INSIDE OUT

Παρόντες, απόντες και θαρραλέοι στη συζήτηση για τη συγχώνευση Attica-Παγκρήτιας - Τί θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Νταλιάνη
24-07-2024 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παρόντες, απόντες και θαρραλέοι στη συζήτηση για τη συγχώνευση Attica-Παγκρήτιας - Τί θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η διεύθυνση υποσχέθηκε πως θα είναι ένας ήρεμος Ιούλιος και με εγκλώβισε στο Μαντείο μέσα στον καύσωνα. Υψηλές θερμοκρασίες και αναθυμιάσεις δημιουργούν ασφυκτική ατμόσφαιρα, ενώ οι πελάτες κάνουν ουρά για έναν χρησμό: Θα μιλήσει ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης στην Ολομέλεια για την συγχώνευση Αττικα-Παγκρήτιας ή όχι; Μοναδική μου καταφυγή, η φωτογραφική εργαλειοθήκη του Άκη Σκέρτσου από την Κύθνο, που σοφά ποιών πήρε την άδεια που δικαιούται τώρα. Τώρα που η Βουλή είναι ανοιχτή. Και λογικά θα γυρίσει μετά την επόμενη Παρασκευή 2 Αυγούστου, που θα έχει ψηφιστεί η «Κύρωση της από 18.7.2024 Σύμβασης Συγχώνευσης και Επένδυσης μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «THRIVEST HOLDING LTD». Μέχρι τότε το ‘χει πάρει πάνω του ο Αλέξης Πατέλης το θέμα.

Δύο στους τρεις

Καλοκαιρινή ήταν η εικόνα της πρώτης συνεδρίασης επί του νομοσχεδίου χθες. Ελάχιστοι βουλευτές παρόντες. Από τη ΝΔ μίλησαν οι εισηγητής Στέλιος Πέτσας και ο Δ. Μαρκόπουλος που υπενθύμισε τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ για την Attica. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής Γ. Καραμέρος και ο βουλευτής Σαρακιώτης. Από το ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Γερουλάνος. Από τη Νέα Αριστερά ο Νάσος Ηλιόπουλος και την Ελλ. Λύση ο Βιλιάρδος. Ολοι άσκησαν κριτική σε διαφορετικούς τόνους για την συγχώνευση. Από την συνεδρίαση απουσίαζαν βαριά ονόματα όπως η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Βέβαια με κριτήριο τους παρόντες, από τη ΝΔ μίλησαν οι δύο από τους τρεις (ήταν ο Πέτσας, ο Μαρκόπουλος και ο Κωτσός).

Απουσίες

Η υπόθεση της συγχώνευσης είναι η τέλεια αφορμή για να τοποθετηθούν οι υποψήφιοι Πρόεδροι στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ επί του τραπεζικού και της οικονομίας. Λογικά στη συνεδρίαση της Ολομέλειας θα τοποθετηθεί ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης, αν και τα φαρμακόγλωσσα αλλά εύστοχα περιστέρια της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν πως η πασοκική ηγεσία κυριαρχείται από το λόμπι των μηχανικών που έχουν τα δικά τους θέματα και με την Αττικής και τους κατασκευαστές, οπότε το υπονοούμενο είναι, μην περιμένετε και πολλά πολλά.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων από την άλλη δεν προλαβαίνει καθώς έχει απλώσει τραχανά. Την μία με το beach volley στο Σύνταγμα, την άλλη με τη Σάσα Σταμάτη, δεν παίρνει ανάσα λέμε.

Η Άννα, μόλις που κατέβηκε στον εσωκομματικό στίβο, λογικά δεν έχει ακόμα προλάβει να φτιάξει γραφείο, πόσο μάλλον να διαμορφώσει θέση για τον τραπεζικό τομέα. Ισως λάβει τον λόγο όμως ο υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του κόμματος Πάρις Κουκουλόπουλος ο οποίος στηρίζει Διαμαντοπούλου και έτσι μάθουμε κάτι.

Χθες ήταν αισθητή η απουσία και του κ. Κουκουλόπουλου, αλλά και δύο ακόμα υποψήφιων Προέδρων, της Μιλένας και του Κατρίνη, καθώς είναι και οι τρεις μέλη της Επιτροπής Οικονομικών- άρα το βάρος σε αυτούς πέφτει περισσότερο, καθώς π.χ. η Νάντια Γιαννακοπούλου δεν είναι μέλος.

Στη Λάρισα

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Κατρίνης είχε πάει Λάρισα και ανέπτυξε τις θέσεις του για τον πρωτογενή τομέα. Έθεσε ως προτεραιότητες τα εξής:

1ον) Κίνητρα και μέτρα στήριξης για τους αγρότες, με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
2ον) Προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις.
3ον) Νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών
4ον) Αναπτυξιακά έργα και νέες υποδομές για την ενίσχυση της παραγωγής».
Και ποιος θα διαφωνούσε;

Ποιος έμεινε;

Ο θαρραλέος Γερουλάνος! Μόνος αυτός είχε το θάρρος να σταθεί απέναντι στον Χατζηδάκη, την κυβέρνηση, και τον Διοικητή της ΤτΕ και να πει:

«Υπάρχει τίποτα μέσα στη συμφωνία, έστω κάτι για τα μάτια του κόσμου, που να διασφαλίζει ότι αυτή η συμφωνία θα αλλάξει το σκηνικό στις ελληνικές τράπεζες; Κάτι που να τους δεσμεύει, ως προς τις καινοτόμες ή τις μικρομεσαίες ή τις αγροτικές επιχειρήσεις; Κάτι που να ζητάει μέρος των χρημάτων που δίνει ο Έλληνας φορολογούμενος, να πάει εκεί που θα βοηθήσει πραγματικά την Ελληνική οικονομία; Ή φτιάχνουμε μια τράπεζα κατ’ εικόνα και ομοίωση των άλλων τεσσάρων, που θα εκμεταλλευτεί μια ολιγοπωλιακή κατάσταση για να βγάλει λεφτά για τους ιδιώτες, αγνοώντας τον ουσιαστικό ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος;».

Δημόσιες τράπεζες

Ο Γερουλάνος σημείωσε ότι «θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να έχουμε δημόσιες τράπεζες. Μην σας φοβίζει ο όρος. Στη Γερμανία, 35% περίπου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στηρίζονται άμεσα από το κράτος, με σκοπό να πυροδοτήσουν τοπικές οικονομίες. Θα μπορούσαμε να έχουμε τοπικά χρηματοπιστωτικά εργαλεία ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενα και με ΕΣΠΑ, μια πρόταση που συγκρότησαν συνεργάτες μου, που αξιοποιεί Ευρωπαϊκά κονδύλια, με σκοπό να μην πάνε άμεσα και μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και σε τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που στηρίζουν περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης. Θα μπορούσαμε, επίσης, να δώσουμε παραπάνω κίνητρα σε επενδυτές που θέλουν να δημιουργήσουν τράπεζες για καινοτόμες, αγροτικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και θα μπορούσαμε, ως χώρα, να αξιοποιήσουμε τα εκατοντάδες νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία, που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, σε κάθε γωνιά του κόσμου».

Αριστερές απουσίες

Από την πρώτη μέρα της συνεδρίασης δεν απουσίαζαν μόνο τα μέλη της Επιτροπής-υποψήφιοι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και αρμόδιοι τομεάρχες, αλλά και βαριά στελέχη και από άλλα κόμματα. Στον ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. ο ρόλος του εισηγητή δόθηκε σε έναν δημοσιογράφο, τον κ. Καραμέρο, ενώ έλειπε ο «τσάρος» Νίκος Παππάς.

Αλλά και από τη Νέα Αριστερά απουσίαζαν τα μέλη Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ελπίζω σε καλύτερες εμφανίσεις την άλλη Παρασκευή 2 Αυγούστου, τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής πριν κλείσει για καλοκαίρι.

Γιατί τότε θα γίνει η συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Επιφύλαξη

Παρ’ ότι ο Γερουλάνος ανακοίνωσε επιφύλαξη στη στάση του ΠΑΣΟΚ, έχω την δική μου, καθώς το ίδιο φαρμακόγλωσσο άλλα εύστοχο πουλάκι της Χαριλάου Τρικούπη με διαβεβαίωσε ότι αυτή την εποχή στο κόμμα, κανείς δεν μιλάει με κανέναν. Αυτή η στάση καχυποψίας προκύπτει από την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση. Το βρίσκω λογικό και μάλλον ο Παύλος καλά έκανε κι επιφυλάχθηκε. Άλλωστε ως υποψήφιος Πρόεδρος είναι ο μοναδικός που τα είπε σταράτα για το θέμα και δεν κρύφτηκε επιμελώς. Την απόφαση για τη στάση του κόμματος όμως θα την λάβει και θα την υπερασπιστεί ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης.

Επιφύλαξη και ο ΣΥΡΙΖΑ;

Εκεί που ήταν έκπληξη ήταν η επιφύλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρόεδρος Κασσελάκης είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που έχει ταχθεί κάθετα και οριζόντια κατά της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, προκαλώντας εγκεφαλικά στην κυβέρνηση που θα ήθελε ήρεμα νερά στο θέμα. Κι ενώ όλοι περίμεναν ένα μεγαλοπρεπές «κατά», εκφράστηκε επιφύλαξη, που ίσως οδηγήσει σε «παρόν».

Λέτε να υπάρχουν διαφωνίες στον χειρισμό μεταξύ Κασσελάκη και Νίκου Παππά; Πάντως ο Πρόεδρος Στέφανος θα πάει σήμερα άνευ Παππά να δει τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα. Άσε που ο κ. Παππάς σχεδόν ζήτησε από τον Πρόεδρο να ανακαλέσει όταν χθες βράδυ χτύπησε το χέρι στο τραπέζι και είπε «σε όποιον δεν αρέσει, να φύγει από το κόμμα. Τέλος», με αφορμή πιέσεις τσιπρικών να αλλάξει η ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου ώστε να μην συμπέσει με την πρώτη Κυριακή εκλογής του ΠΑΣΟΚ.

Κατά

Παρ’ ότι στο τραπεζικό ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε περίεργη στάση, δεν έπραξε το ίδιο στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών με αντικείμενο τη θεσμοθέτηση συνεισφοράς τμημάτων του στρατού όταν προκύπτει ανάγκη λόγω φυσικών καταστροφών. Σ’ αυτή την συνεδρίαση, και μάλιστα ανήμερα της τραγωδίας στο Μάτι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ναύαρχος Αποστολάκης τάχθηκε κατά.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:53

Wall Street: Κέρδη στο ταμπλό με φόντο τσιπ και πετρέλαιο

16:41

Τουρνάς: «Aπειλή η συσσωρευμένη καύσιμη ύλη - Όλοι πρέπει να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους»

16:40

Κεραμέως: «Στόχος μια κοινωνία εργαζομένων και όχι μια κοινωνία ανέργων»

16:31

Σχέδιο της Airbus για ανάπτυξη γερμανικού μαχητικού αεροσκάφους

16:20

H BoE προειδοποιεί για απάτες με fake βίντεο που δείχνουν τον Νάιτζελ Φάρατζ να κλωτσά τον Μπέιλι

16:19

Κικίλιας: «Η ναυτιλία δίνει νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και όφελος στην κοινωνία»

16:09

Κομισιόν: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας - Στο στόχαστρο ενέργεια, τράπεζες και αλιεία

16:05

Παπασταύρου στο Fox Business: «Η Ελλάδα είναι στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην ενέργεια»

15:54

Persona non grata στο Παρίσι ο Ισραηλινός ΥΠΟΙΚ - Ευρωπαϊκές κυρώσεις για βία στη Δυτική Όχθη

15:53

Θεμιστοκλέους: Αυξημένο ενδιαφέρον για τις 1.131 θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ

15:52

Πιερρακάκης: «Το gov.gr είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατρέπει τις αδυναμίες της σε πλεονεκτήματα»

15:43

Δημοσκόπηση ΗΠΑ: Οι ψηφοφόροι αγνοούν τις καταγγελίες εις βάρος των υποψηφίων

15:31

Πεζοπορία στο Φαράγγι της Σαμαριάς: Διασχίζοντας ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία της Ευρώπης

15:26

Ρωσία: Η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να μεσολαβήσει στην όποια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία

15:23

Η Χεζμπολάχ ζητά τις αρχές να «επωφεληθούν» από την υποστήριξη του Ιράν

15:18

Πιερρακάκης: «Η ρήτρα διαφυγής για την ενέργεια αντιστοιχεί σε έργα 1,5 δισ. ευρώ ως το 2028»

15:13

Η Stellantis ανακαλεί πάνω από 1,3 εκατ. οχήματα λόγω ανησυχίας για πυρκαγιά

15:03

Η GSK αποκτά την Nuvalent για 10,6 δισ. δολάρια

15:01

Πτώση στις εξαγωγές πτερυγίων καρχαρία της ΕΕ το 2025 μετά το ρεκόρ του 2024

15:01

Παπακωνσταντίνου: Υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης των Attica – Είμαστε εδώ και δεν βιαζόμαστε να φύγουμε

15:01

Εξοικονομώ 2025: Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση των έργων - Αγώνας δρόμου έως την προθεσμία

14:56

Κομισιόν για την τουρκική παρενόχληση στο αεροσκάφος Δένδια: «Θα διερευνήσουμε τι συνέβη»

14:47

Ιταλία: «Πονοκέφαλος» για την Μελόνι ένας πρώην στρατηγός και το ακροδεξιό κόμμα του

14:33

Μπρατάκος: «Σχεδιάζουμε με ορίζοντα 15ετίας μια βιώσιμη και παραγωγική οικονομία»

14:24

Δέκα φρούτα που ενυδατώνουν τον οργανισμό καλύτερα από το νερό

14:07

Η Παρασκευή… είναι Wolt Day: Τι παρήγγειλαν οι Έλληνες το 2025

14:02

Επ. Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της MED FRIGO από OB STREEM

13:43

Το gov.gr γιόρτασε 6 χρόνια παρουσία Μητσοτάκη - Η Ελλάδα σε νέα ψηφιακή τροχιά με το CRM

13:38

Berenberg: Λανθασμένη κίνηση μια αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

13:35

Κοντογεώργης: Καθημερινή μας έννοια, η δίκαιη κατανομή του μερίσματος