν ακόμα ξεκινήσει ζεστάθηκε καλά από την αντίδραση Δούκα στην σύστασή του.

Η δεύτερη,

είναι καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, επιστημονικά υπεύθυνη του Νοσοκομείο του Ρίου και έχει βαθιές ρίζες στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ο πατέρας της, ο αείμνηστος Γρηγόρης Σολωμός εκτός από βουλευτής για τρεις θητείες, άφησε έργο ως Διοικητής του ΙΚΑ για πέντε χρόνια. Η κ. Σολωμού είχε κατέβει επίσης για βουλευτής το 2019, ενώ ήταν και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καρφιά

Φυσικά, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχουν και τα αδελφικά καρφιά. Από το αρχείο μου, ανασύρω την ανάρτηση του Μαρίνου Σκανδάμη, συνυποψηφίου της κ. Σολωμού εκείνη την εποχή:

«Ο Χρήστος Σολωμός, ξάδελφος και συνεργάτης στις εθνικές εκλογές της υποψήφιας βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Σολωμού, κατεβαίνει υποψήφιος με τον δημοτικό συνδυασμό του Κώστα Σβόλη που υποστηρίζεται επίσημα από τη ΝΔ. Ο κ. Σβόλης είναι και Αντιπρόεδρος στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, στον οποίο Γραμματέας είναι ο σύζυγός της Κατερίνας Σολωμού, Γιώργος Πατριαρχέας. Καλό θα ήταν να υπάρξει σήμερα δήλωση της αγαπητής Κατερίνας για το ότι στηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητα Αϊβαλή, για να μην αφήνονται ανοικτές ερμηνείες που είναι αντίθετες σε αυτό που ο πολιτικός μας χώρος επιδιώκει. Επίσης το ΠΑΣΟΚ να μας πει κάποια στιγμή τι συμβαίνει. Εκτός και αν πια δεν καταλαβαίνουμε κάτι…»

Θέλω να πω ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ μικρή χώρα και κάποια στιγμή αξιόλογοι άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους εμπλέκονται μεταξύ τους. Δεν βρίσκω τίποτα κακό.

Ο εκπρόσωπος

Να, τώρα που το διάβαζα αυτό, μου ήρθε στο μυαλό ο νέος εκπρόσωπος τύπος του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Τσουκαλάς. «Δεν πρέπει να υπάρχει στέλεχος που ήταν σε άλλο κόμμα και έγινε τόσο γρήγορα εκπρόσωπος Τύπου άλλου κόμματος» μου λέει το πουλάκι μου της Κουμουνδούρου, έκπληκτο κι αυτό από την πορεία του ταλαντούχου κ. Τσουκαλά που πριν ένα χρόνο τριγύριζε στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πριν από τις Δημοτικές εκλογές, έπαιζε και για υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων.

Πώς τα φέρνει όμως η ζωή. Τότε, τον είχε προτείνει ο Διονύσης Τεμπονέρας και τον στήριζε ο Νίκος Παππάς, καθώς ο κ. Τσουκαλάς, όπως και ο πατέρας του που διετέλεσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ΠΑΣΟΚογενείς και σηματοδοτούσαν την ιδέα της διεύρυνσης.

Ε, λοιπόν, ο Κώστας τους άφησε, και πήγε με τον Ανδρουλάκη και να τώρα πού έφτασε! Θα μπορούσε, όμως, να ήταν κι αλλιώς: να είχε κατέβει αυτός στην θέση του Ζαχαριάδη και σήμερα να ήταν αντιδήμαρχος του Χάρη Δούκα.

To be continued

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:00

Θεσσαλονίκη: Ανεβάζει ταχύτητα ο τουρισμός – Τα νέα δεδομένα και το στοίχημα της επόμενης ημέρας

23:58

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο

23:37

Ιράκ: Η Βαγδάτη συμφώνησε σε κοινή έρευνα με το Ιράν για πεδία που χρησιμοποιούνται στην εκτόξευση drones

23:15

Ρωσία: Η Rosatom θα αυξήσει τον αριθμό του επιστημονικού προσωπικού της στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ του Ιράν

23:02

Μαρινάκης: Βροχή δισεκατομμυρίων και ανέξοδες υποσχέσεις στην ομιλία Ανδρουλάκη

22:48

Ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια 500.000 ευρώ σε νοσοκομείο της Βηρυτού

22:19

Τι λέει η Α' Νεφρολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο για την πλασμαφαίρεση

21:52

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Κεφαλονιάς

21:47

Θεσσαλονίκη: Στα χέρια της ΕΛΑΣ οδηγός που έτρεχε με 188 χλμ/ώρα στην ΠΑΘΕ

21:18

Παιδιά σε κίνδυνο: Οι αδυναμίες του συστήματος προστασίας και το στοίχημα της έγκαιρης παρέμβασης

21:05

Ανδρουλάκης: Σταδιακή επαναφορά 13ου μισθού στους ΔΥ και 13ης σύνταξης

20:52

Οι χώρες του Κόλπου θα ενημερωθούν για τη «συμφωνία διαχείρισης του Ορμούζ» τη Δευτέρα στη συνάντηση του Ομάν

20:30

ΑΑΔΕ - Επιχείρηση «Τα Άνθη του Κακού»: Νέα ευρήματα στο ίδιο δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης

20:22

WSJ: Κινεζικές εταιρείες παρείχαν στο Ιράν δορυφορικές εικόνες στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Ιορδανία

20:10

Χιλή: Τουλάχιστον 16 νεκροί από πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας

20:04

Στο νοσοκομείο Παίδων 4χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα ξενοδοχείου στην Ανάβυσσο

19:55

ΙΣΑ: Επικαιροποιεί τις προτάσεις που έχει καταθέσει από το 2020 για την θωράκιση της δημόσιας υγείας

19:42

Σε «λαϊκή αγρυπνία» από το απόγευμα της Κυριακής η σορός του Γ. Μαζωνάκη

19:24

Bloomberg: Η νίκη του AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ θέτει εν αμφιβόλω την μεταρρυθμιστική ατζέντα Μερτς

19:00

25 χρόνια μετά: Πώς η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε την οικονομία και το Μανχάταν

18:35

Ζελένσκι: Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς

18:14

Αμοντέι (Anthropic): Ανάγκη επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης των μοντέλων AI - Σοβαροί οι κίνδυνοι

18:04

BRICS: Κάλεσμα του Κινέζου προέδρου Σι για την ανάληψη ειρηνευτικού ρόλου στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής

18:02

Χατζηβασιλείου: Το Καστελλόριζο είναι η καρδιά της Ελλάδας

18:00

Νέα παρατράγουδα στη Χαλκιδική: Η βιαστική «απάντηση» της ΔΕΕΠ και ο πόλεμος για τις εντυπώσεις

17:54

Σαμοθράκη: Τραυματισμός 70χρονης πεζοπόρου στη «Βάθρα του Φονιά»

17:41

Τραμπ: «Θα λάτρευα να δω την Ιρλανδία ενωμένη»

17:36

Κυβερνητικές πηγές κατά Φρ. Κουτεντάκη: Μπορεί να έχει έρθει το επόμενο Νόμπελ Οικονομίας και να μην το έχουμε καταλάβει

17:29

Ρωσία: Το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει απόφαση για τη συμμετοχή του Πούτιν στην G20

17:26

Κουτεντάκης: Οι μαθητευόμενοι κοστολόγοι της ΝΔ επινόησαν μια νέα μονάδα μέτρησης