INSIDE OUT

Παρόντες, απόντες και θαρραλέοι στη συζήτηση για τη συγχώνευση Attica-Παγκρήτιας - Τί θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Νταλιάνη
24-07-2024 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παρόντες, απόντες και θαρραλέοι στη συζήτηση για τη συγχώνευση Attica-Παγκρήτιας - Τί θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Η διεύθυνση υποσχέθηκε πως θα είναι ένας ήρεμος Ιούλιος και με εγκλώβισε στο Μαντείο μέσα στον καύσωνα. Υψηλές θερμοκρασίες και αναθυμιάσεις δημιουργούν ασφυκτική ατμόσφαιρα, ενώ οι πελάτες κάνουν ουρά για έναν χρησμό: Θα μιλήσει ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης στην Ολομέλεια για την συγχώνευση Αττικα-Παγκρήτιας ή όχι; Μοναδική μου καταφυγή, η φωτογραφική εργαλειοθήκη του Άκη Σκέρτσου από την Κύθνο, που σοφά ποιών πήρε την άδεια που δικαιούται τώρα. Τώρα που η Βουλή είναι ανοιχτή. Και λογικά θα γυρίσει μετά την επόμενη Παρασκευή 2 Αυγούστου, που θα έχει ψηφιστεί η «Κύρωση της από 18.7.2024 Σύμβασης Συγχώνευσης και Επένδυσης μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «THRIVEST HOLDING LTD». Μέχρι τότε το ‘χει πάρει πάνω του ο Αλέξης Πατέλης το θέμα.

Δύο στους τρεις

Καλοκαιρινή ήταν η εικόνα της πρώτης συνεδρίασης επί του νομοσχεδίου χθες. Ελάχιστοι βουλευτές παρόντες. Από τη ΝΔ μίλησαν οι εισηγητής Στέλιος Πέτσας και ο Δ. Μαρκόπουλος που υπενθύμισε τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ για την Attica. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής Γ. Καραμέρος και ο βουλευτής Σαρακιώτης. Από το ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Γερουλάνος. Από τη Νέα Αριστερά ο Νάσος Ηλιόπουλος και την Ελλ. Λύση ο Βιλιάρδος. Ολοι άσκησαν κριτική σε διαφορετικούς τόνους για την συγχώνευση. Από την συνεδρίαση απουσίαζαν βαριά ονόματα όπως η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Βέβαια με κριτήριο τους παρόντες, από τη ΝΔ μίλησαν οι δύο από τους τρεις (ήταν ο Πέτσας, ο Μαρκόπουλος και ο Κωτσός).

Απουσίες

Η υπόθεση της συγχώνευσης είναι η τέλεια αφορμή για να τοποθετηθούν οι υποψήφιοι Πρόεδροι στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ επί του τραπεζικού και της οικονομίας. Λογικά στη συνεδρίαση της Ολομέλειας θα τοποθετηθεί ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης, αν και τα φαρμακόγλωσσα αλλά εύστοχα περιστέρια της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν πως η πασοκική ηγεσία κυριαρχείται από το λόμπι των μηχανικών που έχουν τα δικά τους θέματα και με την Αττικής και τους κατασκευαστές, οπότε το υπονοούμενο είναι, μην περιμένετε και πολλά πολλά.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων από την άλλη δεν προλαβαίνει καθώς έχει απλώσει τραχανά. Την μία με το beach volley στο Σύνταγμα, την άλλη με τη Σάσα Σταμάτη, δεν παίρνει ανάσα λέμε.

Η Άννα, μόλις που κατέβηκε στον εσωκομματικό στίβο, λογικά δεν έχει ακόμα προλάβει να φτιάξει γραφείο, πόσο μάλλον να διαμορφώσει θέση για τον τραπεζικό τομέα. Ισως λάβει τον λόγο όμως ο υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του κόμματος Πάρις Κουκουλόπουλος ο οποίος στηρίζει Διαμαντοπούλου και έτσι μάθουμε κάτι.

Χθες ήταν αισθητή η απουσία και του κ. Κουκουλόπουλου, αλλά και δύο ακόμα υποψήφιων Προέδρων, της Μιλένας και του Κατρίνη, καθώς είναι και οι τρεις μέλη της Επιτροπής Οικονομικών- άρα το βάρος σε αυτούς πέφτει περισσότερο, καθώς π.χ. η Νάντια Γιαννακοπούλου δεν είναι μέλος.

Στη Λάρισα

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Κατρίνης είχε πάει Λάρισα και ανέπτυξε τις θέσεις του για τον πρωτογενή τομέα. Έθεσε ως προτεραιότητες τα εξής:

1ον) Κίνητρα και μέτρα στήριξης για τους αγρότες, με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
2ον) Προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις.
3ον) Νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών
4ον) Αναπτυξιακά έργα και νέες υποδομές για την ενίσχυση της παραγωγής».
Και ποιος θα διαφωνούσε;

Ποιος έμεινε;

Ο θαρραλέος Γερουλάνος! Μόνος αυτός είχε το θάρρος να σταθεί απέναντι στον Χατζηδάκη, την κυβέρνηση, και τον Διοικητή της ΤτΕ και να πει:

«Υπάρχει τίποτα μέσα στη συμφωνία, έστω κάτι για τα μάτια του κόσμου, που να διασφαλίζει ότι αυτή η συμφωνία θα αλλάξει το σκηνικό στις ελληνικές τράπεζες; Κάτι που να τους δεσμεύει, ως προς τις καινοτόμες ή τις μικρομεσαίες ή τις αγροτικές επιχειρήσεις; Κάτι που να ζητάει μέρος των χρημάτων που δίνει ο Έλληνας φορολογούμενος, να πάει εκεί που θα βοηθήσει πραγματικά την Ελληνική οικονομία; Ή φτιάχνουμε μια τράπεζα κατ’ εικόνα και ομοίωση των άλλων τεσσάρων, που θα εκμεταλλευτεί μια ολιγοπωλιακή κατάσταση για να βγάλει λεφτά για τους ιδιώτες, αγνοώντας τον ουσιαστικό ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος;».

Δημόσιες τράπεζες

Ο Γερουλάνος σημείωσε ότι «θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να έχουμε δημόσιες τράπεζες. Μην σας φοβίζει ο όρος. Στη Γερμανία, 35% περίπου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στηρίζονται άμεσα από το κράτος, με σκοπό να πυροδοτήσουν τοπικές οικονομίες. Θα μπορούσαμε να έχουμε τοπικά χρηματοπιστωτικά εργαλεία ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενα και με ΕΣΠΑ, μια πρόταση που συγκρότησαν συνεργάτες μου, που αξιοποιεί Ευρωπαϊκά κονδύλια, με σκοπό να μην πάνε άμεσα και μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και σε τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που στηρίζουν περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης. Θα μπορούσαμε, επίσης, να δώσουμε παραπάνω κίνητρα σε επενδυτές που θέλουν να δημιουργήσουν τράπεζες για καινοτόμες, αγροτικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και θα μπορούσαμε, ως χώρα, να αξιοποιήσουμε τα εκατοντάδες νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία, που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, σε κάθε γωνιά του κόσμου».

Αριστερές απουσίες

Από την πρώτη μέρα της συνεδρίασης δεν απουσίαζαν μόνο τα μέλη της Επιτροπής-υποψήφιοι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και αρμόδιοι τομεάρχες, αλλά και βαριά στελέχη και από άλλα κόμματα. Στον ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. ο ρόλος του εισηγητή δόθηκε σε έναν δημοσιογράφο, τον κ. Καραμέρο, ενώ έλειπε ο «τσάρος» Νίκος Παππάς.

Αλλά και από τη Νέα Αριστερά απουσίαζαν τα μέλη Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ελπίζω σε καλύτερες εμφανίσεις την άλλη Παρασκευή 2 Αυγούστου, τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής πριν κλείσει για καλοκαίρι.

Γιατί τότε θα γίνει η συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Επιφύλαξη

Παρ’ ότι ο Γερουλάνος ανακοίνωσε επιφύλαξη στη στάση του ΠΑΣΟΚ, έχω την δική μου, καθώς το ίδιο φαρμακόγλωσσο άλλα εύστοχο πουλάκι της Χαριλάου Τρικούπη με διαβεβαίωσε ότι αυτή την εποχή στο κόμμα, κανείς δεν μιλάει με κανέναν. Αυτή η στάση καχυποψίας προκύπτει από την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση. Το βρίσκω λογικό και μάλλον ο Παύλος καλά έκανε κι επιφυλάχθηκε. Άλλωστε ως υποψήφιος Πρόεδρος είναι ο μοναδικός που τα είπε σταράτα για το θέμα και δεν κρύφτηκε επιμελώς. Την απόφαση για τη στάση του κόμματος όμως θα την λάβει και θα την υπερασπιστεί ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης.

Επιφύλαξη και ο ΣΥΡΙΖΑ;

Εκεί που ήταν έκπληξη ήταν η επιφύλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρόεδρος Κασσελάκης είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που έχει ταχθεί κάθετα και οριζόντια κατά της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, προκαλώντας εγκεφαλικά στην κυβέρνηση που θα ήθελε ήρεμα νερά στο θέμα. Κι ενώ όλοι περίμεναν ένα μεγαλοπρεπές «κατά», εκφράστηκε επιφύλαξη, που ίσως οδηγήσει σε «παρόν».

Λέτε να υπάρχουν διαφωνίες στον χειρισμό μεταξύ Κασσελάκη και Νίκου Παππά; Πάντως ο Πρόεδρος Στέφανος θα πάει σήμερα άνευ Παππά να δει τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα. Άσε που ο κ. Παππάς σχεδόν ζήτησε από τον Πρόεδρο να ανακαλέσει όταν χθες βράδυ χτύπησε το χέρι στο τραπέζι και είπε «σε όποιον δεν αρέσει, να φύγει από το κόμμα. Τέλος», με αφορμή πιέσεις τσιπρικών να αλλάξει η ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου ώστε να μην συμπέσει με την πρώτη Κυριακή εκλογής του ΠΑΣΟΚ.

Κατά

Παρ’ ότι στο τραπεζικό ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε περίεργη στάση, δεν έπραξε το ίδιο στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών με αντικείμενο τη θεσμοθέτηση συνεισφοράς τμημάτων του στρατού όταν προκύπτει ανάγκη λόγω φυσικών καταστροφών. Σ’ αυτή την συνεδρίαση, και μάλιστα ανήμερα της τραγωδίας στο Μάτι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ναύαρχος Αποστολάκης τάχθηκε κατά.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Μαγιάρ: Η Ουγγαρία θα εκτελέσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου

23:44

Ρωσία: Ο Πούτιν απέπεμψε υπουργό μετά τις μαζικές θανατώσεις βοοειδών στη Σιβηρία

23:38

Πιστόριους: «Η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια της Ευρώπης»

23:22

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ στο τραπέζι των ΥΠΕΞ την Τρίτη

23:09

Ήπιες απώλειες στην Wall Street λίγο πριν την εκπνοή της εκεχειρίας

22:45

Μπακογιάννης: «Κανονικότητα η εγκατάλειψη στην Αθήνα»

22:31

Δέσμευση Ερντογάν για «δρακόντεια» μέτρα οπλοκατοχής στην Τουρκία

22:20

Ράλι για το πετρέλαιο με το βλέμμα στο Ισλαμαμπάντ: Στα 95 δολάρια το Brent, στο +7% το WTI

22:14

Έβδομη μέρα χωρίς προμήθειες η Λέσβος - Μπλόκο κτηνοτρόφων στο λιμάνι

22:01

ΤΗΕΟΝ: Πρόταση για μέρισμα 0,31 ευρώ ανά μετοχή

21:52

Πτώση 1% και χαμηλό 7 ημερών για χρυσό

21:42

Χατζηδάκης: Ενότητα, σοβαρότητα και σταθερό τιμόνι χρειάζεται η Ελλάδα του 2030

21:33

Αυξήθηκαν τα σεξουαλικά εγκλήματα και στην παραβατικότητα παιδιών στη Γερμανία το 2025

21:24

Τραμπ: «Η νέα συμφωνία με το Ιράν θα είναι καλύτερη από του 2015, όλα θα συμβούν σχετικά γρήγορα»

21:16

Στο 29,36% υποχώρησε η συμμετοχή του Δημοσίου στην CrediaBank μετά την ΑΜΚ

21:12

Γαλλία και Πολωνία θα κατασκευάσουν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο για τον πολωνικό στρατό

20:57

Μητσοτάκης: «Προικίζουμε την Κρήτη με υποδομές για τα επόμενα 50 χρόνια»

20:46

Δούκας: Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε αυτόνομο και ισχυρό προορισμό

20:32

Λαγκάρντ: «Περιπλέκεται το έργο της ΕΚΤ» - Οι 2 παράγοντες αβεβαιότητας από Μ. Ανατολή

20:30

Πολιτική ανατροπή στη Βουλγαρία με σαρωτική νίκη Ράντεφ - Η επόμενη μέρα

20:23

Εμπρηστική επίθεση σε ΙΧ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

20:17

Ελιζέ: «Η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα θα αναδείξει τους ιστορικούς δεσμούς Γαλλίας - Ελλάδας»

20:05

Πάνω από 71 δισ. δολάρια χρειάζονται για ανοικοδόμηση της Γάζας ως το 2036

19:53

Νέες ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο παρά την εκεχειρία που είναι σε ισχύ

19:40

Γουόρς: «Η Fed θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη από πολιτικές επιρροές»

19:31

Συνάντηση Φλωρίδη με Κοβέσι την επόμενη Τετάρτη - Άγνωστη η ατζέντα

19:23

Πτώση στις ευρωαγορές υπό τον φόβο no deal ΗΠΑ - Ιράν

19:19

Έκκληση Μακρόν σε ΗΠΑ - Ιράν για αποκλιμάκωση εν μέσω έντασης στα Στενά του Ορμούζ

19:08

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί υπουργοί γιόρτασαν την επανίδρυση εβραϊκού οικισμού

18:56

Έλαστρον: Αύξηση 78% στα EBITDA το 2025 - Στα 12,6 εκατ. ευρώ